Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Framtidens vattenkraft diskuteras i Frödinge

$
0
0

Hur mår sjön Yxern och vad anser Naturskyddsföreningen om regeringens förslag till ny lagstiftning om småskalig vattenkraft? Det och mycket annat kommer att diskuteras i kväll på Frödinge bygdegård. – Alla är hjärtligt välkomna och vi hoppas på stort intresse, hälsar Tino Åberg, som hjälper till med arrangemanget.

Ett av föredragen hålls av Ellen Bruno, som är sakkunnig inom marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen. Hon kommer att ge sin syn på framtidens vattenkraft och förklara betydelsen av fria vandringsvägar och varför dammar i möjligaste mån bör rivas.

”Just nu finns en chans att rätta till ett 100-årigt misstag och åter igen ta hänsyn till livet under ytan”

– Det händer jättemycket inom politiken vad gäller vattenverksamheter. Just nu finns en chans att rätta till ett 100-årigt misstag och åter igen ta hänsyn till livet under ytan – du kan vara en del av den förändringen, hälsar hon.

Under kvällen kommer även Botorpströmmens vattenråd att informera om nuläget i processen kring den hårt reglerade sjön Yxern.

Programmet börjar kl. 18 och medverkan är gratis.

Läs mer om arrangemanget här.

Hans Hällman


Viral succé för film om hållbart fiske

$
0
0

Länsstyrelsens nysläppta film om projektet ReFisk har fått ett varmt mottagande på nätet. Det kan man förstå. Produktionen är informativ och tar upp något som intresserar många – nämligen hållbar förvaltning av ostkustens gäddor.  

Länsstyrelsens projekt ReFisk – som beviljats 2 450 000 kronor i bidrag från Havs- och vattenmyndigheten – syftar bland annat till att utvärdera fredningsområden och öka kunskapen om gäddornas förflyttning längs ostkusten. Dessutom ska berörda intressenter och allmänhet kunna ge sin syn på fiske och fiskeregler. Resultaten ska ge underlag för de nya fiskeregler som 2019 börjar gälla i Gävleborgs-, Uppsala-, Stockholm-, Södermanlands och Östergötlands län.

Den nysläppta informationsfilmen finns nu på Youtube och har redan setts av många.

– Det finns ett stort engagemang och intresse för fiskefrågorna och fiskeförvaltningen längs mellersta ostkusten. Det har märkts av inte minst i spridningen av Länsstyrelsens informationsfilm om projektet ReFisk. Sedan den lades upp på projektets Facebooksida förra veckan har filmen nått över 18 000 mottagare och delats 75 gånger, säger länsfiskekonsulent Henrik C Andersson.

Läs mer om projektet här.

Hans Hällman

Svensk seger i nordisk holmgång

$
0
0

I helgen avgjordes Garmin Fiskefestival, som är en av årets största havsfisketävlingar för småbåtar. I stenhård konkurrens från flera nordiska toppteam lyckades Team Garmin Omega kamma hem slutsegern, bland annat efter en otrolig fenknot som nosade på det svenska rekordet!

Garmin Fiskefestival arrangeras av Kinnarps Havsfiskeklubb är en av årets höjdpunkter för tävlingsintresserade havsfiskare. Tävlingen går ut på att varje team väger in 12 valfria fiskar av olika arter, och dessa ger poäng utifrån en förbestämd tabell.
I år hade 38 småbåtsteam anmält sig och de flesta av nordens duktigaste tävlingsfiskare stod redo inför fredagens start i Bostahusen. De flesta hade bra flyt i Öresunds fiskrika vatten. Allra bäst gick det för Torbjörn Sandin, Niklas Kolbäck och Christian Bergquist i Team Garmin Omega, som vann hela tävlingen efter en gastkramande final. Trion låg med i tävlingens toppskikt hela helgen, men det avgörande hugget kom sent på söndagen.
– Vi hade redan tolv bra fiskar men ville gärna byta ut den som var lägst poänggivande, vilket var en fenknot.  Vi kände till ett bra ställe men blev förstås ändå förvånade när vi såg Torbjörns fisk. I båten vägde den rent av över det svenska rekordet och vi insåg att segern låg inom räckhåll, berättar Christian.

Och visst blev det så. Fenknoten, som i land bara saknade åtta gram för att tangera det svenska rekordet, gav 232 sköna poäng. Det räckte för att passera flera danska team som parkerat sig i toppen.
Förutom att fenknoten säkrade slutsegern gav den även ett bonuspris för den mest poängivande fisken i årets PNC och Garmin Fiskefestival. Priset blev en fiskeresa för fyra till Sørvær Gjestehus.
– Det ska bli oerhört kul att resa dit och dessutom fick vi massor av andra fina priser. Men för oss, som varit med så länge, är äran att vinna också en härlig belöning, hälsar Christian.

11
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Stort grattis till segern!

Hans Hällman

 

Rekordstort beslag av tjuvfiskade hajar

$
0
0

En kinesisk båt, som befann sig i ett skyddat område utanför Galapagosöarna, stoppades nyligen av Ecuadors kustbevakning. Lasten bestod av 272 ton nedfrysta marina djur, varav merparten var hajar. Besättningen har nu dömts till fängelsestraff och böter på 7,5 miljoner USD.

Det makabra fyndet överträffade myndigheternas värsta farhågor, och i lasten fanns flera fredade hajarter. Allt fiske tros har bedrivits i ett skyddat marint reservat där fiskeförbud råder. Således var hela lasten tjuvfiskad. Vad hajarna skulle användas till är inte svårt att gissa – i Asien är hajfenor fortfarande ytterst eftertraktade, trots omvärldens protester.

Läs mer här.

Hans Hällman

Torskexpert: Var är pengarna till Östersjötorsken?

$
0
0

Regeringen kom nyligen med ett utspel till förbättrad havsmiljö. Trots att stora summor ska satsas, och flera åtgärder planeras för Östersjön, nämns inte torsken som ett prioriterat område. Det tycker Conrad Stralka på BalticSea2020 att den borde gjort.

Regeringens åtgärdsprogram för sundare hav kommer nästa år att kosta 600 miljoner kronor. Tanken är att anslagen därefter ska utökas ytterligare fram till 2020. Områden som prioriteras är bland annat nedskräpning, övergödning, miljögifter och skyddet av marina områden. Östersjöns utsatta torskbestånd nämns inte specifikt, trots att både ICES och EU-kommissionen rekommenderar minskade kvoter. Det kan tyckas märkligt, och Conrad Stralka, verksamhetschef för BalticSea2020, anser att fler åtgärder och mer pengar behövs för att rädda torsken.

”När torskbeståndet är i kris borde kraftfulla åtgärder finnas med i regeringens havssatsning”

– Livskraftiga bestånd av rovfiskar är avgörande för Östersjön. När torskbeståndet är i kris borde kraftfulla åtgärder finnas med i regeringens havssatsning, menar Conrad Stralka.

Nu väntar det politiska spelet inför fiskeministrarnas kvotbeslut senare i höst. BalticSea2020 hoppas att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har ett starkt mandat för att sätta Östersjöns miljö och torskbeståndet före andra intressen, när förhandlingarna med EU-kollegorna snart inleds.
– Det krävs mycket drastiska åtgärder för att rädda torsken i Östersjön. I dag består Östersjöns torskbestånd av små torskar som är så svaga att de inte förmår följa efter födan och växa sig större. Det är ett direkt hot mot ekosystemet i Östersjön där torsken fyller en mycket viktig funktion, säger Conrad Stralka.

Läs mer här.

Du har väl inte missat att BalticSea2020 har inlett ett särskilt program för att rädda Östersjötorsken? Det kan du läsa om här.

Hans Hällman

Tonfisk fotad i Öresund!

$
0
0

Tonfiskfeber råder i Sverige och Danmark. Båda länderna ska nu spöfånga 20 individer av Nordsjöns mäktigaste rovfisk – den blåfenade tonfisken. I helgen drar fisket igång och förutsättningarna ser goda ut. I tisdags fotades nämligen hoppande tonfisk ända in i Öresund!

Den blåfenade tonfisken har äntligen återvänt till sina forna jaktmarker! Öresund var tidigare ett känt tillhåll för hungriga tonfiskar, som under hösten kom in på jakt efter sill. Från båda sidor av sundet arrangerades storviltsfiske som lockade fiskesugna äventyrare från hela världen. Den blomstrande näringen utvecklades snabbt, dessvärre på bekostnad av bestånden. I slutet av 1960-talet var rovfiskarna borta och därmed också Öresunds status som storviltsmecka.

Men nu har alltså den efterlängtade tonfisken återvänt och de senaste åren har flera stim setts i området. Att fota de ytjagande fiskarna är däremot svårt och Jesper Fohrman och Tom Secher är de första som lyckats sedan 1960-talet. Tonfiskarna var en del av ett större stim av fiskar på mellan 100-300 kilo, varav ett 50-tal sågs lämna vattnet i akrobatiska luftsprång.

Øresundsakvariet i Helsingør har därmed fått en mottgarare av den premie på 1000 kronor som utlovats till den första som lyckats fota en tonfisk i Öresund. Fiskarnas återkomst möts av stor entusiasm och akvariet planerar tonfisksafari med RIB-båtar med start 2018.

Men innan dess ska alltså 40 tonfiskar märkas, i syfte att öka förståelsen för hur fiskarna rör sig och om hur bestånden mår.
Fiskejournalen följer projektet med största intresse och hoppas kunna rapportera om den första lagliga spöfångsten inom kort. Kanske sker det redan i helgen?

Läs mer om det spännande tonfiskprojektet här.

Tonfiskar har i år även setts – och fångats – utanför Skagen och norska Bergen. Läs mer om dessa fångster här och här.

Hans Hällman

Solljus sätts in i kampen mot plast

$
0
0

Hav och sjöar är fulla av plast och den långsamma nedbrytningen är ett stort problem. Men nu finns det hopp om att påskynda processen. Forskare från KTH är nämligen i full gång med att bryta ner mikroplast med solljus.

En av plastens stora fördelar – att den har lång livslängd – är också en betydande nackdel när den hamnar i naturen. Vissa plaster kan rent av undvika nedbrytning i många hundra år, och då är det lätt att förstå den oerhörda mängd som snabbt kan ackumuleras i hav och sjöar.
Därför är det viktigt att tillförseln av plast minskar dramatiskt, och här spelar reningsverken en betydande roll. Stora bitar är lätta att samla upp, men för mikroplast – som är mindre än 5 mm – är det svårare. I det aktuella forskningsprojektet utvecklas en filterteknik där solljusets energi bryter ner plasten till koldioxid och vatten.
– Det löses upp i vatten och bubblar ut. Med den här tekniken tror vi oss kunna bryta ner all plast som man inte kan se med blotta ögat, säger Joydeep Dutta, professor vid KTH, i en intervju med SR.

Om allt går enligt planen ska filtren i framtiden kunna placeras vid reningsverkens utlopp.

Lär mer om projektet och lyssna på inslaget här.

Läs publikation i Nature här.

Hans Hällman

Båt bogserades sex sjömil – av urstark tonfisk!

$
0
0

I Norge har blåfenad tonfisk fångats av yrkesfiskare under sommaren. Nu har även en norsk sportfiskare fått göra nära bekantskap med denna mäktiga rovfisk. Upplevelsen kom oväntad och var minst sagt dramatisk. Tre timmar efter hugget hade båten förts sex sjömil ut till havs!

Tonfisken fångades under ett pilkfiske efter bleka utanför Norges sydvästra kust. Om den högg på pilken eller upphängaren är oklart, men den krokades i det fria vattnet och rullens broms drogs åt till max. Fångstmannen uppger, i sin redogörelse för den norska storfiskaren Asgeir Alvestad, att han länge trodde att han krokat en hälleflundra. Men när fisken drog med sig båten långt ut till havs började tvivlen växa. Efter närmare tre timmar, och en sex sjömil lång bogsering, visade sig till slut den enorma tonfisken. Men linan skavdes mot propellern och äventyret tog slut lika snabbt som det börjat.
– Hade vi varit två ombord hade nog fisken kunnat avkrokas innan den gick fri. Men ensam i båten var jag nästan hjälplös. Jag hade i alla fall min livs fiskeupplevelse, berättar den anonyma fiskaren.

Läs mer om händelsen på Asgeirs blogg här.

Du har väl inte missat att det i dag ska spöfiskas efter blåfenad tonfisk på svenskt vatten? Nu inleds nämligen försöken att fånga 20 ”svenska” tonfiskar till ett unikt märkningsprojekt. Statens lantbruksuniversitet ansvara för den vetenskapliga delen och Sportfiskarna för koordinering av själva fisket. Logistiken är omfattande, inte minst eftersom märkningen ska utföras av experter från Holland, som alltså måste ta sig ut till de båtar som får hugg.

Fiskejournalen följer projektet med största intresse och hoppas kunna rapportera om fisket inom kort.

Hans Hällman


”Gäddkuvös” ska hjälpa Blekinges gäddor

$
0
0

I dagarna färdigställs en sju hektar stor ”gäddkuvös” i Eriksbergs naturreservat. Tanken är att betesmark ska svämma över och bli en populär lekvik för gäddorna till våren.

Blekingekusten erbjuder ett av Europas bästa gäddvatten och fisketrycket är högt. Därför har länsstyrelsen påpekat ett behov av åtgärder för att säkra bestånden. Ett storskaligt sådant håller nu på att ta form i Maraviken på Eriksberg.
Redan i dag är området lekplats för både gädda och abborre, men den utökade våtmarken är tänkt att få ännu mer fisk att söka sig in till våren.
– Syftet är att låta området svämma över under vinter och vår för att återfå sin funktion som reproduktionsområde för fisk, det vill säga för fiskvandring, lek och uppväxt. När gäddynglen har växt till sig, ska vattnet sänkas av och fisken vandra ut i havet igen. Området kommer då åter att användas för grästillväxt och betesmark, berättar Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve.

Läs mer om projektet här och se inslag från SVT här.

Även Sportfiskarna satsar på gäddfabriker i Blekinge. Det kan du läsa mer om här.

Hans Hällman

Tonfiskar spöfångades på västkusten!

$
0
0

I dag spöfångades det åter tonfiskar i svenska vatten. Det har inte skett på över femtio år och många fick uppleva fantastiska fajter. Den första fångades av Richards Wajes båt och märktes därefter framgångsrikt. Samma båt fick även dagens sista hugg – men då av en betydligt större fisk som de kämpade med i nästan fyra timmar!

Dagens storviltsfiske var en del av ett unikt, svenskt-danskt märkningsprojekt och skedde från både svenska och danska båtar. Många utgick från Mollösund och fiskade omkring 20 sjömil från kusten. Riklig mäskning från start var det som gällde och teknikerna varierade mellan trolling och mete.
Redan efter en och en halv timme kom ett kraftigt hugg på en makrillagnad krok.
– Den var urstark och vi fick hjälpas åt att drilla den för att få in den så snabbt som möjligt. Anledningen var att fisken inte skulle bli allt för trött innan den märktes och släpptes fri. De var en otrolig känsla att få kämpa med en så stor fisk och tillsammans lyckades vi få in den på 50 minuter, berättar Staffan Jorup.

Richard Waje med den första tonfisk som spöfångats lagligt i Sverige på över 50 år. Vilken känsla! Foto: Staffan Jorup

Övriga som hjälpte till under kampen var kaptenen Richard Waje, Peter Boman och Dennis Kollberg. Kvartettens framgång inspirerade förstås andra båtar och ytterligare två ”svenska” fiskar kunde märkas under dagen.
Hur gick det för danskarna då? Jo, de lyckades också bra och märkte två och tappade lika många.

Men Richard och hans besättning var oerhört nära att avsluta dagen med ännu en triumf.
– När det var en halvtimme kvar av dagens fiske högg det igen på en av makrillarna. Vi märkte direkt att fisken var enorm och satte stenhård press från början. Det hjälpte inte. Fisken stack iväg och vi gjorde allt vi kunde för att stoppa rusningarna. Men det var svårt, trots att vi hjälptes åt med drillningen. Först efter tre timmar och 45 minuter fick vi in den till båten. Vi hade den långsides och skulle bara vända den när linan plötsligt gick av. Vi kunde inget annat göra än att se den simma iväg, berättar Staffan.

Dennis Kollberg med en enorm tonfisk. Foto: Staffan Jorup

Richard Waje med samma fisk i solnedgången. Foto: Staffan Jorup

Den väldiga tonfisken hann inte mätas men märkningsexperterna – som har sett många tonfiskar genom åren – uppskattade vikten till 400 kilo!

Visst är det snopet att en sådan fisk inte kunde märkas, men sett till dagen i stort är alla otroligt nöjda.
– Känslan att fånga den första går inte att beskriva. Sedan att avsluta med en gigant, det är helt ofattbart! Det hade aldrig funkat utan vårt grymma teamwork ombord, hälsar en mycket nöjd Dennis Kollberg.

Vi gratulerar teamet till en fantastisk fisk och till ett minne för livet!

I morgon fortsätter projektet om vädret tillåter. I så fall hoppas vi kunna ge fler storviltsrapporter från den svenska västkusten!

Hans Hällman

Kemikalier från senapsgas funna i Östersjön

$
0
0

Fyra farliga kemikalier har hittats i vattnet utanför Bornholm. Upptäckten gjordes i samband med en undersökning inför det planerade gasprojektet ”Nord Stream 2”. Danska miljöforskare fruktar att ämnena kan spridas till fisk och skaljdur och efterlyser nu en utökad undersökning.

Nord Stream 2 är tänkt att komplettera de existerande rören i projektet Nord Stream, vilka löper mellan Ryssland och Tyskland. Syftet är att fördubbla Rysslands kapacitet att förse Europa med naturgas.

I den nuvarande planen ska rören passera Bornholm, nära ett område där flera tusen ton bomber med senapsgas dumpades efter andra världskriget. Danska regeringen har ännu inte gett sitt godkännande, och när vattnet nyligen undersöktes upptäcktes fyra farliga ämnen som direkt går att koppla till senapsgas. Det har väckt oro för vilka miljöskador de planerade gasledningarna skulle kunna medföra, inte minst för djuren i området. Miljöforskare vill därför att giftigheten fastställs innan projektet godkänns. Företaget som upptäckte ämnena arbetar för det ryska företaget som står bakom Nord Stream. De anser inte att fyndet ger grund till oro.

Mindre säker är Marianne Thomsen, professor i miljövetenskap vid Århus Universitet.

”Senapsgas är extremt farligt, så det är inget man skojar med”

– Senapsgas är extremt farligt, så det är inget man skojar med. Myndigheterna ska vara 100 procent säkra på att inget läcker ut, innan man börjar köra maskiner över botten, säger hon till den danska tidningen Politiken.

Läs Politikens reportage här.

Stridsmedel har upptäckts även på västkusten. Den gången hade ämnena upptagits av bland annat fisk.

Hans Hällman

 

Bagerijäst kan få odlingsfisk att växa

$
0
0

De vanligaste proteinkällorna i dagens fiskodlingar är soja- och fiskmjöl. Användandet ifrågasätts dock eftersom produkterna även är viktiga för människor. Statens lantbruksuniversitet har därför forskat på alternativa proteinkällor och upptäckt att bagerijäst kan fungera lika bra – så länge det inte överdoseras.

Jästen i försöken hade odlats på matavfall och dess proteiner upptogs likvärdigt hos de regnbågar som undersöktes. När 40 procent av fiskmjölet ersattes med jäst uppvisades ingen försämring av fiskarnas tillväxt och stresstålighet. Vid högre andel jäst så växte fiskarna sämre och led dessutom av blodbrist. Det tros bero på den höga andelen DNA och RNA i jästen. Om dessa nivåer kunde minskas tror forskarna att jäst kan ersätta ännu mer fiskmjöl i framtiden.

Läs mer här.

Hans Hällman

Enorm lubb från Finnmark

$
0
0

Henrik Knudsen Vågenes fick i somras en av de största lubbar som någonsin spöfångats, när han tillsammans med vänner fiskade utanför Hasvik på Sørøya. Fisken vägde 16,5 kilo och nosade därmed på världsrekordet. Upplevelsen för den 21-åriga storfiskaren blev inte mindre av att han samtidigt drog upp en 15-kilos långa!

Den mäktiga doublén togs mitt på dagen och när lubben visade sitt rygg- och bukparti väcktes stor uppståndelse ombord. Omkretsen var otroliga 70 centimeter, och när vågen tickade upp till 16,5 kilo var lyckan total.

Foto: Andrin Jacobsen

Fisken saknade bara 0,8 kilo från att tangera Bjørn Florø-Larsens världsrekord från Trondheimsfjorden.

Läs mer om fångsten Hooked.no här.

Hans Hällman

Ny säsong av Fiskefeber

$
0
0

I går tog en lång väntan slut för alla som längtat efter nya avsnitt av Fiskefeber. I årets premiär tog Claes ”Svartzonker” Claesson med sig Sanna Lundell på en fiskehelg till Åland. Trots att Sanna är nybörjare var fiskelyckan god, och innan helgen var över hade hon landat både abborrar och gäddor.

Fiskefeber har fört sportfisket ut i stugorna, och gårdagens avsnitt lär knappast ha gjort någon besviken. Förutom grymt fiske – med bland annat en femkilosgädda i ett av Sannas första kast – bjöds det på samtal och matlagning.

Avsnittet kan ses här och den fortsatta säsongen kan följas på Kanal 5 och D-play.

Hans Hällman

Gäddtävling stödjer Barncancerfonden

$
0
0

För andra året i rad arrangerar Fredrik Söderberg och Simon Fallermo en gäddtävling i sjön Anten. Den här gången tävlar man inte bara för att det är kul utan dessutom för en bättre värld – varje person som medverkar bidrar automatiskt till Barncancerfonden.
Tävlingen är arrangerad för och av gäddfiskare. Reglerna är enkla – två till tre personer i varje team, inga naturliga beten och alla fångade fiskar ska återutsättas. Den sammanlagda längden av de tre längsta gäddorna leder till seger.

— Anledningen till att vi arrangerar tävlingen i år igen är det goda gensvaret från fjolårets tävling. Dessutom är Anten en grym gäddsjö och en rolig tävlingsarena, berättar Fredrik.

— Anledningen till att vi arrangerar tävlingen i år igen är det goda gensvaret från fjolårets tävling. Dessutom är Anten en grym gäddsjö och en rolig tävlingsarena, berättar Fredrik.
Tävlingen äger rum den 30 september och nyheten för årets tävling är att femtio kronor från varje anmälan går till Barncancerfonden. Du anmäler ditt team senast den 25 september genom att ”swisha” 200 kronor till 0761-199399. (Ange team och namn.)

Mer information finner du HÄR.

Pssst! – Den som fångar den längsta gäddan vinner fina priser från sportfiskebutiken Tajtlajn i Kållered.


Snart dags för ”Göteborren”

$
0
0

Nu på lördag är det dags för en ny sportfisketävling i Göteborg. ”Göteborren” arrangeras av Sportfiskarna och går av stapeln mitt inne i stan. Som namnet antyder är det abborre som gäller och alla fiskar returneras. Förutom fina priser tävlar deltagarna om den inofficiella titeln ”Västsveriges bästa abborrfiskare”!

Tävlingen går ut på att fånga tre långa abborrar som mäts och fotas innan de släpps tillbaka. Den enda tillåtna tekniken är spinnfiske med konstgjorda beten. Tävlingen börjar kl. 10 och anmälan kan göras här eller på plats innan start. Medlemmar i Sportfiskarna deltar kostnadsfritt och alla juniorer blir automatiskt medlemmar. Övriga seniorer betalar 100 kronor och startkortet fungerar som fiskekort.

Vi önskar deltagare och arrangörer en härlig tävling och försöker ge en rapport på söndag!

Läs mer om ”Göteborren” här.

Hans Hällman

 

Nytt svenskt rekord för kanadaröding

$
0
0

Rickard Linderots monsterstora kanadaröding från i somras har godkänts som nytt svenskt rekord. Fisken togs på trolling i Björkvattnet utanför Tärnaby, och var nästan kilot tyngre än det tidigare rekordet från samma vatten. Rickard säkrade därmed sitt tredje rekord, eftersom han även har fångat Sveriges tyngsta gräskarp och sutare.

Rekorddrömmarna fanns redan innan hugget kom, och Rickard – som fiskade ensam – hade fått instruktioner av Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg hur en eventuell rekordfisk skulle dokumenteras.
Och mycket riktigt fick Rickard uppleva drömhugget ute på Björkvattnet, när hans SG Herring Spoon attackerades åtta meter under ytan. Den kolossala kanadarödingen visade sig väga 13 840 gram och hade en längd på 104 centimeter.

Du har väl inte missat att det fångats ytterligare två rekordfiskar i sommar? Daniel Möllers håkäring från 10-gradarn och Jacob Fohlins paddtorsk från Fjällbacka skärgård klarade också granskningen och är nu officiella svenska rekord.

Läs mer här.

Hans Hällman

Albin Falk vinner EM i kajakfiske

$
0
0

I helgen samlades några av Europas duktigaste kajakfiskare utanför Amsterdam för att fajtas om EM-titeln. Trots den stenhårda konkurrensen var det en ung svensk som klev högst upp på pallen. – Det kändes helt overkligt och det gör det fortfarande, säger den glada vinnaren Albin Falk.

EM arrangerades av Hobie Fishing Europé och totalt kom 57 kajakfiskare till start. Fyra av dessa kom från Sverige och Albin berättar om svåra förhållanden.
– Vi hade hört att sjön var svårfiskad och det märktes också under fredagens provfiske. I tävlingen räknades bara abborre och gädda så vi valde att fiska med små crank-baits och spinnare. På så sätt hade vi chans till båda arterna. Vi testade även lite vertikalfiske, men det funkade sämre så vi höll oss till spinnfiske i de grundare områdena, berättar Albin.

Albin och Felix Frey fick en kanonstart, och båda kunde lämna in ”fulla papper”

De svenska framgångarna startade redan under lördagen. Albin och Felix Frey fick en kanonstart, och båda kunde lämna in ”fulla papper”, vilket innebar tre gäddor och tre abborrar som översteg minimimåttet. All fisk returnerades och den sammanlagda längden av alla fiskar summerades. För Albins del blev det 243 centimeter efter öppningsdagen, vilket räckte till en andraplats efter kompisen Felix som lyckades få ihop 300 centimeter.
– Det var kul att tävlingen började bra och vi kände båda att vi hade chans till fina placeringar. Men vi visste också att mycket kunde hända och såg att flera duktiga fiskare inte fått någon gädda över godkända minimimåttet på 46 centimeter. Så det var lite nervöst att paddla ut som tvåa inför slutdagen, erkänner Albin.

Albin och Felix på Vinkeveense Plassen utanför Amsterdam. Foto: Hobie Fishing Europe

Men takterna höll i sig och fisken fortsatta att hugga. När dagen var slut hade Albin lyckats landa tre godkända gäddor och en abborre, vars minimimått var satt till 23 centimeter. Det gav honom en total slutlängd på 458 centimeter.
–  Det var svårt att veta hur långt det skulle räcka, men när jag såg att Felix inte hade fått någon godkänd gädda började jag tro på vinst, berättar han.

”Det kändes helt overkligt att få kliva högst upp på prispallen eftersom jag visste hur duktiga fiskare jag slagit”

Och visst blev det så. Ingen kom faktiskt i närheten och vinstmarginalen ner till Felix blev hela 87 centimeter.
– Det kändes helt overkligt att få kliva högst upp på prispallen eftersom jag visste hur duktiga fiskare jag slagit. Extra kul var det förstås att få dela glädjen med Felix, berättar han.

Albin Falk och Felix Frey. Foto: Hobie Fishing Europe

Vinsten innebar att både Albin och Felix är direktkvalificerade till nästa års VM. Chanserna till fler fina resultat är stora, inte minst med tanke på var VM kommer att hållas.
– Nästa år är det faktisk i Åmål! Visst hade det varit kul att åka till något exotiskt land men nu får vi i alla fall en fördel gentemot det övriga starfältet. Jag känner till vattnet väl och kommer träna en hel del innan tävlingen. Dessutom har jag många vänner i närheten som säkert kan ge lite värdefulla tips, avslöjar Albin.

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Uppståndelsen har varit stor och det har redan hunnit bli många intervjuer sedan vinsten i söndags. Inte heller på Albins arbete –  i Sportfiskebutiken Upplev –  har framgången gått obemärkt förbi.
– Det har kommit in kunder i butiken och gratulerat. Det känns förstås superkul, hälsar han.

Även vi på Fiskejournalen vill naturligtvis lyfta på fiskehattarna. Well done!

Hans Hällman

Så tar du höstens plattfisk!

$
0
0

När sommaren övergår i höst är det många som packar undan sina spön i väntan på våren. Det är synd, inte minst eftersom man då går miste om det fina fisket efter plattfisk som nu erbjuds längs kusten. Rödspätta, sandskädda, slät- och piggvar är bara några av de arter som brukar hugga på hösten. Men hur gör man? Här bjuder den duktiga havsfiskaren Timmie Walin på sina bästa tips och tricks!

Timmie arbetar som guide på Landskronabåtarna och fiskar dessutom gärna från mindre båtar. Nu råder det högsäsong för plattfisk och han rekommenderar varmt detta enkla, men spännande fiske.
– Alla kan fiska plattfisk och roligast blir det om utrustningen inte är alltför kraftig. Spöt bör klara kastvikter på 50-150 gram och helst ha bra känsla i toppen på spöet, men ändå lite ryggrad. När det kommer till rulle föredrar jag en mindre multirulle med låg profil som ligger skönt i handen. Men små haspelrullar fungerar också fint. Oavsett rulle bör de fyllas med flätlina. Då får man en helt annan känsla och kontroll på sakerna. Jag tycker att tjockleken bör vara mellan 0.12-0.20 mm. Då skär linan fint i vattnet och man har bra känsla med tacklet, berättar Timme.

”Alla kan fiska plattfisk och roligast blir det om utrustningen inte är allt för kraftig”

När det kommer till tackel finns det förstås en uppsjö varianter att välja bland. Timmie anser att en upphängare och ett släp med en pilk som tyngd är det som fungerar bäst.
– Oftast använder jag mig av en stålbom på 10-15 centimeter som får upphängaren att hänga ut lite. Det minskar risken för trassel. På tacklets baslina föredrar jag att använda en pilk med hål igenom. Dessa ”genomlöpspilkar” brukar fungera grymt bra. Då får man den absolut bästa känslan och man känner det minsta lilla pill. Baslinan bör vara 0,60-0,80 mm nylon och upphängare och släp kan knytas med 0,40-0,45 mm. Då slipper du förlora pilken om du fastnar i botten, tipsar han

Timmies favorittackel för plattfiskarna i Öresund. Foto: Timmie Wallin

Timmie anser, i likhet med många plattfiskmetare, att färg och rörelse ökar huggchansen.
– En het kombinationen i Öresund brukar vara att klä en 10-20 centimeter lång upphängare med en bit gul slang, därefter tre pärlor, en spinnarsked, tre pärlor, en liten gul jigg, tre pärlor till och sist en krok. Samma kombination kan med fördel gälla också för släpet, men längden på linan bör då vara tio centimeter längre än upphängaren, berättar Timmie.

Plattfiskar hugger ofta försiktigt, och då deras munnar kan vara små och mjuka är kraven på krokarna stora.
– Jag tycker att kortskaftade krokar i storlek 2 fungerar bäst. Satsa på kända märken som Owner, Mustad eller Kamasan. Oavsett vilken krok du använder är det alltid bra att sätta en bit slang över öglans knut. Då pekar krokens spets uppåt när tacklet läggs på botten, tipsar Timmie.

Piggvar är en av många arter som jagar längs Öresunds mjukbottnar. Har man tur kan de fångas som bifångst vid bottenmeter efter rödspätta. Foto: Timme Wallin

Plattfiskar lurpassar ofta på botten men är inte ovilliga till kortare utfall. Därför anser Timmie att båtfisket ska bedrivas aktivt, med långa kast i olika riktningar för att frammana huggen.
– Bäst är att dunka pilken i botten lite då och då och därefter lyfta tacklet långsamt. Upprepa och variera hastigheten tills du hittar tempot för dagen!

”Variera hastigheten tills du hittar tempot för dagen!”

På vissa bottnar dominerar rödspättor och sandskäddor, och tempot kan ofta avgöra vilken fisk du får.
– Ibland är tillgången på sandskädda så bra i Öresund att rödspättorna inte hinner hugga! Då gäller det att dra ner på tempot och låta tacklet emellanåt ligga stilla på botten. Då får rödspättorna mer tid på sig och chanserna till att hålla borta sandskäddorna ökar.

Timmie med en fin spätta från den danska sidan av Ven. Kronborgs slott och Helsingörsfärjan syns i bakgrunden. Foto: Timmie Wallin

Motsatsen gäller om målet är skrubba. Denna art tycks triggas av högt tempo och bör fiskas med snabba ryck och många bottendunk, föreslår Timmie.

Oavsett vilken art du är ute efter så återkommer Timmie till hur viktig känslan är för ett lyckat fiske.

”Många rycker hejdlöst i spöt så fort de känner ett nafs. Då är risken stor att hugget missas och fisken blir skrämd.”

– Många rycker hejdlöst i spöt så fort de känner ett nafs. Då är risken stor att hugget missas och fisken blir skrämd. Istället är det bättre att ha is i magen och låta fiskarna tugga lite på betet. Lyft därefter spöt sakta så brukar fisken fastna, berättar han.

Slätvar är en annan huggvillig art som kan fångas både som bifångst och vid riktat fiske. Foto: Timmie Wallin

Inte bara tempot har betydelse för fiskarnas huggvilja. Även agnet spelar stor roll. För Timmie är förstavalet givet.
– Borstmask är bäst! Och om man inte vill gräva själv går de att ofta att köpa. Men även räka, sill, makrill och tobis kan vara värt att pröva, berättar han.

Valet av fiskeplats kan variera. Timmie föreslår att man testar sig fram för att hitta de hetaste platserna.

”Jag är säker på att det finns grymma ställen som ännu inte upptäckts”

– Jag tycker att mjukbottnar på mellan 6-12 meter alltid är värda att fiskas av på hösten, men ibland kan fisket vara ännu bättre på större djup. I Öresund är kända platser som Disken, Lappen och söder om ven ofta ”säkra kort”. Men allra roligast är ju att hitta nya platser som ingen känner till. Jag är säker på att det finns många grymma ställen som ännu inte upptäckts, avslutar han

Vi tackar för alla tips och hoppas att de kan inspirera många att förlänga havsfiskesäsongen!

Vill du veta mer om Timmies framfart i Öresund? I så fall kan du klicka här.

Hans Hällman

Dansk megatuna fångad på film

$
0
0

I helgen skrevs det svensk och dansk fiskehistoria. Sportfiskare från båda länderna hjälpte forskare att infånga Nordsjöns mäktigaste rovfisk – den blåfenade tonfisken. Den första danska fisken som märktes vägde nästan 300 kilo och den dramatiska fångsten filmades. – Det var en obeskrivlig känsla att fånga tonfisk i sitt hemmavatten. Det trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva, hälsar fiskeprofilen och storfiskaren Thomas Petersen.

I lördags hade arton båtar samlats i Skagen för att hjälpa forskare från DTU Aqua i det unika forskningsprojektet. Stämningen var på topp och hoppet stort om att dagen skulle bli historisk. Aldrig tidigare hade tonfisk märkts på danskt vatten och det var mer än femtio år sedan någon hade fångats på spö. Att fisken fanns där ute visste man efter rapporter från yrkesfiskare. Nu gällde det bara att få dem att hugga!
Båtarna gav sig norrut och följdes av en forskarbåt med märkningsexperter. De flesta hade stor erfarenhet av storviltsfiske och alla var försedda med kraftig utrustning för snabb och skonsam landning.

Foto: Westin Fishing

En av båtarna styrdes av Westin-ägaren Thomas Petersen. Han har genom åren fångat ett femtiotal tonfiskar i andra länder och hade dagen till ära ett nydesignat custom-spö. Det skulle snart få bekänna färg. När båten befann sig 17 sjömil norr om Skagen såg de den första tonfisken hoppa i vattnet.

”Fisken stack iväg i en ursinnig rusning på över 100 meter”

– Det var en fantastisk upplevelse att få se dessa fiskar i danskt vatten. Vi inledde med trolling men övergick snabbt till mete. I mäskspåret agnade vi med hel sill och ganska snabbt fick min kompis Jesper Pedersen ett hugg. Fisken stack iväg i en ursinnig rusning på över 100 meter.

Foto: Westin Fishing

Jesper satte stenhård press och lyckades till slut stoppa fisken. Sedan började en spännande kamp med att få in den till båten. Det svåraste med tonfisk – förutom styrkan – är att de simmar i cirklar den sista biten. Det gör att linan lätt skavs av mot skrovet eller propellern. Men med bra teamwork och en kanonsinats av Jesper lyckades vi till slut säkra fisken så att den kunde märkas av forskarbåten, berättar Thomas.

Tonfisken lyftes försiktigt upp på forskarbåten för att märkas. Efteråt simmade den iväg i fin form. Foto: Westin Fishing

Med ombord fanns också Jespers son Alexander, och han lyckades på ett förtjänstfullt sätt filma fångsten.

Fisken var 251 centimeter och vikten uppskattades till 285 kilo. Efter att fångsten firats återupptogs fisket. Nu var det bra fart på tonfiskarna som jagade sill och makrill i ytvattnet.

”Vi måste ha sett omkring 100 fiskar som helt hoppade ur vattnet och alla var enorma!”

– Vi måste ha sett omkring 100 fiskar som helt hoppade ur vattnet och alla var enorma! De tonfiskar som kommer till våra vatten är de största individerna så flera vägde uppemot 400 kilo, berättar Thomas.

Däremot var fiskarna svåra att fånga. En närliggande båt lyckades landa ytterligare en tonfisk som kunde märkas, men för Thomas båt blev det inga fler hugg.
– Jag har upplevt det här många gånger tidigare i Kanada – att man ser mycket jagande fisk men att ingen hugger. Tonfiskarna är oerhört selektiva och undviker fisk med krok. Det är därför vi inte lyckades fånga fler trots att de jagade precis intill båten, säger Thomas.

En annan stor utmaning är förstås att landa fisken om man lyckas kroka någon. Av den anledningen har forskarna varit noga med att bara låta erfarna fiskare medverka i projektet.

”Att fånga blåfenad tonfisk är fiskets Formel 1!”

– Att fånga blåfenad tonfisk är fiskets Formel 1! Påfrestningen på både fiskare och utrustning är enorm och ingen fisk kan nog slå tonfisken ”pound for pound”. Jag har även fångat riktigt stora blue marlins, och även om de är mer spektakulära så saknar de tonfiskens brutala råstyrka, berättar Thomas.

Nu laddar han och vännerna för nya expeditioner under hösten. Redan till helgen är det förhoppningsvis dags igen, under förutsättning att vädret är gynnsamt.
Det ska bli spännande att se om projektets kvot på 20 danska tonfiskar kommer att fyllas innan fiskarna ger sig av. Var de tar vägen är det ingen som vet.
Förhoppningsvis kan de märkta fiskarna snart ge oss svaret.

Hans Hällman

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live