Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Nytt nummer ute nu!

$
0
0

Sommaren går mot sitt slut och kvällarna blir allt kortare. Ett sätt att slippa deppa är att välkomna hösten med spöt i hand! I år är det kanske läge att pröva något nytt? I senaste numret av Fiskejournalen finns det massor av tips och tricks till spännande hösthugg!

I takt med att vattnet blir kallare ändrar fisken beteende och det bör fiskaren också göra. Nya numret vägleder dig till storröding, höstbåge, havsöring, gös och abborre. Men gädda då? Jo, självklart har vi även ett stort reportage om höstens krokodiler! Dessutom finns det massor att läsa om resmål och heta prylar. Så håll till godo och välkomna mörkret!

Vill du ha Fiskejournalen tidigare än andra, direkt i brevlådan och dessutom billigare? Klicka i så fall här!

Hans Hällman


Planerna på storskalig fiskodling i Kattegatt läggs på is

$
0
0

I Danmark har flera företag lämnat in ansökningar om etablering av fiskodlingar med öppna kassar utanför Djursland. Planerna har väckt starkt motstånd, inte minst bland lokalbefolkningen som fruktar miljömässig katastrof. Protesterna har – tillsammans med en politisk otydlighet om vilka regler som gäller – lett till att ansökningarna nu pausats på obestämd tid.

Den danska tidningen Politiken har under året skrivit flitigt om expansionsplanerna för dansk fiskodling i Kattegatt. Miljöorganisationer har opponerat sig kraftfullt mot planerna, liksom en del politiska partier. Ändå lyckades Folketinget enas om en lagändring i somras, som ger odlarna möjlighet att kompensera för utsläppen av näringsämnen genom att etablera musselodlingar. Musslorna ska uppta det överskott av näring som flödar genom kassarna och därigenom hindra uppkomsten av syrefria bottnar. I teorin låter kompensationsplanen kanske rimlig, men hur kommer den fungera i stor skala till havs? Om detta råder det stor oenighet, och tills vidare har nu odlarna själva valt att pausa ansökningarna tills reglerna blir tydligare.

”Det är en fantastiskt god nyhet!”

– Det är en fantastiskt god nyhet! Och den visar att det fungerar när vi är många som säger nej till mer förorening av vår sårbara natur, säger Maria Reumert Gjerding, miljöordförande i Enhedslistan.

Vi kan inte annat än att hålla med. Och hoppas att planerna om fler öppna odlingar i Kattegatt läggs ner för alltid. Danmark har nått långt i utvecklingen av slutna, landbaserade sötvattenssystem och bör kunna utnyttja samma teknik också för saltvatten.
Kattegatt behöver varken algsoppa, laxlus eller syrefria bottnar!

Läs mer här.

Hans Hällman

12-åring slog nytt rekord för paddtorsk

$
0
0

Den 4:e juli 2017 var en solig dag på västkusten. 12 årige Jacob Folin var ute med sina syskon och föräldrar i skärgården och fiskade, men hade nog inte väntat sig att det snart skulle nappa ett nytt svenskt rekord. Läs här Jacobs berättelse om fångsten.

”Vi var ute hela familjen och bottenmetade på ön Trinisla i Fjällbacka skärgård. Vi har ett ställe på södra sidan av ön där det är tvärdjupt ända intill klippan så där brukar vi lägga till med båten och fiska både från klippan och ståendes i båten. Vi brukar vanligtvis få berggylta och torsk som kan vara i ganska bra storlek, 1-2 kg, så det var det vi fiskade efter. Vi bottenmetar med strandsnäcka på kroken. Botten är väldigt stenig och ojämn där vi fiskar så det är lätt att fastna i botten, men fiskarna verkar trivas där. Vi hade väl fiskat ett par timmar och fått några torskar och någon berggylta när jag kände att jag hade fastnat i botten igen. Jag ryckte till och lyckades få loss det och när jag sänkte ned igen så märkte jag att jag kom lite djupare ned än jag var tidigare. Hugget kom nästan omedelbart och det kändes som att det var en stor fisk som högg. När jag sen började veva upp den så kändes den inte så stor längre. När jag fick upp den så ropade jag direkt på mina brorsor och mina föräldrar att jag har fått någon jättekonstig fisk! Pappa kollade på den och kände igen den som en paddtorsk som han hade fått en gång själv för många år sedan. Han trodde att denna var nog ovanligt stor för att vara en sådan.

Vi googlade och insåg att denna var verkligen stor…

Vi googlade och insåg att denna var verkligen stor, den måste tas hem för vägning! Vi har ingen våg i stugan så vi bestämde oss för att ta med fisken in till ICA i Hamburgsund för att se om vi kunde få den vägd där. Vi fick hjälp av en kille som jobbade på ICA och som vägde den på deras brevvåg. Vågen visade på 603 gram, vilket betyder nytt svenskt rekord! Vilken drömfångst jag hade fått!”

Fisken var 33 cm lång vilket är 2 cm längre än den förra rekordfisken som vägde 566 gram och fångades av Alexander Lindell Svensson i juni 2016. Ett år höll det förra rekordet. Nu återstår att se om Jacobs rekord står sig längre än så. Paddtorsken kan bli mycket tyngre än så här, det norska rekordet lyder 918 gram.

Hans Lindqwist

EU-kommissionen vill se förbud mot ålfisket i Östersjön

$
0
0

Ålen är akut hotad men får ändå fiskas i Östersjön. Det upprör många och nu har EU-kommissionen föreslagit att allt ålfiske i Östersjön förbjuds.

Ålen lever minst sagt farofyllda liv. De föds i Sargassohavet och ynglen förs med strömmar till Europa. De som inte äts upp i havet går ofta turbindöden till mötes när kraftverk ska passeras under vandringar i sötvatten. De fåtal som lyckas återvända till havet har en sista farofylld passage att klara av innan lekvandringen till Sargassohavet kan starta – den förbi yrkesfiskarnas ryssjor.
Men det hindret kan alltså vara på väg att försvinna. EU-kommissionen går nämligen på ICES linje och vill se ett förbud mot fortsatt yrkesfiske i Östersjön. Om förslaget verkställs mister 147 svenska yrkesfiskare sina tillstånd, vilket sannolikt skulle ge det hotade ålbeståndet en välbehövlig chans till återhämtning. Att de drabbade yrkesfiskarna tycker att förslaget är dåligt är föga förvånande. Inte heller överraskas man av att WWF – som i 15 år har gett ålen rött ljus och därmed avrått från konsumtion – är av motsatt uppfattning.
– Vi välkomnar det här förslaget för att ålen är en akut hotad art och under tio års tid har vi arbetat med de här planerna, säger Inger Näslund, havsexpert på WWF, i en intervju med SR.

EU-kommissionens förslag gäller för 2018, men Inger Näslund hoppas att ett förbud skulle kunna förlängas och utökas.
– Det är för kort tid och för begränsat område. Det ska inte gälla Östersjön utan hela Europa, säger hon till SR.

Läs mer och hör inslaget här.

Hans Hällman

Monstergös på mässbesök!

$
0
0

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson ville göra en avstickare under helgens jakt- och fiskemässa på Bosjökloster. Fiskesuget blev för starkt och tillsammans med vänner i Team Scandica sjösattes båten i en närliggande sjö. Enligt rykte skulle sjöns gös var liten. Det stämde inte. Efter ett vertikalfiske i en djuphåla small det på ordentligt, och en väldig gös på nästan tio kilo synade snart ytan!

Fisken lurades med en Westin Twin teez 6″ i färgen slime och sågs på lodet innan den högg. Men ekot avslöjade inte riktigt den sanna storleken.
– Jag sa åt kompisarna att den nog vägde 3-4 kilo. Men hugget gick rätt in i ryggmärgen och så fort den krokades förstod jag att den var större. Den bjöd på en härlig fajt med både huvudskak och rusningar, och jag fick pressa hårt för att få upp den. När den väl låg i håven tittade vi bara på varann. Vi hade fått reda på att sjön bara höll gös upp till två kilo! Stämningen var på topp och det blev ett härligt kramkalas ombord. Just att få dela en sån här upplevelse med sina vänner är väldigt speciellt. Det blir helt enkelt inte bättre, hälsar David.

Det här var Davids andra gös på kort tid som nosade på 10-strecket. Den andra vägde 9,86 kilo och högg i ett hemmavatten. Snacka om gössvit!

Vi gratulerar David till ännu en fantastisk fisk!

Hans Hällman

Ytterligare 31 tonfiskar fångade i Norge

$
0
0

Den norska tonfiskebåten MS Bluefin har haft ännu en framgångsrik fiskedag utanför Bergen. Den här gången blev fångsten 31 blåfenade tonfiskar.

Fiskarna fångades utanför Florø, vilket även gäller för de 29 tonfiskar som samma båt drog upp i förra veckan. Fler fångstrapporter är att vänta. MS Bluefin har nämligen tillstånd att fånga 30 ton. Förra årets norska kvot fylldes i ett enda tråldrag, då MS Hillersøy landade 190 tonfiskar.
Norge är det enda nordiska land som tillåter fångst av blåfenad tonfisk. Däremot förbjuder de allt spöfiske.

I Sverige och Danmark är det omvänt. I år ska ett helt unikt forskningsprojekt starta, i vilket 40 tonfiskar ska spöfångas och märkas. Syftet är att öka kunskapen om fiskarnas antal och hur de rör sig – något som är av stor vikt inför beslut om en hållbar förvaltning.

Läs mer om det spännande projektet här.

Hans Hällman

Regeringen satsar på renare hav

$
0
0

Hoten mot haven är många och regeringen vill nu satsa miljardbelopp på en sundare havsmiljö. Redan nästa år läggs 600 miljoner kronor till åtgärder mot bland annat nedskräpning, övergödning, miljögifter och till att stärka skyddet av marina områden.

Budgetpropositionen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet, och tanken är att anslagen ska utökas ytterligare fram till 2020.
En åtgärd som planeras är sanering av miljöfarliga vrak längs landets kuster. En annan är att samla upp miljögifter i Östersjön. Men även att minska spridningen av mikroplaster prioriteras, liksom att minska tillförseln av näring till haven.
– Hoten mot haven är många och allvarliga, men vi står inte utan lösningar. Det finns mycket vi kan göra för att säkerställa att vi har friska och rena hav som kan förse oss med allt från mat och jobb till bad och strandpromenader. Med den här budgeten kommer Sverige ta ett rejält kliv framåt i det arbetet, säger vice statsminister Isabella Lövin i regeringens pressmeddelande.

Läs mer här.

Hans Hällman

Vänerveckan satsar på fiskesugna barn

$
0
0

Vänerveckan är i full gång och mycket av programmet handlar om fisk och fiske. På söndag är det exempelvis trollingskola för barn och på fredag och lördag fångas fisk i en jättestor sänkhåv.

Trollingskolan arrangeras av Sportfiskarna, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund samt Götene Sportfiskeklubb. Tanken är att barn ska få en teoretisk genomgång av allt från dragrodd i ån till trolling efter lax och öring på Vänern. Allt föregår i anslutning till en trailerbåt på gräsmattan framför Vänermuseet mellan kl. 11:00-14:00. Medverkan är gratis och föranmälda barn bjuds på enklare fika.

Sänkhåven åker på turné mellan olika orter under veckan. Håvens diameter är hela fem meter, så chansen till riklig fångst är god.
– I veckan har vi fått mängder av arter. De mest minnesvärda fiskarna är kanske ett par riktigt stora abborrar vi fångade ihop med ett stim löjor, berättar biologen Daan van der Blom.

Foto: Vänermuseet

Foto: Vänermuseet

Håven kommer att finnas i Karlstad på fredag kl. 11:00-16:00 och i Mariestad på lördag kl 11:00-15:00.
– Vi hoppas att många vill komma förbi och titta på allt vi fångar. Förutom att berätta om olika fiskarter tar vi även upp hur Vänern mår och svarar på allmänhetens frågor, hälsar Daan.

Läs mer om programmet här och här.

Hans Hällman


Henrik Sandahl: ”Alla vill slå oss i Pikefight”

$
0
0

Snart är det dags för en ny upplaga av Pikefight. Henrik Sandahl från Söder Sportfiske är regerande mästare tillsammans Nicklas Jonsson, och ger här sin syn på den succéfulla tävlingen.

Pikefight grundades i fjol av Söder Sportfiske, som alltså stod som slutsegrare i premiären. Då utgjordes startfältet av fyra tvåmannalag. Samtliga ställer upp även i år, liksom Team Svartzonker som gör tävlingsdebut i Pikefight.
– Det känns jätteroligt! Men det gör förstås att titeln blir ännu svårare att försvara. Alla vill alltid slå oss i Pikefight och startfältet är urstarkt, så det blir inte lätt att upprepa vinsten, säger Henrik.

Just att vinna är viktig för honom, men att misslyckas i Pikefight skulle svida mindre än om det sker i en vanlig gäddtävling.

”I Pikefight kan alla vinna över alla”

– Så är det absolut. Det beror återigen på det starka startfältet. I Pikefight kan alla vinna över alla, vilket inte brukar gälla på de öppna gäddtävlingarna, förklarar han.

Även teamets förberedelser skiljer sig från en vanlig tävling, där ofta tre personer tävlar tillsammans.

”Är man bara två i båten är det extra viktigt att man kompletterar varandra perfekt”

– Det betyder mycket. Är man bara två i båten är det extra viktigt att man kompletterar varandra perfekt. Därför har vi i år förberett oss med mycket taktik, berättar Henrik.

Det är inte bara de tävlande som gillar Pikefight, tittarna har flockats och hyllar produktionen. Henrik tror att det delvis har en enkel förklaring.

”Tittarna kan nog märka att tävlingen är ”på riktigt””

– Tittarna kan nog märka att tävlingen är ”på riktigt”. Vi som tävlar glömmer snabbt bort kamerorna och gör alltid vårt bästa i varje situation. Ibland misslyckas man, men det sker ju också när man fiskar på skoj. Att vi dessutom fiskar i många av tittarnas hemmavatten kan säkert också bidra till att det är kul att följa tävlingen. Sist men inte minst skapar produktionsbolaget Freewater Pictures en magisk inramning. Det spelar förstås en stor roll, avslutar han.

Är ni sugna på att följa årets upplaga av Pikefight? Det är vi också! Säsongens första avsnitt kommer på tisdag den 26 september klockan 20:00. Se trailer nedan.

Hans Hällman

Spinnfångade sex hälleflundror – från bryggan!

$
0
0

Det är bara att konstatera – flundrafisket i Norge är fantastiskt! Det fick inte minst den schweiziska storfiskaren Pirmin Bürgi uppleva, då han nyligen fiskade småsej på lätt utrustning i Havøysunds båthamn. Plötsligt tar det bom-stopp och rullen börjar skrika. En lång kamp tar vid och till slut visar sig en meterlång hälleflundra i ytan. En slumpfisk? Knappast. Totalt lyckades han landa ytterligare fem flundror!

Det spektakulära fisket var inget som Pirmin, som till vardags fiskar för Team Kuying, hade förväntat sig. I så fall hade han nog valt ett kraftigare spö. Men det lätta haspelspöt var perfekt till de småsejar som gladeligen kastade sig över hans 5-tums sandål från Berkley.
– Jag hade fått fem stycken rakt nedanför bryggan och sa åt min kompis att jag skulle göra ett sista nedsläpp. Bottendjupet var 4 meter och jag lät betet falla till botten. Ingenting. Då vevade jag in betet ett par vevtag och så – BOOOM! Bromsen skrek och fisken gav sig av i en vild rusning. Jag förstod direkt att det var en riktigt stor fisk och folk började nyfiket komma fram.

”Ingen hade nog trott att det kunde nappa så stora fiskar inne bland båtarna”

Ingen hade nog trott att det kunde nappa så stora fiskar inne bland båtarna. Jag kunde inte göra så mycket annat än att trötta ut fisken, och först efter 23 minuter – och fyra misslyckade håvningsförsök – lyckades vi landa flundran, berättar Pirmin.

Fisken var 100 centimeter lång och vägde 14,5 kilo. Att den lockats dit av småsejen är väl sannolikt. Helt säkert är i alla fall att den inte var ensam. Ett ytterligare pass gav nämligen fem flundror till.
– Det var helt otroligt och en fantastisk upplevelse att få drilla fiskarna på så lätta grejer, hälsar Pirmin.

7
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Hans Hällman

Sillkungar strandade på Filippinerna

$
0
0

Nyligen sköljdes två enorma sillkungar upp på en strand i Saint Bernard, Filippinerna. Arten lever vanligtvis på stora djup och upptäckten väckte uppståndelse, inte minst eftersom fynd förknippas med stundande jordbävningar.

Sillkungarna var döda när de hittades men i fin kondition. Det talar för att de kom från något närliggande havsdjup utanför kusten. Obduktionen kunde inte fastställa vad som orsakat strandningen, vilket förstärkte oron för en kommande tsunami. Det har nämligen hänt att uppsköljda sillkungar efterföljs av jordbävningar till havs, exempelvis i Japan 2011 då flera sillkungar dök upp innan utbrottet i Tohoku.

Forskare är i dagsläget inte eniga om huruvida det finns ett samband som kan förklaras vetenskapligt. I Japan har i alla fall sillkungar i lång tid setts som ett varsel från ovan. Där kallas arten Ryugu no tsukai som betyder ungefär ”budbärare från havsgudens palats”.

Följdes fynden av en jordbävning? Ja, det skedde faktiskt ett utbrott på Filippinerna dagen efter. Men det var över 100 mil från stranden där sillkungarna hittades, så sambandet är ytterst osäkert.

Bildspelet nedan visar obduktionen. Inuti honan fann man stora ansamlingar av välutvecklad ägg.

7
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Läs mer här.

Fakta: Sillkung (Regalecus glesne)
En spekatakulär och mycket långsmal fisk som vanligtvis lever på stora djup i alla världens oceaner. Anses vara världens längsta benfisk och individer på 8 meter har bekräftats. Är mestadels silverfärgad och har en längsgående ryggfena som är röd. Ryggfenans första fenstrålar är långa och har gett upphov till artens namn, då de kan påminna om en ”krona”. Huvudet är kort och högt och har en förhållandevis liten, utskjutande mun med svart insida och mycket små tänder. Sillkungen äter bland annat småfisk och krill som den jagar aktivt. Dess märkliga utseende har sannolikt gett upphov till rykten om havsodjur. Arten tros vara sällsynt, men har påträffats i Sverige minst tre gånger. Senast i Bovallstrand 2010.

Hans Hällman

Hans Lindqwist fångar 100 arter

$
0
0

Sportfiskarnas Hans Lindqwist har under sommaren rapporterat flitigt om tävlingen Artjakten, i vilken barn och ungdomar fångar massor av fiskar. Att han själv är en duktig artjägare har fått mindre uppmärksamhet. Nyligen fångade han sin hundrade art i svenska vatten, och blir därmed den tredje i landet att lyckas med denna imponerande bedrift!

Hans, som arbetar som nationellt ungdomsansvarig på Sportfiskarna, har i tio år haft målet klart för sig –  att fånga 100 arter från svenska vatten. I samband med att han nyligen drog upp en siklöja på beskedliga 8,5 gram är nu målet uppfyllt.
-Jag trodde verkligen inte att det skulle bli den 100:e arten när jag vaknade den dagen. Hela helgen skulle jag arbeta med ett fiskeevent för barn i Jönköping. På vägen hem så stannade jag till på Sjölyckan för att lasta av och då såg jag en massa småvak i en av dammarna. Jag tänkte att det nog var småabborre, men eftersom det ryktades att siklöja – som var den enda realistiska sötvattensfisken som jag hade kvar att fånga – ibland kommer in i dammarna gjorde jag ett försök. Egentligen var jag redan sen hem till middagen men suget att testa blev för stort. Först fångade jag mycket riktigt en liten abborre, men därefter fastnade en ”löjliknande” fisk på den maskbitsagnade kroken.

”Det tog några sekunder innan jag insåg att löjan såg konstig ut och ytterligare några sekunder tills jag såg fettfenan. Siklöja!”

Det tog några sekunder innan jag insåg att löjan såg konstig ut och ytterligare några sekunder tills jag såg fettfenan. Siklöja! Känslan var fantastisk och det var lite lustigt att mitt stora mål uppfylldes några meter från min arbetsplats, berättar Hans.

Efter fångsten spreds ryktet att siklöjan var på hugget utanför Göteborg. Mängder av artjägare passade då på att fånga den udda arten, och just den hjälpsamma inställningen bland artjägare är något som Hans gärna lyfter fram.

”Artfiske-Sverige är ett mycket öppet forum där folk hjälper varandra i stor utsträckning”

– Artfiske-Sverige är ett mycket öppet forum där folk hjälper varandra i stor utsträckning. Eftersom man inte måste fånga de största individerna är det inte känsligt släppa en lokal eller tipsa om tekniker, berättar han.

För Hans egen del har hjälpen kommit från många håll, men den enskilt viktigaste personen har varit Adam Alexandersson.
-Han är min bästa vän och vi har känt varandra i snart 30 år, och under hela den tiden har vi tävlat mot varandra. I allt! Antal fiskarter fångade på sportfiske är inget undantag och det är nyckeln till att vi nu ligger i toppen i artfiske-Sverige. Innan siklöjan hade både han och jag fångat 99 arter, och det första jag gjorde efter att ha skrikit av glädje var att skicka en filmsnutt till Adam. Därefter bad jag min sambo Linda lägga tillbaka potatisbullarna i frysen. Nu skulle vi fira på restaurang!

Vi bad Hans att välja ut och berätta om fem fiskebilder med särskilt stor betydelse för honom.
Här kommer de!

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Stort grattis från oss på redaktionen!

Hans Hällman

Organiserat tjuvfiske i sydsvenska sjöar

$
0
0

Åtta personer har frihetsberövats efter att polisen gjort tillslag mot fastigheter i Tingsryds kommun. I en del av fastigheterna har båtar, båtmotorer, kräftor och gös påträffats. Fynden tyder på omfattande och organiserad brottslighet, och polisen uppmanar nu fiskerättsinnehavare i Blekinge, Kronoberg och norra Skåne att titta till sina vatten.

De anhållna männen – som är i åldrarna 40-60 år och utländska medborgare – misstänks för medhjälp till grovt brott mot fiskelagen samt häleri. Gripandet kunde ske tack vare fynd från en annan utredning, i vilken två män redan häktats för grovt brott mot fiskelagen.

I samband med gripandet har även en lastbil beslagtagits, liksom utrustning för storskalig distribution av fisk och kräftor.

Polisen tror att mängder av kräftmjärdar och nät fortfarande ligger utlagda i olika sjöar. Att finna dem kan dock bli svårt, eftersom fiskeredskap har bundits samman och endast fästs till enstaka bojar eller till träd vid stranden.
Polisen uppmanar till uppsikt och till att olovlig fiskeutrustning polisanmäls.

Läs mer här.

Hans Hällman

 

Havsmiljön hotad efter massrymning av lax

$
0
0

Nyligen kollapsade en laxodling i staten Washington i nordvästra USA. Av kassarnas totalt 300 000 laxar tror man att omkring hälften kan ha rymt. Ett sådant våldsamt tillskott av rovfisk medför förstås ekologiska risker, inte minst eftersom laxarten ifråga inte förekommer naturligt i området.

Redan innan kollapsen hade Cooke Aquaculture Pacific, som äger odlingen, haft vetskap om kassarnas dåliga skick. Men några åtgärder hann alltså inte vidtas innan allt brakade ihop den 19 augusti. Laxen i kassarna var atlantisk lax, som nu alltså riskerar att äta upp, konkurrera ut och eventuellt smitta områdets naturliga arter. De ekologiska effekterna är omöjliga att förutse, och fiskerimyndigheten i Washington uppmanar nu yrkes- och sportfiskare att infånga laxar för att begränsa skadan.

Rapporter talar om god fiskelycka med uppfiskade laxar i 4-5-kilosklassen. Men naturligtvis kommer mängder av laxar att slippa undan fiskarnas redskap och sprida sig längs den amerikanske västkusten. Vad som då sker återstår att se.

Incidenten understryker ännu en gång behovet av en total omställning inom odlingsbranschen. Öppna kassar hör dåtiden till och går inte att försvara med andra argument än de kortsiktigt ekonomiska. Hur värderar man priset som miljön nu får betala i Washington? Eller i Skottland? Eller i Norge?  Nej, tiden är inne då naturens intressen måste övergå odlarnas!

Hans Hällman

Team ACWA vinner Sommargäddan – igen!

$
0
0

Nästan sex meter gädda – fördelat på fem fiskar – är minst sagt imponerande. Det räckte också för att kamma hem årets titel i Sommargäddan. Team ACWA stod för bedriften och lyckades därmed upprepa fjolårets succé!

Vi har länge vetat att Norrlands inlandsvatten är svårslagna när det kommer till stora gäddor. Likaså att Team ACWA är urduktiga tävlingsfiskare. Kombinationen blev åter igen en för svår nöt att knäcka för de övriga lagen i årets Sommargäddan.  Nicklas Hallnor, Magnus Ranberg och Viktor Sundkvist gick inte att stoppa och deras fem längsta gäddor mätte hela 598 centimeter, vilket är 9 centimeter längre än tävlingens tvåa. Marginalen blev alltså betydligt större än fjolårets benhårda kamp om centimetrarna. Nicklas, som förutom lagvinsten även drog upp tävlingens längsta gädda på 128 centimeter, tror att framgången har en enkel förklaring.

”Jag tror inga andra team fiskar så mycket som vi gör”

– Jag tror inga andra team fiskar så mycket som vi gör. Säsongen här uppe börjar i juni och då är vi på vattnet i stort sett jämt. Mycket av tiden går åt till guidning och därutöver fiskar vi förstås också själva, så det är klart att vi lär oss mycket. Dessutom är våra vatten bra. Det är förstås viktigt i en sån här tävling. Och jag kan avslöja att min vinnarfisk hade slagits om tävlingen fortsatt några dagar till. I går fångade nämligen Magnus en riktigt drömgädda, som vi snart kommer berätta mer om på vår Facebook-sida, berättar han.

Det ser vi fram emot, liksom till det kommande reportaget i Fiskejournalen där Nicklas och hans vänner avslöjar sina hetaste gäddtips!

Sommargäddan arrangeras av TheBig5, och Daniel Lövstedt är mycket nöjd med årets tävling. Det kan man förstå. Närmare 1400 fiskare deltog och över 1700 gäddor registrerades. 19 av desas var 120 centimeter eller längre och totalt drogs det upp över 1300 meter gädda!

”Kul att se att gäddsverige lever i allra högsta grad!”

– Vi är grymt imponerade att så många kämpat så hårt hela sommaren! Kul att se att gäddsverige lever i allra högsta grad! Snart ses vi igen, hälsar han.

Här kommer ett urval av några gäddor från årets tävling.

15
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Förutom äran kan vinnarna glädja sig åt det fantastiska förstapriset – en fullutrustad Scandica 370 ALU med ett Axiom 7 RV från Raymarine. Dessutom vinner de en massa spön och beten. Även de övriga toppteamen belönas rikligt för sina insatser. Här kan du se hela prisbordet och här kan du se hur utlottningspriserna fördelades.

Sort grattis och bra jobbat!

Slutresultat Sommargäddan 2017

  1. Team ACWA – 598 centimeter
  2. Team A.P.A – 589 centimeter
  3. Team Barratalmo Fishing – 581 centimeter
  4. Team Argos Active – 569 centimeter
  5. Blå Båt – 562 centimeter
  6. Team FF – 561 centimetercm
  7. The Love Boat – 560 centimeter
  8. Team Prixmört – 559 centimeter
  9. Dubbel Trubbel – 557 centimeter
  10. Team WET – 557 centimeter

Hans Hällman


Antarktis bottenliv hotas av värme

$
0
0

Djurlivet under det antarktiska istäcket är rikt, men en ny studie visar att många arter riskerar att försvinna om havet värms upp till följd av globala uppvärmning.

Vi har under sommaren kunnat läsa om kraftiga regn över Antarktis och att ett enormt isblock – som var dubbelt så stort som Gotland – slitits loss från den istäckta kontinenten. Båda incidenterna tros ha koppling till ett allt varmare klimat.
Nu visar en nio månader lång studie att även livet under isen – som i dagsläget är väldigt artrikt – kan påverkas av värme i betydligt större utsträckning än man tidigare trott. Vissa bottenlevande arter lär gynnas på bekostnad av andra, med konsekvensen att artrikedomen kraftigt minskar. Forskarna har framförallt upptäckt att mossdjuret Fenestrulina rugula och masken Romanchella perrieri gynnades redan vid en grads temperaturstigning.

Studien publicerades nyligen i tidskriften Current Biology, och har redan väckt stor uppståndelse. Inte minst eftersom resultatet kan ge en vägledning om vilka effekter den globala uppvärmningen kan få också i andra havsområden.

Läs mer om studien här.

Läs publikationen i Current Biology här.

Hans Hällman

Vilma Örnskov vinner Artjakten 2017

$
0
0

Det var verkligen rafflande in på mållinjen i sommarens upplaga av Artjakten! Vem som skulle vinna var i princip färdigt redan i juli då Vilma Örnskov lämnat alla konkurrenter en bra bit bakom sig, men topp 10 var en riktigt spännande fight in till sista dagen!

Det är ingen tvekan om vem som har stått för sommarens största fiskeinsats – 14 åriga Vilma Örnskov har gjort något som ingen annan har lyckats med tidigare. Vilma har fångat 75 arter i svenska vatten under tre månaders tid. Hela sju av arterna i sommarens artjakten var hon ensam om att rapportera. Vilma är också överlägsen vinnare av sötvattenskategorin där hon rapporterat in 33 arter. Två av hennes fiskar är också nominerade till sommarens häftigaste fisk, nämligen hennes storfiskreg på gräskarp och hennes hornsimpa från Vättern.
Topp 10 i Artjakten 2017 blev så här:
1. Vilma Örnskov 75 arter
2. Ludwig Essén 49 arter
3. Robin Kanthe 46 arter
4. Pelle Hjelm 45 arter
5. Patricia Olsson 43 arter
6. Loa Lanner 40 arter
6. Moa Hollsten 40 arter
8. Melker Durell 39 arter
9. Kelvin Hylén 38 arter
10. Albin Durell 37 arter
10. Gustav Nyström 37 arter

En extremt jämn tabell med flera jagande strax bakom. Mellan plats sex och tio skiljde endast 3 arter och 10:e platsen blev delad.Sportfiskarna och Fiskejournalen vill tacka Abu Garcia för alla fina priser som nu väntar de lyckliga vinnarna!

Dessutom vill vi förstås gratulera Vilma till den imponerande bedriften!
Hans Lindqwist

Våldsamt ythugg gav 130-centimeters norrlandsgädda!

$
0
0

Rapporterna om norrländska jättegäddor fortsätter att strömma in. I går fångades en bjässe på hela 130 centimeter!

Magnus Ranberg har haft en minst sagt framgångsrik helg. I fredags stod det klart att han och vännerna i Team ACWA Fishing vunnit den populära Sommargäddan, och i går kom ett overkligt drömhugg i kristallklart vattnet.

”Vi såg direkt att det var en stor fisk och det kändes också!”

– Jag fiskade med en Pig Shad och hade precis börjat ta in betet när hugget kom. Det var en mäktig upplevelse och gäddan bröt delvis ytan. Vi såg direkt att det var en stor fisk och det kändes också! Men efter några sekunder trodde jag att fisken släppt. Då såg vi att den hade satt full fart mot båten. Trots att jag vevade in så fort jag kunde blev det ändå löslina. Men som tur var satt fisken kvar. Gäddan gjorde ytterligare ett par rusningar innan vi lyckades få in den i håven. Då insåg vi att den var enorm, berättar Magnus.

En snabb vägning och mätning bekräftade att ögonmåttet gick att lita på. Gäddan var 130 centimeter lång och vägde 14,3 kilo! Att den fångades två dagar efter att Sommargäddan avslutats betyder inte så mycket för Magnus.

– Nej, vi vann ju ändå, hälsar han med ett skratt.

Vilken fisk! Stort grattis till ett nytt och mäktigt personbästa!

Hans Hällman

Guideline NT8 – spöserien för dig som vill ha det bästa

$
0
0

Spötillverkning har kommit långt under senare år. Genom utnyttjandet av det allra senaste inom ”Nano-Tube” förstärkningsteknologi tar Guideline nästa stora steg i tillverkningen av flugspön.
Nu introduceras spöserien Guideline NT8. Kombinationen av ett extremt starkt och explosivt högmoduls IM8 grafitmaterial, förstärkt med ett unikt Nano-Tube förstärkt limämne (resin) har gjort det möjligt att skapa klingor med exceptionellt låg vikt och en helt ny prestanda när det gäller kastegenskaper i våra spön.

…skapa klingor med exceptionellt låg vikt och en helt ny prestanda när det gäller kastegenskaper i våra spön.

Våra tester visar att det här också är de starkaste spön vi någonsin byggt. Samtidigt har de den särklassigt lägsta vikten av alla Guideline spön vi tillverkat genom åren. Detta gör dem till en fröjd att använda under långa fiskepass vid älvar, sjöar eller på kusten. Man kan definiera NT8 som en Medium/Fast serie med en aktion som laddar djupt, snabbt och exakt. Spöserien har en unikt effektiv sk. ”Recovery Speed”, dvs. den kraft och hastighet med vilken klingan flexar tillbaka från sitt böjda, uppspända läge. Denna kraft svarar lätt upp med ökad belastning när du ber om det. Aktionstypen och imponerande lyftegenskaper gör de här spöna väl lämpade för många olika typer av kast, kaststilar och lintyper. Vi tycker därför att det är helt naturligt att tillverka våra finaste premiumspön någonsin i 5- och 6-delad version. Detta gör dem fantastiskt lätta att hantera och transportera när du reser både på hemmaplan och till dina drömresemål långt bort.

…helt naturligt att tillverka våra finaste premiumspön någonsin i 5- och 6-delad version.

De grafitgrå, semi-matta klingorna är utrustade med lätta, Titaniumlegerade enbenta ringar, samt med Fuji KW linförarringar. De sistnämnda använder vi numera uteslutande på våra nya spön då vi har funnit dem överlägset bäst lämpade.


Rullfästena är designade av vår egen produktavdelning och erbjuder ett säkert grepp för rullen samtidigt som de är lätta och smäckra. Handtagen tillverkas direkt på plats i fabrik Portugal. Vi använder oss av Super Grade kvalitet som valts ut genom besök hos lokala korkträd-odlare. De färdiga handtagen skickas sedan till vår spöfabrik för montering.

NT8 spön levereras i ett tjockt, skyddande ”Air Mesh” spöfodral och med en lätt spötub.De här spöna är State-Of-The-Art och levererar det allra yttersta av prestanda och kvalitet som går att finna ibland våra spön.

För detaljerad information – kika HÄR

Jacobs paddtorsk – Artjaktens mest spektakulära fisk!

$
0
0

Artjakten 2017 är avslutad och huvudtävling gick som vanligt ut på att fånga så många arter som möjligt under en sommar i svenska vatten. Som en extra krydda utnämndes också sommarens mest spektakulära fisk. Den titeln tillföll Jacob Fohlins fantastiska paddtorsk!

Årets Artjakten har varit en stor succé med 1770 inrapporterade fiskar från 306 barn. Flest arter – hela 75 stycken – fångades av årets succévinnare Vilma Örnskov. Två av hennes fiskar fanns dessutom med bland de tio som valts ut i kategorin ”Sommarens mest spektakulära fisk”. Juryn, som bestod av artfiskare, biologer och storfiskare, hade ingen lätt uppgift att välja ut en vinnare bland nedanstående praktfångster:

Jonas Wikmans gädda på 120 cm, sommarens längsta gädda

Ludwig Esséns håkäring på 16,5kg tävlingens tyngsta fisk

Patricia Olssons sutare på 3830g vilket är den fjärde tyngsta i år i hela landet

Robin Kanthe med sommarens första större havsnål en magnifik fisk

Jacob Fohlin med nytt svenskt rekord på paddtorsk. 603 gram vägde fisken

Zimåne Lauberg Rehnman med sommarens största regnbåge

Vilma Örnskov med en storfiskregistrerad gräskarp på 8 kilo

Moa Hollstens havsabborre tagen söder om förbudsområdet i Ringhals

Ludwig Esséns fantastiska vitrocka från djupen på 10 gradaren

Vilma Örnskovs hornsimpa, den enda registrerade krokfångade från Vättern

Med minsta möjliga marginal vann till slut Jacob Fohlin och hans rekordstora paddtorsk den hedrande titeln.
– En otroligt kul fångst! Den visar att det kan nappa en drömfisk när du minst anar det. Det är ett par rekord som innehas av barn och ungdomar och det är inspirerande för andra unga fiskare, säger Sportfiskarnas Hans Lindqwist, som själv är en av landets duktigaste artfiskare.

Stort grattis Jacob!

Hans Hällman

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live