Abborre blir en allt populäarare sportfisk. Nu introducerar Sportfiskarna ytterligare en abborrfisketävling i Stockholms innerstad, denna gång inriktad på enbart flugfiske.
Tävlingen äger rum 21 augusti och då kan abborrfisket i Mälaren stundtals vara riktigt spektakulärt. Abborrarna samlas då ofta i stora stim för att jaga nors, vilket då även lockar måsarna när norsen tvingas upp till ytan. Förutsättningarna är alltså goda för en både spännande och prestigefylld tävling!
Det är en individuell tävling och de fem längsta abborrarna räknas. Man fotograferar sin fisk mot en mätbräda.
Fisket får bedrivas från båt, flytring eller kajak. Max tre personer i samma båt. Läs mer hos Sportfiskarna.
08-abborren på fluga
Ny bläckfiskart funnen
Vetenskapsmännen från amerikanska NOAA kliade sig i sina huvuden när de såg detta lilla spöke i ljuset av kamerorna. Något liknande hade aldrig tidigare skådats.
Det var när NOAA:s djuphavsskepp, Okeanos Explorer, gjorde ett dyk ner till 4000 meters djup utanför Hawaii som de fann denna bedårande mollusk. Avsikten med dyket var att undersöka vissa geologiska strukturer, men då satt plötsligt denna bleka bläckfisk där och viftade på armarna.
Man har tidigare aldrig stött på en bläckfisk på detta djup. I väntan på att bläckfisken ska få ett vetenskapligt namn, är den döpt till Casper, som det tecknade spöket.
Se klippet på spökbläckfisken.
Nytt berggyltarekord godkänt
Nu är Bo Halls 41 år gamla bergyyltarekord officiellt slaget. Martin Karlsson från Göteborg har lirkat upp en 20 gram tyngre fisk, rapporterar Sportfiskarnas Storfiskregister.
Vid midsommar åkte Martin Karlsson och fiskekamraten Peter Johannessen ut för att fiska lite sej och torsk på Måseskärsvraken. Vädret gjorde dock att de bestämde sig för att fiska inomskärs under söndagen och samtidigt hämta upp sin kollega Anders Wernbo på Havsfiskelab. Trion ”pillemetade” med räka i Gullmarn och fick en del glyskoljor, skäggtorsk, blågyltor och berggyltor.
Vi flämtade till alla tre när vi fick se hur grov fisken faktiskt var.
De hade fiskat några timmar när Martin fick det karaktäristiska hugget från en stark och envist rusande fisk.
– Man vet direkt när det är en större berggylta. Det gäller att direkt få upp den några meter och hålla den borta från skrevor och vegetation. Det tog ett tag innan den visade sig och vi flämtade nog till alla tre när vi fick se hur grov fisken faktiskt var, berättar Martin Karlsson. Det nya rekordet lyder 2 320 gram och fiskens längd och omkrets var 49 respektive 42 centimeter.
Läs mer om Storfiskregistret på Sportfiskarna.
Imiterar döende betesfisk
Spännande nyhet! Utvecklat för att imitera en döende betesfisk i vevstoppen. Verklighetstrogen finish. Finns också som djupgående modell. Längd 11 centimeter, vikt 13 gram. Finns i 14 färger.
Cirkapris: 159 kronor | www.normark.se
Värsta abborrfisket på KanalGratis
Följ med Team Galant på abborrfiske. Det blir många och stora abborrar och mängder av användbara tips.
Team Galant består av Edvin, Tobias och Philip. De ambitiösa killarna bestämde sig för att göra en riktig abborrsatsning och bli seriöst duktiga. Trickset var att lära och lyssna på de bästa abborrfiskarna i landet, samtidigt som teamet har gnetat på flitigt själva. Under våren har de lagt över 500 timmar!
Nu delar de med sig av sina nyförvärvade kunskaper och vi får se gräddan av deras slit i denna film, där de fångar 30 abborrar över kilot med en topp över två kilo.
Landningsskyldigheten fasas in
Reformen av EU:s gemensamma fiskepolitik innebär att yrkesfiskarna inte längre får kasta tillbaka fångad fisk som de tycker är för liten. Regeln som ska hindra detta heter landningsskyldighet.
En av de viktigaste följderna av den nyligen reviderade fiskeripolitiken i EU är skyldigheten att landa alla fångster av arter som omfattas av kvoter. Landningsskyldigheten innebär att alla fångster ska registreras och tas i land, och räknas av från kvoterna.
Det går alltså inte längre att slänga tillbaka de delar av fångsten som är för liten eller betingar ett lågt pris.
Det går alltså inte längre att slänga tillbaka de delar av fångsten som är för liten eller betingar ett lågt pris.
Inte heller får man fortsätta fiska när en kvot är slut, såvida inte det redskap som används är dokumenterat effektivt på att sortera ut den fisk som inte längre får fiskas. Målet är att minska mängden oönskade fångster och minimera eller helt sluta med resursförstörande metoder.
Infasningen av denna landningskyldighet i Sverige har börjat i år och regeringen har avsatt medel under 2014-2017 för att hjälpa fisket att efterleva reglerna. Regeringen har därför avsatt medel under 2014-2017 för att hjälpa fisket att efterleva reglerna.
Hajar och monsterfiskar på TV
Shark Week är tillbaka! Årets Shark Week sänds 25-31 juli, nya dokumentärer varje vardag klockan 19.00 och 20.00, samt lördag och söndag 19.00, 20.00 samt 21.00.
Årets Shark Week är den tjugoåttonde i ordningen sedan tv-högtiden startade i USA 1988. Tillsammans med två dussin av världens mest erfarna och renommerade forskare, filmare och dykare har Discovery Channel hajar och havsmiljö i fokus under hela sista veckan i juli.
Hajar och havsmiljö i fokus under hela sista veckan i juli.
Förutom nya dokumentärer varje vardag klockan 19.00 och 20.00 startar även den åttonde säsongen av River Monsters med Jeremy Wade onsdag 27 juli 21.00. Dessutom avsutas veckan med nya dokumentärer på lördag och söndag klockan 19.00, 20.00 och 21.00. På söndagen avslutas veckan även med miljödokumentären Sonic Sea som handlar om ljudnedskräpningen av världshaven som försätter valar och andra marina arter, beroende av ljud för sin överlevnad, i akut fara.
Se trailer.
Tio procent av haven ska skyddas
Sverige har enats med FN om att skydda tio procent av landets vattenmiljöer till 2020. Just nu är siffran knappt sju procent, konstaterar Havs- och vattenmyndigheten.
HaV påpekar nu att det är en bit kvar till målet och även att det nuvarande skyddet inte alltid är tillräckligt starkt. Det saknas också många havsmiljöer som inte finns representerade bland de nu skyddade miljöerna.
Det är också så att många områden ligger för långt ifrån varandra för att kunna skapa sammanhängande nätverk, för att arter ska kunna förflytta sig.
En planet som skall föda många miljarder människor har inte råd med mer utarmning.
Västerhavet ligger dock mycket bättre till än Östersjön. I Västerhavet är redan över tio procent skyddat, även om skyddet även där behöver stärkas och omfatta fler miljöer.
Naaturskydd handlar främst om att hejda förlusten av biologisk mångfald. Utarmning av mångfalden är ett globalt miljöproblem lika allvarligt som klimatförändring. Ett friskt hav med hög mångfald skyddar oss mot stora miljöförändringar. Miljöer med utarmad mångfald har inte alls samma motståndskraft. En planet som skall föda många miljarder människor har inte råd med mer utarmning.
Ansvariga myndigheter, oftast länsstyrelserna, har en tuff resa om målet med marint skydd skall nås till år 2020.
Penselkrabban ny art i Sverige
Flera arter av nya krabbor har påträffats i Sveriges kustvatten, bland annat ullhandskrabba, fyrkantskrabba och blåskrabba. Nu har första exemplaret av penselkrabban hittats, vid Fiskebäckskil.
Den lilla krabban, en hane på ca 1,5 cm, hittades av Fredrik Seger från Mölndal. Fyndet gjordes den 7 maj på ca 20 cm vattendjup i Smalsund vid Blåbergsholmen.
Det är troligt att den kommer att bli en ny invasiv främmande art i svenska hav.
Penselkrabban, Hemigrapsus takanoi, är nära släkt med blåskrabban, Hemigrapsus sanguineus. Den är en mycket framgångsrik invasionsart längs atlant- kusten, och krabblarver kan ha förts till svenska kusten med Jutska strömmen. Med tanke på dess snabba spridning i Nordsjön är det troligt att den kommer att bli en ny invasiv främmande art i svenska hav.
Penselkrabban har glesprickiga klor, karakteristiska hårtofsar i klovecket mellan det fasta och rörliga fingret, fyrkantig kropp med tvärrandiga ben och en jämn kant mellan ögonen.
Skonsam håv
Knutlöst och skonsamt håvnät som minimerar risken att krokarna fastnar i det. Handtaget är 120 centimeter, teleskopiskt och har mätskala. Finns i två storlekar.
Cirkapris: 899 kronor | www.westin-fishing.com
Fluga, spinn och havsfiske i Artjakten
Nu har antalet anmälda fiskar i Artjakten passerat 1000 stycken och det fortsätter trilla in spännande arter, fångade på olika metoder.
Den senaste veckan var Frida Dahlstrand från Långhed ute och flugfiskade. Det räckte med ett kast denna kvällen. På torrflugan satt en vackert mönstrad öring.
Felix Einarsson från Sollentuna som förra veckan ståtade med en gräskarp, har nu fångat sig en asp. Den tog han på spinnfiske och en strike-pro.
Tänk på att du fortfarande kan vara med i Artjakten, även om du ännu inte laddat upp några fiskar.
Oskar Green valde att havsfiska med räka och lyckades kroka en paddtorsk. Paddtorsken är en liten fisk med stort paddliknande huvud. Den blir max cirka 30 centimeter lång och lever tångbevuxna hårbottnar. Det exemplar som Oskar visar upp är en tämligen stor paddtorsk. Svenskt rekord är på 566 gram.
Tänk på att du fortfarande kan vara med i Artjakten, även om du ännu inte laddat upp några fiskar. Det är bara att ta en bild på dig och fisken och ladda upp den på Fiskejournalen.
Du belönas med ett fiskedrag från ABU eller en buff från Sportfiskarna.
Pike Hero och finaltolvan
Förra veckan startade det nya reality-programmet Pike Hero. Nu ligger episod 2 ute. Där får vi se vilka tolv ungdomar som går till gäddfiskefinalen i Sibbofjärden.
Mängder av fiskande ungdomar sökte till programmet under årets Sportfiskemässa. Konkurrensen är knivskarp när de många ungdomarna kliver fram till juryn för att låta sig intervjuas och testas. I detta program ser vi hela finalfältet med tolv ungdomar fyllas plats efter plats.
Står ut i detta avsnitt gör femtonåriga Wictor Tysk, som på vägen till Sportfiskemässan stannade till för att fiska gädda.
Juryn, som representerar sportfiskebranschen, består av Pontus Wallin, Andreas Ollinen och Stefan Burnert. De har inget lätt jobb när den ena storfiskande talangen efter den andra kliver fram och briljerar under uttagningarna.
Står ut i detta avsnitt gör femtonåriga Wictor Tysk, som på vägen till Sportfiskemässan stannade till för att fiska gädda. Med såriga händer konstaterar han nöjt att den ena vägde 11,3 och den andra 11,8. Och ja, Wictor gick vidare till finalen.
Programmet produceras av KanalGratis.
Kolla programmet här!
Jobba med rovfiskar
Sportfiskarna söker nu en fiskevårdare som projektledare i Sportfiskarnas Rovfiskprojekt.
Inom Rovfiskprojekten bedriver Sportfiskarna ett omfattande fiskevårdsarbete längs ostkusten. Målet är att förbättra bestånden av rovfiskar, främst gädda och abborre, samt att bidra till en friskare kustmiljö och en rik biologisk mångfald. Vi restaurerar våtmarker – också kallade gäddfabriker – river vandringshinder och restaurerar lekmiljöer.
Är du intresserad av fiske och naturvård samt har en relevant högskoleutbildning kanske det här är jobbet för dig?
Är du intresserad av fiske och naturvård, har en relevant högskoleutbildning och är van att jobba i projekt och med myndigheter, kanske det här är jobbet för dig?
Tjänsten är en projektanställning på minst 12 månader med goda möjligheter till förlängning. Tjänsten är förlagd till Sportfiskarnas huvudkontor i Stockholm. Sista ansökningsdag är 22 augusti 2016. Tillträde är snarast möjligt under hösten 2016.
Hajarna har känsliga tänder
Hajar har inga händer och deras hud är inte särskilt känslig för beröring. Deras munnar är därför viktiga som känselorgan.
Tänderna och bettet på en haj utgör ett sätt att känna och undersöka saker. Tänderna sitter löst i käken och kan vicka tio grader åt varje håll. Tänderna är kopplade till finjusterade nerver. Det gör att de med sina tänder kan få mycket information om ett objekt de möter för första gången.
De hajbett som drabbar människor är ofta avsedda som en undersökning från hajens sida.
De hajbett som drabbar människor är ofta avsedda som en undersökning från hajens sida, men kan ändå få förödande konsekvenser. Mer om hajar och deras känselorgan hittar du på Discoverys TV-kanal och på Discoverys hemsida Sharkopedia.
Ny plan för torsk, sill och skarpsill
Denna veckan träder EU:s nya förvaltningsplan för torsk, sill/strömming och skarpsill i Östersjön i kraft. Den innebär förändringar för yrkesfisket på både kort och lång sikt.
Planen ersätter den tidigare förvaltningsplanen från 2007 som bara omfattade torsk i Östersjön. Att den nya planen omfattar flera arter är viktigt då arter samspelar och påverkar varandra. Den ska bidra till hållbar förvaltning och livskraftiga bestånd
– Förvaltningen ska utgå från den så kallade ekosystemansatsen, där man ska ta hänsyn till hur fisket påverkar den marina miljön och minimera sådant som kan ge negativa effekter, säger Inger Dahlgren som är chef för enheten för fiskereglering på HaV.
Att den nya planen omfattar flera arter är viktigt då arter samspelar och påverkar varandra.
Planen syftar till att nå målen i EU:s gemensamma fiskeripolitik och ska bidra till att genomföra landningsskyldigheten på ett sätt som gynnar både ekosystemen och yrkesfisket. Den ska också se till att nå det så kallade MSY-målet, det vill säga att bestånden av sill, skarpsill och torsk i Östersjön ska återställas till och bevaras över nivåer för maximal hållbar avkastning. Enligt den gemensamma fiskeripolitiken ska EU-länderna ha uppnått detta mål senast 2020. Planen sätter också upp intervall för hur hög fiskeridödligheten får vara för de olika arterna, en övre och en undre gräns för att bestånden inte ska påverkas negativt på lång sikt.
Tävlingen Sommargäddan hårdnar
Nu har en känt gäddnamn dykt upp bland topplaceringarna. Nicklas Hallnor, tidigare dubbel mästare i Meterligan och en flitig besökare på tävlingslistor är med i teamet ACWA Fishing som nu intar en andra plats och jagar Team Novis.
Team ACWA Fishing består av nämnde Nicklas samt Magnus Ranberg och Viktor Sundkvist. De fiskar Lite ospecificerat i ”Norrland”, men man kan misstänka Arjeplogtrakten där Nicklas kommer ifrån. Men vi vet också att i stort sett hela Norrland är ett gäddparadis. Laget har fångat samtliga fem gäddor på jerkfiske.
ACWA Fishing har nu ett sammanlagt resultat på 563 centimeter på sina fem största gäddor och har nu bara sju centimeter kvar till Siljanslaget Team Novis.
ACWA Fishing har nu ett sammanlagt resultat på 563 centimeter på sina fem största gäddor och har nu bara sju centimeter kvar till Siljanslaget Team Novis. Och ännu återstår nästan sex veckor av gäddfiske!
Team Huntyard Berras Gävle får se sig nedknuffade till en tredjeplacering på 553 cm. Av de 600 anmälda teamen står flera fortfarande i startgroparna. Men i och för sig så kan fem långa gäddor komma ganska snabbt, så det går ännu inte att säga något om hur utgången blir den 31 augusti.
Film om River Dee i Skottland
Skellefteå Kommun har låtit producera en kortdokumentär om River Dee i Skottland och laxälvens unika fiskeförvaltning baserat på enbart catch & release.
Filmen visar den fantastiska naturen längs den världsberömda älven och intervjuer med fiskeförvaltare och forskare om varför de för tjugo år sedan tog steget till att endast tillåta catch & release. Filmen visar även hur laxen är en resurs som rätt förvaltad har en enorm potential att skapa sysselsättning och regional tillväxt. Laxfisket i River Dee omsätter omkring 200 miljoner kronor årligen och skapar runt 500 årsarbeten. Här finns mycket att lära för den svenska laxförvaltningen.
Fick kranium på kroken
Ett människokranium hittades av sportfiskare sent på torsdagskvällen i Fyrisån i Uppsala, rapporterar Dagens Nyheter.
Mario var vid Fyrisån och fiskade med några vänner. Plötsligt drog det till i en av linorna. Någonting satt fast på kroken.
– Jag tänkte att det var en stor gös, säger Mario.
Det såg gammalt ut, men det var ändå ett huvud som låg där i vattnet.
När de fått upp fångsten på land insåg de att det var ett kranium som låg inbäddat i gyttjan.
– Man blir chockad. Det såg gammalt ut, men fortfarande, det var ändå ett huvud som låg där i vattnet, säger Mario.
Polis larmades till platsen och kraniet har nu skickat iväg för att genomgå en rättsmedicinsk undersökning.
– Hur många kan säga att de fått en skalle på kroken?”, säger Mario
Bra laxvandring i Norrlandsälvar
Årets laxvandring i Norrlandsälvarna 2016 ser generellt bra, ut även om det förekommer plumpar i protokollet. Thomas Johansson, ordförande i Östersjölaxälvar i samverkan, rapporterar:
Årets laxvandring är både upp och ned. Torneälven till exempel börjar närma sig rekordåret 2014, då det gick upp 100 000 laxar. Till dagens datum har det redan passerat 90 000 i fiskräknaren i Kattilakoski.
Uppvandringen i Byskeälven ser också helt ok ut, även om det var driftstörningar med räkningen i början av säsongen så tycks det blir en lika fin uppvandring som åren innan. Likaså ser Piteälven ut att gå mot ett, med sina mått mätt, relativt fint år. Råneälven är inte i närheten av 2014 men i gengäld ser det ut att stiga mer fisk än förra året.
Torneälven börjar närma sig rekordåret 2014, då det gick upp 100 000 laxar.
– Det ser överlag positivt ut i många älvar, menar Thomas Johansson, ordförande i Östersjölaxälvar i samverkan. Det finns fortfarande mycket vi kan göra för att underlätta för laxen ytterligare – inte minst har vi en utmanande kraftverksproblematik i många mindre vildlaxälvar.
En älv sticker dock ut på ett negativt sätt. och det är Kalixälven. 2729 fiskar hade registrerats i fiskvägen till och med tjugonde juli. Det är typ 88 000 färre än i Torneälven.
– Detta är inte rimligt. En älv som Kalixälven borde minst kunna uppvisa en uppvandring genom Jockfall på det tiodubbla. Det är svårt att säga vad Kalixälvens svaga uppgångar beror på, annat än att det finns ett uppenbart problem. Det ser vi inte minst i skenet av den positiva utveckling som pågår i många andra vildlaxälvar i norra Sverige, menar Thomas Johansson.
En mer noggrann analys av Kalixälvens laxuppgång kommer på Fiskejournalen.se inom kort.
Lyssna på intervju med fiskerikonsulent Stefan Ågren om laxuppvandring i Västerbotten
Detaljerad mört
Designad för ”stop and go”-hemtagning med fisklik simrörelse. Den ledade stjärtfenan ger ifrån sig ett klickande ljud. Perfekt till spinnfiske men passar även till trolling. Två stor- lekar: 18,2 centimeter / 67 gram och 13 centimeter / 26 gram.
Cirkapris: 139 kronor | www.savage-gear.com