Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Kalixälven har problem

$
0
0

I Jockfall finns fiskeentreprenören Ronny Landin. Men få laxar har passerat här i år, vilket leder till oro. Nu kräver han att reglerna ändras.

Medan laxen sprutar upp i de flesta norrlandsälvar, har Kalixälven uppenbara problem. Många menar att regelverket brister.
Den tjugonde juli hade 2729 fiskar registrerats i Kalixälvens fiskväg. Det är 88 000 färre än i Torneälven. Även om älvarna skiljer sig lite i storlek och i biotop, är skillnaden i antal fiskar är inte rimlig.
– Kalixälven borde minst kunna uppvisa en uppvandring genom Jockfall på det tiodubbla, säger Thomas Johansson, ordförande i Östersjöälvar i samverkan.

I dagsläget kan en fritidsfiskare ta upp 100 laxar per dygn om denne så vill.

Ronny Landin, entreprenör längs älven, menar att något måste göras. Han riktar kritik mot Havs- och Vattenmyndigheten.
– Fritidsfiskare på kusten måste omfattas av samma regler som sportfiskare i älvarna. Det vill säga en lax per dygn. I dagsläget kan en fritidsfiskare – som saknar yrkesfiskelicens, men använder yrkesmässiga redskap – ta upp 100 laxar per dygn om denne så vill. Det är ett uttag av lax som inte syns i statistiken och inte omfattas av den gemensamma laxkvoten, säger Ronny Landin.
Enligt en ny rapport som gjorts på uppdrag av Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, finns idag 276 fasta fångstredskap i Norrbotten vilket är att jämföra med Västerbottens 34. Av dessa finns 52 i Kalixälvens mynningsområde.
– Det är klart att ett intensivt fiske med fasta redskap i älvens förhållandevis trånga mynning inte ger laxbestånden i Kalixälven nödvändiga förutsättningar att återhämta sig. Här behövs tydliga åtgärder som minimerar uttag av lax, så är det bara.

Lyssna på en radiointervju med Ronny Landin, P4 Norrbotten

 


Siliconsvans lockar

$
0
0

Savage Gear P-spinner

Kombinationen av den lättspinnande, roterande skeden och den pulserande ”kjolen” ger en lockande gång. Kan fiskas grunt. Kommer i tre storlekar: 5 – 18 gram, 6 – 21 gram och 7 och 27 gram.
Cirkapris: 99 kronor | www.savage-gear.com

Insjöfiskare vill bli certifierade

$
0
0

Gösen är en populär matfisk och efterfrågan på hållbart fångad gös ökar.

Nu går gösfiskare i Mälaren och Vänern in för granskning och hoppas att kunna möta MSC:S standard för ett välskött och uthålligt fiske.
Det första MSC-certifierade insjöfisket i världen var gösfisket i Hjälmaren redan 2006.
– Vi har följt yrkesfiskarna i Hjälmaren på nära håll under flera år, och sett efterfrågan på MSC-certifierad gös växa, speciellt i Tyskland, Frankrike och Österrike, men även på den svenska marknaden så det är fantastiskt roligt att se ännu ett svenskt insjöfiske av gös granskas mot MSC:s standard för ett hållbart fiske, säger Minna Epps, chef för MSC i Skandinavien och östersjöregionen.

Om yrkesfisket lyckas uppnå MSC:s miljökrav kommer ännu mer MSC-certifierad svensk gös kunna landas på våra middagsbord. 

Alla yrkesfiskare som fiskar gös i Mälaren och Vänern och som är medlemmar i Svenska Insjöfiskarena är knutna till granskningen. Det rör sig idag om omkring 65 yrkesfiskare som fiskar med bottengarn och nät. Om yrkesfisket lyckas uppnå MSC:s miljökrav kommer ännu mer MSC-certifierad svensk gös kunna landas på våra middagsbord.

Båtköpen ökar

$
0
0

En motorbåt tack! Det fina sommarvädret och de låga räntorna lockar till spontanköp av båtar.

Efter ett antal tuffa år verkar vinden ha vänt för båtbranschen. Låga räntor och bra väder i sommar har gjort att försäljningen av nya båtar har ökat, menar båtbranschens riksförbund.
Båtbranschen har haft en tuff period efter finanskrisen 2008, men nu pekar försäljningssiffrorna uppåt igen. Enligt Båtbranschens riksförbund, Sweboat, har bra väder kombinerat med låga räntor gjort att nybåtsförsäljningen ökat med 20 procent i år.

Det som lockar är framförallt mellanstora motorbåtar.

Enligt vd Mats Eriksson är köplusten så stor att vissa köper båtar på impuls.
– Det är inte klokt, men det är spontanköp av båtar på 100 000 kronor och uppåt, som man köper om man vet att det ska bli en bra sommar och det ekonomiska läget är gynnsamt.
Det som lockar är framförallt mellanstora motorbåtar.

Ekolod hotar tumlare

$
0
0

Det är viktigt att informationen om hur ekoloden stör tumlarna når ekoldosägarna, så att de kan göra något åt det. Bild: Zoe Somebody/CCby2.0

Ekolod har ökat kraftigt i popularitet bland sportfiskare. Vad de flesta inte vet är att de ljud som ekoloden sänder ut, stör marina däggdjur. Kolmårdens forskare Mats Amundin vädjar nu till båtägare att använda frekvenser över 200 kHz.
Marina däggdjur som till exempel tumlare och sälar, lever redan lever i en kraftigt bullerförorenad livsmiljö. Många sätter på ekolodet av ren rutin samtidigt som man startar motorn eller hissar seglen och låter det sedan vara på.
– Jag skickar ut en vädjan till båtfolket att värna om tumlare och sälar. Stäng av ekolodet när det inte behövs, säger Mats Amundin, forskare och Senior Advisor på Kolmården.
– Allra bäst är det om du väljer utrustning som använder frekvenser över 200kHz då tumlarna inte hör dessa.

Forskarna hade ett tydligt fokus på undervattensbuller och kunde konstatera att tumlarnas lider av kraftig bullerförorening.

Kolmården har nyligen avslutat ett stort EU-projekt (www.sambah.org) som undersökte förekomsten av tumlare i Östersjön. Man använde en ny inventeringsmetod som baserades på att registrera tumlarnas ekolodsljud. Forskarna hade alltså ett tydligt fokus på undervattensbuller och kunde konstatera att tumlarnas miljö lider av kraftig bullerförorening.
Det finns olika typer av ekolod på marknaden. De traditionella sänder ut korta pulser av rena toner, ofta en puls per sekund. Ekot som studsar tillbaka från botten eller fiskar omvandlas till en bild på skärmen, som visar djupet och i någon mån hur starkt ekot är. Huvuddelen av ljudet riktas rakt ner, men spridningsvinkeln varierar och den blir större när båten rullar i vågorna eller segelbåten lutar på grund av vinden. De flesta ekolod sänder ut två olika frekvenser, ofta en låg, som tränger djupt ner i vattnet – det kan vara antingen 50 eller 80 kHz – och en högre, som ger bättre detaljåtergivning – det kan t.ex. vara 130kHz eller 200kHz. Man kan växla mellan dessa två eller sända dem samtidigt. Alla dessa frekvenser, utom 200kHz, ligger inom tumlarens hörområde; den hör som allra bäst mellan 100kHz och 150kHz. Sälen hör bra upp till 50-60kHz.

Största vertikalrödingen från Vättern?

$
0
0

Björn Jirkhem med den gigantiska Vättern-rödingen. Foto: Joakim Åberg

Vertikalfisket efter röding på Vätten har minst sagt blivit en fluga. Folk vallfärdar från hela Sverige för att ta del av fisket som under de senare åren blivit en av sommarens folkfester för hugade sportfiskare. Björn Jirkhem, från Göteborg deltog i festen och lyckades minst sagt bra. 
Har du koll på tid och plats så kan du ha ett bra fiske i strålande solsken och få fina fiskar på ett par tre kilo. Men att ta en fisk över fem kilo tillhör inte vanligheterna. Björn Jirkhem vertikalsatsning resulterade i en fantastisk röding på otroliga 6005 gram och 87 centimeter.

– Hugget kom vid 10:30 och jag trodde först att det var en stor lake som sugit i sig Illex-jiggen, efter fyra stenhårda bottenrusningar kunde jag slutligen håva en grov hanfisk i toppkondition, berättar Björn med andan i halsen.

bjorn_roding_bat

Foto: Joakim Åberg

Fisken är nu registrerad hos Sportfiskarnas Storfiskregister och är den hittills största registrerade vertikalfiskade rödingen från Vättern och den sjunde största i Sverige på ovan nämna metod. En stund senare tog Björn ytterligare en storröding på 77 centimeter som aldrig vägdes, enbart den fisken hade räddat sommaren för många vertikalfiskare. Redaktionen gratulerar Björn till en av sommarens kanonfiskar.

Besvikelse över Skellefteå Kraft

$
0
0

Skellefteå Kraft väljer att fortsätta driva denna anläggning istället för att satsa framåt på en levande älvdal.

 Uppdrag Granskning visade 2012 hur laxarna dog nedanför Skellefteå Krafts anläggning Hednäs. Trots att kraftverket idag inte är lönsamt, väljer kraftbolaget att renovera det och laxen får fortsätta hoppa förgäves.
Hednäs Kraftverk ligger på en sträcka som är skyddad mot vattenkraft. Det producerar minimalt med el och har en fiskväg som aldrig har fungerat. 2012 visade Uppdrag Granskning hur laxarna slog i kraftverkets betong när de försökte nå sina lekplatser och hur de låg och självdog nedanför kraftverket.

Jag känner mig kidnappad i ett projekt som bara handlat om att vända opinionen efter kritiken i SVT:s Uppdrag Granskning,

Med dagens elpriser är anläggningen en ekonomisk belastning för Skellefteå Kraft och för ägarna, Skellefteå Kommun.
 Om kraftverket skulle rivas ut, får Åbyälvens laxstam möjligheter att utvecklas och älvdalens möjligheter kan blomstra.
 Men istället väljer Skellefteå Kraft att renovera kraftverket för femton miljoner kronor. 
Många är upprörda, inte minst delar av den referensgrupp som på Skellefteå Krafts initiativ under ett och ett halvt år hjälpt till att utreda möjliga åtgärder för att Åbyälven ska uppnå sina ursprungsförhållanden.
– Att satsa 15 miljoner på tvivelaktiga åtgärder i en anläggning som inte bär sina egna kostnader är direkt vansinnigt. En utrivning var det besked från Skellefteå Kraft de flesta av oss i referensgruppen hade förväntat oss, säger Thomas Johansson, ordförande Östersjölaxälvar i Samverkan.

Att satsa 15 miljoner på tvivelaktiga åtgärder i en anläggning som inte bär sina egna kostnader är direkt vansinnigt.

Christer Borg från Älvräddarna som också suttit med i referensgruppen går ännu längre i sin kritik:
– Jag känner mig kidnappad i ett projekt som bara handlat om att vända opinionen efter kritiken i SVT:s Uppdrag Granskning, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Eftersom det är Skellefteå kommun som är ägare av Skellefteå Kraft är det nu upp till kommunen att visa om den kan ta sitt ansvar.
– Skellefteå kommun har ett särskilt ansvar när det gäller miljökvalitetsnormer enligt EU-rätt, menar Torkel Blomqvist, förbundsjurist på Sportfiskarna.
– När ägarna är folkvalda ställer det även särskilda krav på moral och ansvarstagande, vilket bör uttryckas i klara ägardirektiv om en utrivning av kraftverket.

 

Platta matthajar med fransar

$
0
0

En mycket märklig haj med det passande namnet matt-haj.Bild: Discovery/Sharkopedia

Wobbegong-artade hajar, så kallas ett släkte med helt platta hajar. På svenska heter de matthajar och kommer både med och utan fransar.
Fiskvärlden är fantastisk och upphör aldrig att förvåna. Av matthajar, eller wobbegong-hajar som de också kallas, finns minst 32 arter. De lever liggandes på botten i varma hav världen över. Det finns tofsprydda, fläckiga och ornamenterade matthajar. Den största blir cirka tre meter lång.

De fransiga gälarna påminner om sjögräs eller mattfransar.

Dessa platta hajar är mästare på kamouflage och anpassar sina färger efter bottnen. De fransiga gälarna påminner om sjögräs. Tydligen är dessa hajar populära akvariehajar, då de är lättskötta och några arter är ganska små. De nöjer sig med en fiskbit ett par gånger i veckan. Dock är de bara aktiva på natten.
Läs och se mer av matthajarna på Discovery-sidan Sharkopedia.


Mcmio i superstorlek

$
0
0

Abu Garcia Svartzonker Mcmio Beast

Ett långsamt sjunkande tailbete i superstorlek. En rejäl munsbit för monstruösa gäddor. Med 190 gram och en total längd om 44 centimeter förstår du vad det handlar om. Vaggande gång och dallrande svans ger kraftiga vibrationer i vattnet.
Cirka- pris: 299 kronor | www.abugarcia.se

Dela info till djupkartor

$
0
0

garmin_webblaptop-connect

Quickdraw Community är en gratis online-tjänst där du kan dela HD-kartor med djupdata i insjöar och ladda ner gratis data för att förbättra och komplettera dina befintliga sjökort.
Tjänsten bygger på Garmins programvara Quickdraw Contours som är ett gratis verktyg där du enkelt kan skapa egna HD djupkartor på ett ögonblick med en fots konturer.
– Garminägare har samlat Quickdraw Contours djupdata på sina marina enheter ända sedan mjukvaran kom i början på året, och nu finns det ett enkelt sätt att dela sin data med andra, säger Dan Bartel, försäljningschef för Garmin International.
– Tjänsten är gratis och enkel att använda. Tack vare Garmin Panoptix all-seeing sonar är det dessutom den enda kartdelningsplattformen som använder multi-beam ekolodsinspelning för extra hög HD-kvalitet på djupkonturerna.
För mer information, besök garmin.com

Olof Johansson får årets Smedmanpris

$
0
0

Fiskejournalens förra chefredaktör Olof Johansson är en levande legendar inom svenskt sportfiske. Foto: Mikael Frödin

Smedmanpriset 2016 tilldelas Fiskejournalens grundare Olof Johansson, Lerum, som erkänsla för hans omfattande publicistiska verksamhet. Det är anrika Dunkrokens Gille, Fly Fishers’ Club of Stockholm, som delar ut priset.
I juryns motivering ligger tonvikten vid Olof Johanssons framgångsrika arbete att utveckla sportfisket i Sverige. I motiveringen heter det:
”Under mer än sex decennier har Olof Johansson på ett kunnigt, upplysande och engagerande sätt haft en mycket stor och betydelsefull roll för innehåll och utveckling av den folkrörelse som sportfisket är.  Olof Johansson har skrivit och publicerat initierade och intressanta artiklar om sportfiskets förutsättningar, utövning och värld. Hans första artikel publicerades i tidskriften Sportfiskaren och inledde därmed hans yrkesbana. 1974 grundade han tidningen Fiskejournalen som kom att inta en betydelsefull roll där han påverkat utvecklingen av svenskt sportfiske under dess mest expansiva skeden.

1974 grundade han tidningen Fiskejournalen som kom att inta en betydelsefull roll där han påverkat utvecklingen av svenskt sportfiske.

I sin bok Född Fiskare skildrar Olof Johansson den intressanta tid då sportfisket varit hans stora passion med allt mer förfinade metoder och nya redskap, men också med den växande problematiken för vattenmiljöer och fiskens levnadsbetingelser. Hans kunniga och målande skildringar från olika fiskevatten förmedlar hans vetande och upplevelser på ett medryckande sätt.”
Smedmanpriset kommer att överlämnas vid en ceremoni i Stockholm den 23 september 2016.

 

Hajsläpp på Havets Hus

$
0
0

oto: Roger Jansson

Måndagen den 8 augusti är det dags för årets hajsläpp. Det är 2 småfläckiga rödhajar som fötts och växt upp på Havets hus, Lysekil, och som nu ska ut i havet.
Hajsläppet är en del i Havets Hus arbete för att bevara livet i havet och samtidigt informera om olika arter och deras betydelse.
I dagsläget är det är helt förbjudet att fånga och landa småfläckig rödhaj i svenska vatten. Småfläckig rödhaj är numera klassad som livskraftig men kunskapen om arten är fortfarande knapp.

Ifjol återfanns en av Havets Hus utsläppta hajar  i Tønsberg kommune i Norge.

Detta vill Havets Hus råda bot på genom att återinplantera märkta småfläckiga rödhajar i havet. Sedan 2002 har vi tillsammans med Havsfiskelaboratoriet SLU satt ut över 60 akvarieuppfödda hajar i Gullmarsfjorden och fler är på gång. Bevarandeprojektet genomförs sedan förra året i samarbete med världsnaturfonden WWF.
I samband med hajsläppet på havets Hus lyfts alltid hajarnas situation i världen upp. Det ser nämligen bistert ut. Av all världens haj- och rockarter hotas en fjärdedel av utrotning! Överfiske i kombination med hajarnas långsamma livscykel med få avkommor gör hajar är extremt känsliga.

Hundraklubbare i massor

$
0
0

Anders Fondelius anmälde sin gädda till Hundraklubben. Gör det du också!

Gäddor över hundra centimeter fångas lite varstans i sommarsverige. Du som anmäler din minst metern långa gädda till Fiskejournalens Hundraklubben, blir medlem i vår eminenta klubb.
Och som bonus: när du anmäler din gädda deltar du också automatiskt i Meterligan. Här läggs den totala längden på dina hundraklubbsgäddor ihop. Flest antal godkända meter/centimeter vid årets slut vinner fina priser.
En som gjort just detta är Anders Fondelius från Huskvarna. Han lurade en 104 centimeter lång gädda i Landsjön, Så här berättar Anders själv:
– Jag har försökt med abborrmete medelst småmört från land ett par kvällar men det är mest bara ointresserade småabborrar som simmar runt utanför och under bryggan. Och så fort flötet driver in på grunt vatten kommer småsniporna fram ur naten och snor betet. 

I Meterligan läggs den totala längden på dina gäddor ihop. Flest antal godkända centimeter vinner fina priser.

Anders berättar att enda undantaget från dessa tusenbröder i gäddkostym var igår kväll när deras mamma fick ett plötsligt infall och kastade sig över den minimala mörtstackaren. Den satte iväg på en 20-meters rusning rätt ut på djupet så det illskrek i slirbromsen på den lilla UL-rullen. Tur att den inte var så hårt åtdragen för då hade det förmodligen slutat illa.
– Det är väldigt jobbigt för fisken med långa utdragna drillningar så här års i det varma vattnet så hon fick vara kvar i håven under vattnet en stund medan jag snabbt pillade ut den minimala kroken som lyckligtvis satt ytligt i tandköttet. Efter det en snabb vägning/mätning och posering framför kameran innan hon fick simma tillbaka igen, säger Anders. 

Ledningen i Meterligan har för Hampus Packolik, men bakom honom har de tidigare årens suverän Nicklas Hallnor knaprat in.

I täten av Meterligan är det ännu en ganska rejäl ledning för Hampus Packolik, som segrade 2015. Men bakom honom har de tidigare årens suverän Nicklas Hallnor knaprat en en hel del på försprånget. Frågan är om han ska ge Hampus en match i år. Makarna Stolt från Siljansnäs har använt delar av semestern till att hiva gädda och även Falufiskaren Andreas Ingrids har fått ihop stora mängder gädda. Kampen fortsätter. Trevlig fiskesommar, alla gäddfantaster!

Nicka Hellenberg

Var rädd om din gäddpåk

$
0
0

Ifish Rod Sock

Skyddsstrumpa som träs på spöet och skyddar både ringar och klinga under transport. Finns i 170, 185 och 200 centimeters längd.
Cirkapris: 99 kronor | www.bios.se

Siljan levererar sommargäddor

$
0
0

Jörgen Carlsson och Anna-Lena Tsang i Team novis har toppat Sommargäddan under lång tid med sina 563 centimetrar.

Proffs och glada amatörer fiskar gädda så det stänker över hela landet.Nu hårdnar det i toppen av Sommargäddan.
Senaste veckorna har Siljan dominerat toppen. Både första platsen och tredje platsen innehas av lag som fiskar i denna stora sjö, omgiven av Dalarnas blånande berg.
Det är Team Novis som har bitit sig fast på första platsen i ett bra tag nu på 563 centimeter och Team Champs of logging som har 554 centimeter.

Båda Siljanslagen består av ”äkta” par.

Båda Siljanslagen består av ”äkta par”. Kan det kanske vara en fördel att ingen av parterna sitter hemma och väntar på den andra  – båda ger järnet ute på Siljan.
Mitt emellan dessa Siljanspar, på andra plats, har vi Norrlandslaget Team ACWA, innehållandes bland annat gäddgurun Nicklas Hallnor.
Än återstår fyra veckor av tävlingen!

 


Fem fina fiskar i Artjakten

$
0
0

Fem_gos

Idag är det första augusti och vi börjar oundvikligen närma oss den senare delen av sommaren och sommarlovet.
Sportfiskarnas Rasmus Backlund väljer ut fem av sommarens mer intressanta fångster som hittills har kommit in till Artjakten. 

Gös 7780 g, Pelle Hjelm 14 år, Lysekil
– Artjakt är fantastiskt!  Idag i regnet tog jag ett nytt pb på gös – 7780 gram, vilken fight!
Den tog på vertikalfiske med jigg, berättar fångstmannen Pelle 14 år.
Fångstmannens egen syn på fisket är en av anledningar till att denna hamnar på listan över spektakulära fångster. Pelle väjer inte för regnet. Och det är en är en riktigt stor fisk, även för sin art. Fisken kvalar in till Storfiskregistret. Dessutom är den fångad i en insjö. Många av de mer spekatkulära fångsterna kommer per automatik från det artrika havet.  Sist men inte minst – den tog på riktat gösfiske och var inte en slumpfisk.

FEM_vitrocka (kopia)

Vitrocka, Hugo Lilja 12 år, Ålem.
Ett riktigt djuphavsmonster. Såväl stor och svårfångad som ovanlig. Blott 12år gammal kan Hugo Lilja stolt posera med en riktig raritet till drömfångst. Fångstplatsen är den så kallade ”10-gradaren” – ett välkänt område för djuphavsfiske.
Denna fisk får symbolisera de riktigt stora monstren från djupen.

FEM_havskatt (kopia)

Havskatt, Albin Durell 6 år, Kungsbacka
Nästa fångst är även den från havet, men från något grundare vatten. Det är en havskatt fångad av Albin Durell bara 6 år gammal.
Havskatten är en cool fisk i sig, men det är även en numera både ovanlig och åtråvärd fångst bland havsfiskare. Den fångadades på räka på västkusten.

fyra av fem

Öring, Frida Dahlstrand 16 år, Alfta
Denna fångst får representera det tradtionella sportfisket i Sverige – en riktigt vacker öring tagen på torrfluga. Frida är 16 år gammal och berättar själv att det räckte med ett kast den kvällen.
För många är torrflugefiske en av de mer ädlare formerna av fiske och en sådan fin öring är det många som trånar efter.

fem_gylta fin v.29 jonatan svensäter

Jonatan Svensäter 11 år, Örby
Som femte spektakulära fångst blir det en riktig sommarfisk från västkustens klippor – en stabil bergylta.  Berggyltan visar att man även kan ta finfina fiskar från land i skärgården. Berggyltan  personifierar sommarfisket på västkusten och Jonatans fisk vägde in på 1175 gram, vilket är en riktigt fin gylta med tanke på hur stridbara de är. Den högg över en räka.

/Rasmus Backlund

 

Mega-flundran från Å!

$
0
0

Det krävdes en hel besättning för att landa den massiva hälleflundran. Snacka om teamwork! (Foto: Johan Mikkelsen)

Gänget på Nordic Sea Angling har under de senaste åren legat i framkant när det gäller att fånga rejäla flundror från Nordnorges minst sagt ”flundratäta” vatten. I lördags skrevs historia, då en jiggfiskad flundra på otroliga 246 centimeter och 209,7 kilo fångades, mättes, taggades och återutsattes utanför NSA camp i Å.
Sportfiskaren Daníel Jóhannsson lyckades under lördagen kroka på en fisk av kollosala mått, på Nordic Sea Anglings sajt skriver Johan Mikkelsen och guidkollegan Martin Johansson om händelsen; ”… hon gav sig inte i första taget och när flundran hade simmat ner till botten för tredje gången och mjölksyran började pulsera i armarna så bad han guiden att klippa linan. Men istället gav han över spöt till sina båtkamrater som fortsatte fighten, det slutade med att hela båtlaget fick hjälpas åt för att få upp denna fisk från djupet.”

Foto: Johan Mikkelsen

Foto: Johan Mikkelsen

Årets flundrasäsong utanför Å har producerat otroliga sju fiskar över den respekterade tvåmetersgränsen och ytterligare några strax under. Många av fiskarna har taggats och återutsatts för att bidra med viktig information till kommande forskning om den mytomspunna kveiten, eller hälleflundran som vi säger i Sverige. Lördagens fisk är veterligen den största hälleflundran som någonsin taggats och återutsatts. Redaktionen gratulerar NSA-guiden Martin Johansson och hans besättning till en otrolig sportfiskebedrift. En fångst som i framtiden kan bidra med mer än en spöböj och glädjetårar.

Läs mer om händelsen på Nordic Sea Anglings hemsida.

Hyrbåt i Stockholm

$
0
0

Med en båt inne i Stockholm når du många bra fiskevatten.

Idag går startskottet för konceptet Tree In A GoBoat. Hyr en eldriven båt och fiska i Stockholms vatten, samtidigt som du räddar miljön.
GoBoat gör det möjligt för både sportfiskare, vanliga Stockholmare och turister att i danskdesignade, eldrivna och miljövänliga båtar utforska Stockholms vattenområden på egen hand. Visionen är att göra Stockholms innerstadsvatten tillgängliga för alla.

Visionen är att göra Stockholms vatten tillgängligt för alla.

Hållbarhet är en naturlig och viktig prioritering för GoBoat. Båtarna är delvis tillverkade av återvunnen plast och drivs av elektriska motorer för att inte förorena luft och vatten. Allt är uttänkt ur ett miljömässigt hållbart perspektiv. För varje båthyra planteras dessutom ett träd i Etiopien, träd som är till stor hjälp för de lokala bönderna. Beroende på vilket träd som planteras kan det dessutom under sin livstid ta upp 840 kg koldioxid. Då räcker sex planterade träd för att kompensera för en persons koldioxidförbrukning under ett helt år. Ut och åk GoBoat i Stockholm!

Många drunkningar i år

$
0
0

Hittills har 2016 varit ett mörkt år när det gäller drunkningsloyckor. Fint väder i sommar är en orsak. Bild: JOnas Nordlund/CC

Det är fler drunkningsolyckor i hela landet hittills i år. Totalt omkom 61 personer genom drunkning fram till och med juni månad. 90 procent är män.
Det är 21 fler än motsvarande period i fjol. Enligt Svenska Livräddningssällskapet är det den högsta siffran på hela 2000-talet.
Snart kommer månaden julis statistik och allt talar för att den är fortsatt hög.

Män har en övertro på sin simförmåga. Simförmåga är färskvara.

Det är framförallt medelålders och äldre män som råkar ut för drunkningsolyckor. Totalt i år har 54 män drunknat och 7 kvinnor.
– Män har en övertro på sin simförmåga och alla studier pekar på att de är mer risktagande än kvinnor, säger Karin Brand, generalsekreterare på Svenska livräddningssällskapet.
– När du tror att du kan och när du lever på gamla meriter, då utsätter du dig också för onödiga risker. Man måste underhålla sin simförmåga genom att testa att simma 200 meter varje år, säger Karin Brand.
Den andra stora riskfaktorn är alkohol. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har 50 procent av drunknade män alkohol i kroppen, samma siffra för kvinnor är 30 procent.

Bild: Jonas Nordlund/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/legalcode

22 kilo havsål togs av norska

$
0
0

Havsål och vanlig ål är två olika arter. Havsål finns även utanför Sverige, men är en ovanlig fångst.

Havsålen är en enda stor muskel och en tuff fisk att fajta på en gungande båt mitt i natten. May Lizas mål var en över tio kilo, men det blev en på 22 kilo!
May Liza Johansen drog direkt från en hälleflundratur på dagen till en havsåltur på Stansfjorden i Romsdal på natten. May Liza har fått havsål tidigare, men enbart väldigt små sådana. Så små att hon fått smeknamnet ”metmasken” av sina fiskevänner, som själva lyckats med att dra havsålar runt tio kilo.

May Lizas mål var en över tio kilo, men det blev en på 22 kilo.

Denna natt var det hennes tur! Ur djupet kom en 185 centimeter lång och 56 centimeter tjock havsål.
– Det var en riktigt hård kamp. Det är bara hälleflundra som jag upplevt en tuffare fight med säger 30-åriga May Liza.
Längs norska kusten finns ett bra bestånd med havsål, som inte är en fisk som fångas kommersiellt i Norge.

Hela ålen i sin fulla prakt. Den var 185 centimeter lång och mätte 56 cm runt midjan.

Hela ålen i sin fulla prakt. Den var 185 centimeter lång och mätte 56 cm runt midjan.

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live