Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Gäddångest som konst

$
0
0

Vad konstnären Hans Wiggert har för relation till gäddor kan man fundera över.

På Bukowskis säljs nu en tavla av konstnären Hans Wigert. Är det gäddfrossa eller kanske gäddångest konstnären vill uttrycka? Utropspriset är 12000 kronor.
Tavlan är olja på duk signerad Hans Wigert och daterad Grundsunda Stavsnäs 1997-1998. Kanskr får man lite ledning till hur motivet kan tolkas via namnet som är ”Fishermans dröm”. Storleken på målningen är 54 x 66 cm.
Intresserad? Läs mer på Bukowskis.

 

 


Inspirerat av grisen

$
0
0

CWC Pig Shad

Gummibete inspirerat av jerkbetet The Pig.
Vaggande gång där stjärten paddlar och vrider i ett lågfrekvent tempo och imiterar skadad betesfisk. Fungerar att rigga med jiggskalle, BFT Flexhead Pike eller BFT Pike Center Pin (shallowskruv). Längd 23 centimeter och vikt 90 gram. Finns även i en mindre variant som heter Pigshad Jr. Kommer i nya färger under våren.
Cirkapris: 125 kronor | www.cwcab.com

Grand Slam på gädda

$
0
0

Rickard fixade en Grand Slam på gädda, vilket äenlig honom själv är en gädda över tio kilo på mete, fluga och spinn.Resten av gäddan ser ni  bilden nedan.

När Rickard Olsson från Asarum begav sig ut för gäddfiske i Blekinge skärgård, gjorde han det med ett speciellt mål i sikte. Han ville fånga en gädda över tio kilo på spinn.
När han lyckades kroka och landa den efterlängtade fisken hade han också nått sitt mål – en tiokilosgädda på tre olika metoder. Rickard berättar så här om sin 106 centimeter långa Blekingekrokodil: 

En grand slam på gädda för mig, betyder att ta en gädda över tiokilosgränsen på samtliga spömetoder.

– Jag hade som mitt drömmål  att göra en Grand Slam, vilket för mig betyder att ta en gädda över tiokilosgränsen på samtliga spömetoder. Mete och fluga hade jag klarat av, men spinn hade jag inte satsat på så mycket, eftersom det mest varit fluga sedan 2007. Men i år satsade jag på spinn för att kunna lyckas med min grand slam och den 19:e juni fick jag så en smällfet 106-centimetersgädda på exakt tio kilo. Ovanligt att se en sådan välgödd fisk mitt i sommaren. Vi fick 24 gäddor denna dag och nästan alla var i samma kondition.
Stort grattis till gäddan och till Rickards medlemskap i Hundraklubben, där alla som fångar och anmäler en gädda över 100 centimeter till oss hamnar. Automatiskt deltar du också i Meterligan, där det totala antalet centimeter gädda räknas samman. I topp ståtar omutlige Hampus Pacholik, men än kan mycket hända.
rickard_olsson_lang

Gäddan som kannibal

$
0
0

Glupsk gädda vägrar att släppa gädda. Emil Nilsson tog bilden, som ni kan se i sin helhet längre ner.

Att gäddan är en kannibal, förstår man inte minst när man tittar på utbudet av gäddvobbler. Många vobbler efterliknar den egna arten – och de funkar ofta mycket bra. Emil Nilsson fångade fenomenet på bild.
Emil och hans kompis var ute på en fisktur i en norrländsk sjö. Fisket var toppen och de hade landat 27 gäddor. När den 28:nde var på väg upp, en mindre gädda, började det gå trögt.
En större gädda hade bestämt sig för gädda till middag och den tänkte inte släppa. De drillade den stora och lilla gäddan som ett ekipage och storgäddan följde med hela vägen in i håven och upp i båten.
Den glupska gäddan återfick friheten, men den mindre gäddan var rejält sargad av gäddtänder.
– Vi såg också att den stora gäddan hade bitmärken från en annan fisk. Vad finns det för monster i denna sjö egentligen? säger Emil.
gadda_pa_gadda

Galet beslut av Länstyrelsen

$
0
0

laxbild_liggande_ted_logarth_800

Länsstyrelsen i Västerbottens län har återigen gett tillstånd till fiske i Kågeälvens mynningsområde, ett område som ska vara fredat.
Tillståndet att fiska efter arter som gädda och abborre med fasta redskap äventyrar de stora ekonomiska investeringar som gjorts i återskapandet av Kågeälvens fortfarande svaga laxbestånd.
Länsstyrelsen i Västerbottens län har gett tillstånd till fiske med tre fasta redskap precis utanför Kågeälvens mynning. Tillståndet är bland annat villkorat med återutsättning av all fångad lax och öring.
– Länsstyrelsen varken behöver eller bör ge tillstånd till den här typen av skadligt mynningsfiske. Det är svårt att se hur man kan motivera ett tillstånd till fiske i ett fredningsområde med stor risk för skada på det sköra vildlaxbeståndet, kommenterar Torkel Blomqvist, förbundsjurist på Sportfiskarna.

Länsstyrelsen varken behöver eller bör ge tillstånd till den här typen av skadligt mynningsfiske.

Kågeälven är en mindre älv med relativt låg vattenföring, vilket innebär att uppvandrande lax under en längre tid befinner sig inom restriktionsområdet då de letar efter älvmynningen. Detta innebär att laxarna riskerar att fångas och återutsättas flera gånger i de fasta fiskeredskapen med skador och ökande dödlighet som följd.
– Istället för att Länsstyrelsens fiskeansvarige Ulf Carlsson ger tillstånd till ett ekonomisk marginellt fiske efter gädda och abborre inom restriktionsområden för en av Sveriges svagaste laxälvar bör fisket i stället styras till andra lämpligare platser. Ett exempel på en sådan plats skulle kunna vara den utbyggda Skellefteälvens terminal- och sötvattensområde. Där kan ett betydligt lönsammare fiske bedrivas på kompensationsodlad lax och öring, säger Glenn Douglas, laxexpert på Sportfiskarna.
Ett sätt att få stopp på fiske i mynningsområdet till de svagaste vildlaxälvarna är att arrendera fiskeplatser vid mynningarna. Möjlighet att bidra med pengar, eller att få ekonomisk hjälp till att arrendera fiskeplatser finns via Stiftelsen för Östersjölaxen.

Wire med 49 trådar

$
0
0

Darts flertrådig vajer

Samma lättarbetade coating som Darts populära carbon coated vajer men med en kärna av 49 trådar som ger en lång livslängd och följsamhet. Går utmärkt att smälta ihop, låsa med vajerlås eller knyta. Levereras om längder på fem meter.
Cirkapris: 139 kronor | www.darts.se

Pike Hero startar imorgon

$
0
0

Johan Ruhe på KanalGratis är regissör och exekutiv producent för programmet PIke Hero där ungdomar tävlar i gäddfiske.Foto: Maria Ålander

Imorgon startar realityserien Pike Hero på nätet. Fiskejournalen var med när 12 unga finalister visade sina gäddkunskaper framför kamerorna. Se trailern!
Det var ett förväntansfullt gäng som hade samlats vid Sibofjärdens strand för att vara med och tävla i Pike Hero. De 12 finalisterna är några av Sveriges duktigaste gäddfiskare mellan 10 och 15 år och hade alla gått vidare från uttagningarna som ägde rum på Sportfiskemässan. Med andra ord är alla tolv som tävlar i Sibofjorden redan vinnare, även om de alla vet att det bara kommer bli två som kommer koras till säsongens Pike Heroes.

Det var fullt ös från första tagningen med kameror, mikrofoner och drönare som surrade i luften.

Juryn består av Andreas Ollinen som representerar Sportfiskarna samt de två storfiskarna Pontus Wallin och Stefan Burnert. Kanalgratis är produktionsbolaget och producent och regissör är Johan Ruhe. Matilda Leijon, som gått på Forshagaakademins sportfiskegymnasium, är programledare.
Det var fullt ös från första tagningen med kameror, mikrofoner och drönare som surrade i luften. Att de tolv deltagarna hade roligt gick inte att ta miste på. Bara att får träffa likasinnade gäddfantaster i samma ålder, tyckte deltagarna var roligt och fisketipsen och gäddsnacket haglade i pauserna. Serien startar imorgon på Kanalgratis Youtube-kanal. Häng med från starten imorgon och tio verckor framåt.

Coola fullträffar i Artjakten

$
0
0

Felix Einarsson har lyckats fånga den svårflörtade gräskarpen. Den andra  gräskarpen i tävlingen Artjakten.

Det fortsätter att trilla in högst anmärkningsvärda fångster i Artjakten. Eller vad sägs om den ”svåraste” karpen och en liten jätte nära det svenska rekordet?
Att fånga karp är ofta riktigt lurigt. Gräskarpen brukar vara den allra svåraste. Dels är den relativt ovanlig i svenska vatten. Dels är det ofta svårtillgängliga vatten som den finns i, som till exempel golfbanedammar. Men inte minst – den är väldigt svår att locka till att hugg!
En som dock lyckades få en gräskarp att ta sitt bete är Felix Einarsson från Sollentuna som hittade en gräskarp i en spännande privat damm. Den starka fisken tog på flytande bröd – en gräskarpsklassiker! Fisken är blott den andra fångade gräskarpen hittills i tävlingen.

Faktum är att det bara går att finna två större hornsimpor i Sportfiskarnas Storfiskeregister.

En kille som lyckades med en annan spektakulär bedrift är Joel Nilsson från Edsbruk. Under en fisketur med sin pappa i Västerviks skärgård lyckades han kroka en individ av den lilla tuffa arten hornsimpa. Fisken visade sig vara en riktig bjässe för arten – hela 360 gram – endast 44 gram från det svenska rekordet! Faktum är att det bara går att finna två större hornsimpor i Sportfiskarnas Storfiskeregister. Vi talar alltså om den tredje största kända hornsimpan i svensk sportfiskehistoria – tungt!
I toppen av tävlingen regerar ännu Ludwig Essén med hela 37 arter. Calle Hjelm närmast på 31 arter. Ännu återstår en lång tid av tävlingen – ut och fiska!

Oscar Trowald, Sportfiskarna

En hornsimpa bara 44 gram från det svenska rekordet tog Joel Nilsson.

En hornsimpa bara 44 gram från det svenska rekordet tog Joel Nilsson.


Havets hus som klassrum

$
0
0

Havets hus är en plats där man kan lära sig mycket om Västerhavets ekosysem samt se de olika fiskarna och havsorganismerna i akvarier.

I höst får skolbarn i Lysekils kommun årskort på Havets Hus, som kommer utgöra en plats för såväl möten som klassrum.
I samarbetet med Lysekils kommun erbjuder Havets Hus årskort för alla elever i förskoleklass till och med årskurs 9. Havets Hus erbjuder även ett utbildningsprogram som lärare och elever kan ta del av. Syftet med projektet är att skapa ökad integration och sysselsättning, samtidigt som både vuxna och barn får lära sig mer om västerhavet och dess fantastiska varelser.
– Utbildningsprogrammet innebär bland annat att lärarna får tillgång till studiematerial och kan använda Havets Hus som ett externt klassrum, säger Maria Jämting, VD på Havets Hus.

Östersjön diskuteras i Almedalen

$
0
0

I år drabbades Östersjön tidigt av en stor Algtillväxt. Det är symptom på såväl övergödning, som brist på rovfisk.

Hur ska framtidens makthavare rädda Östersjön? Det diskuterades under den politikerdebatt som arrangerades på Stiftelsen Hållbara Hav i Almedalen.
Ungdomspolitikerna utfrågades under fast ledning av Mikael Karlsson, agronom och filosofie doktor i miljö- och energisystem. Under debatten fick varje representant ge sin bild av Östersjöns situation, vad som är mest akut samt vilka problemlösningar som finns att tillgå och vad de kommer att bidra med för ett framtida friskt Östersjön. Bland annat diskuterades övergödning, läckage av miljögifter, lagstiftning samt skatter kan påverka situationen. Höjd bensinskatt, EU direktiv, straffskatt på handelsgödsel, brist på uppföljning och straff för miljöbrott var också ämnen som hanterades under debatten.
Seminariet kan ses på Stiftelsen Hållbara Havs hemsida samt på Youtube.

Ras av damm blev lyckokast

$
0
0

Helge å är ett av Sveriges artrikaste vattendrag med hela 42 arter. När dammen rasade, ökade biodiversiteten ytterligare.Foto: Tobias Vemmenby/CC_by_2.0

När dammen vid Hästberga kraftverk i Osby kommun rasade hösten 2010 vållade det stora skador, men det fick också positiva sidoeffkter, rapporterar tidningen Norra Skåne.
En positiv bieffekt var att den slingrande ån kom tillbaka samtidigt som fem nya forsar återuppstod. Detta är helt unikt för skånska förhållanden. Totalt finns nu en 27 kilometer lång sträcka i Helge å utan fördämningar. Här finns höga natur- och miljövärden. Bland annat lever 42 olika fiskarter i Helge å, vilket gör den till en av Sveriges artrikaste vattendrag.

Men trots att Länsstyrelsen erbjudit ett marknadsmässigt pris, vill hellre Brittedal bygga upp kraftverket igen.

Länsstyrelsen såg möjligheten att köpa ut kraftbolaget Brittedal, för att kunna bilda ett naturreservat där kraftverket tidigare låg. Men trots att man erbjudit ett marknadsmässigt pris, vill hellre Brittedal bygga upp kraftverket igen, något som Länsstyrelsen anser vore till stor skada för den biologiska mångfalden.
Länsstyrelsen kommer nu att vända sig till mark- och miljödomstolen för att försöka få det mycket gamla kraftverkstillståndet återkallat.

Klassisk spinnare nu tyngre

$
0
0

Myran Wipp 20

Lättkastad spinnare som spinner omedelbart när den når vattnet och både vid långsam och snabbare invevning. Nu kommer Wipp i en tyngre modell på 20 gram – perfekt till gäddfiske. Tillverkad i Sverige vilket märks på finishen! Finns i tre färger: HOT, Sv/Or och i G/V.
Cirkapris: 69 kronor | www.sportsystem.se

Pike Hero är igång

$
0
0

I första avsnittet  får ungdomarna bland annat tackla ett spö och välja beten för olika scenarier samt berätta om sig själva.

Nu är första avsnittet av realiytserien Pike Hero ute för allmän beskådan på webben. Tolv ungdomar mellan tio och femton år kommer tävla i gäddkunskap och gäddfiske. Räkna med att bli imponerad!
Att nivån är hög på de ungdomar som söker till tävlingen Pike Hero, det ser man redan i detta första avsnitt där ett gäng köande unga sportfiskare kommer till Sportfiskemässan i Älvsjö för att vara med på uttagningarna.

Förutom att ungdomarna är oerhört kunniga på sportfiske, är de dessutom självklara stjärnor framför kameran.

Juryn består av informationschef Andreas Ollinen från Sportfiskarna, läraren Pontus Wallin från sportfiskeutbildningen på Forshagaakademin samt storfiskaren Stefan Burnert från fiskeresebyrån Catch & Relax, Det är ingen lätt uppgift de har att finna de tolv mest lämpade kandidaterna.
Kanalgratis produktion Pike Hero kommer att bli både spännande och inspirerande följetång för såväl unga som gamla. Förutom att ungdomarna är mycket kunniga på sportfiske, är de dessutom självklara stjärnor framför kameran.
Kolla in första avsnittet av Pike Hero!

Hajen överlevde dinosaurierna dog

$
0
0

Genom fossil av hajtänder har man kunnat följa hur hajarna blev mindre och började leva allt djupare. På djupet påverkade den stora klimatförändring som skedde för 250 miljoner år  inte lika mycket. Bild: Discovery, Sharkopedia

Fossila hajtänder som grävts ut i Frankrike visar hur hajen, till skillnad mot dinosaurien, överlevde den stora utrotningsperioden.
För 250 miljoner år sedan blomstrade alla möjliga stora varelser på jorden. Så plötsligt dog 90 procent av alla arter ut, troligtvis på grund av ett jättelikt vulkanutbrott och/eller en klimatförändring. Hajarna klarade sig genom att dyka ner djupare i haven och börja jaga och leva där. Landdjuren hade svårare att undkomma.

Hajarna klarade sig genom att dyka ner djupare i haven och börja jaga och leva där.

Detta har forskare kunnat se genom utgrävningar i södra Frankrike där man tittar på fossila tänder från hajar. Man har kunnat visa att det fanns hajarter som var såpass flexibla i sin diet, att de även kunde leva på djupet och den mer sparsamma diet som erbjöds där. Dessa hajar var inte längre än 20 centimeter långa, men gjorde att hajen som varelse överlevde denna omvälvande förändring på jorden, vilket dinosaurier och andra landlevande djur inte gjorde.
Läs och se mer hos Discovery.

Provfiske ska ger svar om laxdöd

$
0
0

En lax med UDN-liknande hudskador. De gula markeringarna visar typiska skador. (Foto: Eva Jansson, SVA

Denna sommaren försöker Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, att utreda laxdöden i norrlandsälvarna. Just nu pågår provfiske i Torne älv, rapporterar Sveriges Radio.
Under ett par somrar har rapporter om döda och svampangripna laxar, främst i Torne älv, inkommit till SVA. I sommar provfiskas nu i Torne älv samt att SVA uppmanar allmänheten att rapportera in fynd av död eller sjuk fisk. Allt för att komma till klarhet i vilken sjukdom det rör sig om.

Om du själv stöter på en sjuk eller skadad lax i sommar, ska du rapportera via den mobilvänliga rapporteringsportalen.

Det är inte ovanligt att laxar drabbas av svampinfektioner, men normalt sett sker detta i de sår som de ådragit sig under höstens lek. Denna sjukdom tycks drabba laxarnas hud redan under sommaren. Man spekulerar i att det kan röra sig om hudsjukdomen UDN,Ulcerös dermal nekros, UDN.
– Det är dock svårt att få en fullständig bild av varför det finns en ökad sjuklighet hos laxen i älven, fler komponenter än UDN kan vara inblandade säger t f statsveterinär Charlotte Axén vid SVA.
Nu deltar byalag från både Sverige och Finland i provfisket med drivnät. Fisken provtas och obduceras. Även fisk från Mörrum kommer att obduceras.
Om du själv stöter på en sjuk eller skadad lax i sommar, ska du rapportera via den mobilvänlig rapporteringsportalen.
Det går att bifoga bilder på fynden. Om du tillåter, så loggas även din position direkt i rapporten, men man kan också fylla i platsen manuellt.
Förhoppningsvis kommer man fram till ett svar i höst på vad det är för sjukdom som orsakat de senaste somrarnas laxdöd.
Lyssna på SR:s reportage från Torneälv.

 


Team Novis toppar Sommargäddan

$
0
0

Jörgen Carlsson och Anna-Lena Tsang trollar mest på SIljan I dalarna. Förra året kom de på tredje plats i Sommargäddan.

Nu har Team Novis passerat Team Huntyard Berras Gävle och leder Sommargäddan på totalt 570 cm. Team Novis fiskar i sjön Siljan, en sjö där det verkar bo många långa gäddor. 

Sommargäddan är tävlingen där lag på 2-3 personer över hela Sverige anmäler sina längsta gäddor. Tävlingen avslutas 31 augusti.
Team Novis kom trea i Sommargäddan/Big Five förra året och inleder detta året riktigt starkt. Förra årets tredje plats togs på totalt 530 centimeter gädda. Man inser att årets tävling har hårdnat, då de redan nu i juli leder på hela 570 centimeter.
Man inser att årets tävling har hårdnat, då Team Novis redan nu i juli leder på hela 570 centimeter.

Team Novis består av Jörgen Carlsson och Anna-Lena Tsang från Mora. De trollar runt på Siljan mest för att ha kul, säger de själva. Men visst bor det lite tävlingsinstinkt i detta par, som just nu leder Sommargäddan med god marginal före Huntyard Berras Gävle, som har sammanlagt 553 centimeter. På tredje plats finner vi Team Black Pearl på 546 centimeter.
Just nu har tävlingen Sommargäddan totalt tio lag med en sammanlagd längd över fem meter.

Bästa appen för kustvädret

$
0
0

Appen är gratis eftersom Sjöräddningssällskapet hoppas få mindre att göra om folk är välinformerade, men stöd dem gärna eftersom de är helt beroende av donationer.

Att ha koll på väderförhållandena är avgörande för en säker fisketur till sjöss. Därför lanserar nu Sjöräddningssällskapet en uppdatering av appen Kustväder.
Appen ger en detaljerad tvådygnsprognos som timme för timme visar alla förhållanden kring vind, vågor, ström, vattenstånd, sikt och lufttryck som du behöver för att bli klar för fiske. En nyhet är vädervarningar för hårt väder och att kunna se vindstyrka i byarna och inte bara medelvind. Kustväder är fortfarande den första väderappen som visar hur havet ser ut vid olika väderförhållanden. Vill du berätta var du befinner dig skickar du med hjälp av appens positioneringsfunktion rätt latitud och longitud.

En detaljerad tvådygnsprognos som timme för timme visar alla förhållanden kring vind, vågor, ström, vattenstånd, sikt och lufttryck.

Appens väderprognoser levereras av SMHI och YR. Prognoser och vädervarningar utfärdas och uppdateras sex gånger per dygn och visar lokalt väder från Skagerack och Kattegatt till Norra Bottenhavet, och i Vänern och Vättern. Sjörapporten som finns i appen är densamma som Sveriges Radio sänder.
Sjösäkerheten ökar om Sjöräddningssällskapets Kustväder används mycket och ofta. Därför kostar Kustväder inget att ladda ner. Har du appen sedan tidigare räcker det att uppdatera till den nya versionen.
Inledningsvis uppdateras Kustväder för iOS, och finns tillgänglig på Appstore. En uppdatering av Android-versionen på Google Play kommer senare under säsongen.
Stöd Sjöräddningssällskapet! De finns på sjön för dig när du behöver dem.

Svartmunnad smörbult funnen i å

$
0
0

Den svartmunnade smörbulten finns redan i havet. Nu verkar den även sprida sig till sötvattenssystemen.Foto: Lars Vallin/Sportfiskarna

För första gången har nu svartmunnad smörbult påträffats i ett vattendrag på Gotland. Nu ställs frågan hur artens spridning kommer att påverka våra vatten?
En svartmunnad smörbult fångades tidigare i sommar under ett provfiske i Hauån på norra Gotland, rapporterar Sportfiskarna. Här har Sportfiskarna tidigare anlagt en mindre våtmark och även byggt ett omlöp. Fisken kunde infångas och avlivas. Inga fler observationer av arten gjorts i ån.
– Det här fyndet visar på risken för spridning av svartmunnad smörbult till våra sötvattenssystem, berättar Lars Vallin, projektledare på Sportfiskarnas Visbykontor.

Goda rovfiskbestånd begränsar spridningen av svartmunnad smörbult.

Sedan ett antal år tillbaka är den svartmunnade smörbulten etablerad i Visby hamn och dominererar nu fisksamhället helt på hamnens bottnar. Nyligen hölls ett informationsmöte och en workshop om svartmunnad smörbult i Kalmar, initierat av Havs- och Vattenmyndigheten. Kunskapsläget och åtgärder för begränsning av spridning diskuteraddes. En av de åtgärder som diskuterades var att gynna rovfisk. Goda rovfiskbestånd begränsar spridningen av svartmunnad smörbult och ger också positiva effekter på kustsamhället i stort genom minskande övergödningssymtom och bättre fiske.

Nya fräcka färger

$
0
0

Darts shad big x

Lanserades 2015 och våren 2016 släpps två nya, fräscha färger – Rainbow Trout och The Swede. Två storlekar, 18 och 23 centimeter. Under året kommer den också i mindre modell för gös och abborre.
Cirkapris: från 35 kronor | www.darts.se

Första spökfisken fångad på bild

$
0
0

Det mycket bleka och genomskinliga spökfisken, är just spöklik. Foto: NOAA

I den djupa Marianergraven fångade forskare nyligen den mystiska spökfisken på bild för första gången.
Ghostfish kallas denna fisk som hör till familjen Aphyonidae. Det var under en expedition med NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration, som skeppet Okeanos Explorera djupgående kamera fångade ”spöket” på 2500 meters djup. Fisken är inte mer än tio centimeter lång och har ett genomskinligt och fjällöst skinn. Ögonen är kusligt vita. Ingen medlem i denna fiskfamilj har tidigare setts levande.
Se NOAA:s och skeppet Okeanos Explorers bästa undervattensfilmer här.

 

 

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live