Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Sportfiskare anmäler Girjas sameby för diskriminering

$
0
0

Är det diskriminering att utesluta folk från att fiska inom ett område? Det ska nu prövas rättsligt, efter att en sportfiskare anmält Girjas sameby till Diskrimineringsombudsmannen.

Reaktionerna har varit många och starka efter Girjas besked att de bara kommer att sälja fiskekort till människor bosatta i Norrbotten, efter att de vunnit striden om att få upplåta fisket inom sin sameby.

Enligt vissa skulle detta även strida mot EU-rätten, som säger att alla EU-medborgare har samma rättigheter att köpa tjänster i hela unionen. Samebyn har hävdat att detta inte handlar om någon tjänst, och får medhåll av Kommerskollegium.

Frågan nu är alltså om det kan handla om diskriminering?

Sportfiskaren Carl Orring från Nyköping blir den privatperson som nu går i fronten för att utmana upplägget, eftersom han anmält Girjas sameby till Diskrimineringsombudsmannen.

–  Jag tycker att upplåtelsemodellen som Girjas har valt ska prövas rättsligt, eftersom jag tycker att det rör sig om en form av diskriminering, säger Carl Orring till Sveriges Radio P1. Hör hela intervjun med honom här!

Om samtliga samebyar skulle få rätt att välja samma modell så skulle de flesta svenskar utestängas från fjällfiske, menar Carl Orring. Nu återstår det att se om Diskrimineringsombudsmannen väljer att pröva ärendet.

Läs även om detta:

Sportfiskare drabbas – kan bli Norgestopp hela sommaren


Hopp för Hednäs – om Skellefteå nappar på 32-miljonersdeal

$
0
0

Den långdragna striden om Hednäs kraftstation i Åbyälven kan vara inne på upploppet. Det hoppas åtminstone Älvräddarna och flera andra aktörer som nu erbjuder politikerna i Skellefteå en 32-miljonersdeal.

Om tre år ska Hednäs kraftstation omprövas enligt en nationell plan för svensk vattenkraft. Nu har alltså Älvräddarna tillsammans med berörda fiskevårdsområden och andra aktörer presenterat ett upplägg som de uppmanar Skellefteå kommuns politiker att acceptera, och satsa på laxfiske och annan turism istället för småskalig vattenkraft.

De har sammanställt hela erbjudandet genom en debattartikel i Norran.se.

”Valet står mellan att behålla, med stora ekonomiska investeringar, eller avveckla med 32 miljoner kronor i intäkt. Via Vattenkraftens miljöfond, samt annan miljöfond, får Skellefteå kraft alla kostnader betalda vid avveckling, plus cirka 32 miljoner som täckning för framtida produktionsbortfall. Behålls kraftverket måste cirka fyra miljoner kronor investeras för att uppnå lagkrav (efter att bidrag erhållits), kostnader för ökat underhåll och uppföljning tillkommer. Det medför mindre lönsamhet för kraftstationen, som redan nu knappt går med vinst”, skriver debattörerna.

Många decennier av osäkra intäkter skulle vänta, i stället för de säkra 32 miljoner som annars erhålls direkt efter avveckling, menar de. Läs hela debattartikeln här!

Läs även om beslutet att riva ut kraftverket i Långforsen:

Beslutet om Långforsen hyllas – hopp om trendbrott

Kunde inte hålla sig – tjuvfiskade efter utsättning

$
0
0

Fiskelängtan är uppenbarligen stor hos vissa. Knappt hann de utplanterade fiskarna i Stockholms ström landa i vattnet innan några ville plocka upp dem igen – vilket inte är lagligt.

Fiskejournalen berättade tidigare i veckan om det traditionella fisksläppet i Stockholm, där 30 000 fiskar planteras ut i strömmen till många sportfiskares förtjusning. Det hela ägde rum på måndagen, och redan på tisdagen blev frestelsen för stor för vissa. Polisen fick nämligen samtal från allmänheten att flera personer stod och håvade in den utsatta småfisken, vilket enligt lag är förbjudet. Reglerna som gäller är minst 60 centimeter för lax och minst 50 centimeter för havsöring.

Hur stor mängd fisk som hann plockas upp kan polisen inte svara på, men fyra personer identifierades av polisen och är nu misstänkta för brott mot fiskelagstiftningen, uppger Mitti.se

Här kan du däremot fiska helt fritt:

Makrillen har redan anlänt – så fångar du den!

Senaste nytt: Ännu en sameby kräver att få ta över fisket

$
0
0

På fredagen kom nyheten som många sportfiskare befarat. Ännu en sameby kräver att få förvalta fiske och jakt inom sitt område, i stället för staten.

Det är Talma sameby, norr och öster om Torne Träsk, som skrivit ett brev till länsstyrelsen i Norrbotten där de kräver ett stopp för statens upplåtelse av jakten och fisket.

Samebyn refererar till Girjasdomen, där Högsta Domstolen gick på samernas linje och gav dem rätt att upplåta fisket och jakten. Sedan dess har Girjas beslutat att bara människor bosatta i Norrbotten får köpa fiskekort inom samebyn.

Talma samebys ordförande Aslak Allas skriver bland annat i brevet: ”Om upplåtelserna inte upphör snarast, kan Talma sameby komma att vidta rättsliga åtgärder.”

Nu återstår det att se hur länsstyrelsen i Norrbotten agerar:

– Principiellt bedömer inte vi den här typen av ärenden men vi har precis fått frågan till oss och vi kommer att titta på ärendet och bereda det, säger kommunikationschef Fredrik Hedlund till SVT Nyheter Norrbotten.

Fiskejournalen följer naturligtvis händelseutvecklingen och återkommer när mer information finns.

Läs mer om Girjas-domen:

Sportfiskare anmäler Girjas sameby för diskriminering

Grattis fiskesatsande Jönköping – är årets friluftskommun!

$
0
0

Det lönar sig att satsa på sportfiske och annat friluftsliv. Jönköping har utsetts till Sveriges friluftskommun 2020, där en medveten strategi var det vinnande konceptet.

Jönköping har nosat på titeln i flera år, och nu var det alltså dags att kliva överst på tronen. Utmärkelsen delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening.

Jönköping är känd för att vara en fiskesatsande kommun, med omedelbar närhet till fiskeeldoradot Vättern.

– Denna fina utmärkelse hade inte varit möjlig utan alla fantastiska insatser och det engagemang som visas av medarbetare, enskilda friluftsidkare och det ideella föreningslivet, säger Mazar Alijevski, kultur- och fritidsdirektör, på kommunens hemsida.

Jönköpings kommun har ett friluftsråd med tjänstemän från olika förvaltningar som samverkar flitigt med föreningslivet och privat och offentlig sektor. Friluftsrådet arbetar enligt en tydlig strategi, där extra fokus ligger på att naturen ska vara tillgänglig för alla

Här är hela motiveringen till priset: 

”Kommunen har under en lång tid haft en hög ambitionsnivå i friluftslivsarbetet och under flera år placerat sig högt i rankingen. I årets undersökning visar de på en fortsatt långsiktigt hög ambitionsnivå genom en ny digital friluftsplan med tydlig koppling till friluftspolitiken och med tydliga prioriteringar för att kunna leverera ett rikt friluftsliv till sina medborgare genom planering, åtgärder och aktiviteter. Kommunen satsar på att göra friluftslivet tillgängligt för flera olika målgrupper, bland annat med fokus på barn och människor med olika former av funktionsnedsättning. I sitt arbete har kommunen visat på en bred samverkan med civilsamhället, akademien, offentliga och privata aktörer. Som ett innovativt exempel på samverkan har kommunen ingått ett ”idéburet offentligt partnerskap” med Sportfiskarna.”

Läs om fler kommuner som satsar på fisket:

Mella ska hitta rätta melodin för sportfisket i Kiruna

Här kan du hjälpa till att städa bort spökfisket

$
0
0

Spökfiske är lika kusligt som det låter – åtminstone för fisk och annat vattenlevande. Det handlar om nät, burar och andra borttappade fiskeredskap som gör skada. Nu uppmanas sportfiskare att hjälpa till i en ny satsning.

Det är projektet 8+fjordar som uppmanar till kraftsamling för att få bort fiskredskap som tappats bort, men som fortsätter att fiska år efter år till ingen nytta.

8+fjordar är ett samarbete mellan Uddevalla, Stenungsund, Orust, Tjörn och Kungälv, och både politiker, tjänstemän och organisationer samarbetar i delprojekt.

Med hjälp av bland annat undervattensdrönare ska borttappade fiskeredskap lokaliseras och plockas upp från havets botten – och de efterlyser nu allmänhetens hjälp. Projektet är en vidareutveckling av en pilotstudie som utfördes år 2015 i syfte att lokalisera och uppskatta mängden spökredskap i fjordarna innanför Tjörn och Orust.

Den som har tips på platser där spökredskap kan finnas får gärna höra av sig till projektledaren maria.alm@stenungsund.se eller ann-christin.mathiasson@stenungsund.se Läs mer här!

Läs om fler satsningar för fisket:

Här ska mer aluminium ge fler gäddor och abborrar

Snömassor kvar – då spår öringspecialisten Stig sen vårflod

$
0
0

Vissa fruktar redan en torr och varm sommar – men på vissa håll har våren knappt kommit. I stora delar av norra Sverige finns enorma mängder snö kvar, vilket bådar för fina fiskeflöden långt in på säsongen.

De senaste säsongerna har flera fiskevatten tvingats stänga på grund av för höga vattentemperaturer, men så här långt ser det lovande ut från åtminstone Jämtland och uppåt. På vissa håll är det rekordtjocka snömassor, och det torde innebära att åtminstone juni och juli bör vara räddade för sportfiskare.

– Det påminner hittills om 2012 när vi hade hög vattenföring långt in i juli. Det är mycket snö kvar i fjällen, och ingen vårvärme i sikte.

Det rapporterar Stig Torniainen i jämtländska Järpen. Oss veterligen har få sportfiskare i landet sådan koll på både väder, vattenstånd, insekter och fisk under årets alla månader. Stig tillhör kategorin fiskare som inte ställer undan flugspöt bara för att det är isflak och snödrev. Många av de som följer honom på sociala medier höjer nog ögonbrynen när han lurat upp en februariöring på egenbunden streamer, medans andra sitter i soffan och tar ett värmande fotbad. Typ.

Med andra ord har säsongen börjat innan den ens slutat för honom.

– Det hugger ibland på vintern, men det är inget man kan räkna med. Men när det är milt och öppet vatten så, varför inte. Jag har ju fått ett par stycken i varje fall, berättar Stig för Fiskejournalen.

Enligt honom har skidåkarna i Åre aldrig haft så bra skidåkning på Skutan i maj som det är detta år, och det innebär att skidsäsongen och flugfiskesäsongen hinner mötas för en del.

– Åreälven har just nu en, för årstiden, låg vattenföring. När värmen väl kommer är det mycket snö som ska smältas och transporteras via åar och älv. Jag gissar att vi kommer att få en sen vårflod, med höga vattenflöden långt in i juli.

Vi tackar Stig för den lovande prognosen, och uppmuntrar er att läsa våra ”hemstertips” nedan:

Lite folk och mycket fisk – här är norra ”hemesterlistan”

Fiskejournalen öppnar butik – ”En extra service till läsarna”

$
0
0

Jakt och Fiskejournalens VD Oscar Fredriksson och Fiskejournalens chefredaktör Anders Holm hoppas webbutiken ytterligare kan förkorta tiden mellan huggen för läsarna. Foto:Privat

Idag öppnar Fiskejournalen webbutik. VD:n Oscar Fredriksson tror att kombinationen av redaktionell kunskap och erfarenheten av e-handel kommer göra det lättare för konsumenten att göra bra val av utrustning.

 

Idag öppnar Fiskejournalen en ny sportfiskebutik på nätet. Oscar Fredriksson är nytillträdd VD och bor i Karlstad.

– Jag har Vänern som hemmavatten, så det är klart att jag har en personlig koppling till sportfisket. Men fler och fler fiskar och har ett behov av att ta sig ut i naturen. För mig som kommer från e-handeln är en sportfiskebutik ett naturligt steg för Fiskejournalen.

Nytt bolag

Fiskejournalen hamnar under ett nytt bolag som heter Jakt & Fiskejournalen Docu AB där Oscar Fredriksson nu är VD. I bolaget samsas tidningsredaktioner och e-handel och Oscar tror att de båda inriktningarna kommer att komplettera varandra väl.

– Vi är intresserade av att utvecklas som bolag och skapa ett nytt intäktsben, då är en butik ett naturligt steg. Redaktionerna ska fortsätta att göra Sveriges bästa sportfisketidningar och läsarna får såklart fortsatta tips, guider och reportage för att inspireras och lyckas med sitt fiske. Samtidigt har e-handelsgänget lång erfarenhet av att driva butik och sköta logistik, något som dagens konsumenter kräver. Tillsammans gör vi det enklare för läsaren att göra rätt val för just för dennes specifika fiske.

”Gå över gatan”

Fiskejournalens chefredaktör Anders Holm håller med.

– Fiskejournalen och Allt om Flugfiske kommer att fortsätta ge samma inspiration, skönläsning och fisketips till landets sportfiskare som vill fånga sin drömfisk. Ja, helt enkelt fortsätta att förkorta tiden mellan huggen – det är därför vi finns. Vi kommer inte att tumma på den målbilden för att vi öppnar butik utan redaktionellt förhåller vi oss till butiken som till alla andra annonsörer vi haft under våra dryga 40 år. Vi är alltid en tidning för sportfiskaren. Det webbutiken erbjuder är en service som gör att de inte behöver gå längre än över gatan för att hitta rätt fiskeprylar.

 Från och med idag kan man besöka butiken, hur kommer den förändras i framtiden?

– En e-handelsbutik är aldrig är klar, säger Oscar. Vi har jobbat hårt för att få in de 12.000 artiklar som finns där idag, men vi har väldigt mycket kvar att göra för att vi ska känna oss helt nöjda. Ambitionen är att fylla sajten med guider och branschens bästa produktinformation.

 Kan du beskriva sortimentet?

– Vi försöker ha bredd och riktar oss till sportfiskare på alla nivåer. Självklart ska vi ha bra priser och det är klart det finns några unika grejer i sortimentet. Haspelspöt Savage Gear Furion är ju kul att kunna erbjuda även om det kanske inte är för alla, säger Oscar.

Kan Fiskejournalens prenumeranter vänta sig några fördelar?

– Våra prenumeranter kommer definitiv få extra kärlek. Det kan vara unika rabatter och erbjudanden. I nummer 5 av tidningen hittar de 15 procent rabatt och våra digitala läsare hittar 10 procent i e-shopen, säger Oscar.

 

Daniel Sanchez


Fartyg tjuvfiskar tonvis med bläckfisk varje natt

$
0
0

På grund av den globala pandemin så har länder tvingats dra ner på tillsynen inom exempelvis fisket. Då passar tjuvfiskare på att plundra vatten i mörkret, rapporterar Greenpeace.

Radarbilder har nämligen visat hur illegala fiskefartyg plundrar Argentinska vatten. Förra veckan rapporterade Argentinska fiskare att över 100 fartyg, främst östasiatiska, har bedrivit olaglig aktivitet inom Argentinas ekonomiska zon nattetid. De verkar också ha samordnat en avstängning av sina fartygs spårningssystem, enligt Greenpeace Argentina.

Bytet är framför allt bläckfisk. Det uppskattas att var och ett av fartygen fångar cirka 25 ton bläckfisk per natt. Utländska fartyg, utan licens, får inte fiska i ett annat lands exklusiva ekonomiska zon eller 200 nautiska mil från kusten.

Luisina Vueso, talesperson för havsfrågor för Greenpeace i Argentina säger:

– De flesta tror att den globala pandemin är en god nyhet för naturen. Men tyvärr är det inte den bild vi möts av i södra Atlantens oreglerade vatten. Det här visar att de illegala industriella fiskare som finns där nu tar tillfället i akt för att plundra havet på liv. Tjuvfiskare går inte i karantän, de plundrar i mörkret.

Han säger att lösningen på problemet inte bara är att utöka patrulleringen. Det behövs enligt honom en global ansträngning från världens alla regeringar för att enas om ett starkt havsavtal som kan möjliggöra skapandet av havsreservat och skydda unika ekosystem som de utanför Argentinas kust, där illegalt fiske också bedrivs.

Läs även detta om svenskt yrkesfiske:

Supertrålare slukar sillstimm: ”Katastrofala följder”

Flera partier vill stoppa monstertrålare i Stockholm

$
0
0

Både Miljöpartiet och Centerpartiet sätter nu ned foten, med anledning av de så kallade monstertrålarna som drar fram i Stockholms skärgård. Skärgårdsfiskarna ska ha första tjing på fisken, inte industrifisket, är budskapet.

De senaste veckorna har debatten gått het kring det storskaliga yrkesfisket som bedrivs längs Östersjökusten. Den som väntat på att politiken ska agera kanske kan vädra morgonluft nu.

– Vi måste stoppa monstertrålarna i skärgården. De hotar att skada Östersjön som redan har stora problem med fiskbestånden. Samtidigt sätts det småskaliga fisket på pottkanten, säger Tomas Eriksson gruppledare Miljöpartiet Region Stockholm.

Miljöpartiet vill nu stoppa trålningen i Skärgården och även se över fiskekvoternas utformning. De vill också att regeringen ska agera för en utflyttning av trålgränsen till 12 sjömil.

KAN AGERA MED FINLAND

Även Centerpartiet är inne på samma linje, och Gustav Hemming, tillväxt- och skärgårdsregionråd i Region Stockholm, skrev en skarp debattartikel i Svenska Dagbladet på måndagen.

”Att förbjuda allt industrifiske i Östersjön är troligen mycket svårt att få igenom, men att skapa ett förbud mot monstertrålare i Ålands hav, Bottenhavet och Bottenviken borde vara möjligt om Sverige och Finland driver den frågan gemensamt mot EU-kommissionen”, skriver Gustav Hemming.

Han menar att allt från torsk och gädda till fåglar och småskaliga yrkesfiskare drabbas när trålfiskarna fångar 370 gånger mer strömming än alla yrkesfiskare i skärgården tillsammans.

”Ibland är det lätt att glömma bort att svenska trålare och trålare från våra grannländer skapar förödelse i våra närmiljöer. Det kan inte vara rimligt att skärgårdsströmmingen säljs till danska fiskmjölsfabriker och blir foder, samtidigt som det foder vårt naturliv i skärgården behöver försvinner”.

Både Miljöpartiet och Centerpartiet uppmanar nu främst socialdemokraterna och ansvarig minister Jennie Nilsson att agera i frågan. Även Vänsterpartiet har genom riksdagsledamoten Elin Segerlind varit tydlig med att det storskaliga yrkesfisket kraftigt måste begränsas, till det småskaliga kustfiskets fördel.

Läs även om denna nyhet:

Hopp för Hednäs – om Skellefteå nappar på 32-miljonersdeal

Därför tas anmälan mot Girjas troligtvis inte upp av DO

$
0
0

Det är inte sannolikt att Diskrimineringsombudsmannen kommer att ta upp fallet med anmälan mot Girjas sameby. Anledningen till detta återfinns i myndighetens kriterier.

Fiskejournalen berättade förra veckan om den sportfiskare som anmält Girjas sameby till Diskrimineringsombudsmannen, med anledning av att endast personer bosatta i Norrbotten får lösa fiskekort inom det aktuella området.

Men det lär nog bli nobben.

För att DO ska ta upp ett ärende så bör det nämligen följa myndighetens sju fastlagda kriterier som ska vara diskrimineringsgrundande. Bostadsort hör inte till en av dessa.

– I nuläget har vi inte beslutat att vi ska inleda någon tillsyn av den här anmälan. Det är inte självklart att det kommer att bli det heller. Det är nämligen inte självklart att det här omfattas av diskrimineringslagen, säger Clas Lundstedt, pressansvarig hos DO, till Norrländska Socialdemokraten.

Diskrimineringsgrunderna är dessa: Etnisk tillhörighet, Kön, Funktionsnedsättning, Religion eller annan trosuppfattning, Sexuell läggning, Könsöverskridande identitet eller uttryck, samt Ålder.

Läs även om kampen för fria vatten:

Hopp för Hednäs – om Skellefteå nappar på 32-miljonersdeal

 

Statistik från iFiske: Så många gäddor släpps tillbaka

$
0
0

Nu släpper fiskekortsportalen iFiske högintressant statistik kring svenska sportfiskares vanor. Den visar bland annat att nio av tio gäddor släpps tillbaka.

Detta framgår av de 100 000 digitala fångstrapporter som iFiske fått in under de senaste 10 åren.

– Vi blev intresserade av att se om andelen återutsatt fisk, så kallad catch and release, har förändrats något hos de som fiskar i Sverige sett över en längre tidsperiod, berättar Thomas Abrahamsson på iFiske i ett pressmeddelande.

Svaret är alltså ett rungande ja. För 10 år sedan släpptes cirka 55 procent av alla fiskar tillbaka, och nu är siffran uppe i 74 procent.

Statistiken gäller från sportfiske i naturliga vatten, det vill säga i vattendrag där det inte sätts ut fångstfärdig fisk. I siffrorna ingår samtliga fiskarter men inte fiske i havet eller de fem stora sjöarna där ingen rapportering sker.

Allt fler förstår med andra ord gäddans värde, både som en predator i ett väl fungerande ekosystem och som en attraktiv och spännande rovfisk att få på kroken, konstaterar iFiske.

– Det är roligt att se att en allt större andel av de som fiskar rapporterar sina fångster via vårt system, avslutar Thomas, som även tipsar om att majoriteten av alla rapporter är sökbara och öppna att ta del av på iFiskes hemsida och i företagets app.

Läs även om detta:

Makrillen har redan anlänt – så fångar du den!

 

S-ministern säger nej till kraven om trålarna i skärgården

$
0
0

Svaret är nej. Socialdemokraterna och ansvarig minister Jennie Nilsson säger i dagsläget nej till kraven att flytta ut trålgränsen till 12 sjömil från svenska kusten. Hon delar inte heller uppfattningen att strömmingsbeståndet i Stockholms skärgård skulle vara hotat.

Fiskejournalen berättade under tisdagen om kraven från Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att stoppa ”monstertrålarna” i Stockholms skärgård, samt att flytta ut trålgränsen från fyra sjömil till 12 sjömil. De passade bollen till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S), som är ansvarig för fiskefrågor.

I en intervju med Mitti.se ger hon nu svar.

– I nuläget finns det inga vetenskapliga grunder för att bedriva en sådan politik, säger Jennie Nilsson till sajten.

Hon delar alltså heller inte länsstyrelsen bild av att strömmingsbeståndet är svagt i skärgården, med hänvisning till det Internationella havsforskningsrådet ICES.

Däremot är hon öppen för att ompröva sin inställning om det kommer nya uppgifter i samband med forskningsrådets rekommendationer i slutet av denna månad.

– Jag vill inte gå in i någon diskussion där jag som politiker ska gissa om fiskbestånden. Vi måste lite på dem som gör det vetenskapliga underlaget, säger Jennie Nilsson till Mitti.se.

Läs även om spännande statistik kring fiske:

Statistik från iFiske: Så många gäddor släpps tillbaka

Ministern lägger ansvar på marknaden att påverka sillfisket

$
0
0

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) har hamnat i blåsväder kring det storskaliga trålfisket i Stockholms skärgård. Men hon anser att konsumenterna själva kan påverka utvecklingen, och understryker att fiskeföretagen själva avgör till vilka de ska sälja sin fångst och indirekt vad den ska användas till. Detta framgår av hennes svar på en fråga från riksdagsledamoten Elin Segerlind (V).

Kritiken mot det storskaliga fisket i skärgården handlar bland annat om det geografiska området, och att det mesta av fångsten hamnar utomlands och blir fiskmjöl, i stället för mat på svenska tallrikar. Och förstås om hur fisket slår mot fiskbestånden.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Elin Segerlind ställde i början av veckan en fråga till Jennie Nilsson, kring vilka åtgärder hon avser att vidta, och i så fall vilka, för att begränsa industrifiskets negativa inverkan på det lokala fisket och Östersjöns ekosystem. Fiskejournalen har tagit del av svaret, och där framgår det alltså att Jennie Nilsson lägger en del av ansvaret på marknaden/konsumenterna att påverka utvecklingen.

Här nedan publicerar vi delar av svaret:

Svar på fråga 2019/20:1307 av Elin Segerlind (V) Industrifisket i Östersjön

Inledningsvis vill jag säga att jag och regeringen delar Elin Segerlinds oro för det kustnära fisket överlevnad och för rubbningen av balansen i ekosystemen i Östersjön. Regeringens övergripande inställning är att arbeta för ett hållbart fiske och för mer hållbara fiskemetoder och redskap”.

Beståndssituationen för den s.k. centrala sillen bedöms enligt ICES vara god. Ur ett ekosystemperspektiv är dock miljösituationen inte bra. Östersjön har inte god miljöstatus och därför vidtas åtgärder för att minska övergödningen och att återhämta bestånden av rovfisk.

Fisket efter sill eller strömming bedrivs idag utifrån flera fartygssegment, med olika redskap och fartygsstorlekar. Trålfiske efter sill bedrivs med flyttrål. Fiskemöjligheterna är fördelade på individuella fartyg, regionala kvoter eller allokerade som en kustkvot tillsammans med en införd trålgräns i Östersjön vid fyra nautiska mil från kusten i syfte att särskilt ta hänsyn till det kustnära fisket. Det är fiskeföretagen som avgör till vilka de ska sälja sin fångst och indirekt vad den ska användas till. Efterfrågan påverkar företagen i detta avseende. Svenska konsumenter kan således påverka genom att efterfråga sill och genom det använda sin konsumentmakt att påverka utbudet. Svenska fiskare har en viktig roll i Sveriges livsmedelsförsörjning”.

Jag följer utvecklingen av det svenska yrkesfisket, särskilt det småskaliga och kustnära fisket. En grundförutsättning för fiskets bedrivande är att det finns långsiktigt hållbara bestånd, vilket det enligt ICES gör vad gäller den centrala sillen. Jag förutsätter att de som fiskar sill inte överskrider den andel av den svenska kvoten som tilldelats dem och att vi har en fiskekontroll i Sverige som säkerställer detta.

Elin Segerlind kommenterar landsbygdsministerns svar så här:

– Det är ett aningslöst svar, marknaden styr redan fisket och det vi ser är konsekvenserna. Jag hade önskat få höra regeringens ambitioner och att vi kunde diskutera syftet med det svenska fisket. Varför har vi det och till vilken nytta, är det för att producera fiskmjöl i Danmark eller för att ge oss mat på bordet?, säger hon till Fiskejournalen.

Läs tidigare artiklar i ämnet:

S-ministern säger nej till kraven om trålarna i skärgården

Så ska det storsatsas på framtidens laxfiske i Vänern

$
0
0

En helt ny avelsanläggning på land – och mer Gullspångsfisk istället för Klarälvsfisk. Det är två nyheter som presenteras i satsningen för ett bättre laxfiske i Vänern.

Det handlar om en ny strategi som ska göra laxfisket i Vänern mer attraktivt och hållbart för framtiden. Aktörerna bakom strategin är Länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmland, Fortum Sverige AB, Gammelkroppa Lax AB samt Sveriges lantbruksuniversitet.

– Det här är ett stort steg. Vi tar ett helhetsgrepp med förbättringar både för den vilda fisken och för den som vill fiska, säger Anna Hagelin, projektledare på Länsstyrelsen Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Det kommer bland annat byggas en ny avelsstation på land, med målsättningen att säkra framtida odling och kompensationsutsättning av Gullspångsstam till Vänern. Det innebär också att avelsfisket på anläggningen i Forshaga avvecklas, för att istället bli en ren fångst- och transitanläggning för vild Klarälvslax och Klarälvsöring, som transporteras upp till norra Klarälven för naturlig lek.

Den andra stora delen handlar om avelsfisk. Det har beslutats att aveln på Klarälvsfisk ska upphöra, för att istället satsa ännu mer på Gullspångsfisk. Anledningen sägs vara att den generellt sett växer snabbare och blir större och är därför är mer attraktiv för fiske.

– Det här kommer man att märka i Vänern under de kommande åren. Vad gäller arbetet med att bevara arter, ser det idag ganska ljust ut för både vildfödd Klarälvslax och vildfödd Klarälvsöring. Därför behöver de inte längre sättas ut med avseende på bevarande. I stället innebär strategin att smolt av lax och öring av Gullspångsstam får ta över rollen som kompensationsfisk för minskat fiske på grund av kraftverksutbyggnad, säger Anna Hagelin.

Läs även om detta:

Invasionen av puckellax var rekordhög under 2019


Tommys gigantiska braxen snubblande nära rekordet

$
0
0

Det sägs att nära skjuter ingen hare – men nog förtjänar ändå Tommy Ström att nämnas i svenska rekordlistorna. Hans brutala braxen vägde hela 8300 gram, och var bara 40 gram från det svenska rekordet.

Det gungar alltså till ordentligt i storfiskregistren denna vår, och som så många gånger förr är det Rögle dammar som levererar tungt gods. När Fiskejournalen får kontakt med Tommy Ström så sitter han och smälter upplevelserna från en fantastisk fisketripp.

– Jag åkte ner för en fyradygns satsning i Rögledammar. Det har varit ganska blåsigt och växlande väder. Jag fick min första braxen på måndagen klockan 17.40 på 5,04 kilo, vilket var ett nytt personligt rekord. Min andra braxen kom vid 14.10 på onsdagen, och vägde 5,45 kilo, alltså nytt pers igen, berättar Tommy.

Men kronan på verket återstod alltså.

– Jag blev väckt av ett dropback-larm vid klockan 8.50 på torsdagen och efter en ganska snäll fight låg hon i håven. Och blev ganska chockad. Den tog över en mäskbädd med majs och maggots, på en röd och vit fejkmaggot.

Frågan är då hur det känns att vara så snubblande nära det svenska rekordet?

– Haha jag har inte tänkt så mycket på det, utan jag är bara extremt glad över de sjuka flaken jag fått, säger en lycklig fångstman.

Grattis säger vi på Fiskejournalen!

Läs även om det svenska rekordet:

Nytt svenskt rekord på braxen

 

Helgens pryltips: Färglada klingor och urstarka småsyskon

$
0
0

Efterleksfisket på gäddan är i full gång samtidigt som försäljningen av fiskeprylar peakar. Det är inte alltid enkelt att navigera genom snårskogen av alla prylar som finns där ute, så här kommer en ledsagare. Rätt och slätt – två starka rullar och en färggrann kombo för gäddfisket.

Nya multirullen ABU Garcia Revo Beast X är precis som rubriken benämner lillasyrran till ABU Revo Beast, en väl inkörd ”gäddmulti” med många användare. Revo X är lite mer sparsmakad när det kommer till detaljerna men minst lika vass när det gäller att kasta beten och hala in förbannade efterlekskrokodiler.

För haspelkastaren har Shimano gjort några förbättringar som bjuder på längre kast och mjukare gång på världskända arbetshästen Stradic.

Och vill du göra det enkelt för dig så har ABU Garcia och Svartzonker pusslat ihop en serie färdiga gäddkombinationer med både spö och rulle i ett – kit komplett. Dessutom är klingorna på Svartzonkerspöna lackade i en härlig apelsinorange kulör. Läckert!

Läs mer om produkterna här nedan.


1. ABU GARCIA REVO BEAST X 40/41
X-modellen är lillasystern till storsäljaren Revo Beast. En aningens enklare modell men tilltänkt till gäddfisket. Det bjuds på stativ och vevgavel i X-Cräftic (mäktigt namn för övrigt), Power stack carbon matrixslirbroms så mothuggen sitter där de ska. Magnetbroms, Infini II-spoldesign, smörjport med mera. Utväxling: 6.4:1, vikt: 265 gram.
Cirkapris från: 2999 kronor
Mer info: www.abugarcia.com


2. SHIMANO STRADIC 4000XGFL
Ny FL är en uppdaterad version av en redan tidigare bra rulle. Det bjuds på: Rotation Smoothness med Micro Module II och Silent Drive för mjuk invevning. Silent Drive, Hagane Gear med X Protect som förlänger livstiden på rullen samt LongStroke-Spole för längre kast. Fungerar för söt- och saltvattensfiske. Utväxling: 6.2:1. Vikt: 260 gram.
Cirkapris från: 2299 kronor
Mer info: www.normark.se
Finns i Fiskejournalens butik!


3. ABU GARCIA SVARTZONKER X COMBO
En trevlig spö+rullekombo designad i samarbete mellan Claes “Svartzonker” Claesson och ABU. Apelsinorange spöfärg med 30-tons grafitklinga. Relativt djup aktion och rostfria spöringar. Multirullen i denna kombo är Revo X-rulle i storlek 40. Finns som multi- och haspelmodell. Priserna avser: Enbart spö – Kombo.
Cirkapris från: 899 – 1999 kronor
Mer info: www.abugarcia.com

Pssst..! Gillar du att läsa om nya fiskeprylar? I senaste Fiskejournalen nummer 4 har vi en fullsmockad prylguide med bara spön och rullar för gäddfisket. Köp tidningen i butik eller teckna en prenumeration.

Skitfiske!

Måsarna avslöjar var fisken finns i Stockholm city

$
0
0

Om du bor i Stockholm och inte fiskar, så är det gyllene läge att göra det nu. Christoffer Westberg avslöjar gärna var han hittar sina granna abborrar i stan.

Det märks tydligt på aktiviteten vid sjöar och vattendrag att fler fiskar i dessa virustider. Det är helt enkelt högtryck i branschen, utan att det för den skull behöver bli trängsel.

– Jag fiskar nästan varje morgon nu under coronatiden. Jag jobbar hemifrån och bor på Kungsholmen, så jag passar på att gå ner på morgonen innan jobbet, berättar Christoffer Westberg för Fiskejournalen.

Fiske med pampig utsikt.

Han riktar främst in sig på abborre, och hans personliga rekord i city är 1,6 kilo. De finns där om man lyckas knäcka koden.

Här delar Christoffer (08streetfisher på Instagram)

med sig av sina bästa tips i Stockholm city:

1) Runt strömmen är alltid bra! Hitta bakvatten med lite djup som grundar av eller skapar en platå, testa under broar, där det finns båtar, där det händer grejer! Ju mindre natur desto bättre brukar det vara.

2) Kör jerkbait för att hitta fisken och slippa fastna i elscootrarna som ligger på botten. Sedan är även sund bra som skapas av de olika öarna i city. Till exempel Reimersholme och så vidare. Finns många bra platser! Gäller bara att hitta fisken, ett ställe kan vara hett ena dagen och iskallt andra. Så fiska av ett ställe i 15 minuter med något drag som ger vibrationer som du kan fiska snabbt med.

3) Får du inga följare så gå vidare. Se även till att hålla betet i ”strike zone” så länge du kan. Oftast innebär det att kasta längs med strandkanten och inte rakt ut! Stadshuset kan vara hett ibland, men ger det inget så prova andra sidan, då är oftast fisken där. En ledtråd är att fiska där strömmen eller vind pressar mot land för där hamnar betesfisken. Sedan har du bästa ekolodet i världen, fiskmåsarna! Kolla om de jagar någonstans, fiska där!

Läs om överraskande fångster:

Hoppsan – får lax under abborrfiske i Kungsbackaån

Glädjetårarna nära efter öringen som var dubbel utmaning

$
0
0

Att drilla storöring är en utmaning i sig. Adam Sjöström tackade för kampen genom att sätta tillbaka sin drömfisk – vilket också var en utmaning …

Det hela handlar om Havsöringsutmaningen i Ljungan, där alla som sätter tillbaka vilda öringar denna säsong har chansen att vinna fina priser. Adam Sjöström måste anses vara en god ambassadör för den utmaningen efter sitt fantastiska fiskafänge.

Han berättar för Fiskejournalen om silverfisken som kan vara guld värd:

– Jag gick in och kikade på den rådande vattenföringen från kraftverket i Viforsen och såg att det gick så pass bra med vatten så jag kunde fiska av ett spot som jag vet är riktigt hett, men bara om det går tillräckligt med vatten. Packade grejerna och drog iväg och precis som jag förutspådde började det bra. Efter fjärde kastet var den första landad, en hyfsad bit på cirka 3 kilo, inte nystigen dock, men i bra kondition.

Han nötte på där i 45 minuter till utan vidare utdelning, då ringde hans polare Linus och frågade om de skulle sammanstråla, så Adam vandrade upp en bit för att inte avslöja den exakta positionen för hans hotspot.

FICK SYN PÅ STORA FISKAR

– I vanlig ordning gick vi en liten bit efter älven för att analysera vattnet och lade märke till en ”head&tail” av en blank och bättre fisk, så vi stannade upp och kikade vidare och det tog inte lång tid innan vi såg nästa, också den i större kalibern, så vi bestämde oss för att fiska på dem. Vi antog att det kunde vara ett steg med nyfisk på väg upp, väderförhållandena var perfekt bortsett från en och annan vindby med innehållande hagel.

Kamraterna fiskade på platsen i 15 minuter utan ett pet på grejerna, och precis när Adam tappat förhoppningarna om ett eldorado med större blänkare small det till i grejerna.

– I första sekunden tror att det är en förbipasserande flytstock som fastnat, men svarar ändå med ett rappt mothugg av ren reflex och rullen börjar skrika storfisk. Linus inser att jag har någonting stort på kroken och vevar upp blixtsnabbt för att kunna assistera. Jag backar upp en bit på land och följer med fisken 20 meter nedströms då den vägrar stanna, men till slut tar det stopp, och jag börjar pumpa in den, men så fort jag får in den lite grundare närmare land så rusar den ut lika snabbt igen.

GLÄDJETÅRARNA NÄRA

Med ett personligt rekord på 7,3 kilo sedan några år tidigare kände Adam att det här var en fisk av liknande rang – och han hade rätt. Till slut efter drygt 10 minuters dragkamp kunde de bärga in silvret på land.

– Det var nästan så jag klämde fram en glädjetår när jag fick skåda det bastanta chromet, men hade ingen tid för hopp och lek, snabbt fram med vågsäck och måttband och min första nystigna öring för året landade på 6 850 gram samt 89 centimeter. Jag fick ännu ett minne för livet, fisken fick återse friheten och Linus en fjällig highfive.

Tack för storyn Adam – och lycka till i utmaningen om priserna också!

Läs om Havsöringsutmaningen här:

Nytt grepp: Sätt tillbaka vilda öringen och vinn ett pris

Öringsatsning på Gotland – men sakta i backarna!

$
0
0

Öringfisket på Gotland kan vara glödhett – och det rapporteras in stora fiskar denna vår. Nu startar Sportfiskarna ett projekt för att lyfta fisket till ännu högre nivåer – men däremot uppmanar de alla frestade att vänta ett tag till.

Genom projektet Fiskeland Gotland 2.0 så lanseras nya webbplatsen fiskelandgotland.se, som alltså syftar till lyfta öringfisket på Gotland och skapa förutsättningar för ett hållbart sportfiske. Där finns information och tips kring fisket efter havsöring, och även tips om hur du fiskar med extra stor hänsyn till fiske och natur.

Däremot finns det en betydande brasklapp: ”På grund av det nya coronaviruset är det tyvärr inte ett bra tillfälle att åka till Gotland och fiska den här våren. Med hjälp av fiskelandgotland.se kan du som är sugen på att besöka ön planera för kommande fiskesäsonger istället. Och för dig som bor på ön så är det högsäsong just nu!”, meddelar Sportfiskarna.

Någon som kan vittna om Gotlands stora öringar är fiskeguiden Jerome Saunders, som normalt arbetar för Fish Your Dream och nu hjälper till med ett märkningsprojekt av öring. Företaget har drabbats extremt hårt av coronavirusets framfart, eftersom deras högsäsong är just på våren. Även Fish Your Dream hälsar till Fiskejournalen att de uppmanar sina gäster att vänta tills hösten istället, men som ett litet plåster på såren fick nyligen Jerome en drömfisk när han gav sig ut på egen hand nyligen. Det var en fisk på hela 87 centimeter, med en omkrets på 50 centimeter. Grattis Jerome säger vi, och håller tummarna för att det snart blir högsäsong rent yrkesmässigt igen!

Har du stött på puckellax i Sverige?

Invasionen av puckellax var rekordhög under 2019

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live