Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Försäljningen av fiskekort rusar – här är teorierna!

$
0
0

Det kommer många signaler om att sportfisket går in i en högkonjunktur. Något som bekräftar detta är att fiskekortsförsäljningen ökar dramatiskt hos flera återförsäljare.

Sportfiskarna meddelar att de registrerat nya rekord i förmedlingen av fiskekort. Antalet utfärdare fiskekort på portalen fiskekort.se ökade med över 70 procent i förhållande till samma månad 2019 och hittills i maj är ökningen mer än 160 procent.

Samma tendens är det hos iFiske, som har 800 anslutna fiskevårdsområden.

– Jag gick nyss igenom sifforna, och ökningen är 135 procent jämfört med i fjol, berättar Thomas Abrahamsson på iFiske.

Vad ligger då bakom den kraftiga ökningen? En given förklaring är förstås coronapandemin, som inneburit att många fler både vill och kan komma ut i naturen. Men det finns fler teorier.

– Att många blivit permitterade och vill utöva en hobby som inte sker i grupp är förstås en anledning, men jag tror att bristen på is den gångna vintern spelar in också, säger Thomas Abrahamsson.

Många fick inte chansen att utöva pimpelfiske denna vinter, på grund av det milda vädret, och det kan helt enkelt finnas ett stort uppdämt behov av att fiska.

Fiskejournalen bjuder här nedan på lite tips inför sommaren:

Lite folk och mycket fisk – här är norra ”hemesterlistan”


Så här hittar du abborre, gädda och gös med Lowrance Hook Reveal

$
0
0

Lowrance har utökat familjen och släppt nya kombiskärmen Hook Reveal, ett riktigt kraftpaket fast till ett förmånligt pris. För att se om Hook Reveal står pall för dagens hårda krav satte vi ett exemplar i händerna på fiskeproffsen Martin Wasberg och Manuel Fyrestam. Och visst pallar den trycket, det och lite mer – läs om Lowrance Hook Reveal.

Lowrance har tillverkat en lättmanövrerad kombimaskin med ett teknikomfattande och vasst inre men med ett enkelt och användarvänligt yttre. Ekolodet Lowrance Hook Reveal ska nämligen stå pall för både traditionella som moderna fiskemetoder, ja allt från spinnfiske på grunt vatten, pelagiskt vertikalfiske till fiske på havet ska kunna praktiseras utan problem. Redan på ritbordet var tanken att både nybörjaren och proffset skulle tycka lika mycket om maskinen. En vision som är enkel i teorin men oftast svårare i praktiken, dock långt ifrån omöjlig.

För att få en rättvis utvärdering av vad Lowrance Hook Reveal presterar hårdtestades den av fiskeproffsen Martin Wasberg och Manuel Fyrestam. Två dedikerade sportfiskare som vet vad som krävs av dagens marinelektronik. Under några dagar kastade Martin och Manuel ur sina dyrgripar till ekolod och ersatte dessa med Lowrance-familjens nytillskott, Hook Reveal. Ett ekolod som enbart kostar bråkdelen av vad de är vana vid.

Notera hur fiskarna lyser upp med funktionen FishReveal.

Dela upp skärmen
Martin och Manuel använder en tripleshot-givare som gör det möjligt att på en och samma gång använda tre olika ekolodsvyer, CHIRP, DownScan och SideScan. För att de ska få en så övergripande och sanningsenlig bild av världen under ytan så är det vettigt att dela upp skärmen i tre olika fönster.

– I de övre fönstren placerar både jag och Manuel sjökortet och CHIRP-vyn och över hela skärmens nedre halva visas SideScan-vyn, som hjälper oss att blicka ut åt sidorna. Över DownScan-vyn kan man kvickt och enkelt slå på CHIRP-ekolodet som ett lager eller FishReveal som Lowrance kallar det, berättar Martin, berättar Martin.

Förutom möjligheten att visa tre olika ekolodsvyer så kan även Lowrance Hook Reveal agera plotter. Du kan antingen använda kompatibla sjökort (C-Map och Navionics) eller logga ditt vatten själv. Via funktionen Genesis Live kan du i realtid logga vilket fiskevatten du vill och skapa dina egna sjökort. Du behöver endast sätta i ett kompatibelt SD-kort eller ett C-Mapkort och aktivera Genesis Live-lagret på plottern (för att logga vegetation och hårdhet behöver du spela in loggen och ladda upp till C-Map Genesis).

– Tidigare i vår använde vi Hook Reveal för att hitta förleksabborrens ståndplatser. Eftersom våra vatten håller mycket lerbotten så är områden med sporadiska strukturer och hårdbotten viktiga att lokalisera, eftersom fisken uppehåller sig där. Finns det inga färdiga sjökort så loggar jag själv vilket är superenkelt med Genesis Live, berättar Manuel.

Lowrance Hook Reveal lämnar mer tid åt att kasta på rätt fiskar istället för att leta efter rätt inställningar.

FishReveal avslöjar fisken
FishReveal är precis vad det låter, ett verktyg som gör det enklare för sportfiskaren att se fisken. Teknikern skulle säga att FishReveal är en mix av CHIRP-ekolodets beprövade prestanda och Downscans-vyns detaljrikedom. Fiskarna markeras med en lysande kontrasterande färg och blir väldig enkla att urskilja. Martin Wasberg ger ett exempel:

– Ibland står abborren i små koncentrationer på större gräsflak och kan vara mycket svåra att finna, då brukar jag slå på FishReveal för att förenkla sökarbetet. Ett grymt verktyg som underlättar placeringen av kasten, avslöjar Martin.

FishReveal tar bort behovet av att både visa DownScan och CHIRP eftersom du aktiverar FishReveal som ett lager ovanpå DownScan-ekolodet. FishReveal fungerar även bra för att hitta fisk på djupare vatten. Ligger fisken tryckt mot botten kan de vara svåra att urskilja enbart via CHIRP-ekolodet. Aktiverar du då FishReveal så lyser fiskekona upp vilket gör det mycket enklare för oss sportfiskare att se dem.

FishReveal är precis vad det låter, ett verktyg som gör det enklare för sportfiskaren att hitta fisken.

Göra egna sjökort
Kanske har du redan några favoritplatser i sjöarna som du brukar fiska i, du har ett hum om vad som gör platserna heta men inget kvitto på vad det egentligen är? Det är långt ifrån alla vatten som har ett komplett sjökort. I bästa fall kanske du hittar en handlodad karta med många år på nacken, som inte ger så mycket mer än en fingervisning av topografin. Då är det ovärderligt att låta Genesis Live göra jobbet. Martin fyller i:

– Menyerna i Hook Reveal gör det okomplicerat att slå av och på Genesis Live, jag skulle vilja säga att ett barn gör det med enkelhet.

Med några enkla knapptryckningar och lite båtkörning så har du ett detaljerat sjökort med djupkurvor. Skulle du vilja ha markerad hårdbotten och områden med vegetation behöver du spela in och så har du det till nästa tur på sjön. Kartan tillsammans med dina egna waypoints utgör en ovärderlig resurs när du letar fisk. Du kan nu räkna ut varför de fångstgivande fiskeplatserna är heta och leta upp liknande platser i samma vatten.

– Att placera markörer eller waypoints som det kallas skapar en minnesbank för fortsatt fiske i vattnet. Waypointsen tillsammans med sjökortet hjälper mig att se vart vi får fisken och hur den beter sig, så att jag vid nästa fiskepass kan placera mig helt rätt från början, säger Manuel.

Martins och Manuels top-5-lista
Hook Reveal har många användningsområden. Vi har redan pratat om dem i generella termer. Men för att öka förståelsen för vad maskinen kan göra för dig i praktiken har Manuel och Martin tagit fram en top-5-lista utifrån våra mest populära sötvattenspredatorer. Nedan följer ett antal heta tips på vad du kan göra med Lowrance Hook Reveal.

Gädda
1. Hitta bytesfisken, gäddan är ofta aktiv i anslutning till stimmen.
2. Hitta strukturer.
3. Hitta vegetation.
4. Hitta områden i vattnet med rätt temperatur.
5. Skapa en minnesbank med markörer och loggat vatten.

Martin Wasberg med en fin 111-centimetare, spinnfiskad över en struktur.

Gös
1. Vid vertikalfiske i frivattnet eller prickskytte som det även kallas hjälper dig Hook Reveal att hitta fisk som befinner sig i pelagialen.
2. Vid pelagiskt fiske använder du Genesis live för att logga upp och hitta de djupaste delarna av sjön, vilket ofta kan vara bra att användas som utgångspunkter.
3. Hitta strukturer.
4. Hitta hårdbotten.
5. Skapa en minnesbank med markörer och loggat vatten.

Abborre
1. Hitta hårda partier där abborren står parkerad innan lek.
2. Hitta abborre som jagar i pelagialen för fiske med jerkbait och crankbait, vilket är mycket effektivt särskilt under sensommaren.
3. Hitta strukturer.
4. Hitta abborre i vegetation och över mjukbotten med hjälp av FishReveal.
5. Skapa en minnesbank med markörer och loggat vatten.

Manuel Fyrestam med en grann abborre. Hook Reveal avslöjade fisken då den stod parkerad på ett parti med hård botten.

Det här är bara några exempel på vad du kan göra med Hook Reveal och det är endast fantasin som sätter stopp för antal användningsområden. Det viktigaste av allt är att man åker ut och provar vingarna på egen hand och med en Hook Reveal i båten ökar fångstchanserna markant. Ett kraftpaket till litet pris, tveklöst.

– Hook Reveal har de viktigaste funktionerna för att på ett enkelt sätt effektivisera fisket. Dessutom till ett mycket angenämt pris. En annan styrka är användarvänligheten, menyerna är lätta att förstå sig på och man behöver inte lägga massor av tid på komplicerade inställningar. Den tiden lägger man istället på att försöka ta en fin fisk, avslutar Martin.

Ett kraftpaket till litet pris, tveklöst.

Liten parlör
SideScan: Sidoseende, detaljrik, fotografisk ekolodsvy.
DownScan: Mer detaljerad, fotografisk ekolodsbild av 2D-vyn.
CHIRP: Ett svep av olika frekvenser skickas ut för att ge en tydligare ekolodsbild.
2D-vy: Klassisk ekolodsvy.
FishReveal: Lowrance förfinade downscan-vy som underlättar urskiljningen av olika ekon.
Ekolod: En maskin som genom ultraljud tolkar världen under ytan.
Plotter: En maskin som visar digitala sjökort för navigering.
Kombiskärm: En skärm med både plotter och ekolod i ett.
Sjökort: Kartor med hydrografisk information för navigering över vatten.
Eko: Element på ekolodsbilden ex. fiskar, vegetation, stenar och träd.
Waypoint: En markör/position som sparats in i din plotter/ekolod.
GPS: Satellitbaserat radionavigeringssystem för att se position, hastighet och tid.
Känslighet: Reglerar hur mycket information som ska visas på ekolodet.

Följ den här länken för mer information om Lowrance Hook Reveal.

Uppdraget: Ta fram ny strategi för ett hållbart fiske

$
0
0

Fisket är fyllt av konfliktytor och särintressen. Nu vill regeringen att det tas fram en gemensam strategi för yrkesfisket, vattenbruket, fritidsfisket och fisketurismen.

Uppdraget har gått till Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket, och projektet heter Framtidens Fiske och Vattenbruk.

Frågan är förstås om det går att lösa de knutar som exempelvis finns mellan yrkesfiske och sportfiske, eller vattenbruket och de som kämpar för fria vatten?

Havs- och vattenmyndigheten konstaterar att det finns stora utmaningar för svenskt fiske och vattenbruk.

– Fiskets och vattenbrukets intressenter behövde få bättre förståelse för varandras möjligheter och utmaningar samt en gemensam helhetsbild av varandras verksamheter, roller, ansvar och målkonflikter, säger Goncalo Carneiro, delprojektledare för Framtidens Fiske och Vattenbruk på Havs- och vattenmyndigheten.

Det har hittills anordnats tre intressentdialoger i projektet, med god uppslutning och stort engagemang för frågorna. Tillsammans med en utvärdering av befintliga strategier så kommer dessa dialoger ligga till grund för framtagandet av den nya strategin och handlingsplanerna.

– Vi har fått positiv återkoppling efter dialogtillfällena och känner att fiskets och vattenbrukets intressenter nu krokar arm i större utsträckning än tidigare. Det är också roligt att se att tilliten till varandra verkar ha ökat, säger Daniel Melin som är projektledare på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Läs mer om kritiken mot yrkesfiske i Fiskejournalen:

Flera partier vill stoppa monstertrålare i Stockholm

”Vågen gick i botten”

$
0
0

Per-Anders Börjesson glädjerus har långt i från lagt sig efter lördagens bataljer. Under ett blåsigt gäddtrollingpass på sjön Mjörn klev drömfisken på, en gös så stor att vågen inte räckte till.

Efter en snabb summering av iFiskes fångstrapporter så var det speciellt en fisk som drog ögonen åt sig. En gös med en uppskattad vikt på otroliga tio kilo hade fångasts på sjön Mjörn under helgen. Vi ringde upp fångstmannen Per-Anders Börjesson från Alingsås för en snabb fångstrapport.

– Jo, vi trotsade vinden och satte några spön i hopp om att ta en större gädda, eftersom gösen är i full gång att leka. Vi trollade i maklig fart över tiometerskurvan med olika typer av gäddbeten och efter ett par fångade smågäddor visslade det till om ett av spöna. En djupgående Rapala-vobbler hade frestat storgösen och spöet pekade nu lodrätt ner mot fisken, som inte ville simma uppåt. Tvärstopp. Efter femton minuter bröt fisken ytan och i samma stund förstod vi hur stor den faktiskt var. Bred över ryggen och rund som en tunna. En gös större än vad vi någonsin tidigare hade sett låg i mitt knä. Tyvärr gick min våg endast till nio kilo som fisken otvivelaktigt bottnade. Så den egentliga vikten får vi aldrig veta. Det gör dock ingenting då känslan över att den fortfarande simmar där nere är bra mycket viktigare, berättar Per-Anders.

En djupgående Rapala-vobbler hade frestat storgösen och spöet pekade nu lodrätt ner mot fisken…

Kanske är det dags för Per-Anders att skaffa en ny våg som står pall för lite mer?

Redaktionen gratulerar Per-Anders till en riktig kanonfångst med ett rungade grattis!

Matkakoski stänger laxfisket

$
0
0

Matkakoski stänger laxfisket från 1 juni. Foto: Robert Westin

Sedan tidigare har Fiskejournalen rapporterat att Jockfall i Kalix älv har stängt laxfisket sommaren 2020. Nu gör fiskeföreningen för populära Matkakoski i Torne älv samma sak. Anledningen är covid-19.

Coronapandemin sätter sina spår i samhället. Sportfisket är inte undantaget. Under ett styrelsemöte den 14 maj så bestämde Matkakoski fiskeförening att man stoppar laxfisket för allmänheten från den 1 juni i år.

Styrelsen anser att fiskesträckan är för liten och efter som att till exempel Norge troligt kommer att ha stängda gränser så är de rädda för ett för stort fisketryck.

Ordförande, Jan-Ola Eriksson, säger att de då inte kommer att kunna tillgodose rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten så därför beslutade Matkakoski fiskeförening att stänga fisket för allmänheten från och med 1 juni.

Här kan du läsa om Jockfalls beslut.

Torsken vid Ålandshav är på bättringsvägen

$
0
0

Torsken vid Ålandshav är på bättringsvägen.

Under dom senaste åren har alarmraporterna om Östersjötorskens illamående duggat tätt. Nu kommer dock ett litet ljus i tunneln. Torsken vid Ålandshav verkar ha något bättre förutsättningar än övriga bestånd.

Torsken är troligt den viktigaste predatorn för Östersjöns välmående. Att arten är utrotningshotad råder det inget som helst tvivel om. Nu rapporterar SVT om en ny studie från Ålands hav som visar att Ålandstorsken mår bättre än dom övriga bestånden i Östersjön. Ulf Bergström på SLU har genomfört den nya studien.

– I dessa vatten är fisken stor, frisk och har mindre parasiter än i övriga havet, säger Ulf Bergström till SVT.

Man tror att det djupa, kalla och syrerika vattnet är några av anledningarna till att torsken trivs bra i dessa områden i Ålands hav.

Länsstyrelsen i Västmanland läxar upp sig själv

$
0
0

Länsstyrelsen i Västmanland läxar upp sig själv. Foto: Michael Paszkowski

Under hösten 2018 genomförde Länsstyrelsen i Västmanland ett avsmalnande av en sträcka i Forsån. Anledningen var att skydda en hyttruin från en fornlämning. Nu får Länsstyrelsen bakläxa av sig själv för att man skadade ett viktigt lekområde för åns öringar.

Under våren 2019 genomförde Länsstyrelsens fiskeenhet en kontroll av området och upptäckte då att ett viktigt lekområde för åns öringar hade påverkats negativ. Man hade smalnat av området genom att hälla ner grus och sten i ån.

På grund av jävsituationen så kunde Länsstyrelsen i Västmanland inte utreda sig själv utan deras kollegor i Uppsala fick den gedigna uppgiften. De kom fram till att området skall återställas till sitt ursprungliga skick vilket öringen med all säkerhet kommer att uppskatta.

Monsterhybrid fångad i Kåge älv

$
0
0

Thomas Johanssons monsterhybrid från Kåge älv.

Kåge älv är en liten skogsälv i Västerbotten. Den är känd för att vara svårfiskad under sommaren men också för dom grova öringarna som stiger upp. Under våren när vattenståndet blir högre så blir sportfisket mera tillgängligt. Nu har även vattentemperaturen gått upp och då kommer vårfisket i gång.

Fredagen den 15 maj stegade Thomas Johansson ner mot Kågeälvens strand. Han kontrollerade vattentemperaturen, termometern visade +4,5 grader Celsius. Området där Thomas stannade heter Skolnacken.

– Det har varit en spännande vår med bra vattenstånd. Förutsättningarna har varit goda för sportfisket i älven, säger Thomas till Fiskejournalen.

Kågeälven har stor fisk. Fångststatistiken vittnar om det. I år har det fångats fler än 100 havsöringar som är 50 cm eller längre.

Thomas lägger ut flugan och det suger till i spö. Efter en dramatisk fight så kan Thomas och hans kompis Ted mäta hybriden mellan lax och öring. Måttbandet visar mäktiga 117 cm.

Thomas jobbar åt Baltic Salmon Fund med att utveckla laxbeståndet i Östersjön, så han tog ett litet prov från stjärtfenan. Detta kommer att skickas in till SVA för en DNA-analys. Syftet är att klargöra att det är en hybrid och vart denna individ kommer ifrån.


100 havsöringar på 90 dagar

$
0
0

Här kommer en rapport från den danska fiskeprofilen Mads Grosell som lyckats med konststycket att fånga 100 havsöringar på 45 helgturer. En svårslagen bedrift som dessutom fört med sig massor av intressant kunskap. Kunskap som du som fiskar havsöring på svenskt vatten borde kika närmare på.

Att danskarna är duktiga havsöringsfiskare är inget att sticka under stolen med. I Danmark är havsöringsfisket en folksport av historiska mått, en sysselsättning som engagerar hela familjer och inte bara de mest inbitna spösvingarna. Ser man till den sammanlagda tiden som det danska folket lägger på att utveckla havsöringsfisket så har vi svenskar fortfarande mycket att lära.
Här kommer kommer en mycket intressant observation av sportfiskaren Mads Grosell kring 100 fångade havsöringar, som han fångat vid 90 olika fisketillfällen. Experimentet ägde rum mellan januari och mars i år från Sjællands öppna kustlinje.

100 havsöringar
Om man sammanställer alla hundra havsöringar så är endast fyra av fiskarna under femtio centimeter. En fisk är färgad, en utlekt och nittiofyra är blanka. Tjugo av öringarna var över sextio centimeter. Tjugotvå av fiskarna fick följa med hem som mat och sjuttioåtta fick friheten åter. Mads har uppmärksammat att havsöringarna ofta jagar i mindre grupper om tre till åtta individer. De stora fiskarna är oftast enstöringar.

– Får du ett hugg så säg till din fiskekompis att lägga ett snabbt kast på samma plats då det garanterat är mer fisk i området, berättar Mads.

Även mindre havsöringar går hårt mot lite större beten.

Fångstgivande platser
De platser som enligt Mads varit mest fångstgivande är kuperade områden med mycket sten, till och med några fåtal stenar skapar ståndplatser där fisken söker skydd. Även kluster av blåstång fungerar som uppehållsområden för havsöringen, Mads förtydligar:

– Så kallad vertikal struktur med klassiska ”badkar” nära kustlinjen är mycket produktiva, ungefär 80 procent av fisken har jag fångat på dessa platser. Nästan alla fiskar är fångade på grundare än 1,5 meters djup. Så var noga med att aldrig glömma att kasta runt de innersta badkaren, även om det betyder att du måste kasta mot land, avslöjar Mads.

– Så kallad vertikal struktur med klassiska ”badkar” nära kustlinjen är mycket produktiva, ungefär 80 procent av fisken har jag fångat på dessa platser.

Väder, vind och vattenstånd
Mads berättar att dagar med ganska hård västlig vind brukar vara de bästa dagarna. Norrgående ström har visat sig vara överlägset bäst. Ju starkare desto bättre. Fallande högvatten har utan tvekan gett bäst resultat.

En schysst ”badkarsfisk” har klippt Mads Sandeel Line Thru i färgen pink pout.

Effektiva färger
När det kommer till val av färger så har Mads haft bäst resultat med färgerna motoroil, sandeel ghost, kobberbassen och pink pout. Mads flikar in med ett påstående:

– En liten detalj som jag märkt gör stor skillnad, framför allt under de kalla månaderna är om jag målar några ”huggpunkter” med röd UV-färg på betena. Det triggar faktiskt till hugg, kanske beror det på att havsöringen är vana romkornstjuvar?

Tre av Mads favoritfärger av betet Line Thru Sandeel. Överst: sandeel ghost, mellan: motor oil UV och nederst pink pout. Klicka på bilden för att hitta din favoritfärg.

Beten, upptackling och fisketeknik
Under det här öringprojektet har Mads haft en sparsmakad beteslåda innehållandes den fångsteffektiva genomlöparen Sandeel Line Thru i 19-gramsvarianten (12,5 centimeter) och betet Line Thru seeker i vikterna 13 och 16 gram. Sandeel Line Thru har fått mest fisketid och enligt Mads ska betet fiskas relativt snabbt med många spinnstopp, helst med en snabb acceleration precis före själva stoppet. På så vis får du betet att vibrera samtidigt som det faller baklänges. Åtta av tio fiskar har tagit just i den stunden.

– För att maximera antal krokade fiskar så använder jag tre pärlor och knyter tafsen direkt till trekroken. Framför betet har jag en glidande stoppknut för att betet inte ska råka kroka av fisken när det glider tillbaka mot kroken efter spinnstoppet. Jag har döpt riggen till Stiff rig 11, berättar Mads.

Tidig morgon och sen kväll är över lag bra tider – men det viktigaste är att du håller koll på vindriktning, strömriktning, hög – och lågvatten. Mads använder en app där han håller koll på aktuella värden och planerar fisket efter bästa förutsättningarna.

Under fiskedagar med mycket drivande sjögräs och tång brukar Mads använda en Line Thru Seeker tillsammans med tre pärlor och enkelkrok. Då minimeras risken att få skräp på kroken. Annars så gäller det att röra på sig så mycket som möjligt, fast ljudlöst utan att plaska och snubbla på sten och musselbankar. Tipset är att du går på sandbankarna och försöker närma dig de heta platserna så smidigt du bara kan. Mads är övertygad om att öringen hör dig:

– Det har varit helt klart för mig att ju tystare jag är desto fler blir huggen, och vise versa.

Fiska mot strömmen
En tumregel är att du fiskar betet mot strömmen, så hemtagningen sker motströms. Teorin är att öringen står med huvudet mot strömmen och uppmärksammar således betet bättre. Känner du en liten stöt i spöet så är det ofta öring som är framme och känner lite på betet.

– Om du känner minsta stöt i betet så är det ofta öringen som är nyfiken. Sätt då fart på betet med några snabba vevtag och avsluta med ett spinnstopp. Det resulterar väldigt ofta i ett stenhårt hugg precis i slutet av spinnstoppet, avslutar Mads.

– Det har varit helt klart för mig att ju tystare jag är desto fler blir huggen, och vise versa.

En och annan havsöring får följa med hem. En svårslagen delikatess på matbordet.

Mads fiskeutrustning
Spö:
9, 3 fot Salmonoid 7 – 23 gram
Rulle: Okuma Inspira 30 or 40
Lina: Silencer HD8 braid 0.12 millimeter
Tafsmaterial: 100% soft Flouro Carbon 0.30 and 0.33 millimeter
Havsöringsbete: 19 gram Line thru sandeel
Havsöringsbete: 13 och 16 gram Line thru seekers
(Mads använder en liten ring för att sammanfoga tafsen till huvudlinan.)

Fiskeutrustning för havsöringfiske finner du i Fiskejournalens butik.

Stugor och fisken stängs – ökat tryck på andra områden

$
0
0

Det är många sportfiskare som tvingas möblera om sina semesterplaner på grund av pandemin. Vissa destinationer märker ett ökat tryck – och i andra änden väljer flera aktörer att stänga fisket helt.

Fiskejournalen har redan berättat om att laxfisken i Norrbotten stängs på grund av direktiven kring coronaviruset, och nu väljer även Länsstyrelsen i Dalarna att agera inom områden som de upplåter.

Den kvoterade flugfiskesträckan i Storån, som skulle öppnat 6 juni, stängs fram till den 20 juni. Även Länsstyrelsens stugor vid Hävlingen och på övriga platser i dalafjällens naturreservat hålls fortsatt stängda, åtminstone fram till den 20 juni.

Hur det blir längre fram i sommar återstår att se.

– I dagens läge med en pandemi har vi som myndighet ett stort ansvar att verka för de restriktioner om att begränsa resande som finns tagna av Regeringen och Folkhälsomyndigheten. Våra fjällstugor och fisket i Storån är omtyckta resmål med besökare från hela landet men vi upplever att det finns en stor förståelse för beslutet i den här speciella situationen, säger Björn Forsberg, avdelningschef vid Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Hur många som kommer att följa direktiven om att inte åka längre än 1–2 timmar hemifrån på semestern återstår att se. En lägeskoll som Fiskejournalen gjort tyder på att intresset för att fiska i Jämtland/Härjedalen har ökat inför sommaren, sedan exempelvis Norge stängde gränserna. Aktörer som vanligtvis har en stor andel utländska gäster vittnar dock om en stor osäkerhet, eftersom många bokat av sina Sverigeresor.

Fiskejournalens råd är att dubbelkolla med de destinationer som ni planerat att åka till, och vad som gäller utifrån de senaste direktiven. Även Svenska Turistföreningen har gått ut med information kring vad som gäller i deras fjällstugor, bland annat att de bara tar emot ett visst antal besökare samtidigt.

Läs våra tips nedan:

Lite folk och mycket fisk – här är norra ”hemesterlistan”

Stort beslag av olagliga nät under helgen

$
0
0

En ryssja med död och ruttnande fisk tas upp för beslag och destruktion.

Länsstyrelsens fisketillsyn beslagtog i helgen en stor mängd olagliga nät på olika platser i Kalix skärgård. Den totala nätlängden uppgick till närmare 900 meter. I beslagen ingick också en ryssja som legat ute under lång tid och samlat på sig stora mängder fisk.

Länsstyrelsens fisketillsyn resulterade i helgen i beslag av ett 30-tal nät på fem olika platser i Kalix skärgård. Näten var olagligt utlagda innanför sjökortets 3-meterslinje och vissa saknade giltig märkning. Andra nät var märkta med en yrkesfiskares beteckning men när fiskaren kontaktades kände han inte till näten.

– Det kan förekomma att man märker sina nät falskt så att våra tillsynsmän ska tro att det är en yrkesfiskare med dispens som fiskar, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen. Våra tillsynsmän kontrollerar emellertid detta genom att ringa till den fiskare som har beteckningen.

Fångar utan urskiljning

De flesta av näten var nyligt utlagda och innehöll ingen fisk. Andra nät hade legat ute en tid och innehöll fisk som bland annat harr och havsöring.

I beslagen ingick också en ryssja som legat ute lång tid och innehöll stora mängder med död och rutten fisk. På grund av ryssjans storlek tillkallades kustbevakningen som har tillgång till stora båtar och utrustning för att ta hand om större fiskeredskap.

– Redskap som lämnas kvar i sjön fortsätter att fånga och döda fisk och sjöfåglar under lång tid, säger Dan Blomkvist. Om vi hittar redskap med död och ruttnande fisk så bedöms de vara spökredskap eller marint skräp och tas upp för destruktion och det spelar ingen roll om det är nät, mjärden eller ryssjor.

Fisk som fångas på nät skadas ofta svårt och de är därför sällan möjliga att återutsätta. Öringen är speciellt känslig och dör ofta snart efter att den fastnat i nätet. Nätfiske kan också vara problematiskt eftersom det är en icke-selektiv fiskemetod vilket innebär att den fångar alla fiskarter utan urskiljning om bara deras storlek stämmer någorlunda väl överens med nätmaskornas storlek.

Bakgrund

Sedan hösten 2006 är det förbjudet att lägga nät på grundare vatten än tre meter enligt gällande sjökort, under våren (1 april – 10 juni) och under hösten (1 oktober – 31 december).

De skärpta reglerna för nätfisket har kommit till främst för att skydda den utrotningshotade havsöringen men skyddar även arter som till exempel harren som leker på grunt vatten på våren.

Skräcken för gäddor ger upphov till syskonarter av sik

$
0
0

Kan skräcken för farliga gäddor göra att sikbestånden i våra stora sjöar börjar dela upp sig i olika arter? En ny studie av forskare vid SLU och Umeå universitet tyder på det.

Det har länge varit känt att arter som sik och röding kan dela upp sig i lokala former som har olika levnadssätt och äter olika typer av föda, trots att de lever i samma sjö. Eftersom de här formerna ofta slutar att få gemensam avkomma brukar fenomenet ses som ett fascinerande exempel på hur bildandet av nya arter kan inledas.

– Genom att studera sikbestånden i ett stort antal sjöar och samla in kunskap från lokala fiskare, har vi lyckats kartlägga de miljöfaktorer som leder till att siken delar upp sig i olika ”syskonarter” i samma sjö, säger Göran Englund, professor på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.

Fenomenet har studerats intensivt under flera årtionden, men det har visat sig svårt att svara på frågan hur syskonarterna uppstår.

– Ett problem har varit att det funnits för få sjöar där man känt till om sikbeståndet är uppdelat eller inte, vilket har gjort det svårt att på ett enkelt sätt jämföra de här sjögrupperna för att förstå vilka miljöfaktorer som ligger bakom. Ett annat är att man huvudsakligen studerat sjöar där uppdelningen pågått ganska länge. Det har gjort det svårt att räkna ut vilka egenskaper hos syskonarterna som varit viktiga för uppdelningen och vilka som uppstått först efter att populationerna blivit isolerade från varandra, säger Gunnar Öhlund, forskare vid SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö.

Läs mera här.

Uppdaterad väderapp ger prognoser och varningar

$
0
0

Sjöfartsverkets väderapp Viva är uppdaterad. Foto: Anders Holm / Sjöfartsverket

Sjöfartsverkets väderapp Viva har nu uppdaterats för att visa både sjöväderprognoser och sjövädervarningar för de närmaste 24 timmarna.

Väderinformationen hämtas från SMHI:s sjörapport och sammanställs från 140 väderstationer längs kusten. Utöver sjöväderprognoser och vädervarningar ger appen också användaren information inom en rad olika områden såsom väder, vind och vatten, vilket inkluderar en rad intressanta uppgifter för en sportfiskare – allt ifrån information om vattenström, vindhastighet, vindriktning, vattnets salthalt och vattenstånd till lufttryck och sikt.

– Appen används av allt ifrån surfare till fritidsbåtsägare som alla snabbt vill få en samlad bild över det aktuella vind, vatten- och väderläget ute till havs. Med vår senaste uppdatering inkluderas nu också sjöväderprognoser samt olika vädervarningar, säger Christian Kark, systemingenjör vid Sjöfartsverket, i ett pressmeddelande.

Appen är gratis och finns för både iOS och Android.

Här möter guiden runt tusen skarvar i gäddornas lekvik

$
0
0

Trycket från skarven är extremt hårt på vissa håll i skärgården. För att ge en bild av hur verkligheten ser ut så tog fiskeguiden Peter Wållgren fram kameran, och resultatet kan ni se här nedan.

Peter Wållgren är en erfaren fiskeguide, som konstaterar att gäddorna minskat kraftigt samtidigt som sälen och skarven ökat. Debatten är på intet sätt ny, men han vill visa för utomstående hur det kan se ut på vissa håll i Stockholms skärgård.

Den här synen mötte honom när han och kamraten var ute på en fisketur nyligen: Omkring tusen skarvar i en och samma vik, där gäddorna brukar leka.

– Det är tyvärr min hemmavik. 80 procent av fisken har försvunnit på 10 år. Jag kunde med lätthet få 20 gäddor på en tur i området när jag flyttade hit. Nu i våras fick vi 1 gädda på en 7 båtars halvdags guidning, med 28 av Stockholms duktigaste fiskeguider, säger Peter till Fiskejournalen.

Han frågar sig om det verkligen behövs mer statistiskt material än så för att få till en vettig förvaltning av säl och skarv i Stockholms skärgård? Det ska dock poängteras att det redan lagts förslag om att kraftigt reducera antalet skarvbon, vilket ni kan läsa om här!

Här kan ni se Peter Wållgrens filmklipp:

https://www.facebook.com/100006527262236/videos/2871202046440676/

Coronapandemin utvecklar sportfisket

$
0
0

Butikerna går bra under coronapandemin.

Medan många branscher har stora problem under coronapandemin så går sportfiskebutikerna mot strömmen. Många butiker upplever ett uppsving.

Begreppet hemester har nog dom flesta stött på under den senaste tiden. Nu när vi inte kan åka på semester utomlands så kommer dom flesta svenskar att semestra hemma, dvs hemestra. Detta har gjort att sportfiskebutikerna har bråda tider.

– Det är betydligt högre tryck än vanligt. Vi märker att det är folk som inte har fiskat på många år som kommer tillbaka, säger Sonny Stjärnås har sålt sportfiskeprylar i 40 år.

P4 Göteborg besökte Sonny i hans butik. Du kan lyssna på inslaget här.


Talma sameby nekas upplåta jakten och fisket i fjällen

$
0
0

Länsstyrelsen nekar Talma samebys krav. Foto: Robert Westin

Talma sameby krävde att Länsstyrelsen skulle sluta att sälja jakt- och fiskekort inom deras renbetesområde. Nu har Länsstyrelsen i Norrbotten avvisat deras krav.

Tidigare kunde Fiskejournalen rapportera att Talma sameby krävt att Länsstyrelsen skulle sluta att sälja jakt- och fiskekort inom deras område. I kravet hänvisade samebyn till Girjasdomen. Nu har Länsstyrelsen kommit med ett svar.

Talma sameby i Kiruna nekas rätten till att styra över jakten och fisket inom samebyns renbetesområde. Efter att Girjas sameby vann mot staten i en utdraget och uppmärksamt mål så har nu även Talma sameby krävt att Länsstyrelsen i Norrbotten skall upphöra med att sälja jakt- och fiskekort på samebyns område.

– Vi har beslutat att avvisa deras begäran. Det bottnar i att enligt lagstiftningen ska Länsstyrelserna upplåta jakt och fiske på statens marker ovanför odlingsgränsen, säger länsrådet Johan Antti till SR.

Girjasprocessen handlade om urminneshävd. Talma sameby har inte kunnat uppvisa urminneshävd så därför avvisar Länsstyrelsen i Norrbotten Talma samebys begäran.

Laxen har kommit till Byske älv

$
0
0

Joakim Wallstén med 100 cm laxhona. Foto: Privat

Byske älv är en fin skogsälv i Västerbotten som erbjuder i mångfacetterat sportfiske. Men det som gör älven mest känd är laxfisket. Nu har laxfisket kommit igång.

När laxen stiger upp i Byske älv så är det startskottet för många laxfiskare i Norr- och Västerbotten. Byskeälven är den tidigaste laxälven i norr. Detta innebär att det är den älv där laxen går upp först. Under dom senaste dagarna så har älvens vattenflöde ökat med cirka sex m3l/sek. När detta sker så lockas vår baltiska lax upp till älven.

Joakim Wallstén från Piteå har fiskat många år i Byske älv. Han kan sina ställen. Efter att han har inspekterat området så kliver han ner till älven för att lägga ut sin fluga. Efter ett tag så kliver det på en mäktig fisk.

– Det är alltid en fantastisk och surrealistisk känslan när en lax hugger. Tre sekunder efter det brutala hugget ser jag ytterligare tre eller fyra laxryggar välva över nacken, likt delfiner. Efter en spännande kamp får jag in den. Laxhonan var 100 cm lång, säger Joakim.

Mångkamp för Älvräddarna – het strid om damm

$
0
0

Som vanligt har Älvräddarna många spända strängar på sin lyra. Just nu pågår bland annat en intensiv kamp för att riva Järle kvarndamm i Nora – där de har Naturvårdsverket på sin sida.

Naturvårdsverket köpte den aktuella dammen och gjorde naturreservat vid platsen för flera decennier sedan. De äger alltså kvarnen, och nu vill de ta bort dammen för bland annat flodpärlmusslans och fiskarnas skull.

Några lokalt boende protesterar dock mot den planerade utrivningen, med motiveringen att kulturvärden skulle drabbas. Snart går fristen ut för att komma med synpunkter i ärendet, som ligger hos Mark- och miljödomstolen. Älvräddarna uppmanar alla fiskevänner att gå in HÄR, för att rösta på alternativet att riva dammen.

Älvräddarna uppmuntrar också alla att lyssna på deras samtal kring biologisk mångfald från Biologiska mångfaldens dag 22 maj 2020. Det hela ägde rum vid Iggesundsån och torrfåran vid det småskaliga kraftverket, och de som gjorde sina röster hörda var Jessica Dolk, Jan Lahenkorva, Staffan Dahlbom och Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg. Här kan du se avsnitten!

Kort sagt så är alltså Älvräddarna i ständig mångkamp, och här kan du följa deras arbete!

Missa inte att läsa om detta:

Talma sameby nekas upplåta jakten och fisket i fjällen

Jens Byholm fortsätter att dra magiska abborrar

$
0
0

Jens Bylund med en abborre som var 48 cm lång.

Förra söndagen tog Jens Byholm två abborrar över den magiska gränsen, båda mätte 50 cm. Nu har han gjort det igen. Två riktigt fina exemplar har fått syna insidan av hans båt.

Jens Byholm är en idog abborrefiskare. Han har tagit flera fina fiskar som har som har dragit vågen till 1 kg och över. Nu har han gjort det igen.

Tidigt en morgon besökte Jens en produktiv insjö i Värmland där flera stora exemplar har landats. Efter en stunds pelagiskt jiggfiske började abborren att äta och två fina exemplar kunde mätas. Måttbandet visade 48 cm och 49 cm.

I nuvarande numret av Fiskejournalen kan du läsa en artikel om fiske efter abborre. I den artikeln delar Jens med sig av sina bästa fisketips om hur du kan fånga dom stora randiga riddarna.

Tre tungt meriterade fick Sportfiskarnas hederstecken i guld

$
0
0

I samband med Sportfiskarnas digitala kongress utdelades förbundets högsta utmärkelse i guld till tre mycket meriterade kandidater.

Mottagare av hederstecknen var finansmannen Björn Carlsson, forskaren Erik Degerman samt ekologen och fiskevårdaren Ingemar Alenäs.

Ingemar Alenäs, Vessigebro

Ingemar Alenäs, Vessigebro

Ingemar Alenäs, Vessigebro

Ingemar påbörjade sin forskning i försurade vattenområden i Göteborgsområdet och studerade kalkningens effekter redan under 1970-talet. Han var en av de viktigaste personerna för ta fram, följa upp och utveckla kalkningsplaner för vattensystemen på västkusten.

Ingemar har varit en av de ledande personerna för att utveckla fiskevården inom sportfiskarnas organisation såväl i sportfiskeklubbar, distrikt som på förbundet. Han var en av initiativtagarna till Sportfiskarnas första skolmaterial om fiskevård och livet under vattnet.

Höjdpunkten i Ingemars långa karriär har varit arbetet för att bevara och restaurera laxbeståndet i Ätran. Kalkningsverksamheten har effektiviserats, datainsamlingen om laxbeståndet har utvecklats och Ätran är idag det viktigaste vattendraget för forskning om atlantlaxen. Ingemar var initiativtagare till utrivningen av kraftverket i Herting i Ätrans nedre del. Den tidigare forsen har återskapats och utvandrande smolt, besor och ålar kan nu passera kraftverket utan att hackas sönder i turbinerna.

För dessa insatser tilldelar vi Ingemar Alenäs Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbunds högsta utmärkelse: Hederstecknet i guld.

Björn Carlsson, Stockholm

Björn Carlsson. Foto: BalticSea2020.

Björn Carlsson. Foto: BalticSea2020.

Finansmannen Björn Carlsson växte upp i Stockholms skärgård och har med egna ögon bevittnat hur miljön i Östersjön försämrats. När han en dag ställde sig frågan vad man gör när man har mera pengar än man kan göra av med blev svaret att starta en stiftelse för att vända den negativa utvecklingen för miljön i Östersjön.

År 2005 grundade Björn Carlsson stiftelsen Baltic 2020 genom att skänka en halv miljard svenska kronor ur egen ficka. Syftet var att under 15 år bidra till att vända utvecklingen och bidra till en friskare Östersjön.

Sammanlagt har mer än 600 miljoner kronor runnit ner i Östersjön genom stiftelsen. Björn Carlsson har visat på en extraordinär framsynthet och ödmjukhet i en av samtidens svåraste framtidsfrågor och han har själv också bidragit aktivt såväl i enskilda frågor som anläggning av gäddfabriker som att skriva debattartiklar i ledande dagspress i Sverige.

Genom sina insatser har Björn Carlsson sällat sitt namn till de i Sverige fåtaliga kapitalister som på ett oegennyttigt sätt valt att investera i en framtid för kommande generationer runt Östersjön och därigenom också visat vägen för andra resursstarka personer att genomföra liknande satsningar i framtiden.

För dessa insatser tilldelar vi Björn Carlsson Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbunds högsta utmärkelse: Hederstecknet i guld.

Erik Degerman, Örebro

Erik Degerman, Örebro

Erik Degerman, Örebro

Erik har sedan slutet av 1970-talet varit anställd på Fiskeriverkets forskningsavdelningar och Sveriges Lantbruksuniversitet. Han har forskat om och uppmärksammat viktiga miljöfrågor om våra vattenekosystem och fiskbestånd. Eriks stora insats har varit att på ett unikt pedagogiskt sätt förklara komplicerade samband i ekosystemen, hur miljöpåverkan och fiske påverkar de känsliga ekosystemen och vad som kan göras för att återställa dessa genom åtgärder som förbättrar vattenkvalitén, den fysiska miljön i och runt våra sjöar, vattendrag och kustområden samt hur bestämmelser för fiske bör utformas.

Erik har även varit en av Sveriges mest produktiva forskare i alla tider i framtagandet av vetenskapliga artiklar, rapporter och böcker. Hans unika pedagogiska fallenhet för att förklara svåra samband på ett enkelt sätt och det personliga engagemanget har gjort honom till en av Sveriges mest uppskattade föredragshållare och författare till populärvetenskapliga rapporter och böcker inom området sportfiske och fiskevård.

För dessa insatser tilldelar vi Erik Degerman Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbunds högsta utmärkelse: Hederstecknet i guld.

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live