Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Hoppsan – får lax under abborrfiske i Kungsbackaån

$
0
0

Detta måste vara en av årets mest oväntade bonusfångster. När Kungsbacka Sportfiskeklubb hade en juniorträff för att meta abborre i Kungsbackaån så högg det plötsligt en 90-centimeterslax i stället.

Det var Robert Randulf som deltog i Kungsbacka Sportfiskeklubbs ungdomsaktivitet tillsammans med sin Oscar. Allt var inriktat på abborrfiske – men det slutade med silver i stället. Plötsligt högg det alltså en lax på Roberts lätta utrustning, och dessutom fångades händelseförloppet på film.

– Det är inte alls vanligt med lax i Kungsbackaån, så det var väldigt otippat, berättar Robert Randulf för Fiskejournalen.

Fisken var blank, men troligtvis en övervintrare eftersom den var så mager. Den vägde omkring 7 kilo gissar Robert, och fick simma tillbaka efter besöket i håven.

För att fiska i Kungsbackaån räcker det med ett medlemskap i Kungsbacka Sportfiskeklubb, dock kan det knappast garanteras att det hugger fler laxar …

Här ser du filmklippet:

Lax i Kungsbackaån 2020

Tänk att vid abborre fiske i Kungsbackaån med lätt utrustning lyckas kroka en lax på mellan 90-100 cm, och med en vikt på ca 7 kg. Ja då är du troligtvis med i Kungsbacka Sportfiskeklubbs ungdomsaktiviteter på onsdagarna, där händer nämligen det mesta. Det var Carls Pappa Robert som lyckades med detta konststycke att på en liten abborre wobblers kroka en lax i Kungsbackaån. Stort grattis från hela gänget till superfisken. För att fiska i Kungsbackaån räcker det med ett medlemskap i Kungsbacka Sportfiskeklubb.Varmt välkomna till oss.

Publicerat av KSK Ungdom Kungsfiskarn Torsdag 16 april 2020


Fiskare vårdas på intensiven efter drunkningstillbud

$
0
0

Ett nytt allvarligt drunkningstillbud har inträffat i Västerbotten. Det var en fiskare i 70-årsåldern som hamnade i vattnet, och han vårdas på intensivvårdsavdelningen med livshotande skador.

Det var under eftermiddagen på måndagen som räddningstjänsten kallades till Nydalasjön i Umeå, där en privatperson uppmärksammat att en person låg i vattnet cirka 20-30 meter ut vid den västra sidan av sjön. Räddningspatrullen kunde få upp mannen på land, och han fördes alltså till sjukhus, där han enligt Västerbotten-Kuriren vårdas för svåra skador.

Även förra inträffade en drunkningsolycka i Västerbotten, då med dödlig utgång. Det var två fiskare som rapporterades saknade efter en fisketur i Umeälven, norr om Granö. Den ena mannen påträffades senare död, och sökandet efter den andre mannen har hittills varit resultatlöst.

Läs mer om säkerhet här!

Varning för lömska isar – följ dessa råd innan fisketuren

Supertrålare slukar sillstimm: ”Katastrofala följder”

$
0
0

Nu samlas strömmingen i stim och söker sig mot Östersjökusten för att leka. Då passar det storskaliga yrkesfisket på – och har hittills i år tagit upp 370 gånger så mycket strömming som Stockholms yrkesfiskare tillsammans.

Det är sajten Mitti.se som uppmärksammar det pågående storskaliga fisket utanför Stockholms skärgård. De har intervjuat länsfiskekonsulenten Henrik C Andersson, som befarar att ekosystemet i skärgården kan kollapsa på grund av yrkesfisket.

– Under den senaste månaden har det varit intensivt storskaligt industrifiske precis i anslutning till skärgården. De riktar sitt fiske mot stimmen innan de går in i skärgården för att föröka sig. Det här får katastrofala följder för hela skärgården, säger han till Mitti.se.

Enligt statistik från Havs- och vattenmyndighetens så har supertrålarna under 2020 tagit upp 370 gånger mer strömming än Stockholms yrkesfiskare tillsammans – och det hela sker inom lagens ramar.

– Industritrålarna utgör ett direkt hot inte bara mot strömmingen utan mot hela ekosystemet i Stockholms skärgård, varnar Henrik C Andersson.

Läs hela artikeln med honom här!

Läs även om det pressade gäddbeståndet kring Stockholm:

2 300 fångade gäddor – bara åtta stycken över metern

Se när vilda fiskarna hittar vägen i Västerås

$
0
0

Faunapassagen i Västerås har blivit en stor snackis, inte minst för att bygget blev försenat och fördyrat. Men som plåster på såren kommer nu beskedet att den fungerar alldeles utmärkt.

Faunpassagen i Västerås är cirka 180 meter lång och i samband med bygget renoverades även Svartåns murar, på den sida som vetter mot stadshuset. Manegen var alltså krattad för fiskarna som för första gången sedan 1891 ville simma förbi dammen vid Turbinbron i Västerås och vidare upp i Svartån. Nu kommer rapport om att de första fiskarna börjat anlända. Den första fisken, vars arttillhörighet inte kunnat avgöras, registrerades den 5 mars. Sedan dess har ytterligare cirka 200 fiskpassager registrerats vid kameran vid Turbinhuset i centrala Västerås, rapporterar Västerås stad och Mälarenergi.

– Det är jätteroligt att så många fiskar har hittat upp i faunapassagen. Till exempel har vi redan sett flodnejonöga. Det visar sig också att även de svagsimmande arterna klarar den här forsen, säger Susanna Hansen, vattensamordnare på Västerås stad, i ett pressmeddelande.

De hälsar att det går att följa fiskarna live via deras fiskkamera på www.fiskdata.se, där du också hittar deras andra fiskkameror, som är installerade vid faunapassagerna i Västerkvarn, Östtuna och Rällsälv.

Läs även om detta:

Se upp i city – nu stiger asparna i Fyrisån!

 

Näbbgäddan är här – så fångar du den

$
0
0

Ett efterlängtat vårtecken är näbbgäddans besök i våra nordliga vatten. Men hur gör man egentligen för att lura denna exotiska långsimmare till hugg? Fiskejournalens expert Anders Nicander tipsar här om hur du fångar kustens vassaste fisk!

Med pilformad kropp och sylvasst gap susar näbbgäddor fram längs de saltstänkta stränderna. Där finns nu rikligt med föda och näbbgäddorna brukar inte vara kräsna. Därför kan de fångas på flera sätt – helt efter tycke och smak. Få fiskar väger över kilot så roligast blir det om huggen kommer på lätt utrustning.

Här kommer Anders Nicanders tips på hur du kan få dessa pilsnabba rovfiskar att öppna gapet.

Mete
Kastmete med agn som kokt räka eller ännu hellre en sillstrimla kan vara supereffektivt om man når ut till fisken med sitt tackel. Flöte som bär 20-30 gram är lagom. Fiska någon meter under ytan, det räcker. Små sylvassa trekrokar är ofta bästa valet eftersom näbbgäddan kan vara mycket svårkrokad.

Spinn
Klassiska havsöringdrag typ Toby och Viking Herring är super men sätt på ett par extra splittringar eller en tafs på 3-4 centimeter mellan drag och krok så krokar du många fler. Var inte rädd för att veva in i högt tempo. Det kan ofta trigga till hugg.

Fluga
Näbbgäddan kan ta på många typer av flugor, men jag föredrar att fiska med små illrosa räkimitationer som jag fiskar hem supersnabbt. Det brukar ge stenhårda hugg och näbbgäddorna hoppar ofta efter hugget. En långsamt infiskad märlimitation är ett annat hett tips.

Foto: Grzegorz ”Greger” Czajka

Vi hoppas att Anders tips kan ge dig många vassa hugg!

Hans Hällman

Nytt nummer i butik – tema gädda

$
0
0

Fiskejournalen nummer 4 finns i en butik nära dig!

Äntligen börjar fiskesäsongen ta fart på allvar. Passande nog står ett sprillans nytt nummer av Fiskejournalen i butikshyllorna, med tema gädda. Här är lite av innehållet i nummer 4. 

Temat för det här numret är gädda. I den andan träffar vi en riktig gäddkonnässör, får lära oss vad vi ska titta efter vid vattnet för att öka fångstchanserna, tar en titt på marknadens nya gäddspön och rullar, får bevis på att det går att fånga storgäddan från land och bjuds på en gäddhistoria som tar oss tillbaka till rötterna.

Joakim Åberg besöker en filmexpert, som filmar sitt fiske, och lär ut hur man kan dra nytta av det. Johan Klingberg tar sig an årets första torrflugefiske och när vi ändå är inne på flugfiske testar vi metoden efter en annan, lite mer annorlunda flugfiskeart. Är du eller någon i din närhet en ordentlig fiskenörd? Då hittar du artikeln som tar reda på hur ”illa” ställt det är med vederbörande. Det finns chans att du drar på smilbanden… Fiskejournalens medarbetare Anders Nicander träffar också Hans Lindqwist, som är en av Sveriges skickligaste artsamlare.

I vanlig ordning får du Sanna fiskehistorier, de senaste sportfiskenyheterna samt mycket mer härlig fiskeläsning.

Psssst..! Om du vill ha tidningen billigare, för alla andra och direkt hem i brevlådan – KLICKA HÄR!

Mella ska hitta rätta melodin för sportfisket i Kiruna

$
0
0

Att Kiruna kommun redan har ett fiske i världsklass kan knappast någon säga emot. Nu har Danne Mella fått uppdraget att lyfta det till nästa nivå – genom sitt uppdrag som samordnare i projektet Fishing Kiruna Lapland. Dessutom kan en helt ny fiskeguideutbildning vara i startgroparna.

Det är Fiskejournalens trogne medarbetare Gunnar Westrin som vill sprida budskapet om den pågående fiskesatsningen i Kiruna. Han har skrivit om Danne Mella i en krönika i Norra Socialdemokraten, där han konstaterar att Fishing Kiruna Lapland välkomnas med öppna armar.

– Jag har under många år eftersökt en fiskerikonsulent för Kiruna kommun. Därför känns också projektet med Fishing Kiruna Lapland som den verkliga injektionen, säger Gunnar Westrin.

Guide- och destinationsföretaget Fishing Kiruna Lapland kommer främst att locka med sportfiske efter harr och gädda. Förhoppningen är att projektet ska generera nya arbetstillfällen i hela kommunen, som uthyrning av stugor, hotellrum, guidejobb och en ökad kommers inom hela samhällsfunktionen.

Danne Mella går så långt att han beskriver Kiruna kommun som Nordens kolafiske, det vill säga lika attraktivt för en sportfiskare som fisket på ryska Kolahalvön.

–Tyvärr har även vi inom Fishing Kiruna Lapland drabbats hårt av Corona pandemin. Eftersom strukturen med företaget fortfarande är i uppbyggnad kommer vi under året att ladda hårt för kommande år. Om allt går som planerats kommer vi bland annat att starta upp en fiskeguideutbildning på folkhögskolan i Kiruna till hösten 2021, säger Danne i en intervju med Gunnar Westrin.

Ni som vill följa händelseutvecklingen kring fiskesatsningen kan göra det på Facebook och instagram ”fishingkirunalapland”.

Läs om fler fiskesatsningar i norr:

Tusentals Ammarnäsöringar ska berika Låktabäcken

Heta Hallensjö slår till igen – nu med monstermört

$
0
0

För några veckor sedan fångade han en av årets största svenska abborrar. Nu slår Vicktor Hallensjö till med en ny bjässe – nämligen med en klassisk monstermört.

Det dröjde inte speciellt länge innan vi fick anledning att återkomma till Vicktor ”Vicke” Hallensjö. Denna gång har han fått ännu en megamört.

– Jag hade bestämt mig att åter satsa på mörtarna i Lilla Tjärby. Anlände till sjön på onsdagskvällen, trött och sliten. Bestämde mig att börja i rätt ände denna gång, det vill säga slå upp tältet så man slipper sova i bilen igen. Vädret var väldigt stormigt, så jag valde att sova bort tröttheten från jobb och resan till sjön, säger Vicktor Hallensjö till Swedish Anglers.

Nästa morgon så blåste det fortfarande samma kalla nordanvind, rakt i ansiktet.

– Det gick helt enkelt inte att fiska på ett vettigt sätt. Så jag bestämde mig för att söka efter en plats på sjöns läsida. Efter en stunds letande hittade jag en plats som kändes rätt. Metoden jag valde var feederfiske, med glidande paternoster-tackel och betet var maggot. Jag nötte på och fångade en sutare, men fisket kändes allmänt trögt. Till sist fick jag ett napp och krokade en fisk som jag kände direkt att var en mört. Den betedde sig inte alls som en sutare utan gick snabbt upp till ytan. Efter en rätt hård kamp kunde jag till sist få den i håven.

Väl där kunde Vicktor Hallensjö konstatera att den vägde hela 1590 gram, en rätt ofattbar fisk. Stort grattis säger vi på redaktionen!

Läs hela storyn och lite till på Swedish Anglers!

Missa inte heller denna läsning:

11 dygns väntan gav årets största abborre

 


Så får du fram den djupa sanningen om ditt fiske

$
0
0

Somliga förlitar sig på slumpen, andra på erfarenhet, medans vissa vill maximera alla förutsättningar för att fisken ska hugga. Den som vill få pusselbitarna på plats kan göra som Andreas Liljegren och filma sitt fiske under vatten.

I det senaste numret av Fiskejournalen har vår medarbetare Joakim Åberg träffat just Andreas Liljegren, som är något av en Youtube-kändis inom fiskekretsar.

Andreas tillhör gruppen som inte förlitar sig på slumpen, utan tvärtom vill analysera sitt fiske på riktigt nära nivå för att förstå varför fisken hugger – eller inte hugger. Detta gör han genom att filma händelseförloppet under vatten, och bättre lära sig hur betet ska presenteras och vilken färg som passar bäst under de givna förutsättningarna. Här finns kort sagt många svar för den som vill ta sitt fiske till nästa nivå – alltså nivån under ytan.

Spana in både filmen här, samt läs den fördjupande artikeln i det senaste numret av Fiskejournalen.

Missa inte heller denna fångst:

Hoppsan – får lax under abborrfiske i Kungsbackaån

Klart med miljonsatsning på Långan, Hårkan och Dammån

$
0
0

Fler större öringar – och en bättre förvaltning av dem. Det är några av målsättningarna i ett mångmiljonprojekt som nu rullar igång i Jämtland, närmare bestämt i Långan, Hårkan och Dammån.

Det är länsstyrelsen i Jämtland som levererar nyheten om det nya projektet ”Strömfiskelyftet Jämtland, Hållbar fiskeförvaltning och restaurering av Hårkan, Långan och Dammån”. Den stora vinnaren är alltså Krokoms kommun, där både Långan och Hårkan rinner fram. Projektet på cirka 6,5 miljoner kronor finansieras av Jordbruksverket med Europeiska Havs- och fiskerifonden och Havs- och vattenmyndigheten.

Även om dessa tre vattendrag redan håller mycket hög klass, så finns det mycket kvar att göra för både fiskens och sportfiskets bästa. Det är inte minst en katalysator för Långan, där det också nyligen blev klart att Jämtkraft AB river ut det omstridda kraftverket i Långforsen.

Det handlar i stora drag om att inventera de aktuella vattnen i så stor utsträckning som möjligt, och sedan ta fram hållbara fiskeförvaltningsplaner tillsammans med berörda fiskevårdsområden. Det ska analyseras fiskbestånd i form av bland annat elfiskeundersökningar, driftdykningsinventeringar och intervjuer och enkäter med fiskande. Dessutom kommer ett antal restaureringsåtgärder i form av utläggning av upprensad sten, block och grus att utföras i de tre vattendragen samt några av biflödena till dem.

Anders Rydeborg är projektledaren som nu ska sjösätta denna satsning.

– Det finns exempelvis stor potential i Långan nedanför Landödammen, där vi ska göra åtgärder i kanalen och förhoppningsvis få en ny strömsträcka. Tillsammans med ett regelverk som är anpassat till beståndet så ska det kunna bli både fler och större öringar i Långan och Hårkan, säger Anders Rydeborg till Fiskejournalen.

Läs om fler fiskesatsningar i norr:

Mella ska hitta rätta melodin för sportfisket i Kiruna

Gäddsällskapet Uppsala Pike Brigade ”pärlar” för livet

$
0
0

Sportfiskare har flera gånger visat att man är ett generöst släkte, genom flera olika insamlingar för välgörande ändamål. Här är ett exempel från Uppsala, där Pike Brigade ”pärlar” för livet.

– Vi som förening har valt som humanitärt projekt att stöda Barncancerfonden. Vi pärlar turarmband till sportfiskare. Först ut är turarmband till gäddfiskare, ”Piker”. Vi skulle egentligen sälja dessa turarmband i vår monter på Communitygatan på Sportfiskemässan, men mässan blev som bekant inställd på grund av Corona, Gäddsällskapet Uppsala Pike Brigades ordförande Niclas Malmqvist.

Uppsala Pike Brigade.

Deras mål är att sälja minst 500 stycken turarmband, och de säljs bland annat via sportfiskebutikerna MÅ-fiske samt Sportfiskepoolen i Uppsala. Allt går oavkortat till Barncancerfonden.

– Vi i Gäddsällskapet känner lite extra för detta projekt i Barncancerfonden, då en av våra medlemmar med familj blivit drabbade. Vi har på nära håll fått följa deras jobbiga tid, med ovisshet som pendlat mellan hopp och förtvivlan som följer i detta. Lyckligtvis så har det gått bra och hoppet vann över förtvivlan, berättar Niclas Malmqvist.

Läs mer om gäddfiske i Fiskejournalen:

Målgång i Mora – efter många pass fick Mattias sin jätte

Bakläxa för Skåne – men nu ska fisksatsningar bli av

$
0
0

Skåne når inte sina miljömål – och läget är fortsatt allvarligt. Det konstateras av länsstyrelsen, som anger en minskad budget som en av orsakerna. Nu ska dock efterlängtade satsningar på bland annat fiskevård genomföras.

Inget av de 12 miljökvalitetsmålen som bedöms på regional nivå i Skåne bedöms kunna nås, är länsstyrelsens egen slutsats. Ett av ”sänkena” är det sviktande beståndet av torsk i Östersjön, som innebär både ett försämrat ekosystem och försämrat yrkesfiske. Även det ökande problemet med invasiva arter beskrivs som ett stort potentiellt hot mot den inhemska floran och faunan.

”Under de senaste åren har flera budgetminskningar påverkat planerade naturvårdsinsatser negativt. Till exempel har arbetet med skötsel och restaurering av skyddade områden kraftigt bromsats upp till följd av stora budgetneddragningar 2019. De försämrade ekonomiska resurserna leder till förseningar i arbetet”, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Däremot skymtas nu ljuset i tunneln – åtminstone på vissa fronter.

* Tre nya marina Natura 2000-områden har beslutats för tumlare.

* Det har beviljats cirka 100 miljoner kronor till LIFE Connects, ett nytt vattenrestaureringsprojekt. Projektet gör det nu möjligt att återskapa Rönneåns forsar och låta vandringsfisk få tillbaka sina ursprungliga vandringsvägar och lekplatser.

* Eslövs kommun har avslutat en sanering av kvicksilver- och DDT-föroreningar i mark och sediment i och intill Kävlingeån med gott resultat. Saneringen genomfördes i ett område efter den nedlagda bekämpningsmedelsfabriken i Getinge och har inneburit att riskerna för Kävlingeåns vattenmiljö har minskat.

Läs även om Skånes starka havsöringar:

Skånesilver i racerform: ”Kämpade som en Ferrari”

 

Fiskfest i Stockholm – men den här gången i digital form

$
0
0

Logga in i stället för att ge dig ut. Det är uppmaningen från Fortum, fastighetsbolaget HEBA och Stockholm Stad. Det handlar om de 30 000 lax- och öringarna som ska släppas ut i Stockholms ström.

Just denna dag, 4 maj klockan 13.00, är det alltså dags för en mångårig tradition vid Stockholms ström. Ända sedan 1970-talet har utsättningarna av fisk pågått, vilket ligger till grund för det populära sportfisket i innerstaden. Men på grund av omständigheterna kring covid-19 så uppmanas det alltså inte till folkfest – åtminstone inte på den aktuella platsen.

– Eftersom vi fortsatt skall tänka på att hålla avstånd och undvika trängsel så önskar vi att hålla åskådarantalet på en låg nivå. Samtidigt vet vi att laxsläppet är mycket populärt, och för många ett riktigt vårtecken. Därför ordnar vi en direktrapportering på plats med en direktsändning från evenemanget, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef Fortum Sverige i ett pressmeddelande.

Så logga in här och spana in framtidens fångster – när de vuxit till sig lite grann.

Läs mer om fiskar i stadsmiljö:

Se när vilda fiskarna hittar vägen i Västerås

Invasionen av puckellax var rekordhög under 2019

$
0
0

För många kom invasionen av den oönskade puckellaxen i norska älvar 2017 som en överraskning. Nu har det visat sig att det inte handlade om någon engångsföreteelse – utan precis tvärtom.

Norska institutet för naturforskning (NINA) kan nu meddela att det steg rekordmycket puckellax under 2019. Det fanns en stor nyfikenhet kring just detta, alltså om den skulle komma tillbaka med tanke på artens tvååriga cykel. Totalt registrerades det över 20 000 puckellax 2019, varav 5308 stycken rapporterades in av sportfiskare. Förra sommaren kom det även rapporter om att puckellax skådats i några svenska vattendrag, vilket gör att utvecklingen i Norge är intressant även för svensk del.

– Nu har vi haft två stora puckellaxsäsonger efter varandra. Det visar att 2017 inte var en tillfällighet. I motsättning till tidigare förekomster av puckellax i norska älvar så ser vi nu ett mönster som kan tyda på att arten är etablerad, konstaterar forskaren Henrik H. Berntsen, som på NINA:s hemsida.

Läs mer om rapporten här!

Missa inte heller detta filmklipp:

Se Näslunds filmklipp på fruktade puckellaxen

Sätt guldkant på gäddfisket – tävla om världsunikt guldbete

$
0
0

Vad sägs om att låta ett handgjort guldbete hamna i gapet på drömgäddan? Fantastisk, vi vet. Triss tillsammans med CWC gör verklighet av drömmen och sätter guldkant på fisketuren med gäddbetet Miuras Guldkant. Så här kan det bli ditt.

Plötsligt händer det
Vad hittar man för gemensam nämnare mellan Triss och företaget CWC? Ett givet är överraskningsmomenten. Triss kallar det vinstögonblicket och CWC kallar det hugget. Lyckokänslan är den samma och för att spetsa till det ytterligare har de tillsammans skapat Miuras Guldkant ett världsunikt gäddbete, med detaljer av renaste guld.

Betet som alltid fiskar
Miuras Guldkant är en limiterad edition av det mycket omtalade och framgångsrika gäddbetet Miuras Mouse från Maurizio Carini, en av världens absolut främsta betesbyggare. Det har fångat många storgäddor och det är ingen nyhet att det fiskat bra i både kallt som varmt vatten, i stora delar av världen. En del av hemligheten med betet är dess speciella egenskaper. Man skulle kunna säga att betet är en korsning mellan en klassiskt svävande gäddfluga och ett tail- eller gummibete. Det fiskar nämligen hela tiden, även under de längre spinnstoppen.

Fiskelegenden, Stefan ”Trumman” Trumstedt har genom åren gjort många avtryck inom det svenska predatorfisket och tillsammans med CWC varit stilbildande inom sporten gäddfiske. Förutom flera drömgäddor på CV:t har han introducerat flera framgångsrika beten i Sverige. Just Miuras Mouse är ett av de beten som verkligen sticker ut och tillför en extra dimension på gäddfisket.

– Gummistjärten tillsammans med den levande bucktailen gör att betet alltid rör på sig, även om det står helt still i vattnet. Dessutom flyttar betets skrymmande huvud mycket vatten vilket gör att det lätt uppmärksammas av gäddan, avslöjar Trumman.

Betet kan fiskas precis under ytan eller viktas för djupare gång vilket gör det otroligt mångsidigt och anpassningsbart till de flesta gäddvatten.

Förutom den guldpläterade spinnarskeden så finns det rent guld i både ögon och nosögla.

Världens mest exklusiva gäddbete
Nu har Triss tillsammans med CWC och skaparen av Miuras maxat det redan supereffektiva betet med detaljer av renaste guld. Betet är tillverkad i en exklusiv serie om tjugo numrerade exemplar.

– Miuras Guldkant är ett unikt handgjort bete med element av guld. Förutom den guldpläterade spinnarskeden så finns det rent guld i både ögon och nosögla. Jag kan garantera att lystern i Miuras Guldkant inte lämnar någon gädda oberörd, säger Trumman

Miuras Guldkant kan bli ditt – frågan är om du vågar använda det?
Nu har du chansen att vinna ett eget exemplar av Miuras Guldkant. För att sätta lite extra guldkant på tillvaron vinner du även ett gäddfiske med just Trumman som guidar dig i gäddrika Vänern den 15 maj.

Så här tävlar du
Tävlingen arrangeras av Triss och pågår under perioden 30 april – 7 maj 2020. För att tävla måste du vara över 18 år. Ansökan ska innehålla fullständigt namn, personnummer, boendeort, telefonnummer, e-postadress samt en motivering på max 500 tecken vad guldkant är för dig. Skicka ansökan till guldkant@svenskaspel.se.

Följ den här länken för regler och övrig information om tävlingen!

Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns är 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se.


Bottennappet med flugspöt var en osannolik storfisk

$
0
0

Vi vågar redan nu utse detta till en av årets häftigaste fångster på flugspö. Sune Westberg fick en id på flugspö som är den största som någonsin fångats med den metoden, och som dessutom glidtacklade det svenska rekordet.

Sune Westberg i Örnsköldsvik hade en osannolik fiskedag när han fick två mega-idar på flugspö i Strömsån. Den ena vägde 2,7 kilo, men bleknade i jämförelse med den andra jättefisken som bara var 40 gram från det svenska rekordet.

– Jag körde med flugspö i klass 6 laddat med flytlina med sjunktafs och längst ut satt det en orande streamer. Jag tycker att orange är överlägset bästa färgen på flugan när man är ute efter id, berättar Sune för Fiskejournalen.

Fisket var inledningsvis trögt, men han lyckades få en fin id efter ett tag och den såg grann ut i håven, så han bestämde sig för att väga den.

– Anledningen var att jag under en period från slutet av 80-talet hade det svenska rekordet på flugfångad id på 2,6 kilo och blev nyfiken om denna var större. Det visade sig att den vägde 2,7 kilo och jag kände mig supernöjd.

Sune fiskade vidare och fick ytterligare ett par idar runt 2 kilo när det plötsligt blev stumt.

BOTTENNAPPET RÖRDE PÅ SIG

– Jag hann tänka ”bottenapp” men insåg direkt att ”bottennappet” rörde på sig. Fisken bjöd inte på någon vådlig fajt utan den gick mest med sidan mot strömmen och påminde mer om en stor braxen. Efter några minuter får jag in fisken i håven och känner direkt att det är den största id jag fått, vilket också vägningen bekräftade.

Fisken var inte så lång, bara 56 centimeter, men den var enormt grov över ryggen och vägde imponerande 3740 gram.

– När jag var vid ån var jag inte medveten om hur stor den var, alltså i jämförelse med det svenska rekordet. Det var först när jag kom hem som jag googlade och insåg hur fin den var. Fisken är såklart återutsatt och ska förhoppningsvis leka snart, hälsar Sune Westberg.

Läs om fler storfiskar i Fiskejournalen:

Heta Hallensjö slår till igen – nu med monstermört

Sportfiskare drabbas – kan bli Norgestopp hela sommaren

$
0
0

Tiotusentals svenska sportfiskare åker varje år till Norge på semestern, för att antingen fiska i havet eller i laxälvar. Nu kan de få tänka om. Gränserna kan nämligen vara stängda hela sommaren.

Det är väntans tider för många med anledning av coronavirusets härjningar. Många har redan fått ställa in sina utlandsresor, och Fiskejournalen har tidigare skrivit om hur fiskecamper och guider i Norge drabbas hårt sedan gränsen stängdes och tillflödet av kunder minskade dramatiskt. Nu kan även de svenskar som bokat in resor senare delen av sommaren få styra om sina planer.

Norge har nämligen ansökt hos EU om att kunna förlänga kontrollerna 90 dagar efter den 15 maj, dit stängningen sträcker sig nu. Det innebär, om planerna verkställs, att det kommer att vara inresestopp i landet till åtminstone mitten av augusti.

Fiskejournalen uppmanar er inte att avboka resor, åtminstone inte förrän det är absolut nödvändigt, men det kan vara läge att göra en reservplan. Här nedan tipsar vi om fiske på svensk ”hemmaplan”.

Lite folk och mycket fisk – här är norra ”hemesterlistan”

Två veckors hårdsatsning gav Granath en brutal gös

$
0
0

Våren är årstiden för de tunga gösarna – och vissa är beredda att söka djupt och långt efter de stora fiskarna. Efter en flera veckors intensiv satsning kom till slut utdelningen för fiskeguiden Micke Snabelköse och Roger Granath när de lurade drömgösen.

När det rapporteras in gösar över 10 kilo till Fiskejournalen så är det oftast göskungen Tommy Blomander som är avsändare. Vi vet att han har inspirerat många sportfiskare, och det verkar onekligen som att fler fiskar dedikerat efter grov gös. Micke Snabelköse är i egenskap av fiskeguide på JM Predatorfiske van att styra in tunga fiskar i håven, men den här fisken var förstås något alldeles extra.

– Vi bestämde oss för att göra en satsning på gös, och vi har fiskat intensivt två veckor i framför allt tre sjöar, som var oprövade för vår del. Vi har fått några riktigt fina fiskar, och den stora gösen fick vi på jigg när vi faktiskt lade ekolodet åt sidan, berättar Micke för Fiskejournalen.

Fisken vägde hela 10,9 kilo, men längden förblir okänd eftersom den sattes tillbaka så snabbt som möjligt. Metoden var alltså traditionellt jiggfiske och betet var en eXoshad 9.5cm i färgen Parrot Bleak.

Bra jobbat – och grattis till belöningen efter allt jobb, säger vi på redaktionen.

Läs om fler stora fiskar:

Heta Hallensjö slår till igen – nu med monstermört

Miljoner plastpellets kan ha nått svenska kusten

$
0
0

Ni som brukar fiska vid västkusten har kanske upptäckt vita korn som ligger utspridda längs stranden? Anledningen är isåfall att det skett ett enormt utsläpp av pellets till havs som även kan ha nått den svenska kusten.

– Jag är helt chockad.

Det säger Maren Esmark, som är generalsekreterare i norska Naturvärnförbundet till NRK. Nu har både hon och alla andra som undrat var plasten längs kusterna kommer ifrån fått svar. Tidigare i veckan skickade det norska företaget SEA-Cargo AS ut ett pressmeddelande om att det skett utsläpp av plastpellets den 23 februari utanför Skagerrak. Enligt företaget så rör det sig om en trasig container.

Det är detta utsläpp som nu har nått Oslofjorden, och kanske även delar av den svenska västkusten. Man antar att det läckt ut mellan 10–13 ton, och isåfall handlar det om hundratals miljoner pellets.

Maren Esmark befarar att plastbitarna kommer att bli liggandes kvar i flera generationer framåt, och efterlyser åtgärder för att det inte ska kunna upprepas.

Via den här länken kan ni se en illustration om hur plasten kan ha spridit sig runt Skagerrak, och enligt den skulle alltså även Sverige vara drabbat.

Läs mer om Norge:

Sportfiskare drabbas – kan bli Norgestopp hela sommaren

Makrillen har redan anlänt – så fångar du den!

$
0
0

Även denna vår kom makrillen tidigt till den svenska västkusten. Därmed kan ett av de absolut mest populära fiskena i Sverige inledas – och Fiskejournalen berättar naturligtvis hur du fångar den.

Det roligaste makrillfisket är ofta nu i början av säsongen när fisken går högt i vattnet och man kan se den jaga. Ett tips är att spana efter måsdyk. Stora samlingar av tärna och mås betyder ofta att det är makrilljakt under ytan, och det bästa är att du inte behöver någon båt för att uppleva ett riktigt roligt fiske. Makrillen går ofta strandnära och är då lätt att nå från land. Kort sagt – makrillen är en folklig fisk och hyfsat lättflirtad.

Fiskejournalens medarbetare Mathias Arnham kan knappt sitta still på kontorsstolen när han hör rapporterna om att makrillen är på hans hemmaplan. Vi ber naturligtvis honom om lite tips innan han själv sticker ut och frossar i kalaset.

Vilken tid på dygnet hugger makrillen bäst? Morgonpass eller kvällspass?

– Makrillen följer framför allt sillen som rör sig längs hela kustbandet. Under hela sommarperioden kan du söka makrillen nära land och det varierar vilka tidpunkter som är bäst, man ska helt enkelt träffa rätt. Oftast hugger den under hela dagen. Om jag får backa bandet och tänka till lite så har jag nog haft bäst fiske när solen ligger lågt. Gärna lite ljumma kvällar. Även nätter.

Hur kan du snabbt anpassa din vanliga spinnutrustning för makrillfiske?

–  Om du har en utrustning som är anpassad efter abborre eller varför inte havsöring så funkar den perfekt. Ett spö med kastvikter upp mot 20-30 gram, gärna 8+ fot. Haspelrulle skulle jag föredra men en välinställd multirulle funkar med. Fiska med långsmala drag, samma som du fiskar havsöring med och en upphängarfluga framför draget. Vissa dagar tar makrillen på allt andra dagar är den mer selektiv. Prova då lite olika kombinationer av beten och flugor. Det vanligaste sättet att ta makrillen är nog ändå på stagg. Använd ett 6 till 8-grams glidande flöte och stagg som agn. Som flugfisk är makrillen utmärkt, en trevlig motståndare som bjuder på schyssta hugg och roliga fajter. Testa små nätta fiskimitationer som liknar staggen. Byt fluga om fisken inte tar, flugvalet är vissa dagar viktigare om man kan tro. Tafsspets på 0,20 millimeter.

Kan du bjussa på ett ställe där makrillen nås från land?

– Makrillen simmar längs hela västkusten i sök på föda och de flesta havsöringfiskare stöter på den titt som tätt från maj till slutet av sommaren. Men om jag för bjuda två bra ställen där du ofta hittar makrillen från land så testa på längst ut vid Kämpersviks båthamn eller runt klipporna utanför Instöbrons camping. Du når båda platserna med bil och det är enkelt att parkera.

Hur funkar det att meta makrill från båt?

Det fungerar givetvis ännu bättre att fiska makrillen från båt. Leta sillstimmen med ekolodet och fiska i närhet av dessa. Använd glidande flöte och stagg, placera staggen i utkanten eller strax ovanför stimmen. Att makrillen inte syns på ekolodet är en myt, du ser den jagande makrillen som utdragna, tunna ekon i och kring sillstimmen.

Om du vill behålla makrillen som mat, så gäller det att var noga med att snabbt bloda av den, annars kan den snabbt bli dålig. Vill du ändå återutsätta fisken bör den lossas från kroken utan att du tar i den. Ofta jagar öring och näbbgädda i samma område, så chansen till roliga bifångster är goda.

Här nedan kan du läsa tipsen för att fånga näbbgädda:

Näbbgäddan är här – så fångar du den

 

 

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live