Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Se upp i city – nu stiger asparna i Fyrisån!

$
0
0

Asparnas lek i Fyrisån är ett populärt skådespel. I detta nu vandrar Upplands landskapsfisk genom centrala Uppsala, och den ska få ett varmt välkomnande.

Kommunen har nämligen byggt flera fiskvägar, vilket gör att aspen kan komma upp för att leka på stenbottnar mitt inne i staden. Vid den nedre fiskvägen finns en fiskkamera och här märker Upplandsstiftelsen aspar som fångas i en ryssja. Efter märkning släpps de vidare för att fortplanta sig. Hittills i år har nästan 100 aspar passerat fiskvägen.

– Häromdagen fångade vi en asphanne på 5,4 kilo som vi märkte i april 2016. Då vägde den 3,9 kilo, säger Johan Persson på Upplandsstiftelsen.

I centrala Uppsala råder fiskeförbud hela året. I övriga ån är fiske efter asp förbjudet 1 april-31 maj. Men att titta går naturligtvis bra.

– Min förhoppning är att vi kan få upp aspbestånden rejält i landet och att aspen kan bli en ny favorit att fånga för oss sportfiskare. För den är en mycket häftig och stridbar fisk, avslutar Johan Persson.

Missa inte heller detta tips:

Coronatider: Fiska för 1 krona i Göteborg och Stockholm


Lite folk och mycket fisk – här är norra ”hemesterlistan”

$
0
0

Sportfiskare är experter på att praktisera social distansering, eftersom vi sällan vill trängas vid ett vatten. I år blir det extra aktuellt med tanke på coronadirektiven, där många får ställa in sina planerade fiskeäventyr.

Även om direktiven kring utlandsresor kommer att se annorlunda ut om några månader, så kan det redan nu vara läge att ställa in sig på en ”hemester”. Tack och lov finns det fiskevatten så att det räcker åt alla, och många där det knappt doppas en krok under större delen av året.

Fiskejournalen bjuder här på 5 tips i norra Sverige, där det vanligtvis brukar vara mycket fisk och lite folk, så får vi naturligtvis hoppas att inte alla väljer samma så att det blir trängsel av den anledningen …

1) Frostviken och Vildmarksvägen. Från Gäddede och norrut finns det flera vägnära vatten med bra fiske. Stora Blåsjön är ett exempel, där det också går att boka fiske i de vackra Leipiktjärnarna via Blåsjöns fjällcamp.

2) Hotagen/Valsjöbyn. Här finns det definitivt plats för många, och på Hotagenkortet ingår det exempelvis 100 vatten, både vägnära och fjällfiske. Familjevänligt, och även skapligt abborre- och gäddfiske.

3) Härjedalen är landets minsta landskap rent befolkningsmässigt, med omkring 10 000 invånare på drygt 12 000 kvadratkilometer. Behöver vi säga mer? Tännäs och Rogenområdet är utmärkta utgångspunkter, med fiskevatten i världsklass.

4) Pajala kommun är redan en välkänd pärla för sportfiskare, bland annat för att det finns fem orörda älvar där. Nästan 700 sjöar och 1150 kilometer laxförande vattendrag, borde innebära att den som vill vara ensam får vara det …

5) Sorsele kommun. Visst, här brukar det inte vara brist på fisketurister, eftersom många redan kommer till främst Ammarnäs för att jaga storöring och grov harr, men utanför de ”svarta pisterna” så finns det enormt mycket vatten att upptäcka. Laisälven, Gargån, Harrträsket … ja listan kan göras lång.

Missa inte heller vår guide för rastlösa sportfiskare:

Coronaviruset: En guide för uttråkade sportfiskare

Kalasjobb ute – lärare i sportfiskemetoder på Forshaga

$
0
0

Forshagaakademin är en av landets absolut viktigaste plantskolor inom sportfiskebranschen. Nu söker de ny personal – och det måste nog betraktas som ett drömjobb av många.

Det handlar nämligen om en lärare i fiskbiologi, biologi och sportfiskemetoder! Bland annat ingår det att följa med eleverna på fiskeresor och fiskemässor.

På Forshagakademin arbetar det i dagsläget runt 60 personer och antalet elever är cirka 300. I uppdraget ingår det att hålla koll på de senaste trenderna, så att utbildningen hela tiden är anpassad mot branschens krav.

”Vi söker dig som trivs i ett dynamiskt och utvecklande arbete med ungdomar. Du kommer att vara lärare i kurser som fiskbiologi, biologi och fiske- och vattenvård. En del av tjänsten kommer att vara av praktisk karaktär då du bland annat kommer att samverka med annan personal i utbildningsmoment som biotopvård, provfiske och sportfiskemetoder”, framgår det i annonsen. Mer info hittar du här!

Missa inte detta fiskeäventyr från Forshagaakademin:

Coronastängt – då praktiserade Forshagaelever med troféfiske

Gemensamma satsningen som ska vända trenden i Östersjön

$
0
0

Trenden kring fiskbestånden i Östersjön och antalet som fiskar där är detsamma. Båda minskar. Länsstyrelserna i Blekinge, Skåne, Kalmar och Gotland går nu samman i en satsning för att vända utvecklingen.

”Det är inte längre en fråga om vad vi vill göra för insatser utan snarare om vilka vi måste göra för att inte södra Östersjön ska nå en punkt där det inte längre går att rädda kustfisket”.

Det är utgångspunkten när de fyra länsstyrelserna sjösätter sin satsning.

De har tagit fram förslag på insatser som kan utföras gemensamt av myndigheterna och som syftar till att vända trenden för miljön i allmänhet och det småskaliga fisket i synnerhet. Det handlar exempelvis om alternativa fiskemöjligheter, utökad forskning, omfördelning av medel, alternativa inkomstmöjligheter och förändrat regelverk.

– Detta är inte längre någon annans angelägenhet utan handlar om vår omedelbara miljö och försörjning. Det är inte någonstans långt bort utan det händer precis utanför vår dörr. Vi har ett gemensamt ansvar gentemot inte bara länets fiskare utan också mot framtida generationer av kustfiskare, säger Blekinges landshövding Sten Nordin.

Nästa steg blir att de bjuder in Jordbruksverket och Havs- och Vattenmyndigheten till en dialog om Östersjön. Mer kan du läsa här

Läs om den spännande utvecklingen längs Norrlandskusten:

Färre nätläggare – då blev det öringboom längs kusten

Tusentals Ammarnäsöringar ska berika Låktabäcken

$
0
0

Låktabäcken i Västerbotten kanske inte klingar bekant för merparten av landets sportfiskare, men ur fiskevårdsvinkel så måste den betraktas som högintressant.

Det är Vindelälvsfisket som meddelar att man nu satt ut 15 000 stycken ögonpunktade romkorn av öring (Ammarnässtam) i Låktabäcken. Arbetet med att få tillbaka storöringen till bäcken har pågått i 50 år, bland annat genom forskningsprojekt och restaureringsinsatser på 1980-talet, där en av huvudpersonerna var fiskbiologen Ingemar Näslund, nu verksam på Länsstyrelsen i Jämtland.

Låktabäcken efter restaureringen. Foto: Vindelälvsfisket

Det var i början av 1900-talet som det sattes upp en sågverksdamm nära bäckens mynning i Rabnaviken, men trots att den togs bort 1947 har ingen uppvandring av storöring kunnat registreras i bäcken. Låktabäckens öringbestånd blev i stället strömstationärt, småvuxen fisk med kort livslängd och tidig könsmognad.

Sedan utsättningarna inleddes har uppvandring registrerats via en konstruerad fälla under 1993, 1995, 1996 och 2007. Genom romutsättningarna av Ammarnäsöring hoppas Vindelälvsfisket ytterligare öka mängden vandrande öring upp i bäcken.

Fisket i bäcken förvaltas av Skansnäs FVO genom arrendeavtal med Sorsele Övre Allmänningsskog. Följ Vindelälvsfiskets arbete på deras Facebook-sida.

Läs om mer ”Norrlandsguld” i Fiskejournalen:

Fiskedestination letar prickigt guld i Lappland

Vändningen i Vänersborg – fisket i Hallsjön räddas

$
0
0

Sportfisket segrade – åtminstone i Vänersborg. Nu står det nämligen klart att det populära fisket i Hallsjön kommer att räddas, efter att en lösning hittats med kommunen.

Fiskejournalen skrev nyligen om Hallsjön på Halle- och Hunneberg vid Vänersborg, där fisket hade bommats igen för att avvecklas helt och hållet. Kommunen, som fram till dess ansvarade för fisket, hade beslutat att ta sin hand från verksamheten av ekonomiska skäl. Totalt skulle det handla om en besparing på runt 500 000 kronor.

Det fanns dock ett litet hopp om att en privat aktör skulle få överta skötseln av fisket, och detta är precis vad som skett nu. Sajten ttela.se rapporterar nämligen att Stiftelsen Bergagården i dagarna skriver på ett arrendeavtal, vilket innebär att Hallsjön kommer utvecklas i deras regi. Därmed blir det fiske i Hallsjön till sommaren igen – precis som det varit i närmare 30 år.

Läs om fler goda nyheter i Fiskejournalen:

Seger för fisk och övrig natur när dammar stoppas

Önskas på Öland: Fler gäddor som leker

$
0
0

Fisket i Kalmarsund är rikskänt för sina stora abborrar, och där det även fångas fint med gäddor. Däremot leker väldigt få gäddor på andra sidan sundet, alltså i Ölands kustnära vatten.

Det är Sportfiskarna som under våren provfiskar åtta vattendrag på Öland. Det är bara ett litet antal gäddor som vandrar upp från havet för att leka i kustnära vatten på Öland. Det fångades gädda i sex av de undersökta vattendragen, men inte alls i den mängd som önskats. Det konstateras också att beståndet av abborre är väldigt litet, men att det finns hopp tack vare fiskevården.

Provfisket har alltså understrukit och bekräftat bilden av ett starkt decimerade bestånd och behovet av omfattande åtgärder.

Varför är då beståndet av gädda så magert på Öland? En teori som framkommer är det höga predationstrycket det ökande bestånd av storspigg som äter yngel, och från sälar som äter vuxen fisk.

– En värdefull åtgärd är då att återskapa skyddade lekområden i sötvatten där lekfisken och de uppväxande ynglen är skyddade från spigg och säl. Det kan vara avgörande för att lyckas vända den negativa trenden, säger projektledaren Tobias Berger på Sportfiskarnas Kalmarkontor.

Läs inspirerande artiklar från östkusten:

Färre nätläggare – då blev det öringboom längs kusten

Målgång i Mora – efter många pass fick Mattias sin jätte

$
0
0

De senaste dagarna har Mattias Heens från Mora gått omkring med ett stort leende på läpparna. Tänk vad en stor fisk kan göra med humöret. Fast det var ju ingen vardagsfisk som han fick upp i båten häromdagen – utan garanterat en av de största svenska gäddorna under 2020.

Ända sedan Mattias bror Magnus fick en 15-kilosgädda på ismete så har han haft en given målbild, nämligen att bräcka det familjerekordet. Mattias lägger ned mycket tid på gäddfiske, och under sommaren blir det mellan tre-fem pass i veckan. När han besökte sin favoritplats på nytt i helgen så gick han äntligen i mål – nämligen med en gädda på hela 16,9 kilo.

– Jag tänkte att det inte var sant när jag såg vågen. Jag blev alldeles skakis, och fick väga den igen för att kolla om det verkligen stämde, berättar Mattias Heens för Fiskejournalen.

Gäddan tog på spinn, med ett bete från tillverkaren Niklas Lures i grannkommunen Malung, som alltså var rätt sorts lockbete för den enorma dalagäddan. Mattias berättar kort om kampen som utspelade sig i båten.

– Gäddan tog på en djupkant, när betet studsade på botten. Jag kände direkt att den var större, eftersom den stack ned till botten och visade vem som bestämde. Där stod den helt stum, tills vi slutligen fick den upp i håven. Först trodde jag att det var en gädda kring 9–10 kilo, men när den vände sig på rygg och visade buken så förstod jag att den var mycket större, säger Mattias.

Måtten var alltså 16,9 kilo fördelat på 122 centimeter, och en ökning av det personliga rekordet med 7 kilo.

– Som sagt, de senaste dagarna har varit väldigt enkla på jobbet, eftersom jag bara behöver tänka på fisken för att bli glad, säger en lycklig fångstman.

Läs om fler stora fiskar från Dalarna:

Islossning för Permats – fick sin största öring någonsin


Få koll med Fultons formel – det skicket är öringen i!

$
0
0

Nyligen publicerade Fiskejournalen en detaljerad genomgång över skillnaden mellan en ”besa” och en ”blank” havsöring. Den inbitne havsöringsfiskaren bör också ha koll på Fultons formel – som avslöjar i vilken kondition din fångst är.

Det handlar om ett sätt att ta reda på om det är en hygglig matfisk eller en besa man har fångat. Fultons formel är kort sagt en indikation på fiskens kondition.

Någon som gillar att orientera inom detta ämne är Magnus B Pålsson, som bland annat driver Fiskevårdsnätverket Göteborg.

– Man mäter helt enkelt fiskens längd i centimeter samt fiskens vikt i gram, stoppar in dessa båda värden i en ekvation och ut kommer en siffra. Generellt kan man säga att en havsöring från västkusten som får en poäng under 1,0 är att betrakta som en besa eller mindre bra matfisk. För östkusten är motsvarande siffra 1,1 poäng, alltså något högre än här i väst. Under 0,8 poäng är det en rent bedrövlig kondition som fisken befinner sig i, då är den totalt utsvulten och absolut ingen matfisk, beskriver Magnus B Pålsson.

Det är flera faktorer som påverkar Fulton-värdet: ålder på fisk, kön, säsong, mognadsstadium, om de nyss har ätit, typ av mat, fettreserv och fiskens muskelutveckling. I vissa fiskar kan genitalierna väga upp till 15% eller mer av total kroppsvikt och för honorna kommer Fulton-värdet att minska snabbt när äggen läggs under höstleken.

– Poäng över 1,0 säger oss att det är en matfisk om än i lite dålig kondition. Riktigt fina fiskar börjar det bli vid 1,2 och uppåt, det är sådana man vill ha om man ska bjuda på fina middagar, säger Magnus som också avslöjar att hans egen toppnotering är en öring med Fultonvärde 1,82, en fisk på 48 centimeter men hela 2 015 gram tung.

Formeln ser ut som följer:

K-värde (Fultonvärde) = vikt * 100 / längd^3

En fisk som är 50 cm och väger 1 kg (1000 gram) får ett Konditions-värde på 0,8, det vill säga att det är en dålig matfisk medans en fisk i samma längd men dubbelt så tung, 2 kg (2000 gram) får ett K-värde på 1,6. Den sista är då att betrakta som en mycket fin matfisk, enligt Magnus B Pålsson.

För att nå upp till begreppet matfisk bör en fisk som är:

45 cm väga mer än 1,0 kg

50 cm väga mer än 1,3 kg

55 cm väga mer än 1,7 kg

60 cm väga mer än 2,2 kg

65 cm väga mer än 2,8 kg

70 cm väga mer än 3,7 kg

På denna hemsida kan du själv räkna ut Fultonvärdet på din fisk!

 

Läs även om detta:

Blank eller besa – vi reder ut begreppen

Två män saknas efter fisketur – befaras drunknade

$
0
0

Under tisdagen blev det ett stort räddningspådrag efter två män som saknades efter en fisketur. De hade inte setts till sedan morgonen, och trots en stor sökinsats så var de fortfarande försvunna på kvällen.

Det handlar om två fiskare i 70-årsåldern som rapporterades saknade efter en fisketur på Umeåälven, där de hade utgått från en plats i höjd med Skålboda, uppströms från Granö, enligt Västerbotten-Kuriren.

Både räddningstjänst, ambulans och polis, samt en räddningshelikopter från Sjöfartsverket deltog i sökandet. Vid klockan 16.25 på tisdagseftermiddagen tog polisen över ärendet, sedan räddningstjänsten och Sjöfartsverket sökt en timme utan framgång. Västerbotten-Kurirens reporter på plats berättade att man kunde se fotspår som går ut på isen, och som plötsligt försvinner.

Läs om fiskeäventyr från Västerbotten:

Kamraternas osannolika fisketur – drog två drömgäddor

Klassisk rulltömning när Team Bertan fick drömlaxen

$
0
0

Storlaxen har börjat patrullera de svenska kusterna – åtminstone utanför Simrishamn. Team Bertan fick vara med om en klassisk rulltömning när en lax över 20 kilo högg på djupriggen.

Det var Gustav Österplan som fick äran att drilla den stora fisken som slukade betet 80 fot ner i djupet, men föga anade teamet att det var en vild lax på hela 20,5 kilo som satt i andra änden.

Hejdå och tack för kampen …

– Det var en stökig fajt som började med en riktig rulltömning, och vi fick stopp på fisken efter 800 fot. Sedan gick den och tjurade djupt väldigt länge innan den bestämde sig för att gå upp till ytan och korsa hela bakbord planerboard med resultatet kaos, men till slut lyckades vi få in den i håven, berättar Erik Österplan som stod bredvid och följde broderns kamp.

Laxen, som var vild, återutsattes efter mätning och fotografering, och som belöning fick de kort därefter två laxar ytterligare på 13 kilo och 7 kilo.

– En bra förmiddag utanför Simrishamn, konstaterade gänget glatt.

Läs även denna matnyttiga artikel:

Få koll med Fultons formel – det skicket är öringen i!

Sorgliga synen – slaktade lekande aspar med golfklubbor

$
0
0

Medlemmarna i SFK Atletfiskarna gjorde en sorglig upptäckt när de besökte Kolbäcksån i går kväll. Några hade genomfört en ren slakt på lekande aspar vid Strömsholms slott.

Fiskeklubben berättade om händelsen på sin Facebook tidigare under onsdagen, med hoppet om att det ska komma in tips så att gärningsmännen kan gripas.

En del av utrustningen som användes. Foto: SFK Atletfiskarna

Atletfiskarna jobbar för ett levande fiske i Kolbäcksån, och just nu leker den fredade aspen runt Strömsholms slott.

”Sent igår kväll när fisketillsynen kom till slottet, lämnar 5 bilar området i hast. När vi kommer ner till muren vid slottet, blir vi både ledsna och förbannade. En ren slakt av aspen har genomförts, där man använt både huggkrok och golfklubbor som tillhygge, i syfte för att kunna få upp så många det bara går. Finns inga ord för att beskriva hur vi känner, när allt den kraft och tid vi lägger ner ideellt för att rädda artrikedomen i kanalen, missbrukas på ett sådant brutalt sätt”, skriver Atletfiskarna.

De kommer nu att ha förstärkt bevakning runt slottet så länge aspen leker, detta tilltag är brott mot fiskerilagen, och kan ge fängelse i upp till två år, meddelar klubben.

Läs mer om arbetet med aspen:

Se upp i city – nu stiger asparna i Fyrisån!

Kung Krauses bästa och roligaste abborrfiske någonsin

$
0
0

Leif Krause tillhör landets absolut mest meriterade sportfiskare. När han rapporterar sitt livs roligaste abborrfiske så är det dags att ta fram anteckningsblocket.

Leif Krause ligger ständigt i topp i Svenska Specimentävlingen, och är den enda i Sverige som lyckats fånga 70 olika arter över storfiskevikt. Nyligen upplevde han sitt bästa abborrfiske någonsin, och då blir vi naturligtvis nyfikna på resultatet.

Kung Krause.

– Det var ett otroligt kul abborrfiske jag hade, det bästa och roligaste någonsin för min del skulle jag säga även om det fattas över 6 hekto till pb. Man får nypa sig i armen … Topp fem var 2240 gram, 2130 gram, 2070 gram, 2040 gram och 1980 gram. Jag tror att det blev 17 stycken över 1,6 kilo, berättar Leif Krause.

Fiskejournalen passar därför på att be honom om sina tre bästa tips för vårens storabborrar.

1) Abborren kan vara lynnig, även om du är på rätt plats. Experimentera med olika beten, riggningar, hastighet och gärna mellan artificiella och naturliga beten. Ibland funkar bara det ena, för att i nästa stund eller tillfälle vara något helt annat som triggar till hugg.

2) Abborren är som bekant en stimfisk. Även stora individer går ofta i grupper. Fortsätt att nöta om du fått eller haft kontakt med bra fisk, nästan alltid finns där fler i ungefär samma kaliber.

3) Fiska aktivt tills de produktiva fläckarna för dagen lokaliserats. Det behöver inte nödvändigtvis vara bäst ”idag där det var bäst igår”.

Vi tackar Leif för den vägvisningen, och uppmuntrar er att läsa om den största svenska fångade abborren hittills 2020 här nedan:

Etta på svensktoppen i år – ”fotografen” fick sin drömfisk

85 år med Minn Kota – världens mest sålda trollingmotor

$
0
0

Elva miljoner sålda trollingmotorer ljuger inte. Det är just den siffran som Minn Kotas fabrik i Mankato spottat ur sig sen de så tidigt som 1934 satte standarden för det moderna båtfisket.

Av sportfiskare för sportfiskare
Uppfinnaren tillika sportfiskaren O.G. Schmidt sökte tidigt svaret på hur man kunde göra båten mer lättkontrollerad under sportfiske. År 1934 uppfann han den första växeldrivna elektroniska trollingmotorn, en snilleblixt som skulle ge det moderna sportfisket en rejäl knuff i rätt riktning. Det var då, i hjärtat av det amerikanska fiskelandet MINNesota och norra DaKOTA som företaget Minn Kota föddes.

Jimmy Lindahl: ”En driftsäker arbetshäst som aldrig sviker. Min bästa vän på sjön.”

– En driftsäker arbetshäst som aldrig sviker. Min bästa vän på sjön, säger Jimmy Lindahl.

Idag 2020, 85 år senare designar, servar och tillverkas fortfarande motorerna i fabriken i Mankato, Minnesota. Sedan början av trettiotalet har Minn Kota anställt amerikanska sportfiskare till fabriken. Filosofin är att motorerna ska tillverkas av sportfiskare för sportfiskare och varje motor är lika viktig då den tillverkas av en sportfiskare, till en annan.

En utvecklingskurva på åtta decennier
Det är inte konstigt att dagens Minn Kota-motorer besitter den uppfinningsrikedom och precision som de är kända för. Med en utvecklingskurva som sträcker sig över åtta decennier hinner detaljerna finslipas, och under de senaste tre årtiondena även den viktiga programvaran. Men allt har en början och backar man bandet så förstår man hur mycket vatten som runnit genom St. Croix River sen O.G Schmidt rullade igång produktionen. Demokraternas Franklin D. Roosevelt leder det amerikanska folket genom den ekonomiska depressionen. Talfilmen introduceras med svensk-amerikanskan Greta Garbo i spetsen, samtidigt snickrar gänget i Mankato ihop den första Minn Kota-motorn. En skapelse som skulle visa sig bli den viktigaste utrustningen en båtburen sportfiskare kan äga, så än idag 85 år senare.

Johan Broman: ”Jag har inte tid eller råd med avbrott på grund av utrustning som inte funkar. Det är en av anledningarna till att jag väljer Minn Kota”

– I egenskap av fiskeguide, Tv-producent och programledare är jag beroende av att min utrustning fungerar och håller även under värsta tänkbara förhållanden. Jag har inte tid eller råd med avbrott pga. utrustning som inte funkar. Det är en av anledningarna till att jag väljer Minn Kota, säger programledaren och producenten Johan Broman.

Den första trollingmotorn
Den första trollingmotorn som producerades av Minn Kota var en växelstyrd elmotor utan några som helst finesser och det skulle dröja några år innan det började likna något. Rättare sagt trettio år. 1965 slår Minn Kota på stora trumman och lanserar en elmotor som kunde rotera i 360 grader, använda tre hastighetslägen och möjligheten att gå baklänges. Tre år senare, 1968 kom den första fotpedalen. Först nu syns trollingmotorn i svensk fiskepress, Leif ”Gäddprofessorn” Engström spred habegär bland svenska sportfiskare då han i åtskilliga artiklar stoltserade med sin frontmonterade Minn Kota.

Under kommande år fram till mitten av 80-talet kämpade Minn Kota med att få ner energiförbrukningen och 1985 kom tillbehöret Maximizer som bjöd på variabel hastighet och snålare batteriförbrukning. Ytterligare två år senare var tillbehöret standard i alla motorer.

Så här såg en annons för Minn Kotas nya trollingmotor ut 1965.

Intelligens ombord
1991 revolutionerade Minn Kota med den första självstyrande trollingmotorn, ett litet mikrochip erbjöd alla världens fiskare en autopilot. Framtiden var här. Sen rullade tekniken på och mjukvaran anpassades efter sportfiskarnas önskemål. I en rasande fart. 2003 var den första trådlösa fjärrkontrollen ett faktum. Fyra år senare kunde man som sportfiskare få en integrerad Dual Beam-givare i motorn. 2010 föddes det avancerade GPS-baserade navigationssystemet i-Pilot med ankringsfunktion, farthållare och möjligheten att spela in spår som elmotorn automatiskt kunde följa. Alla kommandon sköttes direkt från handen med endast några knapptryckningar, precis som idag.

Mathias Holgersson: ”Jag använder min elmotor 90% av tiden på sjön, därav är driftsäkerhet och funktionalitet viktigast för mig.”

– Jag använder min elmotor 90% av tiden på sjön, därav är driftsäkerhet och funktionalitet viktigast för mig, att Minn Kota dessutom har marknadens bästa ankringsfunktion gör inte saken sämre, säger Youtube-stjärnan Mathias Holgersson.

2020 är det sömlös integration i det marina nätverket One-Boat Network som gäller. Minn Kota-elmotor, Humminbirdskärmar, Humminbird 360-givare och Minn Kota Talon elektroniska grundvattenankare samarbetar i ett intelligent nätverk för att maximera möjligheterna på vattnet.

Sedan O.G. Schmidt drog första penseldraget till vad som skulle bli den första elmotorn för båtburna sportfiskare så har Minn Kota idag sålt 11 miljoner motorer. Det gör Minn Kota till världens mest sålda trollingmotor.

Äger du en av dem?

Mikael Puhakka: ”Med min Minn Kota i-Pilot kan jag följa en kant samtidigt som jag har händerna fria för både fiske och mina kunder.”

– Med min Minn Kota i-Pilot kan jag följa en kant samtidigt som jag har händerna fria för både fiske och mina kunder. Elmotorn sköter sig själv, säger fiskeguiden Mikael Puhakka

Några viktiga milstolpar
1934 – Första växeldrivna elektroniska elmotorn.
1965 – Första elmotorn med fram- och bakväxel.
1968 – Första fotpedalen.
1985 – Första enheten för batterispar och variabel hastighet såldes som tillbehör (Maximizer™).
1991 – Första mikrochip-kontrollerade självstyrningssystemet för elmotor. (AutoPilot™).
1992 – Första vass-och sjögässkyddade elmotorpropellern (Weedless Wedge™).
1999 – Första elmotorn med automatiska nedsättning/upptagning.
2002 – Första elmotorn med inbyggd ekolodsgivare.
2003 – Första elmotorn med trådlös fjärrkontroll (CoPilot™).
2007 – Första elmotorn med inbyggd Dual Beam ekolodsgivare.
2010 – Första trådlösa fjärrkontrollen med GPS-baserat navigationssystem (i-Pilot®).
2013 – Första trådlösa fjärrkontrollen med GPS-baserat navigationssystem som kommunicerar med en Humminbirdskärm (i-Pilot® Link™).
2017 – Första kabelstyrda elmotorn med GPS-baserat navigationssystem som kommunicerar med en Humminbirdskärm (Ultrex™).
2018 – Elmotor, Talon och Humminbirdskärmar kommunicerar i ett sömlöst marint nätverk (One-Boat Network).

Adam Orre: ”Med fördelarna från Mega360 Imaging kombinerat med One-Boat Network kan jag snabbt skaffa mig en uppfattning om ett nytt vatten.”

– Med fördelarna från Mega360 Imaging kombinerat med One-Boat Network kan jag snabbt skaffa mig en uppfattning om ett nytt vatten. Att hitta struktur och intressepunkter och fortfarande fiska effektivt med en fot på Ultrex pedalen är superviktigt i fisket för mig, säger Adam Orre, säljare på CWC.

Äger du en trollingmotor från Minn Kota? Om inte – kika här!

Kinnekulleträffen inställd – svenska mästarna utsedda

$
0
0

I sista stund togs beslutet att ställa in klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen, på grund av coronaviruset. Det innebär att segrarna i Swedish Trolling Masters kan utses redan nu.

Arrangörerna av Kinnekulleträffen hade samråd med Götene kommuns säkerhetssamordnare, och de såg en risk i att folk från andra delar i landet åkte till Hällekis, dels för smittspridning och dels för att eventuellt insjuknade deltagare skulle belasta vården i fel del av landet. Som plåster på såren arrangerades istället en frivillig ”BIG FISH”-tävling för de team som var anmälda till Kinnekulleträffen.

Team Locos är Svenska mästare i trolling.

– Fredagens största var en lax på 10,3, som fångades av team Karlsberg som gick ut från Laxhall. Lördagens största var en lax på 10,35, som fångades av Team Forsbacken som gick ut från Spiken (Lidköping). Söndagens största var en lax på 8,3 som fångades av team No Fish som gick ut från Hällekis, berättar Fredrik Andersson i arrangörsstaben.

Med ett inställt Kinnekulleträffen så blev det bara fyra deltävlingar i SM-serien, Swedish Trolling Masters. Det innebär att ställningen efter Laxcup Vättern också blir slutresultatet. Guldmedaljörer är Team Locos med 90 poäng, silvermedaljörer Team F.I.S med 71 poäng, och bronsmedaljörer Team Bertan/Lowrance med 58 poäng.

Frågan är om det blir några ändringar inför nästa års upplaga av Kinnekulleträffen?

– Nejdå, alla team som är anmälda till årets tävling är anmälda till nästa års tävling. Vi hoppas bara på ett coronafritt läge, hälsar Fredrik Andersson.

Läs även om andra storlaxar:

Klassisk rulltömning när Team Bertan fick drömlaxen

 


Fritt fram för den stora fiskehelgen i Stenungsund

$
0
0

Här kommer ett efterlängtat besked för fiskevänner som vill umgås och samtidigt mäta sig mot varandra. Hakefjorden Cup och den stora fiskehelgen i Stenungsund blir av som planerat.

Väldigt många evenemang och tävlingar har ställts in, utifrån direktiven om social distansering kring Covid-19. Arrangörerna av sportfiskehelgen i Stenungsund har dock skräddarsytt upplägget så att det är grönt ljus.

– Det blir av. Det är begränsat antal som får gå in i butiken samtidigt vid anmälan, och max 50 personer vid prisutdelningen som för övrigt är utomhus utanför restaurang Solliden. Allt enligt gällande direktiv, hälsar Jonas Nordigårds i arrangörsstaben.

Förutom havsöringstävlingen Hakefjorden Cup så kommer det erbjudas provkastning av spön och rullar, visning av båtar och efterföljande middag och kalas.

Lär dig mer om havsöring här nedan:

Få koll med Fultons formel – det skicket är öringen i!

 

 

Snacka om tajming: Populära Sommargäddan snart igång

$
0
0

Många arrangemang har ställts in i dessa coronatider och det finns ett uppdämt tävlingssug bland många sportfiskare. Då kommer rikstävlingen Sommargäddan som ett brev på posten.

Sommargäddan 2019 blev större än vad arrangörerna vågade hoppas på, och totalt var det 504 (!) lag över hela landet som gjorde upp i grundomgången. Nu är det dags att anmäla sig till upplagan 2020, och med tanke på restriktionerna om social distansering så är Sommargäddan bättre tajmad än någonsin. Upplägget är som vanligt att alla tävlar på valfritt vatten i hela Sverige, så någon trängsel kommer det inte att bli fråga om.

– Ja, efter ett år av längtan har det blivit dags att börja vässa krokarna för på självaste nationaldagen 6 juni sparkar årets upplaga igång, och anmälan öppnar redan lördag 25 april, säger tävlingsledaren Daniel Lövstedt.

Konceptet att tävla i sitt hemmavatten och mäta sig mot resten av Sverige har blivit en stor succé och är nu inne på sin 6:e säsong.

– Tävlingsledningen har kämpat i ett helt år för att göra den bästa tävlingen någonsin och via enkäter har de fått svar på frågor som har tagit tävlingen vidare i utvecklingen, berättar Daniel och presenterar här nedan de nya reglerna.

Nyhet 1: Topp tre i varje zon tar sig nu till final, detta stod klart då det alternativet vann överlägset i vår enkät.

Nyhet 2: Sverige är som tidigare indelat i 5 zoner i kvalet, det som är nytt är att vi har gjort det ännu mer attraktivt att vinna sin zon genom att även ge ut fina priser även här. Topp tre i varje zon får förutom en plats i finalen fina priser från våra sponsorer.

Nyhet 3: Tillsammans med en av våra nya sponsorer vinner nu även längsta gäddan i varje zon ett fiskeställ.

Här kan du läsa mer om Sommargäddan och hur du anmäler dig.

Missa inte att läsa om de sanslösa fiskarna i Sommargäddan 2019:

Sanslöst resultat gav Savage Gear segern i finalen

Här ska mer aluminium ge fler gäddor och abborrar

$
0
0

Rubriken här ovan kräver såklart en förklaring. Kan verkligen aluminium göra så att fiskbestånden i en sjö återhämtar sig? Jo, om det sker genom rätt metoder.

Det är just denna process som nu genomförs i sjön Norrviken i Sollentuna kommun, mellan Stockholm och Uppsala. Norrviken är hårt påverkad av gamla miljösynder och fosforhalterna är alldeles för höga för att vattenlivet ska frodas.

En specialbyggd båt ska nu spruta ner aluminium i sjön, och redan i sommar förväntas ett positivt resultat. Det handlar om att tillsätta ett flockningsmedel som innehåller aluminium, som redan förekommer naturligt i vatten. Det ämnet binds med fosforet, vilket begraver problemen i botten, rapporterar SollentunaDirekt.se.

Totalt väntas restaureringen av Norrviken kosta 5,7 miljoner kronor.

Vad väntas då effekterna bli? Jo, bland annat mer gädda och abborre, och såklart ett klarare och mer attraktivt vatten.

– Med behandlingen bryter man en negativ spiral och skapar förutsättning för att sjön ska kunna återhämta sig och bli välmående igen, säger Towe Holmborn som är vattensamordnare på Sollentuna kommun, till SollentunaDirekt.se.

Missa inte detta erbjudande:

Coronatider: Fiska för 1 krona i Göteborg och Stockholm

2 300 fångade gäddor – bara åtta stycken över metern

$
0
0

Att sälen går hårt mot gäddbeståndet i Stockholms skärgård är ingen nyhet. Nu kommer det siffror som bekräftar sälens framfart – och det är ingen munter läsning för fiskvänner.

Det är Sportfiskarnas Tobias Fränstam och länsfiskerikonsulenten Henrik C Andersson som provfiskat Stockholms bästa lekvikar för gädda. Det hela har skett inom projektet ReFisk, och de har haft dispens att fiska i fredade områden för att undersöka beståndsstrukturen.

Nu presenteras några av resultaten:

2 300 fångade gäddor.

1 stycken gädda över 10 kilo.

8 stycken gäddor över 1 meter.

– Åtta gäddor över metern är vad man får även om man tillåts fiska de grundaste och mest skyddade vikar som ingen annan sportfiskare ens besöker under våren. Det stora svaret på denna gåta är gråsäl, gråsäl och gråsäl, vilka har en mycket omfattande predation på gädda som påverkar beståndsstrukturen och åldersfördelningen mycket negativt. Och det har inte med att göra att det är lite mat för dem i havet, eller att ingen skrämmer dem längre, utan att det är så ofantligt många. Och det blir bara fler för varje år, konstaterar Tobias Fränstam.

Här kan du se en film från deras provfiske.

Vilka tre åtgärder skulle då Tobias Fränstam vilja se för att trenden ska vända?

– Tala om hur många sälar vi skall ha. Se orimligheten i till exempel en vargstam på 250 vargar och en gråsälsstam på 60 000 individer (flera andra sälarter med). Båda är toppredatorer som har stor effekt på deras ekosystem de lever i, men beakta proportionerna.

– Tillåt handel med sälprodukter som skinn/kött. Möjliggör incitament till näring som samtidigt tar hand om andra problem.

– Jaga säl i miljöer där de gör som störst skada, som lekvikar för gädda under tidig vår och sen höst.

Läs även denna artikel i Fiskejournalen:

Synen som upprör: Massor av gäddskallar i skärgården

Uppmaning – nu behöver lekande gös lugn och ro

$
0
0

Det är oftast laxen och gäddan som står i händelsernas centrum på Vänern. Nu vill dock länsstyrelsen i Värmland och Västra Götaland rikta fokus mot gösen – genom att uppmana sportfiskare att låta den vara ifred.

Länsstyrelsen meddelar att de tillsammans med Kustbevakningen kommer att genomföra fisketillsyn inriktad på just gös. Detta med anledning av att det mellan 25 april och 25 maj är förbjudet att fiska efter arten inom Vänerns fredningsområden. Den behöver helt enkelt lugn och ro.

− Det är viktigt att tänka på att göshannarna fortsätter vakta rommen en tid även efter fredningsperioden. För att vi ska kunna fiska även i framtiden behöver alla respektera reglerna, säger Fredrik Larson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Här är reglerna i korthet:

1) Inom fredningsområdena i Vänern är det förbjudet att fiska med nät eller handredskap om fiskemetoden kräver båt. Dragrodd är tillåtet.

2) Det ska alltid finnas en fiskådra fri från rörliga och fasta fiskeredskap i den djupaste delen av vattendraget eller sundet. Fiskådran ska utgöra en sjättedel av bredden på vattnet.

3) Om gös fångas av misstag ska den genast släppas tillbaka i vattnet.

4) I Byälvens fredningsområde är fredningstiden för gös förlängd till den första lördagen i juli, klockan 12:00.

5) Om fisken ändå måste hanteras ska händerna vara blöta, så att fiskens skyddande slemskikt inte skadas. Fisk som inte får sparas ska genast krokas av och släppas tillbaka så fort som möjligt, helst utan att lämna vattnet.

Läs även om denna jättegädda:

Målgång i Mora – efter många pass fick Mattias sin jätte

 

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live