Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

11 dygns väntan gav årets största abborre

$
0
0

Så sent som i lördags fångades årets hittills största abborre av ingen mindre än specimenmetaren Vicktor Hallensjö från Linköping. Det blev en långdragen satsning i Rögle dammar med dålig sömn och långt mellan huggen men till slut satt drömfisken där.

Vicktor Hallensjö från Linköping har en av landets fetaste PB-listor. Under åren har han skämt bort oss andra sportfiskare med bilder på fantastiska fångster. Nu är det dags igen. Under förra veckans satsning i Rögle dammar drog han tillslut årets hittills tyngsta abborre. Men resan fram till det avgörande hugget var långdragen, hela elva dygn lång.

– Jag satsade först sex dagar i början av mars, men det ville sig inte. Så det fick bli ytterligare en resa. Den här gången gick det vägen, men det satt långt inne. Och det var först efter femte dagen den till slut låg i håven, berättar Vicktor för Tommi Meriläinen på Swedish Anglers.

…efter fem dygn med regn, stormbyar och svår sömn satt slutligen målfisken.

Vädret var för hårt för att sätta upp tältet så Vicktor fick tillägna de kommande dygnen i bilen men efter fem dygn med regn, stormbyar och svår sömn satt slutligen målfisken.

– Jag körde igång vid sexrycket som vanligt. Använde feeder med krillkung, blandat med maggots och boosterolja. Jag hade fått en del mindre fiskar under veckan, så jag litade på taktiken. Det gällde bara att pricka rätt tidpunkt. Men just den här dagen hade jag metat i tio timmar utan ett pet. Vid åttatiden på kvällen kastade jag om ett av spöna, men innan jag hade hunnit spänna linan så fick jag ett rejält hugg. Jag tänkte gädda eftersom den tog i droppet. Tyngden i andra änden pekade på det. Men när jag såg fisken så insåg jag att det var en gigantisk abborre. En riktig gris. Givetvis blev landningen onödigt dramatisk med lite strul med andra spöet, men det gick ändå vägen. Kvällarna och skymningen har varit den heta tiden. Nappen när dom väl bestämt sig för att äta har varit rejäla. Denna var inget undantag, säger Vicktor till Tommi på Swedish Anglers.

Abborren som Vicktor tog vägde in på på maffiga 2560 gram. Den var 50 centimeter lång och återutsattes direkt efter dokumentationen .

Läs hela storyn och lite till på Swedish Anglers.


Sebastians segervrål – fick jättegädda på Vättern

$
0
0

Vilken start på veckan – och på hela fiskesäsongen för den delen. Sebastian Rylander fick sitt livs fångst under måndagen när han spinnfiskare upp en gädda på imponerande 16,34 kilo i Vättern.

Det har varit några galna veckor rent fångstmässigt i Sverige, där stora abborrar och gäddor avlöst varandra. Den här gången var det alltså Sebastian Rylander från Motala som fick Sportfiskarnas storfiskregister att gunga till. Han och kamraten Daniel Ivarsson har både fått runt 10 gäddor över 10 kilo tidigare, men ingen har varit i närheten av denna fisk.

Här kommer deras fångstberättelse:

– Det är en gädda som vi har lagt många timmar på att hitta, och att få ta den på spinnfiske är bara otroligt. Fisket började som många andra dagar i Vättern, väldigt segt. Vädret är strålande, ur ett semesterperspektiv, vi har knappt någon vind alls och solen lyser klart ner i Vätterns vatten. Vi var på ett ställe där vi har tagit stora gäddor innan, ett stort område där ”röding-gäddor” brukar vandra in för leken under våren, så vi visste att ett hugg skulle räcka.

STORA FISKAR EFTER BETET

Gäddan vilar i håven.

Klockan är 12–13 när vi åker ut, första tre timmarna är sega och vi fiskar då lite djupare. Vi har några mindre följare men inget som sticker ut. Vi väljer sedan att åka in på lite grundare vatten, runt två meter, för att testa lyckan, här skiftar botten kraftigt och vi får nu lite mer lera och även fläckar av vegetation. Tidigt så har Daniel en stor fisk efter, en meterfisk. Där börjar allt, vi har ett par fina gäddor som vänder vid båten och inte riktigt vill ta. Klockan närmar sig 16:30 när jag drar ett kasst med min big bandit (Red fire tiger), som jag tar hem med långa vevstopp, plötsligt ser man bara en glittrande sida som skär i vattnet och det tar tvärstopp. Gäddan gör stora huvudskakningar och några rusningar. Nu ser Daniel gäddan för första gången och säger bara högt ”den är över 15”, jag står nervös med spöt i handen och maxpuls.

VILL DELA MED SIG AV GÄDDAN

Till slut lyckas Daniel håva den magiska gäddan och glädje brister ut i båten. Vi vägde gäddan med godkänd digitalvåg (två gånger för att vara säkra), vi förstod direkt att denna gäddan var över 15 kilo dock. Vi har nämligen fångat flertalet stora gäddor ihop, bland annat en 14.1-kilos från Vättern som Daniel tog, även den spinnfiskad på våren. Vi valde dock att inte storfiskregistrera just den, då vi var rädda att ”vårt” ställe skulle synliggöras, men med denna magnifika gädda på över 16 kilo så tycker vi gäddsverige måste få ta del av den.

Med måttband mättes den till endast 117 centimeter lång, men med hela 61 centimeter runt buken och vikten 16.34 kilo. Sedan släpptes hon snabbt tillbaka och drog så fort hon nuddade vattnet, rapporterar Sebastian.

Fiskejournalen kan bara gratulera honom till en fantastisk fisk och tacka för storyn!

Läs även om denna jätteborre:

11 dygns väntan gav årets största abborre

Chockbesked för fiskare – sträcka i Kalixälven kan stänga

$
0
0

Många rekommenderar aktiviteter utomhus i dessa coronatider. Nu kommer ett besked som får sportfiskare att rasa: Det berömda laxfisket i Kalixälven kring Jockfall verkar i dagsläget stängas av fiskerättsägaren kommande sommar.

Att fiskecamper stängs för utländska turister, eller att man inför begränsningar i antalet gäster, har redan skett i samband med coronavirusets spridning. Nu går svenska fiskerättsägare så långt att man vill stänga en älvsträcka, utifrån folkhälsomyndighetens direktiv om resor och sociala sammankomster. Det handlar alltså om det populära fisket kring Jockfall, närmare bestämt två kilometer nedanför fallet och nio kilometer ovanför fallet. Det hela avslöjas av Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten.

– Man måste ta sitt ansvar och undvika att sprida smittan, säger Robert Eriksson som är ordförande för Jocks byamän som äger fiskerätten på den aktuella sträckan.

Till Norrbottens-Kuriren säger han att beslutet togs efter telefonkontakter med fiskerättsföreningens alla 23 medlemmar, och att online-försäljningen av fiskekort redan är stoppad.

Knappt hann nyheten komma ut innan både sportfiskare och entreprenörer kritiserade beslutet, som anser att det är en överdriven handling att stänga en älvsträcka. I synnerhet när utomhusaktiviteter som fiske kan göra gott för hälsan, förutom att det gynnar den lokala ekonomin.

FISKECAMP KAN DRABBAS

En av aktörerna som riskerar att drabbas hårt av beslutet är fiskecampen i Jockfall, som drivs av familjen Landin sedan många år. Även om det finns andra sträckor och platser att fiska på i området så är naturligtvis själva Jockfall den hetaste attraktionen.

– Vi ska absolut följa myndigheternas råd. Vi har redan förberett oss på att kunna servera maten utomhus i större utsträckning. Men vi vet inte hur det ser ut till sommaren. Bibehålls reseförbudet i andra länder så kan det bli många avbokningar i alla fall, och lokalbefolkningen och andra kan ju vilja fiska, säger hon till Norrbottens-Kuriren.

Ett fiskestopp i Jockfall skulle kunna drabba fler områden längs hela älven och övriga Norrbotten, anser Ann-Sofie Landin.

– Många fiskare vill besöka flera ställen. Blir det inget fiske här är risken att de inte kommer alls, säger hon till Norrbottens-Kuriren.

HOPPET FINNS FORTFARANDE

Enligt uppgifter till Fiskejournalen så arbetar dock flera aktörer intensivt just nu för att fisket i Jockfall trots allt inte ska stänga, bland annat Heart of Lapland, Swedish Lapland och Sportfiskarna. Det återstår att se om de kan få fiskerättsägarna på andra tankar. Det ska också poängteras att själva fiskecampen i Jockfall kommer att hålla öppet som vanligt.

Läs mer om fiskets positiva effekter:

Nytt fall prövas – vill att fiske ska räknas som friskvård

SLU: Bra att hemkära laxar simmar vilse ibland

$
0
0

Atlantlaxen som vandrar upp på svenska västkusten är synnerligen hemkär och trogen sin födelseplats. Däremot kan det vara bra att lagom många felvandrar ibland, är slutsatserna i en stor kartläggning.

Det är Sveriges lantbruksuniversitet som är klar med en genetisk kartläggning där det bland annat gjorts DNA-analyser av Atlantlax från 17 vattendrag längs den svenska västkusten.

Det konstateras att Atlantlaxen längs västkusten är genetiskt skilda ifrån varandra. De genetiska skillnaderna mellan laxpopulationerna i väst är dock inte lika stora som skillnaderna mellan lax från Östersjöns olika laxälvar. Det här beror bland annat på att alla Atlantlaxar har ett gemensamt ursprung, men också på att fler Atlantlaxar än Östersjölaxar tycks ”felvandra” inför leken simmar de upp i ett annat vattendrag än det i växt upp i, framkommer det i rapporten.

Och just felvandring kan bli lyckad, om det sker i en lagom dos.

– På västkusten har vi många åar som mynnar nära varandra i havet och då kan lax och öring ta fel älv. Att vandra till rätt älv är viktigt för att bevara den lokala stammens anpassning till hemmamiljön, men samtidigt är det bra med lite, lite felvandring så att hela tiden nya gener kommer in. Felvandring är alltså inte ”fel” ur en biologisk aspekt, men den får inte bli för omfattande, säger Linda Söderberg, forskare på SLU Aqua.

Hon sätter också ned foten när det gäller laxens framtid. Mängden laxungar som föds per hektar uppväxtområde har minskat, både på grund av miljöförändringar och påverkade vattendrag.

– För att säkra Atlantlaxens genetiska variation och motståndskraft mot miljöförändringar så måste vi fortsätta arbetet med att restaurera och tillgängliggöra habitat. Det är särskilt viktigt av att vi fortsätter att ta bort onödiga vandringshinder i vattendragen så att laxen kan nå sina gamla uppväxtområden, som ofta gjorts otillgängliga på grund av vattenkraftutvinning. Samtidigt måste förstås fisket anpassas och minska, något som skett både genom föreskrifter från myndigheter och genom frivilliga åtgärder, säger Linda Söderberg i ett pressmeddelande.

Läs även om dessa skillnader:

Blank eller besa – vi reder ut begreppen

Coronatider: Fiska för 1 krona i Göteborg och Stockholm

$
0
0

Hur ska stadsbor lockas ut i naturen i dessa coronatider, då det rekommenderas resestopp och social distansering? Svaret är fiske på hemmaplan. Nu sänker Sportfiskarna priset på fiskekorten i Stockholm och Göteborg till bara 1 krona.

Sportfiskarna har 63 000 medlemmar och 400 anslutna klubbar, och många av dem är hemmahörande i storstadsområdena. Eftersom Folkhälsomyndigheten betonar fördelarna med att vara utomhus och bedriva friluftsaktiviteter på hemorten så vill Sportfiskarna göra det nästan helt gratis att fiska, eller snarare till priset av en krona.

– Vi hoppas kunna minska behovet av resor. Att enkelt komma ut i naturen med ett fiskespö i handen är ett fint sätt att både stressa ned och aktivera sig som vi hoppas att fler nu kan upptäcka, säger Sten Frohm, Sportfiskarnas generalsekreterare, på deras hemsida.

Fisket i de över 100 sjöar som ingår i Gula kortet i Göteborg respektive Sportfiskekortet i Stockholm upplåts för endast 1 krona under hela april. Fiskekorten löses digitalt på Fiskekort.se, hälsar Sportfiskarna. Här hittar du mer information!

Missa inte att läsa om denna monstergädda:

Sebastians segervrål – fick jättegädda på Vättern

Förkortad arbetsdag belönades med drömabborre

$
0
0

Storabborrarna trillar in på löpande band till redaktionen. Den här gången är det Simon Schultzberg från Alsterbro som under tisdagen lyckades fånga en abborre av gigantiska mått. Läs hans story här.

Förkortad arbetsdag gav sportfiskaren Simon Schultzberg och hans vänner möjlighet till mer tid på vattnet. Tiden utnyttjades väl, inte minst av Simon som drog tre ”reggfiskar”, varav en gigantisk fisk. Gänget jiggfiskade på grunt vatten i några av norra Kalmar läns heta skärgårdsvikar. Teknik, plats och väder visade sig stämma perfekt. Simon berättar:

– Trots den hårda blåsten beslutade vi oss för att passa på att njuta av den förkortade arbetsdagen på bästa sätt, nämligen med spöt i näven och vatten under fötterna. Fisket började lite halvtrögt och det var endast smågäddorna som visade intresse för våra beten. Men efter en kort förflyttning förändrades resultatet markant. En hård smäll i spöt och första storabborren var ett faktum. Fisken som högg på endast en halvmeters djup i en vegetationsrik vik stretade emot rejält och jag förstod att mitt nya personbästa satt fast i linänden. Fisken gled in i håven och vi alla insåg att den magiska tvåkilosgränsen var spräckt, men att vikten skulle stanna på 2490 gram trodde vi aldrig. Kroppen skakade av fiskefrossa och jag kunde knappt ta in känslan när vi såg den vackra fisken simma tillbaka, berättar Simon för Fiskejournalen.

Fisken som högg på endast en halvmeters djup i en vegetationsrik vik stretade emot rejält och jag förstod att mitt nya personbästa satt fast i linänden.

Strax därefter fångade Simon ytterligare två storabborrar, den ena på 1950 gram och den andra på 1880 gram. Dessutom tog en av de andra grabbarna en fisk på över två kilo. Alla fiskar togs på jiggen Sarven från Bite of Bleaks. Vinnarfärgen för dagen var motoroil/glitter.

Vi lyfter på fiskesmäcken och gratulerar gänget till ett fantastisk fiske!

 

Nu trappas äntligen öringfisket upp i Bergeforsen

$
0
0

Det sägs att kunden alltid har rätt. I Bergeforsen har gästerna efterfrågat trappor ned till det populära fisket i Indalsälven – och nu har deras önskan fått gehör.

Redan på långfredagen är det smygpremiär för fisket i Bergeforsens hetaste sträckor, nämligen zon 1 och zon 2. Premiären sker lite tidigare i år, utifrån gästernas önskemål.

– Folk har hört av sig och vill komma ut, eftersom många inte har något annat att göra med tanke på coronaviruset. Därför tog vi beslutet att öppna redan nu, berättar Annelie Hamrin, arrendator som driver Bergeforsfisket tillsammans med sin man Torbjörn.

Just att lyssna på gästernas önskemål har varit högsta prioritet sedan de tog över fisket inför förra säsongen. Just en trapp var det många som efterfrågade, och det var en självklarhet för Anneli att fixa det inför årets säsong.

–  Det har blivit jättebra respons från gästerna. Vi tog hjälp av snickaren Fredrik Lybeck som också är fiskare, och han har verkligen tänkt till kring detaljerna. Det blir en terrass med spöhållare, berättar Annelie Hamrin.

Hon räknar inte med någon anstormning av gäster de första dagarna, även om folk är nyfikna på både trapporna och fisket.

– Vår höjdpunkt är först om några veckor när den nystigna öringen förhoppningsvis kommer, och vi lägger i hyrbåtarna om någon vecka. Även om det är kämpavillig öring som folk mest är ute efter så får vi inte glömma laxen heller, det brukar ju komma upp någon kring 20 kilo, berättar en glad och förväntansfull Annelie Hamrin.

Läs även om detta i Fiskejournalen:

Nytt fall prövas – vill att fiske ska räknas som friskvård

Rekordmånga sälar och skarvar fällda på Åland

$
0
0

Debatten rasar kring sälen och skarven bland svenska sportfiskare, där det krävs kraftigare åtgärder för att skydda fiskbestånden. Nu kommer en rapport från Åland, där det fälldes 343 gråsälar och 1 195 skarvar senaste säsongen.

Det är tidningen Jägaren, som ges ut av Finlands Viltcentral, som rapporterar om siffrorna från jaktsäsongen på Åland. Faktum är att det handlar om ett rekord, eftersom det aldrig förr fällts så många skarvar och sälar kring Åland.

Jakten på sälen och skarven har underlättats för just ålänningar, eftersom det inte längre behövs särskilda tillstånd, utan jakten kan ske på eget initiativ. Det finns dock kvoter som jägarna måste hålla sig till. Det bör också nämnas att själva kvoten för 2019 var högre än slutresultatet, nämligen 450 gråsälar och 2 000 storskarvar.

Här kan du läsa om planerna för skarvjakt i Sverige:

Sportfiskarna stöttar förslag om skarv-halvering i Stockholm


Hoppsan – nejonögats hjärna liknar människans

$
0
0

Människans hjärna har stora likheter med hjärnan hos fisken nejonöga. Den upptäckten levereras nu från svenska forskare på Karolinska institutet. Dessutom kommer det besked om stora insatser för att skydda havsnejonögat.

Det är måhända ett ämne ett periferin för oss sportfiskare, men eftersom nejonöga är aktuell ur flera aspekter just nu så lyfter vi gärna dess speciella egenskaper. Bland annat gjordes upptäckten i höstas att den fanns i bäckar i trakterna av Åre, vilket var ett glädjebesked för länsstyrelsens personal.

Nu kommer också beskedet att Havs- och vattenmyndigheten ska genomföra en satsning för att rädda havsnejonögats lekmiljöer i de halländska vattendragen. Fiskejournalen har tidigare berättat att urtidsfisken havsnejonöga är akut hotad, och att det enligt den senaste uppskattningen finns färre än 100 individer kvar på den svenska västkusten.

Nejonöga har nu gett forskarna nya ledtrådar kring människans hjärna.

”Grunden för människans hjärna ligger över 500 miljoner år bakåt i tiden, vilket är långt tidigare än vad man förut trott. Fisken nejonöga har gett oss ny kunskap. Tänk dig en T-Ford som sedan blivit en Ferrari. Det är stora skillnader, men grunden är i stort sett densamma”.

Så beskriver forskningsledare Sten Grillner, professor i neurofysiologi vid Karolinska institutet upptäckten som visar att människans hjärna har stora likheter med hjärnan hos fisken nejonöga.

Det har antagits att människans hjärna utvecklats från däggdjur, och att det hände för ungefär 200 miljoner år sedan. Vad forskarna vid Karolinska institutet nu sett är att grundfunktionerna i vår hjärnbark återfinns hos fisken nejonöga. Ett djur som funnits i över 500 miljoner år.

– Det betyder att väldigt tidigt fanns en grundplan för hur nervsystemet skulle organiseras som sedan har utvecklats under evolutionen, och att det inte skett framförallt hos däggdjur som man trott fram till nyligen, säger Sten Grillner till SVT.

Här kan du se hela inslaget om nejonögat och upptäckten.

Läs även om detta grepp för att skydda vild fisk:

Nytt grepp: Sätt tillbaka vilda öringen och vinn ett pris

Närkontakt med fiskfavoriter i Sportfiskarnas artfilmer

$
0
0

Gädda, öring och gös är tre av de mest populära arterna för sportfiskare i Sverige. Just dessa tre fiskar får du lära känna lite bättre i en ny serie från Sportfiskarna.

Det är i samband med ett projekt, som medfinansierats av Havs- och vattenmyndigheten, som Sportfiskarna tagit fram ett informationsmaterial om tre svenska arter – gädda, öring och gös. Ambitionen är att kombinera fakta från nationella och internationella forsknings- och myndighetsrapporter tillsammans med goda exempel, för att fokusera på fiskevård och förvaltning.

Till sin hjälp har de några av Sveriges absolut främsta experter på de aktuella fiskarna, och det finns även ett häfte att ladda ned om respektive art. Filmserien inleds med gäddan och dess livscykel:

– Gäddans levnadsstrategi är väldigt enkel. Det är en överfallspredator som gömmer sig i vegetation och kastar sig blixtsnabbt fram för att fånga det byte den jagar, konstaterar Sportfiskarnas Tobias Fränstam i filmen, som du hittar här!

Missa inte att läsa om detta gäddäventyr:

Kamraternas osannolika fisketur – drog två drömgäddor

Patriks unika knivar får publiken att tappa andan

$
0
0

Som ung var han helt ointresserad av slöjd och hade enligt sig själv tummen mitt i handen. Nu gör Patrik Nilsson knivar som får både fiskare och jägare att tappa andan – och som bara några få hinner köpa innan de sålt slut.

Kniven i sin helhet.

Det är en ödmjuk men stolt Patrik Nilsson som Fiskejournalen får ett snabbt snack med, i en lucka mellan snickarverkstaden i Jokkmokk och maskinhallen i Gällivare. Han pendlar 20 mil flera dagar i veckan till sitt jobb som maskinförare, men förhoppningsvis kan han snart börja spendera mer tid hemma tillsammans med familjen och verktygen. Det går nämligen bra för hans lilla hobbyverksamhet, eller rättare sagt riktigt bra. Patriks alster med hoppande laxar och andra naturmotiv väcker stor uppmärksamhet och säljer fortare än de hinner produceras.

Kan du kort berätta om bakgrunden till knivarna?

Ett annat verk av Patrik.

– Jag var som sagt helt ointresserad av hantverk, men när det var Jokkmokks vintermarknad så gick jag alltid och beundrade knivar och blad bland stånden. Ett år bestämde jag mig för att testa själv, och fick hjälp av en granne som tillverkade knivar. Så småningom köpte jag egna maskiner och lånade böcker, och efter ett tag började jag experimentera och hitta min egen stil.

Patriks signum har blivit att leka med materialet, och bland annat sätta in färdiga bilder och lokaltillverkade smycken i skaftet.

– Jag använder bland annat äkta silversmycken från Jokkmokks Tenn, och när jag fäller in dem i skaftet med hjälp av en epoxyblandning så blir det ett kristallklart resultat. Just epoxylim ger ofantliga möjligheter att utveckla, knivslöjd kan bli ganska enformigt annars.

Patrik Nilsson i verkstaden.

Just nu håller han på med ett harrmotiv, där det gäller att hitta rätt rödnyans utifrån kundens önskemål.

Nyligen visade han upp en kniv med hoppande lax på en Facebook-sida för laxfiskare, och då blev det högtryck i kommentatorsfältet. Tanken är dock inte att Patrik ska mätta marknaden, utan behålla exklusiviteten.

– Inte alla ska ha råd att köpa en sådan här kniv, och jag vill inte massproducera heller.

Förresten – hinner du fiska något själv mellan varven?

– Jo, det blir lite fiske när tiden finns. Jag är ju uppvuxen i Vuollerim, och där har jag tagit några fina öringar i Lule älv, bland annat en öring på 6,9 kilo som jag fick en guldnål för, berättar Patrik Nilsson innan han återgår till snickarverkstaden.

Ni som vill få tag på honom om veta priser gör det säkrast via Facebook-sidan Laponia Knife Patrik Nilsson.

Läs mer inspiration från norra Sverige:

Fiskedestination letar prickigt guld i Lappland

 

Bakslag för fiskesatsande kommun – kraftverk blir kvar

$
0
0

Nordanstigs kommun beskrivs som ett nationellt föredöme i arbetet för vandringsfria vattenvägar, och satsar miljoner på ett förbättrat fiske. Nu kommer dock ett bakslag eftersom Vade kraftverk blir kvar, efter ett beslut i Högsta Domstolen.

Nordanstigs kommun har prisats och hyllats för sin satsning på fisketurism och fiskevård, där strategin är att skapa fria vandringsvägar från havet och så långt in i landet som möjligt via Harmångersån och Gnarpsån.

Ett mål har varit att riva ut Vade kraftverk i Harmångersån, och kommunen har varit en motpart när kraftverksägaren ansökt om tillstånd för att driva elproduktion vid det aktuella kraftverket. Nu har beskedet kommit att kommunen förlorar fallet, och att ägaren får fortsätta producera el.

Ola Wigg (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Nordanstig, meddelar dock att fiskvandringsprojektet fortskrider och ska vara genomfört år 2035.

– Kanske vi kan hjälpas åt att hittat en annan lösning för fiskvandringen. Vi kan hjälpa till att söka bidrag om ägaren tycker att det är intressant, säger Ola Wigg till Hela Hälsingland.

Kraftverksägaren åläggs dock att genomföra flera åtgärder vid kraftverket, enligt miljödomen. Bland annat byta ut gallret vid intaget, skriver Hela Hälsingland.

Läs om fiske i Västernorrland:

Nu trappas äntligen öringfisket upp i Bergeforsen

Etta på svensktoppen i år – ”fotografen” fick sin drömfisk

$
0
0

Johan Bjelkendal har fått äran att fotografera flera abborrar över 2 kilo denna säsong. Äntligen fick han själv ta plats framför kameran – och detta med den hittills största spöfångade abborren i år.

Det fortsätter alltså att rapporteras in fiskar som passerat 2-kilossträcket denna magiska abborresäsong. Förra veckan berättade vi om Vicktor Hallensjö som tog ledningen i svenska årsligan 2020 med en fisk från Rögle dammar på 2560 gram. Nu passeras han av Johan Bjelkendal som baxade upp en borre på otroliga 2610 gram, fördelat på 51.5cm.

Smått chockad över storleken.

– Det känns fantastiskt kul att jag än så länge fångat den tyngsta spöfångade abborren 2020. Speciellt när det finns så många duktiga sportfiskare där ute. Tänk bara hur många kast det har gjorts hittills i år efter abborre, säger han till Fiskejournalen.

TOGS UTANFÖR KALMARSUND

Det ska redan inledningsvis noteras att denna jättefisk togs utanför förbudszonen i Kalmarsund, och den var som sagt väldigt efterlängtad.

– Jag har varit med och fotat några riktigt fina pjäser som tryckt ner vågarna ett par hekton över 2 kilo. När ska det bli min tur, frågade sig Johan innan han och Tobias Berger åkte ut med båten 2 april.

– Vi började fiska runt 9-tiden. Hade helt okej fiske och drygt 2 timmar senare när Anders Josefsson och Jerry Widell ansluter så har jag och Tobbe landat runt 15 stycken borrar och missat en hel del hugg. Anders och Jerry ankrar upp cirka 30 meter ifrån oss och det tar väl inte mer än 10 minuter innan Anders landar sin första abborre för dagen, och inte vilken abborre som helst heller. Nytt pb för Anders och den väger 2 220 gram, lyckan är total i deras båt, berättar Johan.

Och snart skulle glädjevågen nå deras egen båt. De funderade på att byta plats, men så plötsligt får Johan ett stumt hugg när jiggen ligger på botten.

– Jag känner att den är tung och sträcker mig efter håven, men den ena vågen har trasslat in sig i håvnätet så jag ber Tobbe om hjälp. Han löser det och håvar fisken. Den är stor, den är jättestor! Den där är garanterat över 2 kilo tänker jag. Vi stoppar den i vågpåsen och väger med min våg. Den står och fladdrar på strax över 2600 gram.

TRODDE INTE PÅ VÅGEN

Johan utgick faktiskt från att vikten inte stämde, kunde den verkligen vara så stor?

– Jäkla våg, den har ju inte vägt fel innan. Vi får väga med din våg också, säger jag till Tobias. Även där samma resultat. I detta läge har både Anders och Jerry sett vad vi håller på med och ropar ”hur mycket väger den?”. Vi båda är smått chockade, alltså båda vågar står och pendlar mellan 2610-2640 gram. Det slutar med att de kommer upp jämsides med oss och vi väger även med Anders våg, och även den står och pendlar på 2600–2640g. Det är egentligen då jag förstår hur stor den är och brister ut i ett glädjevrål.

De åker till land och kontrollväger fisken till 2610 gram – en otroligt grov fisk från mun till stjärtspole.

Frågan är då hur Johan ska kunna toppa denna fisk – och om han ens behöver fiska mer denna säsong ..?

– Nu när vårsäsongen efter abborre börjar lida mot sitt slut så kommer jag fiska efter havsöring tills i början av juni ungefär. Jag är uppvuxen på Öland och där kan man uppleva fantastiskt havsöringsfiske med rätt kunskaper. Därefter ska jag faktiskt bara ta det lugnt och försöka njuta av sommaren, så gott det går i dessa märkliga tider, konstaterar en nöjd Johan Bjelkendal.

Läs även om denna gigantiska abborre:

11 dygns väntan gav årets största abborre

 

Islossning för Permats – fick sin största öring någonsin

$
0
0

Anders Permats från Leksand är en av landets mest omskrivna storöringjägare. När han rapporterar in nytt personligt rekord så vet vi att det kommer att gunga till ordentligt …

Det är vanligtvis på ismete som Anders Permats tar sina tunga dalaöringar, där han tidigare lyckats passera drömgränsen 6 kilo. Den här vintersäsongen har inte alls motsvarat förväntningarna för Anders, som fick vänta på ljummare tider innan drömfisken högg.

– Vintern har varit väldigt hårdfiskad. Jag lade mycket tid på en ny sjö för mig, närmare 7 eller 8 pass men det blev ingenting, berättar han för Fiskejournalen.

I början av april blev det i stället en färd på öppet vatten, och då blev det äntligen islossning rent fångstmässigt.

– Isen hade precis gått upp och jag bestämde mig för att åka ut. Den högg när jag höll på att sätta ut tredje spöet, precis när jag skulle sätta dit paravanen. Det var ett rejält hugg och tunga stötar.

Det blev en hård kamp i cirka 5–10 minuter innan den gav sig, och efter vägning och mätning fick den simma tillbaka. Måtten var hela 6,8 kilo och 86 centimeter, och Anders Permats fick därmed plåster på såren för sin magra vinter …

Här kan du läsa om Anders vackra vinteröring som också nådde över 6 kilo:

Anders Permats nyårsraket: Öring på 6,6 kilo

Tävla och vinn specialutgåva av klassikern Buster jerk

$
0
0

Stort grattis till Jack Persson från Eslöv och Patrik Carlsson från Linköping – ni har just vunnit var sin ask med unika Buster Jerk-beten från CWC. Rätt sv ar på frågan är x.- Instinct.

Det idag klassiska betet Buster jerk vände upp-och-ner på det svenska gäddfisket då det under en filminspelning 2004 fångade otroliga 22 gäddor över 10 kilo. Nu har du chansen att vinna jubileumsutgåvan av de klassiska färgerna i en ny tillspetsad version. Svara på frågan så kan boxen bli din.

Det finns väl inte en enda gäddfiskare i landet som inte sett filmen Gäddfeber där betet Buster jerk först introducerades? Både filmen och betet som sådant blev startskottet för utbredningen av det omåttligt populära jerkfisket.

Det finns väl inte en enda gäddfiskare i landet som inte sett filmen Gäddfeber där betet Buster jerk först introducerades?

För att hedra 15-årsdagen av Buster Jerk har nu tre transparenta versioner av färgerna Orange Tiger, Mascara och Orange Belly Perch tillverkats och placerats i en stilfull ask. Jubileumsboxen som producerats i en begränsad upplaga kan nu hamna i dina händer och det enda du behöver göra är att svara rätt på frågan och fylla i formuläret här nedan.

Två jubileumsaskar ligger i potten. Vi vill ha ditt svar senast torsdagen den 9 april.

Här har du de legendariska färgerna Orange Tiger, Mascara och Orange Belly Perch i unik transparent version. Svara på frågan och fyll i formuläret så kan den här unika trion bli din.

Ett av CWC:s varumärken är BFT (Big Fish Tackle). Vad heter BFT:s serie av lågprofilrullar? (Svaret finner du på cwcab.com. Endast ett svar/person. SPAM leder till diskvalificering).

1. Perfect

x. Instinct (Rätt svar).

2. Vicious

 


Miljonsatsning på Vänerns lax – fiskeregler kan ändras

$
0
0

Det görs stora insatser för att skydda Vänerns vilda laxbestånd. Nu ska ett mångmiljonprojekt trygga artens överlevnad – och det kan innebära att fiskeregler ändras.

Det är länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmland som ska göra en långsiktig och hållbar plan för att trygga överlevnaden för Vänerns unika laxbestånd. Det handlar om ett EU-projekt på 5 miljoner konor, och under tre år kommer det att samlas in analyser om Vänerlaxens livsmiljöer.

Länsstyrelsen är också tydlig med att även fiskeregler kan komma att ändras för att uppnå målen.

”Projektet ska också verka för ett hållbart fiske där den vilda laxens långsiktiga överlevnad inte hotas. Det kan innebära kraftfulla åtgärder som även påverkar fisket. För att öka möjligheten till naturlig reproduktion krävs sannolikt även stora insatser och åtgärder för miljöanpassning och reglering i älvarna”, konstateras det i ett pressmeddelande.

– Vi är glada att det här viktiga projektet kommer igång. Det behövs en tydlig plan för att trygga Vänerlaxens överlevnad. För att nå framgång med arbetet att bevara den vilda laxen måste ett helhetsgrepp tas som omfattar utmaningar i både älv och sjö, och som berör såväl vild som odlad lax, säger Anna Hagelin, projektledare på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Fiskejournalen har nyligen skrivit om att Vänerns gäddor ska skyddas genom ett projekt, där även fiskeregler kan ses över. Läs om detta nedan:

Projekt skyddar Vänerngäddor – även tävlingar ses över

Färre nätläggare – då blev det öringboom längs kusten

$
0
0

När det snackas om havsöring så fokuseras oftast blickarna mot södra delarna av landet. Den som riktar kompassen mot norr kan dock uppleva ett havsöringsfiske av sällan skådat slag just nu.

Fiskejournalens medarbetare Mattias Landfors och kamraten Emanuel Gideonsson har haft enormt många öringar i håven den senaste tiden. Med Örnsköldsvik som utgångspunkt har de stött på ovanligt mycket kämpavilligt silver, och Fiskejournalen ber dem om sina bästa tips.

Robert Hjort med öring.

– Vi stöter nästan aldrig på en annan människa som fiskar här, medans man mer eller minde får armbåga sig fram på bra ställen söderut, konstaterar Mattias Landfors.

Här har de sammanfattat vad de anser vara de bästa tipsen för hur man lyckas på Norrlandskusten.

– Vi båda var överens om att val av fluga inte var särskilt viktigt då vi fått fisk på det vi haft på då öringen väl varit på hugget! Men ljusa streamers föredrar jag själv.

1) Rör dig mycket och täck yta. Vada sakta fram även när du fiskar. Stå i princip aldrig still längre än ett eller två kast.

2) Byt plats ofta. Har det inte hänt något på cirka en timme är chanserna större att hitta fisk om man byter lokal. Känns den första lokalen het kan man alltid återvända senare under dagen.

3) För fiskedagbok för att på sikt se mönster. Försök skriva upp allt som kan tänkas påverka. Den mesta informationen finns på SMHI:s hav och kustväder. Vatten och lufttemperatur? Sol/molnigt? Fallande/stigande lufttryck? Väder senaste dagarna? Vindriktning och vindstyrka? Högt/lågt vatten? Sjunkande eller stigande vatten?

Norrlandssilver.

4) Prata med så många som möjligt som också fiskar kustöring. Vad har de för teorier? När får de fisk?

5) Kartspana! Jämför de platser du vet levererar fisk med nya. Försök hitta liknande platser och platser som är annorlunda.

6) Ge dig ut utan spö! Att vandra längst kusten en vindstilla dag medans man sneglar ut över havet ger dig en bra möjlighet att täcka stor yta och och förhoppningsvis hitta havsöring som jagar i ytan. Vi har hittat många nya fiskeplatser på detta sätt.

7) Ge inte upp! Vi har riktigt, riktigt mycket havsöring längst norrlandskusten. Förut la många nät längst kusten här och även om det förekommer fortfarande är det betydligt ovanligare nu och vi har en havsöringspopulation som boomat tack vare det.

Läs även om denna nyhet:

Bakslag för fiskesatsande kommun – kraftverk blir kvar

 

Tjuvfiskande gäng ville inte identifiera sig

$
0
0

Kalvsjön utanför Värnamo är känt som ett högklassigt sportfiskevatten. Tre män kunde inte hålla sig från att fiska där förra veckan – trots att det är fiskeförbud från september månad till mitten av maj.

Det var fisketillsyningsmän som bevittnade hur tre personer fiskade under förbudstiden i södra delen av sjön. De aktuella personerna vägrade dock inledningsvis identifiera sig på begäran, men efter en stund kunde man få fram personuppgifter på två av personerna, uppger Värnamo.nu.

De hade redan hunnit få upp en del fisk, och Värnamo sportfiskeklubb har gjort en polisanmälan där de kräver skadestånd för de fiskar som tagits upp. Även fiskeutrustningen togs i beslag och lämnades senare in till polisen. Nu väntar troligtvis skadestånd och att fiskeredskapen anses förverkade.

Läs om den hittills största abborren 2020:

Etta på svensktoppen i år – ”fotografen” fick sin drömfisk

 

Fiskejournalen och Allt om Flugfiske bjuder på fiskeläsning

$
0
0

Varsågoda! Med anledning av den situation som råder just nu med social distansering och extra mycket tid i hemmet har vi på Fiskejournalen och Allt om Flugfiske satt ihop ett digitalt magasin för att förgylla tiden för alla fisketokar.
Vi bjuder helt enkelt på några godbitar från åren som har gått och kallar magasinet för Fiskeglädje. Oavsett om du fiskar i samma utsträckning (fast med längre avstånd till fiskekompisen) som innan, eller är en av alla som bör isolera sig, hoppas vi att dessa 144 sidor skänker dig lite extra fiskeglädje.
– Just nu behöver vi lite extra glädje, och det här är ett sätt att ge något tillbaka till alla fiskevänner i den här speciella tillvaron, hälsar chefredaktör Anders Holm.

…hoppas vi att dessa 144 sidor skänker dig lite extra fiskeglädje.

Klicka här för att öppna magasinet.

 

Filmstjärnor sökes – fiska med Linnea Lönn och andra proffs

$
0
0

Känner du någon ungdom som är grym på att fiska? Då föreslår vi att du uppmuntrar den personen att anmäla sig till Juniorkampen 2020, där de kan bli filmstjärnor och fiska med några av Sveriges hetaste proffs.

Det är Sportfiskarna som tillsammans med produktionsbolaget Freewater Pictures söker barn mellan 10-16 år som vill tävla på ett av Sveriges bästa fiskevatten tillsammans med ett riktigt proffs. Det handlar alltså om Juniorkampen, som kommer att utspela sig på Lake Sibbo.

Den aktuella sjön är placerad mellan Trosa och Nyköping och är känd för sitt fantastiska fiske efter gädda, gös och abborre. Fiskeproffsen som finns med under inspelningen är Linnea Lönn, Tove Ahlander, Peter Berggren och Jean Jältsten.

Här hittar du anmälan och övrig information om tävlingen.

Läs om fler grymma fiskare i Fiskejournalen:

Islossning för Permats – fick sin största öring någonsin

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live


Latest Images