Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Världens största black marlin som fångats från kajak?

$
0
0

Det är absolut inte första gången det sker, att någon fångar en black marlin från kajak. Men såklart måste vi berätta om händelsen som sägs vara nytt inofficiellt världsrekord.

Det var en fiskare från Los Buzos Resort, en kajakfiskedestination vid Stillahavskusten sydväst om Panama City, som lyckades med bedriften i början av februari. Det hela skedde dessutom inför kameran, eftersom producenten Robert Field höll på att spela in nya avsnitt till sin Youtube-kanal YakFish.

När kampen pågått i 4 timmar och 37 minuter så hade fisken dragit kajaken 13 sjömil utanför kusten, och då lyckades fångstmannen komma i sådan närkontakt med fisken att det räknades som fångst. Sedan lämnades spöt över till besättningen på den medföljande båten, där fisken kunde skäras lös. Vikten förblev med andra ord okänd, men tveklöst var det en fisk som för tankarna till den episka berättelsen ”Den gamle och havet”. Den uppskattades till åtminstone över 500 pound, alltså närmare 230 kilo.


Och ni får naturligtvis inte missa äventyret i samma genre som Fiskejournalens Martin Falklind spelade in!

Fiskejournalen bjuder på Den gamle och havet


Förslaget att dämma upp hela Nordsjön döms ut

$
0
0

Älvräddarna och andra vattenvänner kan få en rejäl utmaning att bita i. En svensk forskare har lanserat förslaget att förvandla hela Nordsjön till en jättedamm.

Anledningen till det radikala förslaget är inte att underlätta för vattenkraft, utan för att möta klimatförändringarna och hotande översvämningar. Två vallar på 47 respektive 16 mil skulle kunna dämma upp Nordsjön, i det framtagna scenariot. Det skulle vara en 16 mil lång damm över Engelska kanalen mellan Frankrike och England, och en 47 mil lång damm mellan Norge och Skottland.

Bakom förslaget står Sjoerd Groeskamp vid det kungliga Nederländska havsforskningsinstitutet och Joakim Kjellsson vid Geomar centre for ocean research i tyska Kiel. Tanken är att det skulle skydda tiotals miljoner människor mot stigande havsnivåer. Tidvattnet skulle försvinna och vattnet bli avsevärt sötare.

En sådan åtgärd skulle naturligtvis ändra spelreglerna för fiskar och annat vattenliv. Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg är inte särskilt imponerad av förslaget utan dömer tvärtom ut konceptet:

– Fånigt tycker jag. Det verkar handla om att göra allt, utom att ställa om på riktigt, säger han till Fiskejournalen.

Även den ansvarige forskaren är faktiskt inne på samma spår.

– Det här är en extrem lösning på ett extremt problem. Målet måste vara att hejda klimatförändringar innan vi hamnar i den här situationen, säger Joakim Kjellsson till Aftonbladet.

Läs även om detta:

Världsunika stammen akut hotad i vattenkraftens spår

Nytt försäljningsställe för fiskekort till Lagan och Nissan

$
0
0

Fiskekort till Lagan (på bilden) och Nissan köps numera på iFiske. Foto: Peter Atteson

Fiskekortsförsäljningen till de två populära laxåarna Lagan och Nissan på västkusten har tagits över av den digitala tjänsten iFiske. 

Tidigare låg fiskekortsförsäljningen för Lagan och Nissan under den ekonomiska föreningen Relax Fishing. Numera sker försäljningen av fiskekort till dessa vatten hos iFiske.

Fiskekortssträckan är åtta kilometer, från strax nedströms kraftverket i Laholm ut till mynningen. 20-30 ton lax fångades varje år under slutet av 1800-talet och bara vid det stora faller Karsefors kunde enligt uppgift upp till 150 laxar fångas om dagen. Laxens lekplatser försvann dock i samband med vattenkraftsutbyggnaden i början av 1900-talet och kompensationsutsättning startades av kraftbolaget. Idag sätts det ut cirka 90 000 smolt årligen i ån. Spinnfiske är vanligaste fisket, men vissa sträckor lämpar sig för fiske med fluga. På våren stiger öringen upp i Lagan och redan i slutet av april kan fina blanka laxar fångas.

I ån Nissan några mil norrut avses sträckan från mynningen i Laholmsbukten och ungefär 20 kilometer uppströms till Oskarström. Även här dominerar spinnfisket, i synnerhet vid Slottsmöllans kraftverk i Halmstad. Fina flugsträckor erbjuds i Sennan, Sperlingsholm, Taxipoolen, Militärvadet och Helgarpsforsen. Efter att försämrad vattenkvalitet slog ut laxen på 20-talet finns åter igen lax i Nissa och reproducerar sig naturligt. Årligen sätts det ut 30 000 smolt. En vanlig anekdot i Nissankretsar är Minister Thomas klippa, som namngavs efter amerikanen William Widgery Thomas Jr under slutet av 1800-talet, då han i Maredsforsen räknade till 100 laxhopp under tolv minuter.

Oscar drar maffig Vänerngädda i skymningen

$
0
0

Att sista ljuset kan vara giftigt fick Oscar Jönsson från Värnamo erfara under lördagens fiskepass. Samtidigt som solen trillar ner bakom Vänerhavets horisont biter storgäddan över Oscars tail, en gädda som skulle visa sig vara den största Oscar någonsin sett i verkligheten.

Det är inte första gången storgäddan är uppe och vänder i Oscar Jönssons Nitro z 18, men kanske inte fiskar av den här kalibern. Lördagens fisketur började trögt men skulle visa sig ge den bästa utdelningen någonsin efter ett genialiskt byte av fiskeplats, det här är Oscars story:

– Min vapendragare Viktor och jag startade dagen på ett blåsigt Vänern. Fisket var tungt med grummelvatten så långt ögonen nådde och att gå ut på öppet vatten var alldeles för riskfyllt. Efter en kort övervägning rampade vi upp och testa ett annat område istället. Ny ramp och bra läge på fisk gav både mersmak och påfyllt energiförråd. Efter ett tag lyckas jag fånga en fin 110-centimetare, på ett bete som visat sig grymt fångstgivande och som redan levererat ett gäng 100-centimetare det här året. Efter mätning får fisken gå tillbaka och erfarenhetsmässigt så vet vi att det kan stå fler stora fiskar i närheten.

Efter mätning får fisken gå tillbaka och erfarenhetsmässigt så vet vi att det kan stå fler stora fiskar i närheten.

I somras när Viktor tog sin 14-kilosfisk så fick vi nämligen några 100-centimetersfiskar i samma område. Tiden rinner iväg och mörkret kommer snabbt så här års när klockan passerar 17. Jag gör ett kast till. Ett kast som ska bli dagens sista. Pang! Det tar stopp och efter några kraftfulla huvudskakningar förstår vi att det är en bra fisk. Fisken följer med utan större problem och Viktor lyckas med håvningen. När vi tittar ner i håvnätet förstår vi att det här är något alldeles extra. 16 100 gram och 125 centimeter gädda ligger snart i mitt knä. Den största fisken jag någonsin fångat, berättar Oscar för Fiskejournalen.

110-centimetersfisken som Oscar lyckades knipa timmen före den gigantiska gäddan. Fisken är tagen på en Zam Z Bigtail, en ny färgkombination som kommer i dagarna.

Vi lyfter på fiskekepsen och gratulerar Oscar till den fantastiska fångsten, snyggt jobbat!

Sällsynt fisk varnar för jordbävning

$
0
0

Förra veckan filmades två sillkungar, långsamt kryssandes i ytan utanför den japanska kusten. Ryktet säger att när sillkungen simmar högt upp så är det något som inte stämmer, ett jordskalv kan vara på gång menar forskarna. Se filmen här på Fiskejournalen.

Vissa ljusskygga fiskarter visar sig sällan för människan, ja det kan ta flera år mellan rapporterna. Senaste rapporten av den mycket sällsynta djuphavsarten sillkung (Regalecus glesne) kommer från kusten utanför Fukui Prefekturregionen i Japan. Två sillkungar, simmandes sida vid sida bröt ytan framför förvånade åskådare. Fiskarna som var sex till sju meter långa simmande runt i hamnen utanför staden Echizen. Skådespelet varade två timmar innan de majestätiska fiskarna åter begav sig ner i djupet, kanske ända ner till 1000 meter där de brukar hålla till.

… fiskarna åter begav sig ner i djupet, kanske ända ner till 1000 meter där de brukar hålla till.

Känslig för vibrationer
Forskarna tror att just sillkungen är extra känslig för vibrationer. Flera gånger har det hänt att sillkungar hittats, ofta uppspolade på stränder innan jordskalv. För två år sedan skedde just detta fenomen före en jordbävning i Filippinerna. Jordbävningen nådde hela 6,5 på richterskalan och flera människor dödades.

Nytt rekord i Perchzilla – så mycket vägde monsterborren

$
0
0

De världsberömda abborrarna i spanska sjön Perchzilla växer uppenbarligen – både på längden och tvären. Nu kan lokale fiskeguiden Dani Hidalgo jubla över det nya sjörekordet, som lyder 3 195 gram och 52,5 centimeter.

Abborrar runt 3 kilo har nästan blivit vardagsmat när det handlar om Perchzilla, och det ska till något alldeles extra för att Fiskejournalen ska uppmärksamma sjön i spalterna. Nu har det inträffat. Dani Hidalgio höjde nämligen sitt personliga rekord ordentligt med sin absoluta monsterborre häromdagen, som såklart ger eko i många fiskekretsar.

Dani Hidalgo med det nya Perchzilla-rekordet.

– Mitt tidigare rekord låg på 3 100 gram och 53 centimeter. Fajten var otrolig och varade i fem minuter. Jag använde ett långt spö med ett 5-gramsbete, och 0.10-millimeters flätlina och en fluorcarbontafs på 0.28 millimeter, berättar en lycklig fångstman för Fiskejournalen.

Dani Hidalgio jobbar som guide i den aktuella sjön, och det var naturligtvis ingen större skräll att det var just han som skulle sätta det nya rekordet. Men han understryker att han lagt ned tid mycket tid på att fånga drömborren, och att Perchzillas troféfiskar inte hoppar upp självmant i håven. Nu är förstås frågan vem som blir först att spränga 3.2-kilosvallen i denna sjö?

Läs mer om Perchzilla här nedan:

Perfekta resan till Perchzilla – två abborrar över 3 kilo!

Spaning gav resultat – tjuvliga togs på bar gärning

$
0
0

Allt för ofta ligger tjuvarna steget före polisen – men ibland är lagens arm på rätt spår och kan ta buset på gärning. En liga som misstänks vara inblandad i en mängd stölder av båtmotorer greps den gångna helgen.

Det var tre män som greps i ett industriområde i södra Stockholm under lördagseftermiddagen. Enligt polisen, som hade haft spaning på männen en tid, handlar det om ett stort tillslag.

– Jag vet inte hur många motorer som det hittades, men det är ett stort antal. De ska vara värda över en miljon kronor tillsammans, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind som också berättar att båtmotorerna fanns i två containrar.

Många stölder av båtmotorer förblir ouppklarade, men polisen har kunnat göra flera stora tillslag de senaste åren. Tekniken med spårsändare är en metod för att skydda sig, och ett annat tips är att plocka bort kåpan på motorn om du har möjlighet, eftersom det sänker värdet på godset och gör det mindre attraktivt.

Båtbranschen har uppvaktat både politiker och myndigheter och krävt större insatser för att stävja stölderna av båtmotorer, vilket du kan läsa om här nedan:

Tusentals båtmotorer stjäls – branschen har fått nog

Meteträffen – en fartfylld förfest till Sportfiskemässan

$
0
0

Den här årstiden räknar många sportfiskare ned dagarna inför Sportfiskemässan 20–22 mars. De som vill ladda upp med en förfest kan bege sig till Knislinge 7–8 mars, där det blir premiär för Svenska Meteträffen.

Det är ett entusiastiskt gäng som bestämt sig för att arrangera en renodlad metemässa på svensk mark igen, där initiativtagarna är Ola Hansson och Anders Lundmark. Även Christian Ottosson från Swedish Anglers finns med i arrangörsstaben, och han hoppas att metare från när och fjärran kommer för att umgås och ta del av de senaste trenderna inom mete. Christian kan förhoppningsvis bidra till att höja temperaturen på tillställningen själv, eftersom han både ska föreläsa och fiska live på plats i Helgeå precis utanför Folkes Park.

– Det blir spännande, och troligtvis kommer fler av experterna att fiska live också, säger Christian som hoppas att åtminstone någon färna eller mört ska vara villig till hugg.

Konceptet med mässan är att främja och sprida intresset för metet i Sverige, där föreläsare, butiker och olika intressegrupper ger besökarna möjlighet att köpa de senaste prylarna, lära sig mer om fisket samt diskutera och dela erfarenheter med varandra.

– Metet är inte en jättestor genre inom svenskt sportfiske, men för många är det ingången till fiske som hobby, och det passar ungdomar väldigt bra eftersom man ofta får mycket fisk på kort stund, säger Christian som säger att de medvetet kommer att rikta sig mot en yngre publik.

Bland de övriga föreläsarna återfinns exempelvis Mårten Johansson, Jens Bursell och Birger Holmqvist. På Swedish Anglers hemsida kan du läsa intervjuer med meteprofiler inför Metemässan, och på evenemangets hemsida finns all annan info som du behöver.

Vi uppmuntrar er även att läsa här nedan om Swedish Anglers nya rikstäckande tävling SpecimenTian.

Ny intressant tävling för metare


Fiskejournalens medarbetare Ingvar Ohlsson avliden

$
0
0

Illustratören, Fisketips-redaktören och sportfiskaren Ingvar Ohlsson har lämnat oss.

Många kan ha stött på Ingvar i tidningen Fiskejournalen, dels genom hans illustrationer och dels genom den dåvarande populära avdelningen Fisketipset. Förutom medarbetare till tidningen var Ingvar givetvis en hängiven sportfiskare där havsfiske, pimpelfiske och flugfiske efter lax stod högst upp på önskelistan. Det var heller inte sällan Ingvar följde med redaktionen på expeditioner i fjärran vatten – långt utanför Sveriges gränser. Men om Ingvar själv fick bestämma så lockade fisket i hemmavattnen mest, inte minst flugfisket i Ätran. Så sent som i maj förra året knep han sin sista ”vårblänkare”.

Sista kastet gav en fin blanklax från Ätran. Maj 2019. Foto: C-G Sten.

– Efter några kast drog Ingvar på en fin lax. Fisken stretade emot rejält ute i strömmen och Ingvar fick krama hårt om grejorna för att hålla den stora fisken i schack. Efter en dryg halvtimma gav fisken med sig och jag fick äran att taila en vacker vårlax. Ett härligt minne som etsat sig fast, berättar vännen Olof Johansson.

Ingvars obotliga uppfinnarglädje har genom åren glatt tusentals läsare och det är med stor saknad vi på redaktionen skriver de här raderna. Ingvar blev 85 år gammal.

 

Sveriges 10 viktigaste storgäddor

$
0
0

Sportfiskarnas Oscar Trowald har lagt ner omåttliga mängder tid på att gräva fram intressanta fakta som rör de storgäddor som fångats inom Sveriges gränser. Nu tar han steget upp på Fiskejournalens stora scen på årets sportfiskemässa, för att berätta om de tio viktigaste gäddorna i Sveriges historia.

Oscar har under flera år skrivit artiklar och hållit föredrag som tecknar en svensk gäddfiskehistoria. Han har fokuserat på de största fiskarna, de unika arenorna och de sportfiskare som har utmärkt sig alldeles särskilt i svenskt specimengäddfiske sedan 1970-talet fram till idag.

– Mitt föredrag blir en personlig tolkning av de mest betydelsefulla storgäddorna i svensk gäddfiskehistoria. Fångsterna som öppnade upp för nya fiskevatten, nya måttstockar, nya metoder och en förnyad syn på hur en riktigt stor gädda faktiskt ser ut. Förhoppningsvis klarar föredraget av att hålla ett sunt minimimått på 17 kg, sammanfattar Oscar.

Förhoppningsvis klarar föredraget av att hålla ett sunt minimimått på 17 kg, sammanfattar Oscar.

Boka din plats redan idag – biljetter hittar du här.

Oscar Trowald står på Fiskejournalens stora scen fredagen den 20 mars klockan 13:00-13:20 och lördagen den 21 mars klockan 10:00-10:20.

Nappar Finland på Sveriges erbjudande om Torneälven?

$
0
0

Sverige har sträckt ut handen till Finland, i hopp om att kunna genomföra ett stort projekt för att återställa gränsälven Torneälven och dess biflöden.

Torneälven har en enorm betydelse för båda sidor gränsen, inte minst när det kommer till sportfiske och annan rekreation. Återställningen av Torneälven skulle innebära bättre förutsättningar för allt liv i vattensystemet samt öka produktionen av fisk och andra vattenlevande organismer, enligt Länsstyrelsen i Norrbotten.

Våtmarkerna skulle bättre kunna ta upp nederbörd och avsmältning. Samt ge ett högre motstånd mot översvämningar och binda en stor mängd koldioxid.

Och det handlar inte om någon liten insats. Projektet beräknas få en budget på cirka 140 miljoner kronor och kan under barmarksperioden sysselsätta cirka 50 personer.

En förfrågan om samarbete har skickats till finska jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet.

– Det är förutsättning att få med den finska sidan i projektet. Om inte Finland går med så kan vi inte genomföra projektet, säger Magnus Johansson, projektledare för ReArc.

Nu återstår det att se om Finland nappar på erbjudandet.

Läs även om detta radikala förslag:

Förslaget att dämma upp hela Nordsjön döms ut

Kan det nya greppet från Yamaha minska stölderna?

$
0
0

Det har strömmat in rapporter om stulna båtmotorer de senaste åren, och branschen har efterlyst krafttag för att komma tillrätta med problemet. Nu lanserar Yamaha en nyhet som kan försvåra för tjuvarna.

Stöldmärkningen i närbild. Foto: Yamaha

Yamaha Motors är nämligen först ut av alla båtproducenter att införa stöldmärkning på sina båtmotorer. Förhoppningen är att det ska minska risken för deras kunder att bli utsatta för brott – och om de skulle bli det, få en chans att faktiskt få tillbaka sin motor.

– Vi vill att våra kunder ska känna sig trygga. En av de viktigaste förebyggande åtgärderna är möjligheten till effektiv och tillförlitlig identifiering av motorer, vilket vi får med märkningen från Securmark. Vi tar nu som bolag vårt ansvar för att minska risken att våra kunder ska bli utsatta för brott, men vi hoppas även att myndighetssverige väljer att vidta mer omfattande åtgärder för att minska stölderna säger Christopher Sjöblom, Division Manager Marine, på Yamaha Motor Scandinavia i ett pressmeddelande.

Märkningen införs som standard under januari 2020 på alla Yamaha-utombordare från 30 hästkrafter och uppåt hos samtliga auktoriserade Yamaha-återförsäljare i Sverige.

Securmark, som levererar märkningen och hanterar databasen, samarbetar aktivt med polis, gränspolis och försäkringsbranschen både internationellt och nationellt för att förhindra stölder och säkra och återföra egendom.

Nu återstår det att se om fler båtproducenter hakar på detta grepp.

Läs mer om stölder av båtmotorer:

Spaning gav resultat – tjuvliga togs på bar gärning

Sportfiskare vill inte att långa knivar förbjuds i Norge

$
0
0

Norges jägar- och fiskarförbund, NJFF, emotsätter sig förslaget att långa knivar ska bli förbjudna.

NJFF skriver på sin webbsida att knivar som har en bladlängd på mer än 25 centimeter kan bli förbjudna i Norge. Förslaget utreds på motsvarigheten till svenska justitiedepartementet.

Enligt NJFF handlar förslaget om att komma åt användningen av machete i kriminella gäng i Oslo.

…knivar som har en bladlängd på mer än 25 centimeter kan bli förbjudna i Norge.

”Lagliga och värdiga syften”

NJFF anser att det i och för sig finns en god intention med förslaget. Men förbundet pekar på att ett förbud mot långa knivar kommer att drabba bland annat jägare, fiskare och friluftsmänniskor.

Förbundet pekar på att det redan i dag är förbjudet att bära machete på offentliga platser.

”Det finns grund till att tro att de allra flesta innehavare av knivar/machete är laglydiga medborgare som använder knivarna för lagliga och värdiga syften i samband med arbete och för fritids- och hushållsbruk”, skriver Norges jägar- och fiskarförbund.

Mikael Moilanen

Kasta långt med Tellis

$
0
0

Behöver du putsa till ditt flugkast och kanske till och med nå några meter längre? Då ska du hänga med i speycasting-mästaren, Tellis Katsogiannos workshop på Sportfiskemässan.
Göteborgaren Tellis är en mångsidig flugfiskare som vet exakt hur man ska nyttja flugkastet i alla möjliga fiskesituationer. Ett kvitto på hans skicklighet är att han under VM 2016 lyckades kasta till sig guldmedaljen i speycasting. Några sådana kast kommer vi inte se på Sportfiskemässans stora scen. Istället kommer Tellis, som är en internationellt certifierad kastinstruktör (FFI) för både enhands- och tvåhandskast bjuda frikostigt på sin pedagogiska förmåga.

Tellis som är tidigare världsmästare i distanskastning kommer visa dig de viktiga smådetaljerna som ger dig de där extra metrarna.

– Jag kommer köra en kastuppvisning eller rättare sagt en kort workshop som förhoppningsvis innehåller många aha-upplevelser inom kastteknikens alla moment. Jag kommer även ge publiken chansen att medverka genom att ställa frågor. Och även om distans inte alltid är det viktigaste så har vi alla råkat ut för situationer där fisken vakar några meter för långt bort. Jag tänkte även hjälpa er med den biten, avslöjar Tellis.

Tellis som är tidigare världsmästare i distanskastning kommer visa dig de viktiga smådetaljerna som ger dig de där extra metrarna. Frågor som, varför funkar inte kastet som jag vill? Och hur kommer det sig att tafsen blir full av vindknutar kommer Tellis förklara på ett lättbegripligt och inspirerande sätt.

Tellis går upp på Fiskejournalens stora scen fredagen den 20 mars klockan 11:30 och dagen efter klockan 15:30.

Boka biljetter till mässan här.

Kommun svarar på kritiken om den ”försvunna öringen”

$
0
0

Vad har egentligen hänt med öringen i Ströms Vattudal? Det frågade sig Charlie Fredriksson i ett öppet brev som publicerades i Fiskejournalen nyligen. Även författaren och debattören Gunnar Westrin har ställt sig samma fråga, vilket du kan läsa om här. Nu svarar Strömsunds kommun på kritiken som framfördes i brevet:

Bemötande av artikel om beståndet av öring i Ströms Vattudal:

Kommunstyrelsen har fått möjlighet att bemöta en artikel i Fiskejournalen med rubriken ”Nödrop från Vattudalen: Öringen är försvunnen”. Enligt artikeln har Charlie Fredriksson, fiskeklubben Jamttrollarna, skrivit ett öppet brev till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen har inte fått något sådant brev och kan därför bara uttala sig om det som framgår av artikeln.

Enligt artikeln säger Charlie Fredriksson att ”Öringen är borta, inte bara de stora, utan även de små har minskat kraftigt”. ”Han konstaterar att något måste ha hänt med sjön under lång tid. Enligt honom vittnar dessutom många ortsbor om förorenat vatten, ny sorts botten-växtlighet, flytande sjok av döda alger, påväxt på båtar med mera. Det rapporteras även observationer av fisk med svampangripna huvuden, både öring, sik och regnbåge.” ”Den enorma kassodlingen är den enda möjliga orsaken till öringsbeståndets kollaps”.

Miljö- och byggnämnden i Strömsunds kommun har som tillsynsmyndighet inte fått in några förstahandsuppgifter om förorenat vatten, ökad algtillväxt eller sjuka fiskar.  Detta trots att både miljö- och byggavdelningen och länsstyrelsen har efterfrågat sådana iakttagelser. De klagomål som har kommit in har varit av typen att någon känner någon annan som såg något för flera veckor sedan. Sådana klagomål kan inte utredas.

Det kan finnas många anledningar till förändringar i fiskbestånd, alg-tillväxt eller hur vattnet ser ut i en sjö. Utsläpp från fiskodlingen kan vara en orsak, andra orsaker kan vara de ovanligt höga vattentemperaturer som har uppmätts i Vattudalen på senare år eller den mycket kraftiga ökning av fritidsfisket med nät, trollingbåtar och spön som blev en följd av den omfattande rymningen av regnbågslax orsakad av sabotage hösten 2014.

Strömsunds kommun anser att man bör ha sakligt grund för den typ av uttalanden som görs i artikeln och att den grunden bör kunna redovisas.

Kommunstyrelsen vill även informera om kommunens roll i prövningen av Vattudalens Fisk AB:s ansökan om förnyat och utökat tillstånd för fiskodling i Ströms Vattudal. Det är miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västernorrlands län som ger tillstånd till fiskodling av den aktuella omfattningen och bestämmer vilka villkor som ska gälla för verksamheten.

Kommunen har två olika roller i tillståndsprocessen. Miljö- och byggnämnden har ansvar för tillsynen över att bolaget följer villkoren i tillståndet och att verksamheten i övrigt inte strider mot miljöbalken. Miljö- och byggnämnden kommer att yttra sig över bolagets ansökan i egenskap av tillsynsmyndighet.

Kommunstyrelsen har möjlighet att yttra sig som representant för kommunen i allmänhet. Det kan alltså bli ett yttrande från miljö- och byggnämnden och ett från kommunstyrelsen med olika innehåll. Det är dock miljöprövningsdelegationen som beslutar om tillstånd ska ges och vilka villkor som i så fall ska gälla.

STRÖMSUNDS KOMMUN

Susanne Hansson, kommunstyrelsens ordförande

 

Läs mer från Ströms Vattudal här nedan:

Sjukdom vid kritiserad odling igen – måste slakta all fisk


Fiskstopp vid gränsen – förslag som sågas av förbund

$
0
0

Förslaget om att förbjuda utförsel av norsk fisk väcker debatt – inte minst inom Norges egna gränser. Norges jägare- och fiskeförbund NJFF går nu emot regeringens förslag om kraftigt skärpta regler.

Norska regeringen har väckt ett förslag om att förbjuda turister att ta med sig fångad fisk hem från landet, med anledning av att smugglandet över landsgränserna har ökat i takt med fisketurismen. Motiveringen sägs vara att det skadar den norska fiskeindustrin rejält.

Det ligger bland annat ett förslag om att det ska bli förbjudet att föra egenfångad filead fisk över gränsen.

Under 2018 sänktes gränsen för hur mycket fångst som får föras ut ur Norge. Gränsen är numera tio kilo, med undantag för registrerade verksamheter, exempelvis sportfiskecamper, då 20 kilo får föras ut. Även bötesbeloppet höjdes till 200 norska kronor per kilo.

NJFF säger nu nej till regeringens resonemang, och menar att utförselreglerna inte bör ändras.

– Det är riktigt att begränsa hur mycket fisk det får föras ut ur landet, men att sätta gränsen till noll för vanligt folk gör mer skada än nytta. Vi får inte hamna i en situation där vi straffar den laglydiga majoriteten i jakten på att sätta dit den olagliga minoriteten, säger Øyvind Fjeldseth som är fiskekonsulent på NJFF.

De efterlyser istället ett arbetssätt där fisketuristerna får bättre information kring fiskeregler och utförselregler, i hopp om att det ska ge ett bättre resultat än ett förbud.

Läs om mer konflikter:

Föreningar får hård kritik för angeldonstävling

 

Juktån gör stark comeback som ett fiskeparadis

$
0
0

Umeälven och dess biflöden har fått gå igenom stora prövningar, där fisk och annat vattenliv fått stå tillbaka för vattenkraftens framfart. Nu jobbas det hårt för att göra Juktån till ett fiskeparadis igen.

Det är många aktörer som gått samman för att jobba med Juktån, som redan är ett populärt tillhåll för sportfiskare. Förhoppningen är att vattnet ska nå ännu högre höjder, vilket också skett genom de restaureringsåtgärder som genomförts i den ideella föreningen Samverkan i Umeälvens regi.

Styrelsen består av lokala organisationer, kommuner genom Blåvägen föreningen, Naturskyddsföreningen och Umeå Universitet. Syftet är att utföra åtgärder som minskar negativa effekter som kraftverken har på ekosystemet, men även att utföra restaureringar i biflöden. Arbetet sker enligt Ramdirektivet för vatten.

Under 2019 arbetades det flitigt längs Juktån, där många trösklar och rensningar revs, samt att flera sidofåror fick sitt vatten tillbaka. I selen finns det ett starkt bestånd av gädda och abborre, och målsättningen är att harren och öringen ska bli både större och fler genom att inta nya och gamla strömsträckor.

Ni som vill se hur det ser ut längs de restaurerade sträckorna av Juktån kan spana in filmen nedan, där Roine Öberg dokumenterar från sin kajak. Det blir också lite inspirerande gäddfiske på slutet.

Skandal skakar Jämtkraft – vd fick hemligt miljonavtal

$
0
0

Nyligen hyllades Jämtkrafts nya styrelse av sportfiskare och andra vattenvänner sedan de beslutat att inte fortsätta med vattenkraft i Långforsen. Nu skakas bolaget av en skandal som handlar om den förre ordföranden AnnSofie Andersson (S) och tidigare vd:n.

Det har nämligen framkommit att socialdemokraten AnnSofie Andersson tecknat ett pensionsavtal med förre vd:n Anders Ericsson, som innebar att han kunde fortsätta lyfta sin extra tjänstepension även sedan han lämnade bolaget. Det har kostat kommunalägda Jämtkraft 3,8 miljoner kronor extra.

Och allt detta skedde utan att hon lämnat information till Jämtkrafts styrelse eller moderbolagets styrelse. Ägarekommunerna Östersund, Krokom och Åre visste alltså inget om fallskärmen.

AnnSofie Andersson meddelade under fredagen att hon lämnar Jämtkrafts styrelse med omedelbar verkan, och hon fick hård kritik från alla politiska läger.

– AnnSofie Andersson är mycket tydlig med att hon inser bristerna i efterhand och sitt personliga ansvar för dessa. Vårt jobb nu blir att framåt säkerställa och skärpa våra formella rutiner ytterligare. Inrättandet av ett så kallat ersättningsutskott i Jämtkrafts styrelse är under uppbyggnad. Det var också i samband med detta arbete som de här avtalen blev bekanta, säger Rådhus AB:s ordförande Bosse Svensson (C) till Östersunds-Posten.

Efter valet 2018 är det centerpartisten Kerstin Arnemo som innehar ordförandeposten i Jämtkraft, och AnnSofie Andersson har fortsatt som vice ordförande.

Läs om beskedet kring Långforsen:

Glädjebeskedet: Långforsen räddas när Jämtkraft river ut

Hur många fiskare får plats i Jämtland/Härjedalen?

$
0
0

Jämtland och Härjedalen är klassisk fiskemark, och är ett av de områden som lockar flest fisketurister i hela Europa. Ändå finns det plats för väldigt många fler, eftersom det finns tusentals vatten att sprida besökarna på. Detta vill föreningen Drömfiske Jämtland/Härjedalen göra känt för fler genom en presentation på Sportfiskemässan.

Vad är den bästa garantin för en lyckad fiskesemester? Jo, troligtvis att ortsbefolkningen vill att du ska fånga din drömfisk och komma tillbaka fler gånger.

Drömfiske Jämtland/Härjedalen har tagit fram ett koncept som de hoppas kan bilda modell över hela Sverige. I grund och botten handlar det inte om lyckade fiskafängen, utan om något mer omfattande, nämligen att landsbygden ska kunna utvecklas och locka fler människor. Fisketurismen tros kunna skapa mängder av arbetstillfällen och bevara sysselsättning och service på just landsbygden. Föreningen Drömfiske Jämtland/Härjedalen har ambitionen att ta täten i den utvecklingen.

Genom att samla flera av de ledande fiskedestinationerna och fiskevårdsområdena i Jämtland/Härjedalen så vill de stärka sin position i både Sverige och övriga Skandinavien. De har inlett en storsatsning för att visa upp vilka resurser Jämtland/Härjedalen har i sina gemensamma vatten, med hopp om att både locka fler turister och få fler invånare att utnyttja sina egna vatten. Det bör nämnas att det finns omkring 17 000 sjöar i Jämtland/Härjedalen, så med andra ord finns det plats för hundratusentals fiskare.

– Fisketurismen spelar redan en viktig roll på landsbygden i länet. I Hotagsbygden, där jag själv bor, är den faktiskt avgörande för att flera företag ska kunna överleva. Fisket har en enorm potential, och få områden i världen har bättre förutsättningar än oss för att ta täten i den utvecklingen, säger Gunnar Heibring som är ordförande i Drömfiske Jämtland/Härjedalen.

Det är alltså livsviktigt att det kommer fisketurister till landsbygden – och just det är den bästa garantin för fisketuristerna. Att ortsbor delar med sig av smultronställen, med hoppet om att besökarna ska komma tillbaka, och kanske även stanna för gott i bygden.

Är konceptet lockande – och vad finns där för just dig?

Svaret kanske du får när Drömfiske Jämtland/Härjedalen tar plats på Stora Scen under Sportfiskemässan. Tiden är fredag 20 mars, klockan 10:30-10:50.

Läs även om detta.

Kommun erbjuder gratis fiske och boende för sjuksköterskor

Floden kommer – väcker både oro och fiskförhoppningar

$
0
0

Vanligtvis jublar sportfiskare åt välfyllda vattendrag, men frågan är om det inte börjar bli för mycket av den goda varan? Många vattendrag är redan så fulla att både broar och andra byggnader är i farozonen.

Det har varit en mild vinter i Sverige, vilket bland annat medfört att nederbörd kommit i form av regn i stället för snö. Stora vattenmagasin är proppfulla, och bland de sjöar som tvingats tvångstappats tillhör Vänern. I norra Sverige är det enormt mycket snö på vissa håll, i Kiruna uppemot 3 meter, och även i södra Lappland är det över 2 meter i fjällkedjan. Detta borgar för en rejäl vårflod om några månader. I södra Sverige har redan vårfloden anlänt, och framkallar både uppmärksamhet och oro där den drar fram.

Mörrumsån är exempelvis så full att den hotar intilliggande byggnader.

– Vi har 123 kubikmeter/sekund just nu och enligt prognosen ska det stiga till 131 innan det vänder framåt tisdag–onsdag till veckan. Dessutom vill man öka avtappningen vid Granö kraftverk vid Åsnen med 15 kubikmeter/sekund väldigt snart, för att minska trycket på dammen där, berättar Martin Johansson som är fiskevårdsarbetare på Mörrums Kronolaxfiske.

Ni som följde Vasaloppet kunde se hur snön vräkte ned, och prognosen är att det ska bli mildare väder under veckan med risk för ännu högre flöden.

– Det är inte mycket kvar upp till ena bron här vid laxens hus. Kommer det några träd flytande så är nog bron historia. Hur mycket vatten det blir i slutändan får vi se, men vi förbereder oss så gott det går, säger Martin Johansson.

I klassiska Emån gick det runt 90 kubikmeter under helgen, vilket väckte förhoppningar om att det skulle bli ett lyckat premiärfiske 1 mars. Fiskejournalen återkommer med eventuella fångstrapporter.

Läs även om detta arrangemang:

Meteträffen – en fartfylld förfest till Sportfiskemässan

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live