Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Fiskdöd i Ljungan: ”Har aldrig sett något liknande”

$
0
0

Populära Ljungan är i många sportfiskares fokus, både efter beslut om fiskestopp och sjukdomsdrabbade fiskar. Nyligen kom rapporter om att laxen verkar vara på väg uppåt, men däremot vittnas det om väldigt många sjuka öringar.

Den odlade öringen verkar vara extra drabbad. Foto: Magnus Nordin

Tätheterna av lax- och havsöringsungar i Ljungan har varit mycket låga de senaste åren, och Havs- och vattenmyndigheten införde i år ett totalstopp för laxfiske mellan 1 juni–15 november. Under årets undersökningar har länsstyrelsen hittat lax på i stort sett alla platser där man inventerat, men däremot verkar det mörkare för öringen – åtminstone den odlade.

– Min uppfattning är att det är mer sjuk fisk än tidigare. När jag fiskade i Nolbyströmmen nyligen så räknade jag lätt till tio sjuka fiskar, berättar sportfiskaren Magnus Nordin som konstaterar att han aldrig sett något liknande.

Från andra håll kommer det rapporter om att det är ett normalår i Ljungan, alltså inte mer sjuk fisk än vanligt, men slutsatserna att den odlade öringen är extra hårt drabbad verkar vara samstämmiga.

Det debatteras flitigt på sociala medier huruvida den är mindre motståndskraftig än den vilda fisken, och att utsättningarna helt enkelt borde upphöra. Ett motargument är att den odlade kompensationsfisken spelar en enormt viktig roll för sportfisket. Magnus Nordin har dokumenterat massor av öringar den senaste veckan, både döda och sjuka som står i Ljungans lugnstrykor. Han hoppas nu att orsakerna till fiskdöden i Ljungan ska utredas på allvar.

– Det är så sorgligt att det blivit så här, och förmodligen kommer det visa sig mer om mer nu, konstaterar han.

Läs om glada nyheter i Fiskejournalen:

Sensationellt fynd i fjällen – långväga lax tillbaka


Hopp blev flopp – fiasko för fiskvandring i Moälven

$
0
0

Det debatteras flitigt huruvida faunapassager vid kraftverk är bra lösningar för vandrande fisk. Här kommer ett skräckexempel: Vid 20-miljonersprojektet i Moälven i Anundsjö har det bara passerat en enda öring på två år – på grund av ett helt annat kraftverk.

Det är SVT Nyheter som uppmärksammar den uppkomna situationen i Moälven, som visar hur ett enda vandringshinder kan påverka hela vattendraget från källa till kust.

Förhoppningen var att Statkrafts 20-miljonersprojekt med ett omlöp förbi Anundsjö kraftverk skulle öppna de övre delarna av Moälvens vattensystem för öring och lax.

Så här beskriver de själva storsatsningen på sin hemsida:

”Statkraft värnar starkt om vår miljö och vill gärna vara föregångare i energibranschen. Ett resultat av vårt miljöarbete är vårt omlöp vid Anundsjö kraftverk som invigdes i september 2015 efter flera års arbete. Omlöpet är Sveriges hittills längsta fiskvandringsväg på 450 meter. Den konstgjorda bäcken möjliggör för havsvandrande fisk att passera kraftverket för att leka. Inom några år kommer yngre fisk (smolt) kunna ta sig oskadda förbi kraftverket ut i havet. Där kan de växa till sig och sedan som vuxna återvända för att fortplanta sig – och med det har cirkeln slutits”.

Under 2013 sattes det även ut 140 000 laxungar i älven, men knappt någon har återvänt. Frågan är då vad som hänt?

Jo, förklaringen är att fisken inte tagit sig förbi ett annat kraftverk nedströms Anundsjö, nämligen i Gottne. Visserligen finns det en ränna vid Gottne kraftverk, men uppenbarligen har den inte fungerat tillfredställande, med följden att fisken inte ens kommer till Anundsjö kraftverk och 20-miljonerspassagen.

Enligt SVT visar undersökningar att det finns gott om laxungar nedströms Gottne kraftverk, medan det ovanför dammen nästan är tomt.

Den aktuelle kraftverksägaren säger till sitt försvar att kraftverket normalt sett inte är något hinder för fisken, utan bara vid extremt torra perioder.

– När fisken vandrar under sommaren är oftast flödet som lägst, de senaste två-tre åren har vi haft väldigt låga sommarflöden och då har det varit ett totalt hinder för fisken vid Gottne, säger Anders Forsberg, biolog på Örnsköldsviks kommun, till SVT.

Kraftverksägaren i Gottne låter dock meddela att denne kan vara beredd att diskutera att släppa mera vatten på frivillig basis, och att det pågår en dialog med Vattenkraftens miljöfond om det.

Läs mer om faunapassager i Fiskejournalen:

Fiskvägar får tummen ned: ”Win-win att riva ut i stället”

 

 

Klart att domen om omstridda Ejforsen överklagas

$
0
0

Någon vattenkraft har inte bedrivits i Ejforsen, Västerdalälven, på över 40 år. Och så ska det förbli, anser både Sportfiskarna och Älvräddarna som bestämt sig för att överklaga en ny dom i Mark- och miljööverdomstolen.

Mark- och miljööverdomstolens nya dom kan innebära att det blir en vattenkraftutbyggnad i en skyddad älvsträcka i Västerdalälven, alltså i Ejforsen där det finns lämningar av ett kraftverk som revs 1978.

Det är Transtrands besparingsskog som sedan 2004 ansökt om att få bygga upp kraftverket, och nu har de nått en viss framgång i sin linje. Domen från 30 september tar ställning i en för målet avgörande fråga: det så kallade utbyggnadsförbudet. Mark- och miljööverdomstolen skickar tillbaka målet till tingsrätten för att pröva frågor som rör påverkan på Natura 2000-området och miljökvalitetsnormer, i dessa frågor har domstolen inte tagit ställning tidigare.

Mark- och miljööverdomstolen anser nu att drift och uppförande av ett helt nytt kraftverk på platsen endast får obetydlig miljöpåverkan.

Detta har fått både Sportfiskare, Älvräddare och andra instanser att reagera kraftigt, och de kommer att överklaga domen.

– Vi anser att det är flera saker som Mark- och miljööverdomstolen felbedömt när de kommer fram till att sökt verksamhet bara skulle orsaka obetydlig miljöskada, säger Sven Björck, miljörättsjurist hos Älvräddarna.

Enligt Sportfiskarna stödjer sig domstolen på en högst bristfällig undersökning av fiskförekomst i kraftverkskanalen. Undersökningen har skett under en mycket begränsad period av året då flera av de fiskarter som förekommer i Västerdalälven normalt inte vandrar och dessutom under en period med osedvanligt låg vattenföring, skriver de på sin hemsida.

– Och en av domstolens rådmän hade också en avvikande mening, vilket vi tror kan göra att vi får prövningstillstånd hos Högsta Domstolen, säger Sven Björck.

Fiskejournalen återkommer i ärendet.

Läs om glada nyheter från Norrbotten:

Sensationellt fynd i fjällen – långväga lax tillbaka

Följde läkarens råd – åkte fast för tjuvfiske

$
0
0

Läkaren rekommenderade den 68-årige mannen att vara mer ute i naturen. Och jodå – han gjorde slag i saken och bestämde sig för att fiska mer. Tyvärr följde han inte rådet att också köpa fiskekort …

Att någon åker dit för tjuvfiske med handredskap är visserligen ingen större nyhet att rapportera om, men vi kan ändå inte låta bli att uppmärksamma rättsfallet i Eskilstuna.

Det var alltså en 68-åring som följde läkarens råd att tillbringa mer tid i naturen, för att helt enkelt uppnå bättre hälsa. Men mannens fiskeutflykt slutade i fiasko, närmare bestämt i Tingsrätten.

Det blev nämligen kontroll vid vattnet där mannen skulle utöva sin rekreation, och då visade det sig att han saknade fiskekort. Det blev polisanmälan, och även om 68-åringen erkände att han fiskat på den dag och plats som åklagaren påstod, så ville han inte erkänna att det på något sätt var brottsligt.

Åklagaren hade dock en hel del bevisning i målet: fotografier av kartor av platsen, tillståndskarta, fotografi av förbudsskyltens utformning och av det fiskeredskap som 68-åringen hade använt den aktuella dagen, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

Tingsrätten såg inga förmildrande omständigheter i att det i grund och botten skulle handlat om en läkarrekommendation, utan slog fast att det får anses vara allmänt känt att det i svenska vatten finns regler kring fiske. 68-åringen dömes till 30 dagsböter á 50 kronor för brott mot fiskelagen.

Läs om fisktrender:

The New York Times: Ny guldålder för flugfisket

Akut läge för havsnejonöga – så ska den räddas

$
0
0

En art som funnits i över 400 miljoner år, långt innan dinosauriernas tid, håller på att försvinna i Sverige. Det handlar om havsnejonöga. Nu inleds en räddningsoperation som ska rädda arten.

Tidigare i höstas berättade Fiskejournalen om det glädjande fyndet i Åre kommun, då länsstyrelsens personal hittade nejonöga i vattendrag där de inte trodde att arten förekom. När det gäller havsnejonöga kommer det alltså rapporter i motsatt riktning.

Det är länsstyrelsen i Halland som slår larm. Efter sommarens inventering befarar de att det samlade lekbeståndet längs hela Västkusten inte överstiger 100 individer, en kraftig minskning från inventeringen 2008 då man uppskattade beståndet till 500–1000 lekmogna individer.

– En anledning till minskningen kan vara att det inte finns tillräcklig mängd stor fisk, tillexempel torsk som havsnejonöga kan suga blod av. De vuxna individerna måste även klara av att passera de halländska kraftverk som ganska långt ner i många av våra stora vattendrag hindrar arten från att nå sina potentiella lekområden längre upp, säger Elisabeth Thysell, på Länsstyrelsen i Hallands län i ett pressmeddelande.

Det meddelas dock att Havs- och vattenmyndigheten är på gång att fastställa ett nationellt åtgärdsprogram under hösten för havsnejonöga.

– Åtgärdsprogrammet för havsnejonöga kommer att erbjuda en verktygslåda med bevarandeåtgärder, allt från information och kunskapsuppbyggnad till restaurering av livsmiljöer. Syftet är att gynna havsnejonöga, men åtgärderna kan även gynna många andra arter, säger Michael Diemer utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Läs om fyndet i Åre:

Glädje över slingrande upptäckt i Årefjällen

Massivt upprop om yrkesfisket: ”Dra in tillstånden”

$
0
0

Skalvet sprider sig efter avslöjandet om det svenska fiskfusket. Nu går tio tunga aktörer ut med en debattartikel i bland annat Expressen, där de kräver att de pelagiska rättigheterna ska dras in för fartygsägare som systematiskt felrapporterat sina fångster.

Förra veckan kom beskedet att EU:s fiskeministrar beslutat om ett fortsatt fiskestopp för östra Östersjötorsken. Men många vill gå längre än så för att återupprätta balansen i fiskbestånden, och bland dem som föreslår ett stopp för storskaligt foderfiske finns landshövdingarna i Skåne, Blekinge och Kalmar län. De backas nu upp av tio andra aktörer, som i en debattartikel riktar hård kritik mot den nuvarande yrkesfiskemodellen.

”Strömmingen går inte längre till längs kusten. Det har vi som företräder det småskaliga yrkesfisket, fritidsfisket och mathantverket under flera år slagit larm om. Samtidigt pågår ett storskaligt industriellt fiske ute till havs. Den fångsten mals till stor del ned för att bli foder åt lax i norska odlingar. Det kan inte vara något annat än ett systemfel”, skriver de.

Debattörerna anser att regeringen måste ta ett helhetsgrepp om en ekosystembaserad förvaltning av våra gemensamma fiskresurser, och att fiskresursen i första hand bör nyttjas för ett småskaligt yrkesfiske, fritids- och sportfiske och som en bas för uthållig landsbygdsutveckling.

”För att skydda strömmingen och ekosystemen bör Sverige flytta ut trålgränsen längre ut från kusten för det storskaliga industrifisket. En annan viktig åtgärd är att införa fredning i de djupa områden till havs där strömmingen övervintrar”, skriver de.

Här kan du läsa hela debattartikeln, som bland annat är undertecknad Sten Frohm, Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund, Bengt Larsson, Sveriges yrkesfiskares ekonomiska förening, och Carl-Åke Wallin, PO Kustfiskarna Bottenhavet.

Läs även om detta:

Fiskdöd i Ljungan: ”Har aldrig sett något liknande”

Fem grymma tips för höstabborre på fluga

$
0
0

De flesta kan nog förstå tjusningen i att fiska den fajtglada abborren på fluga. Men kan det verkligen vara lika effektivt som spinn? Definitivt! Niklas Örtengren delar med sig av sina fem bästa experttips för ett lyckat flugfiske efter abborre på hösten.
Niklas har lagt ner mycket tid för att bemästra abborrflugfisket och under 08-abborren (2016) förlitade sig hans team på just flugfiske som hemligt vapen. Hur det gick? De kämpade sig till en imponerande tredje plats i det tuffa startfältet!

1. Aldrig för sent!
Flugfiske efter abborre förknippas ofta med sommar och poppers men flugfisket är mycket mer varierat än så. Det går utmärkt att flugfiska ända fram till isläggningen. Senhöst är dessutom en period som kan bjuda på årets roligaste fisken. Betesfisken samlar ihop sig och så även abborren som försöker äta upp sig inför den annalkande vintern. Med andra ord är det upplagt för abborrace!

2. Släpp flytlinan!
Personligen använder jag bara flytlina vid rent popperfiske. Resterande fiske kretsar kring regelrätta sjunklinor. Med dagens sjunklinor är det inga problem att fiska effektivt på åtminstone 5-6 meters djup. Och jag har flera gånger fått bottennapp på dubbla djupet! Sjunklinor kastar dessutom – i motsats till vad många tror – faktiskt bättre än flytlinor.

3. Stora flugor!
Oftast fiskar jag större flugor för abborre än för både regnbåge och öring. Nors- och löjimitationer i storlekar mellan 10–15 centimeter brukar funka bra. Dessa monster till flugor ställer krav på utrustningen och minst ett spö i klass 6 rekommenderas för att de ska kunna fiskas effektivt. Jag kan starkt rekommendera ett Visions Abbo-set som är framtaget för just denna typ av fiske och innehåller allt du behöver.

4. Variera!
Wiggeltails, trattar, baitfish och även stora bucktailsflugor brukar alla vara effektiva för abborre. Vilken som är bäst för dagen varierar. Bästa sättet är helt enkelt att testa sig fram. Det samma gäller färger och storlekar. Även djup och hemtagningshastighet går förstås att variera.

5. Räds inte djupet!
Även om jag sällan letar abborre med fluga djupare än 6-7 meter så behöver man inte vara rädd för att gå djupare än så. Det är inte ovanligt att hitta fisk i mellanvattnet över stora djup och här kommer flugorna verkligen till sin rätt.

Vi tackar Niklas för dessa grymma tips och hoppas att många låter flugspöt följa med på nästa abborrtur!

Hans Hällman

Snacka om stim – 2 500 öringar på endast ett dygn

$
0
0

Den här årstiden är det många som smyger längs bäckarna i hopp om att se skådespelet med lekande öring. I Nybroån kan man verkligen snacka om publikfrieri, där det plötsligt simmade upp 2 500 öringar på bara ett dygn!

En grann öring på väg uppåt! Foto: Fiskdata.se

Det är Hans Fischlein, ordförande i fiskevårdsföreningen YFS, som uppmärksammar oss på den enorma anstormningen av öring i Nybroån. Själva fiskräknaren är placerad vid det numera nedlagda sockerbruket i Köpingebro, cirka 5 kilometer från Nybroåns mynning i havet. Fram till 2012 fanns det en damm på den aktuella platsen som stoppade fiskvandringen, men sedan den revs och ersattes med en ny fiskväg så strömmar det livligare av både vatten och fisk.

Det absoluta rekordet sattes under en dag i oktober, då det alltså steg 2 500 öringar på bara ett dygn. Det tidigare rekordet låg på mellan 800–900 fiskar.

– Jag har aldrig varit med om en sådan stigning. Det har rivits ett vandringshinder längre ned i ån, vilket gjorde att mycket fisk kunde simma upp samtidigt när regnet kom, berättar Hans Fischlein för Fiskejournalen.

Han säger också att alla öringarna ser friska ut, och att alla som vill kan beskåda fiskvandringen på fiskdata.se Köpingebro i Nybroån. Eller naturligtvis på plats vid själva ån!

Läs även om detta:

Hopp blev flopp – fiasko för fiskvandring i Moälven


Högupplöst 360-givare från Humminbird

$
0
0

För några år sedan möjliggjorde elektronikgiganten Humminbird ett nytt sätt att se världen. Den då nya givaren gav en ekolodsbild där du som fiskare inte bara kunde se nedåt och åt sidorna, utan även runt om båten. Nu kommer Humminbirds 360-givare i en ny upphottad tappning – MEGA 360.

Humminbirds 360-givare som ger användaren en radarliknande ekolodsvy har nu fått så kallade MEGA-frekvenser (1,2 MHz). Nya MEGA 360-givaren omger dig nu av mer detaljer än tidigare och med ett totalt sökområde på 76 meter. Det högre frekvensomfånget ger en skarpare och mer högupplöst bild av fiskens livsmiljö – det blir med andra ord lättare att avläsa strukturer, nedfallna grenar och träd, stenar, stimfisk och enskilda individer än vad det varit tidigare. 360-givaren effektiviserar således fisket och ger dig som sportfiskare möjlighet att precisera dina kast i alla riktningar runt om kring båten.

Du kan fästa Humminbird MEGA 360 direkt på Minn Kotas elmotorer.

…ger dig som sportfiskare möjlighet att precisera dina kast alla riktningar runt om kring båten.

Begränsa sökområdet
Svephastigheten likaså räckvidden är justerbar för att kunna anpassas till rådande sökområde och önskvärd detaljrikedom. Det går att zooma i bilden och du kan begränsa sökområdet om du vill fokusera på en intressant plats istället för hela 360-gradersvinkeln. Du skapar enkelt waypoints på intressanta objekt och enskilda fiskar.

Humminbird MEGA 360 givare kan idagsläget monteras direkt på kompatibla Minn Kota elmotorer. Ett fristående fäste kommer att presenteras under våren 2020. Den nya givaren är kompatibel med flera modeller av Humminbirds Solix-/Helixskärmar.

För mer information – besök comstedt.se

Kritiserad fiskodling vill växa i Ströms Vattudal

$
0
0

Fiskejournalen har tidigare berättat om de massiva rymningarna av odlad fisk i Ströms Vattudal. Nu vill det aktuella företaget odla ännu mera fisk i systemet.

Så sent som våren 2018 rapporterade Fiskejournalen om en stor rymning av regnbågar från en odling i jämtländska Ströms Vattudal. Sportfiskare drog upp tonvis med fisk, och det befarades att den inhemska harren och unika Vattudalsöringen skulle ta skada.

– Det här är en jättekatastrof, dundrade fiskeprofilen Gunnar Westrin som kommer från området.

Det har även innan dess varit negativ uppmärksamhet kring fiskodling i Ströms Vattudal. För fem år sedan påträffades exempelvis vild fisk med njursjukdomen BKD i vattendraget. Sommaren 2014 hade man ett utbrott av samma sjukdom i en odling. Det kunde dock inte fastslås att smittan kom från odlingen, även om misstankar fanns.

Fiskföretaget odlar på två lokaler i dag, Linjeviken och Postviken, och totalt handlar det om cirka 3 200 ton fisk. De har nu ansökt om att kraftigt få utöka odlingen i Postviken. Tillståndet i domstol uttrycks i foderförbrukning. I dag har företaget tillstånd för 1800 ton i foderförbrukning i Postviken, och nu vill de ha tillstånd för 3000 ton foder.

Företaget har nyligen bjudit in allmänheten till ett samrådsmöte tisdagen 29 oktober. Det bör tilläggas att företaget tidigare ansökt om att få utöka odlingen i Linjeviken, vilket de nekats.

Läs om fler nyheter från Jämtland:

Succé i Östersund när Sportfiskarna vandrar norrut

Traila båten rätt!

$
0
0

Att ha båten på trailer medför en större frihet i fisket men rörligheten innebär också mer att tänka på när det gäller att sjösätta, torrsätta och transportera båten. Här har vi samlat ihop checklistor och viktig information som underlättar livet för den mobila båtägaren.

Checklista – rampa i
Lossa spännbanden.
Ta bort eller vik bak ljusrampen.
Se till att båtmotorn är uppvinschad.
Fäst en förtamp.
Backa inte längre ner än att vattnet når fälgkanten på trailerns däck.
Dra åt handbromsen och lägg i växeln innan du går ur bilen.
Veva försiktigt ner båten i vattnet med vinschbandet fast i stävöglan.

Checklista – rampa upp
Se till att ljusrampen är borttagen.
Veva ner vinschbandet och fäst det längst bak på trailern.
Backa inte längre ner än att vattnet når fälgkanten på trailerns däck.
Dra åt handbromsen och lägg i växeln innan du går ur bilen.
Kontrollera att båtmotorn är uppvinschad.
Vinscha försiktigt upp båten rakt – båten ska ligga på kölrullarna då kölen är skrovets starkaste del.
Vinscha upp båten ända upp till stävstödet.
Det är viktigt att lastsäkra en större båt före du kör upp. Det är inte kul om båten glider av på rampen.
Kör upp försiktigt.

Det är viktigt att lastsäkra en större båt före du kör upp. Det är inte kul om båten glider av på rampen.

Checklista – Innan transport
Se till att kulkopplingen låst runt dragkulan och glöm inte säkerhetsvajern.
Kolla säkerhetskedjan mellan trailern och stävöglan.
Koppla in elen mellan bilen och kärran – fungerar alla lampor och blinkers som de ska?
Hissa upp stödhjulet och lås det i färdriktningen.
Kontrollera så att inget ligger löst i båten.
Om trailern har en handbroms – se till att lossa den innan avfärd.
Vid längre sträckor, stanna ibland och se till att inga remmar släppt.

Dubbdäck – Kör du med dubbdäck på bilen så ska även trailern ha det. En dragbil med odubbade vinterdäck får dra en trailer med antingen dubbade eller odubbade däck.
Kultryck – Ett lagom kultryck ligger på 70 till 80 kilo. Ställ en badrumsvåg under stödhjulet när du justerar båten på trailern för att fastställa aktuellt kultryck.
Transom saver – En transom saver sparar både motor och akterspegel.
Långkörning – Använd kapell för skydd mot yttre åverkan.
B-körkort – Totalvikten på släp och bil får inte överskrida 3500 kilo.
Röd flagga – Är båten mer än en meter längre än trailern så ska den markeras på samma sätt som överskjutande last.
Lufttryck – Kontrollera lufttrycket på däcken regelbundet.
Barn – Lämna inga barn i bilen vid sjö- och torrsättning av båt.
Spännband – Vrid spännbanden ett, eller ett halvt varv för att motverka vibrationer.
Handbroms – Ha aldrig trailerns handbroms åtdragen under långa perioder – hjulen kan fastna.
Vinsch – Satsa på en bra mekanisk vinsch – den funkar i alla väder och behöver ingen el.

Dags för höstlov – passa på att fira med fiske!

$
0
0

Höstlovet vecka 44 ska naturligtvis nyttjas för återhämtning – och vi rekommenderar världens bästa och roligaste rekreation, alltså fiske. Om du dessutom vill umgås med andra så anordnar Sportfiskarna Höstlovsfiske på flera orter.

Sverige är som bekant ett avlångt land, och samtidigt som de första isarna har börjat lägga sig i Norrbotten så har löven knappt börjat falla i Skåne. Tack och lov går det att fiska i de flesta väder, och under höstlovet så blir det aktiviteter från Östersund i norr till Malmö i söder. De barn och familjer som dyker upp kommer att mötas av både taggade instruktörer, gott fika och förhoppningsvis huggvilliga fiskar.

Det ska bli spännande att se vad exempelvis Malmö kanal kan leverera, med tanke på alla rapporter om roligt abborrfiske där de senaste veckorna. Läs här om några heta tips från Malmö kanal! 

Alla evenemang och tider hittar ni på Sportfiskarnas hemsida, men vi bjuder här på några exempel på Höstlovsfisken runtom i landet.

Östersund, 2-3/11 klockan 12-16, vid Surfbukten.

Markaryd, 28/10 klockan 10-14 vid Getesjöns badplats.

Kristianstad, 29/10 klockan 10-14 vid kanalhuset vid Helge å.

Malmö, 31/10 klockan 10–14 vid trampbåtsbryggan.

Gnosjö, 29/10 klockan 9–14, samling vid Hammargården.

Jönköping, 1/11 klockan 9–14, Munksjön, Klubbhusgatan 5.

Göteborg, 29/10 klockan 10–14, Jubileumsparken i Frihamnen.

Uppsala, 31/10 klockan 10–14 vid Fyrisån nedan Studenternas Idrottsplats.

Läs om fler fisketips i Fiskejournalen:

Fem grymma tips för höstabborre på fluga

 

 

Isen höll knappt – då fick Team Minimört tre storgäddor

$
0
0

Somliga är beredda att gå på gränsen för att nå sina mål. Team Minimört från Arvidsjaur vandrade ut på tunn is för att begå vinterpremiär – och belöningen blev makalös.

Team Minimört, som består av Nils Eklund, Marcus Möller, Anton Holmlund och Sebastian Dagman, är kända för att vara tidigt ute på isarna för att jaga grov gädda. Redan 19-20 oktober äntrade några av medlemmarna scenen för första gången i höst, och i sällskap hade de Jonathan Salomonsson från Two Hunters

– Det blev en fin premiär i goda vänners sällskap, på en is som kanske var på gränsen till vad man ska vara ute på, berättar Anton Holmlund för Fiskejournalen.

Fisket resulterade i sex stycken metersgäddor, med en topp på hela 10,3 kilo och två strax över 9 kilo. En sanslös premiär med andra ord, och frågan är vad deras bästa tips är till andra peppade gäddfiskare som ska ut på isen?

– Det viktigaste är att mörten är riggad rätt, så att den ser naturlig ut. Och vi rekommenderar en trekrok för gäddans bästa, hälsar Anton Holmlund.

Frågan är när Team Minimört kommer ut på isen nästa gång? Det har nämligen regnat och varit varmt de senaste dagarna, vilket bara bekräftar deras vassa tajming. Grattis till ett fint fiske, säger vi på Fiskejournalen!

Spana in andra stora gäddor:

Film: Årets fetaste trollinggädda?

Full hand med Norrlandsguld i topp inför slutspurten

$
0
0

Fem abborrar på sammanlagt 250 centimeter. Det är ett minst sagt imponerande resultat som Team Dragna Drag fiskat ihop i trakterna av Umeå. Inför sista helgen i Höstborrens grundomgång så ligger de i toppen.

Mattias Vikström med 51 centimeter borre.

Det är inte bara hösten som sjunger på sista versen, utan även barmarkssäsongen, åtminstone i norra Norrland där isen redan ligger på vissa sjöar. Normalt sett så strösslas det inte med 50-centimetersborrar från Norrland, så därför är det extra imponerande att Team Dragna Drag toppar Höstborren inför den sista helgen.

Fiskejournalen tog ett snack med Hannes Wallgren, som tillsammans med Tor Brydsten och Mattias Vikström utgör ledartrion.

Hur vill ni beskriva höstens abborrfiske?

– Höstfisket har varit ett fokus för oss hela året. Trots att vi har haft fantastiskt sommarfiske med fina fiskar och lyckats vinna Umeå Big Perch så har letande på nya vatten och

Hannes Wallgren och hans kamrater toppar Höstborren.

utvecklingen av våra jiggar alltid gjorts med hösten och Höstborren i tankarna.

Vilken taktik har ni haft inför Höstborren?

– Vi har försökt välja max tre–fyra platser för att kunna maximera vår tid att hinna knäcka koderna på de ställen vi tror på. För att få ihop allt med alla jobb och småbarnsliv krävs det att vara effektiv och ha en väl förberedd plan när man kommer ut på vattnet.

Hur får ni abborrarna att hugga i kylan?

– Vattnet är runt 5–6 grader här uppe runt Umeå nu och det långsamma jiggfisket har fungerat klart bäst. Vi har haft en väldig framgång pelagiskt nära djupkanter som håller mycket betesfisk. Sedan måste man våga tro på att fisken finns och kommer. Att det även kan komma upp några gäddor innan första abborren är inget ovanligt, så det gäller att ha pannben.

Vilka beten kör ni med?

– Vi började göra egna jiggar för 2 år sedan som vi designat och producerar. Vi använder dem exklusivt nu istället för att byta drag konstant. Detta känner vi hjälper oss då vi lärt oss exakt hur betet uppträder och hur man kan presentera det på olika sätt beroende på förhållanden, vilket för oss har gett ett bättre fiske. Att själva kunna anpassa olika färgsättningar till våra fiskevatten är såklart även en fördel och det värmer verkligen att vi har haft sådan fiskelycka med våra drag, säger Hannes Wallgren.

Fiskejournalen önskar alla lag i Höstborren ett riktigt skitfiske inför sista helgen – och ställningen kan ni följa här!

Missa inte denna läsning:

The New York Times: Ny guldålder för flugfisket

Nostalgitripp: Laxfestivalen i Karlshamn och 27-kiloslaxen

$
0
0

Visst är det kul med nedslag i sportfiskets historia? I filmen här nedan får du följa med till Laxfestivalen i Karlshamn 1993, hänga med Fiskejournalens fiskeprofiler och väga in laxen som snuddar vid 27-kilossträcket. Fredagen kan inte börja bättre.

Året är 1993. Det färgsprakande 80-talet har inte riktigt tvättas bort ur frisyrer och kläder. Det som faktiskt är sig rätt likt om man jämför med 2019 är det strålande laxfisket och Fiskejournalenprofilerna Janne Olsson och Svenne Andersson förstås. Häng med på en 15 minuters tidsresa genom ett av dåtidens största sportfiske-happenings. Se en 27-kilos lax vägas in och gläds tillsammans med 90-talets glada sportfiskare.


Ny marknadsplats för handgjorda beten

$
0
0

Lurebuilders är en internationell marknadsplats för handgjorda fiskeprylar med fokus på beten. Christoffer Eriksson och André Wiklert, västeråsare och upphovsmän till sajten hoppas att de gjort avståndet mellan betesbyggare och sportfiskare både kortare och enklare.

Christoffer Eriksson och André Wiklert, båda fiskare och betesbyggare från Västerås tyckte att det saknades en självklar samlingspunkt där betesbyggarna kunde sälja sina beten. I somras tog de sig i kragen och skapade Lurebuiders, ett hem för handgjorda beten:

– Att betesbyggar-communityt i bland annat Sverige är starkt är inget nytt. Kvalitén på hantverken som skapas är ofta fantastiska men dessvärre svåra att hitta i sportfiskehandeln. Det har allt för länge saknats en dedikerad plats där vi kan handla och sälja just handbyggda beten. Det ville vi råda bot på, berättar Christoffer.

Det har allt för länge saknats en dedikerad plats där vi kan handla och sälja just handbyggda beten.

Under den gångna sommaren skapades Lurebuilders. Hela idén med Lurebuilders är att erbjuda betesbyggare alla verktyg och den support som krävs för att sälja sina produkter online. Betesbyggarna får en egen webshop, lägger själva upp sina produkter till försäljning och skickar produkterna direkt till kund. Lurebuilders sköter betalningarna. I sin tur får köparna alla handgjorda beten samlade på ett och samma ställe. Christoffer utvecklar resonemanget:

– Lurebuilders betalmodell är enkel. Ingen fast månadsavgift utan bara en kostnad vid såld produkt. Det kostar alltså inget att komma igång. Målet med Lurebuilders är att förenkla försäljningen för betesbyggarna och shoppandet för köparna.

Under hösten har Lurebuilders bjudit in ett gäng betesbyggare som är med vid lansering men nu är plattformen öppen för alla. Oavsett om du vill sälja eller köpa. Kolla in Lurebuilders.

Drömfiskesatsning växer – snart uppe i 50 aktörer!

$
0
0

Nystarten som föreningen Drömfiske Jämtland/Härjedalen gjorde 2015 har blivit en succé. Nu är hela 46 föreningar och destinationer med i satsningen – och tanken är att det ska komma många sportfiskare till nytta.

Under fredagen anordnade Jämtland/Härjedalen Drömfiske ett seminarium på Wången i Krokoms kommun, där både Fiskejournalen, Sportfiskarna och andra aktörer var inbjudna för att delta. Jämtland brukar kallas för Sveriges mesta fiskelän, men faktum är att fiskekortsförsäljningen minskat i landskapet de senaste åren. Det rimmar illa med uppgifterna att sportfisket faktiskt verkar öka i popularitet, så frågan är förstås vad som ligger bakom den negativa utvecklingen?

Några förklaringar handlar om rent ekonomiska förutsättningar, och att exempelvis länsstyrelsens operativa roll inom fisketurismen har minskat, och att även villkoren för bidrag har ändrats. Den stora anledningen till den minskade fiskekortsförsäljningen tros dock ligga på ett helt annat plan. Det kommer helt enkelt rapporter om att betydligt färre människor pimpelfiskar på vintern. På vissa håll har pimpelsäsongen blivit mycket kortare, och i vissa fall obefintlig eftersom isen aldrig hinner lägga. I norra Sverige är detta inte något utbrett problem ännu, men i Jämtland har exempelvis antalet pimpelevent minskat betydligt, som exempelvis välbesökta premiärer på put-and-take-vatten.

En satsning ska nu ske för att locka ännu fler fiskeintresserade från södra Sverige att pimpelfiska i Jämtland/Härjedalen, och att även få ortsbor ut på isarna.

På konferensen framkom också vikten att visa vilket gäddfiske som Norrlands inland kan erbjuda, där det i många områden finns fler fiskevatten än fiskare. Det framkom också att många fiskevårdsområden har problem att rekrytera nya personer till sina styrelser, och framför allt yngre. Detta kan i förlängningen leda till att fiskevårdsområden tvingas lägga ned, och att den lokala fiskeförvaltningen helt enkelt försvinner. Jämtland/Härjedalen Drömfiske planerar flera åtgärder för att väcka nytt liv i både föreningar och fisketurismen, bland annat i samarbete med Sportfiskarna som inom kort kommer att öppna ett regionkontor i Jämtland.

Läs mer om Jämtland/Härjedalen Drömfiske här:

Drömfiske Jämtland/Härjedalen avslöjar sina hemligheter

 

Älvkarleby: Upprop mot skarv och häger efter nya fynd

$
0
0

Nu slår fisketurismen kring Älvkarleby larm igen – och den här gången mer högljutt än någonsin tidigare. Anledningen är resultaten kring skarvens och hägerns predation på smolt.

Fiskejournalen har i flera artiklar berättat om den desperata situationen i Älvkarleby, där företrädare för fisketurismen varnat för skarvens negativa påverkan på öringbeståndet. Den här säsongens undersökningar pekar enligt dem på en ännu värre situation än befarat.

Janne Olsson Älvkarleby sportfiske ryter ifrån rejält:

– Fler måste få veta att myndigheterna tar noll ansvar för konsekvenserna av skarv och häger. År 1997 fångades drygt 7 000 stycken havsöringar, varav 630 stycken över 4 kilo. År 2019 är siffran hittills drygt 400 stycken och 8 stycken över 4 kilo, berättar han för Fiskejournalen.

Slutsatserna från undersökningen visar enligt beräkningar att drygt 125 000 smolt kan ha blivit fågelföda.

– Vi har under året scannat på platser där skarv och häger häckar, och även där de uppehåller sig. Hittills har 2 512 stycken pit-tags från smolt hittats, och i en omberäkningsmodell som Länsstyrelsen Uppsala gjort så får man i varje pit-tag som man hittar att minst 50 stycken smolt har mött samma öde. Det blir 125 600 stycken smolt, enligt Janne Olsson.

På Älvkarleby Sportfiskes Facebook-sida redovisar de närmare var fynden av pit-tags gjorts.

I ett försök att minska dödligheten så har det satts ut öringsmolt direkt i havet, med hopp om att de ska klara sig undan de jagande fåglarna i älven.

Janne Olsson vädjar nu om tips från allmänheten:

– Jag är tacksam över att få tips om hur vi på Älvkarleby sportfiske skall få tillbaka havsöringsfisket i Älvkarleby. Bevisen har aldrig varit tydligare och fler bevis kommer komma. Det är skarv och häger som är den största orsaken till att havsöringen försvunnit, och alla måste nu hjälpas åt att agera och skapa opinion, säger han vädjande.

Läs även om detta:

Kritiserad fiskodling vill växa i Ströms Vattudal

Heta ämnen i Halland: Skarv och laxens framtid

$
0
0

November är på många håll lågsäsong för sportfiske, och då gäller det att underhålla sitt intresse på andra sätt. En rad fiskemässor och intressanta seminarium står på schemat framöver, och i dag uppmuntrar vi er att boka in datumet 23 november.

Då bjuder nämligen Länsstyrelsen i Halland in till ett gediget arrangemang på Halmstad teater under rubriken ” Tillsammans för laxen”, där man lockat till sig flera tunga aktörer.

Flera nationella och internationella föreläsare kommer att prata om laxen och vilka möjligheter och utmaningar den står inför de kommande åren. Bland dem återfinns bland andra Eva B. Thorstad, som kommer att prata om puckellaxens spridning i Europa.

– Vi vill framför allt ge allmänheten möjlighet att ta del av den kunskap och de utmaningar som laxen står inför, säger Erika Axelsson som är länsfiskekonsulent i Halland.

Ett ämne som är högaktuellt är också skarvens spridning i Sverige, och just detta ämne har fått en egen punkt. Niels Jepsen kommer att berätta om 20 års fältstudier i Danmark, och hur skarven har påverkat främst lax och regnbåge.

Några andra punkter är:

* Laxens historia i Halland, dåtid och nutid.

* Laxens okända liv i havet, vad gör den när den lämnar åarna och går ut i havet?

* Upp som en sol… Åtgärder i reglerade vattendrag.

Hela programmet och övrig information hittar du här.

Missa inte denna hyllning till laxen:

Är detta Sveriges största hyllning till laxen?

Se filmklippet på vinterns första 10-plussare

$
0
0

Fiskejournalen berättade i torsdags om Team Minimörts makalösa ispremiär, då de fick 3 gäddor runt 10 kilo, varav den största på 10,3. Grabbarna lyckades dessutom filma det lyckade fiskafänget – och bjuder här Fiskejournalens läsare på lite ögongodis från Norrland.

Det var Jonathan Salomonsson från Two Hunters som höll i filmkameran, och framför kameran med böjda spön och breda leenden stod Anton Holmlund och Sebastian Dagman.

Tack för inspirationen och filmen – som säkerligen får många söderut att både längta efter snö och kyla!

Här hittar ni filmen!

Läs mer om isgäddorna:

Isen höll knappt – då fick Team Minimört tre storgäddor

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live


Latest Images