Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Flugfiskefestival flyttar till Kraddsele – storöringens rike

$
0
0

Övre Vindelälven med pärlorna Ammarnäs och Kraddsele är storöringens förlovande land. Såklart att det ska hållas en Flugfiskefestival där. Boka in datumen 12–14 juli.

Fiskefestivalen arrangeras av Kraddselefisket, där Sorsele kommun finns med som stöd genom bland andra fiskesamordnaren Therese Lundin. Hon hoppas på många besökare, och vill uppmärksamma folk om att det handlar om en ny plats för arrangemanget.

– Vi har arrangerat Fiskefestivalen tidigare i Sorsele under två års tid, men nu får den tillfälle att rotera inom kommunen. Det är ju en stor och lång kommun med både olika gäster och olika typer av fiske och miljöer. Men det blir premiär i Kraddsele, berättar Therese Lundin för Fiskejournalen.

Hon säger att det kommer att finnas något för alla, från gammal till ung.

– Det blir bland annat flugfiskeskola, flugbindning, föreläsning, god mat och fiskepoesi (Sorsele poesisällskap har precis släppt en bok med fiskepoesi vilket är lite roligt) bland annat, hälsar Therese Lundin.

Mer om evenemanget hittar du här på Sorsele kommuns hemsida. 

Läs när Gunnar Westrin ryter till:

Gunnar Westrin ryter till: Myter om fjällflyget


Se när Leif Milling snackar ut om sin senaste fiskebok

$
0
0

Fotografen och författaren Leif Milling har positionerat sig som en av Sveriges flitigaste bokleverantörer. Hans senaste verk ”Catch” är rykande färsk och finns snart ute i butikerna. Ljuv musik för fiskefantaster, törs vi utlova.

– Boken är lite försenad och kommer från binderiet denna vecka, hälsar Leif Milling som har bråda men ljuva tider i sitt somriga Gimdalen.

Leif har som sagt varit väldigt produktiv de senaste åren, med både fiskeböcker, kokböcker och en barnbok. Nu handlar det återigen om fiske, och som vanligt kan vi vänta oss bilder i absolut världsklass.

– Det är bara bilderna som talar. Betraktaren får använda sina egna sinnen men jag ger mina berättelser till bilderna genom kortfilmer på youtube. Boken kan ses som en katalog till utställning. De bilder som är till salu finns bara i ett ex, Catch Art Collection. Detta är en form av döstädning, säger Leif med glimten i ögat.

Mycket mer än så vill han inte avslöja innan den finns i butikerna, men du som är nyfiken måste såklart spana in videosamtalet nedan mellan Leif och fiskeprofilen Micke Sundberg, där de resonerar kring boken och dess innehåll.

Läs mer om boken eller beställ den på Leif Millings hemsida!

 

Forskare går på djupet – lyssnar på öringbäckar

$
0
0

Går det att lyssna på en öringförande bäck för att avgöra hur den mår? Jodå, är svaret. Umeåforskare har utvecklat en ny metod som använder sig av ljudinspelningar.

Det är Umeå Universitet som publicerar berättelsen om en forskningsmetod som verkligen går på djupet, och som kan ge svar på hur det lokala ekosystemet mår.

I vattendrag är många organismer, inte minst fisk, beroende av att syrgas kan ta sig in i vattnet. Samtidigt släpper många vattendrag växthusgaser till atmosfären, oftast en produkt av nedbrytning av organiskt material. För att bättre kunna förstå och kvantifiera dessa processer är det viktig att kunna mäta hur snabbt gaser byts ut mellan vatten och atmosfären. Umeåforskare har utvecklat en ny metod som använder sig av ljudinspelningar för att uppskatta hur snabbt gaser släpps in eller ut i bäckar, skriver Umeå Universitet på sin hemsida.

Den nya akustiska metoden har utvecklats genom labb- och fältförsök i skogsbäckar i Västerbottens inland.

– Å ena sidan öppnar den akustiska metoden nya möjligheter, till exempel kontinuerliga gasutbytesmätningar och en bättre förståelse av gasutbytesprocessen. Men det finns också utmaningar som vi behöver fortsätta jobba med. Tänk bara på en mygg som surrar förbi mikrofonen, säger Marcus Klaus, som är postdoktor på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå Universitet.

Läs mer denna forskning på Umeå Universitets hemsida.

Läs om fler positiva nyheter från Västerbotten:

Hopp om stärkt fiske: Vindelälven blir biosfärområde

Kolla om brasan är okej – redan flera eldningsförbud

$
0
0

Vad är en fiskeutflykt utan en mysig och värmande lägereld? Svaret är att du kanske inte har något alternativ. Det råder nämligen redan eldningsförbud på flera håll i landet.

Lika allvarligt är det inte som sommaren 2018, då det rådde generellt eldningsförbud över nästan hela landet, men redan kommer flera varningssignaler om torka och brandrisk. Det råder exempelvis eldningsförbud i Blekinge län från 20 juni, och på Gotland från 19 juni.

Som privatperson har du ett eget ansvar att inte orsaka bränder. Skulle du på grund av oaktsamhet eller vårdslöshet orsaka brand kan du bli straffad, oavsett om det varit eldningsförbud eller inte.

Du ska i första hand vända dig till den kommun som du tänkt elda i för att få information om det finns ett eldningsförbud eller inte och vad som är viktigt att tänka på. Men ett säkert tips är även att surfa in på länsstyrelsen där du befinner dig, och kolla vilka direktiv som gäller för tillfället. Förhållandena kan snabbt ändras. Så ta det lugnt med tändaren – och se till att ha varma kläder med dig!

Läs om nyheter från Åre kommun:

Historiskt beslut i Åre: Stopp för odlad lax i skolor

 

Ute nu: Sommartips, rullguide och klassiskt dragrodd i Fiskejournalen nr 6!

$
0
0

Nu finns det massor av inspirerande och nyttig läsning inför sommarens fiske. Sök och köp senaste numret av Fiskejournalen i butiken innan det tar slut.

Förutom en gedigen rullguide och pryltips, så återknyter vi relationen till det kanske folkligaste fisket av alla, nämligen dragrodd. Det blir helt enkelt back to basic, där vår medarbetare Anders Nicander plockar fram asken med småspinnare och skeddrag och jagar abborre och gäddor på traditionellt sett. Såklart går det alldeles utmärkt.

Alldeles utmärkt går det också att jaga större öring med streamers. Vi påminner om vilket viktigt och populärt byte elritsan är för öringen, och har plockat fram några framgångsrika imitationer som bör finnas med i asken. Och inte minst – vi presenterar 10 tips för dig som vill minska på knott- och myggplågan.

Kort sagt – senaste numret av Fiskejournalen är en av dina bästa vänner i sommar. Stick iväg och köp nu!

Vill du ha tidningen billigare, före alla andra och direkt hem i brevlådan så kan du kika här!

Missa inte det oväntade mötet på sjön!

Plötsligt fick fiskarna sällskap av simmande björn

Drömfiske Jämtland/Härjedalen avslöjar sina hemligheter

$
0
0

Vad är den bästa garantin för en lyckad fiskesemester? Jo, troligtvis att ortsbefolkningen vill att du ska fånga din drömfisk och komma tillbaka fler gånger. Då välkomnas just du till Jämtland/Härjedalen, där många vill hjälpa dig att förverkliga fiskedrömmen.

Hur ser framtidens fisketurism ut?

Det kan ingen säkert svara på, eftersom både trender och förutsättningar ändras. Men det vi säkert vet är att ensam inte är starkast – och därför har Drömfiske Jämtland/Härjedalen tagit fram ett koncept som de hoppas kan bilda modell över hela Sverige. I grund och botten handlar det inte om lyckade fiskafängen, utan om något mer omfattande, nämligen att landsbygden ska kunna utvecklas och locka fler människor. Fisketurismen tros kunna skapa mängder av arbetstillfällen och bevara sysselsättning och service på just landsbygden. Föreningen Drömfiske Jämtland/Härjedalen har ambitionen att ta täten i den utvecklingen.

Harr – Härjedalens landskapsfisk.

Genom att samla flera av de ledande fiskedestinationerna och fiskevårdsområdena i Jämtland/Härjedalen så vill de stärka sin position i både Sverige och övriga Skandinavien. De har inlett en storsatsning för att visa upp vilka fantastiska resurser Jämtland/Härjedalen har i sina gemensamma vatten, med hopp om att både locka fler turister och få fler invånare att utnyttja våra egna vatten.

– Fisketurismen spelar redan en viktig roll på landsbygden i länet. I Hotagsbygden, där jag själv bor, är den faktiskt avgörande för att flera företag ska kunna överleva. Fisket har en enorm potential, och få områden i världen har bättre förutsättningar än oss för att ta täten i den utvecklingen, säger Gunnar Heibring som är ordförande i Drömfiske Jämtland/Härjedalen.

Det är alltså livsviktigt att det kommer fisketurister till landsbygden – och just det är den bästa garantin. Ortsbor delar gärna med sig av smultronställen, med hoppet om att besökarna ska komma tillbaka, och kanske även stanna för gott i bygden. Du garanteras att det i varje specifikt fiskevatten utövas en aktiv fiske-/beståndsvård vilket borgar för ett långsiktigt hållbart fiske med god kvalité. De guider, boendeanläggningar och annan kringservice som ingår har särskilda krav på sig när det gäller kunskap och service för att din fiskeupplevelse ska bli den allra bästa.

Nattfiske i juni är en av årets ljuspunkter.

Jämtland och Härjedalen är klassisk fiskemark, och är ett av de områden som lockar flest fisketurister i hela Europa. Ändå finns det plats för väldigt många fler, eftersom det finns tusentals vatten att sprida besökarna på. Detta vill Drömfiske Jämtland/Härjedalen göra känt för fler. Föreningen har nyligen lanserat nästa steg i sin digitala satsning, i form av en ny hemsida www.dromfiske.com, som utvecklats i samarbete med starka aktörer inom branschen.

Där hittar du alla fiskecamper, serviceföretag och fiskevårdsområden som är med i föreningen, samt allt du behöver veta inför din fisketur i de aktuella områdena. En stor förhoppning är bland annat att pimpelfisket ska locka ännu fler besökare till länets fjällvärld.

– Vi har enormt mycket fina pimpelvatten i länet, och framför allt borde fler passa på att fiska efter den eftertraktade rödingen, som är lättare att fånga på vintern än sommaren. Men även sommarfisket kan öka otroligt mycket mer, utan att det blir trångt eller att fiskbestånden tar skada, berättar Gunnar Heibring.

Det finns gott om vatten där du med gott samvete kan spara några matfiskar. Mellan 1960-1990 fiskades det ganska flitigt för husbehov med både nät och annan redskap, men sedan många år är det sportfiske och rekreation som dominerar, och många vatten tål ett ökat uttag av fisk.

Dessutom finns det en ökad medvetenhet kring vad fisketuristerna efterfrågar. Fiskevårdsområden har insett nyttan med så kallade trofévatten, där det införts särskilda regler för att gynna förutsättningarna för stor fisk. Och inte minst har både gäddan och abborren hamnat i fiskets finrum. Traditionellt är det öring, röding och harr som lockar fisketuristerna, men många abborre- och gäddvatten har i princip legat orörda i decennier, med följden att de är högintressanta för sportfiske.

Allt du behöver göra är alltså att fråga någon representant för Drömfiske Jämtland/Härjedalen – så kommer du att bli hänvisad mot hemligheterna.

Jämtland/Härjedalen är ett rike för gädda!

Föreningen fanns även på plats under den stora Sportfiskemässan i Jönköping 29-31 mars, där de visade upp sitt koncept för besökarna.

– Just det är en fördel med att samarbeta. Ett fiskevårdsområde kanske inte har råd själv att ställa ut på Sportfiskemässan, men tillsammans så har vi den möjligheten, säger Gunnar Heibring.

För dig som inte var på plats under Sportfiskemässan så kommer här en kort presentation av fiskevårdsområdena som ingår i Drömfiske Jämtland/Härjedalen.

BODSJÖNS FVO. Här finns det goda chanser att fånga stora exemplar av flera fiskarter. Mest känt är öringfisket i Herrevadströmmen, men i området finns det även fina bestånd av grov abborre och gädda.

BRUKSVALLARNAS KFO. Ett trevligt fjällfiske för hela familjen. Bra fiske i bland annat Ljusnan och Mittån när vårfloden sjunkit undan (omkring midsommar) ända fram till augusti månads utgång.

DAMMÅNS FVO. Dammån är ett av landets bästa och vackraste storöringsvattnen, och dessutom väldigt vägnära. Det finns även högintressanta sjöar och tjärnar i området. Missa inte en utflykt till Dammåns fisktrappa!

GIMDALENS FVO. Skogsälven Gimån har ett eget kapitel i den svenska fiskehistorien. Trevligare fiske än så här är svårt att finna, och flugfisket efter öring och harr håller helt enkelt världsklass.

GRANBOFORSENS FVO. Om du vill fånga ditt livs storöring så kan detta vara platsen. Ligger inom ett reglerat område i Indalsälven med strömmande vatten nedströms Kattstrupen cirka 3-4 km, och här finns även enorma gäddor.

GUNNARVATTNETS FVO. Här fiskar du i storslagen miljö nära den norska gränsen. I Gunnarvattnets fvo finns det endast vatten med naturbestånd av öring och röding. Vad mer finns att önska?

HEDEVIKENS FVO. Här erbjuds ett varierat och välskött fiske i sjöar, tjärnar och rinnande vatten. Ljusnan som rinner förbi Hedeviken är exempelvis ett populärt flugfiskeområde och kanotvatten. Gott om öring och röding.

HÅCKRENS FVO. Hela detta område erbjuder ett bra fiske efter vild öring och röding, både sommar och vinter. Roligt sjöfiske i Håckrenmagasinet och möjligheter till vackra vandringar till klassiskt tjärnfiske.

Glöm inte abborren! Kul att fånga och god att äta.

HÅN VEMDALENS FVO. Ett paradis för strömfiskaren, där vattendragen Veman, Ljusnan och Aloppan är givna favoriter för harrjägaren. Ljusnan har även ett bra fiske efter öring, gädda, abborre och sik.

HÄLLESJÖ FVO. Ett mångsidigt fiske i naturskön skogsmiljö. Grov gädda, abborre, mört, braxen och sik. Förekomst även av storöring, harr, ål och lake. Variationen på vatten är stor.

JORMVATTNETS FVO. Frostvikens pärla i Jämtlands nordvästra hörn, dit fisketuristerna söker sig i jakten på stor öring och röding. Här hittar du drömfisken bara några meter utanför bildörren.

LIDSJÖBERGS FVO. Detta har länge varit en portal för riktigt vildmarksfiske, och inom deras 9000 hektar vatten finns det mycket goda bestånd av röding, öring och harr.

LILLHÄRDALS FVO. Här kan du botanisera med fiskespöt i 30 sjöar, 30 tjärnar, större och mindre åar samt många små bäckar som lämpar sig för bäckmete. Sjö, ström, vinterfiske efter abborre, gädda, mört, braxen, röding, öring och lake.

LJUNGDALENS FVO. Här fiskas det både uppe på kalfjället, i strömmande vatten och skogsterräng på ett och samma fiskekort. Storöring, storröding och storharr är ett ganska vanligt sällskap för den flitige fiskaren.

LÅNGÅ FVO. Öring, röding, harr och sik kallas Långåfiskets fyra stora – the big four. Alla är ursprungliga och populära sportfiskar, här i hjärtat av Härjedalen. Även fina bestånd av abborre och gädda.

MESSLINGENS FVO. En hel fjällvärld med glittrande och fiskrika vatten omger Messlingen. Området yppar sig utmärkt för mete, spinnfiske eller flugfiske. Chansen att du drar upp en öring eller fjällröding till middag är stor.

NEDRE AMMERÅNS FVO. Hänförande natur med en stark vildmarkskaraktär. Huvudattraktionen är den vilda Ammerån med harr och öring i forsar, strömmar och höljor. I fiskeområdet finns också tjärnar med öring och röding samt tre sjöar och ett antal tjärnar med sik, gädda och abborre.

NEDRE LÅNGANS FVO. Den natursköna vildmarksälven Långan är ett eldorado för flugfiskaren, där det simmar riktigt grov harr och öring. Även fint abborre- och gäddfiske i området.

OCKESJÖN-KVITSLESTRÖMMARNAS FVO. Många har fångat sitt livs största öring just här. När allt stämmer är det här fiskedrömmar blir till verklighet, och det är aldrig långt till napp eftersom det även finns gott om harr.

 

Vad sägs om klassiskt tjärnfiske efter öring?

OTTSJÖ FVO. Här är det fint fiske hela året. Varierande sportfiske i fjäll- och vildmarksmiljö. Från mete i mindre åar och bäckar till fint flugfiske i strömmande vatten. Ottsjön bjuder på ett bra fiske från båt och fint röding- och öringfiske på isarna.

RÖRSTRÖMSÄLVENS FVO. Här väntar ett riktigt buffébord för fisketuristen. Sjöar med främst grov gädda och abborre men även sik, braxen, id, lake och mört. Hocksjöforsarna erbjuder också ett förträffligt flugfiske efter öring och harr.

RÖRVATTNET-SKOGSJÖ FVO. Detta är hjärtat av Hotagen i norra Jämtland och serverar ett dramatiskt landskap med ett högklassiskt och varierat utbud av fiskemöjligheter. Öring och röding dominerar.

STORSJÖ FVO. Runt fjällbyn Storsjö Kapell ligger ett av Jämtlands största fiskevårdsområden med nästan 50 000 hektar skog och storslagen vildmark. Fler än 50 sjöar och över 2 mil vilda strömmar med grov harr och långvandrande storöring. Även bra gäddfiske.

TÄNNÄS FVO. Här får du det bästa av två världar. Från de typiska fjällarterna, öring, röding och harr till sjöarnas abborre, sik och gädda. Det mest utmärkande för området är Härjedalens landskapsfisk, den storvuxna sjöharren.

VALSJÖNS FVO. Valsjöbyn är klassisk fiskemark, och är flitigt omskriven av bland andra författarna Hans Lidman och Gunnar Westrin. Öringfiske i världsklass, med stor variation av vatten.

ÅKERSJÖNS FVO. Detta är ett familjevänligt område i vacker fjällmiljö. Fiske efter öring och röding i både Åkersjön och bildsköna Åkerån, där det finns gott om spektakulära miljöer att både fiska och bada i.

ÅSARNA FVO. Ett familjevänligt område där det utlovas nappgaranti, med tanke på det rikliga utbudet av fiskevatten. Både fina strömmar, sjöar och tjärnar med öring, harr, abborre och gädda.

ÖVRE AMMERÅNS FVO. Den vilda Ammerån med tillhörande skogsvatten är ett oexploaterat paradis. Gott om harr och öring i strömmarna, och fisket efter gädda och abborre håller mycket hög klass.

Nytt PB väntade vid slutstationen för Mårten

$
0
0

Om man inte hittar drömgäddan på hemmaplan så får man åka nästgårds, och kanske ännu längre. För Mårten Sandkvist från Bollnäs slutade en välplanerad tripp med nytt personligt rekord.

Gäddan som väntade vid resans slutmål var hela 14 090 gram tung, och är en av de största som rapporterats in till Fiskejournalen under sommaren.

Mårten Sandkvist berättar själv om det lyckade fiskafänget:

– Det var så att jag länge hade funderat på denna sjö och trott det fanns god potential för stor fisk, men då det är lite för långt att åka över dagen så måste det stämma. Så jag och min kompis Tommy Sundberg åkte på fredagen då han slutade jobbet och redan på första kvällen så kom storgäddan som fisk nummer fem ungefär, efter endast fyra timmars fiske. Fisken fångades på vertikalfiske och betet var en stor gösjigg, 8″ twinteez.

Mårten konstaterade också att gäddan var i sommarkondis, och kanske inte så stark som man kan tro. Lösningen får helt enkelt bli att komma tillbaka och försöka fånga den igen.

– 120 centimeter och 14090 gram får man ändå vara nöjd med, vilket var nytt personbästa i vikt. Nästa gång tar jag den fet och 15 kilo tung, säger Mårten och skrattar.

Fiskejournalen uppmuntrar alla läsare att rapportera in era storgäddor och andra troféfiskar till oss!

Läs även om det oväntade mötet på fisketuren:

Plötsligt fick fiskarna sällskap av simmande björn

Stark start i Sommargäddan – snart 1 500 fiskar uppe!

$
0
0

Succétävlingen Sommargäddan har fått en väldigt stark start. Runt 1 400 gäddor har redan rapporterats in, och i tävlingstoppen är det glödhett.

De 504 teamen i Sommargäddan tävlar om en plats i den prestigefyllda finalen 31 augusti–1 september. Tävlingsledaren Daniel Lövstedt har bråda dagar just nu, och han konstaterar att några team gått all-in redan i juni.

– Kul att det öser in fiskar i tävlingen! Några som är hetare än lava just nu är team Savage Gear Northern Influence, men ännu är det långt kvar, konstaterar han.

Savage Gear Northern Influence tävlar i den norra zonen och består av Rickard Linderot, Jonathan Nordin och Filip Grahn. De har samlat ihop hela 593 centimeter med sina fem längsta gäddor, med en toppfisk på 123 centimeter. De har dock inte fångat den allra längsta gäddan hittills, utan det är deras konkurrenter i norra zonen Hildings pöjka, med en bjässe på hela 126 centimeter.

Frågan vid ställer oss nu är vilket lag som blir först till den magiska gränsen 6 meter totalt, och vem som spränger 130-centimetersvallen?

Tyvärr är det flera fina fiskar som blivit nekade på grund av slarv med mätningen, och arrangörerna påminner alla deltagare om att lusläsa reglerna på tävlingens hemsida!

Läs fler nyheter på Fiskejournalen.se:

Historiskt beslut i Åre: Stopp för odlad lax i skolor


Brutalt stora fiskar i topp efter halvtid i Svenskan

$
0
0

De sex första månaderna i Svenska Specimentävlingen är avverkade, och mycket talar för att 2019 blir en säsong att minnas. I toppen återfinns några riktigt tunga registreringar.

Niklas Graberg med karp i kolossformat – 30 775 gram.

Tävlingsledaren Max Lösche konstaterar att de svenska specimenfiskarna lagt i en hög växel de senaste månaderna.

– Svenskan går mot ett grymt andra halvår! Mycket glädjande så är samtliga 16 lag aktiva och det är nu hela 108 deltagare med poänggivande fiskar, konstaterar han i halvårsrapporten.

Och visst har det kommit in några brutala fångster! Eller vad sägs om dessa toppfiskar:

Karp: 30 775 gram. Lax: 20 900g gram. Ruda: 2 100 gram. Röding: 4 580 gram. Sarv: 1 610 gram.

– Det är grymt jobbat allihopa! Nu njuter vi av en icke allt för varm sommar och trevliga semestertider, säger Max som hoppas att det fortsätter registreras stora fiskar den närmaste tiden när många blir lediga.

Ni kan själva följa händelseutvecklingen på tävlingens Facebook-sida.

Läs mer om sommarens fiske:

Hoppfulla vattenflöden i norrländska fiskeälvar

SLU-forskare: Nödvändigt stoppa fångsterna av torsk

$
0
0

I december kommer EU:s fiskeministrar att besluta om kvoterna för Västerhavet och Nordsjön. Forskare på SLU Aqua backar nu upp förslagen om att helt stoppa fisket efter torsk i Kattegatt.

Internationella havsforskningsrådet, ICES, vill att fisket efter torsk i Kattegatt stoppas helt nästa år och att man minskar fisket efter torsk i Nordsjön-Skagerrack med 63 procent jämfört med 2019. Forskaren Massimiliano Cardinale, som arbetar både inom ICES och vid institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU Aqua), är tydlig i sitt budskap.

– Läget för torsken i Kattegatt är kritiskt trots att man infört olika förvaltningsåtgärder inklusive fiskefria områden. Beståndets lekbiomassa är historiskt låg. Då är det nödvändigt att stoppa fångsten av torsk. Ett av problemen för torsken i Kattegatt är att den idag fångas i ett blandfiske med andra arter som tex havskräfta som har en relativt positiv beståndsutveckling. Det innebär att vi måste försöka undvika fångst av torsk vilket vi kan göra med artselektiva redskap, säger Massimiliano Cardinale på SLU:s hemsida.

Däremot betecknas situationen för sill i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt som hållbar och där föreslår ICES en höjning av uttaget med 38 procent.

Dock anser ICES liksom förra året att man bör undvika fångst av Rügensillen, i sydvästra Östersjön och Västerhavet.

– Förra året valde EU.s fiskeministrar att inte följa ICES vetenskapliga råd, vilket var olyckligt. Det är viktigt att råden följs om Rügensillen i Västerhavet ska kunna återhämta sig till biologiskt säkra nivåer. Ett kortsiktigt fiskestopp kommer dock inte att hjälpa fullt ut givet den låga rekrytering vi har haft den senaste åren, säger Massmiliano Cardinale.

Fiskejournalen återkommer med rapportering inför beslutet om fiskekvoterna för 2020.

Läs mer om torskens tillstånd:

Glada besked om torsken från Bohuslän

Många spännande arter redan uppfiskade i Artjakten

$
0
0

Nu är det semestertider – och för många innebär det extra mycket tid för fiske. Glöm inte att vara med i den populära ungdomstävlingen Artjakten, där du kan vara med och tävla var du än bor, och vad du än fångar!

Moa Maripuu med sjustrålig smörbult.

Den första månaden i Artjakten har bjudit på spektakulära fångster i olika form, färg och storlek från över 200 duktiga unga fiskare i alla möjliga åldrar. En av de yngre som har hittat fiskelyckan är Edvin Mattsson, som på sitt nyinköpta metspö lyckades fånga en finfin id som blev nytt personbästa! Stort grattis till Edvin som får ett sprillans nytt Zazaa skeddrag hemskickat till sig.

Vi måste också nämna två fiskare som varit riktigt på hugget så här långt, och det är Gustav Yxell i Halmstad, som fångat hela 35 arter, och Moa Maripuu i jämtländska Ås som fångat 23 arter.

Till alla er som rapporterat kan vi bara säga grymt fiskat! Fortsätt bara på med fisket, för man vet aldrig när drömfångsten dyker upp, stor eller liten. Följ händelseutvecklingen på Fiskejournalen, där du också får veta hur du anmäler dig till tävlingen.

Läs allt du behöver veta om Artjakten här:

Äntligen dags för Artjakten – häng med på äventyret!

 

 

Jättekarpen Luna lever – och gav Graberg sitt livs fiskepass

$
0
0

Fiskejournalen berättade nyligen om Niklas Grabergs enormt tunga registrering i Svenska Specimentävlingen. Det var alltså en karp på hela 30 775 gram – och det var inte vilken fisk som helst …

Välkända meteprofilen Niklas Graberg upplevde nyligen sitt livs bästa fiskepass. Han besökte för första gången karpsyndikatet Stubbetorp i Blekinge för en tredagarssatsning. Sjön är välkänd för att hysa rejäla karpar och innan Niklas fiske hade fem fångster över 20 kg gjorts i sjön sedan början av april i år, genom flera återfångster av individerna Droppen och Antonia. Första natten får Niklas sin första karp i sjön på 11 950 gram. Vid 20-tiden kvällen därpå får jag ett kort textmeddelande från honom: ”Hon lever”.

Förstår direkt att fisken Luna som inte fångats sedan Anders Lundmark, karpfiskeprofilen som står bakom karpfiskebutiken.se, fångade henne på svensk rekordvikt 32,45 kg i september 2017 hade fångats igen. Niklas lyckades att fånga drömkarpen som nu vägde in på majestätiska 30 775 gram efter ett drygt dygns fiske och som grädde på moset tar han Antonia på 20 725 drygt timmen senare. Fyra karpar ytterligare fick syna Niklas håv under passet och samtliga fiskar föll för bottenmetade boilies från Swedish bait mechanics (SBM). Det är alltså den andra fångsten i Sverige någonsin av karp över 30 kg. Efter dessa fångster kommer karpar från tegelbruksdammen i Skåne på 27,46 och 26,02 fångade 2015 respektive 2014.

Vi lyfter på hatten och säger stort grattis till ett fiske att minnas för resten av livet.

Text: Leif Krause

Läs om storfiskarna i Svenska Specimentävlingen:

Brutalt stora fiskar i topp efter halvtid i Svenskan

Kanadaröding som väger 19 kilo över svenska rekordet

$
0
0

Var ska sleven vara om inte i grytan? Fiskejournalen måste såklart rapportera om den här bjässen från världsrekordsjön Lake Tazin i Kanada.

Enligt lokala fiskecampen så vägde fisken hela 32,65 kilo.

Sjön är världskänd för både sina enorma kanadarödingar och gäddor. Under 2018 fångades det enligt fiskearrangören två gäddor över 23 kilo, men det är ändå för sina kanadicker som den är mest känd. Fisken på bilden fångades av en kanadensisk herre 29 juni, och är en av de tyngsta kanadarödingarna som fångats på spö, närmare bestämt 71 pound (32,65 kilo).

Den tyngsta kanadaröding som någonsin registrerats vägde 46,7 kilo, och fångades med nät 1961. Det svenska rekordet innehas av Rickard Linderot från Umeå, som fångade en grann fisk på 13 840 gram i västerbottniska Björkvattnet.

Spana in Lake Tazins hemsida själva för inspiration

Läs nedan om det svenska rekordet för kanadaröding:

Nytt svenskt rekord för kanadaröding

 

 

Triangeldrama – se Kalles osannolika håvning av gäddan

$
0
0

Kalle Rosensköld är en erfaren fiskare som samlar på naturupplevelser. Men att fånga en frisimmande gädda med håv förut har han inte gjort – och det hela handlade om ett osannolikt triangeldrama.

Kalle berättar själv om dramat som han lyckades fånga på film:

”Fiske handlar inte bara om att fånga många eller stora fiskar, det handlar minst lika mycket om att vara närvarande med naturen och att kunna slappna av. På min sista fisketur hade jag mer fokus på just lugn och stillhet men det hände likväl intressanta saker … Jag hade precis metat upp en mört som jag förvarade i vattnet i min håv på bryggan. Efter nån minut hör jag ett plask vid håven, jag smyger dit och kikar och ser att där är en liten kilosgädda som spanat in mörten. Den lilla gäddan verkar inte alls bry sig om mig, totalt orädd, helt fokuserad på mörten. Jag går och hämtar min mobil, startar filmkameran och smyger tillbaks. Mörten är en slags fånge i håven men samtidigt, tack vara det skyddad från gäddans gap. Gäddan å andra sidan är kvar utanför, lika orädd som innan, troligen frustrerad över håvnätet som är i vägen för denna måltid. Jag funderar på om jag skulle kunna fånga gäddan i håven och försiktigt vrider jag upp håven. På en sekund förändras allt. Mörten passar på att rymma från håven och gäddan är nu fången. Ombytta roller!”

Den lilla gäddan var relativt mager och hade verkligen behövt käka den där mörten. Så Kalle släppte tillbaka den  med hopp om att den lyckas få i sig lite fisk.

– Själv är jag mest tacksam över upplevelsen, jag har fiskat i över 40 år och fascineras över att man fortfarande, gång på gång, får uppleva nya saker i vår fina natur. Detta var t ex första gången jag lyckades fånga en gädda med håv.

Följ gärna Kalles fiske på Facebook

Se filmen när Kalle fångar gäddan med håven:

Kommun satsar – gratis fiskekort för ungdomar

$
0
0

Här kommer ett grepp som vi hoppas att fler kommuner nappar på. Skellefteå kommun delar ut gratis fiskekort till alla under 16 år i sommar.

Genom det nya Ungdomsfiskekortet får alla ungdomar under 16 år möjligheten att fiska i stora delar av Skellefteå kommun, helt kostnadsfritt, skriver kommunen i ett pressmeddelande. Fiskekortet kan hämtas ut från och med 1 juli, och ger tillgång till hundratals fiskevatten inom de fiskevårdsområden som anslutit sig.

– Syftet med kortet är att främja fiskeintresset bland barn och unga. Fiske är dessutom mycket mer än bara själva fångsten. Det är en gren av friluftslivet och ett sätt att umgås, uppleva naturen och koppla av. Med ett fiskekort som gäller i många områden vill vi också ge ungdomarna möjlighet att utforska nya fiskevatten och uppleva den stora bredd av fina fiskevatten som våra lokala fiskevårdsområden erbjuder, säger Johannes Lindberg, friluftssamordnare på Skellefteå kommun.

Ungdomsfiskekortet löses på Skellefteå Turistcenter, och på www.skelleftea.se/fiske finns det information om vilka fiskevatten och regler som gäller för kortet.

Vi på Fiskejournalen uppmuntrar samtidigt alla fiskande ungdomar att vara med i den populära Artjakten 2019, som du kan läsa om här!

Läs om fiskefestivaler i norr:

Flugfiskefestival flyttar till Kraddsele – storöringens rike


Snart har vi svaret: Så klarar sig en återutsatt lax

$
0
0

Hur klarar sig egentligen en lax som fångats i fälla efter återutsättning? Det har vi förhoppningsvis snart svaret på, eftersom SLU Aqua just nu genomför ett spännande projekt.

Det är utanför Torneälven och Dalälven som forskare med teknikens hjälp hoppas få svar kring laxens chanser till överlevnad. SLU studerar hur lax som fångas i yrkesfisket med så kallade pushup-fällor klarar en återutsättning efter fångst.

I projektet märks lax med radiosändare och frisläpps sedan varefter de följs under cirka ett år. I Dalälven frisläpps märkta laxar i en invallad försöksdel av älven, och forskarna kan där studera hur laxarna klarar sig minut för minut. På så sätt kan man få information om eventuell dödlighet på både kort och lång sikt för varje individ. Utanför Torneälven frisläpps märkt lax direkt i havet efter fångst, och det är först när de sedan simmat upp i Torneälven som de kan följa, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Forskarna meddelar att projektet flyter på enligt planerna, och att det redan simmar omkring flera laxar radiosändare. Fiskejournalen återkommer när de första analyserna i projektet har presenterats.

Brutalt stora fiskar i topp efter halvtid i Svenskan

 

En annorlunda fiskeplattform

$
0
0

Vad sägs om en liten rund och stabil båt som du i princip kan ta med dig överallt? Tycker du att det låter lockande så ska du kolla in nya fiskeplattformen Ultraskiff.
Enligt tillverkaren så är Ultraskiff 360 den första patenterade användarvänliga och runda båten som någonsin tillverkats. Fiskeplattformen är utrustad med en stol i mitten och framförs med hjälp av åror, paddel eller elmotor. Du kan enkelt fästa ekolod, spöhållare och annan utrustning på båten. På den begränsade ytan finns det en hel del stuvfack för förvaring av fiskeprylar, batterier och andra nödvändigheter. Båten kan enligt tillverkaren fraktas på ett takräcke eller direkt på pickupen för att sedan obekymrat rullas ner till vattnet.

Båten kan enligt tillverkaren enkelt rullas ner till vattnet och fraktas på ett takräcke eller direkt på pickupen.

På hemsidan finns det en hel hög med fiskefilmer som vittnar om båtens användningsområden men om den kommer bli populär på den skandinaviska marknaden är svårt att förutspå. Kolla in filmen här nedan – vad tror du?
För mer info klicka HÄR.

Pussa och Bonka – tema på fisketräff i Gimdalen

$
0
0

Gimdalen är en populär mötesplats för flugfiskare som antingen passerar Bräcke kommun eller som tillbringar fiskesemestern där. Nu finns det ännu en stor anledning att åka dit.

Fotografen Leif Milling och hans vänner bjuder nämligen in till en högintressant träff i samband med att Galleri Smedman fyller 10 år. Det hela kommer att äga rum på Pub Kajsahåle i Gimdalen den 19 juli, där bland annat författaren Gunnar Westrin kommer att hålla låda. Det hela börjar klockan 17 00, då Gimdalens egen ”Skavlan” Marika Griehsel tar emot gäster på trappan till Galleri Smedman.

Temat för dagen är”Pussa och Bonka”, och Marika kommer att prata sportfiske med en rad fiskeprofiler. På plats finns bland andra Fiskejournalens chefredaktör Anders Holm och Allt om Flugfiskes dito Johan Klingberg, och naturligtvis flitiga Gimåbesökaren Sivan Jansson, ordförande för Fjällorna.

Anmälan sker på leifmilling@mac.com

Spana in senaste boken av Leif Milling:

Se när Leif Milling snackar ut om sin senaste fiskebok

Det ultimata spinnfisket

$
0
0

Fiskejournalen gjorde en avstickare ner till Nikola Mijandrusic på eFISHent tours för att brottas med Adriatiska havets storvilt. Här följer ett smakprov på hur det kan se ut när två spinnfiskade, blåfenade tonfiskar hugger på samtidigt.
Gillar du att ta stora fiskar med spinnspöet? Då kanske sportfiske efter blåfenad tonfisk intresserar dig – ja du läste rätt, blåfenad tonfisk! Med hjälp av en spinnutrustning i övre viktklassen och några förstärkta ”gäddbeten” kan du få dig en åktur som är svår att jämföra med något annat. Fiskeguiden tillika upphovsmannen till det extrema sportfisket Nikola Mijandrusic, och hans svenske vapendragare Ulf ”Wolfie” Johansson har under några lyckade säsonger knäckt koden för hur man spinnfiskar en av världens mest eftertraktade arter. Team Fiskejournalen åkte ner till Istrien (Kroatien) för att ta del av dramat. Mikael Carlenstam från Upplands Väsby fyller i:
— Först en rejäl käftsmäll, sen var det bara att hålla i spöet allt vad man orkade. Trots mycket hård broms sprutade linan av rullen, 250 meter försvann i ett nafs. Nikola, vår fiskeguide var orolig att jag lyckats kroka på en så kallad rulltömmare.

– Trots mycket hård broms sprutade linan av rullen, 250 meter försvann i ett nafs.

Nedan följer ett smakprov på hur det kan gå till en ”stilla” dag på Adriatiska havet, resten får du läsa i ett kommande nummer av tidningen Fiskejournalen. Tilläggas bör göras att alla fiskar återutsätts med hundraprocentig försiktighet.

Se när Fiskejournalens Nicka Hellenberg och hans vän Mikael Carlenstam fajtar var sin blåfenad tonfisk på en och samma gång – klicka på filmklippet här ovan.

Följ eFISHent tours på sociala medier:

Facebook
Instagram
Youtube

Vill du testa själv? Boka din fisketur via den här hemsidan.

HaV får kritik från flera håll för vattenkraftsplanen

$
0
0

Nej, det här duger inte. Det är slutsatsen som bland annat Älvräddarna dragit kring Havs- och Vattenmyndighetens inställning till den nationella planen för omprövning av vattenkraften. Nu stämmer även Sportfiskarna in i kritiken.

Sportfiskarna har lämnat in synpunkter på Havs- och vattenmyndighetens, Energimyndighetens och Svenska kraftnäts förslag på nationell plan för omprövning av vattenkraften, och de anser att miljöaspekterna måste tillmätas större betydelse. Sportfiskarna anser att det till och med är oroande att planen fokuserar så mycket på att vattenkraftens effekt och reglerförmåga ska öka samtidigt som vattenkraften ska miljöanpassas. Allt detta framgår i en skarp skrivelse som Sportfiskarna publicerar på sin hemsida, i anslutning till sitt remissvar. Under hösten väntas regeringen ta beslut om den nationella planen, som kommer staka ut framtiden för de svenska vattendragen.

Älvräddarna har flera gånger uttryckt att de tycker att Havs- och Vattenmyndigheten fokuserar allt mindre på vattenvård i sin verksamhet. Läs en färsk debattartikel av deras generalsekreterare Christer Borg här!

Sportfiskarna ifrågasätter bland annat varför mindre vattendrag med huvudsakligen småskalig vattenkraft ska omfattas av ett riktvärde, eftersom dessa inte bidrar till balansering och reglering av elsystemet. Risken blir då att riktvärdet stoppar viktiga miljöåtgärder i vatten där miljönyttan kan bli mycket stor, medan bidraget till elsystemet är mycket blygsamt, anser de.

Hela Sportfiskarnas skrivelse hittar du här, samt deras remissvar.

Läs även detta:

Kolla om brasan är okej – redan flera eldningsförbud

 

 

 

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live