Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Morgonen har guld i mun – magiska abborrar för Jens

$
0
0

Den här årstiden är det nästan ljust dygnet runt – vilket innebär fiskemöjligheter 24 timmar varje dag. Vi vill påminna om att morgonstund kan ha guld i mun, speciellt när det kommer till abborrfiske.

Flera abborrar kring halvmetern dök upp till frukost.

Någon som kan intyga detta är värmlänningen Jens Byholm. Han är en rutinerad och meriterad fiskare, och lyckades med konststycket att fånga tre storabborrar på bara tre kast.

Så här berättar han om den magiska morgonen:

 ”Morgonen hade börjat bra med ett gäng fiskar över 40 centimeter. Efter att värsta nappruschen verkade vara över grävde jag fram en Gunki Jiger ur betesasken. I första kastet hugger en fin 46-centimetersborre. Efter att ha lagt den i livevellen gör jag nästa kast. Några få vevtag senare sitter nästa fisk – en mäktig abborre på 48 centimeter. Den får göra 46:an sällskap och jag gör mitt tredje kast. Ganska nära båten hugger det igen och denna gång är det en fantastisk abborre på 50 centimeter som ligger i håven! Vilken trippel! Jag och min kompis Mikael Svensson är helt häpna! Jag hinner sedan göra några kast till innan ytterligare en fin borre på 47 centimeter hugger på samma bete. En magisk morgon som jag aldrig lär glömma!”

Tack för den fina rapporten Jens Byholm. Och som sagt – vi påminner om att frukostfisket under tidig sommar kan vara årets roligaste fiske.

Missa inte senaste numret av Fiskejournalen!

Ute nu: Rullguide, exklusiv intervju och meteprylar i Fiskejournalen nr 5!


På abborrjakt med Team ABU Garcia

$
0
0

Abborrfisket fortsätter att växa i popularitet och Team Abu Garcia kom överens om att jaga de randiga krigarna på den årliga teamträffen – en mycket trevlig tillställning med teambuilding, massor av fiske och självklart tester av nya spännande produkter.

Foto: Nicka Hellenberg och Linus Fröhlich

Teamet möts upp vid en sjönära camping på den Svenska ostkusten, alla är superladdade inför två dagars abborrjakt. De nya medlemmarna David Lundh och Isabel Syrjä hälsas välkomna in i gänget och uppladdning sker med hämtpizza och cola i en trång men mysig stuga, snacket är igång och spön börjar genast riggas för att ha allt klart direkt när det är dags morgonen efter. Förutsättningarna är inte optimala, regnet öser ner på kvällen och hela helgen ska det blåsa kraftiga vindar från sydväst, vi tvekar en stund på om vi ens kommer att kunna ta oss ut ur hamnen med båtarna.

Juke. Björn ”Carlo” Karlsson med en stadig abborre som högg en jerkad Juke.

När solen går upp för första dagens fiske är vinden fortfarande stark men regnet har i alla fall gett sig. Vi laddar upp med en stadig frukost och sjösätter båtarna, det blir lite kö när hela teamet ska ha i sina båtar på en gång och alla vill ut och fiska så snart som möjligt. Skärgården är riktigt grund och stenbumlingar lurar överallt, så det gäller att se upp med navigeringen och ta det lugnt på väg mot första fiskeplatsen för dagen.

Flera tekniker visar sig framgångsrika men flest fiskar hugger på så kallade jerkbaits…

Det är riktigt tufft att fiska där den hårda vinden ligger på men det ska visa sig vara en framgångsrik taktik. Andra båtar väljer lugnare platser och fisket går till en början trögt, men ­efter ett tag börjar rapporter om fina abborrar trilla in. Det visar sig att det här stället har långt ifrån ett tusenbrödrabestånd, nästan alla abborrar som kommer upp är 40 cm eller längre och troligtvis simmar flera drömfiskar upp mot 50 cm i de här vattnen. Alla i teamet vill så klart fånga den största fisken första dagen och få sitt namn på det eftertraktade vandringspriset, en röd Ambassadeur i träetui. Försten till tre segrar får ta med sig rullen hem och innan helgen leder Jonas Lundberg med två segrar från tidigare träffar.

Jerkbaits
Flera tekniker visar sig framgångsrika men flest fiskar hugger på så kallade jerkbaits – Berkley Cutter och Juke framför allt. Till skillnad från de jerkbaits vi är vana vid till gäddfisket, är dessa utrustade med sked och har en fin gång även när man vevar hem dem rakt. Men de gör sig bäst när man fiskar dem ryckvis så de sticker ut åt sidorna, och låter dem hänga  svävandes i vattnet i pauserna. Den hårda vinden gör vattnet grumligt och sikten dålig men de här betena lyckas ändå fånga abborrarnas uppmärksamhet med sin yviga gång.

Den hårda vinden gör vattnet grumligt och sikten dålig men de här betena lyckas ändå fånga abborrarnas uppmärksamhet med sin yviga gång.

Några båtar siktar in sig på djupare områden kring en småbåtshamn, där är det jigg med blyskalle som gäller för att få ner betet närmare botten. Svartzonker McPerch finns både som shad och curly tail och båda visar sig fungera utmärkt. Pulse Shad har vid det här laget blivit en riktig klassiker och en av de mest populära abborrjiggarna, den fiskar bra både med lätt och tung skalle och vickar aggressivt med både kropp och paddel. En jigg som gör comeback på marknaden är Berkley Hollow Belly och teamet får för första gången testa de nya jiggarna – och visst är de bra!
Både Adrian och Isabel tar fina fiskar på den. Med sin ihåliga kropp är den idealisk för riggning med offsetkrok, kroppen trycks enkelt ihop när fisken biter och kroken kommer fram – guld värt när man vill fiska bland vegetation.

En av årets nyheter från Berkley är en hel seriemed ytbeten. Om du gillar häftiga hugg på ytan ska du kolla in dessa beten i butik eller på www.berkley-fishing.com
Här överst ser du en J-Walker och i fallande ordning kommer: Wakebull, Bulletpop, Spin Bomb och slutligen Choppo.

Ett annat bete som är omöjligt för fiskarna att missa är Berkley Warpig – ett lipless crankbait, eller en vobbler utan sked enkelt förklarat. Linan fästs i ryggen och hela kroppen vibrerar kraftigt och rasselkulororna hörs ända upp i båten när betet närmar sig.

Med 3M Powerlux har Abu Garcia gjort spön som är oerhört lätta men samtidigt starka och tåliga. Det finns tre spöserier med olika klassningar som baseras på mängden Powerlux i klingan.

Mass Beat II – Powerlux 300.

Hornet Stinger Plus – Powerlux 500.

Rocksweeper – Powerlux 1000.

46 cm i topp
Vid dagens slut visar det sig att några båtar har haft väldigt svårt att hitta fisken medan andra har haft riktigt bra fiske. Bäst har det gått för kapten Tobias Fränstam med David Lundh och Nicka Hellenberg. De har satsat på fiske runt småöar och uddar där vinden legat på och verkligen lyckats hitta fisken. Mängder av abborrar över 40 cm och gott om bonusgäddor har kommit upp. Bäst fiske har de haft på Berkley Cutter och Warpig.
Vid kvällens middag går vi igenom dagens största fiskar, det visar sig ha kommit upp flera fiskar på 45 cm men de största är hela 46 cm långa. Vi kommer fram till att Nicka och Tobias får dela på förstaplatsen, Nicka är nu uppe i två segrar och har nästa år chansen att ta med sig rullen hem till Gotland.

Mängder av abborrar över 40 cm och gott om bonusgäddor har kommit upp.

När andra dagens fiske kommer igång verkar det som att alla lyssnat på vad som fungerade i går och vilka typer av ställen som levererade. Det landas  fina abborrar i alla båtar och både hårda och mjuka beten går hem.

Med offsetriggning lurade Isabel Syrjä den här abborren.

Hollow Belly finns i tre storlekar: 10, 13 och 15 cm.

Så fort dagen är över börjar funderingarna på nästa års träff – blir det abborre igen, eller gädda? Eller kanske något helt annat. Säkert är i alla fall att det blir i trevligt sällskap av det alltid lika proffsiga, glada och fiskesugna Team Abu Garcia.

Revo Rocket är Abu Garcias snabbaste lågprofilrulle någonsin. Med en utväxling på 10,1:1 kan du fiska i ett mycket högt tempo utan ansträngning, helt perfekt när du snabbt vill ta in slacklina vid jigg- eller jerkbaitfiske.

 

Ängslan i Enningsdalsälven – mängder av sjuk lax

$
0
0

Nu kommer ett nödrop från Enningsdalsälven som rinner mellan Sverige och Norge. Stora mängder död lax flyter och fångas i älven, och ingen kan med säkerhet säga vad orsaken är.

– Vi står inför en potentiell nationell vildlaxkris.

Det säger Bjarne Granli, som är ledare för Arbeidernes Jeger og Fiskerforening i Halden.

Den 13 kilometer långa Enningsdalselva, som den heter i Norge, rinner från Norra Bullaresjön på svenska sidan till Idefjorden i Norge. Älven är känd som en storlaxsälv, men sedan premiären 23 maj har den hamnat i ett helt annat fokus. Det har nämligen påträffats döda och sjuka laxar över stora områden, och det befaras att över hälften av fiskarna är drabbade.

– Det är för jäkligt, för att tala klarspråk. Det som är fruktansvärt är lidandet som fisken får utstå, att folk inte kan fiska är sekundärt, säger Bjarne Granli till norska NRK.no.

De drabbade laxarna har sår över hela kroppen, men enligt en fiskbiolog som NRK pratat med så är det för tidigt att det beror på en smittosjukdom. Forskare har tagit prover från älven och hoppas kunna får svar inom en snar framtid.

Fiskejournalen återkommer i ärendet om provsvaren blir offentliga.

Läs även om larmet från Ätran:

Dystra bilden från Ätran – redan sjuka laxar i älven

Kantnål i Artjaktens topp – var med i tävlingen du också!

$
0
0

Artjakten är den populära fisketävlingen där alla fiskarter räknas. Men såklart gillar vi att uppmärksamma lite udda fiskar när de rapporteras in – som exempelvis kantnål!

Kantnål, fångad av Gustav Yxell.

Nu har alltså årets upplaga av Artjakten startat. Sommarens roligaste fisketävling är bara lite mer än en vecka gammal, men ändå har det redan kommit in närmre 100 deltagare. Har du inte anmält din fisk än så gör det! De första 300 deltagarna med godkänd fisk får nämligen ett 22g Zazaa skeddrag från Abu Garcia och en prova-på prenumeration på Fiskejournalen. Allt om tävlingen hittar du här!

Den som håller i ledningen för tillfället är Gustav Yxell från Halmstad som har fångat många spännande arter, såsom större kantnål och större havsnål.

Flera andra häftiga fiskar har också kommit upp, däribland Jonatan Svensäters stora gräskarp från Rögle dammar, ett flertal fina gösar och en trevlig trollinglax!

Många spännande fiskar på listan redan efter första veckan alltså. Sommaren fortsätter länge till – så det är bara att fiska flitigt och rapportera in era fångster till oss.

Läs om stora abborrar i Fiskejournalen:

Morgonen har guld i mun – magiska abborrar för Jens

Besked från Japan: Återupptar jakten på valar i sommar

$
0
0

Japan har haft ett 30 år långt uppehåll i valjakten – men längre än så blir det inte. Landet har nämligen beslutat att återuppta jakten, uppger nationella medier.

Beskedet att Japan återupptar jakten på valar efter 30 år kommer kanske inte som någon chock för de som följt händelseutvecklingen. Japan drog sig nämligen ur en internationell uppgörelse om valjakt förra året, och har sedan dess jagat val i vetenskapens namn, något som bland annat Greenpeace kritiserat hårt.

Även Dagens Nyheter uppmärksammar Japans beslut, och där uppges att den japanska befolkningen äter omkring 5 000 ton valkött om året, en siffra som ska jämföras med 200 000 ton om året under 1960-talet. En klar minskning alltså.

Japan kommer att sätta in fem valfångarfartyg, och jakten kommer enligt Japanska medier att genomföras i landets ekonomiska zoner och inte kring Antarktis där den ”vetenskapliga jakten” har ägt rum.

Jakten är tänkt att inledas 1 juli nu i sommar.

Läs om spännande gäddfiske i Norrland:

Gäddan som alltid högg: ”En dröm som slog in”

Richards monsterlax lär bli svårslagen – hela 21,8 kilo!

$
0
0

Älvkarleby fortsätter att leverera storlaxar på löpande band denna sommar. Redan några veckor in i juni har flera exemplar runt 20-kilo fångats, och frågan är hur länge Richard Ekmans ledarfisk på 21,8 kilo står sig?

Söndagen 9 juni blev sannerligen ett datum att minnas för Rickard Ekman från Surahammar. Bara några dagar innan hade Mikael Malm dragit upp en lax på prick 21 kilo, som Fiskejournalen berättade om här, och de många trodde nog att årets största fisk i Dalälven då hade fångats. Men när Richard Ekman äntrade Körsbärsudden så lyckades han pricka en ännu större fisk, som sannerligen var en ordentlig koloss. Den var 115 centimeter lång och bjöd på tufft motstånd.

Så här berättar Richard själv om fångstögonblicket:

– När han väl nöp i så trodde jag faktiskt inte att den var så stor, för han simmade emot mig först. Men när han bestämde sig för att dra så förstod jag att den var av större modell. Sedan gick resan nerströms 150 meter, där det är lite lugnare ström. Jag pumpade in honom fyra–fem gånger innan min mästerhåvare Peter Lindqvist kunde bärga den åt mig.

Stort grattis till en fantastisk fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Läs även om stora abborrar!

Morgonen har guld i mun – magiska abborrar för Jens

Forskare har gått till botten med torskens hälsa

$
0
0

Vad ligger egentligen bakom den försämrade hälsan hos Östersjötorsken? Jo, bland annat förändringar hos de bottenlevande kräftdjuren ishavsgråsugga och vitmärla, som många fiskar äter.

Det är forskare vid institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet, som presenterat nya studier kring torskens hälsa. De konstaterar att Östersjöns främsta rovdjur högst upp i näringsväven blir allt magrare.

– Det är viktigt att man förstår hur näringsvävarna fungerar när man ska förvalta fisket. Det räcker inte att se till hur fisken och fisket förändras. Tillgången och kvaliteten på fiskens föda är minst lika viktiga, säger forskaren Lena Bergström.

Studierna i Bottenhavet och Egentliga Östersjön visar framför allt att det finns ett samband mellan torskens och sälens hälsa och tillgången på bottenlevande djur, skriver SLU i ett pressmeddelande. I sälens fall är sambandet indirekt genom att strömmingen som den äter påverkas av tillgången på bottenlevande djur och hur väl dessa mår. I båda fallen finns en koppling till klimatförändringar och övergödning, anser forskarna, och de vill se ökade insatser mot övergödning i Östersjön för att situationen inte ska förvärras.

Fetthalten och medelvikten hos strömming i Bottenhavet har enligt studien förbättrats på sistone, vilket beror på att tillgången på det bottenlevande kräftdjuret vitmärla ökat. Läs hela artikeln här!

Du har väl inte missat tävlingen Artjakten?

Kantnål i Artjaktens topp – var med i tävlingen du också!

Äntligen hoppfullt besked: Mer lax verkar klara sig i år

$
0
0

Fiskejournalen har redan hunnit rapportera om döda och sjuka laxar i både Sverige och Norge, trots att vi bara hunnit till juni. Nu kommer det dock ett hoppfullt besked kring säsongens laxkullar.

Undersökningar av romkorn från Umeälven och Dalälven visar nämligen att de hade lovande halter av B1 vitaminet Tiamin. Sjukdomen M 74 uppstår när laxen får brist på Tiamin, och genom att undersöka tiaminhalterna i rom så går det att göra en prognos på hur stor dödligheten kan väntas bli.

– Det är bättre med Tiamin i romen från lax som lekte i höstas och vars yngel ska kläckas i vår. Vi förväntar oss att det ska bli lägre dödlighet de här året än de två tidigare åren, säger Stefan Palm som är forskare vid akvatiska resurser på SLU, till Sveriges Radio.

Förhoppningen är att resultatet kommer att gälla för alla Östersjöälvar.

Lennart Balk, som är professor i Miljöbetingad och Biokemisk Toxikologi vid Stockholms universitet, efterlyser dock kraftfullare åtgärder kring Tiaminbristen.

– Vi vet att tiaminbristen är episodisk till sin karaktär, det vill säga vissa år blir det lite bättre, emedans några år senare så är det återigen kraftig brist, säger han till Fiskejournalen.

Därför vill han gå till botten med själva grundproblematiken.

– Den centrala uppgiften nu är att undersöka hur och av vad, som tiaminbristen uppkommer i laxen. Allt annat arbete gör bara att vi förlorar värdefull tid för att åtgärda denna miljöstörning, ett arbetssätt som gör att det genetiska materialet för de unika laxarna riskeras att förloras för all överskådlig tid framöver. Faktum är att vissa forskare redan befarar att de kvarvarande individerna redan nu utgör ett skadat genetiskt material, säger han.

Läs om sjuka laxar i Ätran:

Dystra bilden från Ätran – redan sjuka laxar i älven


Nya rön om mystiska malen

$
0
0

Den europeiska malen är en av världens mest storväxta sötvattensfiskar. Trots att den finns i flera av våra sjösystem, vet vi väldigt lite om den svenska malen. Detta vill forskarna Henrik Jeuthe och Gustav Hellström ändra på. 

Malen är fridlyst och enligt tidigare beräkningar tros den ha varit nere på så kritiska nivåer som runt 250 reproduktiva malar i Båven, där en av landets tre malpopulationer lever. Till malstammens kraftiga tillbakagång de senaste decennierna bidrar bland annat kraftverksbyggen, sjösänkningar, utdikningar och föroreningar. Malen lever på sin nordligaste gräns här i Sverige. Det kan innebära att den kan gynnas av de ökande vattentemperaturer som följer av klimatförändringen. Men faktum är att vi vet förvånansvärt lite om hur den lever, vad den trivs i för temperaturer och hur den förökar sig.

–Det verkar dock som om det finns något fler malar än vi tidigare trott, vilket är positivt. Men det verkar också som att de växer långsammare och blir mycket äldre än vad vi har trott. Detta gör arten mer sårbar. En två meter lång fisk kanske är så gammal som hundra år, så att återskapa ett livskraftigt bestånd kräver tid, säger Gustav Hellström, forskare på SLU.

–Det verkar dock som om det finns något fler malar än vi tidigare trott…

Tillsammans med Sportfiskarna och Länsstyrelsen i Södermanland driver nu Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, ett projekt i Båvensystemet där man genom telemetri, pit-taggning, ultraljud, ekolod och DNA-prov försöker ta reda på mer om malarnas liv. För att skydda arten och ta fram en framtida förvaltningsplan vill forskarteamet ta reda på fakta som när och var de leker, tillväxt, dygnsrytm, hemområden och vinterlokaler samt olika beteenden och vanor.

Malen ger dock inte bort sina hemligheter hur lätt som helst. Forskarna har funnit att de gärna tillbringar sin tid under de flytande strandkanter som finns längs sjöarna.
–Malarna kan vara så långt som tio-femton meter in under gungflyet, men vi har högupplöst ekolodsteknik för att kunna studera dem även där inne, avslutar Henrik Jeuthe från Vattenbrukscentrum Norr/SLU.

Äntligen sommarlov – hugg till på fiskeäventyret direkt!

$
0
0

Sommarlovet rivstartar för ungdomar som tycker om att fiska. Dels så har den riksomfattande tävlingen Artjakten startat, och nu bjuds det in till Sommarlovsfiske på flera orter.

Att fiska är både roligt – och ganska ofta helt gratis. Organisationen Sportfiskarna bedriver ett omfattande arbete för att introducera ungdomar i både sportfiske och fiskevård, och deras personal i Jönköping rivstartar nu sommarlovet. De bjuder alla lovlediga barn och unga på ett spännande fiske på fem olika orter, nämligen Vetlanda, Linköping, Tranås, Värnamo och Jönköping. Oavsett om du vill vässa dina fiskekunskaper eller testa på fiske för första gången, så är detta aktiviteten för dig, meddelar de på sin hemsida.

Det är som sagt helt gratis, och det finns både flytvästar och fiskeutrustning att låna på plats.

Dessa tider gäller:

Vetlanda 19 och 20 juni klockan 09.00-14.00 Grumlan, Östanå vid båtbryggorna. (Arrangeras med Njudungsfiskarna, Vetlanda kommun). Linköping 24 och 25 juni klockan 09.00-14.00. Stångån, Tannefors sluss. (Arrangeras med Östergötlands distrikt, Linköping kommun). Tranås 6 augusti klockan 09.00-14.00. Svartån, vid stadshuset. (Arrangeras med Tranås Sportfiskeförening och Tranås kommun). Värnamo 7 augusti klockan 09.00-14.00. Prostsjön, samling vid badplatsen. (Arrangeras med Värnamo kommun). Jönköping 8 augusti och 12-15 augusti klockan 09.00-14.00. Munksjön, klubbhusgatan 5, JSFK klubbstuga. (Arrangeras med Jönköping Sportfiskeklubb och Jönköping kommun)

Kontakt: Hanna Eriksson, 073-710 66 40, hanna.eriksson@sportfiskarna.se

Läs om Artjakten här – och hur du deltar!

Äntligen dags för Artjakten – häng med på äventyret!

David metade upp jätteflundra under sin bröllopsresa

$
0
0

David Nilsson från Sunne i Värmland har rapporterat hem om en fisk från Norge som många bara drömmer om. 195 centimeter hälleflundra, fångad med flötmete under sin bröllopsresa.

Det är en av de största hälleflundror som fångats med flötmete. Det finns inget officiellt världsrekord, men den hittills största kända fångsten med metoden är 197 centimeter, och det var svenske Erik Axner som stod för den bedriften.

– Naturligtvis hade det känts kul med att slå det, men bara att få en sådan hälleflundra är en bedrift i sig och helt sjukt, säger David Nilsson till Fiskejournalen.

David och hustrun Lovisa fick försiktigt sagt belöning för mödan, efter sin 140 mil långa resa från Värmland till Andfjorden i norra Norge.

Den gigantiska hälleflundran fångades när de lotsades runt fjorden av Oscar Lundahl på Nordic Sea Angling. Metoden var alltså flötmete, med en liten sej som bete. David lät betet hänga cirka över meter över botten, när han efter stund såg att flötet dök under vattnet. Han misstänkte dock först bottennapp.

– Oscar trodde det var fisk, men jag svarade snabbt att det helt säkert var botten. Oscar lyfte på spöt, vevade in lite grann och kände då tyngden. Då blev linan slak och flötet kom upp, och eftersom vi trodde att den hade släppt så satt vi tillbaka spöt i spöhållaren, berättade David för den norska sajten Fiskeavisen.no.

Men det som hade inträffat var att hälleflundran simmat mot båten, och att linan därför blev slak. När David började veva in så kände han tyngden igen, och efter ett mothugg så dök fisken ned och parkerade sig på botten.

Sedan blev det ungefär en kvarts kamp, med kraftiga rusningar och trötta armar innan fisken kom upp till ytan. Den fotograferades och mättes, innan sällskapet lät den simma tillbaka mot djupet. David hoppade själv i plurret för att få det hela förevigat på bästa sätt.

– Ryggen var helt slut, berättar David.

Fisken var alltså 195 centimeter lång, och det bör tilläggas att det hela skedde under Davids och hustrun Lovisas bröllopsresa.

– En dröm som gått i uppfyllelse och som kommer bli fruktansvärt svårt att toppa. Tyvärr tappade Lovisa en större flundra första dagen efter ett linbrott, berättar David som ändå fick till ett lyckligt slut.

Se filmen från landningen här nedan:

En liten film på landningen av världens näst största hälleflundra på flötmete. Fick assistera Oscar Lundahl så han inte åkte med ner i djupet🤣 fruktansvärt mäktig upplevelse man fått va med om😮

Publicerat av David Nilsson Måndag 10 juni 2019

Sensationen: Mytomspunnen fisk fångad med spö

$
0
0

Här är fångsten som blivit en snackis i fiskekretsar runt om i Europa. Det är ett osedvanligt stort exemplar av arten Vågmär, eller Sölvkveite på norska, som enligt lokala medier fångats i Hervikfjorden.

Vågmären kan bli tre meter lång.

Den spektakulära fisken ska ha fångats i mitten av maj, av två fisketurister från Tyskland. Den uppskattades till omkring 30 kilo, och släpptes tillbaka i vattnet efter fotografering.

Mycket mer information än så har inte framkommit, men nyhetssajten tysver-bygdeblad.no bedömer ändå uppgifterna som tillräckligt trovärdiga för att publicera fångsten.

Sölvkveite (Trachipterus arcticus på latin) är en djuphavsfisk och är släkt med den iögonfallande arten sillkungen. Fisken är långsträckt och tillplattad med en längd upp till 3 meter, enligt Wikipedia. Den är silverblänkande och med en röd ryggfena som löper längs med hela ryggen som ett rött band.

Nu spekuleras det om detta faktiskt handlar om ett nytt sportfiskerekord på arten, eftersom den till synes verkar vara runt två meter, kanske ännu längre eftersom stjärtpartiet inte syns helt på bilden.

Det har tidigare fångats Sölvkveite vid norska kusten, men då har det handlat om betydligt mindre exemplar än den nu aktuella fisken. Fiskejournalen återkommer om det framkommer mer detaljerade uppgifter kring fångsten och fångstmannen.

Här nedan är ett filmklipp från 2015 som visar fångandet av en Sölvkveite:

Ta rygg på Tomas – vill locka fler fiskare till Nissan

$
0
0

Många fiskare föredrar att vara ensam vid sitt favoritvatten. Det gäller inte Tomas Mitan – som tvärtom vill ha sällskap vid Nissan. Och sällskap har han fått, efter att ha visat upp sin drömlax för offentligheten.

Tomas har haft ett väldigt fint fiske hittills i sommar, som toppades med en lax på 11,2 kilo, vilket var nytt personligt rekord.

– När den högg så kände jag att det var något stort. Min håv var för liten och min 0.14-lina var jag rädd att få ett brott på. Men jag hade tur! Fisken kämpade emot i cirka 15 minuter och den snurrade runt sig under en stock. Men något fick fisken att backa upp igen och min fiskekollega Pelle lyckades dra upp den på land. Total lycka, berättar Tomas för Fiskejournalen.

Han har fiskat i Nissan under 25 års tid, och bjuder gärna på sina bästa tips. Sedan han berättat om sina fångster så har fler strömmat till med fiskespö i högsta hugg.

– Det gör mig så lycklig när man ser nya människor vid ån, och ännu lyckligare när de också lyckas fånga en lax för första gången. Detta är en hobby som jag aldrig skulle vilja byta bort och jag önskar att fler förstod hur rogivande och avslappnade det är att ta sig ut på ett fiskepass efter en lång dag på jobbet eller en tuff vecka.

Enligt Tomas är Nissan väldigt vattenföringsberoende, men när det väl går vatten vid kraftverket över 20 kubik så är ån het.

– Tyvärr är det väldigt många fiskare som besvikna på hur Nissans FVO/Halmstad kommun sköter ån. Nissan som en gång var ett paradis och en bra inkomstkälla för kommunen är nästan bortglömd i dag, säger Tomas.

Vad krävs då för att fånga sina drömmars lax i Nissan?

– På de heta ställena som ån erbjuder krävs det kunskap och erfarenhet att fiska på. Inte minst vadarbyxor för tillgängligheten. Jag möter dagligen äldre fiskare som slutat att fiska för de inte klarar av att ta sig ner till platserna. Det gäller att läsa av ån, fråga andra fiskare om tips, slänga ett öga på hur personen fiskar och låt draget göra sitt jobb, hälsar Tomas Mitan.

Läs om laxens överlevnad:

Äntligen hoppfullt besked: Mer lax verkar klara sig i år

Bornholmstören fångad igen – har vuxit ordentligt

$
0
0

Du behöver inte åka till Ryssland eller Kanada för att ha chansen att fånga belugastör. Det kan räcka med en tripp till Bornholm. Däremot kommer du inte vara ensam om att ha fångat just denna speciella stör.

Stören på bilden tillhör faktiskt Bornholms bofasta invånare sedan 7 år tillbaka, där den släpptes ut i öringsjön Vellensbyvejen, som är ett uppskattat put-and-takevatten.

Sedan 2013 har den blivit 15 kilo tyngre, och när lokale fiskaren Bjarke Jørgensen från Rønne fångade den nyligen så vägde den 25 kilo och var 182 centimeter lång. Den aktuella stören har fångats vid ett flertal tillfällen, och senast var 2017. Enligt uppgifter till tv2bornholm.dk så bjöd fisken på en fantastisk kamp innan den släpptes tillbaka.

Det har faktiskt fångats stör i Östersjön utanför Bornholm också, och då rörde det sig om kanadensiska störar som sattes ut av tyska fiskebiologer mellan åren 2006–2008. Det bör tilläggas att arten är fredad i Östersjön. I Danmark finns det flera konstgjorda vatten där stör planterats ut, och Fiskejournalen har tidigare varit där på besök. Läs om det nedan!

Drömfiske på störig agntjuv

Ett kreditkort i veckan – så mycket mikroplast får du i dig

$
0
0

Fisk och skaldjur är oftast nyttigt – absolut. Men enligt nya studier får vi i snitt i oss 2 000 mikroplastpartiklar per vecka via livsmedel och vatten, vilket motsvarar ett kreditkort på 5 gram.

En omfattande sammanställning från University of Newcastle som gjorts på uppdrag av WWF, visar på siffor som inte kan påstås vara främjande för aptiten. Det handlar om att vi under en månad får i oss ungefär 21 gram eller drygt 250 gram mikroplaster per år. Alltså motsvarande ett kreditkort i veckan.

Dricksvatten är en av de största källorna, men vi får även i oss plast genom livsmedel som exempelvis salt, öl och skaldjur.

– Forskarnas analys är en skarp signal till världens regeringar att agera för att stoppa plastföroreningarna. Plast är ett problem som förorenar hav och vatten och nu finns det också i människokroppen, genom vattnet vi dricker, maten vi äter och luften vi andas. Vi står inför en plastkris som riskerar att få stora miljö- och hälsomässiga effekter, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Förutom hälsoaspekterna så beräknas plastföroreningar varje år kosta 74 miljarder kronor i form av förlorade inkomster för fiskerinäringen, handel och turism.

Plast i haven beräknas nå 300 miljoner ton år 2030, vilket motsvarar nästan 26 000 halvlitersflaskor för varje kvadratkilometer hav. Cirka 20 procent av den globala plasten samlas in för återvinning – medan genomsnittssiffran för Europa är cirka 30 procent, enligt WWF.

Läs mer om nedskräpning i Fiskejournalen:

Potentiellt svenskt rekord i cykelfiske: 50 stycken i Svartån


Datum spikat för populära fisketävlingen 08-borren

$
0
0

Kvällstävlingen 08-abboren har varit ett mycket uppskattat inslag i Stockholm. Nu är den snart tillbaka – närmare bestämt onsdag 26 juni.

08-borren kan beskrivas som en breddtävling, där konceptet är: ”Gå, spring, cykla, åk skate, inlines, buss eller tunnelbana. Så länge du spinnfiskar från land med konstgjorda beten”.

Enligt Sportfiskarna så har många undrat om det verkligen blir någon tävling i år, eftersom det inte gått ut någon inbjudan förrän nu. Anledningen är att polisen inte meddelat tillstånd för att ha start och mål i Rålambshovsparken. Tävlingen kommer dock att bli av 26 juni, och start- och målplats kommer att meddelas så snart arrangörerna får besked från ansvarig myndighet. Håll utkik på www.sportfiskarna.se och på Facebook.

Fina priser väntar för vinnarna, och det bästa är att tävlingen är helt gratis, med enda kravet att du har ett medlemskap hos Sportfiskarna. Kontakt: Michael Molander, tävlingsansvarig Sportfiskarna, 08-410 80 605.

Som lite inspiration kan vi berätta att abborrarna verkar frodas i Stockholm. Efter julen uppmanades stockholmarna att lämna in sina julgranar för att dumpas i Riddarfjärdens i form av risvasar. Sportfiskarnas förhoppning var att abborrarna skulle lägga sin rom på grenarna, och en inventering i området visar att precis så har skett.

– I år var det mycket rom. Troligtvis mer rom än innan än året innan, säger John Kärki, fiskevårdare Sportfiskarna, till SVT. Inslaget om detta kan du se här!

Glöm inte heller att delta i den populära tävlingen Artjakten!

Kantnål i Artjaktens topp – var med i tävlingen du också!

En fiskekompis runt handleden

$
0
0

Ibland är det de små sakerna som gör den stora skillnaden, både i vardagen som i sportfisket. Ett bra exempel är Garmin quatix 5, klockan som är speciellt framtagen för sjön.
Med en Garmin quatix 5 runt handleden kan du som sportfiskare enkelt hålla koll på viktig väderdata såsom lufttryck, tidvatten och temperaturer, men det är när du kliver över relingen som quatix 5 verkligen visar vad den går för. Efter några få knapptryckningar kan du nämligen strömma intressant information från dina kompatibla Garmin-enheter direkt till handleden.

Efter några få knapptryckningar kan du nämligen strömma intressant information från dina kompatibla Garmin-enheter direkt till handleden.

Med en quatix 5 har du alltid stenkoll på det aktuella lufttrycket

Skapad för det tuffa livet på sjön
Den robusta sportfiskeklockan quatix 5 är gjord för att bäras under de mest krävande fiskepassen. Klockans infattning är tillverkat av rostfritt stål med ett hölje av fiberförstärkt polymer. Den LED-belysta färgurtavlan täcks av glas som är enkelt att läsa i bländande solljus och bär du lyxvarianten, quatix 5 Sapphire så får du en näst intill okrossbar klocka bestyckad med massivt safirglas av högsta kvalité. Bakom urtavlan gömmer sig en hel uppsjö sensorer – allt för att göra livet på sjön så mycket enklare. Förutom basfunktionerna som alla moderna klockor har så är quatix 5 bestyckad med allt från GPS, barometrisk höjdmätare, kompass, gyroskop, accelerometer, termometer och pulsmätare. Hur fräckt vore det inte att kolla in pulsen när drömfisken slår på?

Hur fräckt vore det inte att kolla in pulsen när drömfisken slår på?

Quatix 5 högkänsliga GPS-/GLONASSmottagare ger en bra mottagning även vid tuffa förhållanden. Sammanlänkad med kompatibel smartphone ser du samtal, SMS och e-post direkt på handleden. Klockan är även kompatibel med Connect IQ™, en öppen plattform där du kan ladda ner appar, widgets, datafält och olika urtavlor. För att understryka klockans tålighet ännu en gång så tål den att bäras hela 100 meter under ytan.

Ett stabilt högtryck brukar få fart på abborren. Med en Garmin quatix 5 på armen missar du inga fångstchanser.

Håll koll på djup, fart, temperatur och tidvatten
Med en Garmin quatix 5 är du endast ett ögonblick bort från all nödvändig information den moderna sportfiskaren kräver, var du än befinner dig i båten. Quatix 5 är en vidareutveckling av Garmins populära fēnix® 5-plattform och erbjuder en uppsjö av smarta trådlösa överföringar från båtens instrument direkt till din handled. Du kan ansluta klockan till kompatibla Garmin-plottrar och andra NMEA 2000-enheter för att exempelvis strömma fart, djup, temperatur och vind.

Strömma intressant data direkt från din kompatibla Garmin-skärm.

– Klockan kombinerar funktion med design från vår populära fenix® 5 multisportklocka med olika marina funktioner för att leverera den mest sofistikerade och uppkopplade marina smartwatch som finns på marknaden idag, berättar Dan Bartel, försäljningschef på Garmin International.
Väl ute på sjön kan din quatix 5 visa aktuella tidvattendata via smartphonelänk och för tävlingsfiskaren så finns det både fångstlogg och tävlings-timer.

Markera waypoints och ta kontroll över båten
Med funktionerna för avancerad autopilotstyrning har du full kontrollen på båten, även om det inte är du som sitter vid rodret. Med quatix 5 har du åtkomst till en GHC™ 20-autopilotstyrenhet så att du kan styra autopiloten och ändra kurs, vända och styra båten. Ove Johansson, team Garmin utvecklar:
– Jag har sedan länge använt mig av Garmin Quatix i mitt arbete som heltidsguide på Vänern och Vättern. Förutom att hålla tiden så sköter den min autopilot med bravur och via wifi har jag möjlighet att koppla upp mig mot Garmins system i båten. Vips så kan jag kontrollera båtens färdväg.

En av klockans mest uppskattade användningsområden är att du blixtsnabbt har möjlighet att göra en waypoint.

En av klockans mest uppskattade användningsområden är att du blixtsnabbt har möjlighet att göra en waypoint. Får du hugg och befinner dig en bit från din Garmin-enhet så slipper du häva dig över skärmen, utan du lyfter enkelt näven och lägger en markering direkt från klockan. Givetvis så synkroniseras alla waypoints direkt till skärmen.

Håll koll på fart, temperatur, djup samt skapa waypoints direkt från handleden.

Styr underhållningen ombord
En finess som kanske inte är lika viktig som de som nyligen nämnts, men som ej får glömmas av är att du smidigt kan styra en kompatibel musikanläggning ombord. Byt låt, album, radiostation, höj eller sänk volymen direkt i klockan. Slutligen. Gillar du som många andra sportfiskare att spela in dina fisketurer så behöver du inte längre sträcka dig efter kameran när det är läge att filma. Via VIRB Connect kan du både starta och stoppa inspelningen och är det läge för att trycka av en stillbild så gör du det direkt via fiskekompisen på handleden.

Kort om Garmin quatix 5

  • Anslut quatix 5 till kompatibla Garmin-plottrar och andra enheter för att få tillgång till fjärrstyrning av autopilot, fjärrstyrd waypointmarkering och datastreaming.
  • Med den inbyggda FUSION-Link™ Lite-appen kan du styra anslutna StereoActive™-produkter och andra ANT®-aktiverade stereomodeller (RA70/BB100).
  • Elevate™-pulsmätning vid handleden.
  • Smartavisering såsom SMS, samtal och e-post. Ladda hem kostnadsfria urtavlor och appar från Connect IQ™
  • Batteritid: upp till 2 veckor i smartwatch-läge.

 

Quatix 5 med blått QuickFit-armband – cirkapris 5 599: –

Quatix 5 Sapphire med en repfri safirlins rostfritt metallarmband (och ett blått QuickFit-armband) 7 999:-

Mer information finner du HÄR.

Hjälp forskningen – rapportera in fynd av sjuka fiskar

$
0
0

Nu ber Länsstyrelsen i Halland sportfiskare om hjälp. Trots att det är relativt tidigt på säsongen så har det kommit flera observationer om sjuka fiskar, och därför vill de påminna om att dessa kan rapporteras in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Redan har ett flertal svampangripna laxar observerats i de populära vattendragen Ätran, Högvadsån och Lagan. Rapporter om sjuk och död lax har även kommit in från Enningdalsälven på gränsen mellan Sverige och Norge, och där håller just nu forskare på universitetet i Bergen att försöka spåra orsaken till utbrottet.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har tidigare genomfört undersökningar av sjuk lax men inte kunnat hitta någon specifik orsak till fiskens dåliga kondition, skriver länsstyrelsen på sin hemsida. SVA har konstaterat att svampinfektionerna är sekundära, men att det ofta är svampinfektionen som dödar fisken.

För att få en bild över hur det ser ut i Halland behöver de alltså allmänhetens hjälp. Din rapport skickar du in i ett formulär till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Där kan du rapportera in när du hittar eller fångar död/sjuk/skadad fisk och det går att bifoga bilder på fynden. Om du tillåter det så loggas din position direkt i rapporten (det går också att fylla i platsen manuellt).

Läs om mer positiva nyheter:

Äntligen hoppfullt besked: Mer lax verkar klara sig i år

Tester från Forsmark: Uppvärmning gynnar liten fisk

$
0
0

Att vissa arter gynnas av varmare klimat är visserligen ingen nyhet, men många har efterfrågat forskning kring klimatförändringarnas effekter på svenska fiskarter. Nu släpps resultaten från en studie vid Forsmark.

Provfisket, i SLU Aquas regi, har pågått sedan 1970-talet i den så kallade biotestsjön utanför Forsmarks kärnkraftverk, där utsläpp av kylvatten gör havsmiljön flera grader varmare än i intilliggande områden.

Studierna visar att uppvärmningen gör att liten fisk växer allt snabbare över tid.

– Biotestsjön fungerar lite som en tidsmaskin där vi har kunnat studera tillväxt i en unik uppvärmd men i övrigt naturlig miljö över många generationer. Det gör att vi bättre kan förstå och förutsäga hur en fortsatt uppvärmning av våra vatten kan påverka fiskars kroppstillväxt, säger Magnus Huss, forskare och huvudförfattare till studien som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Global Change Biology.

De konstaterar att abborre växte snabbare i det uppvärmda havsområdet, men också att denna respons på uppvärmning skedde gradvis över många generationer. Även äldre abborrar var större efter en längre tids uppvärmning jämfört med abborrar i det normalvarma referensområdet, men detta berodde på att de växt snabbt tidigt i livet. Tillväxten hos större och äldre abborrar påverkades inte av vattentemperaturen, enligt ett pressmeddelande från SLU.

Läs mer om abborre här:

Datum spikat för populära fisketävlingen 08-borren

Storgäddor i midnattssolens land – då rök skäggen

$
0
0

Nu är det midnattssolens tid i Norrbotten. Med andra ord kalas för fiskaren 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan. Det utnyttjade gänget i Team Gesto Fishing, som rapporterar om ett storslaget fiske i Mellanström.

Tim Åkervall med 13 kilo i famnen.

Johan Wernersson från Falköping och hans kamrater har som tradition att gästa Mellanström varje år, och han beskriver det som en fantastisk naturupplevelse, som denna gång bjöd på allt från åska och storm till bleke och sol. Plus ett mäktigt gäddfiske förstås.

Så här berättar han som färden.

– Vi startade den 115 mil långa bilturen runt 22.00 lördag kväll. Vi var två bilar med tre personer i varje bil. Vi turades om att köra och sova. Två mil söder om Dorotea fick vi se två björnar, vilket var en fantastisk upplevelse! Vi kom fram runt 11-tiden och begav oss ut i båtarna i stort sett direkt efter ankomst.

Väl ute på sjön fick de uppleva snabba väderväxlingar, som dock kan innebära ett trögt fiske.

– Det var väldiga temperaturskillnader, från 8 grader till 26 grader, så det var fullt med kläder och underställ. Då det var midnattssol passade vi på att fiska cirka 15 timmar per dag, vilket gav utdelning. Trots att fisket var väldigt trögt med lång tid mellan huggen, lyckades vi peta upp flera fina metersgäddor. Min bästa var 119 centimeter och 10,2 kilo.

Totalt fick de upp 15 metersgäddor och den bästa för resan, som Tim Åkervall tog, var hela 122 centimeter lång och 13 kilo tung.

– Till saken hör även att jag och min fiskekompis Eddie slog vad i bilen upp att vi inte fick raka av oss skägget innan någon av oss tog en 10:a eller en supersize 120:a. Tur för oss så tog vi båda två nytt PB, en varsin gädda på exakt samma vikt: 10,2 kg, otroligt men sant! Så nu är skägget rakat och glädjen över nytt PB är enorm, berättar en glad Johan Wernersson.

Läs om mer gäddfiske i norr:

Gäddan som alltid högg: ”En dröm som slog in”

 

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live