Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Äntligen dags för Artjakten – häng med på äventyret!

$
0
0

Snart är det sommarlov – och det innebär att en av årets absoluta höjdare är tillbaka! Artjakten är den populära tävlingen för alla upp till 16 år, där du kan vinna superfina priser. Läs nedan om hur just du eller ett barn i din närhet kan vara med!

Artjakten är precis vad det låter som – nämligen tävlingen där det gäller att jaga så många fiskarter som möjligt. Fiskejournalen, Sportfiskarna och Abu Garcia uppmanar nu alla barn och ungdomar födda 2003 och senare att ge sig och ut fånga så många svenska arter ni bara kan i sommar. När ni har fångat en ny art laddar ni upp bilden på er och fisken på Fiskejournalens hemsida. Ni uppdateras därefter automatiskt i tävlingslistan och ingår ett superkul fiskesammanhang tillsammans med hundratals andra svenska sportfiskekids. De som har flest arter 31 augusti vinner superfina priser från Abu Garica!

Konceptet är alltså: Fiska, fånga, fota och ladda upp!

Vi kommer att uppmärksamma både stora, ovanliga eller roliga fiskar och bra bilder på våra sajter, Facebooksida och Instagram. Tävlingen pågår 1 juni–31 augusti och alla som är födda 2003 eller senare kan delta.

Sportfiskarnas ungdomsansvarige Oscar Trowald skickar med den här peppen till alla som funderar på att vara med:
– Artjakten är ett sånt fantastiskt sommaräventyr – en superplan för sommarlovet! Och jag tycker verkligen att man som deltagare inte ska stirra sig blind på chanserna till topplacering. Det är såklart supersvårt att vinna. Men bara grejen att komma på 42:a i Sverige – det är inte så ”dumt”. Se tävlingen som en kanonchans till att utveckla ditt fiske och dina kunskaper om vad det finns för spännande fiskar i dina hemmavatten – det finns garanterat fler än vad du tror!

Du tävlar om:

1:a pris: Komplett proffsfiskeutrustning från Abu Garcia samt en helårsprenumeration på Fiskejournalen.

Flest sötvattensarter: Fiskeutrustning från Abu Garcia samt en helårsprenumeration på Fiskejournalen.

Årets mest spektakulära fångst: – Fiskeutrustning från Abu Garcia samt en helårsprenumeration på Fiskejournalen. (Juryn, bestående av experter från Sportfiskarna, utser tävlingens mest sensationella fångst. Det kan vara en ovanlig art, speciell fångstmetod eller en stor fisk.)

4–10:e pris: Haspelrulle från Abu Garcia, en helårsprenumeration på Fiskejournalen samt keps från Sportfiskarna.

Alla blir vinnare! De första 300 som anmäler en fisk till tävlingen belönas med Abu Garcias nya bete Zazaa, 22 gram. Alla som anmäler senare får en buff från Sportfiskarna – alla blir vinnare! Dessutom får alla deltagare en gratis prova-på-prenumeration på Fiskejournalen samt ett gratis prova-på-medlemskap i Sportfiskarna.

Läs mer om Artjakten här!


Forskare föreslår torskstopp – men lyssnar politikerna?

$
0
0

EU:s fiskeministrar beslutar i oktober om nästa års kvoter för fiske i Östersjön. Redan nu skickar Forskarna på Internationella havsforskningsrådet, ICES, en tydlig signal om var de står: Nämligen helt fiskestopp på Östersjötorsken.

Det var under onsdagen som ICES-forskarna kom med den årliga rekommendationen för 2020 års fångstkvoter för torsk i Östersjön. Råden beställs av EU-kommissionen och ligger till grund för kommande års kvoter, som alltså beslutas av EU:s fiskeministrar i höst.

Att de rekommenderar ett fiskestopp är dock inget nytt – utan så har skett flera gånger de senaste 20 åren. Det har inte heller haft önskad effekt, eftersom politikerna kört över dem.

Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm är tydlig med var de står i frågan:

– Att ministerrådet i oktober verkställer ett fiskestopp för det östra beståndet måste vara en självklarhet, men för att rädda östersjötorsken krävs ett helhetsgrepp med fler långsiktiga åtgärder än bara ett fiskestopp, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm.

”Situationen anses vara krisartad och den huvudsakliga bakgrunden är det kraftiga överfiske som skett på beståndet sedan slutet av 80-talet. Situationen för beståndet har dessutom förvärrats ytterligare på senare år genom en utbredd syrebrist både i två av torskens tre lekområden och på viktiga födosöksområden. Dålig tillväxt och kondition har i kombination med det historiskt höga fisketrycket genererat ett småväxt och magert dvärgtorskbestånd som ger yrkesfisket dålig lönsamhet. Parasiter som är kopplade till den kraftigt ökande stammen av gråsäl och sprids till torsken förstärker den dåliga situationen”, skriver Sportfiskarna på sin hemsida.

Nu återstår det alltså att se om ansvariga ministrar lyssnar på forskarna denna gång.

Läs även om Östersjölaxen:

Hoppfullt besked – mindre miljögifter i Östersjölax

 

Hotagen lockar med ensamhet: Eget vatten för 120 kronor

$
0
0

Upplever du trängsel vid din favoritsjö, och längtar till ett vatten där du helt och hållet kan styra ditt fiske själv? Det är precis vad bland annat Hotagsbygden nu lockar med, där det finns fler vatten än fisketurister.

Fiskejournalen kan inte låta bli att uppmärksamma det nya konceptet från Hotagenkortet i Jämtland, som är ett samarbete mellan fiskerättsägare och fiskevårdsområden. De lämnar nästan en ensamhetsgaranti i sin senaste marknadsföring, där det bara kostar någon hundralapp att bli själv vid ett vatten. De har samlat mer än 100 (!) av sina bästa fiskevatten på ett och samma kort – Hotagenkortet, vilket gör att det nästan aldrig behöver vara fler än ett sällskap på samma plats.

– Jag brukar säga att det är som att leta en nål i en höstack eftersom det är snudd på omöjligt att vara på samma vatten, vid samma tidpunkt som någon annan, säger Maritha Grelsson som marknadsför Hotagenkortet.

Någon vattentät garanti lämnar de alltså inte, men enligt Maritha så säger nästan alla fisketurister att de väldigt sällan stöter på någon annan fiskare under utflykten, och att detta förstås måste bli känt för fler.

Tanken är att lokalbefolkning ska göra sitt bästa för att hänvisa fisketuristerna mot ensamheten, om de själva vill förstås. Och detta utan att det kostar en enda krona extra. Det är fortfarande 120 kronor för ett dygn som gäller, och ännu billigare om du köper flerdagarskort.

Hotagsbygden, med Valsjöbyn och Rötviken som knytpunkter, är klassisk fiskemark och är mest känd för fisket vid Toskströmmen, Rengsfallet och Rörvattnet. I sin strävan att locka ännu fler turister till bygden så hoppas man alltså att ensamhetsmodellen ska bli en katalysator.

Ett annat fiskekort som också erbjuder ofattbart mycket vatten är Fiskepasset i Funäsfjällen. Där får du tillgång alla upplåtna fiskevatten i västra Härjedalen, nästan 15 000 hektar vatten! Det är ett av de största sammanhängande fiskepassen i Sverige, och kostar 150 kronor för ett dygn.

Spana in Hotagenkortet på Facebook eller deras hemsida.

Läs om Pernilla som gör fiskesajter:

Pernilla Öberg – sportfiskarens digitala guide

Gimån har öppnat – men stängs om det blir 19 grader

$
0
0

Nu har en av landets mest populära fiskevatten öppnat – nämligen Gimån och Stavreströmmen. Denna säsong kommer öringarnas välbefinnande att prioriteras, och blir det för varmt så kommer vattnet att stängas.

Flera fiskevårdsområden har ökat sin beredskap inför sommaren, i fall de skulle hamna i samma situation som i fjol då vattentemperaturen blev väldigt höga med följden att flera älvar fick stängas.

Styrelsen för Övre Gimåns FVO har exempelvis beslutat att om vattentemperaturen i Stavreströmmen uppgår till 19 plusgrader två dygn i följd så stänger de fisket med hänsyn till fiskens väl, eftersom i första hand öringen är mycket känslig för höga vattentemperaturer över 18 plusgrader.

– Ja, farhågorna är väl att det blir som i fjol, lite och varmt vatten. Detta tillsammans med att vi beslutat att inte återbetala pengar om vi måste stänga på grund av varmt eller lågt vattenstånd, gör att våra gäster inte bokat fiske under senare delen av juli, berättar ordförande Ernst Åslund.

Föreningen vädjar också till fiskegästerna att använda håv när de tar in fisk, och om de vill fota fisken så får de gärna göra det när den är kvar i håven, för att minska påverkan på fisken.

– Det som vi också troligen får se, är att vattennivån ovanför den före detta Långränndammen (som vi rev ut i november/december tillsammans med Länsstyrelsen) inte kommer upp i samma nivå som tidigare. Vi behöver troligen förtäta den stentröskel vi gjort där som vi anlade istället för dammen. Nivån kommer troligen att ligga cirka 1–2 decimeter under den nivå vi hade där tidigare. Skadad fisk kommer vi nog att få se i sommar också, men förhoppningsvis inte i samma utsträckning som i fjol. Det tror inte Länsstyrelsen heller, säger en förhoppningsfull Ernst Åslund till Fiskejournalen.

Vattentemperaturen för Gimån kommer att anges på hemsidan www.gimriver.se några gånger i veckan för att fiskegästerna ska kunna följa temperaturutvecklingen.

Läs tidigare artiklar om framtidens sportfiske:

Hotet om torkan: ”Fiskeguider måste ha en plan B”

Äntligen storlax i Älvkarleby – två bjässar i topp på tävling

$
0
0

Det arrangeras fisketävlingar runt hela riket just nu – och Fiskejournalen håller förstås utkik efter spektakulära resultat. Det har Majlaxen i Älvkarleby levererat – nämligen två laxar i 20-kilosklassen!

Mikael Malm med lax på 19,2 kilo.

Majlaxen i klassiska Älvkarleby är precis vad det låter som, alltså att fånga den största laxen under maj, där vinnaren får en fiskerulle som belöning. Det priset stannar detta år i bygden, eftersom hemmafiskaren Jesper Burman vann tävlingen tack vare den imponerande giganten på 20,14 kilo. Laxen mätte 119 centimeter och fångades från ”Korallen”. Inte mycket sämre var Mikael Malm från Skutskär, som fick en lax på 19,2 kilo några dagar innan tävlingen avslutades.

Christian Johansson på Älvkarlebysportfiske konstaterar att det var väldigt stora fiskar som rapporterades in i år.

– Det har kommit upp 12 stycken laxar totalt, och det är flera stora fiskar. Det blir nog ett storlaxår i år, säger Christian till Fiskejournalen.

Fisket i Älvkarleby har mest handlat om en krisande havsöringstam och smoltätande skarv den senaste tiden, så det var verkligen välkommet med några storlaxar i rampljuset.

Grattis till fångstmännen, hälsar redaktionen!

Läs om positiva nyheter för laxen:

Hoppfullt besked – mindre miljögifter i Östersjölax

Team TP efter SM-guldet: ”Solklart det största för oss”

$
0
0

De flesta lag brukar gå starkast på hemmaplan. Därför var det ingen jätteskräll att Team TP tog hem SM-guldet i gädda efter en stark insats i Östhammars skärgård.

Johan Holtari med lagets längsta gädda.

De svenska mästarna i gädda är korade efter 9 timmars batalj utanför Östhammar i Uppland. Totalt hade 27 team kvalificerat sig till SM-finalen, och det var alltså Team TP som visade var skåpet skulle stå. Lagmedlemmarna Tomas Modig, Bobby Whalter och Johan Holtari inledde med en mjukstart, men ganska snabbt hittade de modellen som tog dem ända till toppen. De samlade ihop hela 503 centimeter med sina fem längsta gäddor, och hade god marginal till silvermedaljörerna Wolf Creek Lures Blockstopp på 485 cm och bronsmedaljörerna Team Slips på 464 cm.

När anade ni att segern var nära?

– När vi fick sista godkända gäddan strax innan klockan 15 och insåg att vi hade 503 centimeter på de 5 längsta tillsammans så visste vi att vi skulle bli svårslagna. Men visa från mångårigt tävlande i gäddfiske kan man aldrig ta ut något i förskott, berättar en glad Tomas Modig för Fiskejournalen.

Hur rankar ni segern?

– Absolut den roligaste gäddtävlingen vi vunnit och solklart den största för oss i teamet. Att få vinna den första Gädd SM-tävlingen som arrangerats av  förbundet smäller högt. Att dessutom få göra det på smått osannolika 503 centimeter i vår ”hemmaskärgård” gör detta oslagbart.

Vad är ert bästa minne från tävlingen?

– Att få se Johans fina 106-centimetersgädda glida in i håven och fullborda en fantastisk fiskedag, och känslan att få kliva högst upp på pallen i en SM-final. Det var ett bra anordnat arrangemang på alla sätt och vis. Hoppas förbundet och arrangörer tar det till ytterligare en nivå nästa år, säger Tomas Modig avslutningsvis.

SM-finalens längsta fisk, en gädda på 120 centimeter, drogs upp av Joakim Berglund från Team Kurres Fiskeshop.

Här kan ni läsa mer om SM-finalen, där arrangörer var RoslagsPike och Gimo FFF.

Läs om fler tävlingar:

Äntligen storlax i Älvkarleby – två bjässar i topp på tävling

 

 

 

 

 

Potentiellt svenskt rekord i cykelfiske: 50 stycken i Svartån

$
0
0

Under lördagen avgjordes Svenska Mästerskapen i Gäddfiske utanför Östhammar. Några dagar tidigare utspelade sig ett högst inofficiellt mästerskap i cykelfiske, där slutresultatet lär vara svårslaget …

Fiskekamraterna Mariella Mårtensson, hennes sambo Linus Andersson och kompisen Hampus Igefors skulle fiska från bron i Östanåparken i Tranås. Men deras fiskedrag fastnade hela tiden i olika saker i Svartån, rapporterar SVT Jönköping.

Det var inte så märkligt. På botten låg det nämligen högvis med metallprylar, och i synnerhet cyklar. Vännerna bytte ut fiskedragen mot ett ankare, och då blev det genast napp. Det slutade med att de drog upp 49 vanliga cyklar, 1 kundvagn, 1 moped, 1 sparkcykel, 1 trafikskylt och 1 vägbom.

– Jag är chockad över att det var såpass mycket. Jag förstår inte riktigt varför man kastar så mycket i vattnet. Kanske är det någon som stulit en cykel på väg hem någon natt men sedan dumpat den. Jag tycker det är konstigt, säger Mariella Mårtensson till SVT.

Själva fångsten fick Tranås kommun ta hand om, men Fiskejournalen uppmanar även kommunen att dela ut guldmedaljer till de framgångsrika och flitiga fiskarna. Bra gjort – och skärpning alla ni som skräpar ned våra vatten!

Ni har väl inte missat detta?

Äntligen dags för Artjakten – häng med på äventyret!

Älvräddare och fiskevänner till attack mot Skellefteå Kraft

$
0
0

Landsbygden går miste om lokala ekologiska värden och ekonomiska tillgångar för småpengar till ett välmående kraftbolag. Det konstaterar Älvräddare och fiskeentusiaster i norr, som går till attack mot Skellefteå Kraft i en debattartikel.

Fiskejournalen berättade nyligen att Skellefteå Kraft anmälts av Länsstyrelsen i Västerbotten för flera misstänkta miljöbrott. Nu vädjar åtta debattörer att ägarna, Skellefteå kommun, ger ett tydligare direktiv till Skellefteå Kraft när det gäller hållbarhetsarbete och lokal hänsyn.

I Norran skriver de att bolaget bland annat borde riva omdebatterade Hednäs kraftverk i Åbyälven och ta ett ansvar för landsbygdens utveckling.

”Vi är rörande överens om att de anmälda händelserna inte är några undantag. Under många år har vi bevittnat, dokumenterat och ideellt fått hantera situationer där djur och natur farit illa. Gemensamt för oss undertecknande är att vi representerar vattendrag med höga naturvärden och med hårt brandskattade bestånd av vildlax och havsöring. Om vandringsmöjligheter fanns för dessa hotade arter, skulle viktiga lokala intäkter och utveckling kunna genereras. Detta fråntas vi av Skellefteå Kraft som i reklam säger sig arbeta för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Tro oss, vi vet de starkt skadliga effekterna av företagets påstått ”hållbara” små anläggningar”, skriver de i debatten.

Bland textförfattarna återfinns bland annat fiskeguiden Robert Westin och Lillpiteälvsgruppens ordförande Gunnar Bergman. De ställer alltså sitt hopp till att Skellefteå kommun ska gripa in och leda kraftbolaget mot en annan riktning.

”De hållbarhetsavvägningar bolaget gör bör följas upp och granskas systematiskt. Dessa små strömkraftverk har spelat ut sin roll och bör rivas ut. Nyttan uppväger helt enkelt inte skadorna”.

Läs hela debatten här!

Läs om goda exempel i Norrbotten:

Kanonstart i Kalix älv – laxen både tidig och huggvillig

 


Dystra bilden från Ätran – redan sjuka laxar i älven

$
0
0

Ta en närmare titt på bilden här ovan. Den visar en sjuk 10-kiloslax vid Hertings fiskräknare i Ätran. Sjuka fiskar är visserligen inte något unikt – men att de förekommer den här årstiden är mycket bekymmersamt, konstaterar fotografen och biologen Ingemar Alenäs.

Under hösten strömmade det in rapporter om sjuka och döda laxfiskar från hela Sverige till Fiskejournalen, och dessvärre finns det anledning att återuppta ämnet redan nu. Denna gång handlar det om Ätran på Västkusten, där det blivit vanligare med denna typ av skador och konditionsnedsättning på Ätranlaxen. Ett fenomen som tidigare främst uppmärksammats i Östersjöälvar, enligt Ingemar Alenäs.

– Ätrans laxar är vid denna tid vanligen silvriga, starka och livskraftiga. Nu noteras ett antal sjuka, svaga och svampangripna laxar i Ätran. Tyvärr ligger nu Ätran i topp för antalet tidiga skador på nystigen blanklax. Vid fiskräkning i Nydala har man hittills noterat 14 döende laxar som drivit nedströms. De tas om hand och grävs ned. Sjukdom har således drabbat de uppvandrade laxarna på sina lekområden uppströms Nydala i Högvadsån, skriver han på sin blogg.

Han anser att Ätrans laxbestånd under rådande omständigheter måste stärkas, genom bland annat en översyn av fiskereglerna.

– Ju kraftigare Ätrans laxbestånd är desto bättre motståndskraft (resiliens) har det mot olika typer av sjukdomar och påverkan. Därför är det nu viktigt inför förestående omprövning av Ätrans vattendomar att åtgärder vidtas för att stärka Ätrans unika laxbestånd. Här finns en potential att rädda tusentals laxar, vädjar Ingemar Alenäs.

Läs även om yrkesfisket på Västkusten:

Yrkesfiskare och Sportfiskarna oense om Västkustfisket

Regeringen vill se torskstopp och säljakt i Östersjön

$
0
0

Förra veckan rekommenderade forskarna på Internationella havsforskningsrådet, ICES, ett fiskestopp på Östersjötorsken. Frågan var om politiken skulle lyssna på budskapet? Jodå, åtminstone i Sverige.

ICES-forskarnas råd beställs av EU-kommissionen och ligger till grund för kommande års kvoter, som alltså beslutas av EU:s fiskeministrar i höst.

Regeringen har nu meddelat att de vill se nödåtgärder för Östersjötorsken. Sverige anordnar under tisdagen ett möte med representanter från alla Östersjöländer och EU-kommissionen om den allvarliga situationen som råder för torsken i Östersjön. Sveriges regering önskar se ett förbud av torskfiske i östra Östersjön redan i år, framgår det i ett pressmeddelande. Förhoppningen är nu att Sverige ska få med sig övriga länder på sin linje.

– Situationen är kritisk och kräver att vi agerar. Sverige följer de vetenskapliga råden och driver på sina grannländer. Vi vill se ett torskfiskestopp redan i år och arbetar för åtgärder för att värna torskens tillgång till föda, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Sveriges förespråkar under mötet ett förbud av fiske ur torskkvoten i det östra beståndet under perioden 1 juli – 31 december 2019. Under 2020 bör fångstkvoten för samma område, bortsett från oundviklig bifångst, vara noll. För att säkra torskens tillgång på föda ser Sverige även att andra åtgärder behöver införas, bland annat att fiske av skarpsill och sill/strömming stoppas inom de geografiska områden där detta är vetenskapligt motiverat.

Även landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) markerar allvaret i situationen.

– Nu har vi en gedigen vetenskaplig analys av situationen för Östersjöns östra torskbestånd och det är tydligt att det krävs skarpa åtgärder. Samarbetet med våra grannländer runt Östersjön är absolut nödvändigt för att skydda torsken och jag hoppas att fler länder ser vikten av att vi agerar kraftfullt, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Regeringen kommer även att besluta om förordningsändringar som möjliggör för Naturvårdsverket att tillåta licensjakt på gråsäl om de finner det vetenskapligt befogat.  De växande bestånden har konsekvenser för torskfisket och kustfisket. Torskens lever och immunförsvar är hårt ansatt av parasiter, ett problem som hänger ihop med förekomst av säl och som försvagar torskens förmåga att uppta föda, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Läs om nedskräpning på Fiskejournalen:

Potentiellt svenskt rekord i cykelfiske: 50 stycken i Svartån

 

504 team i Sommargäddan: Kanonstart för Karatehugg

$
0
0

Nu är den igång med besked – den riksomfattande tävlingen Sommargäddan. Och på startlinjen finns inte mindre än 504 team, som redan börjat leverera stora fiskar.

Daniel Lövstedt och det övriga bakom succétävlingen Sommargäddan kommer att få fullt upp de närmaste månaderna. Anmälningarna formligen rasade in på slutet och överträffade alla förhoppningar.

– Jag är helt överväldigad att det blev hela 504 team! Kul att intresset växer och det ska bli ett sant nöje att följa resan under sommaren, säger Daniel Lövstedt till Fiskejournalen.

Innebär det extra mycket jobb för er att det blev så många deltagare?

– Många lag innebär förstås många frågor, men också många som hjälper till och bedömer bilderna. Man anmäler bilder som man anser är felaktiga vilket underlättar för oss i vårt arbete.

Tävlingen pågår mellan 1 juni–25 augusti, med final under 31/8-1/9, och alla resultat hittar ni här.

I ledningen just nu återfinns Team Karatehugg från den norra zonen, som både samlat ihop flest centimeter (493) och även registrerat den största gäddan genom Johan Palola (110 centimeter). De övriga lagmedlemmarna är Daniel Edmarker och Niclas Eriksson. Hur länge ska de få vara ifred i toppen?

Läs även detta: Trångt vid vattnet – då kanske Hotagen är något för dig?

Hotagen lockar med ensamhet: Eget vatten för 120 kronor

Ute nu: Rullguide, exklusiv intervju och meteprylar i Fiskejournalen nr 5!

$
0
0

Nytt nummer av Fiskejournalen finns nu i en butik nära dig!

Vad är det egentligen som skiljer de olika rullmodellerna åt? I nya Fiskejournalen nummer 5 får du veta just det. Med hjälp av vår expert Joakim Åberg så gör vi ett nedslag i den täta rulldjungeln, benar ut begreppen och gör det enklare för dig som planerar att köpa ny utrustning.

Haspel, spinn eller kombo? Fiskerullar finns nästan i oändligt många varianter, från några hundralappar till tiotusentals kronor. Fiskejournalens Joakim Åberg har gjort det lättare för dig som tänker lätta på plånboken och förklarar hur rullarna fungerar, och vad du bör tänka på.

Förutom den gedigna rullguiden så dyker vi ned på djupet i flera ämnen. Bland annat möter vi fiskelegendaren Gunnar Westrin i en djuplodande intervju, vi knäcker koden för ett lyckat regnbågsfiske, vi får tips från ”Göskungen”, besöker Luleälven och så botaniserar vi i prylmarknaden för mete. Kort sagt – massor av inspirerande och nyttig läsning inför sommarens fiskeäventyr. Sök och köp senaste numret innan det tar slut.

Vi vill även påminna er om att delta i den populära tävlingen Artjakten – för alla upp till 16 år!

Vill du ha tidningen billigare, före alla andra och direkt hem i brevlådan så kan du kika HÄR

Du har väl inte missat nya Fiskekartan? Läs om den här:

Nya fiskekartan är här!

 

Gratis laxsafari med författaren Gunnar Westrin

$
0
0

Författaren och fiskeprofilen Gunnar Westrin vill inte kalla sig själv för laxorakel, men han brinner för såväl laxfiskar som för deras livsmiljöer. Söndagen 9 juni bjuds allmänheten in till en gratis laxsafari längs Råneälven med honom.

Färden kommer att gå uppströms efter Råneälven via centralorter som Prästholm, Niemisel och Sörbyn. Ciceron för resan är alltså Gunnar Westrin, en gång i tiden lärare i Råneå. Resan kommer att bli en blandad kompott av minnen, realiteter, ekologi, naturstudier, historiska åminnelser och framtioda scenarion.

– Laxen finns naturligtvis med i bilden, men självklart också harren, siken, laken och iden … för att nu inte påtala det faktum att älven hyser gös. Råneälven lär fortfarande vara landets uttertätaste älv, berättar Gunnar Westrin.

Sörby Turism bjuder på fika/lunch i restaurangen, en plats där man kan njuta rödingvaken i Vitträsket från matbordet. Därefter blir det en koll av laxräknaren. Resan går därefter vidare förbi samhällen som Gunnarsbyn och slutmålet kring Klingersel, där resenärerna får kaffetår och njutning av det magnifika Brändbergsfallet, vilket lär vara laxarnas första viloplats efter stigningen ur Bottenviken. Det blir med andra ord en förlustelsens dag med inslag från pratkvarnen Westrin. Arrangörer är bland andra Sportfiskarna, Sörby Turism och Degerselsbygden. Sportfiskarna (Glenn Douglas) kan nås på telefon 070-570 22 89, hälsar Gunnar Westrin.

Läs även om Gimån i Jämtland:

Gimån har öppnat – men stängs om det blir 19 grader

Drömmen blev sann – Mikael fick 21-kiloslax på eget spö

$
0
0

Det inträffar väldigt sällan att samma laxfiskare dyker upp två gånger samma vecka på Fiskejournalens nyhetsspalter. Men Mikael Malms mäktiga säsongsinledning förtjänar sannerligen uppmärksamhet.

Mikael Malm från Skutskär har fiskat i Älvkarleby sedan han var gammal nog att hålla i ett spö. Ganska tidigt föddes också drömmen om att fånga en lax över magiska gränsen 20 kilo. Och som han har kämpat för att nå dit. Ihärdigt fiskande under många år, byggt både egna spön och egna flugor för ändamålet, och dessutom varit snubblande nära målet.

Senast förra veckan slutade han på andraplats i tävlingen Majlaxen, med sitt personliga rekord på 19,2 kilo. Innan dess hade han en vacker svit på 17,3, 18,1 och 18,65 kilo.

Under måndagen nådde allt sitt crescendo när han äntligen fångade drömfisken, en makalös lax på hela 21 kilo.

– Jag var helt själv på platsen och fick trötta ut den ordentligt innan jag kunde landa den. Och extra härligt var det att fånga den på egenbyggt spö, nu ska jag bara njuta av det här, berättar Mikael för Fiskejournalen.

Laxen var fenklippt, och fick följa med hem till Skutskär.

– Jag ska faktiskt göra en avgjutning av den. Det var bestämt sedan tidigare om jag lyckades få någon över 20 kilo, säger Mikael Malm.

Grattis till fångsterna säger vi på Fiskejournalen.

Missa inte senaste numret av Fiskejournalen:

Ute nu: Rullguide, exklusiv intervju och meteprylar i Fiskejournalen nr 5!

 

Kajakfiske-VM: Freddy och Lars vill vaska guld i Australien

$
0
0

Sverige kan stoltsera med flera vassa kajakfiskare – men hur står de egentligen sig i internationell konkurrens? Svaret på det får vi senare i sommar efter VM-tävlingarna i Australien.

50 deltagare från 13 länder deltar i VM.

Många fiskare drömmer om att få dra på sig landslagströjan och kämpa om VM-medaljer. Precis det kommer snart Felix Frey och Lars Lundberg göra.

I mitten av juli drar nämligen den åttonde upplagan av det som brukar nämnas som kajakfiske -M igång. Detta år går Hobie Fishing Worlds av stapeln nere i Gold Coast i i Australien. Felix Frey och Lars Lundberg kommer alltså att representera Sverige och tävla mot 48 andra deltagare från 13 länder.

Fisket kommer ske efter arten Sea Bream, som närmast kan liknas till vår svenska abborre.

– Det är ett väldigt tekniskt fiske, ofta med små krabbimitationer som presenteras kring struktur. Den största utmaningen blir att anpassa sig till tidvattnet och strömmarna, berättar Felix Frey som deltar i VM för andra gången.

Fiskejournalen önskar er lycka till i jakten på VM-medaljer.

Följ deras äventyr och deltagande här på fiskejournalen eller på deras sociala medier. @felixfreyfishing på instagram och @crazzy_viking på instagram.

Missa inte tävlingen Artjakten:

Äntligen dags för Artjakten – häng med på äventyret!


Gäddan som alltid högg: ”En dröm som slog in”

$
0
0

Fiskeintresserade tittare över hela Sverige tog plats i tv-sofforna under onsdagen för att se filmsnackisen ”Gäddan som alltid högg” på SVT.

– Otroligt häftigt, en dröm som slog in, konstaterar Oskar Stenberg på Freewater Pictures.

Johan Bäck och Christofer Torbiörnsson paddlade i rutan.

Forsar och fjällmassiv är inte den vanligaste scenen för gäddfiske, men frågan är vem som inte kommer att vara sugen på att färdas i Freewater Pictures-gängets spår efter SVT-filmen ”Gäddan som alltid högg”?

Johan Bäck och Christofer Torbiörnsson fiskade ”ur-gäddor” från Kaitumälvens källor ned till lågland, och de fick vara med om sitt livs fiskeäventyr. Filmen hittar ni här, och den ligger kvar på SVT Play minst 6 månader.

Oskar Stenberg, en av FP:s grundare och producenter, satt förstås bänkad själv när filmen sändes, och för honom var det ett magiskt ögonblick.

– Det känns belönande på något sätt att få visa film på SVT. Vi började fiska tillsammans när vi var 5–6 år och filmade våra första fiskepass när vi var 11 år. Vi är otroligt tacksamma för detta, och att vi fick göra det vi ville för SVT, säger Oskar Stenberg till Fiskejournalen.

Filmen var en samproduktion mellan SVT och Freewater Pictures, och blev snabbt en snackis på sociala medier efter att den sänts.

– Vi har fått jättemånga reaktioner, och överlag väldigt positiva, berättar Oskar.

Nästa produktion för Freewater Pictures handlar om populära Pike Fight, som kommer att sändas till hösten. Utan att berätta något om slutresultatet så konstaterar han att även det materialet känns lovande.

– Vi har precis avslutat inspelningarna, och det var en bra säsong. Det var riktigt tuffa inspelningar både för oss och de som tävlade, men vi är nöjda, mer än så får jag inte avslöja, säger Oskar Stenberg.

Läs om mer fiske i Norrland:

Hotagen lockar med ensamhet: Eget vatten för 120 kronor

Flera satsningar från Fjällorna för att få tjejer att fiska

$
0
0

Fjällorna är i ordets rätta bemärkelse en aktiv fiskeklubb. De närmaste veckorna sker det flera initiativ för att få fler kvinnor ut till fiskevattnet.

Under söndagen 9 juni bjuder exempelvis Fiskeklubben Vattnan in till en Prova-på-fiskedag för alla som känner sig tjejiga. Arrangemanget äger rum vid Stora Tolsjön i Laxå kommun, och är helt gratis. Fjällorna i Örebro finns på plats för att hjälpa alla som vill ha hjälp, samt för att låna ut fiskeutrustning.

Söndagen 16 juni är det dags för nästa event, och den här gången i form av Tjejfiskets dag i Älvkarleby. På plats finns bland andra Fjällornas grundare Sivan Jansson, och även här är allt fiske gratis för tjejer denna dag. Det har fångats flera laxar kring 20-kilossträcket i Älvkarleby de senaste veckorna.

Under den sista helgen i juni anordnas även en fiskehelg för Fjällorna och andra fiskeintresserade kvinnor i jämtländska Kälom, dirigerad av Fiskejournalens nyhetsredaktör Anders Lundin och Hanna Degling, som är lokalansvarig för Fjällorna i Östersund. Det blir i synnerhet flugfiske efter några av Långans berömda storharrar.

Fjällornas hemsida hittar du både fler evenemang och information kring dem!

Läs mer om Fjällorna:

Hanna ny härförare för kvinnors fiske i Jämtland

Best från Blekinge – guide höjde sitt personliga rekord

$
0
0

Jobbet som fiskeguide innebär att man i första hand ska göra kunderna nöjda. Men det är nog ingen kund som missunnar Jonas Andersson den enormt fina gäddan som han fick tidigare i veckan.

På väg hem igen. Kan någon av Jonas kunder fånga den?

Jonas Andersson, som jobbar för Blekinge Fiskeguide och precis håller på att öppna en sportfiskebutik, skulle egentligen bara reka lite nya fiskeplatser till sina kunder när det magiska ögonblicket inträffade.

– Jag hade nyss släppt tillbaka en 96-centimetersgädda, när jag såg ett eko till på ekolodet 20 meter framför mig. Jag tänkte direkt att ekot såg större ut än min förra, berättar Jonas för Fiskejournalen.

När han kom över fisken låg den runt 10 meter, han såg hur fisken rörde sig på livescope och när den var direkt under båten så släppte han ned betet. Det small till direkt!

– Jag såg att fisken mötte min jigg som var på väg ner, och den tog direkt. Gäddan vände och simmade ner till 17 meter, när man kör 0,13-lina så har man inte mycket man kan göra. När jag såg den kom jag på att jag bara hade två krokar på trekroken, för jag klippte den andra på förra fisken. Då började jag bli nervers, berättar Jonas som också började fatta att detta kunde vara nytt personligt rekord.

– Den var så grov, jag har aldrig sett en så kompakt gädda nån gång. Jag vägde den ett par gånger för att vara säker. Jag lade min hand på sidan av fisken, jag nådde inte runt ner till magen eller till ryggen, så den var verkligen tjock.

Slutresultatet var alltså en gädda på 14,06 kilo.

Nu återstår det att se om Jonas kan guida sina kunder till fiskar i samma storlek! Grattis hur som helst till en väldigt fin sommargädda, säger Fiskejournalen.

Ni missade väl inte filmen om gäddfiske på SVT?

Gäddan som alltid högg: ”En dröm som slog in”

Spännande projekt: Går det att ersätta laxen med braxen?

$
0
0

Måndagen 17 juni är det traditionella startskottet för yrkesfisket efter lax och sik längs Norrbottenkusten. Men går det att ersätta exempelvis laxen med braxen som livsmedel i framtiden?

Är braxen nästa delikatess från Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställer sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar.

Fisket ska bedrivs i Rånefjärden och Törefjärden, och är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix. I Finland finns redan braxen på menyn som uppskattad matfisk.

Tidigare forskning har dessutom visat att ett intensivt fiske på så kallade karpfiskar kan medverka till att minska övergödningen i sjöar och kustområden vilket också är en del som ingår projektet. Ett villkor för fisket är därför att enbart dessa arter får behållas. All annan fisk ska återutsättas, framgår det i ett pressmeddelande.

– Vår fiskerinäring i Norrbotten står på få ben. Om man skulle kunna bredda fisket och produktutbudet samtidigt som man åstadkommer positiva miljöeffekter så vore det väldigt positivt. Varken laxen eller öringen i Råneälven tål ett ökat fisketryck. En förutsättning för att vi skulle kunna ge denna dispens var därför att fisket bedrivs i delar av Rånefjärden där lax och öring inte rör sig och med redskap som inte riktar sig mot att fånga laxfiskar, säger Dan Blomkvist, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen.

Läs mer om laxfiske i Norrbotten:

Kanonstart i Kalix älv – laxen både tidig och huggvillig

Populära Blanktjärn klarar inte mer – förbud att gå vid vattnet

$
0
0

Gränsen är nådd, trycket från besökarna har blivit för stort och området måste återhämta sig. Länsstyrelsen i Jämtlands län tar i med hårdhandskarna för att skydda Vålådalens naturreservat.

Vattendragen och tjärnarna kring Vålådalen har blivit enormt populära besöksmål de senaste åren, både bland sportfiskare, fjällvandrare och cyklister. Framför allt handlar det om Östra Blanktjärn, där exempelvis skridskoåkare färdas på isen för att spana efter bland annat öringar i det kristallklara vattnet.

Redan i höstas uppmanades besökare att bara använda de större stigarna ner till rastplatserna, för att minska på slitaget vid sidan om. Nu anser länsstyrelsen att det är dags för nästa steg, och inför flera åtgärder för att skydda området.

För att bevara de unika Blanktjärnarna ser de ingen annan lösning än ett tillfälligt förbud att gå på marken runt Blanktjärn och i dess nära omgivningar.

– Vi ser att området behöver vila, återhämta sig och få ett bättre skydd för att området ska utvecklas hållbart, säger Susanna Löfgren, länsråd vid Länsstyrelsen Jämtlands län, på deras hemsida.

Det handlar om både tillfälliga och permanenta begränsningar för att gå och cykla i delar av naturreservatet. Det blir exempelvis ett permanent förbud att beträda de riksbekanta pyramiderna.

– Vi hoppas att de tillfälliga begränsningarna ska respekteras av alla besökare. Under tiden arbetar vi vidare med att planera för långsiktigt hållbar utveckling i området, säger Wictoria Wadman, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Alla nya direktiv hittar du här!

Läs om nedskräpning i Fiskejournalen:

Potentiellt svenskt rekord i cykelfiske: 50 stycken i Svartån

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live