Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Debatten igång: Ska man behöva avslöja fångstplatsen?

$
0
0

Ska man verkligen behöva ange fångstplats för att kunna registrera sig i storfiskregistret? Det är den hetaste frågan som diskuteras just nu i Sportfiskarnas novemberdebatt.

Frågan är på intet sätt ny, men ändå högaktuell eftersom många värnar sina favoritställen och inte vill utsätta dem för onödigt fisketryck.

Fiskejournalen tar pulsen på Nicka Hellenberg, som är ansvarig för Storfiskregistret.

– Ja, det är lite som vanligt: platsangivelsen är en het potatis som diskuterats i åratal. Det handlar inte bara om att låta folk dölja platsen och eventuellt dela in landskapen i zoner.

Det måste också i så fall synkroniseras med all annan data i registret. Vi har ju i skrivande stund 35 640 registrerade fiskar sedan 1971, säger Nicka Hellenberg och fortsätter:

– Men, visst … min personliga åsikt är att vi nog skulle kunna få ett ännu större faktaunderlag om vi på något sätt kunde låta fångsterna registreras utan exakt angivelse av plats och vatten. Åtminstone gäller det predatorerna gädda, abborre och gös, men även andra arter.

Ett annat ämne som brukar vara på tapeten är om fler arter ska registreras med bara längd istället för vikt.

– Vi gör det redan med de storvuxna arterna hälleflundra och håkäring, för att skona dem inför återutsättning. För vissa arter kan det förstås vara intressant med bara längd, men samtidigt har vi en långt gående tradition av att bedöma fiskar utifrån deras vikt. Vissa fiskar skiljer sig inte nämnvärt i längd, medan vikten kan variera stort. Exempelvis: karp, braxen, id, eller blåkäft. Att bara ta längd som ett mått på storfisk är ganska intetsägande i dessa fall. Idag, när vi har möjligheten att väga fiskar relativt skonsamt och sätta åter dem tror jag att det är något de flesta ändå vill hålla fast vid, förklarar Nicka Hellenberg.

Han hoppas att ännu fler verkligen upptäcker och använder storfiskregistret, samt uppmanar folk att ge sig in i debatten. Den hittar du här:

Mer om storfiskregistrets regler läser du här:

Nya regler för Storfiskregistret


Fortum får inte byta ut turbinerna i Untra kraftverk

$
0
0

Nu har domen fallit kring det omtvistade kraftverket Untra i Dalälven. Det blev en seger för miljön. Men även en förlust. Åtminstone enligt Älvräddarna som varit en part i målet.

– Det är tråkigt att Mark- och miljööverdomstolen tolkar icke uttalade vattenavledningsbestämmelser i gamla domar till exploatörens förmån. Men symptomatiskt för ett icke hållbart samhälle, säger Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg till Fiskejournalen.

Fortum fick förvisso avslag i Svea Hovrätt på sin ansökan om att förnya Untra kraftverk. De ville bland annat byta ut turbinerna som är från 1900-talets första decennier. Men domstolen gör också bedömningen att Fortum har rätt att avleda mer vatten än vad någon tidigare dom gett dem rätt till.

Fortum har i en tidigare dom från 2017 fått tillstånd till turbinbyte, men ansökan om biokanal avslogs då den inte var i linje med bestämmelserna om bästa möjliga teknik. Domen från 2017 överklagades i delen om turbinbyte av länsstyrelsen Uppsala, Naturskyddsföreningen, Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Kammarkollegiet och Älvräddarna.

Den nya domen innebär avslag för Fortum att förnya kraftverket. Skälen är att skyddsåtgärderna inte är tillräckliga, till exempel ingen fiskväg eller fingaller till skydd för nedströmsvandrande fisk.

Dessutom var en av huvudfrågorna i målet hur man skulle bedöma skadorna på Natura2000-området Båtfors, en svämskog med mycket höga värden, där bland annat Älvräddarna anser att dagens drift skadar området med för få och för små översvämningar.

Samtliga överklagande instanser anser att den mängd vatten som avleds inte har rättskraft, vilket skulle innebära att de nya turbinerna och den sökta avledningen av vatten skulle strida mot utbyggnadsförbudet i denna del av Dalälven, eftersom den är skyddad på samma sätt som nationalälvarna i miljöbalken mot ny vattenkraft.

Nu återstår det att se om Fortum kommer att investera i de nya skyddsåtgärderna. Fortsättning följer med andra ord …

Läs om tidigare domen kring Untra:

Fortum fick nej i Untra!

Fiskesäsongen framför tv:n tar aldrig slut

$
0
0

PRO Fishing Simulator är lösningen för dig som trotsar vintern. Det nya tv-spelet har världspremiär i slutet av november månad – kolla in trailern här.

Här kommer ett hett julklappstips för dig som vill fortsätta fiska över öppet vatten under tiden snöflingorna singlar ner utanför fönstret. Pro Fishing Simulator är en autentisk sportfiskesimulator för både nybörjare och proffs. Bege dig till de mest fantastiska fiskeställena i världen och tampas med hela 79 olika fiskarter.

Bege dig till de mest fantastiska fiskeställena i världen och tampas med hela 79 olika fiskarter.

Använder du rätt teknik och utrustning så kan drömfångsten bli din. Spelet släpps världen över den 29 november och kommer finnas tillgänglig på PC, PlayStation®4, and Xbox One.

PRO fishing Simulator i kortform:

– Fiska på nio olika områden från Korsika till Colorado
– Sex olika fisketekniker: flugfiske, spinnfiske, båtfiske mm.
– 79 fiskarter
– Över hundra olika drag, rullar, spön från officiella tillverkare
– Vecko- och säsongstävlingar med världsranking

Läs mer HÄR.

Klart med ny mässa: Sun City Predator Show blir Bait Bash!

$
0
0

Nyligen kom besked om att Antispinnmässan i Uppsala måste ställas in. Tur då att det finns andra mässor att njuta av. Exempelvis en helt ny – nämligen Bait Bash.

Det är arrangörerna bakom Sun City Predator Show som går vidare med ett nytt koncept. Den mässan lades ned för några år sedan, men ur askan reser sig nu Bait Bash som kommer att arrangeras i Karlstad 23–24 februari 2019. På Sun City Predator Show så var det ett moment som hette just Bait Bash. Det var en tävling för de betesbyggare som ville ställa upp i den med sina beten. Det tävlingsmomentet kommer att finnas kvar och mer information om det kommer längre fram.

Det hela beskrivs som en hyllning till hantverket, beten, flugorna, prylarna och allt däremellan. Föredrag och fiskesnack. Ett riktigt fiskekalas helt enkelt, meddelar arrangörerna.

Läs mer på Facebook:

Se Davids kamp mot jätten

$
0
0

Han var ute efter abborre – och fick sitt livs tyngsta hugg. Men det var varken en abborre eller ens en fisk som David Axelsson hade krokat – utan en annan jätte.

Det hela utspelade sig för några veckor sedan, där David var ute med några kamrater och jagade storabborre. Det hela får väl beskrivas som aningen sorgligt för den krokade arten i fråga, men det hela slutade lyckligt för alla parter.

Här är Davids berättelse med egna ord:

”Vi ligger i en vik och tjötar med varann mellan två båtar, jag tänker att jag tar väl ett kast emellan båtarna, jag släpper min ribster ner till botten och väl nere så gör jag två rörelser med spöet och släpper till botten igen. BAAM! Tvärstopp någon sekund och sedan bär det av i sidled! Jag säger till folket att de är en gris-pike på och de dröjde inte länge innan man hör garvet från andra båten! Jag har alltså tagit en knubbsäl! Jahopp, hur gör vi här nu då? Ribstern sitter fint och att försöka ta upp en säl i båten är inte att tänka på då de ska ha sylvassa tänder och vara galna vad jag förstått. Det dröjde inte många sekunder innan det bar iväg och bromsen på rullen skrek som en stucken gris och spolen blev glödhet. Jag hade i stort sett ett val och det var att kapa linan … men jag ville göra det snyggt så det inte skulle hänga en lång lina efter sälen. Så det var bara att be polaren köra efter sälen, först åt ena hållet för att försöka vända den utåt och inte fortsätta inåt, och det lyckades vi med. Sedan körde vi ikapp och polaren tog på sig handskarna så han kunde göra ett knyck i linan. Men pang så var linan av och den gick av i fc-linan så det blev perfekt, kroken åker väl ut om ett par dagar och sälen simmade lugnt och sakta iväg. En sådan här upplevelse händer väl bara en gång i livet misstänker jag”.

Vi tackar David för berättelsen, och hoppas att han inte råkar ut för något liknande igen. Inte sälen heller för den del.

Svenskt Sigills satsning stärker statusen på landodlad fisk

$
0
0

Att landbaserade fiskodlingar är framtiden tycks många vara överens om. Nu går även Svenskt Sigill i täten för en renare fiskodlingsbransch.

De håller nämligen i detta nu på att bygga upp en certifiering av landbaserad fisk- och skaldjursuppfödning. Denna nya uppfödning av fisk- och skaldjur sker i slutna system på land vilket gör den till världens kanske mest hållbara fiskuppfödning. Svenskt Sigill tar fram certifieringen i samarbete med bland annat Gårdsfisk, skriver de i ett pressmeddelande.

Mer än 75% procent av fisken som äts i Sverige är importerad, men med denna nya fiskuppfödning kan tomma lador utnyttjas på ett nytt hållbart sätt och ge liv åt den svenska landsbygden. Samtidigt får vi i butiken möjlighet att välja en fisk som inte har bidragit till övergödning eller utfiskning i samma utsträckning som annan fiskuppfödning, konstaterar Svenskt Sigill.

Gårdsfisk är ett av de företag som är först i Sverige med fiskuppfödning på land. I en gammal lada har de nu byggt en toppmodern anläggning för ett integrerat lant- och vattenbruk.

–  Vi vill ha den första Svenskt Sigill-märkta fisken och därför är vi med och bygger upp den här certifieringen. Vårt mål är att öka mängden svensk hållbar fisk i fiskdisken, säger Johan Ljungquist, VD på Gårdsfisk.

Läs mer om landbaserade fiskodlingar:

Är framtidens fiskodlingar landbaserade?

40 projekt genomförda för att förbättra yrkesfisket

$
0
0

Hur går det för det svenska yrkesfisket att utveckla nya och mer hållbara redskap? Jodå, bra. Det är bedömningen som SLU gör efter att de tillsammans genomfört omkring 40 projekt tillsammans med forskare och fiskare.

SLU samarbetar sedan 2014 med yrkesfisket för att ta fram mer hållbara redskap. Genom att utgå från fiskarnas upplevda problem och ge dem möjligheten att testa lösningar har man skapat en unik modell som nu sprider sig internationellt, rapporterar Landsbygdsnätverket.

Det är Institutionen för akvatiska resurser och deras sekretariat för selektivt fiske som är navet i samarbetet. I korthet går det ut på att fiskarna själva pekar på de konkreta problem med oönskade fångster som de måste hantera och föreslår lösningar som de får testa.

– Det är en modell som funkar väldigt väl. En del av våra projekt har lett till ändringar i EU:s lagstiftning, en del har börjat användas av fiskare på frivillig basis och vår metodik har fått efterföljare i till exempel Danmark och väcker stort intresse hos forskare, förvaltare och fiskare runt om i Europa, säger Daniel Valentinsson, forskare på Institutionen för akvatiska resurser, till Landsbygdsnätverket.

Hela artikeln hittar du här:

Läs även detta:

Mikael Frödin om laxlarmet: Yrkesfisket måste pausa nu

Massiv smitning av regnbåge i Vänern

$
0
0

Åter igen har odlingskassarna i Forshemsviken utanför Götene sprungit läck. Tusentals regnbågar mellan 500 gram och tre kilo simmar nu fritt.

Det var senast i maj det här året som vi rapporterade om smitningar av odlad regnbåge (Oncorhyncus mykiss) i Forshemsviken, norr om Hällekis. Nu har det hänt igen. Sportfiskaren Göran Andersson från Källby har Vänern som hemmavatten och lagt åtskilliga timmar på sjön. Nu uppmanar han allmänheten att hjälpa till att ta upp rymlingarna:
– Det hoppar fisk i hela viken så det måste vara en hel del som rymt den här gången med. Det verkar röra sig om tre olika ålderskategorier – fisk runt halvkilot, fisk mellan 1 och 1,5 kilo och 3-kilosfiskar. Jag har gjort mitt yttersta för att nå ut med budskapet genom sociala medier men det krävs fler spön för att fånga all fisk.

– Det hoppar fisk i hela viken så det måste vara en hel del som rymt den här gången med.

Det är givetvis inte bra att främmande arter beblandar sig med det naturliga ekosystemet och på sikt kan det ge allvarliga konsekvenser. Under den gångna helgen har sportfiskare samlats för att ta upp så mycket regnbåge som bara möjligt, både från land och ute med båt. Det talas om fångster på uppemot 70 fiskar vid ett och samma fisketillfälle. Anledningen till att fisken smitit ut från odlingskassarna kan bero på sabotage, det är dock idag ännu inte fastställt.


Här spränger göskungen 10-kilosgränsen igen

$
0
0

Nej, säsongen på sjön är inte över. Långt ifrån. Åtminstone inte för den som är beredd att fiska i alla väder och dygnet runt. Fråga bara Tommy Blomander, som drog en ny jättegös för några dagar sedan.

Vi lär knappast få några mothugg om vi utnämner Tommy Blomander från Hjältevad till landets hetaste gösfiskare just nu. Eller het kanske är att ta i. Det ser snarare väldigt kallt ut där han sitter i kajaken och jagar drömfisken. Drömfisken, det är en gös på 13 kilo, och han kommer allt närmare den gränsen.

I slutet av oktober fångade han en bjässe på 9.4 kilo och 97 centimeter, som han dokumenterade effektfullt via livescope. Under den senaste turen bättrade han på statistiken ytterligare genom att spränga 10-kilosgränsen. Den här gången mätte den magnifika fisken 97 centimeter och vägde 10.65 kilo, och återigen ägde skådespelet rum på nattetid.

– Jag har haft ett helt sjukt fiske nu i mörkret. Även den här gången blev det ett coolt klipp på livescope när man ser hur gösen inte kan låta bli att hugga på min storm jigg fastän den inte är hungrig, berättar en nöjd Tommy Blomander.

Grattis säger Fiskejournalen, och tack för klippet som ni kan se nedan:

Publicerat av Tommy Blomander Lördag 17 november 2018

Istiden är här – låt festen börja!

$
0
0

Sverige är långt. Så här i brytningstider är det dags att damma av det konstaterandet. Samtidigt som det jagas gäddor på öppet vatten i södra landet så har istiden med dess höjdpunkter kommit till norra delarna.

Vi måste såklart rapportera om härligheterna som utspelar sig på Norrbotten sjöar just nu, där många redan hunnit njuta av det spektakulära fisket på spegelblanka isar. Att se en fastkrokad 10-kilosgädda stiga från botten rakt under fötterna är en upplevelse som etsar sig fast i minnet, även om nyisen redan övergått till kärnis på flera håll.

Sebastian Dagman lirkar upp en fin gädda.

Team Minimört, vars äventyr ni kan följa på Instagram, var snabba ur startblocken och har redan dragit två gäddor omkring 10-kilosstrecket.

– Jag tror att vi har fått 60-70 gäddor på tre pass sedan isen lade, och jag kan tillägga att den är riktigt fin nu, närmare 20 centimeter, meddelar Sebastian Dagman.

Han utgör Team Minimört tillsammans med Marcus Möller, Nils Eklund och Anton Holmlund. De bor i Arvidsjaur och fiskar i de närliggande sjöarna. Den största gäddan som de dragit upp genom hålet i november mätte 115 centimeter och vägde 10.6 kilo, och den näst största vägde 9.5 kilo.

– Till helgen blir det fiske båda dagarna igen, och då siktar vi på en 10-plussare, säger Sebastian Dagman.

Väderprognosen för Arvidsjaur pekar på temperaturer mellan 2-7 minusgrader de närmaste dagarna, och i Ystad blir det som jämförelse mellan 2–7 plusgrader.

Frågan är var ni helst skulle vilja vara?

Läs om 16-kilosgäddan som drogs upp på vårisen:

Dalagädda på 16-plus!

Metod för höstabborre

$
0
0

Abborren är helt klart en av favoritfiskarna på höstkanten. Men hur ska man bära sig åt för att lyckas med fisket? Ett av svaren stavas recoil-riggen – läs om metoden i nya Fiskejournalen nummer 9.

Som fiskare är det svårt som tusan att bara slita ögonen från en välsvarvad abborre i vacker höstskrud. Åtrån är stark som gift och viljan att hålla i sin egen fisk är minst lika laddad som barnens längtan efter den 24 december. För att lyckas med höstabborren måste man ibland lära sig alternera metoderna och våga prova nytt. En metod som växt sig allt starkare under senar tid är just dropshot med recoil-rig. I nya numret av Fiskejournalen berättar Lubomir ”Lubbe” Pytel hur du går till väga för att lyckas med den fångstgivande fisketekniken.

Åtrån är stark som gift och viljan att hålla i sin egen fisk är minst lika laddad som barnens längtan efter den 24 december.

Förutom Lubbes artikel finns det givetvis massor av annat intressant fiskegodis, bland annat så har vi kikat på en hel hög med olika fiskeset för just abborrfiske. Jakob Sörensen ger sin presentation av flugfisket efter gädda och läromästaren Johan Klingberg leder dig in flugbindningens bedårande värld. Tomas Edenfeldt berättar hur du utrustar din gäddracer och PO Johannesson guidar dig till vinterns lakfiske. Förutom allt detta finner du knasiga men sanna fiskehistorier, nyheter, prylar och mycket mer. Numret finns i en butik nära dig.

Pssst..! Vill du ha tidningen billigare, direkt hem i brevlådan och före alla andra så följer du den HÄR länken.

Vänern levererade ny jätte

$
0
0

Vänerns stora madamer har inte gått och lagt sig för vintern. Det tackar Nicklas Andersson för. I helgen fick han nämligen passera 13-kilosgränsen med en 112 centimeter lång gädda.

– Äntligen var det min tur att få kliva över den magiska gränsen, konstaterade en nöjd Nicklas Andersson efter fångsten.

Många mindre vatten har redan börjat lägga sig för vintern, men de stora sjöarna kan erbjuda spännande båtfiske så länge temperaturerna tillåter. Vänern exempelvis, detta klassiska storgäddvatten.

Det var Nicklas och de övriga medlemmarna Team Guld, Simon Andersson och Daniel Andersson, som gjorde en tur på Dalbosjön, alltså den västra delen av Vänern i helgen. Gäddan, som vägde exakt 13.1 kilo och mätte 58 centimeter i omkrets, slukade ett tailbete under spinnfiske ute på frivattnet.

– Jag trodde att det var ett bottennapp först, men insåg sedan att det var en storfisk som surade vid botten, berättar Nicklas.

Dagen i övrigt bjöd inte på några minnesvärda stunder, men det blev ändå en munter hemfärd.

– Detta var den enda fisken som kom upp för oss, men det räckte gott och väl!

Grattis till nytt PB säger Fiskejournalen!

Här är en annan jättegädda från Vänern:

Jättegädda från Vänern

Kaoset vid Nissan: Är detta verkligen miljömärkt el?

$
0
0

Den smått tragiska situationen vid kraftverket Slottsmöllan i Nissan eskalerar. Det fortsätter att dö lax och öring som inte kommer förbi kraftverket, men ännu verkar ingen ta på sig huvudansvaret för problematiken.

En stor lax som inte tagit sig förbi kraftverket.
Foto: Rasmus Borgström

Fiskeentusiasterna i området har bland annat kontaktat Länsstyrelsen i Halland om den akuta problematiken, dock utan att få några garantier.

– Men det blir allt mer uppmärksammat, så vi hoppas på en lösning snart, säger Joel Lending till Fiskejournalen.

Han är en av alla fiskevänner som regelbundet besöker Nissan för att både hjälpa fisk och dokumentera situationen.

Det här är beskedet som de fått från Länsstyrelsen:

”Vi har förståelse för att händelsen väcker känslor hos många. Laxen är en hotad art och vi arbetar på många olika sätt för att förbättra situationen för laxen i Hallands vattendrag.  Anläggningen vid Slottsmöllan följer sina tillstånd och villkor. Det är anläggningen som har ansvar för att driva sin verksamhet i linje med de allmänna hänsynsreglerna i Miljöbalken. Om det finns en risk för skador eller olägenheter är man skyldig att vidta åtgärder. Vi fortsätter att arbeta med frågan på Länsstyrelsen. En översyn av länets samtliga anläggningar som producerar kraft från vatten är på gång. Exakt när anläggningen vid Slottsmöllan blir föremål för en sådan översyn kan vi inte ge ett svar på just nu.”

Styrelsen för Nissans vänner har även publicerat en skrivelse på sin Facebook-sida, med uppmaningen att kunder som är anslutna hos  Halmstad Energi och Miljö (HEM), ska byta el-leverantör eftersom de tar hand om elen från just Slottsmöllan. Nissans vänner vänder sig starkt emot HEM:s marknadsföring att elen från Nissan skulle vara miljömärkt, med anledning av det som händer där. HEM:s kommunikationschef Anders Bredfell säger dock att den uppmaningen bottnar i ett missförstånd:

– Vi håller med Nissans vänner om en hel del kring det som händer i Slottsmöllan, och det är bra att de jagar oss. Däremot har vi ingenting med själva kraftverket att göra, utan vi tar bara hand om elen som produceras där. Vi kan inte ställa krav på producenten, och vi är enligt lag skyldiga att ta emot alla producenters el till nätet, säger Anders Bredfell till Fiskejournalen.

Men kan ni verkligen kalla HEM:s el för miljömärkt?

– All el som vi säljer till våra kunder är ursprungsmärkt el från Statkraft. Statkraft äger inte Slottsmöllan och ingen av våra kunder får sin el därifrån. Elen som vi tar emot förmedlas bara vidare till Axpo som sedan säljer den till sina kunder. Vi har haft dialog med Nissans vänner kring detta, men det kan hända att vi inte varit tillräckligt tydliga, säger Anders Bredfell.

Läs om tidigare rapportering från Nissan:

Här hoppar öringen och laxen mot döden vid kraftverket

Tjuvfiskade 300 kilo lax

$
0
0

Den svenska stammen av vildlax har haft en tuff sommar, med låga vattenstånd, höga temperaturer och omfattande sjukdomsangrepp. Däremot har inte någon rapport om omfattande tjuvfiske av lax nått redaktionen.

Men under 2017 hamnade minst 300 kilo lax i i tjuvfiskares händer i Medelpad. Nu åtalas nämligen en man i 70-årsåldern för att ha fångat 302 kilo lax i Östersjön. Han ska yrkesmässigt ha fiskat både lax, öring och sik utan fiskelicens. Mannen åtalas för brott mot fiskelagen, och han erkänner sig skyldig till handlingen, rapporterar Sundsvalls Tidning.

Läs även om tjuvfisket på lekande fisk:

Tjuvfiskare fångade lekande öring med ljuster och håv

 

Satsning ska skydda ålen

$
0
0

Ålen lever farligt i Sverige. Men även tjuvfiskare och de som handlar med ål kommer att fångas in. Det är åtminstone förhoppningen hos myndigheterna.

Från och med 1 november och tre månader framåt infördes en period av totalförbud mot att fiska ål i svenska kustområden. Kontrollanterna kommer att ha stort fokus på det illegala ålfisket. Ett nytt sätt att få bukt med tjuvfisket är att använda drönare, och Havs- och vattenmyndigheten tror att insatserna kommer att ge resultat.

Parallellt med detta kommer även beskedet att Länsstyrelsen i Blekinge ska göra en djupare granskning av verksamheter som handlar med hotade arter – bland annat ålen. Det gör de efter SVT Blekinges avslöjande i somras att rökerierna i länet kunde tänka sig att ta emot ål som inte var fiskad på ett lagligt sätt.

Det är alla parter i handeln med ål som kommer kontrolleras, från fiskare till rökeri och återförsäljare. Länsstyrelsen kommer se så att verksamheten följer de tillstånd som gäller – till exempel att man inte säljer mer än tillåtet, uppger SVT.

Läs om tjuvfisket efter ål:

Omfattande tjuvfiske efter ål – ännu flera beslag gjorda

 


Tromsö kommun tar täten – nobbar nya fiskodlingar

$
0
0

Här kommer ett besked som får miljövänner att jubla: Tromsö kommun sätter nämligen ned foten och säger nej till nya fiskodlingar – såvida det inte sker på land.

Det är Tidningen iTrömsö som rapporterar om händelsen, som får den lokala odlingsindustrin att skaka och miljörörelsen att klappa händerna. Kommunstyrelsen har beslutat att inte tillåta fler odlingsanläggningar och att de redan existerande anläggningarna inte får förlängda tillstånd såvida de inte etableras i slutna system på land.

Politikerna är inte helt eniga internt om nya riktningen, men beslutet togs ändå utan debatt i samband med att kommunens nya klimat- och miljöplan behandlades. Tromsö kommun kommer nu att börja undersöka lämpliga platser för landbaserade odlingar.

Men beslutet fick genast kritik från odlingsnäringen.

”Det bekymrar mig att politikerna tar sådant här beslut utan att vara klar över konsekvenserna det kan få. Det är dramatiskt att man inte önskar tillväxt i näringen”, sa en representant för Sjömat Norge till iTrömsö.

Miljövännerna hoppas samtidigt att detta kan vara det stora startskottet för en renare fiskodlingsbransch.

– Vi jublar över kommunstyrelsens beslut. Detta är banbrytande för hela Norge och kan betyda en helt ny odlingspolitik där miljön står i förarsätet, skriver en företrädare för Naturvernsförbundets avdelning i Tromsö.

De hoppas nu att beslutet både leder till konkreta handlingar och att fler kommuner ska haka på Tromsö.

Läs om åtalet mot Mikael Frödin:

Domen mot journalisten Mikael Frödin: Skyldig

Svenska stensimpor ska rädda musslor i Danmark

$
0
0

Under onsdagen 21 november samlades en rad aktörer vid skånska Fyleån. Fiske stod på programmet – men inte vilket fiske som helst. De skulle nämligen fånga 450 stensimpor, som ska flytta utomlands …

Det framgångsrika svenska projektet Målarmusslans återkomst har nämligen fått en dansk efterföljare. Men värdfisken stensimpa är utrotad i Danmark sedan 50 år. Därför fiskas 450 stensimpor upp från Fyleån för att sedan exporteras till Susåen i Naestved på Själland där målarmusslan ska återintroduceras, meddelar Länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.

– I larvstadiet fastnar målarmusslan i gälarna på värdfiskar där den utvecklas och så småningom faller till botten. Där gräver den ned sig och växer till en vuxen mussla, berättar Lea Schneider, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Skåne, och musselforskare i projektet Målarmusslans återkomst.

Det svenska projektet utvecklade en metod för att återintroducera musslan, vilket genomfördes i restaurerade delar av Fyleån och Klingavälsån. Det skånska projektets erfarenheter har legat till grund för en dansk ansökan till det europeiska Life-programmet. Projektet har beviljats EU-stöd och går nu in i en aktiv fas, enligt Länsstyrelsen i Skåne.  Tankarna är att plantera in mussellarver i elritsor från Jylland och flytta dem till den danska Susåen på södra Själland. För att ytterligare förbättra de framtida levnadsbetingelserna för musslorna vill man också återintroducera värdfisken stensimpan, och därför har det danska projektet fått tillstånd att hämta 450 stensimpor från Fyleån.

Läs även om det allvarliga läget för svenska musslor:

Alarmerande läge för flodpärlmusslan på flera håll

Från spö till SMART-spö med Cyberfishing

$
0
0

Fäst sensorn på ditt spö och spela enkelt in din fisketur. Antal kast, fångster och hotspots sparas och överförs till din telefon tillsammans med rådande väderförhållanden. Håll koll på ditt fiske med Cyberfishing.
Genom att sätta fast en ”Smart Rod Sensor” på ditt spö och tanka hem Cyberfishings app kan du nu spela in alla data från dina fisketurer. Sensorn registrerar allt som händer när du fiskar och enligt cyberfishing.com ska den vara så lätt att den knappt märks. Smart Rod Sensorn registrerar automatiskt antalet kast och fångar du en fisk trycker du en gång på sensorn så sparas koordinaterna direkt. I steg två så är meningen att du som använder cyberfishings fiskesensor ska bli en del av ett större nätverk där användarna laddar upp bilder och delar information med varandra.

Spara all data från dina fiskedagar och dela den med andra genom Cyberfishings app.

Smart Rod Sensorn spelar automatiskt in data och registrerar antalet kast. Fångar du en fisk trycker du en gång på Smart Rod Sensorn och koordinaterna sparas.

Efter fiskepasset ansluter du sensorn till din telefon via Bluetooth och Cyberfishing-appen sparar den inspelade datan. Även rådande väderlek sparas tillsammans med övrig information. Om Cyberfishing kommer bli en framtida fluga får vi se. Hur som helst är det en rolig liten pryl för den teknikintresserade sportfiskaren.

Priset ligger i dagsläget på 88,88 dollar.
Läs mer på: Cyberfishing.com

Finaldags i Höstborren: Här är expertens hetaste tips

$
0
0

Många var kallade – få äro utvalda. Nu ska det avgöras vilket av 178 deltagande team i Höstborren/The Big5 som tar mästarbältet.

Höstborren, där det gäller att fånga och registrera de fem längsta abborrarna, måste beskrivas som en succé. Team över hela landet har fajtats i grundomgången, och från flera håll är det imponerande resultat som kommit in. Grymmast av alla var segrarna i östra zonen, Team Mojoboats/Guldmunkarna, som hade en snittlängd på över makalösa 50 centimeter på sina fem största abborrar.

I helgen är det alltså dags för final i Västervik, rättare sagt i Notholmsviken, och den kommer att pågå under både lördagen och söndagen. Zonvinnarna blev följande: Norr: Team Gagball, 242 cm, Mitt: Team Motvind, 242 cm, Väst: Team Scandia/Högvarv. Ismo Zandy/Böjda Spön 234 cm, Öst: Team Mojoboats/Guldmunkarna 251, Syd: Daiwa Scandinavia Pro Team 240.

Wildcards till finalen har gått till följande team: Naviguide/Renzstein 248, Baltic Sea Anglers 248, Team Gäddstorm 242, Team Scandia/Westin/Garmin 242, Team The Perch Bros 239.

För er som är ute på främmande vatten så kommer här lite heta tips från experten Johan Skoglund, Fishingday-fiskeguide i Västervik:

Fiska Varierat: Är man flera i båten så fiska olika beten och variera. Ofta är abborren mycket selektiv när det är kallt i vattnet här i Västervik. Pröva även olika metoder. Jigg, wobbler eller spinnare i olika storlekar och färger. Jag har även haft korta, intensiva abborrace på stora beten som Buster jerk eller större Puls shad på hösten, men oftast föredrar abborren lite mindre beten denna årstid. Även drop shot kan vara nyckeln om man vet att fisken står där du är men är riktigt trög.

Fiska grunt: Var inte rädd att fiska riktigt grunt i skärgården, tänk gädda. Ofta hittar man stora stim med borre i grunda, steniga marer på 1 meters djup. Ofta ser man stimmen och kan prickskjuta dem. Ser man ingen fisk står de oftast på branterna utanför viken eller maren. Abborrarna har en tendens att vandra in och ut från små grundvikar. Är det stendött på morgonen kan det vara fullt med fisk där på eftermiddagen eller morgonen efter.

Ge inte upp: Ibland kan abborrarna verka vara som bortblåsta. Men ett färgbyte eller betesbyte kan verkligen vända en dålig dag till en bra. Har varit med om att skeden på spinnaren kan vara skillnaden mellan 2 fiskar eller 25 på en dag. Generellt föredrar abborrarna neutrala eller mörka färger före disco och glitter i det klara vattnet i Västervik. Räkna inte med mängdfiske, färre men större är vanligare.

Här hittar ni mer info inför finalen:

Stumhugg var 15-kilosgädda

$
0
0

Kallt, blåsigt och trögt. Ingen hade väl ifrågasatt beslutet om Isac Borell och Jesper Wall hade avbrutit fisket och åkt hem. Men de höll på en stund till – och fick en makalös belöning.

Det var i mitten av november som Isac Borell och Jesper Wall från östgötska Kisa fick belöningen för sina många timmars slit på sjön. Upp i båten kom till slut gäddan som de bara kunnat drömma om: 15,46 kilo.

Isac berättar själv om den magiska dagen:

”Jag och Jesper har varit ute och fiskat mycket nu den senaste tiden och försökt fånga en 10+gädda. När vi kom ut den morgonen så var det rätt segt. Det var ganska kallt och blåste lite. Efter några timmar fiske så bestämde vi oss för att fiska på en vass som ser riktigt het ut, sätter på en wolfcreek curly tail. Det dröjde inte länge till jag fick ett sjukt stenhårt hugg som jag tyvärr tappade, så vi bestämde oss för att åter komma dit efter några timmar. När vi kommer tillbaka får jag snabbt ett hugg igen som jag aldrig kommer glömma. Det tar stumt i lina och spö. Kan knappt dra upp gäddan. När jag och Jesper ser gäddan inser vi direkt att det är 10+ och drar fram håven för att ta upp den. Slutar med att vikten är 15,46 kg och längden är 125,6 cm, helt magiskt!”.

Grattis till en fantastisk fisk, och tack för berättelsen säger vi på Fiskejournalen!

Läs även om isfisket efter gädda som kommit igång:

Istiden är här – låt festen börja!

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live