Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Maria först till 30 storfiskar – tar sikte på nästa drömgräns

$
0
0

Under våren bestämde sig Maria Johansson för att gå ”all-in”. Hon skulle bli den första kvinnan i Sverige att nå 30 storfiskregistreringar. Det gjorde hon – med råge dessutom!

Maria Johansson har nämligen nått 32 arter, och har alltså erövrat Sportfiskarnas Röda Lagerkransnål med eftertryck. Nu tar hon sikte på nästa gräns som alltså är 40, vilket skulle placera henne bland ett ännu finare sällskap i historieböckerna.

– Jag har faktiskt nått 32 arter nu under hösten, säger hon till Fiskejournalen.

Maria Johansson, hemmahörande i Jönköping, har alltså lagt in en högre växel i sitt fiskeintresse. Hon hamnade dock i rampljuset redan 2016, då hon räknade in hela 12 fiskar över storfiskegränsen, bland annat genom att bärga en håkäring. 2017 blev något lugnare med ”bara” tre arter i registret, men det har hon överkompenserat genom ett fantastiskt 2018.

– Jag bestämde mig för att lägga sommarsemestern på att nå 30-gränsen, och det är precis vad jag gjort.

Hon och sambon Mikael Gustafsson har rest land och rike runt i jakten på potentiella fångstvatten. Det är få förunnat att ha sådana fina förutsättningar att utöva sin hobby, vilket hon också är medveten om.

– Det gäller både att ha ett digert intresse, men också nära och kära som har förståelse till 100 procent. Jag och Mikael gör ju ofta det här tillsammans, och jag har även många kompisar som är duktiga fiskare. Men det är klart, det blir många timmar i bil. Jag vågar knappt säga hur många, säger Maria och skrattar.

Fisken som tog henne över 30-gränsen var en Blåkäxa på 700 gram, och sedan dess har det blivit en Ruda på 1 850 gram och en Vimma på 1020 gram. Med lite tur och tålamod så hinner det förhoppningsvis bli en art till innan året är slut.

– Det är lake jag siktar på nu, där gränsen är 4 kilo. Jag har varit så himla nära, med bland annat en fisk på 3980 gram, men det vill sig verkligen inte. Det skulle vara fantastiskt att klara det innan 2019.

Men är rankingen i storfiskeregistret din enda drivkraft i fisket?

– Nej nej. Det handlar inte bara om att fånga arter, utan vissa fiskar är fantastiska att fånga ändå, och jag slutar inte att fiska dem bara för att jag klarat gränsen. Det är viktigt att ha en ödmjuk inställning och vara tacksam för de fiskar man får, eftersom det handlar mycket om tur. Registreringen är egentligen bara en bekräftelse, och inte så mycket en tävling. Ja, förutom en liten tävling mot mig själv, säger Maria Johansson.

Vill du ha hjälp med tips om fina lake-vatten nu?

– Nja, det behövs inte, utan det finns en vits med att klara det själv. Jag har ganska bra koll på var det har fångats stor lake, och då gäller det att åka dit och ha tålamod.

Maria Johansson med lubb på 11300 gram.

Läs om Storfiskregistrets nya regler:

Nya regler för Storfiskregistret


Häng med Abelsson på äventyr

$
0
0

Vill du hänga med Fiskejournalen laxexpert och bloggare Johan Abelsson på ett äventyr till havs? Och samtidigt bli en bättre fiskare?

Då kan du och dina kompisar redan nu boka in några dagar i mars nästa vår. Abelsson och danske Jan Svenstrup, några av Östersjöns absolut mest erfarna laxguider, erbjuder nämligen ett fiskepaket av högsta klass. Priset på 7 600 svenska kronor inkluderar tre dagars fiske, husrum, frukost, lunchpaket och middag. Utöver detta kommer alla deltagarna få en påse med bra beten med mera.

Plats för 8 personer per omgång. Manskapet byter båt varje dag så man får chans att se hur både Johan Abelsson och Jan Svenstrup gör. Utgångshamnen är Kåseberga hamn, som ligger mellan Ystad och Simrishamn nära bra laxområden.

Något att önska sig i julklapp kanske? Spana in denna länk för mer information:

https://abelsfiskeblogg.fiskejournalen.se/laxfiske-med-ostersjons-mest-erfarna-laxguider/

Ny pryl: Stolskottkärra för bekväma fiskare

$
0
0

Är du inte ryggsäckstypen? Då kan den här uppfinningen vara något för dig: Det är nämligen en kombination av skottkärra och stol.

Det är en skottkärra som kan bära upp till 120 kilo, vilket innebär att även den mest hängivne prylnörden borde få plats med alla redskap. Väl framme vid vattnet så kan du fälla upp den och använda som stol, luta dig tillbaka och vänta på att drömfisken ska hugga på det utslängda betet. Det går dessutom att köpa till spöhållare. Uppfinningen, som går under namnet Barrachair, har sin vagga i Australien men kan beställas över hela världen.

Läs med om Barrachair här!

Spana även in den här fiskesimulatorn:

Fiskesäsongen framför tv:n tar aldrig slut

 

Miljöhjälte blir talesperson för biologisk mångfald

$
0
0

Hon har redan utsetts till årets miljöhjälte och brinner för biologisk mångfald. Nu får Rebecka Le Moine en ännu tyngre roll.

Biologen Rebecka Le Moine från Lidköping har nämligen utsetts till Miljöpartiets talesperson för biologisk mångfald. Det berättar partiet i ett pressmeddelande. Det är första gången som Miljöpartiet har en egen talesperson för just biologisk mångfald.

– Jag känner mig otroligt taggad, och att föra naturens talan är precis det jag gick till val på. Jag är glad över förtroendet och ska göra mitt bästa för att lyfta frågan om artutrotningen på högsta politiska nivå, säger Rebecka Le Moine.

Rebecka le Moine blev 2017 utsedd till årets miljöhjälte av WWF i kategorin grön naturvård och biologisk mångfald. Juryn lyfte bland annat hennes arbete med FN:s internationella dag för biologisk mångfald. Ett datum att hålla lite extra koll på är 22 maj, som just är Biologiska mångfaldens dag.

Spana in spelet om biologisk mångfald:

Fyll skogen med liv

Nytt världsrekord på karp – monster fångat i klassiskt vatten

$
0
0

Fredagen 23 november är att datum som kommer att gå till fiskehistorien. Då visade nämligen Michel Schoenmakers att det faktiskt var möjligt att passera drömgränsen 50 kilo på karp.

Det var inte helt oväntat den mytomspunna sjön Euro Aqua i Ungern som levererade det nya världsrekordet, med det här monstret till spegelkarp på 51.20 kilo. Redan i slutet av oktober fångades en karp i sjön som var rykande nära drömgränsen, men vågen stannade lite försmädligt på 49.10 kilo. Huruvida det var samma fisk som Michel Schoenmakers nu fångade framgår inte av rapporteringen, men den passerade alltså 50-kilosgränsen med råge.

Nyheten om världsrekordet i Euro Aqua har spridit sig som en löpeld i Europas fiskeforum, och på deras Facebook-sida strömmar det in tusentals kommentarer kring fångsten. Somliga menar att det inte ska räknas som ett sportfiskerekord eftersom det inte är ett publikt vatten, och att det dessutom sker riktad matning av fiskarna. Andra fascineras över att karpen faktiskt kan nå dessa fantasivikter, och att det inte spelar någon roll om den har vuxit sig stor på naturlig väg eller inte.

Här kan du följa diskussionerna!

Och naturligtvis ska du spana in filmen på fångstmannen och rekordfisken.

Publicerat av Euro-Aqua Fredag 23 november 2018

Hetast i Sverige – här är teamet som vann Höstborren

$
0
0

Det blev precis så tufft och dramatiskt som man kunde hoppas på när några av landets vassaste abborrfiskare gjorde upp i prestigefyllda Höstborren/The Big5.

Alla finaldeltagare i Höstborren/Big5.
Foto: Daniel Lovestedt

Skådeplatsen för finalen var Västerviks skärgård, och 10 laddade team kämpade i både minusgrader och vindar under två dagar för att bärga de fem längsta fiskarna.

När krutröken lagt sig så stod Team Mojoboats/Guldmunkarna från Kalmar som segrare. Men det skedde inte utan dramatik – utan det kom att handla om en centimeterkamp ända fram till slutsignalen. Det visade sig nämligen att två lag hade samlat ihop 209 centimeter, förutom Team Mojoboats/Guldmunkarna så var det Team Mött som hade guldmedaljen i räckhåll. Det hela kom att avgöras genom den längsta fisken, men det visste inte lagen om förrän vid prisutdelningen.

– Det blev faktiskt lite chockartat. Vi hade dessutom räknat fel eftersom vi trodde att vi bara hade 206 centimeter, berättar en lycklig och trött Oscar Wilnersson i vinnarlaget.

Både de och silvermedaljörerna höll till vid samma mar, där det fanns gott om abborrar i fina storlekar, dock inga som tangerade halvmeterstrecket.

– Vi har fiskat där ganska mycket tidigare, och vi gick på gamla magkänslor helt enkelt. Men vi trodde inte att vi låg tillräckligt bra till för att vinna, utan att det var tack vare en stark avslutning som vi kom ikapp ledarna.

Det som avgjorde till Team Mojoboats/Guldmunkarnas fördel var den längsta fisken på 45 centimeter, som de fångade redan under lördagen. Längst fisk under hela tävlingen fångade Team Scandica/Westin/Garmin med ett exemplar på 47 centimeter.

Arrangörerna gnuggade händerna över det dramatiska händelseförloppet, som dessutom fångades på film.

– Vi mörkade ställningen klockan 12 på söndagen, så ingen visste efter det hur de låg till. Det blev ju en riktig rysare. Sedan slumpade det sig så att vår filmare befann sig i segrande båten, berättar tävlingsledaren Daniel Lovestedt.

Och som ett ödets nyck så blev även en gammal förbannelse neutraliserad i samband med Höstborrens final.

– Det betyder ju otur att ha med sig bananer i båten, men det gäller inte längre. Filmaren hade nämligen med sig bananer, vilket innebar att teamet först var bekymrade, men att de sedan var glada för det. Det går alltså att vinna Sveriges största abborrtävling även med bananer i båten, säger en nöjd Daniel Lovestedt, som berättar att filmen från finalen kommer ut om några veckor.

Här hittar ni hela resultatlistan från finalen:

http://hostborren2018.thebig5.se/finals/results

Läs tidigare reportage om Höstborren:

Finaldags i Höstborren: Här är expertens hetaste tips

Missa inte att söka pengar till fiskevård!

$
0
0

LOVA är Havs- och vattenmyndighetens satsning som ska gå till lokal vattenvård över hela landet. Har du ett projekt på gång så är det dags att söka pengar nu!

I Västerbotten finns det exempelvis många vattenmiljöer som i dag inte uppnår miljökvalitetsnormerna om god ekologisk status, och länsstyrelsen vill nu ha hjälp att sprida budskapet om LOVA. Gör slag i saken helt enkelt.

Det är du som jobbar på kommun eller är medlem i en ideell förening som kan söka bidrag för lokala vattenvårdsprojekt som bidrar till att uppnå god status. Till exempel kan projektet syfta till att åtgärda vandringshinder, återställa flottledsrensade vattendrag eller anlägga lekbottnar för fisk. Från och med 2018 finns det en ny LOVA-förordning som innebär en förstärkning av arbetet med övergödning. Du kan söka i vissa fall upp till 90 procent i statliga bidrag för åtgärder som minskar övergödningen. Sista ansökningsdag för bidraget i Västerbotten är den 31 januari.

Läs mer om LOVA här:

Missa inte den här filmen om fiskevård:

”Lubbe” släpper film om fiskevård

Äntligen dags för Laxlycka

$
0
0

Mattias Holmquist har jobbat med sin bok om laxfiske under åtta år. Nu är den äntligen redo för tryckeriet – och den kommer att presenteras i Mörrum 14 december på en After Work för Östersjölaxen.

Det är Mörrums Kronolaxfiske som bjuder in laxvänner och andra intresserade till en högintressant tillställning med laxen i fokus. Huvudnumret blir ett föredrag av författaren till boken Laxlycka, Mattias Holmquist, som har med sig rykande färska exemplar direkt från tryckeriet. Delar av förtjänsten från boken går till forskningen om sjuka laxar.

En del av föredraget kommer att handla om laxens hälsostatus och den forskning som bedrivs idag.

– Jag kommer att peka på vad man kan kalla den ”moderna metoden” när det gäller våra myndigheters sätt att arbeta, det vill säga att använda alla resurser till projekt som på olika sätt förebygger bekymmer i Östersjön, berättar Mattias Holmquist för Fiskejournalen och fortsätter:

– Som vi sett kommer man dock inte åt besvären med sjuka fiskar på detta vis. Därför vill jag med hjälp av boken bidra till att återge vetenskapen lite av dess förlorade status och skapa en opinion kring det faktum att det finns färdiga hypoteser (som i nuläget är de enda intressanta initiativen som kan ge oss kunskap) om varför torsk och lax dör i Östersjön, men forskare får inga pengar för att fortsätta undersökningarna.

Mattias Holmquist beskriver boken i stora drag så här:

– Den har ett filosofiskt perspektiv på laxflugfiske. Filosofiskt är i vardagsspråket ofta detsamma som något halvflummigt, men här är det mera fråga om motsatsen, det vill säga tydliga, stringenta resonemang med en halvt vetenskaplig ansats. Det är oftast mycket konkreta funderingar kring fisket, om bland annat kunskap och lycka, etik och miljö.

Efter föredraget väntar restaurang Kronolaxen där det blir klassisk after work med burgare, bärs och musik med bandet Fishermans Friends. Öppningslåten blir Bruce Springsteens The River och arrangörerna hoppas på en känsla av gemenskap mellan fiskare, Mörrumsbor och alla andra som vill det bästa för Östersjölaxen.

Läs mer från Mörrum:

Protestlistor mot stor etablering vid Mörrumsån


Nytt hot mot Europas vatten – här kan du gå med i kampen

$
0
0

Älvräddarna och dess generalsekreterare Christer Borg vill uppmana fiskeintresserade och andra miljövänner att göra sin röst hörda i ett angeläget ärende.

– Det här är ett extremt hot mot vattendirektivet, konstaterar han.

EU:s vattendirektiv är en stark lagstiftning och utgör ett bra skydd för våra älvar, sjöar och våtmarker. Denna lagstiftning riskerar nu att försvagas, konstaterar Christer Borg. Europakommissionen utreder nämligen nu om lagen ska ändras – och det finns stor risk att den kommer att försvagas. Detta vore ett stort nederlag för Europas sjöar och vattendrag och allt som är beroende av dem. Det riskerar att göra dem ännu mer utsatta för föroreningar och miljövidriga satsningar på infrastruktur.

Innan beslut fattas i frågan så tar Europakommissionen in synpunkter från allmänheten, och genom kampanjen #ProtectWater kan du stå upp för Europas vatten!

Kampanjen, där Älvräddarna deltar, leds av WWF, European Environmental Bureau (EEB), European Rivers Network, European Anglers Alliance, Wetlands International och BirdLife Europe.

– Liksom övriga deltagande organisationer menar vi att EU:s starka vattenlagstiftning – Vattendirektivet (Water Framework Directive, WFD) – är det bästa verktyget vi har i kampen för att skydda och bevara Europas floder, sjöar och våtmarker.

Här hittar du länken till formuläret där du kan visa ditt stöd!

Missa inte den här filmen om småskalig vattenkraft!

Småskalig vattenkraft på 74 sekunder

 

Nu är det klart: Mikael Frödin överklagar domen

$
0
0

Svaret är nej. Journalisten Mikael Frödin och hans advokater tänker inte lägga sig platt för det norska rättsväsendet. Nu har han bestämt sig för att överklaga domen som han fick vid Alta Tingsrätt.

Mikael Frödin blev dömd för att ha dokumenterat förhållanden hos Greig Seafoods laxodling i norska Altafjorden, och nu har han i samråd med sina jurister bestämt sig för att överklaga.

– Min journalistiska gärning var i allmänhetens tjänst, vi avslöjar miljökriminalitet, avskyvärd djurhållning och havererande ekosystem. Betydligt allvarligare brott än vad dokumentationen krävde. Jag anser inte att det är jag som bör dömas här, säger Frödin.

Fiskejournalen har följt hela händelseutvecklingen sedan åtalet mot honom väcktes, och nu fortsätter alltså fallet i högre instans.

– Tar Norge inte krafttag mot de skenande miljöproblemen skapade av odlingsnäringen är snart hela den norska vildlaxresursen förlorad och kvar står Norge med havererade fjordsystem och en gigantisk genetisk förorening att överlämna till kommande generationer, säger Frödin i ett pressmeddelande.

Han dömdes för intrång till 12 000 konor i böter eller 24 dagar i fängelse samt att betala rättegångskostnader med 3 000 konor.

– Jag anser inte att det är jag som bör dömas för detta, utan att det var min journalistiska skyldighet, att allmänheten måste få kunskap om hur allvarlig situationen är. Om lagen säger att man inte får se efter själv är vi ju beroende av att företagen ger korrekt information. När vi nu vet hur det ser ut, vet vi ju att deras upplysningar inte stämmer, säger Frödin.

Frödin hävdar att den journalistiska handlingen var en räddningsaktion som bör omfattas av nödrättsbestämmelserna i lagen.

Nu återstår det att se om fallet beviljas prövning i högre instans. Fiskejournalen återkommer i ärendet.

Här kan du läsa mer om fallet:

Siffror vid Frödin-rättegången: 53 miljoner laxar dog i kassar

Niklas fick drömöring i stället för gädda i Dalarna

$
0
0

Oftast är det oväntade händelser som blir minnen för livet. Inte minst inom sportfisket, exempelvis genom så kallade bonusfiskar. Niklas Johansson från Ljusdal kan berätta hur det känns.

– För mig är det den absolut finaste öring jag skådat, säger Niklas efter att ha dragit upp en drömfisk på 6.05 kilo när han fiskade riktat efter gädda.

Sjöisarna håller på att lägga sig även i mellersta landet, så Niklas har sedan en tid tillbaka fått styra färden söderut i jakten på storfisk. Förra veckan blev det ett besök i Dalarna, där han och kamraten spinnfiskade tålmodigt i en större sjö. Målet var alltså gädda, men det blev alltså personligt rekord på öring i stället – vilket fick besättningen att jubla förstås.

– Ja, detta vatten håller inte i närheten den mängd storöring som exempelvis Vänern gör, och den här fisken har garanterat aldrig skådat en odling heller, berättar en glad Niklas.

Hur fiskade ni?

– Jag bedriver i stort sett allt mitt fiske pelagiskt på betesfisk, och sedan letar vi strukturer från stora djup upp grundare toppar på kanske 5-10 meters djup. Sedan ska man bara lägga tiden och tålamodet så kommer fisken, men det krävs timmar och åter timmar för detta fiske, säger Niklas som också berättar att de kommer att hålla igång så länge det är öppet vatten.

Grattis till drömöringen, säger vi på Fiskejournalen!

Läs om en gigantisk bonusfisk från Vänern:

Gäddfiske gav megaöring

Storgädda från glasklar nyis

$
0
0

Det är något visst med att se storgäddan halas upp genom borrhålet på den glasklara nyisen. Se filmen och gläds tillsammans med isfiskaren Simon Ingvalds och hans praktfisk.

Simon Ingvalds från Ilsbo är en hängiven gäddfiskare som aldrig är sen ut när isarnar börjar lägga sig. Fisket på de första isarna kan vara magiskt bra, framför allt när de ligger som en glasskiva över sjön. Här berättar Simon om ett lyckat novemberpass, på bara på tio centimeter kärnis någonstans i norra Hälsingland:
– Efter ett par riktigt kalla dygn så lade sig isen fort på en av de mindre sjöarna. Vi rekade isarna på ett par vatten och när prognosen slog om till behagligt väder så bestämde vi oss för att lägga årets första ismetepass. Dagen började med ett gäng mindre gäddor och framåt lunch lugnade fisket ner sig lite. Vi var nöjda med att bara komma ut och det är faktiskt riktigt häftigt att dra lite fisk på den kristallklara, tio centimeter tjocka isen. Vid tolv-ettiden klev det på en bättre fisk och efter en relativt odramatisk fajt kunde fisken enkelt halas upp genom hålet och upp på landningsmattan.

Med en rejäl buk fylld till bredden av brax och annan bytesfisk tyngde hon ner vågen till 12,85kg.

Med en rejäl buk fylld till bredden av brax och annan bytesfisk tyngde hon ner vågen till 12,85 kilo. Med måttbandet kvar hemma så fick vi mäta mot en lina som vi klippte till. Enligt den så mätte fisken mellan 110 och 115 centimeter. En riktigt skön start på ismetesäsongen 2018!

Fiskejournalen lyfter på hatten och gratulerar Simon till en ståndsmässig ismetegädda!

Toppolitiker vill förbjuda odlad lax i Åre kommun

$
0
0

Socialdemokraten Peter Bergman i Åre har gjort sig känd som en progressiv politiker när det kommer till miljöfrågor. Nu har han lämnat in en motion om att kommunen ska sluta servera odlad lax på skolor och äldreboenden.

Peter Bergman har varit kommunalråd under de senaste fyra åren, och bland annat tagit stark ställning för att riva ut Långforsen kraftverk i Långan och engagerat sig i Åresjöns utveckling. Socialdemokraterna tappade visserligen makten efter valet i september till Centerpartiets fördel, men Peter Bergman vilar inte på hanen för det. Nu har han alltså lämnat in en motion om att Åre ska stoppa all odlad norsk lax som serveras i kommunens regi, med anledning av de negativa konsekvenser som han anser att odlingsindustrin för med sig.

Han pekar bland annat på hur fiskfodret framställs och laxlusens spridning, som drabbat den norska vildlaxen hårt.

”Åre kommun har tagit ett tydligt avstamp i sitt hållbarhetsarbete. Vi är samtidigt en del av ett större komplexare sammanhang och måste göra val för att bidra till en hållbar långsiktig utveckling. Då måste vi ta ansvar för hotade fiskbestånd och inte medverka till utfiskning av våra hav. Att fortsätta servera odlad lax på våra skolor samspelar inte på något sätt med Åre kommuns hållbarhetsarbete”, skriver han bland annat i motionen.

Frågan är varför han inte drev den här frågan hårdare under sin tid som Åres högsta politiker?

– Jag har tänkt på det här i flera år, men de besked jag fått tidigare var att det inte serverades odlad lax på skolorna. Nu verkar det som att det förekommer ändå, och jag vill därför att frågan ska utredas ordentligt, säger Peter Bergman till Fiskejournalen.

Han uppmuntrar också andra kommuner att gå samma väg, både i Jämtland och övriga landet.

Men vad ska barnen äta för fisk i stället?

– Det finns andra arter som inte är hotade, exempelvis sej och torsk från Nordnorge, säger Peter Bergman.

 

Läs mer om odlad lax och rättegången mot journalisten Mikael Frödin:

Siffror vid Frödin-rättegången: 53 miljoner laxar dog i kassar

Agneta lockar med gratis spö på Sportfiskemässan

$
0
0

Fiskejournalen håller på att ladda för Sportfiskemässan i Jönköping 29-31 mars 2019. Och vi är inte ensamma. Redan fredag 30 december släpps biljetterna.

Redan nu kan vi konstatera att Sportfiskemässan på Elmia går mot ett rekord. Aldrig förut har så många utställare bokat upp sig så tidigt, vilket bäddar för en ny succé. På Stockholmsmässan 2018 kom det hela 15 513 besökare!

Mässgeneralen Agneta Brunell har fullt upp med förberedelser trots att det återstår flera månader, och hon kan redan nu avslöja några nya koncept.

– Vi har ju haft lite svårt att locka folk under söndagen, så nu kommer vi att ge ett haspelspö till de 300 första barnfamiljerna som kommer då. Dessutom får de 300 första vuxna besökarna en prenumeration på Fiskejournalen, berättar Agneta Brunell.

Det kommer så vanligt att bli en skön mix av aktiviteter, utställare och underhållning. Vi på Fiskejournalen håller i detta nu på att boka in både spännande föreläsare och andra events till vår scen, som du naturligtvis måste besöka.

Här kommer ett axplock:

Johan Klingberg och Anders Holm snackar flugfiske.

Jakub Vagners berättar om sina fiskeäventyr.

Utdelning ur Sportfiskarnas Jubileumsfond.

Gäddmete med Oskar Trowald.

Tobias Fränstam: Abborre, fiske och fiskevård.

Bo Hall: Använd ditt ekolod rätt.

Jesper Larsson: Fiske i norra polcirkeln.

Massor av spännande och nyttiga inslag att njuta av alltså. Biljetterna släpps alltså redan fredagen 30 november. Mer info kring både biljetterna och om Sportfiskemässan i övrigt hittar du här:

Titta på filmen från mässan 2018!

Lubbes mässfilm ute nu

 

 

 

 

 

2019 är laxens år – det här kommer att hända

$
0
0

Det vore en överdrift att säga att 2018 var laxens år. Rapporterna om sjukdomar och vandringsproblem har kommit tätt. Frågan är om 2019 blir bättre? Nu har i alla fall Laxens år 2019 formellt invigts.

Invigningen av Laxens år ägde rum under torsdagen i Göteborg, där på Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Jakob Granit invigningstalade. International Year of the Salmon 2019 är ett internationellt initiativ för att öka intresset för åtgärder och forskning om de vilda laxbestånden och laxens livsmiljöer.

– Syftet med Laxens år är att vi genom samarbete internationellt, nationellt och lokalt kan bidra till att samla, dela och utveckla kunskap mellan oss. Vi hoppas att satsningen ska öka medvetenheten och öka intresset för bevarande av laxbestånden, sa Jakob Granit på invigningen.

Under 2019 kommer det att hållas en rad aktiviteter ute vid laxälvarna och konferenser om vad som görs för att förbättra laxbestånden, bland annat genom de organisationer som fått bidrag från HaV till ändamålet.

Följande har fått bidrag och detta kommer de att arrangera:

Sveriges Fiskevattenägareförbund

Sveriges Fiskevattenägareförbund ska arrangera Laxens dag i Nedre Ljungans fiskevårdsområdesförening och Ätrans Nedre fiskevårdsområdesförening för att sprida kunskap om laxbestånden och älvarna till bland annat allmänheten.

Kontakt: Thomas Lennartsson, thomas.lennartsson@vattenagarna.se

Sportfiskarna

Sportfiskarna ska arrangera publika arrangemang riktade till allmänheten om laxbestånden och förvaltningen i nio vattendrag från Rönneå i söder till Råne älv i norr. Kontakt: Anders Karlsson, anders.karlsson@sportfiskarna.se

Ätrans vattenråd

Ätrans vattenråd ska ta fram informationsmaterial och genomföra vattendragsvandringar och sprida kunskap om laxbestånden och älvarna till bland annat skolelever och allmänhet. Kontakt: Wanja Wallemyr, wanjawallemyr@gmail.com

Länsstyrelsen Västerbottens län

Länsstyrelsen Västerbottens ska genomföra olika aktiviteter som Laxens dag, laxkonferens, Laxracet och visning av Stornorrfors fiskväg samt sprida kunskap om laxbestånden och älvarna till bland annat skolelever och allmänhet.

Kontakt: Torleif Eriksson, torleif.eriksson@lansstyrelsen.se

Emåförbundet

Emåförbundet ska arrangera Laxens dag i Emån och sprida kunskap om Emån och dess laxbestånd till bland annat skolelever och allmänhet. Kontakt: Jens Nilsson, jens.nilsson@eman.se

Naturskyddsföreningen Södra Halland – Laholmsbuktens Havsnätverk

Naturskyddsföreningen Södra Halland inom Laholmsbuktens Havsnätverk ska genom föreläsningar och exkursioner till laxåar sprida kunskap till allmänheten om laxen i Laholmsbukten och vandringsleder.

Kontakt: Margareta Lindgren, margareta.flammabygget@outlook.com

Laholms Fiskevårdsområdesförening

Laholms fiskevårdsområdesförening ska genomföra publika arrangemang riktade till allmänheten om laxbeståndet och förvaltningen i Lagan. Kontakt: Roland Gottfridsson, roland.gottfridsson@laholmsbredbandsbolag.se

Läs våra artiklar om Lax-rättegången:

Nu är det klart: Mikael Frödin överklagar domen


Fiskehöjdaren 2018: Sivan Jansson

$
0
0

December innebär att många sportfiskare sveper in sig i ett vitt vilotäcke. Där i värmen är det dags att minnas tillbaka på säsongen som har gått – och att drömma sig framåt mot säsongen som kommer. Fiskejournalen har bett några av landets fiskeprofiler dela med sig av sina bästa minnen från 2018, samt att ge heta tips inför 2019.

Sivan Jansson, Älvkarleby. Ordförande i Fjällorna.

Säsongens bästa fiskeminne:

Italien bjuder på fiske i makalösa miljöer.

Hur ska man kunna beskriva säsongens bästa fiskeminne, när alla fiskedagar är fina fiskeminnen på olika sätt? Året som gått har innehållit många fina fiskedagar att minnas, allt från bonefishfiske i Karibien, laxfiske i Gaula, harr- och öringfiske i Jämtland till att meta abborre med syrrans barnbarn. Men årets fiskesäsong innehöll även en stor sorg när min fina vän Jonas drunknade när han fiskade lax i Gaula. Att tillsammans med vänner åka på fiskeresa ger en extra dimension. Först är det tiden fram till fiskeresan, när man planerar packning av flugor, linor, spön med mera. Ju tidigare man bestämmer sig för att resa tillsammans ju mer gemensamma minnen får man. Sedan är det själva fiskeresan och till sist men inte minst, när man tillsammans minns tillbaka på fiskeresan med sina vänner, alla ”kommer du ihåg?” när man träffas.

Jag vill dela med mig av ett minne från i fjol, som även är ett resetips, när jag var med mina fina fiskevänner Eva, Cathrin och Anna och fiskade i Italien. Jag var för första gången i Italien 2015 när de arrangerade Flugfiske EM. Jag blev helt förälskad i landet, eller rättare sagt i Trentino där vi tillbringade en vecka. Vilka vatten, vilken natur, vilka viner och maten ska vi bara inte tala om. När man tycker om något så vill man gärna dela med sig av sin upplevelse.

Vi flög till Verona och därifrån blev det hyrbil till Ponte Arche. Vi bodde på Hotell Bel Sit som är ett litet familjeägt hotell med god mat och ligger precis vid Sarca river. När vi anlänt till hotellet kom vår kontaktperson Alessandra och hälsade oss välkomna tillsammans med vår fiskeguide Gianni. Tillsammans gick vi igenom vad vi ville göra mer än fiska de dagar vi var på plats. Eftersom fisket var prio ett och vi var så få dagar bestämdes det att vi skulle ta vinprovningen på väg till flygplatsen när vi skulle resa hem. Har man lite mer tid så finns det många sevärdheter och mycket att göra i detta område.  Italien har flest världsarv i Världen med sina 53 stycken.

De tre olika vattnen som vi fiskade i var Sarca River där det finns inplanterad fisk men även vild brunöring, harr och marmorataöring. Chiese River vid Val di Daone, där finns det bara vild brunöring och bäckröding. Sjön Nembia uppe i bergen, där finns det bara inplanterad fisk, regnbåge och brunöring. Vi hade fantastiska dagar i Italien, ingen av oss fångade fisken med stort F, men för oss är det den gemensamma upplevelsen som är poängen.

Tips inför nästa säsong:

Använd vadarstav och flytväst vid fiske i strömmande vatten.

Politiker ställs mot väggen: Stoppa ålfisket nu!

$
0
0

Nu ställs både miljöminister Karolina Skog och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht mot väggen i en infekterad fråga. Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen och Coalition Clean Baltic går nämligen ihop och uppmanar regeringen till att driva på för ett heltäckande ålfiskestopp i EU.

Miljöorganisationerna vill se ett totalt fiskestopp för såväl yrkesfiske som fritidsfiske i alla vatten. Dessutom krävs att regeringen inför 2019 ger Havs- och vattenmyndigheten ett skärpt uppdrag för att minska det svenska ålfisket. Alla dessa punkter förs fram genom ett öppet brev, ställt bland annat till Karolina Skog och Sven-Erik Bucht. Undertecknare är Håkan Wirtén, Generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF, Karin Lexén, Naturskyddsföreningen och Nils Höglund, Fisheries Policy Officer, Coalition for the Clean Baltic.

I dagarna släpptes Internationella Havsforskningsrådets (ICES) råd för den europeiska ålen med rekommendationer till EU:s fiskeministrar som träffas i december för att förhandla om fisket för 2019. Myndigheten vill att all aktivitet som hotar ålens överlevnad och reproduktion, däribland fiske och vattenkraft, ska minskas till – eller hållas så nära noll som möjligt.

– Ålens situation är fortfarande kritisk för artens överlevnad. Det är oroande att ålbeståndet nu enbart uppskattas till några få procent av vad det var 1970, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF i ett pressmeddelande.

Den europeiska ålen är klassad som akut hotad enligt Internationella Naturvårdsunionen (IUCN) och Artdatabanken, och miljöorganisationerna riktar skarp kritik mot Sveriges agerande i frågan.

– Vi är otroligt besvikna på att Havs- och vattenmyndigheten valt att införa ålfiskestoppet då det fiskas som minst. Nu förutsätter vi att regeringen förtydligar deras uppdrag så att det blir tydligt att ålfisket ska minska så mycket som möjligt framöver för att möjliggöra för ålens återhämtning, säger Karin Glaumann, fiskeexpert på WWF.

Läs om fler insatser för ålen:

Satsning ska skydda ålen

 

 

Fiskehöjdaren 2018: Gunnar Westrin

$
0
0

December innebär att många sportfiskare sveper in sig i ett vitt vilotäcke. Där i värmen är det dags att minnas tillbaka på säsongen som har gått – och att drömma sig framåt mot säsongen som kommer. Fiskejournalen har bett några av landets fiskeprofiler dela med sig av sina bästa minnen från 2018, samt att ge tips inför 2019.

Gunnar Westrin, Råneå. Författare, debattör med mera.

Bäverdammen väcker barndomsminnen till liv.

Bästa fiskeminne 2018:

Mitt bästa fiskeminne var när jag kom fram till en nästan glömd harrjokk i Tornedalen. Sommaren var osedvanligt torr och hettan sällsynt slående. Inte ett vak så långt ögat kunde se. Plötsligt kom en bäver simmandes under vattenytan, stack upp huvudet och tittade på mig med stora bruna ögon. Då kom hela min barndoms fisken i jämtländska Bäverån fram, som en hågkomst från de tider som danade mig som den sportfiskare jag blev. Då mindes jag den där morgonen för många år sedan då jag hade somnat mot en tall intill bäverdammen och vaknade av att jag frös. Tolv år var jag och hela världen låg framför mina fötter. Fem meter ut i dammen flöt tryggt en bäverhona med sina två ungar på ryggen. Honan stirrade nyfiket på mig. De ögonen kommer jag aldrig att glömma. Öringarna vakade och sävsparvarna sjöng. Älgkon lyfte sakta huvudet från vattenytan och gungade lugnt och värdigt in i tallskogen. På så sätt blev årets torrsommar (2018) mitt finaste fiskeminne från året som snart har gått. Bävern väckte mina slumrade minnen till liv. Senare samma eftermiddag återvände jag till bilen, så lycklig som en sportfiskare kan vara, trots utebliven fångst.

Blomstertid.

Tips för kommande säsong:

Split vision. Lär dig ett antal växter, fåglar och lär dig hur några fåglar sjunger. Då blir det mycket roligare att fiska.

Läs tidigare Fiskehöjdare:

Ett besök i monsterborrarnas rike – spana in filmen!

$
0
0

Jodå – Sverige tillhör utan tvekan ett av världens vassaste länder för abborrfiske. Men omväxling förnöjer sägs det – och flera svenskar åker utomlands för att jaga troféborrar. Här är en film om några som lyckades.

Tidigare i år gjorde Martin Wasberg, Manuel Fyrestam och Petter Eriksson ett besök i Holland, där de jagade stor abborre. Resultatet blev minst sagt lyckat. 23 fiskar upp och snitt över två kilo. Helt enkelt en oförglömlig resa. De fiskade i fyra dagar med duktiga guiden Jan Boomsms och hans kollegor. Resans tre toppfiskar låg alla över 2.6 kg – och självklart måste du spana in deras kortfilm från resan.

Här är filmen:

Kajakfiskaren Daniël berättar om monsterborren

Miljonregn över sportfisket

$
0
0

Sportfiskarna firar 100 år under 2019. Det firas genom att förbundet avsätter rekordsumman 1 miljon kronor till fiskevård och fiskeaktiviteter.

Det hela sker genom en särskild Jubileumsfond där alla bidrag samlas och summan som delas ut höjs rejält. Anslutna föreningar kan ansöka om bidrag för att genomföra fiskevårdsåtgärder och arrangera öppna fiskeaktiviteter, skriver Sportfiskarna på sin hemsida.

– Våra lokalföreningar i hela landet är en otroligt kraftfull resurs som har stor betydelse för friluftslivet och vattenmiljöarbetet. Under jubileumsåret 2019 vill vi stimulera till ännu mer aktivitet genom att totalt dela ut en miljon kronor, kommenterar Joakim Ollén, Sportfiskarnas förbundsordförande.

Ansökan till Jubileumsfonden kommer att öppna under december. Och mer information hittar du på www.sportfiskarna.se/jubileumsfonden

Här finns mer pengar att söka:

Missa inte att söka pengar till fiskevård!

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live


Latest Images