Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Team Kaos vinner Sommargäddan 2018

$
0
0

Team KAOS lyckades under två finaldagar fiska ihop 558 centimeter gädda fördelat på fem fiskar. Bedriften ledde till vinst i den prestigefyllda gäddtävlingen Sommargäddan.
Under en nervkittlande tävlingssommar lyckades ACWA Fishing skrapa ihop otroliga 613 centimeter gädda. Därmed vann Norrlandsteamet kvalomgången för tredje året i rad, den här gången med god marginal till de efterföljande teamen. Men än var inte tävlingen avgjord. En nyhet i 2018 års agenda är nämligen att de tio bäst placerade teamen ska göra upp om guldpokalen i ett tvådagars-race, där alla tävlar samtidigt mot varandra i valfritt vatten. Tävlingen som avgjordes under den gångna helgen var minst sagt spännande där varje centimeter gädda  spelade stor roll för placeringen i tio-i-topp-listan. Allt eftersom tävlingen fortgick blev glappet mellan det ledande teamet och de andra allt större och när slutsignalen gick stod det klart att Team KAOS stod som vinnare i tävlingen, med hela 12 centimeter marginal från fjolårsvinnarna i ACWA.

Därmed vann Norrlandsteamet kvalomgången för tredje året i rad…

Daniel Lövstedt, tävlingsarrangör och initiativtagare till Sommargäddan utvecklar:
– Intresset att följa finalen online var större än väntat och det hela blev inte sämre av att meterfisk efter meterfisk trillade in. Trots att Team ACWA klämde till med en 109-centimetare under slutsekunderna så räckte det inte till för att bräcka kamraterna i det konkurrerande Norrlandsteamet. Team Kaos har under finaldagarna drillat, krokat av, mätt och släppt tillbaka otroliga 558 centimeter gädda – en magisk ”big 5” som också ledde till en välförtjänt seger.

Team Kaos har under finaldagarna drillat, krokat av, mätt och släppt tillbaka otroliga 558 centimeter gädda…

Fiskejournalen tillsammans med arrangörerna av Sommargäddan gratulerar grabbarna i team KAOS för en exceptionell seger  – hatten av och grymt fiskat!

Psst..! Du missar väl inte abborrtävlingen Höstborren? Även i den här tävlingen kan du vinna en fräck sportfiskebåt från Scandica. Anmäl ditt team redan idag!


Vetenskapligt stöd för danskt release-tackel

$
0
0

Fisk & Fris chefredaktör Jens Bursell har i över tio år utvecklat release-tackel som ska ge fler landade fiskar och färre krokskador. Nu har hans tackel undersökts vetenskapligt och funktionaliteten får tummen upp!

Att mixtra med egna tackel kan vara både roligt och utvecklande. Målet är ofta att få fler lyckade mothugg utan att fisken tar skada.
Jens Bursells releasetackel har nu vetenskapligt stöd för att det uppnår just detta. I studien har 768 brackvattensgäddor ingått och resultatet visade att Jens release-tackel med små trekrokar gav 85 procent lyckade landningar för både hård- och mjukbeten. Motsvarande siffra för samma beten med fasta och större trekrokar var 45 procent. Dessutom gav release-tacklet kortare avkrokningstid, mindre kroksår och färre blödningar.

Resultaten stöds av ytterligare data som Jens og hans testfiskare har samlat in genom åren. Samma signifikanta mönster kunde även ses för 800 insjögäddor, 4000 havsöringar och 700 regnbågar.

Illustration: Carsten Madsen

Blir du sugen på att testa?
Här visar Jens hur du gör ett release-tackel!

Läs den vetenskapliga studien här.

Hans Hällman

Nygamla ansikten i Pike Fight 2018

$
0
0

Nya trailern för Sveriges populäraste sportfiskesåpa har nyligen skickats upp på Freewater Picures Youtube-kanal. Förutom några nya ansikten så verkar den här säsongen handla om revansch. Se trailern här nedan.

 

Sportfiskarna öppnar regionkontor i Jönköping

$
0
0

Mattias Larsson och Hanna Eriksson kommer jobba på Sportfiskarnas nya regionkontor i Jönköping. Foto: Sportfiskarna/Oscar Trowald

Nyligen öppnade Sportfiskarna regionkontor i Jönköping. Kontoret bemannas med två personer som ska jobba med fiskevård och aktiviteter för barn och ungdomar. Även integration och arrangerade fiskekvällar för ungdomar är två andra mål med kontorets verksamhet.

– I regionen runt Jönköping med den fantastiska Vättern och mängder av andra spännande vattendrag finns stor potential att utveckla mer aktiviteter och ett bättre sportfiske genom samverkan med länsstyrelse, kommuner och lokala fiskeföreningar, kommenterar Sten Frohm, Sportfiskarnas generalsekreterare.
Både Länsstyrelsen i Jönköpings län och Jönköpings kommun välkomnar det nya kontoret.
– Det är ett positivt besked att Sportfiskarna öppnar nytt kontor i Jönköping och vi tror att det kommer innebära ett stort lyft framförallt för barn- och ungdomars möjlighet att prova på fiske i området, säger Adam Johansson, fiskerikonsulent på Länsstyrelsen i Jönköpings län.
– Vi är mycket glada för att Sportfiskarna flyttar ett regionkontor till Jönköping och hälsar dem varmt välkomna! Vi ser fram emot ett nära samarbete för att fortsätta att utveckla friluftslivet i vår kommun och region – dess olika dimensioner och de friluftspolitiska målen kommenterar både Lisa Bergström, friluftsstrateg i Jönköpings kommun och Moa Lindvert Friluftslivssamordnare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Det nya kontoret bemannas av regionalt ungdomsansvariga Hanna Eriksson och biologen Mattias Larsson. Kontoret är beläget på Östra Storgatan 67 i Jönköping.

Glomma hotas av utbyggnad

$
0
0

Det fina harrfisket i Kvennan är hotat. Foto: Magnus Ström

Glommas sista outbyggda forsparti, Tolgafallen, som ligger i närheten av bland annat populära Kvennan kommer att påverkas av vattenkraftsutbyggnad. Under 2017 såldes mer än 3200 fiskekortsdygn till området och nu är frågan om det fina fisket är ett minne blott?

Norska regeringen tog i sommar ett slutgiltigt beslut om ytterligare en vattenkraftsdamm i norska älven Glomma. Beslutet föregicks av långdragna förhandlingar och hotet mot de livsviktiga och populära forsområdena vid Tolga har varit känt länge. Natur- och fiskeorganisationer har tillsammans med lokalbefolkning försökt att få regeringen att tänka om, men förgäves.
– Det är verkligen tråkigt att en av Norges mest populära harrströmmar kommer att försvinna. Den har varit ett populärt resmål för många skandinaviska flugfiskare genom åren, kommenterar Allt om Flugfiskes chefredaktör Johan Klingberg.
Glomma är redan kraftigt utbyggd med totalt 13 kraftverk i älven. Den nya dammen medför att Eidsforsen som är en av de viktigaste lekområdena för harr och öring i Glomma påverkas. Trots ett stort motstånd från bland annat lokalbefolkning, Naturskyddsföreningen och norska Naturvårdsverket så beslutades att man ska tillåta utbyggnaden.

Många sålda fiskekort
Tolgafallen är Glommas sista outbyggda forsparti och ligger i närheten av flera populära fiskeplatser, bland annat Kvennan, som kommer att påverkas av en utbyggnad. Området hade under 2017 mer än 3200 sålda fiskekortsdygn och huvuddelen av dessa var gästande fiskare från utlandet. Detta ger viktiga intäkter till området, vilka nu hotas. Intresset för området har också stadigt ökat under de senaste åren, mycket tack vare ett allt bättre harrfiske.
Dammen, som kommer att bli 120 meter bred och elva meter hög, innebär att stora delar av Glommas vatten leds i en 13 kilometer lång rörledning vilket ödelägger stora områden nedanför dammen.
Redaktionen, Allt om Flugfiske

Öringfinal på västkusten

$
0
0

Hösten bjuder ofta på ett spännande och ibland talrikt kustfiske efter havsöring. Vet du bara hur man fångar öringen och var man ska leta efter den så kan sluttampen på säsongen bli en riktig höjdare. Fiskejournalens Anders Nicander ger dig några snabba tips på vägen.

När sommarvärmen börjar gå ur havsvattnet kommer en kort säsong som kan bjuda på härliga dagar och grymt bra kustöringfiske. Kusten är bländande vacker och vill man hitta ett lite avskilt ställe att fiska på är chanserna betydligt bättre nu än under vårens rusning till de bästa fiskeplatserna. De flesta havsöringar börjar få en praktfull lekdräkt men en del fiskar hoppar över leken och förblir silverblanka vintern igenom. Dessa silverblanka välgödda skönheter är kustfiskarens högvilt.

Dessa silverblanka välgödda skönheter är kustfiskarens högvilt.

Metod efter temperament
Höstfisket kan variera mycket från dag till dag och den plats som tycks tom en dag kan bjuda på fantastiskt fiske nästa dag. Lika dant är det med betets- och flugval. Ena dagen är öringen aktivt och kastar sig glatt över samma långsmala skeddrag som traditionellt används vid vårfisket. Andra dagar följer de på sin höjd efter draget utan att hugga. Vid sådana tillfällen kan en liten abborrspinnare var det som räddar dagen. Klassiska Droppen och Wipp i vikter på 5-6 gram fiskade med en mycket lätt utrustning kan ge bra utdelning. För flugfiskaren gäller det att ha bra variation i flugasken. Är höstöringen på hugget tar de en snabbt infiskad Zonker så det tjongar i grejerna. Andra dagar kan en långsamt handtwistad märlimitation vara vägen till framgång.

Är höstöringen på hugget tar de en snabbt infiskad Zonker så det tjongar i grejerna.

Leta på rätt ställe
De bästa fiskeplatserna under hösten är ofta vindutsatta steniga stränder med djupt vatten i närheten. Fisken står ofta tätt in på land vilket visar sig särskilt vid fiske från båt när man får fisken att hugga först när man placerar drag eller fluga precis intill land. Fiskar du från land så börja alltid med att fiska av metrarna närmast stranden! Stilla dagar är kvällar och mornar bäst men när vinden ligger på lite går det fånga öringen hela dagen.

Anders Nicander

 

Kungen intresserad av det hållbara fisket i Öresund

$
0
0

Öresund är ett unikt exempel på ett havsområde med välmående fiskbestånd och ett lönsamt och hållbart fiske. Kungen åkte under onsdagen ut med turbåten MS Emma på Öresund, tillsammans med företrädare för sportfisket och yrkesfisket för att diskutera situationen för framförallt torsken.

-Situationen för torsken i Östersjön och Västerhavet är oroande. Öresund är ett bra exempel på hur ett havsområde kan förvaltas, där en sportfiskenäring samsas om de gemensamma fiskresurserna med ett hållbart yrkesfiske som använder redskap som är skonsamma mot bottnarna, kommenterade kungen efter båtturen.

Öresund är i dag det enda havsområdet i Sverige där det finns ett starkt bestånd med torsk i alla storlekar. I de omgivande havsområdena är situationen dramatiskt sämre.

– Idag ägnar jag mig åt hållbart fiske, kommenterade kungen samtidigt som fisken fick friheten åter.

-I en undersökning från 2010 konstaterade svenska forskare att fångsterna per yta från det trålfria Öresund var i storleksordningen 100 gånger så stora som i Kattegatt. Detta trots att Öresund är en av norra Europas mest tätbefolkade regioner, en av världens mest trafikerade farleder och dessutom omgivet av ett mycket jordbruksintensivt landskap, sade Sten Frohm, Sportfiskarnas generalsekreterare som bjudit in kungen och Skånes landshövding Anneli Hulthén till båtturen.

Kungen som sedan länge haft ett stort engagemang för vattenmiljöer och sportfiske fick under dagen möjlighet att testa på fisket i ”Sundet”, och det tog inte lång tid innan han knep dagens första torsk.

– Idag ägnar jag mig åt hållbart fiske, kommenterade kungen samtidigt som fisken fick friheten åter.

FILM: Reduktionsfiske är räddningen

$
0
0

Kanske har du hört talas om ”reduktionsfiske”, alltså att man fiskar bort delar av en dominerande art i försök att återskapa den ekologiska balansen i en sjö. Lubomir ”Lubbe” Pytel har träffat gänget bakom Klara Vatten som genom engagemang och kunskap, om både vattenmiljöer och sportfiske lyckats bra med metoden. Se filmen här.

Vill du veta mer om reduktionsfiske? Läs Lubbes artikel i nya Fiskejournalen nummer 7.

 


Dubbelhugg på samma vobbler

$
0
0

När Emil Lindström och hans kollega Anton Karlsson från Örebro nyligen fiskade abborre och fick hugg möttes de av en annorlunda syn – dubbelhugg på samma vobbler. Killarna lyckades filma fångsten och delade med sig till oss på redaktionen. Och visst bjuder de på en härlig fiskeglädje!?

Emil och Anton fiskade med ytbeten i en sjö utanför Örebro och fick uppleva ett härligt abborrfiske med flera fina fiskar från 300 till 1000 gram. Vid ett tillfälle attackerade två glupska abborrar betet och tålmodigt kunde Anton bärga den annorlunda fångsten medan kameran rullade. Grattis till ett kul dubbelhugg!

Tack @emilndstrom och @antonkarlszon för filmen och ha ett fortsatt skitfiske i dubbel bemärkelse, önskar Fiskejournalen.

FILM: Blomander tar jättegös

$
0
0

Kajakkungen Tommy Blomander har haft grymma framgångar i jakten på storgös från kajak. Frågan är om någon annan fiskare ens kommer i närheten av Tommys storgös-lista. Här nedan bjuder Tommy på en härlig film – se när 11-kilosgösen glider in håven.

Fiskejournalens Per-Ola Johannesson har följt med Tommy ut för att se hur han gör. Läs artikeln i nya Fiskejournalen nummer 7. Finns i en butik nära dig!

Hösten + fiske = Fiskejournalen nummer 7

$
0
0

Fiskejournalens första höstnummer ligger nu i butikshyllorna. Läs om – trolling efter storgäddan, Vi sammanfattar av gösåret, Kajakkungen Blomander, Reduktionsfiske, Flugfiske i drömmarnas jokk och mycket mycket mer.
Har du också längtat efter det spännande höstfisket? Temperaturen sjunker, dagarna blir kortare samtidigt som fisket ofta blir bättre. Det gillar vi! Läs om Holländaren som besöker Sverige för att trolla gädda, om hur han knep två stycken 120-plussare på en enda timma. Följ med Gunnar Westrin till drömmarnas jokk eller fördjupa dig i det senaste årets gösfiske – vilka vatten och metoder som levererat bäst och vilka fiskare som presterat på topp.

…om hur han knep två stycken 120-plussare på en enda timma.

För dig som diggar prylar har vi samlat några av de fräckaste prylarna för trolling- och vertikalfiske. Lubbe har gjort en djupdykning i en fiskevårdsmetod som kallas för reduktionsfiske – häng med honom på besök hos reduktionsfiskarna Klara Vatten. Detta och mycket mycket mer får du i Fiskejournalen nummer 7. Finns i en butik nära dig!

Du har väl inte glömt..? Tecknar du en prenumeration så får du tidningen före alla andra, hem i brevlådan och dessutom billigare. Dessutom får du tidningen digitalt så du kan ta med dig den vart du än går.

Har du koll på havsöringsreglerna?

$
0
0

Om vintern är hyfsat mild lockar kanske kustäventyr med havsöring i sikte. Men innan du kliver i vadarbyxorna och ger dig ut i vågorna behöver du ha koll på reglerna som gäller.  I kustvattnet på den svenska Sydkusten, som avgränsas som området söder om Kullens fyr till Blekinges länsgräns är fiske efter lax och havsöring förbjudet 15 september31 december. På västkusten får man vänta till 1 april innan havsöringen blir lovlig.
Minimimåttet för havsöring  är 50 centimeter (45 centimeter på västkusten). Tänk också på att det finns fredningsområden där fiske är förbjudet.
På Ostkusten finns inget generellt förbud efter havsöring, men ett antal fredningsområden bidrar till att låta havsöring och lax att lekvandra i fred. Minimimåtten är desamma som längs Sydkusten, 50 centimeter. I sötvatten kan det vara helt andra bestämmelser, så kolla alltid reglerna. Du får behålla högst två fiskar, oavsett om det är lax eller öring, per fiskare och dygn vid fiske med handredskap i Kattegatt.

Länsstyrelserna i varje län har utförlig information om fisket på sina hemsidor som du hittar på www.lansstyrelsen.se.

Under den kalla delen av året går fisken ibland på sparlåga, så det gäller att hitta de huggvilliga fiskarna. Variera fisketempot, testa olika storlekar på betena och titta efter liv i vattnet. Hittar du små märlor, eller räkor kan sådana imitationer vara rätt medicin. Är det fullt av spigg i vattnet vet du vad öringen har på menyn. Testa dig fram och fiska både grunt och lite djupare. Och kom ihåg att släppa tillbaka utlekt fisk, som ändå inte är någon bra mat. Behåll bara en matfisk och ha kul där ute. Glöm inte varma kläder.

Psst: Kolla alltid med din lokala Länsstyrelse för eventuella ändringar i reglementet!

Nicka Hellenberg

Fiskrobot ska undersöka havet

$
0
0

Forskare har utvecklat en liten undervattensrobot som rör sig och ser ut som en fisk. Tanken är att den i framtiden ska kunna studera det marina livet utan att väcka uppståndelse och störa miljön.

Att filma och fota fiskar och andra snabbsimmande djur kan vara svårt. De undervattensfarkoster som finns är ofta stora och klumpiga, vilket kan göra djuren vaksamma och värsta fall rädda.
Men den lilla fiskroboten SoFi, som har en mjuk och följsam bakkropp av silikon, kan förhoppningsvis leda till helt nya möjligheter att dokumentera havets spännande liv. Genom robotens fisklika gång och utseende har testdykningar visat att den inte väcker samma uppståndelse som tidigare modeller. Dessutom kan den själv undvika kollisioner och enkelt ta sig in under koraller och håligheter. Dykare kan styra SoFi med hjälp av en kontroll som har en räckvidd på omkring 20 meter. Robotens flytförmåga styrs av ett snillrikt system som påminner om fiskarnas simblåsor.
Den nuvarande prototypen är endast försedd med en kamera, men forskarna från MIT, hoppas att modellen snart ska fungera som ett mindre forskningsfartyg.

Läs mer om SoFi här.

Läs en vetenskapliga publikation om projektet här

Hans Hällman

Slingrande orm ska falla gäddorna i smaken

$
0
0

Tror du att gäddorna i din favoritsjö har ormar på menyn? I så fall kanske det är läge att testa Savage Gears nysläppta godsak – 3D Snake Bait.

Betesföretaget Savage Gear är kända för att ta ut svängarna inför sommarsäsongen. I fjol släpptes en fladdermus och i år är det alltså en orm som gäller.

Foto: Savage Grear

3D Snake Bait finns i storlekarna 20 och 30 centimeter och i färgerna Black adder, Green Fluo och Steel adder. Betet kan fiskas både på och under ytan och de tolv sektionerna ger en slingrande S-gång.

Läs mer här.

Hans Hällman

Så gjuter du om dina jiggar

$
0
0

Har dina gummibeten tappat stinget? Eller är du bara sugen på att testa något annat? Ett kul och miljövänligt alternativ till att slänga och köpa nytt är att gjuta om dina gamla trotjänare. Claes ”Svartzonker” Claessson har släppt en skön film som visar hur du gör.

Att gjuta om sina beten låter kanske enkelt, men för att undvika trista misstag kan det vara klokt att lyssna på någon som kan.

Här visar Cleas de viktigaste stegen till hur du förvandlar övergivet skräp till läckra ”Pyttipanna-jiggar”.

Om dina jiggar har krullat ihop sig och bara behöver en uppfräschning finns det ett enkelt sätt att pigga upp dem.
Det kan du läsa om här!

Hans Hällman


Med Panoptix i trollingbåten

$
0
0

Att Garmin Panoptix är ett värdefullt verktyg vid spinnfiske, vertikalfiske och isfiske har du antagligen redan förstått. Men att Panoptix dessutom är en förstklassig assistent vid djupriggstrolling är kanske inte lika vida känt. Faktum är att med Panoptix så både ökar du fångstchanserna och höjer upplevelsen under trollingpassen. 

Med några få knapptryckningar
Det spelar ingen roll vilken fiskemetod du använder så är du alltid intresserad av att veta hur mycket fisken attraheras av betet. Med Garmin Panoptix installerad i båten kan du i realtid, via LiveVü Downläget följa dina beten som du fiskar med djupriggen. Har du Panoptixgivaren  (Panoptix PS30 Down) fastmonterad på båtens akterspegel så är det bara att hissa ner djupriggen och dina beten till önskat djup, rikta Panoptixgivaren via din Garminskärm så djuplod och beten syns så bra som möjligt. Det gör du enkelt genom ett fåtal knapptryckningar på Garminenheten – klicka på Meny och sedan på Sändningsvinkel. Välj den sändningsvinkel som ger tydligast bild.
(Har du monterat en Panoptix PS22:a på ett sidogivarfäste så är det bara att långsamt vinkla givaren bakåt/framåt mot djupriggen tills du får en så bra ekolodsbild som möjligt.)

…kan du i realtid, via LiveVü Downläget följa dina beten som du fiskar med djupriggen.

Genom att i realtid se hur fisken reagerar på betet lär du dig fort vilken färg, storlek och hastighet som gäller för dagen.

Hur attraktivt är betet?
Möjligheten att kunna granska dina beten i realtid kan nämligen bli avgörande för hur lyckad fiskedagen blir. Det traditionella 2D-ekolodet visar hur djupt det är, vilken typ av botten du fiskar över och om det finns fisk under båten, värdefull information men inte alltid tillräcklig. Med Panoptixgivarens hjälp kan du dessutom i realtid se hur intresserad fisken är av dina beten. Följer de efter länge? Tvekar de tidigt och avlägsnar sig? Kommer fisken tillbaka och kikar igen eller hugger de stenhårt utan att tveka? Med hjälp av realtidsbilden lär du dig ganska så snart vilka färger, storlekar och hastigheter som ger bäst resultat för dagen. Har du dessutom två djupriggar monterade på båten ser du vilket av dina beten som får mest uppmärksamhet.

Tips: Har du en fisk som frekvent följer betet – testa att dra på gasen lite eller sväng tvärt!

Med Panoptix-givarens hjälp kan du dessutom i realtid se hur intresserad fisken är av dina beten.

(Den här filmen förklarar utförligt fördelarna med att använda Panoptix i trollingbåten).

Bättre presentation
Vissa dagar är det avgörande att placera betet exakt för att både nå och locka fisken till hugg. De bästa förutsättningarna för att fånga fisk kan exempelvis vara att fiska riktigt nära en djupbrant. På den vanliga 2D-ekolodsbilden ser det ut som djuplodet går i botten men tittar du på Panoptix LiveVü Down så ser du att du fiskar strax över botten. 2D-ekolodet ritar nämligen av bottenlinjen där det är som grundast men i verkligheten fiskar du någon meter djupare, strax över botten. Det är en enkel match för Garmin Panoptix att visa. Det kan också vara skillnaden mellan fiasko och fullträff – du som fiskar vet att det är detaljerna som avgör!

Möjligheten att kunna placera betet precis över botten i djupbranten, så nära fisken som det bara går kan vissa dagar vara helt avgörande.

2D-ekolodet ritar nämligen av bottenlinjen där det är som grundast men i verkligheten fiskar du någon meter djupare…

Mer information om Garmin Panoptix finner du bakom den HÄR länken!

Förlängd fiskesäsong i nedre Umeälven

$
0
0

Dispensfiske under september i Umeälvens Forsfiskeområde.

Fisket i Umeälvens nedre del har under de senare åren fått ett kraftigt uppsving i samband med större uppvandring av lax och öring. Nu förlängs återigen fiskesäsongen för odlad öring i delar av Umeälven för att gynna fritidsfisket i älven.

I vanliga fall får man fiska odlad öring i Umeälven inom Umeälvens Forsfiskeområde mellan 20 maj och 31 augusti med begränsningen att avliva max tre odlade öringar (med bortklippt fettfena), men under 1–30 september förra året gav Länsstyrelsen Västerbotten en dispens till Umeälvens Forsfiskeområde att upplåta sportfiske efter odlad öring. Intresset var stort bland de fiskande och totalt såldes 139 dagskort mellan 1–30 september. Även i år har Länsstyrelsen utfärdat en dispens för fisket efter odlad öring inom Umeälvens Forsfiskeområde under 1–30 september.
I år har hittills (fram till 28 augusti) cirka 11 500 fiskar passerat fisktrappan i Norrfors. Endast under rekordåren 2013, 2014 har detta antal överstigits sedan räkningen började 1960.
Lax- och öringssäsongen stänger normalt den 1 september i Västerbottensälvarna för att skydda den vilda fisken inför och under leken. Dispensfisket för odlad öring, 1–30 september, gäller nedre Umeälven som hör till Umeälvens Forsfiskeområde (UFFO).
– Varje år upptäcker fler möjligheten till riktigt bra fiske inom cykelavstånd från Umeå stadskärna. Tidigare år har gett oss en försmak på den potential som finns i Ume–Vindelälven och intresset för fisket i älven har ökat sedan dess. Under våren och sensommaren kan fisket vara extra givande och det finns goda chanser till napp, säger Erik Spade, fiskekonsulent, Umeå kommun.

Regler för fisket under dispensperioden:

  • Öringen ska vara minst 50 cm lång. Är fisken mindre ska den återutsättas i vattnet
  • Du får max avliva tre odlade öringar (med bortklippt fettfena) per dygn
  • För att minimera skador på fisk som ska återutsättas ska fisket ske med hullingslös krok
  • Endast dygnskort kommer finnas tillgängliga för köp
  • Krav på återrapportering av fisket gäller (även om du inte fångat något).

Nu räddar vi torsken!

$
0
0

Se och sprid gärna klippet nedan!

Det är hög tid att vi får till ett hållbart fiske med hållbara metoder. En självklarhet kan tyckas, men uppenbarligen har våra beslutsfattare haft svårt att begripa det. Vår viktigaste matfisk och en älskad sportfisk, torsken, är mycket illa ute.

Tidigare i år besökte Fiskejournalens miljöredaktör Martin Falklind Lofotens fiskrika hav tillsammans med några av våra mest folkkära och engagerade artister. Här samtalar han med Marko ”Markoolio” Lehtosalo, Magnus Carlsson samt Richard Olsson och sammanfattar läget för torsken i Östersjön. Dela gärna filmen nedan med dina vänner för att sprida budskapet, så att fler förstår att det är dags att rädda torsken.

Genom att skriva under uppropet Rädda Östersjötorsken hjälper du till att lyfta frågan så att svenska politiker ska ta sitt ansvar för att rädda östersjötorsken genom att stoppa bottentrålningen i Östersjön.

Två gäddor på ett kast

$
0
0

Förra veckan visade vi Emil och Antons video på när två abborrar tagit samma vobbler. Vi efterfrågade fler händelser av samma karaktär varpå Tobias skickade in en minst lika rolig video på två gäddor som lyckats hugga över samma bete.
Tobias Funestig från Gävle lyckades med en svårslagen manöver, nämligen att fånga två gäddor på samma kast. Se filmen här nedan.

Har du möjligtvis fångat två fiskar på samma bete? Kontakta oss så uppmärksammar vi din upplevelse här på fiskejournalen.se.

 

FISH PRO – ett nytt sätt att fiska

$
0
0

Sea-Doo FISH PRO är den första och enda vattenskotern som byggts speciellt från fabrik för sportfiskare. Vattenskotern är utrustad med allt den moderna sportfiskaren kräver och underhållningsmässigt verkar den nya fiskefarkosten spela i egen division. Om nu plånboken mäktar med.

Den nya fiskevattenskotern FISH PRO har en rad innovativa egenskaper – löstagbar fiskekylbox, Garmin-ekolod, vinklade fotstöd och trollingläge är några utrustningsdetaljer som lockar. Läser man på tillverkarens hemsida så radar Sea-Doo upp fördelar med det nya sättet att fiska: billigare i drift, miljövänligare, smidigare sjösättning och närheten till vattnet är några fördelar som omnämns. Dessutom ska modellen vara stabil och sjöduglig från grunt sjöfiske till det djupaste havsfisket. Fish Pro väger 389 kilo, är 373 centimeter lång och 125 centimeter bred.

Billigare i drift, miljövänligare, smidigare sjösättning och närheten till vattnet är några fördelar som omnämns.

Bernard Guy, Senior VP, Global Product Strategy på företaget BRP är mycket positiv till den nya fiskemaskinen:
– Sportfiske är en av de allra mest utövade aktiviteterna i världen, och medan fritidsintresset ökar i popularitet upptäcker allt fler fördelarna med att fiska från en vattenskoter. FISH PRO är det perfekta valet eftersom den kombinerar det som behövs för fiske med en mångsidighet som gör att den också kan användas som fritidsbåt.

9
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Om FISH PRO kommer bli en fluga i Sverige är dock tveksamt då en Fish PRO med dagens dollarkurs räknat kostar omkring 135 000 kronor. Hur som helst ser det omåttligt kul ut. Och för dig med intresse och lite fetare plånbok så väntar ett helt nytt sätt att fiska.

Läs mer om FISH PRO HÄR.

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live