Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Gädda fångas med radiostyrd båt

$
0
0

Gäddfiske bedrivs ofta från båt eller land. Men med lite finurlighet behöver man tydligen inte välja. Se här hur en ombyggd leksaksbåt ger sig ut på en obemannad trollingtur efter gädda.

Båten är 26 tum lång och försedd med en GoPro 4. Batterikraften på 22 volt säkrar en snabb förflyttning över sjön, men räcker också till att driva en vinsch som automatiskt rullar in fångsten!

Hans Hällman


Dryga böter för kraftbolagsägaren vid Yxern

$
0
0

Kraftverksägaren vid den numera riksbekanta sjön Yxern i Småland döms att betala ett vite på tvåhundratusen kronor för att han inte haft tillstånd att bedriva sin verksamhet. Därtill har kraftbolagsägaren vägrat söka tillstånd för verksamheten.
Sjön Yxern utanför Vimmerby är känd som en fin gössjö. Riksbekant blev sjön för att man torrlade stora delar av sjön i jakten på elkraft. Med en vattendom från 1930-talet kunde man sänka sjöns yta med så mycket som tre meter. 2016 torrlades vikar och stränder och sjön var på sina ställen en syn som förde tankarna till den uttorkningsdrabbade Aralsjön i Ryssland.

Med en vattendom från 1930-talet kunde man sänka sjöns yta med så mycket som tre meter…

Efter att kringboende stridit i årtionde för att rädda Yxern kom en ny vattendom 2017 som ska säkerställa att Yxern regleras på ett sätt som mer stämmer med naturliga förhållanden. Utöver att behöva betala vitet förbjuds vattenägaren att leda vatten från Yxern till Kraftverket.

Anders Nicander

Del 6: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

$
0
0

Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske. 

Anser ni att sportfiske är en viktig näring? Om ja – vad vill ni göra för att främja den?

CENTERPARTIET

Vi vill förenkla reglerna, bland annat strandskyddet, för att underlätta etablering av verksamheter såsom fisketurism. Besöksnäringen är en viktig jobbskapare på landsbygden. Åtgärder som kan gynna besöksnäringen, lägre kostnader för att starta företag samt anställa är av hög prioritet för oss.

KRISTDEMOKRATERNA

Sportfisket är en viktig fritidssysselsättning som skapar omsättning och arbetstillfällen inom olika näringar, bland annat besöksnäringen. Kristdemokraterna vill främja sportfisket genom goda villkor för besöksnäringen i stort.

LIBERALERNA

Sportfiske är en viktig och betydelsefull näring för företagande och sysselsättning, inte minst på landsbygden. Vi ser flera näringsfrämjande åtgärder: långsiktig hållbar förvaltning av bestånden, öppna nya vandringsvägar, utbyggd infrastruktur, regelförenkling och ett lokalt anpassat strandskydd.

MILJÖPARTIET

Ja, det är en viktig näring och en framtidsnäring. Bland annat har vi i Miljöpartiet sänkt momsen från 25 procent till sex procent på fisketurer och annan ekoturism sedan vi bildade regering. Vi har gjort stora satsningar på turism och vill locka fler till den fantastiska svenska naturen.

MODERATERNA

Sportfiske är en viktig näring. Ett hållbart fiskebestånd är en förutsättning för sportfisket, yrkesfiskarna och en god miljö – och detta har vi prioriterat i arbetet med att utforma den nya europeiska fiskeripolitiken. Vi vill också underlätta för företagande överlag, i städer och på landsbygden.

SOCIALDEMOKRATERNA

Fiskerinäringen som helhet är viktig för Sverige. Regeringen verkar för ett långsiktigt hållbart fiske. Regeringen har tillsatt en utredning om hållbar turism och växande besöksnäring för att se över hur besöksnäringen kan bidra till hållbar ekonomisk, social och miljömässig utveckling i hela landet.

SVERIGEDEMOKRATERNA

Sverigedemokraterna anser att turism generellt är en viktig näring och vi vill höja anslagen för Visit Sweden. Vi vill också satsa mer på fiske och vattenbruk generellt, vilken kan inkludera exempelvis fiskutsättning.

VÄNSTERPARTIET

Det är viktigt för utövarna såväl som för jobb och omsättning av stora ekonomiska resurser. Vi verkar för ett hållbarare yrkesfiske med lägre kvoter, selektivare redskap och förbud mot bottentrålning, vilket gynnar sportfisket. Vi vill ha fler riktade åtgärder för naturturism, där sportfisket ingår.

Läs övriga delar i serien:

Del 1: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Del 2: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Del 3: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Del 4: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Del 5: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Nytt tonfiskprojekt igång

$
0
0

Danska DTU Aqua har med hjälp av hundratals frivilliga sportfiskare sparkat igång årets projekt där målet är att märka 20 till 30 exemplar av den blåfenade tonfisken. I lördags fångades de första fiskarna på danskt vatten.

Även i år har DTU Aqua tagit sig an arbetet med att märka den blåfenade tonfisken (Thynnus thynnus). Den blåfenade tonfisken var historiskt sett en vanlig besökare i våra skandinaviska vatten men för cirka 60 år sedan försvann den plötsligt. För ett par år tillbaka har de väldiga fiskarna återvänt till våra vatten. Nu vill man veta mera om tonfisken, bland annat vill man kartlägga tonfiskens vandringsvägar till och från våra skandinaviska vatten.

Nu vill man veta mera om tonfisken, bland annat vill man kartlägga tonfiskens vandringsvägar till och från våra skandinaviska vatten.

I lördags startade årets projekt där många svenska sportfiskare ställer upp med kunskap, tid och båtar för att märka de gigantiska fiskarna. Så här rapporterar DTU Aqua från deras sajt:

2018 -08- 25. Vädret var någorlunda ok. Under dagen observerade vi en hel del tonfiskar varav åtta stycken krokades. Av dessa kunde fyra individer märkas. De märkta tonfiskarna mätte från 240 till 265 centimeter. En bra start på årets märkningsprojekt.

Läs mer HÄR

Svärdfisk filmad på 530 meters djup

$
0
0

När forskare nyligen filmade havsdjupen i Mexikanska golfen fick de uppleva en mäktig syn. I lampornas sken dök en svärdfisk upp, i full gång med att stilla hungern framför kameran!

På en halv kilometers djup råder ständigt mörker, och de djur som lever där är ofta små, stillsamma och tätt knutna till botten. Men emellanåt besöks havsdjupen av betydligt större arter, vilket inte minst NOAA:s livesändningar i världshaven har kunnat visa.

Den senaste expeditionen förlades till Mexikanska golfen och mitt under en livesändning den 18 december dök en stor svärdfisk upp framför linsen. Rovfisken var i full gång med att äta rester från ett byte och visade inget större intresse för den obemannade farkosten. Vilken mäktig syn!

Notera de väldiga ögonen. De är speciellt utvecklade för ständig jakt även på stora djup. Genom en snillrik konstruktion värms faktiskt ögat upp, vilket gör att synen fungerar i kalla och mörka vatten.

Här kan du se fler highlights från samma expedition.

Blev du sugen på att följa fler av NOAA:s äventyr med båten Okeanos Explorer? I mars står Atlantens havsdjup på tur och i april sätts livekamerorna på igen.

Hans Hällman

Sabotage av fiskodling utanför Lima

$
0
0

Under måndagen blev en fiskodling mellan Transtrand och Lima utsatt för både stöld och sabotage.
Runt klockan 15:00 igår eftermiddag drabbades en fiskodling utanför Lima av omfattande stöld och skadegörelse. Fisktjuvarna fick med sig en okänd mängd fisk som delvis rensats på platsen.

Fisktjuvarna fick med sig en okänd mängd fisk som delvis har rensats på platsen.

Vid stöldtillfället förstörde tjuvarna både kassar och syresättningsapparater för hundratusentals kronor. Polisen som anlände strax innan 20:00 samma dag kan ännu inte uttala sig om vilken mängd fisk som stulits. Anmälan om grov stöld och skadegörelse är gjord.

Världens största vithaj på film

$
0
0

En sju meter lång vithaj dokumenterades på film för ett antal år sedan. Hajen som döpts till Deep Blue är den största vithaj som någonsin filmats.
Dessutom får en av dykarna hälsa på hajen i ena fenan. Ett fräckt, vackert och spännande klipp som tål att ses många gånger. Över en miljon har redan tittat.

Fisken på väg att försvinna från Västerhavet

$
0
0

Från rutinerade havsfiskare och glada amatörer kommer alarmerande rapporter om att sportfisket i Skagerrak och Kattegatt är det sämsta man upplevt. Att den kustnära torsken är borta är ingen nyhet men nu när vrak och stengrund tycks vara tomma börjar läget bli riktigt allvarligt.
De första rapporterna om att fisket höll på att bli sämre kom redan på 1970-talet. Kloka forskare och drivna sportfiskare såg vad som höll på att hända när yrkesfiskeflottans uttag av fisk ökade till vansinniga proportioner. Sedan dess har det mer kustnära yrkesfisket fasats ut som följd av allt skralare fångster. Sportfiskare har sett sina favoritplatser bli allt sämre och sämre, fisken har blivit mindre och arterna färre. På många platser som förr gav storfångster är det i dag knappt möjligt att fånga fisk nog för en middag. Om det inte är makrill man är ute efter. Just makrillen tycks inte ha påverkats i någon större utsträckning och fångas allt jämt i goda mängder. Att sportfisket slår fel kan ju ha många orsaker annat än att fisken försvunnit men en snabb koll i statistiken över fisk som yrkesfisket landar bekräftar farhågorna. Det finns ytterst lite fisk kvar, i vårt en gång så rika Västerhav. Vi vände oss till Markus Lundgren, fiskevårdschef på Sportfiskarna och bad om en kommentar till läget.

Sportfiskare har sett sina favoritplatser bli allt sämre och sämre, fisken har blivit mindre och arterna färre.

-För Kattegatts torskbestånd ser vi återigen en nedgång i beståndsuppskattningarna, vilket är mycket allvarligt eftersom återhämtningen sker från de historiskt låga nivåerna under perioden 2009-2012. För det geografiskt spridda Nordsjöbeståndet som säsongsvis befolkar Skagerrak har sportfiskare i flera länder rapporterat om ovanligt dåliga torskfångster i år och forskarna pekar samtidigt på flera år av dålig rekrytering av ungfisk. Gemensamt för de två torskbestånden är ett omfattande historiskt överfiske från europeiska fiskeflottor, säger Sportfiskarnas fiskevårdschef Markus Lundgren.

Det är alltså med största sannolikhet ingen överdrift att säga att läget akut. Ska vi kunna rädda Västerhavet från en ekologisk katastrof måste det till både massiva forskningsinsatser och en mycket drastisk minskning av fisketrycket. Frågan är om den politiska viljan finns, både här hemma och inom EU. Hittills finns det egentligen ingenting som tyder på det.

Anders Nicander

 


Världens bästa abborrsjö?

$
0
0

Kan något abborrvatten i världen mäta sig med sjön PerchZilla? Guiden Dani Hidalgos berättelser och bilder talar för att den spanska sjön är ohotad när det kommer till extremt stora abborrar!

Får du en abborre i sjön PerchZilla är chansen stor att det är en tvåplussare. Snittvikten ligger nämligen över tvåkilosstrecket och ännu större fiskar är vardagsmat.
– Fiskar under två kilo brukar vi inte ens väga, och att fånga flera fiskar mellan 2,3-2,6 kilo är normalt i den här sjön, menar guiden Dani Hidalgo när vi ber honom berätta lite om den mytomspunna sjön PerchZilla, som ligger i de nordspanska bergen.

Sjöns vatten är klart och djupt och används som dricksvatten, något som Dani tror har betydelse för abborrarnas storlek. Dessutom bjuder sjön på rikligt med föda och har många spännande strukturer.

”Det finns mycket småfisk i sjön och gott om amerikanska signalkräftor. Det gillar abborrarna!”

– Det finns mycket småfisk i sjön och gott om amerikanska signalkräftor. Det gillar abborrarna! På botten finns det många gamla hus och andra byggnader där fiskarna kan jaga. Runt dessa brukar fisket vara riktigt bra, berättar Dani.

Foto: Dani Hidalgo

Fisket bedrivs antingen från land eller från kajak och ofta är det dropshot eller fiske med vanlig jiggskalle som gäller.

”80 procent av fisken jag får väger över 1,8 kilo…”

– Jag använder ganska kraftig utrustning som egentligen är anpassad för bass-fiske. Men 80 procent av abborrarna jag får väger över 1,8 kilo och då skadar det inte att grejerna klarar tuffa tag, säger Dani.

Trots att Dani har hunnit se hundratals abborre över två kilo fick han nyligen uppleva en fisk som stack ut lite extra.

”När jag såg fisken i ytan stannade nästan hjärtat”

– Jag fiskade tillsammans med en grupp och fick på en riktigt fin fisk. Den högg på en fyrtums Gambler-jigg som riggats på en 10-grams skalle. När jag såg fisken i ytan stannade nästan hjärtat. Efter en snabb avkrokning vägde vi fisken till 2,96 kilo, vilket var nytt spanskt rekord. Gästerna hjälpte mig att fota fisken innan den fick simma vidare, berättar Dani.

Dani med sitt nya spanska rekord på 54 centimeter och 2,96 kilo. Foto: Dani Hidalgo.

Även om den väldiga abborren tog musten ur Dani tror han inte att rekordet blir långvarigt.

”Snart kommer leken och då är jag säker på att vi får ett nytt rekord!”

– Snart kommer leken och då är jag säker på att vi får ett nytt rekord!

12
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Läs mer om Danis fiske i PerchZilla här.

Hans Hällman

Ytterligare 15 tonfiskar märkta

$
0
0

Andra dagen i märkningsprojektet gav full pott då ytterligare 15 tonfiskar taggats. Forskarna på danska DTU Aqua är redan mycket nöjda. Nu krävs det bara att ett fåtal fiskar till blir märkta för att man ska kunna knyta ihop säcken runt tonfiskprojektet 2018.
Efter två dagar i hamn bjöds det på ett formidabelt sjöväder. Sportfiskare från Danmark, Tyskland och Sverige hade inga svårigheter att lokalisera de stim av blåfenad tonfisk som befann sig på danskt vatten. Redan efter några minuter bet de första fiskarna på. Under dagen kunde hela 15 tonfiskar taggas, ytterligare tio fiskar bet över kroken men lyckades senare slita sig. De märkta fiskarna mätte från 221 till 260 centimeter där toppfiskens vikt uppskattas till hela 315 kilo.

De märkta fiskarna mätte från 221 till 260 centimeter där toppfiskens vikt uppskattas till hela 315 kilo.

Ett gäng som lyckats bra även i årets tonfiskprojekt är Roberth Hellberg och Team Fladen Fishing – här bjuder Pink Ladys besättning på några sköna bilder från den gångna tonfiskveckan.

Det danska märkningsprojektet för blåfenad tonfisk fortsätter och under onsdagen kunde Fladens team bidra med ännu en stortuna som fick en ”tag” och sedan simma vidare. Här följer några magiska ögonblick från veckan. Förutom huvudrollsinnehavaren som är tonfisken ser vi både Fladens spö HD Roller och rullen Maxximus 800 Wide in action! Välj HD-kvalite och ha ljud på! The Danish tagging project for Bluefin tuna is continuing and yesterday Fladen delivered another big fish for tagging and quick release. Here’s a couple of moments from this week. The lead role is of course played by the Bluefin tuna, but you can also see our rod HD Roller and the reel Maxximus 800 Wide in action. Choose HD quality and sound on!

Publicerat av Fladen Fishing Official Onsdag 29 augusti 2018

Läs mer på DTU Aquas HEMSIDA

Sjösätt inte så här!

$
0
0

Sommaren är här och många sköna båtdagar ligger framför oss. Är du ovan vid att traila din båt finns det några enkla tips för snabb och säker sjösättning – och en kul film på hur du inte ska göra.

Att traila sin båt har många fördelar och med rätt teknik går det smidigt att sjösätta.

Tänk på att:

  • ha en förtamp redo innan båten hamnar i vattnet.
  • ta av eventuell ljusramp och skydda kontakter. Elektronik gillar inte vatten!
  • backa lagom långt ner. Det räcker ofta med att backa ner så att vattnet når en bit över fälgkanten.
  • lämna växeln i och dra åt handbromsen ordentligt. Då slipper du riskera att även bilen sjösätts.

Och framför allt – gör inte så här!

 

Trevlig båtsommar!

Hans Hällman

Sommarens största gädda

$
0
0

Klas Fritzons vackra sommargädda får knyta ihop säcken för kanske den varmaste sommaren vi alla upplevt. Läs Klas känsloladdade fångstberättelse om den 16,6 kilo tunga Jämtlandsbesten. En av årets absolut största gäddor.

Att man som sportfiskare får slita för de stora fiskarna är väl ingen som motsätter sig om. Men så kommer de där dagarna där allt stämmer, de är inte många – men mycket viktiga för ”fiskemojon”. Klas Fritzon från Östersund har nyss fått uppleva en av de där magiska fisketillfällena. Här kommer hans story om en minnesvärd sommardag:
– Efter sex timmar på vattnet och en handfull mindre fiskar avkrokade lägger jag mig i lä och äter. Dricker avsvalnat kaffe ur den där termosen som inte höll värmen ens som ny. Tar på mig mer kläder. Byter en tafs. Riggar en regnbågsfärgad Wolfcreek shad med shallowskruv, hemmagjord stinger och ett femgrams tungstenssänke. Plockar ordning i båten. Gör mig redo för några avslutande timmar i den hårda blåsten i det område jag tror som mest på.

Riggar en regnbågsfärgad Wolfcreek shad med shallowskruv…

Vad som händer sen minns jag i sekvenser. Jag lägger det första kastet till höger – trots att jag brukar lägga det till vänster vid en ny ankring. Ljuset som skiftar. Vågorna, fortfarande höga men mindre temperamentsfulla än tidigare under dagen. Hugget på lång lina, hur fisken går rakt emot mig sådär som stora fiskar ofta gör. Tyngden när jag sätter press. Första skymten innan hon drar iväg på en rusning mot en hårt ställd slirbroms. Tankarna på att behålla lugnet och håva vid rätt tillfälle (förra årets tuffaste läxa var utan tvekan en massiv höstgädda som jag försökte leda in i nätet för tidigt – med resultat att krokarna fastnade på utsidan av håven och  fisken slog sig lös). Sen inga fler minnesbilder förrän hon ligger i håven. Steg för steg inser jag storleken. Hur grovt byggd hon är. Längden. Att gäddan är större än någon jag sett tidigare.

Steg för steg inser jag storleken. Hur grovt byggd hon är. Längden. Att gäddan är större än någon jag sett tidigare.

Jag fiskar ensam men kallar på hjälp av bekanta som befinner sig i närheten. Efter vägning, mätning och fotografering kan jag återutsätta fisken. 123 centimeter och 16,6 kilo –  en gädda jag drömt om men knappast hoppats på. Snudd på omöjlig för en fyrabarnspappa med lika många utvecklingssamtal och föräldramöten som fiskepass under en säsong.
Fiskejournalen gratulerar Klas till en fantastiska upplevelse och en av årets grymmaste fiskar.

Psst! Följ Klas på Instagram @baraettkasttill

Se fler bilder på gäddan här nedan.

4
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Dags för final i Sommargäddan

$
0
0

A
v 363 team återstår endast tio. De tio vinnande teamen gör nu till helgen upp om titeln i Sveriges största tävling för gäddfiskare. Ett prisbord fetare än någonsin förhöjer spänningen.
Sommargäddan har snabbt växt sig stor och intresset för tävlingen ökar fortfarande varje år. Konceptet är enkelt – fånga en gädda på ett artificiellt bete, ta kort på fisken och tävlingens måttdekal och anmäl fisken på sajten. Fiskar gör du i valfritt vatten. Att du får välja vilket vatten du fiskar i gör tävlingen helt unik samtidigt som trycket på känsliga gäddvatten minskar – ett helt klart hållbart tävlingssätt som förtjänar både uppmärksamhet och kredibilitet. Daniel Lövstedt, tävlingsarrangör och pappa till Sommargäddan flikar i:
– Årets tävling har helt klart varit gastkramande och tajt i toppen med en helt fantastisk ”big 5” på häpnadsväckande 613 centimeter. Helt otroligt jobbat av norrlandsteamet ACWA Fishing. Sen att så många som 363 team är med och fiskar är grymt kul, berättar Daniel.
Helgens final går i samma spår som kvalet. De tio vinnande lagen väljer vilket vatten de fiskar i och rapporterar sina fiskar till tävlingsledning, som i realtid lägger ut fiskarna på thebig5.se där alla kan följa tävlingen.

– Årets tävling har helt klart varit gastkramande, tajt i toppen med en helt fantastisk ”big 5” på häpnadsväckande 613 centimeter.

På prisbordet ligger den en hel hög med fina priser bland annat en fin sportfiskebåt från Scandica och marinelektronik från Raymarine. Ska du inte ut och fiska i helgen, alltså nu den 1-2 september – häng med online på thebig5.se

Intressanta fakta om Sommargäddan 2018:

363 team
1602 anmälda gäddor
1484 meter gädda
543 gäddor på metern eller mer
208 gäddor på 110 centimeter eller mer
15 gäddor på 120 eller mer

Så tar du höstens plattfisk!

$
0
0

När sommaren övergår i höst är det många som packar undan sina spön i väntan på våren. Det är synd, inte minst eftersom man då går miste om det fina fisket efter plattfisk som nu erbjuds längs kusten. Rödspätta, sandskädda, slät- och piggvar är bara några av de arter som brukar hugga på hösten. Men hur gör man? Här bjuder den duktiga havsfiskaren Timmie Walin på sina bästa tips och tricks!

Timmie arbetar som guide på Landskronabåtarna och fiskar dessutom gärna från mindre båtar. Nu råder det högsäsong för plattfisk och han rekommenderar varmt detta enkla, men spännande fiske.
– Alla kan fiska plattfisk och roligast blir det om utrustningen inte är alltför kraftig. Spöt bör klara kastvikter på 50-150 gram och helst ha bra känsla i toppen på spöet, men ändå lite ryggrad. När det kommer till rulle föredrar jag en mindre multirulle med låg profil som ligger skönt i handen. Men små haspelrullar fungerar också fint. Oavsett rulle bör de fyllas med flätlina. Då får man en helt annan känsla och kontroll på sakerna. Jag tycker att tjockleken bör vara mellan 0.12-0.20 mm. Då skär linan fint i vattnet och man har bra känsla med tacklet, berättar Timme.

”Alla kan fiska plattfisk och roligast blir det om utrustningen inte är allt för kraftig”

När det kommer till tackel finns det förstås en uppsjö varianter att välja bland. Timmie anser att en upphängare och ett släp med en pilk som tyngd är det som fungerar bäst.
– Oftast använder jag mig av en stålbom på 10-15 centimeter som får upphängaren att hänga ut lite. Det minskar risken för trassel. På tacklets baslina föredrar jag att använda en pilk med hål igenom. Dessa ”genomlöpspilkar” brukar fungera grymt bra. Då får man den absolut bästa känslan och man känner det minsta lilla pill. Baslinan bör vara 0,60-0,80 mm nylon och upphängare och släp kan knytas med 0,40-0,45 mm. Då slipper du förlora pilken om du fastnar i botten, tipsar han

Timmies favorittackel för plattfiskarna i Öresund. Foto: Timmie Wallin

Timmie anser, i likhet med många plattfiskmetare, att färg och rörelse ökar huggchansen.
– En het kombinationen i Öresund brukar vara att klä en 10-20 centimeter lång upphängare med en bit gul slang, därefter tre pärlor, en spinnarsked, tre pärlor, en liten gul jigg, tre pärlor till och sist en krok. Samma kombination kan med fördel gälla också för släpet, men längden på linan bör då vara tio centimeter längre än upphängaren, berättar Timmie.

Plattfiskar hugger ofta försiktigt, och då deras munnar kan vara små och mjuka är kraven på krokarna stora.
– Jag tycker att kortskaftade krokar i storlek 2 fungerar bäst. Satsa på kända märken som Owner, Mustad eller Kamasan. Oavsett vilken krok du använder är det alltid bra att sätta en bit slang över öglans knut. Då pekar krokens spets uppåt när tacklet läggs på botten, tipsar Timmie.

Piggvar är en av många arter som jagar längs Öresunds mjukbottnar. Har man tur kan de fångas som bifångst vid bottenmeter efter rödspätta. Foto: Timme Wallin

Plattfiskar lurpassar ofta på botten men är inte ovilliga till kortare utfall. Därför anser Timmie att båtfisket ska bedrivas aktivt, med långa kast i olika riktningar för att frammana huggen.
– Bäst är att dunka pilken i botten lite då och då och därefter lyfta tacklet långsamt. Upprepa och variera hastigheten tills du hittar tempot för dagen!

”Variera hastigheten tills du hittar tempot för dagen!”

På vissa bottnar dominerar rödspättor och sandskäddor, och tempot kan ofta avgöra vilken fisk du får.
– Ibland är tillgången på sandskädda så bra i Öresund att rödspättorna inte hinner hugga! Då gäller det att dra ner på tempot och låta tacklet emellanåt ligga stilla på botten. Då får rödspättorna mer tid på sig och chanserna till att hålla borta sandskäddorna ökar.

Timmie med en fin spätta från den danska sidan av Ven. Kronborgs slott och Helsingörsfärjan syns i bakgrunden. Foto: Timmie Wallin

Motsatsen gäller om målet är skrubba. Denna art tycks triggas av högt tempo och bör fiskas med snabba ryck och många bottendunk, föreslår Timmie.

Oavsett vilken art du är ute efter så återkommer Timmie till hur viktig känslan är för ett lyckat fiske.

”Många rycker hejdlöst i spöt så fort de känner ett nafs. Då är risken stor att hugget missas och fisken blir skrämd.”

– Många rycker hejdlöst i spöt så fort de känner ett nafs. Då är risken stor att hugget missas och fisken blir skrämd. Istället är det bättre att ha is i magen och låta fiskarna tugga lite på betet. Lyft därefter spöt sakta så brukar fisken fastna, berättar han.

Slätvar är en annan huggvillig art som kan fångas både som bifångst och vid riktat fiske. Foto: Timmie Wallin

Inte bara tempot har betydelse för fiskarnas huggvilja. Även agnet spelar stor roll. För Timmie är förstavalet givet.
– Borstmask är bäst! Och om man inte vill gräva själv går de att ofta att köpa. Men även räka, sill, makrill och tobis kan vara värt att pröva, berättar han.

Valet av fiskeplats kan variera. Timmie föreslår att man testar sig fram för att hitta de hetaste platserna.

”Jag är säker på att det finns grymma ställen som ännu inte upptäckts”

– Jag tycker att mjukbottnar på mellan 6-12 meter alltid är värda att fiskas av på hösten, men ibland kan fisket vara ännu bättre på större djup. I Öresund är kända platser som Disken, Lappen och söder om ven ofta ”säkra kort”. Men allra roligast är ju att hitta nya platser som ingen känner till. Jag är säker på att det finns många grymma ställen som ännu inte upptäckts, avslutar han

Vi tackar för alla tips och hoppas att de kan inspirera många att förlänga havsfiskesäsongen!

Vill du veta mer om Timmies framfart i Öresund? I så fall kan du klicka här.

Hans Hällman

Så här tar man ur kroken!

$
0
0

Hur får man bäst ut kroken ur fingret eller en annan kroppsdel? Många har åsikter i frågan, men här är en kille som vet vad han snackar om. Aj, aj, aj, aj och aj!
Se när den galne guiden Kevin demonstrerar olika sätt att ta ur kroken på sig själv. Om ni orkar titta, så får ni svaret på vilken metod som är mest effektiv i vilken situation. Tre och en halv miljon människor har redan  kollat in den minst sagt plågsamma instruktionsvideon från Totalfisherman.com


Klädskolan del 1

$
0
0

För oss som fiskar är kläderna bland de viktigaste detaljerna i utrustningen. Med rätt kläder slipper vi tänka så mycket på regn, kyla och vind. Vi kan ostört koncentrera oss på fisket. Idag finns en uppsjö av bra kläder för olika situationer. Följ med i vår nya serie där vi guidar dig till rätt val!

Av: Joakim Åberg

När jag var yngre och föräldrarna stod för klädinköpen hade jag som många andra varken ett ordentligt regnställ, underställ eller kängor. Jag minns väl ett av årets sista karppass i början av 2000-talet. Det var oktober och dagarna var fortfarande så varma att svetten lackade när min bror och jag bar allt från bilen till lägerplatsen. Vi hade familjens gamla sommartält med oss och varsin sovsäck. Som extra isolering tog vi med oss en filt som vi bredde ut över golvet, och jag använde en tveksam tolkning av lager-på-lager-metoden genom att helt enkelt ta med flera likadana träningsbyxor… LÄS HELA ARTIKELN HÄR NEDAN

Klädskolan del 2

$
0
0

För 15 år sedan var allt så mycket enklare. Ville du ha fiskekläder som både var vattentäta och andades så köpte du ett ställ med Gore-Tex-membran. Om du kunde nöja dig med att plaggen bara var vattentäta så köpte du ett ställ i galonväv med beläggning av PVC. Idag ser det annorlunda ut. Låt oss guida dig genom en ny värld av möjligheter. I klädskolan del 2 går vi igenom de regnställ som finns på marknaden. Läs och se vad som passar dig och ditt fiske bäst!

Av: Joakim Åberg

MARKNADEN ÄR fylld till bristningsgränsen med olika material, och många företag har nischade ställ för exempelvis bergsklättring, vandring, jakt, vardagsanvändning och nu på senare tid även fiske. Vid första anblick är skillnaden tydlig. Jakt- och fiskekläder är ofta gjorda av ett mer robust tyg och plaggen är utformade med fickor och förstärkningar som passar ändamålet. Passformen brukar vara något pösig för att möjliggöra användande av både underställ och mellanlager. Ställ gjorda för vandring eller bergsklättring är ofta tunnare och därför lättare. För att ytterligare dra ner på vikten har de sparsamt med fickor och andra tillbehör. Passformen är tajtare då mellanställ oftast inte används vid hög fysisk aktivitet. Regnställ för vardagsbruk är även de ofta gjorda av ett tunnare material, mest för att plaggen skall vara smidiga att ha på sig och lätta att packa ner. Designen är dock inte lika genomtänkt som vid mer nischade ställ, och utan direkt anledning brukar passformen vara något pösig…

LÄS HELA KLÄDSKOLAN DEL 2 HÄR NEDAN.

LÄS KLÄDSKOLAN DEL 1 HÄR

Klädskolan del 3

$
0
0

Dagarna är mörka och kalla, och för dem som gärna trotsar vädrets makter krävs en uppsättning kläder som håller en varm och torr. I den här artikeln guidar vi dig och tipsar på djupet om hur och varför du använder flera lager för att hålla värmen.

Av: Joakim Åberg

UNDER DEN KALLA årstiden behövs framförallt ett bra underställ och mellanlager, vars uppgift är att isolera den värme kroppen alstrar, samt att transportera bort fukt från huden. Själv fiskar jag året runt och har svårt att acceptera vädrets inverkan.
Det spelar ingen roll om vattnet är spegelblankt och solen värmer, eller om tallarna bugar och regnet står som spön i backen; får jag inte min veckodos kan det sluta illa. Kanske rent av så illa att jag beställer några onödiga gummifiskar för att stilla abstinensen. Kläder som klarar av Sveriges alla väder är alltså oumbärligt. Men vad krävs när hösten kommer och temperaturen sjunker?

LÄS HELA KLÄDSKOLAN DEL 3 HÄR NEDAN.

Läs Klädskolan del 1 HÄR
Läs Klädskolan del 2 HÄR

Bättre skydd mot tjuvfiskare i Öresund

$
0
0

Öresund är det enda Svenska vatten där det numera går att bedriva ett framgångsrikt och brett havsfiske. Därför är det extra glädjande att den danske fiskeriministern Eva Kjer Hansen säger sig vilja stoppa det olagliga fisket som danska trålare bedriver i Öresund.
Öresund befriades från dödsbringande bottentrålar redan på 1930-talet. Detta har medfört att trots att vattenkvalitén är sämre här än i Västerhavet så finns det goda bestånd av många arter. Mest uppseendeväckande är att tillgången på torsk alltjämt är god här samtidigt som den i stort sett försvunnit i andra tidigare torskrika havsområden. Det är också torsken som lockar tjuvfiskade danska trålare, för det är just danska yrkesfiskare som bedriver det här tjuvfisket säger Johan Wagnström, fiskeridirektör på Länsstyrelsen i Skåne, till SVT nyheter.

Det är också torsken som lockar tjuvfiskade danska trålare…

Att danska myndigheter slutligen vaknar är mycket bra, men skammen över att tidigare har negligerat problemet faller tungt över ansvariga politiker och tjänstemän. Miljöorganisationen Greenpeace har jagat tjuvfiskare medan danska och svenska myndigheter med ansvar för fisketillsyn låtit sina fartyg ligga vid kaj. Så sent som i mars i år ertappade Greenpeace en tjuvfiskande dansk trålare. Att man fiskar under vintermånaderna är extra allvarligt för då är torsken samlad för lek och skadan det olagliga fisket gör på torskbeståndet är extra stort. För att skydda torsken får sportfiskare endast behålla tre torskar per dygn och person under perioden första januari till sista mars, och fem torskar första april till sista december.

Anders Nicander

 

Gustav vinner Artjakten 2018

$
0
0

Över 1700 fiskar och mer än 70 arter har fångats i Artjakten, Sveriges häftigaste fisketävling för barn. Vinnaren i 2018 års upplaga blir Gustav Nyström som lyckades med bedriften att under en enda sommar fånga 50 olika arter.
Arjakten 2018 är nu över och antalet tävlande barn uppgick till 334 vilket innebär en ökning för andra året i rad. Det var ovanligt jämnt i toppen i år men flest fiskar fångade Gustav Nyström som gör sitt sista år i Artjakten. Gustav lyckades själv nå en magisk gräns på 50 olika arter i Sverige under sommaren.
-Jag och min vän Kelvin Hylén hade sagt innan sommaren att vi skulle satsa på segern och att han kom delad tvåa vilket känns extra rolig, berättar Gustav.
Erik Maripuu kom delad tvåa med Kelvin Hylén men var den som fångade flest antal fiskarter i sötvatten 25 stycken. Erik belönas därför med ett av extrapriserna – flest sötvattensarter och belönas med en fiskeutrustning från Abu Garcia.

…Gustav lyckades själv nå en magisk gräns på 50 olika arter i Sverige under sommaren.

Eriks systrar Moa och Emma Maripuu var med bland topp-tio men den tjej som kom först i årets Artjakten var Nellie Ottosson som kom fyra på hela 42 arter. I topp 10 var hälften killar och hälften tjejer, övriga i topp tio var Pelle Hjelm, Patricia Olsson, Mille Carlström och Cassandra Olsson.
Många fantastiska fiskar fångades under sommarens tävling men till sist hade vi lyckats välja ut några till det andra specialpriset – sommarens mest spektakulära fångst! Sex fiskar nominerades till sommarens fisk och en jury på 20 personer har röstat på den mest spektakulära fisken i årets upplaga av Artjakten.

De nominerade fiskarna var:

Alfred Johanssons magnifika gädda

Rubi Alvarado Guzman med Sveriges första tilapia

Fredrik Löfs fantastiska braxen från ett helt nytt brax-vatten

Lo Eliassons jätte-braxen från Rögle dammar

Edvin Bothéns monster till berggylta

Isac Larsson med den största skäggtorsken på 15 år

Med god marginal vann Isac Larssons skäggtorsk. En ovanlig art av ovanlig storlek. En värdig vinnarfisk som är den fjärde största skäggtorsken genom tiderna i Sverige! Isac belönas också med ett fint fiskeset från Abu Garcia.

Ett stort grattis säger vi från Abu Garcia, Sportfiskarna och Fiskejournalen till alla deltagare!

Pssst…! I Artjakten är alla vinnare då alla får priser!

Hans Lindqwist

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live