Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Håkan Otterberg firar 30!

$
0
0

Tropiskt flugfiske har alltid varit favoritfisket för Håkans del.

30 år är ingen ålder, men 30 år på samma arbetsplats är minsann en bedrift. Den 15 augusti 1988 startade Håkan Otterberg sin anställning på Fiskejournalen och än idag är han trogen tidningen.

Många annonsörer är bekant med Håkans muntra stämma eftersom han sedan starten varit annonssäljare och fyllt tidningen med fiskebranschens budskap.
Länge var han inne i trollingsvängen och delaktig i Swedish Trolling Masters, men även flug- och spinnfiske har intresserat 58-åringen från Lerum. Under årens lopp har han varit med om otaliga fiskeäventyr som exempelvis Kuba, Ryssland, Bahamas, Argentina och Kenya. Fiskehistorierna är som ni förstår outtömliga. Och ännu fler äventyr kommer det förmodligen bli…
Håkan säger själv att 30 år bara rasslat förbi, men att tiden går fort när man har roligt:
– Hur branschen och omgivning upplever det vet jag inte, men själv har haft fantastiskt roligt alla dessa år och fler roliga år skall det bli. Med världens bästa kollegor, förläggare och kunder är det faktiskt kul att gå till jobbet varje dag. Jag vill även verkligen passa på att tacka alla kunder för de 30 första åren, och många av er har med tiden blivit vänner för livet.
I framtiden fortsätter Håkan att ha koll på annonserna, men inte i samma utsträckning som tidigare. Framöver väntar nya förlagsprojekt som han ser fram emot.
Vi på redaktionen och alla medarbetare genom åren vill rikta ett stort grattis på 30-årsjubileumet!


Makrillfilé på nolltid!

$
0
0

Makrillen hugger nu bra längs västkusten och smakar dessutom ljuvligt på tallriken. Men vet du hur man får bort de retfulla benen? Om inte så kommer hjälpen här!

I filmen visar Christian Jeppsson hur du snabbt och enkelt förvandlar en sprattlande fisk till benfria filéer. Något som i hög grad lär öka både smaken och stämningen runt matbordet.
Så vässa kniven och håll middagen benfri!

Brukar du ha svårt att få makrillen att hugga?
Ingen fara – här kommer tips från flera experter.

Hans Hällman

Del 2: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

$
0
0

Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske.

Tycker ni att kvoten för uttag av vildlax i Östersjön är på rätt nivå?

CENTERPARTIET

Nej. Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. Flera fiskarter är hotade, däribland vildlaxen. Sverige ska ta ansvar, minska utsläpp, verka för hållbart fiske. Fiskekvoter ska utgå från vad vetenskapen rekommenderar. Vi är kritiska till att EU valde överstiga den kvot som forskarna föreslog.

KRISTDEMOKRATERNA

Kristdemokraterna anser att kvoterna ska bygga på vetenskapligt fastställda kriterier. Utgångspunkten bör vara Östersjömyndigheten ICES rekommendationer.

LIBERALERNA

Alla kvoter måste hålla sig inom ramen för vad bestånden tål och vila på vetenskaplig grund och det ska naturligtvis vara helt styrande även för vildlaxen i Östersjön.

MILJÖPARTIET

Vi driver på för att alla fiskekvoter ska sättas på hållbara nivåer. Att skydda bestånd är att investera i framtidens fiske. Läget för vildlax i Östersjön har länge varit bekymmersamt men verkar nu ha en något positiv trend. Vi är nöjda med att kvoten sänktes 2018, det är viktigt för återhämtningen.

MODERATERNA

Liksom med allt annat fiske måste kvoten för vildlax baseras på vetenskap för att säkerställa att uttaget är på en hållbar nivå. Moderaterna har länge drivit en hård linje i EU, om att fiskekvoter ska baseras på vetenskapliga fakta som säkrar långsiktigt hållbara bestånd som inte överfiskas.

SOCIALDEMOKRATERNA

Den kvot som finns för vildlax är lägre än de förslag som EU-kommissionen lagt, bland annat efter att Sverige och Finland drivit på. Vi är nöjda med förhandlingsutgången men vi socialdemokrater anser att den vetenskaplig rådgivning ska följas för att fiskekvoterna ska bli hållbara.

SVERIGEDEMOKRATERNA

Politiker ska inte detaljreglera enskilda fiskekvoter. Generellt anser Sverigedemokraterna att fisket är en resurs som ska utnyttjas, men fiskekvoter ska anpassas till vad som är långsiktigt hållbart.

VÄNSTERPARTIET

Alla fiskekvoter måste vara i linje med vetenskapen och hållbara uttag. Därför ser vi behov av lägre kvoter till dess att bestånden har återhämtat sig.

Bombardatips till sommaröringen

$
0
0

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Magnus har lagt ner mycket tid på att finslipa sitt bombardafiske och timmarna längs kusten har verkligen gett utdelning. Han har fångat mängder av fisk i sina hemmavatten runt Onsala, men även uppe i Bohuslän och på Gotland dit han åker varje år.
– Nu när vattnet blir varmare kan nattfiske ge mycket och stor fisk. I sommar är målet en västkustöring på över 80 centimeter. Jag är helt övertygad om att det finns fler sådana än vad man tror. Jag har ju faktiskt sett dem leka i bäckarna som vi i Fiskevårdsnätverket Göteborg ”renoverat”, berättar han.

Under vårens premiärhelg fick kan ju faktiskt en fisk som var nära den längden. Den öringen mätte 74 centimeter och kammade hem förstapriset i Tajtlajn Seatrout Open.

Magnus vinnarfisk togs i kallt och spegelblankt vatten. – Då gäller det att ta in flugan väldigt försiktigt så att fisken inte blir skrämd, tipsar han. Foto: Magnus Pålsson.

– En helt fantastisk fisk med västkustmått mätt, även om den var något mager och inte i sommarkondition. Dessutom tangerade den mitt personbästa från Gotland från förra året, berättar han.

En välmatad gotlandsöring på 74 centimeter. Även den tagen med bombarda. Foto: Magnus Pålsson

När man fiskar fluga efter en bombarda är tafsen ofta lång. Därför föreslår Magnus att man använder ett 10-13 fots haspelspö. Rulle i storleken 2000-2500 brukar vara lagom och den ska gärna vara fylld med flätlina i dimensionen 0.15-0.17 mm. Bombardans storlek anpassas efter spöts kastvikt, men själv använder han ofta en 25 grams intermediate som fiskas horisontellt i vattnet. Linan löper genom bombardan och fästs till tafsen via ett trippellekande för att slippa lintvinning. Mellan bombardan och lekandet rekommenderar Magnus att man fäster en gummipärla som flötesstopp så att inte knuten skadas. Tafsen gör han 30 centimeter kortare än spöt och knyts med 0.28 mm fluorcarbon. Längst ut är det olika våtflugor som gäller och färgen kan med fördel varieras över året.
– Orangefärgade streamers funkar ofta bra på vår och höst, räkor och märlor på sommaren. Nattfisket sommartid, som jag verkligen kan rekommendera, passar perfekt till bombarda och flugorna får gärna vara stora, yviga och svarta, tipsar Magnus.

Foto: Magnus Pålsson

Magnus binder själv sina flugor och presenterar här några favoriter för den varma årstiden.

1. En variant på BigHoleDeamon som kan vara väldigt effektiv på grunda vatten under varma sommarnätter
2-3. Räkor i naturliga färger funkar alltid fint under sensommar och höst.
4-5. WollyWarm och WollyBugger i svart är min absoluta favorit under sommarnätterna. Ju större desto bättre, gärna bundna på en #4-krok.
6. BalticCandy är alltid superhet när det finns tobis i vattnet

Flugor i all ära, men ofta är hemtagningen av stor betydelse.  Här spelar förstås erfarenhet stor roll, men Magnus har några generella tips som ofta fungerar.
– Variera din invevning. Kör gärna en blandning av långsamt och snabbt med vevstopp då och då. Det brukar vara giftigt. Annars ska man förstås anpassa hastigheten efter flugan man använder. En fiskimiterande streamer tas ofta hem betydligt snabbare än en märl- eller räkimitation, som gärna får röra sig långsamt och ryckigt.

Att känna huggen är ofta svårare än under traditionellt flugfiske, inte minst eftersom dem ofta kommer på lång lina.
– Ibland får man fisken på 70-100 meter lina och då är det förstås svårt med kontakten. Bästa trixet är därför att ha vassa krokar. Då behövs inga mothugg, konstaterar han.

Vi tackar för tipsen och hoppas de kan bidra till många och stora öringar i sommar!

Hans Hällman

 

Rafflande sista veckor i Artjakten!

$
0
0

Det är otroligt jämnt och ovisst i Artjakten med bara två veckor kvar av tävlingen.
Just nu leder Gustav Nyström från Bråtaviken med 46 fångade fiskarter i sommar. Men bakom honom jagar närmast Erik Maripuu med 43 arter och Pelle Hjelm som vunnit tävlingen en gång tidigare på 41 arter.
Bästa tjej ligger fyra och är Nellie Ottosson från Vänersborg. Hon har fångat 36 arter i sommar och fångade senast denna vackra randiga sjökock från Gullmarsfjorden.

Just nu leder Gustav Nyström från Bråtaviken med 46 fångade fiskarter i sommar.

Övriga i topp tio är Kelvin Hylén, Moa Maripuu, Mille Carlström, Emma Maripuu, Victor Engman och Isac Larsson vilka samtliga ligger inom 34-28 arter. Så extremt jämnt var det längesedan det var och nu blir avslutningen extremt intressant!
Hela den aktuella ställningen hittar du HÄR.

Hans Lindqwist

Unik film på fiskar i djupet

$
0
0

Två personer i en miniubåt fick nyligen syn på något märkligt utanför Azorernas kust och satte på kameran. Resultatet blev en helt unik film på två djuphavsmarulkar som parar sig.

Vår kunskap om livet i djuphaven är högst begränsad. Många fiskar i det kolsvarta djupet återstår att upptäcka – och andra har endast hittats döda. Men den tekniska utvecklingen är på god väg att öka förståelsen för alla märkliga livsformer som patrullerar havens djup.

Under en resa ner till 800 meter utanför Azorernas kust stötte Kirsten och Joachim Jakobsen på en djuphavsmarulk, vars tentakler lyste upp de mörka vattnet för att locka till sig byten.
När deras farkost kom närmare och började filma visade det sig att det faktiskt var två fiskar framför linsen. Honan med det stora gapet hade nämligen en liten fripassagerare på buken. Det var en leksugen hane som hade bitit sig fast i honan för att para sig.
I själva parningsakten – som hör till djurvärldens mest märkliga – får hanen näring genom honans blodomlopp. I utbyte bidrar han med spermier. När dessa har släppts blir han långsamt upplöst i honans kropp.

Att detta nu fångats på film är helt unikt och har redan väckt forskarnas förtjusning.

Läs mer om den sensationella filmen här.

Hans Hällman

Lekstinna fiskar kan döva delfiner

$
0
0

Varje år samlas miljontals fiskar av arten Gulf corvina i Coloradoflodens mynning för att leka. Hanarna avger då ett parningsljud som är så högt att det bland annat kan få delfiner att mista hörseln, visar ny forskning.

Gulf corvina är nära släkt med havsgösen och lever endast i inre delarna av Kaliforniska viken. I samband med parningen, som inträffar under några intensiva veckor varje år, samlas hela populationen i det grumliga deltat vid Coloradoflodens mynning. Där framkallar hanarna ett maskingevärsliknande parningsljud som är rekordhögt för havslevande fiskar, visar ny amerikansk forskning.
Genom avancerad mätteknik upptäckte forskarna att hela områdets ljudnivå ökade med 21 gånger i samband med leken, vilket är tillräckligt högt för att orsaka åtminstone tillfällig, om inte permanent, hörselnedsättning hos delfiner och andra marina däggdjur. Ändå visade studien att mängder av andra djur lockades till området i jakten på byten.

Eftersom Gulf corvina är en populär matfisk flockas även kommersiella fiskare till Coloradoflodens mynning under lekperioden. Årligen fångas omkring 2 miljoner fiskar under drygt tre veckor, vilket gör att beståndet nu är allvarligt hotat.
– Fisken är en betydande proteinkälla, inte minst under påsken då den äts i hela Mexiko som ett billigt altenativ till kött, berättar Brad Erisman, forskare vid universitetet i Texas.

Foto: Gulf of California Marine Program

Foto: Gulf of California Marine Program

Läs hela studien här.

Hans Hällman

Megagädda filmad under ytan

$
0
0

Undervattensfilmaren Mark Barrow dök nyligen ner i Wykeham lakes utanför engelska North Yorkshire. Målet var att filma någon av sjöns enorma gäddor och plötsligt dyker det upp en väldig fisk på omkring 14 kilo som gladeligen poserar. Hela fem minuter stannade hon framför linsen och resultatet blev en fantastisk film!

Fångstbilder i all ära, men nog är det något särskilt att se stora fiskar i dess rätta element – fritt simmande under ytan. Men att filma gäddor är inte lätt och stora exemplar är ofta skygga. Därför blev Mark Barrow glatt överraskad när han i en långsam uppstigning får syn på en ”30-pundare” som lugnt betraktar hans närmanden. I fem minuter lät sig fisken filmas och ibland var avståndet inte mer än 30 centimeter.

Vilken upplevelse!

Klingar namnet Wykeham Lakes bekant? Det är inte så konstigt. Där fångades nämligen Englands största sportfiskade gädda genom tiderna. Rekordfisken vägde 46 pounds och 11 ounce, vilket motsvarar 21,18 kilo.

Wyndon Coole med sin mäktiga rekordfisk från 2014. Foto: Wyndon Coole

England har verkligen några gäddvatten av yppersta kaliber. Du har väl inte missat vårt bildspel på gäddor från Chew Valley? Där fångades inte mindre än 25 gäddor över 30 pounds på bara en vecka!

Hans Hällman


Del 3: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

$
0
0

Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske.

Det pågår en diskussion om bottentrålning av i första hand torsk. Vas anser ni om det? Ska vi fortsätta eller bör metoderna ändras?

CENTERPARTIET

Centerpartiet anser att bottentrålningen måste förändras för att bli mer hållbar. Exempel på åtgärder som skulle kunna göra trålningen mer skonsam är flyktvägar, rist eller galler i trålen. Andra exempel är att fiskaren måste uppvisa skonsamhet mot havsbotten vid trålning.

KRISTDEMOKRATERNA

Bottentrålning har förekommit under lång tid i begränsade områden. Om bottentrålning ska påbörjas i områden där trålning inte förekommit i närtid bör en konsekvensprövning först göras. I marina nationalparker (där Kosterhavets nationalpark hittills är den enda) ska bottentrålning inte tillåtas.

LIBERALERNA

Det handlar framförallt om att skydda biologiska värden baserat på vetenskapliga bedömningar och att det i vissa områden måste vara förbjudet med bottentrålning. Det betyder dock inte att all bottentrålning behöver förbjudas. Utvecklingen av mer miljövänliga trålar bör fortsätta.

MILJÖPARTIET

Vi vill förbjuda destruktiva fiskemetoder som bottentrålning, med början i skyddade områden och totalförbud på sikt. Diskussionen om bottentrålförbud i Östersjön, som ett led i att rädda torsken, är bra. Då vi har gemensam fiskepolitik i hela EU så driver vi även frågan på EU-nivå.

MODERATERNA

Moderaterna står bakom den gemensamma fiskepolitiken och är för ett generellt förbud mot bottentrålning på EU-nivå. Dock finns det vissa områden med exempelvis sandbottnar där ett bottentrålningsförbud inte är ändamålsenligt och därför bör undantag kunna ges i vissa fall.

SOCIALDEMOKRATERNA

Vi socialdemokrater är kritiska till bottentrålning som metod. I Sverige är bottentrålning förbjudet på vatten där vi styr fiskereglerna själva. Det finns dock några väl motiverade undantag. Vi bedömer tyvärr att förutsättningarna för överenskommelser om förbud i övriga vatten just nu är små.

SVERIGEDEMOKRATERNA

Sverigedemokraterna kan inte ställa sig bakom en politik som i ett penndrag slår ut en hel näring. Däremot bör man fortsätta arbetet med att förfina metoderna att fiska selektivt och kvoterna ska anpassas till vad som är långsiktigt hållbart.

VÄNSTERPARTIET

Vänsterpartiet anser att bottentrålning bör förbjudas i alla svenska havsområden samt att Sverige även inom EU och globalt verkar för ett förbud mot bottentrålning

 

Läs övriga delar i serien:

https://www.fiskejournalen.se/del-1-arbetar-ditt-parti-for-sportfiskets-basta/

https://www.fiskejournalen.se/del-2-arbetar-ditt-parti-for-sportfiskets-basta/

Världens bästa gäddvatten?

$
0
0

Om du vill fånga en riktigt stor gädda lär du knappast hitta ett hetare vatten än den lilla sjön Chew Valley i det sydengelska grevskapet Somerset. Där fångades nyligen 25 gäddor över 13,6 kilo på bara en vecka. Sjörekordet ligger på drygt 20 kilo och minst fyra fiskar över 18 kilo har fångats i vinter. Blir du sugen på att packa väskan? I så fall är du inte ensam. Årets 1277 fiskekort sålde slut på mindre än en timme.

Den lilla sjön Chew Valley utanför Bristol förser orten med vatten, men är i övrigt inte särskilt känd utanför fiskekretsar. Däremot väcker den enormt intresse bland dem som fascineras av stora gäddor.

”det finns ingen annan plats som levererar lika många 30-poundsgäddor som Chew Valley”

– Lita på mig, det finns ingen annan plats som levererar lika många 30-poundsgäddor som Chew Valley, berättar guiden John Horsey entusiastiskt.

John driver John Horsey Fly Fishing och blöter gärna sina linor i den fisk- och växtrika sjön. Framförallt för gäddornas skull, men även för att lura någon av de 40 000 öringar och regnbågar som årligen sätts ut.
John tror att den rika tillgången på bytesfisk kan vara en förklaring till Chew Valleys enorma gäddor, men inte nödvändigtvis den enda.

Guiden John Horsey och Entico Pini gläds åt en fin fluggädda. Foto: John Horsey Fly Fishing

Han får medhåll av John Harris, som hjälper till att administrera fisket i sjön.
– Det finns många teorier om varför gäddorna blir så stora. Några säger att det beror på utsättningarna av öring och regnbåge, andra att det är ett resultat av att sjön är så otroligt produktiv. Medeldjupet är bara omkring fyra meter och sjögräset breder verkligen ut sig. Sen ska man komma ihåg att sjön även håller riktigt stor abborre och mört. Sannolikt bidrar alla dessa faktorer till sjöns enastående gäddfiske, menar John Harris.

Och visst är fisket enastående. I fjol fångades mer än 100 gäddor över det magiska 30-poundsstrecket – vilket motsvarar 13,6 kilo.

”På en dålig dag fångas det i genomsnitt två till tre gäddor över 30 pounds”

– På en dålig dag fångas det i genomsnitt två till tre gäddor över 30 pounds. Med tanke på hur få fiskare vi tillåter är nog chansen att fånga en gädda över 30 pounds större här än någon annanstans, gissar John Harris.

Foto: Peter Coxhead

Han berättar att antalet gäddor över 30 pounds ökar från år till år och att fiskar över 40 pounds fångas regelbundet. 40 pounds motsvarar drygt 18 kilo och under vintern har minst fyra sådana bjässar rapporterats.
Sjörekordet innehas av Paul Millar som landfångade en väldig madam på hela 20,13 kilo år 2014.
– Personligen tror jag att det snart är dags för ett nytt rekord. Jag skulle inte bli förvånad om det sker i november, hälsar John Harris.

”Personligen tror jag att det snart är dags för ett nytt rekord”

Foto: Lee Spillard

Intresset att fiska i sjön är betydligt större än antalet tillgängliga platser. I år kommer båtfiske att tillåtas under 40 dagar och då får max 25 båtar fiska samtidigt. Taket för landfiske är satt 20 fiskare per dag under 45 dagar.

”det finns fortfarande en liten chans att få tag på ett fiskekort…”

– Vi försöker verkligen hålla nere fisketrycket. Men det gör förstås att många tyvärr inte kan komma hit och fiska. När vi släppte årets fiskekort på nätet sålde vi 1277 stycken på under en timme. Men det finns fortfarande en liten chans att få tag på ett fiskekort för 2018, eftersom vi auktionerar ut några på Ebay och dessutom lottar ut ett par stycken, berättar John.

Något större chans är det kanske att få tag på biljetter inför 2019, när de släpps i januari nästa år. Prislappen varierar mellan 50-150 engelska pund för ett dagskort. Vill man fiska med guide får man räkna med att betala omkring 500 pund per dag.

14
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Vill du hålla dig uppdaterad med vad som händer i Chew Valley kan du försöka bli medlem i deras slutna Facebookgrupp. Lyckas du med det lär du få se många välväxta gäddor!

Även här hittar du bra information om fisket i sjön.

Hans Hällman

20-plussare på deadbait – hugget filmades!

$
0
0

Frans van der Putte avslutade fjolåret med flaggan i topp. I en holländsk flod lyckades han landfånga en gädda på hela 20,3 kilo. Dessutom filmades drömfisken när den sög i sig det döda betet från botten!

Gäddfisket i Holland har än en gång visat upp sig från sin bästa sida. Den här gången är det Frans van der Putte från White Label Fishing som slår till med en makalös flodmadam från strandkanten.

”Det var riktigt kallt och frost, så vi valde att testa deadbait från land istället för att ta ut båten. Det var ett bra beslut”

– Det var riktigt kallt och frost, så vi valde att testa deadbait från land istället för att ta ut båten. Det var ett bra beslut, berättar Frans.

– Jag fiskade med min kompis Joshua och fisken högg mitt på dagen i takt med att solen tittade fram. Först trodde jag inte att den var så stor men när den kom nära land blev jag riktigt nervös, vilket inte händer så ofta.

”när den kom nära land blev jag riktigt nervös…”

Håvningen blev spännande men till slut låg gäddan säkrad i nätet. Vilken lättnad! Vi förstod direkt att jag fångat en riktig tungviktare. Trots att den ”bara” var 122 centimeter lång var vikten 20,3 kilo. Krokarna var lätta att lossa och så fort vi släppte fisken gav den sig iväg som en raket!

Filmen nedan visar den makalösa fångsten – från hugg till retur!

Vi tackar för rapporten och gratulerar Frans till en fantastisk fisk!

Hans Hällman

Ta med dig ekolodet överallt

$
0
0

Det spelar längre ingen roll om du befinner dig vid sommarstugan, på fiskeresa eller ute i kajaken – med Garmins ekolodsväska kan du ta med dig ekolodet överallt.

Varför låsa fast ditt ekolod i båten? Med Garmins ekolodsväska kan du ta med dig båtens ekolod när du är på resande fot. Med funktioner som Quickdraw Contours kan du göra egna avancerade sjökort i vilket vatten som helst. Ofta är det ju så att ett ekolod är som allra viktigast i vatten du inte känner till – visst skulle det vara intressant att rita upp ett exakt sjökort från ditt semestervatten? Det skulle garanterat spara dig många timmar och samtidigt öka fiskelyckan avsevärt om du får koll på alla djuphålor, grynnor och djupkanter.

Exempel 1:
Du har bestämt dig för att göra en satsning i ett litet vatten med igenväxt strandlinje, som sägs hålla stor abborre. Det enda sjökortet som existerar en gammal handlodad karta från förfluten tid med marginell information. Med hjälp av kajaken, Garmins ekolodsväska och ditt STRIKER™ Plus 7cv glider du ut ur viken för att söka efter intressanta fiskeplatser. Efter några timmar har du med hjälp av ekolodet och Quickdraw Contours hittat en intressant djupbrant och två mindre grynnor. På mindre än en dag har du avslöjat tre intressanta platser som just skulle kunna hålla stor abborre.

På mindre än en dag har du avslöjat tre intressanta platser som just skulle kunna hålla stor abborre.

Släpp ekolodet fritt
Genom att komplettera ditt ekolod med Garmins ekolodsväska släpper du ditt ekolod fritt och kan njuta av alla de funktioner som du vant dig vid i ditt hemmavatten. Med fiskesatsen är du lika välutrustad i sommarstugans lilla eka, i biltaksbåten, ute i fiskekajaken, på Norgesemestern eller under vinterns isfiske. Garmins ekolodsväska innehåller en robust väska för att enkelt bära och skydda din enhet, en bas där du placerar lodet, givarfäste med sugkopp och skumplastflöte samt ett batteri med laddare. Allt finns färdigt och klart att använda.

Ta med dig ekolodet till semestervattnet och mångdubbla familjens fångstchanser.

Exempel 2:
Du och kompisgänget har hyrt en stuga i Norge för att fiska efter allehanda saltvattensarter i den närliggande fjorden. Båten som hör till stugan är förvisso sjöduglig och kan ta sig fram men saknar ekolod. Med hjälp av Garmins ekolodsväska och ett nyinköpt Garmin ECHOMAP Plus 42cv (en prisvärd 4,3-tums kombinationsenhet med både Chirp och karteringsfunktion) är målet att lokalisera så många arter som möjligt. Karteringsprogrammet Quickdraw Contours ritar upp djupbranter för både torsk och långa och med CHIRP-lodet hittar ni jagande gråsej och intressanta sandbottnar för rödspätta och var. Efter några dagar ute på fjorden kan ni med enkelhet jämföra fångstplatser och hitta nya bara genom att titta på den uppritade kartan. Med hjälp av ekolodet lokaliserar ni allt från sandbotten, hård botten till musselbankar – platser där många intressanta arter uppehåller sig.

…ritar upp djupbranter för både torsk och långa och med CHIRP-lodet hittar ni jagande gråsej och intressanta sandbottnar för rödspätta och var.

Med din Garmin-enhet, givare och den lilla väskan är du redo för spännande äventyr i nya vatten. Dessutom är du bättre rustad än någonsin tidigare.

Med Garmins ekolodsväska kan du ta med dig ditt ekolod överallt. Rita sjökort, leta fiskekon och bottenstrukturer var du än befinner dig.

Mer information om Garmins ekolodsväska finner du HÄR.

Del 4: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

$
0
0

Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske.

Kommer ditt parti att verka för fortsatt ökade anslag till kalkning av våra vatten som skydd mot försurningen?

CENTERPARTIET

Vi avsätter i vår budget för 2018 mer än regeringen på havs- och vattenmiljöåtgärder (158 miljoner mer för innevarande år). Där finns medel för kalkning. Fördelningen avgör länsstyrelsen. Vi införde LOVA-bidraget. Det kan användas för strukturkalkning. Vi vill öka bidraget med 78 miljoner kronor.

KRISTDEMOKRATERNA

Ja.

LIBERALERNA

Kalkning är och har varit viktigt för att förhindra försurning av våra vatten och vi stödjer att detta fortsätter där det behövs.

MILJÖPARTIET

Miljöpartiet har, sedan vi bildade regering, fördubblat miljöbudgeten där anslaget till kalkning ingår. Vi anser att den nya budgeten för de kommande åren är rimlig. Vi bekymras av att allianspartierna och Sverigedemokraterna vill skära ned kraftigt på miljöbudgeten samma period.

MODERATERNA

Försurning har länge varit ett miljöproblem, och vattenmiljön är ett prioriterat område för Moderaterna. Vi står bakom nuvarande anslag till kalkning. Vi lägger även 500 miljoner kronor över fem år för rening av läkemedelsrester och gör en innovationssatsning på teknik som kan återuppliva bottnar.

SOCIALDEMOKRATERNA

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har kraftigt ökat anslagen för skydd av miljön. Kalkningen fortsatt en viktig åtgärd och exakt hur mycket och när måste beslutas av experterna på våra myndigheter, men vi är beredda att anslå tillräcklig med medel för att nå våra miljömål.

SVERIGEDEMOKRATERNA

Generellt sett står Sverigedemokraterna upp för en långsiktig och välfinansierad naturförvaltning genom statens olika myndigheter. Kalkning av vatten ska prioriteras av Havs- och Vattenmyndigheten, men vi anslår inte specifikt några extra medel för detta.

VÄNSTERPARTIET

Ja.

 

Läs övriga delar i serien:

https://www.fiskejournalen.se/del-1-arbetar-ditt-parti-for-sportfiskets-basta/

https://www.fiskejournalen.se/del-2-arbetar-ditt-parti-for-sportfiskets-basta/

https://www.fiskejournalen.se/del-3-arbetar-ditt-parti-for-sportfiskets-basta/

Annorlunda hugg i trädgården

$
0
0

Att prova nya platser kan utveckla ditt fiske och ibland kan huggen komma oväntat. Som exempelvis i brunnen utanför huset!

Vi avslutar arbetsveckan med ett filmklipp på en kille som verkligen tänker utanför boxen. En liten agnad krok släpps ner genom ett brunnsgaller och plötsligt blir det kamp i kloaken.

Trevlig helg!

Hans Hällman

FILM: Snabblektion i flugfiske

$
0
0

Ola Spång är en välkänd ambassadör inom flugfisket med meriter som sträcker sig över landets gränser. Här presenterar han ett enkelt men effektivt flugkast – gå från nybörjare till fungerande flugfiskare inom ett par minuter med ”The instant fly cast”.
Tycker du att det verkar krångligt och tidsödande att ta dig an flugfisket? Glöm allt du tidigare trott och tänk och kika på den här filmen. Här visar Ola Spång hur du på ett mycket enkelt sätt fiskar av ett strömmande vatten. Bryt barriären och lär dig fiska fluga med The instant fly cast.


Så undviker du sjösjuka – 10 snabba tips

$
0
0

Vinterstormar kan få många att söka sig till relingen när illamåendet tar vid. För andra räcker det med betydligt mindre sjögång för att ansiktsfärgen ska blekna. Oavsett känslighet för sjösjuka är det ofta plågsamt för den som drabbas. Här kommer tio tips på hur du slipper må dåligt.

De flesta har nog drabbats av sjösjuka i sina fiskeliv och kan vittna om hur eländigt man mår.
Men tröst finns, dels genom att känsligheten faktiskt blir mindre med åren, dels för att man själv kan minska risken att må dåligt.

  • Ät innan avfärd. För de flesta ger en tom mage ökad risk för sjösjuka. Att äta mycket kolhydrater 45-60 minuter innan man kastar loss kan vara klokt, liksom att undvika sur och fet mat samt alkohol och cigaretter.
  • Var utvilad. Bra sömn natten innan brukar minska risken att fiskedagen förstörs av sjösjuka.
  • Medicinera. Om du på förhand vet att du brukar må illa kan det vara en bra idé att investera i sjösjuketabletter eller liknande. De flesta ger bäst effekt om medicineringen påbörjas redan kvällen innan man ger sig av.
  • Testa ingefära. Ingefära tros kunna lugna tarmarna, vilket kan minska risken att bli sjösjuk.
  • Spana på horisonten. Undvik att titta länge på detaljer nära dig. Bättre då att se ut över havet och fästa blicken på horisonten, helst med ansiktet vänt mot fören om båten är i rörelse.
  • Undvik starka dofter. Luktintryck kan öka risken att må dåligt. Undvik därför dieseldoft, cigarettrök, parfymer – och förstås andras eventuella uppkast!
  • Stå still. Att röra sig mellan olika platser ombord kan öka risken att bli sjösjuk, särskilt på större båtar. Att stå still på däck i mitten av båten brukar vara en bra strategi.
  • Drick vatten. Vatten ger bland annat en mättnadskänsla och bidrar till att stabilisera kroppens övriga funktioner.
  • Behåll kylan. Att utsättas för hög värme ökar risken att bli sjösjuk. Keps eller annan huvudbonad kan hjälpa, liksom skugga om solen bränner på.
  • Släpp fåfängan. Om man struntar i hur man ser ut finns det vätskefyllda glasögon som kan göra underverk, enligt företaget som saluför dem. Sex minuter är tydligen allt som behövas innan sjösjukan är som bortblåst.

Vi hoppas att listan kan hjälpa dig att hålla humöret uppe och maten i magsäcken. Om inte, så kom ihåg att kräkas med vinden i ryggen. Kanske kan det rent av öka fiskelyckan för dina vänner ombord.

Källa: Scubadiving

Hans Hällman

Del 5: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

$
0
0

Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske. 

Det planeras ny gruvverksamhet i fjällvärlden, i konflikt med art- och habitatdirektivet samt samiskt liv och renskötsel. Tycker ditt parti att lagstiftningen kring gruvnäringen behöver skärpas?

CENTERPARTIET

När det gäller gruvdrift är det viktigt med en balans mellan olika intressen. Ibland måste avvägningar göras och då är det viktigt med dialog och miljöprövningar. Det finns ett väl utvecklat system för prövning av olika typer av prospektering, utvinning och återställande som ska följas.

KRISTDEMOKRATERNA

Vi anser att det tidigt i tillståndsprocessen ska krävas ekonomisk säkerhet från gruvbranschen. Det måste stå klart vid ansökan om bearbetningskoncession att företaget kan betala för avfallshantering och efterbehandling, och inte som nu i samband med prövning av miljötillstånd enligt miljöbalken.

LIBERALERNA

Vid nyetablering av gruvor krävs tillstånd, bland annat enligt miljölagstiftningen. Det är centralt att dessa regler följs.

MILJÖPARTIET

Miljöpartiet verkar för att förbjuda all brytning och prospektering inom nationalparker, naturreservat, fjällurskog samt Natura 2000-områden.

MODERATERNA

Ett långsiktigt nyttjande av markens resurser kräver att vi vårdar och skyddar vår miljö. Sverige har därför en av världens hårdaste miljölagstiftningar som syftar till att resultatet av gruvdriften blir en tillgång och inte förstör förutsättningarna för boende, naturen eller andra näringar.

SOCIALDEMOKRATERNA

Socialdemokraternas generella ingång är att det är viktigt att rennäringen och gruvnäringen kan samexistera. Det är också viktigt att processerna vid nya gruvor är seriösa och att man gör miljöprövningar. Vid beslut om nya gruvor är det viktigt att en grundlig utredning görs innan något beslut tas.

SVERIGEDEMOKRATERNA

Sverigedemokraterna anser att näringslivet på landsbygden måste stå på flera ben. Alltså måste man arbeta för att renskötsel, turism och industri ska kunna samexistera. Att bedriva gruvverksamhet i Sverige är idag strängt reglerat och Sverigedemokraterna vill inte skärpa lagstiftningen ytterligare.

VÄNSTERPARTIET

Ja. Minerallagen är exceptionellt förmånlig för gruv- och prospekteringsbolag och tar liten hänsyn till annat. Vi vill ställa högre krav på bolagen, öka inflytandet i tillståndsprocessen för dem som berörs samt införa ett stopp för prospektering i naturreservat, Natura 2000- och världsarvsområden.

Läs övriga delar i serien:

Del 1: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Del 2: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Del 3: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Del 4: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

 

Slutstrid i Artjakten

$
0
0

Flera fantastiska braxnar har anmälts på sistone i Artjakten! Dels från klassiska vatten såsom Rögle dammar men också från tidigare helt okända vatten.
Den hittills största braxen som anmälts i Artjakten i år kom för någon vecka sedan då blott sex år gamla Lo Eliasson fångade en formidabel fisk på 6570 gram i Rögle dammar. Hennes storasyster Molly fångade en fin fisk på 4050 gram samma dag. Här kan du se Lo´s fantastiska fisk. Det har även fångats flera häftiga braxnar på andra håll i landet. Fredrik Löf var och fiskade med sin kompis i ett hemligt vatten norr om Gävle där de träffade helt rätt. Fredrik berättar att de aldrig fångat så stora braxnar där förut men denna gången fångade de fyra stycken över fyra kilo med topp på 4650 gram. Utöver den toppfisken fångades det även ett gäng braxen mellan 1,5 -2 kilo plus massor av riktigt fin mört.
I toppen av tabellen är det fortfarande ovanligt jämnt mellan mellan ettan och tvåan. Nu är det bara en och en halv vecka kvar och i helgen är sista chansen för många i toppstriden att avgöra om de hamnar på topp tio och då kan vinna några av de extra fina priserna från Abu Garcia. Även kategorierna ”sommarens mest spektakulära fisk” och ”flest sötvattensarter” är inte avgjorda än – även här går Abu Garcia in med mycket fina priser!

Samtliga barn och ungdomar som ännu inte har anmält någon fisk, och anmäler nu de sista dagarna får en fin multiwear buff från Sportfiskarna.

Här registrerar du din fångst!

Haj tar en fisk – och blir själv attackerad

$
0
0

Naturfotografen Doc Jon lyckades föreviga en fiskgjuses lyckade attack på en ytjagande haj. Bara det är få förunnat. När han senare zoomade in sitt motiv såg han att även bytet haft god jaktlycka. Mellan käkarna tittade nämligen ett fiskhuvud fram. – Det var rena turen. En sådan bild tar man nog bara en gång i livet, gissar den glada fotografen.

Den unika bildserien togs på Madeira Beach på Floridas västtkust. Vad det var för typ av haj som föll offer för fiskgjusens sylvassa klor är inte klarlagt. Inte heller går det att identifiera den fisk som hajen har i munnen. Däremot råder det ingen tvekan om att Doc Jon lyckats fånga ett av naturens många fantastiska ögonblick!

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Se mer av Doc Jons bilder på hans Facebooksida här.

Hans Hällman

 

Världens läskigaste fiskparasit?

$
0
0

Här kommer ett kort porträtt av ett blodsugande kräftdjur som säkert kan ge rysningar. Cymothoa exigua har en särskild aptit för fiskars tungor, som efter angreppet lossnar och ersätts av den objudna gästen.

Parasiter är aldrig roliga att utsättas för, men vissas närvaro är mer påtagliga än andras.
Fiskar som får in ett exemplar av Cymothoa exigua i munnen blir exempelvis aldrig mer sig lika. Kort efter tungbitarens intrång kommer den att växa och övergå till att bli hona. Den nu blodtörstiga honlusen greppar tag om fiskens tunga och suger ut allt blod. Tungan lossnar och parasitens klolika ben förankras djupt i den kvarvarande muskelstumpen – och vips så har fisken fått ”en ny tunga”.
Problemet är bara att den nya versionen har en stor aptit för både blod och kroppsvätskor.

Bild: NOVA

Läs mer här.

Hans Hällman

 

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live