Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Markus snackar tonfisk i Göteborg

$
0
0

För knappt ett år sedan spöfångades 14 blåfenade tonfiskar på svenskt vatten i ett unikt forskningsprojekt. I morgon, lördagen den 4 augusti, berättar Sportfiskarnas Markus Lundgren om hur det gick till och vad märkningsprojektet kan leda till. Föredraget hålls i både Nordstan och på Ostindiefararen.

Årets första blåfenade tonfiskar har redan siktats i svenskt vatten och förhoppningsvis återvänder snart de väldiga rovfiskarna i stor skala. I september i fjol kunde många se dem hoppa ur vattnet och under ett intensivt forskningsfiske spöfångades och märkas hela 14 fiskar. Snart släpper de avancerade märkena och då får forskarna detaljerad information om tonfiskarnas rörelser.

Förenade krafter. Att märka tonfiskar till havs kräver ett nära samarbete. Foto: Markus Lundgren

Markus Lundgren, fiskevårdschef på Sportfiskarna, spelade en stor roll för det lyckade resultatet. I morgon presenterar han de mest spännande delarna i samband med Västerhavsveckans invigning på Ostindiefararen i Göteborg. Föredraget startar klockan 15:30 och är kostnadsfritt.
Markus kommer även hålla två kortare föredrag i Nordstan klockan 11:15 och 12:00.

Se hela invigningsprogrammet här.

Hans Hällman


Broschyr på många språk om fiskeregler och allemansrätt

$
0
0

Sverige erbjuder fantastiska möjligheter till både fiske och friluftsliv. Nu har Sportfiskarna tagit fram en broschyr om vilka regler som gäller för alla som vill fiska och njuta i vår vackra natur.

Sportfiskarna informationsmaterial heter ”Fiska i Sverige” och förklarar vad allemansrätten innebär och hur man får fiska i Sverige.

Broschyren är översatt till 20 språk och har bekostats av Naturvårdsverket.

Läs mer här.

Ladda ner broschyren på ditt eget språk här.

Hans Hällman

Vackra hydror bränner badare på västkusten

$
0
0

Har du nyligen bränt dig i havet utan att se någon manet? I så fall kan du ha träffat på den lilla hydran Gonionemus vertens som lokalt tycks stortrivas på den svenska västkusten. Årets höga temperaturer kan få den att föröka sig i våra vatten, menar marinbiologen Björn Källström.

Visst är den vacker, den lilla medusan av hydroiden Gonionemus vertens. Men i likhet med andra nässeldjur har den förmåga att brännas – och just den här arten kan göra riktigt ont.

”Det brände till ordentligt. Jag fick stora, röda märken på kroppen”

– Det brände till ordentligt. Jag fick stora, röda märken på kroppen, berättar marinbiologen Björn Källström från Göteborgs marinbiologiska laboratorium.

Björn visar upp sina brännmärken från snorklingen på Tjörn. Foto: Björn Källström

Björn ringdes i veckan upp av en orolig badare på Tjörn som hade bränt sig utan att kunna se någon manet i vattnet. Redan då misstänkta Björn att det kunde röra sig om Gonionemus vertens, vilket också bekräftades så fort han gått i vattnet. Det tog inte lång tid innan han fångat in ett stort antal medusor  – och själv blivit bränd.

”De kan vara svåra att se”

– De kan vara svåra att se. Men jag tycker inte att man ska vara rädd för att bada. Den här arten trivs i direkt närhet till ålgräs i skyddade vikar, och där badar man vanligtvis inte, säger Björn Källström till Fiskejournalen.

Foto: Björn Källström / Göteborgs Maronbiologiska Laboratorium

Foto: Björn Källström / Göteborgs Maronbiologiska Laboratorium

Arten Gonionemus vertens , som illhör gruppen klängmaneter, klassas som främmande i Sverige och värmen på västkusten har verkligen varit gynnsam.

”Vi tror inte att de har fortplantat sig i svenska vatten tidigare med det lär de göra i år”

– Arten har setts i Sverige tidigare men den höga temperaturen har fått den att stortrivas i vissa vikar. Jag såg allt ifrån halvcentimeterstora exemplar till några som var över två centimeter. Vi tror inte att de har fortplantat sig i svenska vatten tidigare med det lär de göra i år, menar Björn Källström.

Läs mer om dessa klängmaneter här.

 Hans Hällman

Megaspätta på 5,6 kilo

$
0
0

När Hanna Skjaldgaard skickade ner sin 150-grams pirk var den avsedd för torsk och kolja. Men plötsligt får hon ett annorlunda hugg och kort därefter dyker en väldig rödspätta upp på hela 5,6 kilo – endast 100 gram från gällande världsrekord.

Om du har siktet inställt på att fånga en riktigt stor rödspätta kan det vara en bra idé att rikta blicken mor Färöarnas fiskrika vatten. I fjol skrev vi om Magnus Muurholm Madsens 78-centimeters drömfisk på 5,6 kilo – och nu slår Hanna Skjaldgaard till med en exakt lika stor. Båda fångades från Magni Blåsteins båt, men en skillnad mellan de båda drömfångsterna var själva tekniken – Magnus fiskade riktat efter rödspätta och Hanna var ute efter torsk och kolja. Fisken högg på 40 meters djup och Magni är övertygad om att det finns ännu större spättor i området.

”Det är garanterat inte den största som simmar där ute”

– Det är garanterat inte den största som simmar där ute, det finns alltid en som är större, säger han till Specineers.dk.

Läs mer om fångsten här.

Läs mer om Magni Blåsteins fiske här.

Hans Hällman

Så hanterar du en gädda

$
0
0

Team Pilot har släppt andra delen i Youtube-serien ”Gäddfiske för nybörjare”. Den här gången visar de hur du snabbt och skonsamt mäter, väger och släpper tillbaka en fin gädda.

Josef och Joel Pilot är inga duvungar när det kommer till gäddfiske. Listan över tävlingsframgångar är lång, liksom raden av  stora gäddor som de gemensamt fått uppleva.
Erfarenheten kommer allmänheten till glädje i serien Gäddfiske för nybörjare som ligger på Team Pilots Youtube-kanal. Första delen släpptes 2016 och gick igenom vilken utrustning som är bra att ha för alla som vill fiska gädda.
I del två få vi en genomgång av hur en lyckad release går till.

”Vi har alltid velat ge tillbaka vad fisket har gett oss”

– Vi har alltid velat ge tillbaka vad fisket har gett oss och dela med oss till nybörjare så att ännu fler hittar glädjen i fisket. Fler avsnitt i serien är på gång då vi ser att många uppskattar det vi gör, hälsar Josef Pilot.

Hans Hällman

”Fiskboll” fångad i trål

$
0
0

När yrkesfiskaren Roman Fedortsov och hans kollegor trålade i Norska havet fastnade något märkligt i maskorna. Vid närmare granskning visade det sig vara en äggsamling med tydligt utvecklade fiskyngel.

Vi har tidigare skrivit om Roman Fedortsovs spektakulära fångster från havsdjupen. Många av fynden har gjorts utanför Murmansk men äggen som nyligen postades på Romans Instagram kommer från Norska havet. Tråldjupet var omkring 300 meter och enligt Roman rör det sig om ägg från en djuplevande havskattsart.

Ingen på trålaren hade någonsin sett något liknande.

Hans Hällman

 

Magnus Carlson önskar mer fisk

$
0
0

I fredags fyllde sångaren i Weeping Willows, Magnus Carlsson 50 år. Det firade han med att göra ett sommarprat i P1 där han bland annat önskade sig mer fisk och friska vatten.

Magnus Carlsson och bandet Weeping Willows bryr sig på allvar om miljön och om våra vattenmiljöer. Bland annat försöker hela bandet åka tåg istället för att flyga på turné, de tänker på hur maten de äter är producerad och på vad man kan göra för att förbättra situationen för våra fiskar och vattenmiljöer. Detta blev extra tydligt när Magnus Carlsson gjorde sitt sommarprat i fredags. För att få svar på sina funderingar runt tillståndet i världen, ringde han upp ett antal experter för att ta reda på hur man kan själv begränsa sin miljöpåverkan.

Bland andra stod Fiskejournalens miljöredaktör Martin Falklind på telefonlistan.

”Det jag kunde glädja Magnus och lyssnarna med var att berätta om att det i Öresund fortfarande finns bra med torsk, eftersom man inte får tråla där”

– Plötsligt ringde Magnus och frågade om man kunde äta torsk från Östersjön med gott samvete. Tyvärr var jag tvungen att svara nej på den frågan. Våra torskbestånd är i riktigt dåligt skick, både i Östersjön och i Västerhavet. Det jag kunde glädja Magnus och lyssnarna med var att berätta om att det i Öresund fortfarande finns bra med torsk, eftersom man inte får tråla där, säger Martin Falklind.

Magnus Carlson fick överlag mycket goda recensioner för sitt allvarliga sommarprat. Många lyssnare och musikrecensenter hade säkert förväntat sig att hans huvudämne skulle vara musik och inte miljöfrågor.

”Jag tycker Magnus använde sin roll som artist på ett föredömligt sätt”

– Jag tycker Magnus använde sin roll som artist på ett föredömligt sätt. Det är viktiga frågor och Magnus når ut till den breda publiken. Hans födelsedagsönskan om en hållbar värld kan låta övermäktig, men Magnus program visade att det finns många små grejer som alla kan göra för att bidra.

Lyssna på programmet här.

Maria Ålander

Främmande arter i Artjakten

$
0
0

En hel del ovanliga och främmande arter har fångats under årets upplaga av Artjakten. Svartmunnad smörbult, guldfisk och solabborre är några exempel. I helgen rapporterades en helt ny art för Sverige.

Rubi Alvarado Guzman fick en mycket märklig fisk på kroken i Vallgraven i Göteborg, nämligen en tilapia.

Det finns många arter tilapia som är en grupp ciklider från Afrika. De är kända för att vara mycket invasiva och tar över i de vatten de kommer till. På många ställen har de gjort stor skada till exempel i USA och i Australien där det är olagligt att ens ha en tilapia i akvarium.

Tilapian som Rubi anmälde till artjakten är troligen en trefläckig tilapia, Oreochromis andersonii , eller en hybrid inom släktet Oreochromis och troligen en akvariefisk som någon släppt ut.

Tilapian är också känd som en god matfisk och odlas bland annat i Skåne i inomhusbassänger. Tilapian är mycket anpassningsbar och äter både mindre djur och växter. Den kan klara ganska låga temperaturer, ner till åtminstone 6 grader, och trivs även i bräckt vatten.

Vi vill uppmana alla att vara vaksamma på konstiga fiskar och att rapportera in till Havs- och vattenmyndigheten om man ser en konstig fisk. Tänk på att aldrig släppa ut akvariefiskar i det vilda. De kan förstöra miljön genom att sprida sjukdomar och döda väldigt många inhemska djur.

Är du under 16 år så ska du inte missa att anmäla sommarens fiskar till Artjakten!
Fina priser väntar alla de barn och ungdomar som anmäler minst en fisk. Och kom ihåg – det är bara augusti ut som tävlingen pågår.

Du anmäler din fisk här. 

Hans Lindqwist


Jaktiahandlare bygger upplevelsecentrum utanför Jönköping

$
0
0

Christian Larsson framför sin stora jakt- och fiskesatsning utanför Jönköping, Hulukvarn Arena. Foto: Privat

Jaktiahandlaren i Jönköping storsatsar. Christian Larsson bygger ny jätteanläggning, som blir ett upplevelsecentrum med stor butik och omfattande fiskeavdelning.

– Det är norra Europas största satsning för jakt, hund, skytte och fiske. Det blir också en restaurang och totalt är ytan 7 000 kvadratmeter, berättar Christian Larsson.
Den till ytan stora anläggningen kommer ha ett brett sortiment av fiskeartiklar i all dess kategorier. Förutom butiksdelen kommer besökare ha möjlighet till diverse upplevelser och möjlighet att testa och känna på grejer i en så verkligen miljö som möjligt, bland annat genom kastbanor för spinn och fluga. Inspirationen är hämtad från Centraleuropa och USA där det finns liknade anläggningar. Anläggningen ligger väster om Jönköping, i Hulukvarn. Det är norr om flygplatsen och några minuter från riksväg 40.
Hur stor satsning det handlar om vill Christian Larsson inte avslöja men det geografiska läget spås bli en framgångsfaktor.
– Det är mycket pengar, men det finns en marknad. Jönköping ligger bra till för att kunna nå många jägare, fiskare och hundfolk inom ett rimligt avstånd, säger han.
Förutom fiskeprylar blir anläggningen stor attraktion för jägare. Hundarenan byggs så att den ska klara kraven för agility. På skyttesidan blir det skyttebiograf och en rad skjutbanor – för pistol, löpande älg, lerduva samt för inskjutning – allt inomhus.
Den gamla Jaktiabutiken i Jönköping stänger på fredag och nya anläggningen öppnar 10 augusti. Mer information hittar du på Jaktia Jönköping.

En guide till världens hajar

$
0
0

Visste du att det i genomsnitt upptäcks tio nya hajarter varje år? Eller att 15 hajarter har rapporterats i svenska vatten och att en av dessa kan bli 400 år? Marinbiologen David Bernvis senaste bok Guide till världens hajar är fylld av spännande fakta om dessa missförstådda och fascinerande djur.

För tillfället har 534 hajarter systematiserats i ordningar och familjer, men när året är slut har det sannolikt tillkommit några till. Nya arter upptäcks nämligen ständigt, inte minst i takt med att havsdjupen utforskas.
I David Bernvis nysläppta bok beskrivs majoriteten av dessa 534 arter med välskrivna texter och fina illustrationer.

David – som ofta hjälper Fiskejournalen med hajexpertis – forskar för närvarande på vithajar i Sydafrika och har tidigare utkommit med tre böcker.

Boken kan beställas här.

Hans Hällman

Olssons Fiske expanderar i Tibro

$
0
0

Genom att expandera och flytta hela verksamheten till nya lokaler påbörjar Olssons Fiske en ny epok. Satsningen i Tibro drar igång i höst och kommer att ge en butiksyta på över 1500 kvadratmeter. – Det här gör att vi kan öka sortimentet och vi är både stolta och glada, hälsar Nicklas Lundh, VD på Olssons Fiske. 

Olssons Fiske är idag en av Sveriges största återförsäljare av fiskeredskap och marinelektronik för sportfiske.
Höstens stora expansion av verksamheten, då företaget övertar fastigheten Elefanten i Tibro på drygt 10 000 kvadratmeter, ger bland annat en kraftigt ökad butiksyta.
– Förvärvet innebär, för vår del, att vi kommer kunna utöka vår butiksyta till minst 1500 kvm, vilket, till ytan sett, gör oss till Sveriges största Sportfiskebutik. Dessutom utökar vi samtidigt våra ytor för både e-handel och lager, som kommer innebära en smidigare, snabbare och effektivare order- och lagerhantering, meddelar Olssons Fiske i ett pressmeddelande.

Fastigheten Elefanten. Foto: Tobias Olsson

”Vi kommer bredda sportfiskeutbudet och i butiken kommer hela sortimentet att visas upp”

– Det här gör att vi kan öka sortimentet och vi är både stolta och glada. Vi kommer bredda sportfiskeutbudet och i butiken kommer hela sortimentet att visas upp. Vi har varit trångbodda och kommer inte längre att begränsas i inköpen, berättar Nicklas Lundh, VD på Olssons Fiske.

Hans Hällman

Störs torsken när du gasar?

$
0
0

Hur påverkas fiskar och andra djur av bullrande motorer från fritidsbåtar? Projekt 8-fjordar har intervjuat marinbiologen Mathias Andersson från Totalförsvarets forskningsinstitut.

Havsvikarna är nu fulla med båtar och få kanske funderar över hur motorerna påverkar livet under ytan. Men just den frågeställningen intresserar forskaren Mathias Andersson från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
I 8-fjordars podcast berättar han att både torskar och sandstubb förlitar sig på ljud under leken, och att akvarieförsök visar att mänskligt ljud potentiellt kan påverka alla livsstadier negativt, från parning till vuxen fisk. Men hur djuren påverkas i det öppna havet är svårare att studera, och spännande forskning är igång.

Lyssna på podavsnittet här.

Hans Hällman

Låga böter för laxsvindleri

$
0
0

En dansk fiskgrossist märkte om 174 ton lax från Polen så att den såg ut att komma från Danmark. Fisken exporterades därefter till Australien och inbringade en vinst på 793 000 danska kronor. Fusket avslöjades och den svindlande grossisten dömdes till 2500 kronor i böter, vilket är en bråkdel av vad åklagaren yrkade på.

Polsk lax inbringar ett lägre pris i Australien än dansk. Det valde det danska företaget Westcoast Seafood A/S att utnyttja på ett högst ohederligt sätt. År 2014 försågs 174 ton polsk lax med dansk kvalitetsmärkning i hopp om att svindleriet inte skulle avslöjas. Men det gjorde det. Vinsten av fusket uppgick till 793 000 danska kronor (1,14 miljoner SEK) och åklagaren yrkade på att Westcoast Seafood A/S, som gick i konkurs 2014, skulle bötfällas med motsvarande belopp. Det ansåg inte domaren som fastställde bötesbeloppet till 2500 danska kronor.

En skugga faller även över det polska yrkesfisket. Det aktuella året rapporterades nämligen en polsk laxfångst i Östersjön på endast 15 ton. Att den danska grossisten då kunde köpa 174 ton är minst sagt märkligt. Fisken ursprung är svår att säkerställa i efterhand men att den tjuvfiskats är inte osannolikt, särskilt som man vet att det polska tjuvfisket i Östersjön är omfattande.

Sportfiskarna har uppmärksammat situationen och laxexperten Glenn Douglas kommenterar den så här:

”Rimligen förekommer det fortsatt andra liknande svindlerier då man ännu inte kommit till rätta med det olovliga laxfisket inom EU”

– Olagligt fångad fisk förs i regel ut på marknaden via ompaketering och fusk med produktens ursprung. Det här kan alltså vara ett sätt att dölja ickerapporterade och falskrapporterade fångster. Rimligen förekommer det fortsatt andra liknande svindlerier då man ännu inte kommit till rätta med det olovliga laxfisket inom EU. Sportfiskarna hoppas att betydligt mer kännbara straff utdöms i liknande danska mål framöver.

Läs Ekstrabladets artikel här.

Hans Hällman

Båtar och bananer – sanningen!

$
0
0

Att bananen är den ”förbjudna frukten” ombord vet vi ju alla. Men hur kommer det sig att en till synes oskyldig liten gul frukt kan skapa sådana rubriker? Här har du fyra teorier!
Gord Pyzer på tidningen Outdoor Canada skrev i förra veckan en uppmärksammad artikel. Man kan säga att ämnesvalet i Gords text delar in oss sportfiskare i två läger; de som mer än gärna har bananer i båten och de som aldrig har bananer i båten. I artikeln berättar Gord om fyra olika teorier som kan ses som rimliga förklaringar till varför just bananen är den svartlistade sjö-frukten:

1.) Den första teorin tar oss ända tillbaka till 1700-talet. På den tiden transporterades bananer i knarrande, läckande och svintunga träskepp. Sägnen säger att ett av skeppen gick under med hela besättningen – det enda spår man såg efter olyckan var tusentals gula bananer som låg skvalpade på vattenytan.

2.) En annan teori sträcker sig också långt tillbaka i tiden. När man lastade ombord de stora banantunnorna så följde det även med en del objudna gäster såsom giftiga spindlar, ormar och andra skadedjur. Djuren trivdes alldeles utmärkt under däck i den fuktiga miljön. Under transporten blev besättningen terroriserade av dessa – ibland dödligt giftiga fripassagerare.

Under transporten blev besättningen terroriserade av dessa – ibland dödligt giftiga fripassagerare.

3.) En annan teori är att eftersom bananer snabbt blir dåliga så var man tvungen att skynda på transporterna för att helt enkelt kunna leverera färsk frukt. De skraltiga fartygen var tvungna att segla mycket snabbt vilket i sin tur ledde till att fiskarna ombord inte kunde fånga tillräckligt med mat till den svältande besättningen.

4.) Den mest trovärdiga förklaringen till att bananer för otur med sig är det faktum att bananer utsöndrar etylengas när de mognar. Etylengas gör att matvaror som förvaras i samma utrymme härsknar mycket fortare. Besättningen som ofta var ute på månadslånga transporter fick således all sin proviant förstörd.
Hursomhelst så kan någon av de fyra teorierna vara anledningen till att många sportfiskare, världen över, än idag väljer att lämna bananerna på land.

Hur gör du – tillåter du att bananer tas ombord på din skuta?

(Källa: Outdoor Canada)

Digitalt ytbete filmar huggen

$
0
0

Eco-Popper är en filmande popper som uppges vara världens första digitala bete. Uppkopplingen sker trådlöst till mobil eller platta så fort betet kommer i vattnet. Men glöm inte tafsen – prislappen ligger en bit över 200 dollar.

Kameran är placerad längst bak på betet och är försedd med en vidvinkellins. Poppern finns i 8 olika färger, väger 70 gram och är 11 centimeter lång. Elektroniken ska klara både salt- och sötvatten och den trådlösa räckvidden är 27 meter.

Läs mer om produkten här.

Hans Hällman


Krokad tjurhaj angriper kanot

$
0
0

Att fiska från vingliga kanoter är en utmaning för de flesta och inte blir det lättare om man krokar en fisk som plötsligt går till anfall. I en minst sagt gastkramande film på Youtube visas tjurhajens mäktiga kraftresurser – och dess hätska temperament!

Man bör tänka på att hajen i filmen är krokad och därför sannolikt stressad. Att hajar angriper båtar oprovocerat är mycket ovanligt.

Fakta: Tjurhaj (Carcharhinus leucas)
Tjurhajar känns igen på dess kraftiga och kompakta kroppsbyggnad. Honorna blir störst och kan nå en längd över tre meter. Arten trivs i varma och kustnära vatten och förekommer även i floder, vilket är högst ovanligt bland hajar. Inte sällan simmar de upp i grumligt sötvatten på jakt efter föda, och utgör då ett hot mot de flesta arter som kommer i dess väg. Därför kallas den även Zambezihaj.
Dessvärre skadas även badare ibland, och tjurhajen ligger trea på listan över de hajarter som flest gånger har attackerat människor. Samma lista toppas av vithajen och tigerhajen. Majoriteten av jordens drygt 400 hajarter har dock aldrig ens nafsat efter en människa, och de två största arterna – valjahen och brugden – är rent av planktonätare.
Mängder av tjurhajar dör varje år, inte minst på långlinor. Även sportfiske efter tjurhaj är populärt och tyvärr släpps inte alla tillbaka. Arten blir därför mindre vanlig och klassas i dag som ”nära hotad” av IUCN.

Hans Hällman

Vithaj chockar fiskare

$
0
0

Här ser du en fantastisk uppvisning av en krokad vithaj utanför den amerikanska östkusten. Förvånade turister kunde först se sin fångst ätas upp – och därefter syna en hoppande vithaj!

Den mäktiga uppvisningen ägde rum sex sjömil utanför Cape Cods milslånga sanddyner. Området har de senaste åren blivit hemvist åt allt fler vithajar och båtens kapten – Hap Farell – var nog den minst överraskade av hajens beteende – han har nämligen sett det tidigare!

Men aldrig förr har han filmat dramatiken, som mer för tankarna till makohajens spektakulära luftsprång.

Vithajen är fredad i området och bifångster måste befrias så snabbt och skonsamt som möjligt.

Hans Hällman

Håll koll på dina “hotspots”

$
0
0

Med en Garmin Tactix Charlie runt handleden behöver du inte vara orolig för för att du ska missa något. Multisportklockan har både GPS och GLONASS-mottagare, topografiska kartor pulsmätare och 46 inbyggda appar.
När du parat ihop Charlie med en kompatibel smartphone kan du ta emot samtal, SMS, e-mail, kalenderaviseringar och notifikationer direkt på handleden. Infattning och bakre kåpa i titan, beläggning i Diamond Like Carbon (DLC), knappar i rostfritt stål och 1,2” skärm i safirglas. Men det bästa av allt, du vet alltid var du är och kan markera “hot spots” eller var du ställt bilen med mera. Spana in Charlie!

Cirkapris från: 7999 kronor

Mer info: www.garmin.com

Del 1: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

$
0
0

Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske – först ut är vattenkraften.

Är det nya lagförslaget om vattenkraften tillräckligt bra eller behövs mer långtgående åtgärder för att skydda fiskens vandringsvägar?

CENTERPARTIET

Vi står bakom energiöverenskommelsen och förslaget om nya miljöprövningar på vattenkraft. Förslaget innebär att all vattenkraft ska prövas, få moderna tillstånd och vidta åtgärder som fisktrappor, justera tappning med mera. Samtidigt ska tillgången på förnybar el värnas och regelkrånglet minska.

KRISTDEMOKRATERNA

Det är viktigt att skapa fria vandringsvägar, inte minst för ålen, vars bestånd har minskat kraftigt på grund av vattenkraften. I diskussioner med energiöverenskommelsen övriga partier försöker vi hitta en balans mellan fiskens vandringsvägar och vattenkrafts-, kulturmiljö- och andra intressen.

LIBERALERNA

Det är bra att all vattenverksamhet ska ha moderna miljötillstånd enligt miljöbalken och att tillståndsprocesserna blir effektiva. Vi behöver konkreta åtgärder och inte långdragna processer. Arbetet behöver dock utvidgas till övriga dammar och vandringshinder som inte är kopplat till elproduktion.

MILJÖPARTIET

Vår nya lag är ett historiskt genombrott. Äntligen ska det göras en modern miljöprövning av vattenkraften, efter årtionden av debatt. Nu ska alla kraftverken leva upp till miljöbalkens krav. Nu ska vandringsvägar och andra miljöåtgärder genomföras. Sedan får vi utvärdera och se om mer krävs.

MODERATERNA

Vi står bakom den energipolitiska överenskommelsen som innebär att Sverige ska ha moderna miljökrav på svensk vattenkraft. Vattenkraftens utbyggnad ska främst ske genom effekthöjning i befintliga verk med moderna miljötillstånd.

SOCIALDEMOKRATERNA

Förslaget bygger på fem partiers överenskommelse och är ett viktigt steg ifråga om balans mellan vattenkraftens nyckelroll i elsystemet och anpassning till moderna miljökrav. Anläggande av vandringsvägar, minimitappning och anpassade flöden är villkor som kan bli aktuella i tillståndsprövningen.

SVERIGEDEMOKRATERNA

Sverigedemokraterna vill i socialkonservativ anda harmoniera miljöbefrämjande åtgärder med kulturell hänsyn och industriella intressen. Mer långtgående åtgärder på detta område ställer vi oss inte bakom.

VÄNSTERPARTIET

Vänsterpartiet välkomnar lagförslaget, men det kommer att behövas större insatser för att säkerställa den biologiska mångfalden och vandringsvägar för fisk. Därför har vi lämnat in en motion med förslag till förbättringar.

Anti-skatbo-tricket!

$
0
0

Alla som fiskar med multirulle har varit med om det. Överslaget, professional overrun eller som vi ofta säger – skatboet. Man kan stå där i timtal, oftast när fisket är som hetast och försöka hitta rätt linände att dra i. Oftast slutar det med att saxen eller kniven får göra sitt. Nu finns det en enkel lösning på problemet. Se filmen här nedan.

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live