Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Svårare att avslöja tjuvfisket efter ål

$
0
0

Den utsatta ålen tjuvfiskas fortfarande längs den svenska kusten. Hittills i år har Havs- och vattenmyndigheten beslagtagit 56 ryssjor bara i Blekinge. Men tjuvfiskarnas metoder har ändrats och fisket bedrivs nu djupare än tidigare. Dessutom göms utrustningen bättre.

Den senaste månaden har Havs- och vattenmyndigheten storsatsat på att avslöja olagligt fiske efter ål, en art som är starkt hotad. 56 ryssjor har hittills beslagtagits i Blekinge och inget tyder på att tjuvfisket har minskat. Däremot har tjuvfiskarnas metoder ändrats, så det nu är svårare att upptäcka den olagliga utrustningen. Ryssjorna göms bättre och läggs ofta djupare. Dessutom misstänker myndigheten att även annan utrustning används för att fånga den utsatta ålen.

”Flöten används inte längre i samma utsträckning”

– Flöten används inte längre i samma utsträckning. Vi har också indikationer på att man använder andra redskap, som grimgarn till exempel, säger Björn Stührenberg på Havs- och vattenmyndigheten, till SVT Blekinge.

Läs mer och se inslaget här.

Hans Hällman


Rekordstor fenknot fångad

$
0
0

Mitt i sommarvärmen slår Peter Kristiansson till med en fenknot av sublima dimensioner. Fisken fick den krönta våren att ticka upp till hela 1466 gram, drygt fyra hekto mer än Mikael Jeffbergs svenska rekord!

Idag, tisdagen den 24 juli, fiskade Peter Kristiansson från skeppare Kenneth Bjällqvist båt i artrika Öresund. Fisket efter slätvar och piggvar hade gått trögt när kompisarna valde att driftfiska på mindre än tio meters djup. Plötsligt får Peter ett kraftigt napp på sin sillstrimla och först funderar herrarna på om det kan vara en bättre rödspätta. Men när fisken närmar sig ytan med sina vackert utspärrade fenor ser de att det tveklöst rör sig om en riktigt stor fenknot.
På ett gungande hav vägs fisken först till ca 1,5 kilo, alltså långt över fjolårets rekordnotering på 1030 gram. Fisken transporteras sedan till en krönt våg på land som visar 1466 gram. Längden var 51 centimeter.

Vi lyfter på hatten för en verklig drömfångst av ädlaste sort och ett nytt potentiellt svenskt sportfiskerekord!

Storhugg gav gäddbad

$
0
0

Emma Bäcker Håkonsen håller vad hon lovar – om en stor gädda högg skulle hon slänga sig i vattnet. Och visst blev det så. – Det var fantastiskt! Men min fiskekompis tyckte nog att jag var galen, hälsar hon.

Att bada med sina storfångster är inget nytt för den hängivna sportfiskaren och fiskejournalisten Emma Bäcker Håkonsen. Hon har delat vatten med både karpar och arapaimor, men det var först i förra veckan som premiärdoppet med en gädda togs.
Upprinnelsen kom redan i båten på väg till fiskeplatsen.
– Min kompis och jag skulle fiska abborre på lätta grejer i en sjö där jag visste att det fanns riktigt stora gäddor. Utan större baktanke sa jag att om någon av oss får en riktigt fin gädda så måste man bada med den. Min kompis skrattade och ingen av oss trodde nog att det skulle bli aktuellt, berättar Emma.

Men det blev det i allra högsta grad. När Emma lät sin jigg studsa ner längs en brant small det på ordentligt.

”Det var en skön känsla att hålla den i vattnet och det märktes att den hade mycket krafter kvar”

– Det var en riktig kul upplevelse på lätt utrustning. När gäddan kom in till båten var det bara att slänga sig i vattnet. Den var 111 centimeter lång och lugn och fin när den krokades av. Det var en skön känsla att hålla den i vattnet och det märktes att den hade mycket krafter kvar. När jag släppte taget gav den sig snabbt iväg med några kraftiga stjärtslag, berättar Emma.

– Får jag något stort kan det absolut bli fler bad. Kanske blir det med en abborre nästa gång.

Foto: Emma Bäcker Håkonsen

Hans Hällman

Solabborrar i Kungsbacka – damm kan tömmas

$
0
0

Den främmande arten solabborre har konstaterats i en damm i Anneberg och i en närliggande bäck som mynnar i Lillån. Efter inventering i förra veckan diskuteras nu tömning av dammen för att förhindra ytterligare spridning.

I förra veckan skrev vi om att solabborrar – en populär akvariefisk med rötter i Nordamerika – hade etablerat sig i en damm i Gränna. Dammen tömdes, vilket förhoppningsvis stoppade artens utbredning i området.
Ungefär samtidigt inkom fångstrapporter från en damm i Anneberg i Kungsbacka kommun. I förra veckan gjordes en inventering och man kunde snabbt konstatera att tillgången på solabborre var riklig. Exemplar har även hittats i en närliggande bäck och oro finns för att arten sprider sig ytterligare.

”Det verkar som att fisken förökar sig snabbt”

– Det verkar som att fisken förökar sig snabbt, så vi skulle gärna vilja få bort den. Det alternativ som är mest aktuellt är att med hjälp av pumpar tömma dammen på vatten. Vi skulle gärna vilja få det gjort i sommar eftersom det finns en spridningsrisk. Att det är torrt och låg vattennivå underlättar vid tömning, säger länsstyrelsens länsfiskekonsulent Björn Fagerholm till Norra Halland.

Björn Fagerholm tror att solabborrarna kan ha levt i dammen i många år. Hur de kom till dammen går inte att veta, men en tänkbar förklaring är att de släppts ut från något akvarium och snabbt funnit sig tillrätta.

Spridning av invasiva arter är olagligt och kan allvarligt hota den biologiska mångfalden. I våras presenterade regeringen en rad lagförslag för att minska problemet.

Läs mer om solabborrarna i Kungsbacka här.

Hans Hällman

 

Norrländsk drömdubbel i Sommargäddan

$
0
0

Nicklas Hallnor och Magnus Ranberg slog nyligen till med var sin drömgädda under ett gemensamt fiskepass. Fiskarna mätte 130 respektive 124 centimeter och ger ACWA Fishing en rekordledning i årets Sommargäddan.

Teamkompisarna Nicklas Hallnor, Magnus Ranberg och Viktor Sundkvist i ACWA Fishing har de senaste åren radat upp imponerande gäddor. Några av dessa bidrog till att de vann fjolårets Sommargäddan – och därmed kammade hem en fullutrustad Scandica 370 ALU med ett Axiom 7 RV från Raymarine.

I år – med drygt en månad kvar av kvaltävlingen – har de tre vännerna redan lyckats slå tävlingsrekord med ofattbara 613 centimeter

Då nådde teamets fem längste gäddor en totallängd på 598 centimeter. I år – med drygt en månad kvar av kvaltävlingen – har de tre vännerna redan lyckats slå tävlingsrekord med ofattbara 613 centimeter. Det ger en ledning över totaltvåan – Another one bites the bait – med hela 28 centimeter.
Teamets två längsta gäddor i årets tävling fångades under ett och samma pass. Den ena var 124 centimeter lång och fångades av Magnus Ranberg. Toppfisken – på hela 130 centimeter – hade Nicklas nöjet att tampas med.
Snacka om glödhett sommarfiske!

Magnus bredhuvade best mätte 124 centimeter. Foto: ACWA Fishing

Nicklas med teamets toppfisk som gav 130 sköna centimetrar till den sammanlagda totallängden. Vågen stannade på 13,18 kilo. Foto: ACWA Fishing

Om något team ska kunna stoppa ACWA Fishing från att knipa förstaplatsen i zon Norr behövs en närmast osannolik slutspurt. Men allt är förstås möjligt och det blir ytterst spännande att följa de fem zonkvalen fram till 26 augusti. Därefter väntar en spännande holmgång mellan de högst placerade zonteamen innan årets slutsegrare kan koras.

”Det kommer bli en rysare till final 1-2 september med tio av Sveriges bästa fisketeam”

– Det kommer bli en rysare till final 1-2 september med tio av Sveriges bästa fisketeam, hälsar tävlingens arrangör Daniel Lovestedt från TheBig5.

Läs mer om Sommargäddan här.

Hans Hällman

Ombytta roller – hajen blir en munsbit

$
0
0

Att hajar kan attackera fisk som fångas på spö finns det många exempel på. Men ibland är rollerna ombytta och hajen blir till byte. Det fick en grupp fiskare nyligen erfara utanför Floridas kust när en meterlång haj slukades av en Goliath grouper!

Det mäktiga skådespelet utspelades i Everglades och visar varför Goliath grouper – en havsabborre som kan väga uppemot 400 kilo –  är en av de tropiska revens mäktigaste rovdjur. I filmklippet kan man höra att skepparen förstår vad som är på gång när den väldiga skuggan närmar sig. ”Watch this”, hinner han säga innan den blixtsnabba attacken sätts in.

Enligt Fox News slet sig havsabborren kort efter att klippet slutar. Och det var nog lika bra – Goliath groupers är fredade i Florida sedan 1990 och måste varsamt krokas av i ytan om de fångas.

Läs mer här.

Hans Hällman

Gigantiska flundror från Å

$
0
0

Perfekta förhållanden och 27 hängivna flundrafiskare var en lyckad kombination i nordnorska Å. Mängder av storväxta hälleflundror kom upp och veckans toppfisk mätte hela 220 centimeter!

Har du lust att någon gång i livet få uppleva krafterna från en riktigt stor hälleflundra? I så fall kan det vara en god idé att rikta blicken mot Nordnorge. Sommarsäsongen brukar vara glödhet och den gångna CWC-veckan i Å – då 27 duktiga fiskare gjorde en gemensam satsning från Nordic Sea Anglings camp – levde upp till förväntningarna om ett nordnorskt drömfiske.

Flundrorna var verkligen på hugget och bjöd på härliga kamper med adrenalinpåslag och skrikande rullar. Redan på premiärdagen fick Eino Palokangas uppleva ett våldsamt hugg och tvärstum lina. Kampen blev stenhård och avslutades med att han och kompisarna kunde säkra en mäktig flundra på hela 213 centimeter. Fisken återfick förstås friheten och gav sig snabbt ner mot djupet igen.

Eino firar fångsten med ett bad. Foto: Tomas Szalai

Einos fångst innebar ett nytt årsbästa på Å – som dock inte skulle bli långvarigt. Eira Juntunen fick nämligen ett drömhugg av en väldig fisk som mätte 218 centimeter.

Även Eira tog ett dopp med sin drömfångst. Foto: Stefan Trumstedt

Men inte heller den skulle bli resans största. Kort därefter betvingade Christoffer Lindgren en majestätisk pjäs på hela 220 centimeter.

Christoffer Lindgren och hans far beundrar den massiva flundran på 220 centimeter. Foto: Nordic Sea Angling

Fiskelycka! Foto: Nordic Sea Angling

Stort grattis till dessa och alla andra fantastiska flundror från vackra Å!

Läs mer här.

Hans Hällman

Göshugg i Artjakten

$
0
0

Den populära sommartävlingen Artjakten ångar på för fullt och den senaste veckan har närmare hundra nya anmälningar inkommit. Det varma vädret påverkar rapportflödet och gös – denna klassiska sommarfisk – anmäls flitigt.

En effektiv metod för att fånga gösen är trolling på sommarkvällarna. Det visste Ida Magnusson från Torslanda och under ett kvällspass på sjön Mjörn lyckades hon landa två granna gösar.

Än finns det gott om tid i tävlingen så fortsätt fiska och anmäl era fångster.

Och passa på att ta gösen nu när kvällarna är varma och gösen jagar aktivt!

Här anmäler du din fisk och här kan du följa rapporteringen.


Laxar i Örekilsälven dör i värmen

$
0
0

Ett stort antal laxar har de senaste veckorna hittats döda i Örekilsälvens varma vatten. Samtliga har varit allvarligt drabbade av svampangrepp och nu har flera sträckor stängts av från fiske.

Den svenska extremhettan drabbar fisken hårt på många platser. I Örekilsälven i Munkedal är situationen allvarlig och död och sjuk fisk med svampangrepp är en vanlig syn i det varma vattnet.
– Vi har tagit upp ett 30-tal men vi har sett fler. Jag tror att det är minst 100 fiskar som dött redan, säger Stefan Rönnberg från Nedre Örekilsälvens Fiskevårdsområdesförening till Fiskejournalen.

”Många av laxarna vi plockat upp är honor på mellan 8-12 kilo. Det är förstås inte bra för beståndet”

– Många av laxarna vi plockat upp är honor på mellan 8-12 kilo. Det är förstås inte bra för beståndet.

Även naturfotografen Ingemar Pettersson är starkt påverkad av situationen i Örekilsälven.

”Det skär i hjärtat när man går längs vattnet”

– Det skär i hjärtat när man går längs vattnet. Stora laxar plågas och dör. Det är förfärligt, säger han till Fiskejournalen.

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

På grund av den allvarliga situationen råder det fiskeförbud runt Stenbron i Pool 26 och 27, där vattnet är grunt och där kallt och syrerikt vatten saknas. Förbudet inträdde den 16 juli och gäller tills vidare.

Lyssna på inslag från P4 Väst här.

Läs mer på SVT Väst här.

Hans Hällman

Ny megahaj för Mikael Åkesson

$
0
0

Riktat djuphavsfiske efter stor håkäring i Andfjorden kan verklige ge utdelning. Se bara på storfiskaren Mikael Åkesson som nyligen fångade sin andra jättehaj på kort tid. Den här gången uppskattades vikten till 863 kilo!

Vi skrev nyligen om Mikaels makalösa häkäring på 1050 kilo som han fångade i Andfjorden i närheten av Nordic Sea Anlings camp i Risøsundet. Fisken var den tredje största som någonsin spöfångats och Mikael fick sannerligen kämpa för att få upp den från brådjupet.

Några dagar senare var det dags för nya försök, trots att en stark vind försvårade fisket. Båten ankrades upp och större delen av den 1400 meter långa ankarlinan kom till användning. Mikaels djuphavstackel skickades ner och väntan på ett nytt storhugg blev inte lång. Snart kände han en enorm tyngd i linans andra ände och med full kraft pumpades det mäktiga rovdjuret upp från botten. 50 minuter senare vältrade sig en grandios håkäring i ytan och kort därefter låg den säkrad vid båten. Hajens längd mättes till 396 centimeter och omkretsen var 274 centimeter. Enligt en tabell bör vikten då ha varit 863 kilo.

Innan hajen fick simma vidare noterades ett märke på den väldiga kroppen. Det visade sig att hajen hade fångats, märkts och återutsatts två år tidigare. Sedan dess hade den vuxit sex centimeter.

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Läs mer om fångsten här.

Hans Hällman

ABU-fantast ”kom till himlen”

$
0
0

Wayne Real från Australien har ägnat stor del av sitt liv åt att samla ABU-produkter. Nyligen gick en dröm i uppfyllelse då han besökte Svängsta – företagets vagga. – Jag har kommit till himlen, säger han till P4 Blekinge.

Många sportfiskare har ett alldeles speciellt förhållande till ABU. Det gäller inte minst Wayne Real, som köpte sitt första ABU-bete 1965. I hans hemstad i Queensland fanns då tre beten att lägga veckopengen på – Toby och wobblerna Hi-Lo och Killer.
Något senare blev Wayne ägare till en Ambassadeur 6000 och då väcktes en passion för ABU som varar än i dag. Samlandet tog fart och nu äger han omkring 4000 ABU-produkter. De flesta tillverkades under 1940- till 1980-talet och i reportaget från P4 Blekinge berättar Wayne att han aldrig sålt en ABU-produkt. Dubbletter ges hellre bort till nära vänner.

Lyssna på inslaget här.

Se delar av Waynes imponerande samling här.

Hans Hällman

Oljeutsläpp utanför Västervik – Kustbevakningen varnar

$
0
0

Det grundstötta fraktfartyget Makassar Highway kanade loss i morse och insamlad olja spreds i havet. Allmänheten varnas nu, då utsläppet delvis består av giftig tjockolja. – Vi gör nu allt vi kan för att förhindra att oljan når land, säger Kustbevakningens räddningsledare Roger Gebauer.

Fraktfartyget Makassar Highway grundstötte för en dryg vecka sedan och länsar utplacerades för att läckande olja inte skulle spridas. Men det har den gjort nu, sedan fartyget i morse blåste av grundet.
– När fartyget oplanerat kom av grundet, tog den med sig delar av våra skyddande länsor. Det är oljan som låg innanför länsorna som vi nu arbetar med att sanera, säger Kustbevakningens räddningsledare Roger Gebauer.

Olja som fångats upp av länsarna har nu spridits i havet. Foto: Kustbevakningen

”Vi gör nu allt vi kan för att förhindra att oljan når land”

– Vi gör nu allt vi kan för att förhindra att oljan når land. Väderförhållandena de kommande dygnet är gynnsamma för oss men enligt våra driftprognoser rör sig oljan västerut mot land, säger Roger Gebauer.

Hur mycket olja det rör sig om är inte fastställt. Däremot vet man att en del av oljan är giftig tjockolja. Den allvarliga situationen gjorde att man valde att gå ut med ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten.

”Vi uppmanar allmänheten att inte komma i kontakt med oljan och den påträffas i vattnet eller på land”

– Vi uppmanar allmänheten att inte komma i kontakt med oljan och den påträffas i vattnet eller på land, säger Roger Gebauer.

Enligt Kustbevakningen är det skärgården runt Loftahammar upp till Valdemarsvik som löper störst risk att drabbas av oljan.

Läs mer här.

Hans Hällman

Avtal gynnar vildlax i Vindelälven

$
0
0

Stiftelsen för Östersjölaxen har med hjälp av näringslivsprofilen Jan Wejdmark slutit ett avtal med en yrkesfiskare i Vindelälven. Avtalet går ut på att fiskaren kompenseras för att avstå från fiske med laxfällor under tre år i älvens fredningsområde.

Flera svenska vildlaxälvar har utvecklats positivt den senaste tioårsperioden, med fler återvändande laxar och förbättrad återväxt. Utvecklingen i Vindelälven, som är en nationalälv och ett biflöde till Umeälven, har däremot gått sämre. Ändå bedrivs yrkesfiske med tio fällor i fredningsområdet, via dispenser som utfärdats av Länsstyrelsen. Fällorna fångade i fjol 3011 laxar, en skrämmande hög siffra eftersom Vindelälvens totala laxvandring uppgick till 4100 individer.

”Vi anser att uttaget av Vindelälvslax är alldeles för stort och i dagsläget äventyrar hela beståndets framtid”

–  Vi anser att uttaget av Vindelälvslax är alldeles för stort och i dagsläget äventyrar hela beståndets framtid, säger Thomas Johansson, verksamhetschef för Stiftelsen för Östersjölaxen.

Ett sätt att minska fisketrycket har nu åstadkommits genom en överenskommelse mellan Stiftelsen för Östersjölaxen och en enskild yrkesfiskare, som har dispens för två av fällorna i fredningsområdet. Yrkesfiskaren avstår från fällfiske under tre år, vilket lär ge ett ordentligt lyft för laxen eftersom de nu inlösta fällorna fångade 861 laxar i fjol.

”På det här sättet hjälper vi Vindelälvslaxar tillbaka till lekbottnarna, så de kan föra det unika beståndet vidare”

–  Tack vare ett gott samarbete har vi slutit en viktig överenskommelse som direkt kommer att gynna utsatta Vindelälvslaxen. På det här sättet hjälper vi Vindelälvslaxar tillbaka till lekbottnarna, så de kan föra det unika beståndet vidare, säger Thomas Johansson.

Yrkesfiskarens ekonomiska kompensation säkrades tack vare generöst bidrag från näringslivsprofilen Jan Wejdmark.

”Vindelälven skulle kunna vara en av världens laxrikaste  älvar”

– Under åren har jag engagerat mig för att utveckla norra Sveriges inland. Vindelälven skulle kunna vara en av världens laxrikaste  älvar. Med ett livskraftigt laxbestånd som grund kan vi verkligen utveckla bygden genom att skapa möjligheter för besökare att uppleva den här fantastiska fisken, säger Jan Wejdmark.

Jan Wejdmark tittar på en Vindelälvslax i fiskvägen genom Stornorrfors kraftverk. Foto: Stiftelsen för Östersjölaxen

Läs mer här.

Hans Hällman

Ålyngel sätts ut av 8-fjordar

$
0
0

I morgon och på onsdag sätter 8-fjordar ut ålyngel på tre platser i den bohuslänska skärgården. Allmänheten välkomnas och totalt får en halv miljon ålar en ny start på livet.

Insatsen utförs för åttonde året i rad och syftar till att stötta den akut hotade ålen, som har en minst sagt komplicerad livscykel.
Ålen föds och fortplantar sig i Sargassohavet och spenderar däremellan livet i mer nordliga vatten, bland annat i Sverige. Invandringen har dessvärre minskat kraftigt sedan 1970-talet och för dem som kommer hit är dödligheten hög. Ett allvarligt hot kommer från kraftverkens turbiner när ålen vandrar i rinnande vatten.

8-fjordars ålutsättning görs i samverkan med bland annat Havs- och vattenmyndigheten i programmet Krafttag ål. Förhoppningsvis kommer många av de utsläppta ålarna att växa till sig och så småningom återvända till deras födelseplats i Sargassohavet.

Utsättningarna kan ses på följande platser:

Tisdag, 31 juli
10:00 i Lökebergs kile (Kungälv) och kl. 12:00 vid Rossön (Orust)

Onsdag 1 augisti
10:00 i Myggenäs hamn (Tjörn)

Läs mer om projekt 8-fjordar här.

Hans Hällman

Tjuvfiskad ål – inget hinder för rökerier

$
0
0

En rundringning som SVT Blekinge har gjort visar att länets rökerier inte bryr sig om hur ål som inlämnas är fångad. I samtliga fyra fall var man välkommen att lämna in sin fångst även utan yrkeslicens – helt på tvärs mot gällande regler.

Vi skrev nyligen om att tjuvfisket efter ål ångar på i Blekinges skärgård. Och tydligen tycks den tjuvfiskade fångsten vara enkel att lämna in för rökning, trots att rökerierna är skyldiga att kontrollera både licens och fångstplats. När SVT Blekinge ringde upp fyra rökerier i länet var alla villiga att ta emot ål utan att ställa frågor om hur fisken fångats. I ett av fallen berättade rent av reportern att ålen fiskats ”till husbehov”. Inte ens det medförde några som helst hinder.

”De ska kontrollera att den ål de röker är fiskad på rätt sätt och på rätt ställe”

– De bryter i så fall mot sitt verksamhetstillstånd. De ska kontrollera att den ål de röker är fiskad på rätt sätt och på rätt ställe, säger Håkan Anderberg på länsstyrelsen till SVT Blekinge.

Hotad art. När ålens akuta situation inte prioriteras – och kontrollsystemen inte fungerar – blir risken för överfiske naturligtvis stor. Foto: Tobias Dahlin

Fakta: Europeisk ål (Anguilla anguilla)
Den europeiska ålen tillhör ett enda bestånd och hotas av utrotning. Antalet ålar har minskat med över 95 procent sedan 1980-talet. Sedan 2007 råder ett generellt fiskeförbud i Sverige, förutom för de yrkesfiskare som har särskild licens att fånga ål. Om man av misstag fångar en ål skall den släppas tillbaka.

Läs mer och se inslaget på SVT Blekinge här.

Hans Hällman


Filmat drömhugg från Lappland

$
0
0

När Lenny Nilsson skickade iväg sitt skeddrag över den lappländska sjön var målet att locka en storgädda till hugg. Men fisken han krokade väckte ingen större uppståndelse – förrän en fantastisk abborre visade sig i ytan! Att hela härligheten filmades gör ju inte saken sämre.

Lenny och vännerna Albin Jönsson och David Andersson hade sträckkört från halländska Ullared till den lappländska vildmarken i jakten på gädda.
I en av sjöarna hade fisket varit fantastiskt – med 17 landade gäddor på fyra timmar – så den fick förnyat förtroende när halva veckan hade gått. Men vädret hade slagit om sedan sist och gäddorna var plötsligt svårtrugade. Däremot fick solen tydligen fart på en av sjöns megaborrar – för i ett av kasten sög det tag i Lennys åtta centimeters Rapala Minnow Spoon.
– Jag trodde först att det var en mindre gädda. Men sen kände jag rycken och funderade på om det kunde vara en abborre, berättar Lenny.

Och visst var det så. När fisken visade sig i ytan blev det fart i båten. Det kan man se på den film som nu lagts upp på Youtube. Och inte minst höra!

Abborren var 50,5 centimeter lång och tvingade ner vågen till 1,88 kilo. Därmed höjde Lenny sitt personbästa och fick ett härligt minne till den långa bilresan hem.

Foto: Lenny Nilsson

Stort grattis till en fantastisk fisk!

Hans Hällman

101-åring fick megalax

$
0
0

Odd Borlaug fyllde hundra år i fjol men fiskar ändå på för fullt. Igår fick han en mäktig lax på nästan 16 kilo!

En hög ålder behöver inte vara ett hinder från att fiska. Se bara på Odd Borlaug som ofta testar fiskelyckan i norska älven Vikla, där en del av sträckan anpassats för gångbesvärade. I fjol – då han fyllde 100 år – kom han in i Morten Jacobsens sportfiskebutik för att köpa ny utrustning. Det gav snabbt utdelning och snart kunde han lyfta upp en fin lax på 4,2 kilo.
Men gårdagens fantastiska fångst satte ännu större press på grejerna. Fisken högg på en kopparfärgad Möresilda på 27 gram och stack iväg i flera våldsamma rusningar.

Morten Jacobsen kom ner till vattnet när han hörde att Odd fått på något riktigt stort. Han såg då att fisken var urstark och höll på att tömma rullen flera gånger.

– Det blev lite tungt för Odd så han fick hjälp att få in laxen efter ett tag. Det tog nog omkring 40 minuter att få laxen på land, berättar han för Fiskeavisen.no.

Fisken var 116 centimeter lång och vägde 15,8 kilo.

Läs mer om fångsten här.

Hans Hällman

Över 300 deltagare i Artjakten

$
0
0

Med en månad kvar av sommaren har över 300 barn och ungdomar anmält sina fångster från sommarlovet till Artjakten. Över 70 olika arter har landats men augusti, den kanske mest intressanta månaden, återstår!

En som rapporterat en spektakulär fångst är Anton Krantz från Mölnlycke. Han berättar stolt om sin största fisk hittills  – en abborre på 1,1 kilo och 42 centimeter som högg när han agnade med en liten mört.

”Min första riktigt fina fångst denna sommar och min absolut största fisk någonsin!”

– Jag har aldrig fiskat med riktig fisk på kroken, så jag tänkte att jag får väl prova att kasta ut en gång med en liten mört jag precis fångat på blank krok. Det räckte. På första kastet fick jag den här abborren! Min första riktigt fina fångst denna sommar och min absolut största fisk någonsin!” säger Anton.

Samtliga nya som nu anmäler en fisk till tävlingen får en fin multiwear buff från Sportfiskarna. Chansen finns dessutom att vinna en massa fina priser från Abu Garcia.

För de tio som fångar flest antal arter, den som fångar flest arter i sötvatten och den som fångar sommarens häftigaste fisk väntar extra fina priser!

Hans Lindqwist

Stort hajsläpp i Gullmarsfjorden

$
0
0

Måndagen den 6 augusti är det dags för årets stora hajsläpp i Lysekil. Småfläckiga rödhajar som fötts upp på Havets hus kommer då att ta sina första vilda simtag i den närliggande hamnbassängen. Förhoppningsvis kan de märkta hajarna leva länge och kanske rent av bidra till mer kunskap om artens liv i svenska vatten.

Visste du att 16 hajarter har rapporterats i Sverige? Flera av dessa är tillfälliga gäster medan andra lever här mer permanent. En art som tycks trivas längs den svenska västkusten är den småfläckiga rödhajen.

Havets hus har släppt ut småfläckiga rödhajar sedan 2002 och i år får rekordmånga hajar simma ut i Lysekils hamnbassäng. Innan hajarna släpps ut märks de med en numrerad plastbit. På så sätt kan hajar som hittas eller fiskas upp ge värdefull information om rödhajens liv. Tack vare märkningen vet forskarna att hajarna kan simma ända till Norge och bli minst 14 år gamla.

Hajarna som släpps ut är omkring tre år gamla och snart könsmogna. Foto: Havets Hus

Om du råkar fånga en rödhaj med ett märke så ska fångsten rapporteras till Havets hus. Och glöm inte att returnera fisken – rödhajen är fridlyst i Sverige.

Årets stora hajsläpp går av stapeln den 6 augusti i samband med Västerhavsveckan.
Släppet startat klockan 14.00 och lär även i år bli en riktig folkfest.

Hajsläppet är en del i Havets hus bevarandeprojekt.
Det omfattar även andra arter som knaggrocka och havskatt.

Hans Hällman

Kissa inte i havet!

$
0
0

Att kissa i havet kan ge oväntade konsekvenser. Näringsämnen i urinet kan nämligen få cyanobakterier att stortrivas.

Den extrema sommarvärmen får många att svalka sig längs kustens stränder. I ett inslag i P1 Morgon framgår det att en del badare samtidigt passar på att kissa i vattnet. Men det är ingen bra idé nu när vattnet är så varmt, menar marinbiologen Lena Kautsky. Kisset kan nämligen få fart på algernas tillväxt eftersom urinet innehåller fosfor vilket algerna behöver. Det här gäller inte minst för cyanobakterier som nu blommar kraftigt på många håll.

– I min värld skulle det vara väldigt mycket bättre, speciellt den här varma torra sommaren om man gick upp på land och gick bakom en buske och vattnade en liten växt, säger Lena Kautsky till P1 Morgon.

Läs mer och hör på inslaget här.

Hans Hällman

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live