Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Två megagäddor från Siljan

$
0
0

Gäddfiskarna i team Wikfishing gjorde under sommarens sista dagar en satsning i välkända Siljan. Fisket resulterade i två riktiga monstergäddor. Här kommer Johannes och Dannes berättelse.

Trolling efter storgädda var metoden och platsen välkända storsjön Siljan. Dimman ligger tät. Under vårt första ”Stop’n go” dyker två av spöna. Helt plötsligt kämpar båda Johannes och jag med varsina bättre fiskar. Dessvärre blev lyckan kortvarig då båda fiskarna beslutar sig för att abrupt kliva av. Tomhet. Det enda som hördes var vågornas hamrande mot skrovet och fyrtaktarens dova morrande. Vi skulle dock inte behöva vänta länge, då redan den andra fiskeplatsen visade sig förändra allt.

Helt plötsligt kämpar båda Johannes och jag med varsina bättre fiskar.

Väl framme vid den andra fiskeplatsen bromsar vi ena spösidan och ett spö dyker. Johannes är snabb med mothugget och vi förstår alla att vi fått en andra chans. Johannes gormar med allvar i rösten att gäddan är stor, på riktigt stor. Givetvis är jag inte sen med att skoja om att gäddorna är starka här, det är du är inte van vid hemma – Johannes kontrar:
– De här är nåt annat. Inte den vanliga tyngden från metergäddorna. Måtte vi åtminstone få se den!
Johannes lyckas få in lite lina, meter efter meter. Fisken närmar sig båten, plötsligt ser vi en skymt av henne ett tjugotal meter akter över. Alla förstår nu att det är stor fisk det handlar om. Efter en 15 minuter lång och nagelbitande fajt ligger den väldiga fisken i håven. Lyckan är total. Fisken mäter hela 129,5 centimeter.

– De här är nåt annat. Inte den vanliga tyngden från metergäddorna. Måtte vi åtminstone få se den!

Senare. Jag hade precis tagit in alla beten och satt ut tre nya. Jag ser hur planerboard-linan sträcker sig och hur linutlösaren släpper taget om huvudlinan. Ett tjutande ljud och spöt dyker. Jag slänger mig efter spöt och gör ett resolut mothugg.

Jag ser hur planerboard-linan sträcker sig och hur linutlösaren släpper taget om huvudlinan.

Fisken svarar med en stenhård rusning som tvingar mig aktör över mot relingen. Jag lättar lite på bromsen och fisken gör några längre rustningar. Efter en tuff fajt omsluts fisken av håvnätet – hela besättningen skriker av lycka. Efter en snabbare avkrokning mäts fisken till otroliga 120 centimeter. Vi summera en minst sagt lyckad satsning – snudd på 250 centimeter gädda fördelat två fiskar är inte dåligt.

/Daniel Englund & Johannes Kaunisto

4
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Följ Wikfishing på Instagram.

Fiskejournalen tackar och bockar för en spännande fiskestory och langar över ett rungande grattis till de duktiga sportfiskarna i Wikfishing!


Storöring tömmer rullen

$
0
0

Hur många drömmer inte om att få en fisk som tömmer hela rullen på lina? Kolla in det här videoklippet som får varje fiskare att bli upphetsad.

Nils Jørgensen har laddat upp ett videoklipp från fisketuren då drömöringen tog hans torrfluga… Bered dig på rulltjut!

Den stora öringen vägde 9,6 kilo och inte nog med att den tömde rullen på 30 meter fluglina – den drog även ut 140 meter backing under drillningen. Wow, det är vad vi kallar fajt!
Anders Holm

 

Världens första flöteskamera

$
0
0

Tekniken rusar framåt och nu är världens första flöteskamera här. Med hjälp av den här kan du se vad som händer under ditt flöte i realtid.

Här är måsteprylen för alla metare. FishSpy är en flöteskamera som gör det möjligt att se vad som händer under ditt flöte i realtid på din smartphone eller surfplatta. Flötet skapar sitt eget nätverk och kräver ingen internetuppkoppling eller mobiltäckning. Nätverket klarar avstånd på upp till 100 meter.
Vidvinkelkameran i flötet är uttestad för att klara dåliga ljusförhållanden och du ges möjlighet att se ner till tio meters djup. Vill du spela in händelserna finns möjlighet att använda minneskort och FishSpy är kompatibelt med produkter från Apple och Android. Batteritiden sägs vara upp till tre timmar. Prylen är resultatet av två års forskning och testande från Total Fishing Gear.
Dave Lane är en av Europas mest kända karpfiskare och har testat flöteskameran.
– Det har tagit mig år att förstå alla mysterier som händer under ytan, och mycket har baserats på gissningar, men FishSpy ändrar förutsättningarna. Nu kan jag se hur botten ser ut och fiska mer effektivt tack vare det.
FishSpy finns att köpa i England och kostar ca 130 pund.  Mer info hittar du här!
Nedan kan du se en video om hur FishSpy används.

Bortglömd fiskemetod?

$
0
0

De vanligaste fångstsätten ryms inom spinnfiske, flugfiske och mete. Kan det finnas någon bortglömd metod som bör lyftas upp till ytan?
Som inspiration kan du titta på filmklippet här nedan. Släpp loss din kreativitet och låt oss få veta. Använd kommentarsfältet här nedan.

Ny fin havsöring från Linus

$
0
0

Nyligen fick vi in en ny rapport från havsöringfiskaren Linus Allerstål. Rapporten löd 5500 gram och 76 centimeter. En riktig praktfiske med andra ord! 

I somras uppmärksammade vi en annan praktfisk från Linus, då han samtidigt delade med sig av några tips för sommarfiske efter havsöring. Nu har Linus varit i farten igen och fångat en 76 centimeter lång och hela 5500 gram tung öring på fluga i sydkustens vatten.
Så här förklarar Linus själv framgången:
– Nu på sommarfisket efter havsöring så söker jag efter dem på djupkanter ungefär där det är 2-4 meter djupt, stenbotten med djupa sandfläckar. Öringen går precis längst kanten mellan sten och sand och oftast hugger det när flugan kommer in på stenbotten. Där syns öringen minst. När tempen når 16+ i vattnet så fiskar jag uteslutande med flugan omöborste, långa snabba hemtag och några stopp på vägen, det är oftast då dessa fiskar kliver på.
Grattis till en kanonfisk, hälsar gänget på redaktionen! Kom ihåg att lax- och havsöringfisket på svenska sydkusten, som avgränsas som området söder om Kullens fyr till Blekinges länsgräns, är förbjudet 15 september–31 december.

Skyddade havsområden på spel

$
0
0

I morgon träffas de ansvariga myndigheterna för fiske i Sverige och Danmark för att besluta om fiskereglering i marina områden i Kattegatt. I ett öppet brev uppmanar nu Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen, Greenpeace, Oceana och Birdlife Sverige de ansvariga att stå fast vid det svenska förslaget om att begränsa fisket i fyra marina skyddade områden i Kattegatt
De fyra marina skyddade Natura 2000-områden i Kattegatt som det rör sig om är Stora Middelgrund och Röde bank, Fladen, Lilla Middelgrund och Morups bank.
– Vi måste få till sammanhängande marina skyddade områden med åtgärdsplaner för att rädda våra unika djur och arter. Det är en förutsättning för att vi ska kunna uppnå hållbara hav och även ett livskraftigt fiske i framtiden, säger Metta Wiese, expert havsförvaltning, Världsnaturfonden WWF.
Det svenska förslaget är att dela upp områdena i en del med totalt fiskeförbud, och en annan del där endast vissa typer av fiskeredskap tillåts. Det gäller sådana redskap som har mindre påverkan på ekosystemet, exempelvis tinor, lätta handredskap och pelagisk flyttrål. Det är känt att bottentrålning resulterar i minskad biologisk mångfald, det vill säga att färre bottenlevande arter överlever, vilket även varit fallet i Kattegatt. Även garnfisket ska tas bort eftersom sjöfåglar och tumlare fastnar i näten.

Det är känt att bottentrålning resulterar i minskad biologisk mångfald…

Från organisationernas sida finns en stark oro att förslagen om fiskereglering i dessa marina skyddade områden kommer att urvattnas i förhandlingar med Danmark. Danmark har tidigare underminerat andra EU-länders ambitioner om ökat skydd, exempelvis i Tyskland, i liknande förhandlingar.
– Vi förväntar oss att Havs- och vattenmyndigheten står upp för och försvarar Sveriges förslag på fiskeregleringar i de marina Natura 2000-områden som nu diskuteras. Vi stöder förslaget som det ser ut i dagsläget, men det är oerhört viktigt att det inte urvattnas ytterligare, säger Karin Lexén, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen.

FAKTA Natura 2000-områden och hotade arter i Kattegatt:
Ett reellt skydd av rovfisk, marina däggdjur och värdefulla miljöer är avgörande för en hållbar havsförvaltning, vilket i sin tur skapar förutsättningar för ett livskraftigt fiske i framtiden.

Torskbeståndet i Kattegatt har varit överfiskat sedan i början av 2000-talet men på senare år har beståndet ökat något. För att säkra en fortsatt positiv utveckling för torskbeståndet är det viktigt att skydda dess livsmiljöer.
Tumlaren är skyddad genom EU och klassas som sårbar enligt Artdatabanken samt är fridlyst i svenska vatten sedan 1973. Såväl tumlare som sjöfåglar fastnar i näten som bifångst.
Utsjöbankarna, speciellt Lilla Middelgrund, är viktiga födosöksområde för sjöfåglar under hösten och vintern.
Trålning leder till att färre arter kan leva på botten och att artsammansättningen förändras. Bottentrålar rör även upp sediment som kan leda till att organismer begravs och att arter som koraller, svampdjur och musslor kvävs.

Maximera ditt flugkast

$
0
0

Ola spång är en riktigt grym longdistanskastare och vunnit flera angenäma tävlingar i ämnet. Att kasta långt med flugspöt upplever många som riktigt svårt men gör du bara rätt så kommer du också klara det. I den här videon visar grabbarna i team Sameo hur du ska göra för att förlänga flugkastet. Häng med – bli en långdistansmästare du med!

Vill du lära dig mer om flugfiske? Prenumerera på Sameos Youtubekanal!

Så hanterar du en gädda

$
0
0

Team Pilot har släppt andra delen i Youtube-serien ”Gäddfiske för nybörjare”. Den här gången visar de hur du snabbt och skonsamt mäter, väger och släpper tillbaka en fin gädda.

Josef och Joel Pilot är inga duvungar när det kommer till gäddfiske. Listan över tävlingsframgångar är lång, liksom raden av  stora gäddor som de gemensamt fått uppleva.
Erfarenheten kommer allmänheten till glädje i serien Gäddfiske för nybörjare som ligger på Team Pilots Youtube-kanal. Första delen släpptes 2016 och gick igenom vilken utrustning som är bra att ha för alla som vill fiska gädda.
I del två få vi en genomgång av hur en lyckad release går till.

”Vi har alltid velat ge tillbaka vad fisket har gett oss”

– Vi har alltid velat ge tillbaka vad fisket har gett oss och dela med oss till nybörjare så att ännu fler hittar glädjen i fisket. Fler avsnitt i serien är på gång då vi ser att många uppskattar det vi gör, hälsar Josef Pilot.

Hans Hällman


Fin film om gäddfabriker

$
0
0

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Linus Gradins film är ett projektarbete från hans studier på Blekinge Folkhögskolas Fiskevårdslinje. I filmen förklaras hur våtmarker kan restaureras för att ge gäddor värdefulla lek- och uppväxtmiljöer. Dessutom får vi se att även andra arter gynnas.

När bokaktuella Olof Engstedt lyfter upp en handfull decimeterlånga gäddyngel från våtmarken i Vambåsa går entusiasmen inte att ta miste på.

”Våtmarken blev riktigt lyckad med tiotusentals yngel som spottades ut i skärgården”

–  Våtmarken blev riktigt lyckad med tiotusentals yngel som spottades ut i skärgården under våren, berättar han.

Hans Hällman

Vattenkraft direkt i mobilen

$
0
0

Genom att stoppa ner en WaterLily i rinnande vatten kan mobiltelefoner och andra USB-enheter laddas på några timmar. Ligger vattnet stilla finns andra alternativ – även svaga vindar kan få turbinen att snurra. 

I vildmarken är det ofta svårt att undvika urladdade batterier i både kameror och mobiltelefoner. Men med en WaterLily ska det inte krävas mer än en vattenhastighet på 8 km/h för att utvinna 25 watt. Lika stor effekt kan fås i en lätt vindbris på 3 meter i sekunden. Med en USB-kabel kan därmed en mobil laddas på några timmar.

Turbinen WaterLily levereras med ett batteripack på 2600 mAh och kostar 160 dollar.

Läs mer om produkten här.

Hans Hällman

Film om den stressade Östersjötorsken

$
0
0

Torsken i Östersjön har det inte lätt och behöver all hjälp den kan få. WWF har släppt en kortfilm som förklarar torskens utsatta situation och viktiga roll i ekosystemet. Vill du själv bidra till att vända trenden i Östersjön? Skippa i så fall torsken på tallriken!

Nyligen släppte WWF sin årliga Fiskguide med tips till hållbar konsumtion. I den fick all torsk från Östersjön rött ljus, vilket innebär att den inte bör ätas. Orsaken är att torsken i Östersjön uppvisar tydliga tecken på stress och behov av återhämtning.
Och när torsken har det dåligt så får hela Östersjön problem. Sambanden förklaras tydligt av sångaren och marinfaddern Magnus Carlsson i filmen nedan.

Hans Hällman

Norsk laxodling hotar räkan

$
0
0

De skadliga effekterna av den norska laxodlingen där laxen föds upp i kassar i havet är lång mycket större än man tidigare trott. Norska räkfiskare har slagit larm om att räkan håller på att försvinna. Förklaringen till detta verkar ligga i det gift man sprider i fiskodlingarna för att hålla odlingsfisken fri från laxlus.
De negativa miljöeffekterna är så många att laxodlingen anklagats för att vara en av världens mest destruktiva metoder för att framställa mänsklig föda. Som sportfiskare känner vi kanske framförallt till det hot som laxodlingarna hotar de naturliga lax- och öringstammarna i Norges många rika vattendrag. Att den norska odlingslaxen innehåller höga halter av giftet etoxikin som är skadligt för människan är också vida känt.

Under senaste åren har över 120.000 ton väteperoxid dumpats i havet.

Nu visar det sig också att det gift som ska hålla laxlusen borta från den odlade fisken, väteperoxid är skadlig för andra vattenlevande organismer. Den arten av räka som vi vanligtvis äter (Pandalus Borealis) har vid norska laboratorieförsök visat sig vara mycket känslig för väteperoxiden och om räkorna exponeras för en svag dos av giftet dör de inom några dygn. Under senaste åren har över 120.000 ton väteperoxid dumpats i havet.
Läs mer här

Anders Nicander

Ökat hopp för Långforsen efter valet

$
0
0

Oavsett vilket politiskt parti man sympatiserar med så kan valet ha varit ett stort steg framåt för alla sportfiskare och naturvänner som vill rädda Långforsen i jämtländska Långan.

Den över 40 år gamla kampen gäller nu huruvida det förfallna kraftverket och dammen ska rivas ut, eller om Jämtkraft AB ska renovera hela anläggningen och återuppta elproduktionen, som ska motsvara ungefär ett halvt vindkraftverk. I våras ersattes bolagets vd Anders Eriksson på sin post av Erik Brandsma, och nu tyder allting på att även Jämtkrafts ordförande AnnSofie Andersson (socialdemokraterna) tvingas lämna sin post. Centerpartiet gjorde nämligen ett succéval i Jämtkrafts största ägarkommun Östersund, där Bo Svensson blir nytt kommunalråd. Centerpartiet har tidigare drivit på för att återställa Långforsen för att istället satsa på fisketurism, och det ska bli spännande att se vad den nya politiska spelplanen innebär för både Långforsen och det jämtländska sportfisket i allmänhet. Även i Jämtkrafts andra två ägarkommuner, Åre och Krokom, är det Centerpartiet som sitter i styrande position efter valet.
Vi återkommer med rapportering kring utvecklingen.

Hård konst för hugade gäddfiskare

$
0
0

Är du gäddfiskare och har en gapande vägg som behöver lite kärlek? Ken har det du saknar – köp hans 120-centimeters konstverk online idag.

Skissa, klipp ut, hamra och måla – från plåt till färdigt konst. Så arbetar den amerikanska konstnären Ken. Han tillverkar allt från saltvattensgiganter som marlin och tonfisk till mindre sötvattensarter i plåt. Hans senaste alster är en Northern Pike, alltså en sådan gädda som simmar i våra vatten. Följ arbetsprocessen i filmen här nedan. Blir du sugen och har 2500 kronor över – beställ konstverket online idag. Du lär inte bli besviken.

Här finner du Kens butik.

Här kan du följa Ken på Facebook.

Free custom Steel Pike, Like, comment, and share to enter!

Another giveaway! 48" Northern Pike hand drawn, cut, and hammerformed from scratch.. Like, comment, and share to enter! winner will be drawn next weekend.https://kens-custom-hammered-steel.myshopify.com/products/47-heavy-gage-northern-pike-like-the-video-left-face

Publicerat av Ken's Custom Hammered Steel Söndag 19 augusti 2018

Haj-armbandet gör avtryck

$
0
0

Att hajar spelar en enormt viktig roll för ekosystemet är en självklarhet för många – men inte tillräckligt många eftersom de fortfarande hotas i stor utsträckning.

Tack och lov finns det både privatpersoner och organisationer som kämpar för att skydda både hajarna och deras habitat.
De som vill göra en insats för både havsmiljön och hajarna kan köpa ett armband via organisationen 4 Ocean. De arbetar med att plocka upp skräp ur haven och beräknar att varje sålt armband leder till att ett halvt kilo skräp försvinner från haven, förutom att intäkterna går till att skydda hajar direkt. Pärlorna i armbanden kommer från återvunnet glas, och de kostar 20 dollar per styck.

https://4ocean.com/products/4ocean-bracelet


Tips från coachen – 5 torrflugor för höstharren

$
0
0

Det är många flugfiskare som håller tummarna för en släng av brittsommar, så att de kan göra några sista svängar till favoritsträckan.

De stora sländorna har dansat färdigt för säsongen, och nu är det i stället puppor och små nattsländor som gäller. Vi bad flugbindarprofilen Jörgen Danielsson, administratör för Facebook-gruppen Alla vi som älskar torrflugefiske, att binda ihop fem favoritflugor som funkar på höstharren. Om det är någon tid på året som det kan vara värt att anlita en guide så är det på hösten. Många fiskar börjar överge de klassiska ståndplatserna i strömmarna för att söka sig till övervintringsplatser, och då kan de vara svåra att hitta. Men en lokal guide kan ha koll på var de samlas, och då kan fisket bli på högtryck fastän temperaturen är låg. Så ut med er och förläng säsongen, hälsar Jörgen Danielsson som vi tackar för flugorna.

Red Tag

Superpuppa.

Griffiths Gnat

Frisörmygga

Dynamit Harry

En fantastisk slumpfångst

$
0
0

En charmig del av sportfisket är att man aldrig säkert vet vad som bitit över kroken. Spänningen från hugget till ögonblicket man ser fisken är ofta en skräckblandad förtjusning – framför allt om det drar rejält i linänden. En fiskare som fick erfara just det här är Jonathan Schwalbe som under ett gäddfiskepass lyckades kroka sin livs fångst.
Jonathan Schwalbe från Borås är en av landets många gäddfiskare som mer än gärna besöker sina hemmavatten med jerkspöt i högsta hugg. Förra veckan fiskade han i vanlig ordning av ett område i hopp om att den huggvilliga storgäddan skulle vara i farten.
– Jag hade en riktigt trög dag med endast ett fåtal försiktiga pethugg. Plötsligt sög det tag rejält i spöt, fisken stretade emot med all sin kraft men efter några krafttag får jag utan större dramatik in fisken till båten. Eter håvningen ser jag till min förvåning att en prickig gädda ligger där med Svartzonkers Ticsaren i käften. Kalabalik utbryter i båten när jag återfår förståndet och faktiskt ser att det är en jättestor öring som tagit betet, berättar Jonathan.

…ser jag till min förvåning att en prickig gädda ligger där med Svartzonkers Ticsaren i käften

Den stora öringen som tagit Jonathans jerk var en riktig praktfisk på 76 centimeter och 5,8 kilo. Kraftfull och vackert tecknad – en riktig skolboksöring. Efter en kortare bildserie återfår fisken friheten och Jonathan kan pusta ut.
– Jag trodde inte ens att det fanns öring i sjön. Jag satsade på stor höstgädda men det här blev ju ännu bättre. Utan tvekan den bästa dagen i mitt liv, avlutar Jonathan.
Fiskejournalen gratulerar Jonathan och tillönskar honom skitfiske i jakten efter storgäddan. Eller varför inte en ännu större öring?

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Davids märkliga dag: Fick jättegädda på arbetstid men missade förstapris

$
0
0

David Hagman från Kristianstad upplevde sin mäktigaste men också märkligaste fiskedag förra veckan. Det anordnades en fisketävling i sjön som han med jämna mellanrum besöker, men eftersom han jobbade så kunde han inte delta. Nu föll pusselbitarna ändå på plats så väl att han kunde åka dit och fiska under arbetstid i rekreationssyfte med en klient, men utom tävlan.

Det slutade med att han satte personligt rekord på gädda, närmare bestämt 14,4 kilo. David berättar med egna ord:

”Sol, blå himmel, ingen vind, 15/9 kl 14.30, då plötsligt händer det. Slackhugg över 6-metersbrant och det gungar tungt i spöet. Äntligen fick man kliva över tolvan och bättra på ett fjorton år gammalt PB i sitt hemmavatten. Känslorna är obeskrivliga och hybrisen är total”.

Jättegäddan vägde 14,40 kilo och var 126 centimeter lång. Vi utgår från att han hade vunnit förstapriset med råge om han hade ställt upp i tävlingen som samtidigt ägde rum på andra sidan sjön.

– Jag har inte sett resultaten från tävlingen, men jag har aldrig hört talas om att någon fått en större spöfångad fisk i denna sjö förut, säger David som skrattar hjärtligt åt omständigheterna.

Victory för Victor – fångade krutpaket på 87 centimeter

$
0
0

Jag är rätt mållös”.

Så beskriver 22-årige Victor Gustavsson känslan efter den makalösa dagen i Ljungan förra veckan då han fångade sitt livs hittills största öring – en färggrann hanne på hela 87 centimeter.

Grattis till en fantastisk fisk säger Fiskejournalen, och här får även ni läsare ta del av hans fångstberättelse:

”Sen eftermiddag och solen har sakta börjat sjunka mot horisonten. På stigen till fiskeplatsen börjar den där nervositeten och pirret i kroppen smyga sig på … Väl framme ser jag att sträckan är tom på folk vilket givetvis ökade mina chanser till att lyckas, havsöringen är en skygg fisk. Jag smyger mig ut och fiskar första kastet väldigt kort, andra kastet ett par meter längre och på det tredje kastet som då är en klumplängd händer det! Ett stenhårt hugg följt utav en explosivitet jag sällan tidigare skådat. Kampen har börjat och jag får anstränga mig väldigt mycket rent tekniskt för att hålla den ovanför forsen, att använda sig av strömmen funkade denna gång. När jag får in fisken på kortare lina och får se den första gången blir jag lite ställd och för första gången under fighten känner jag verkligen den där så farliga stressen …. Men jag lyckades hålla nerverna i styr och strax därpå fick jag tag i stjärtspolen, stjärtspolen på min drömfisk. En vild havsöring från Ljungan på underbara 87 centimeter. Efter några bilder lät jag öringen som var en hane stå och vila lite innan jag släppte tillbaka den till sitt rätta element. En sådan fisk bär på bra gener och är väldigt viktig för den vilda öringens framtid”.

Tack för det Victor hälsar redaktionen!

Dubbelmunnad fisk?

$
0
0

Vi avslutar arbetsveckan med en märklig film på en karp som knappast liknar sina släktingar. Vad fisken råkat ut för kan vi bara gissa oss till – men teorier på sociala medier saknas knappast. 

Många som kommenterat filmen på Youtube och Facebook anser att fisken – som tycks vara en asiatisk karp – har två munnar och fyra ögon och därmed dubbla ansikten. Men verkligheten är nog inte fullt så dramatisk. Arten utmärker sig nämligen genom att ögonen är placerade väldigt lågt, vilket gör att de ”övre ögonen” bör vara näsborrar.
Mysteriet om vad som orsakat den ”undre munnen” kvarstår dock. En teori är att en skada har uppstått som deformerat käkpartiet och samtidigt gjort ett stort hål i vävnaden som aldrig läkt.

Oavsett vad som hänt med fisken tycks den inte vara alltför hämmad av sitt märkliga yttre.

Hans Hällman

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live