Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Svenskt bete “hetast” i USA!

$
0
0

Nyligen hölls en stor sportfiskemässa i Orlando och den ansedda tidningen Field & Stream listade nästa års hetaste beten. På förstaplatsen kom Headbanger Lures med sitt nysläppta predatorbete!

Betesbyggandet går på högvarv i Sverige och väcker uppmärksamhet även utomlands. Headbanger Lures var på plats under den amerikanska sportfiskemässan ICAST och visade upp sin senaste kreation – en Headbanger Shad.
Intresset var stort och att betet nu toppar Field & Streams ”hetlista” ger förstås företaget en fantastisk möjlighet att nå ut i världen. Martin Engelmark från Headbanger Lures var själv på plats och kunde inte hoppats på en bättre start för det nya betet.

”Det känns fantastiskt roligt…”

– Det känns fantastiskt roligt att som ett litet svenskt företag kunna åka till världens största branschmässa inom sportfiskeutrustning och som resultat få toppa en sådan lista hos USA:s största jakt- och fisketidning. Det ger bra medvind i vårt arbete med att etablera oss på den amerikanska marknaden och extra energi till fortsatt produktutveckling, hälsar han.

Se hela listan här.

I våras frågade vi några av landets profiler om vad som kändes hetast i sportfiskesverige. Så här svarade de.

Hans Hällman


Flax gav lax i Kattvik

$
0
0

En av fiskets många fördelar är att det kan bjuda på härliga överraskningar. Petter Svensson försökte fiska lax i Stensån men gav upp på grund av högt vatten. Istället satsade han på havsöringsfiske vid kusten och då small det på – en lax! – Spöfångster av lax i havet är mycket ovanligt i Halland, så det är bara att gratulera, säger länsstyrelsens fiskexpert Hans Schibli.

Här kommer Petters egen berättelse om sitt livs mest oväntade laxhugg.

”Jag fiskade på djupt vatten i närheten av Kattvik från en av de små klipphällarna. Klockan var sex på kvällen och efter 40 minuters fiske fick jag ett försiktigt hugg långt ut i vattnet. Jag trodde först att jag fått en mindre fisk då den bara följde med till en början.

Knappt tio meter från land började jag märka att det var tyngre och plötsligt rusade den 20 meter!

Knappt tio meter från land började jag märka att det var tyngre och plötsligt rusade den 20 meter! Ännu en rusning kom men efter en del stök och stånkande gav den till slut med sig. Jag trodde förstås att det var en havsöring jag fått men upptäckte på land att det var en fin liten kustlax! Fisken var 55 centimeter lång och vägde 1,5 kilo. Betet var ett rödsvart 15 grams skeddrag som pasande nog heter ”Flax”, hälsar Petter.

Hans Hällman

Se hajfödslar live!

$
0
0

Havets hus har riktat en livekamera mot de rödhajsägg som nu närmar sig kläckning. Det gör att utvecklingen kan följas i realtid tills dess att hajynglena simmar ut.

Uppfödningen är en del i det bevarandeprojekt som Havets Hus har medverkat i sedan 2002. Tanken är att de nykläckta hajarna ska växa till sig och därefter släppas ut i Gullmarsfjorden.

Var de sen tar vägen vet man inte, men eftersom hajarna märks kan de förhoppningsvis ge spännande information om artens utbredning. En av hajarna återfanns vid Oslofjordens mynning så simförmågan tycks vara god!

Födslar sker löpande i det lilla akvariet och inleds med att hajynglets gulesäck tar slut. Då börjar kampen med att få upp den läderartade hajkapseln så att den lilla, men färdigutvecklade hajen kan ta sina första simtag.
– I en del av äggen är det redan full aktivitet och när den mörka fläcken i kapseln försvinner vet man att födseln är nära. Det är nämligen gulesäckan man ser och när den är slut vill hajarna ut. Då är de omkring 8-10 centimeter långa, berättar Roger Jansson på Havets Hus.

Måndagen den 7 augusti är det dags för årets hajsläpp i Lysekil. Då kommer rödhajar som föddes för två år sedan att simma ut i den närliggande hamnbassängen.

Läs mer om Havets Hus hajprojekt här.

Hans Hällman

Mako fastnar i båtens reling

$
0
0

En makohaj fastnade i fören på en båt efter att krokats av fiskare och hoppat ombord. Den märkliga situationen filmades och till slut fick hajen simma vidare.

Makohajar är kända för sin akrobatik och just den här fisken hade oturen att fastna i förens reling med sin rygg- och bröstfena. Dessutom tycks den ha hamnat i fel båt – ljudet i filmen ger inte känslan av någon större empati och frisläppandet var allt annat än skonsamt.

Dramat utspelade sig utanför Long Island på den amerikanska östkusten.

Hans Hällman

Dubbelhugg – av samma fisk!

$
0
0

De nordnorska hälleflundrorna är verkligen på hugget. Det fick inte minst André Starkenberg och Patrik Alriksson erfara när de i går fiskade utanför Å i Nordnorge. Båda fick härliga kveitehugg i stort sett samtidigt och kunde så småningom landa samma fisk!

Den märkliga händelsen utspelade sig på spegelblankt vatten utanför Nordic Sea Anglings camp i Å.
Mitt på dagen fick guiden André Starkenberg ett tungt hugg, men när mothugget gjordes var tyngden borta. Det visade sig dock vara tillfälligt.
– Några sekunder senare drog det iväg i 200! När jag sedan spände upp linan och satte cirkelkroken skrek Patrik att han också hade fisk. Min första tanke när jag såg linvinklarna var att min fisk trasslat in sig i Patriks lina, berättar André.

Strategin blev att båda pumpade på och att trasslet fick lösas i ytan. Några minuter senare var fisken uppe och den var betydligt större än vad den korta kampen antydde.

”Alla ombord stod och gapade när vi såg fisken”

– Alla ombord stod och gapade när vi såg fisken. Den var minst dubbelt så stor som vi trott och då insåg jag att den måste ha krafter kvar. Mycket riktigt, flundran stack iväg i en galen rusning och vi fick gasa efter med båten. Efter ytterligare några minuters kamp kom den upp mot båten igen och då satte vi kveitekroken. Då såg vi att både min och Patriks cirkelkrok satt i munnen. Den hade alltså tagit båda betesfiskarna! Fisken var 193 centimeter lång och vägde 95,5 kilo enligt tabell, vilket innebar nya personliga rekord för både mig och Patrik, berättar André.
Efter några snabba bilder fick den glupska flundran simma vidare.

Delad glädje är dubbel glädje! Foto: Nordic Sea Angling

Det här är bara en i raden av stora fiskar från årets flundrasäsong i Å. Tidigare har vi skrivit om Lars Johanssons 200-kilosfisk och en nästan lika stor som Amanda Maritz fångade i samma vatten. Dessutom har flera flundror över 200 centimeter rapporterats från Nordic Sea Anglings närliggande camper.
– Fisket är stekhett nu! Dagen innan fångade jag en flundra på 171 centimeter och i våra andra båtar kom det i går upp fiskar på 182, 184 och 193 centimeter, hälsar André.

Hans Hällman

”Vitrocka” var jättehaj på nästan 300 kilo!

$
0
0

Per Alexanderssons första håkäring blev också den största som spåfångats i Sverige. Den väldiga fisken var 282 centimeter lång och vikten uppskattades till 272 kilo!

Visst finns det stora hajar också i Sverige. Och många av dem tycks för närvarande befinna sig ute vid 10-gradarns djup, 40 sjömil väst om Fjällbacka. Rapporterna har de senaste veckorna kommit tätt och vi har skrivit om både hajbonanza och Daniels Möllers nyanmälda rekordfisk på 253 centimeter.
Håkäringen som Per fångade i torsdags var alltså nästan 30 centimeter längre och hade dessutom en hissnande omkrets på hela 167 centimeter.
Man föreställer sig att en sådan fisk är tung direkt, men i det här fallet blev storleken tydlig långt efter hugget.
– Fisken tog betet väldigt försiktigt och jag väntade därför med mothugget. När det väl satt så kom fisken upp ganska enkelt och jag trodde det var en vitrocka, eftersom min kompis Benny just hade landat en fin rocka i släppet innan. Fisken högg på omkring 400 meters djup och först när jag fått upp den halvvägs började jag förstå att det var en stor haj på kroken.

”Det blev plötsligt tvärstopp!”

Det blev plötsligt tvärstopp! Hajen simmade ner ett 30-tal meter innan jag fick stopp på den. Sakta kom den upp igen men vände på nytt när den var 20 meter under båten. Ny press och den här gången lyckades jag få upp fisken hela vägen till ytan. Det var en mäktig syn att se den vid båten och vi insåg direkt att det var en ny rekordfisk, berättar Per.

Här kommer ett bildspel på hajen och andra fiskar som Per och hans kompisar i Team ABU/Garmin fick under deras lyckade expedition.

12
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Efter mätning och fotografering simmade hajen sakta mot djupet igen.

Per har nu anmält den som nytt svenskt rekord.

Vi gratulerar till en fantastisk fisk!

Hans Hällman

Tips till sommarens bonitofiske!

$
0
0

Boniton är här på sitt årliga jaktbesök och många har längtat efter att få dem på spö. Få fiskar kan nämligen mäta sig med denna minituna när det kommer till fart och kampvilja. Här kommer Lucas Eliassons bästa tips på hur de fångas på fluga!   

Lucas ser fram emot årets bonitosäsong, som på flera håll redan är igång.
– Ja, det fångas en del mindre fisk runt kilot nu. Bua är ett bra ställe, liksom utanför Ringhals. Snart kommer nog även de större fiskarna och dem vill man inte missa, berättar han.

Boniton påminner på många sätt om makrillen och jagar ofta i ytan. Därför är flugfiske ett effektivt sätt att lura dem till hugg.

”Spöt ska gärna ha lite ryggrad. Det behövs när boniton sticker iväg”

– Absolut, och oavsett om du spinn- eller flugfiskar så rekommenderar jag relativt lätta grejer. Men visst, fisken är otroligt stark för sin storlek och kämpar hårt så det gäller att ha utrustning som klarar det. Ett flugspö i klass 6-8 med snabb aktion är lagom och ofta funkar samma utrustning som gäller under havsöringsfisket. Spöt ska gärna ha lite ryggrad. Det behövs när boniton sticker iväg, berättar han.

Foto: Lucas Eliasson

Var i vattnet boniton jagar kan bero på vädret, och Lucas föreslår därför att man har med sig dubbel linuppsättning för optimalt fiske.
– Soliga högtrycksdagar går fisken ofta ytligt och då funkar intermediatelinor bäst. Kör med långa tafsar, gärna 12 fot med någon meters förlängning. Är det däremot blåsigt eller hög sjö funkar sjunklina bättre. Gärna sjunk 5 eller snabbare för att komma ner fort och fiska av effektivt. Man kan då köra med något kortare tafs och gå upp lite i tjocklek. Tafs i flurocarbon funkar fint och jag brukar variera tjockleken mellan 0,26- 0,30 mm, berättar han.

Foto: Lucas Eliasson

Boniton kan fiskas från land men Lucas föredrar båt, eftersom fisken då blir lättare att hitta.
– Lugna dagar med båt i solsken kan man drifta med strömmen eller långsamt köra runt i området för att se om man kan hitta fisk. Man kan se skimrande bonitos som simmar nära ytan om man har tur.  Har man möjlighet att stå högt i sin båt så har man chans att upptäcka bonitostimmen ännu bättre, berättar Lucas.

Med ett ekolod kan man följa vattnets temperaturväxlingar, vilka har betydelse för bonitofisket. Som ni ser är det varma temperaturer som gäller! Foto: Lucas Eliasson

Hur flugan ska tas hem diskuteras en del. Lucas själv brukar föredra ”havsöringstempo”.

”Får jag en känning i linan så ger jag flugan lite mer fart. Det brukar locka fisk till att attackera på nytt och bestämt ta flugan!”

– Ofta drar jag hem 50 centimeter i varje drag i en halvsnabb takt. Får jag en känning i linan så ger jag flugan lite mer fart. Det brukar locka fisk till att attackera på nytt och bestämt ta flugan! Men jag vet att andra tycker att man ska stressa hem flugan så fort det går, och gärna sätta spöt i armhålan och dubbeldra linan. Man får väl helt enkelt prova sig fram för att hitta sin egen teknik, föreslår han.

Foto: Lucas Eliasson

Boniton har kommit till västkusten för att jaga fisk vilket speglar Lucas betesval.

”Ett bonitohugg känns i hela kroppen och en krokad fisk vill man inte tappa!”

– Både flugor och drag ska likna betesfisk. Baitfishflugor är därför ett säkert val som jag ofta förlitar mig på. Storlekar mellan 6-14 centimeter brukar fungera bäst. Färgerna får gärna vara naturliga och mina favoriter är olivgrön, vit och blå/lila. Krokarna ska vara ganska stora och måste framförallt vara sylvassa. Ett bonitohugg känns i hela kroppen och en krokad fisk vill man inte tappa!

Foto: Lucas Eliasson

Vi tackar Lucas för tipsen och hoppas att de kan hjälpa många att fånga fler och större bonitos i sommar!

Lucas är en mångsidig flugfiskare som driver Flugfiskebloggen. Den kan du följa här och här.

Hans Hällman

Släppte ut 70 000 ålyngel – 80 procent lär dö i turbiner

$
0
0

Nyligen släpptes 70 000 ålyngel ut i Stangån. Men åtgärdens nytta för beståndet är tveksam då endast 20 procent tros kunna passera de närliggande kraftverken.

Utsättningen bekostades av kraftbolaget Tekniska verken som varje år släpper ut ålyngel för drygt en halv miljon kronor i Svartåns vattensystem. Förhoppningen är att ynglena så småningom kan utvecklas till blankålar och därefter vandra ut i havet för sin lekvandring till Sargassohavet. Men vägen förbi kraftverken är svår och långt de flesta kommer att dö i kraftverkens turbiner.

”…det är ändå en skandal att så många ålar dör i turbinerna”

– Jag tycker Tekniska verken gör en god insats som släpper ut ål, men det är ändå en skandal att så många ålar dör i turbinerna. Det krävs att fler passager förbi kraftverken byggs, säger Åke Wester, ledamot av vattenrådet för Motala ström och Svartån till SVT.

Utsättning av ålyngel är en del av den svenska ålförvaltningsplanen och omfattade i fjol drygt 2,8 miljoner ålyngel, varav de flesta infångats i England. Merparten släpptes ut i västra Sverige där chansen till överlevnad är störst.

Trots att ålen är akut hotad tillåts fortfarande svenskt yrkesfiske, bland annat i Östersjön där fisket riktas mot utvandrande blankål. Att de ålar som överlever predationshot och kraftverksturbiner kan fångas lagligt väcker stark kritik, inte minst från Havsmiljöinstitutet.
Läs här deras analys av den svenska ålförvaltningen.

Foto: Tobias Dahlin

Fakta: Europeisk ål (Anguilla anguilla)

Den europeiska ålen tillhör samma bestånd och dess utbredningsområde sträcker sig över stora delar av Europa, Nordafrika och delar av Mellanöstern.

Ålen leker på några hundra meters djup i Sargassohavet och larverna transporteras av Golfströmmen mot Europa. När de når fram kallas de glasålar och efter pigmentering i söt- och brackvatten blir de gulålar. Därefter utvecklas de till blankålar och återvänder då till Sargassohavet där de dör efter fullbordad lek.

Ålbeståndet är akut hotat och fisket på västkusten stoppades helt 2012. Men i Östersjön och Öresund bedrivs fortfarande yrkesfiske av dem som beviljats särskilt tillstånd. Ålen fiskas också kommersiellt i ett 20-tal insjöar, med de största landningarna i Mälaren, Hjälmaren och Vänern.

Fritidsfiske efter ål är sedan år 2007 förbjudet, med undantag för vissa inlandsvatten varifrån ålen i dag inte kan utvandra.

Hans Hällman


Gissa vikten och vinn en guidning

$
0
0

Spanjoren Daniel Martin Contreras la nyligen upp en bild på en gädda som ser brutalt stor ut. Den exakta storleken avslöjas först på fredag och fram till dess har han utlyst en tävling där man kan gissa fiskens längd och vikt. Den som kommer närmast vinner en heldagsguidning efter ”lucio grande” i Extremadura.

Medverkan är kostnadsfri och sker på hans Facebook här.

Priset gäller för en person och inkluderar en guidning med Enterriosboats samt mat och dryck. Resa och logi ingår inte så det gäller att man har vägarna förbi…

Hans Hällman

Kajakfiske med ekolod

$
0
0

Garmin har tagit fram en rad olika produkter som gör din kajak minst lika kompetent som en större fiskebåt – fast i ett smidigare format. Läs om kajakfiskaren Tommy Blomanders erfarenheter om hur du på bästa sätt använder ekolodet tillsammans med fiskekajaken.

Att fiska från kajak är populärt världen över och inte minst här hemma i Sverige. Med kajaken kommer man nära naturen och formatet gör den lätt och smidig att sjösätta i nästan vilket vatten som helst. Men bara för att att du använder en kajak så behöver du inte begränsa tekniken.

Men bara för att att du använder en kajak så behöver du inte begränsa tekniken.

För två år sedan fångade Tommy en gös som vägde 11 450 gram från sin kajak! I våras fick han ytterligare en gös på över elva kilo från kajaken. Tommy vill ha avancerad elektronik där han ser fisk tydligt och hur den reagerar. Han vill även se bottenstruktur och vegetation med bra skärpa. Men det skall vara enkelt att hantera elektroniken vilket är speciellt viktigt vid kajakfiske.
– Menysystemet är enkelt hos Garmin vilket tilltalar mig. Samt Panoptix-tekniken som är fantastisk bra där jag ser hur fiskarna reagerar i realtid. Om jag exempelvis kör på en djupkant med ett 2D-lod så ser jag inte fisken som står nära botten i en brant. Men med Panoptix ser jag fiskarna som står efter kanten, säger Tommy.


Garmin Striker 5dv

Vill du ha en kompetent kombinationskärm men till ett rimligt pris till ditt kajakfiske? Då är Garmin Striker 5dv ett bra alternativ. Det är ett 5-tums Chirp-ekolod med GPS och ClearVü, som du ser bottenstruktur och fisk med tydligt. I stället för att skicka en frekvens i taget skickar CHIRP ett kontinuerligt svep av frekvenser, från låg till hög, och tolkar dem sedan individuellt när de kommer tillbaka. Det ger ett bredare spektrum av information och skapar skarpare fiskbågar med större detaljtseparation. Att hitta fisk är enklare än någonsin med STRIKER 5dv. Markera en fiskeplats på plottern och återvänd senare till dina fiskeställen. Du kan också dela dina favoritwaypoints och rutter med andra STRIKER- och echoMAP™-kombinationer. Dessutom har den en inbyggd realtidsbild och visar hastighetsdata.
– Känslan att drilla en fisk från kajaken är obeskrivlig. Man är så nära naturen och slipper motorljudet. En stor fördel för mig är att jag kommer åt fiskrika vatten som mina kompisar med större båtar inte lika lätt gör, säger Tommy Blomander.

En trevlig dag på sjön från förra veckan,jag såg en hel del stor fisk men det största problemet var att smågös tog jiggen på vägen ner när jag skulle släppa till dom stora.Jag lyckades att lura några fina ändå😊

Publicerat av Team Bengtssons den 19 juni 2017

Att hitta fisk är enklare än någonsin med Garmin STRIKER 5dv. Markera en fiskeplats på plottern och återvänd senare till dina fiskeställen.

Garmin echoMAP 72SV
Om du söker ett mer avancerat lod med större skärm till din kajak är echoMAP 72sv något för dig. Den har en 7-tums färgskärm med hög kontrast och automatisk justering av bakgrundsbelysningen. Snabb och följsam 5 Hz GPS/GLONASS-mottagare som uppdaterar din position och kurs 5 gånger per sekund. Det ger en följsam förflyttning på skärmen. Garmin echoMAP 72sv kan kombineras med en GT41-TM-givare för 50/200 kHz HD-ID-ekolod och Garmin DownVü™/SideVü™, det allra skarpaste ekolodet. Kombinationens sladdar ansluts direkt i fästet så att du snabbt kan installera och koppla bort enheten från strömkällan och fästet på kajaken.


– För dig som vill prova på lite mer avancerat kajakfiske rekommenderar jag Garmin echoMap 72SV som är ett kombinationslod med GPS. Den är dessutom förberedd för Panoptix givare vilket är bra. Jag började mitt kajakfiske med den här modellen, säger Tommy Blomander.

(Till ECO Map 72SV är en GT40 givare på 200/77 kHz ett bra val. Givarfrekvensen 200 kHz ger en smalare kon men med mer detaljseparation. Frekvensen 77 kHz ger en bredare kon där det är lättare att se fisk om den står vid sidan av båten, men detaljseparationen är inte riktigt lika bra som på 200 KHz.)

 

Publicerat av Team Bengtssons den 7 juni 2017

 

Då är Garmin Striker 5dv ett bra alternativ. Det är ett 5-tums Chirp-ekolod med GPS och ClearVü, som du ser bottenstruktur och fisk med tydligt

Vilken kajaktyp skall jag välja?
Fråga dig själv till vilket fiske du skall använda din kajak innan du går till affären. En smalare kajak är snabb men också rank. En bredare kajak är mer stabil och du har mer förvaringsutrymme i den. Det finns paddelkajaker och trampkajaker i olika modeller. Fördelen med trampkajakerna är att du har båda händerna fria för fiske. Tommy har valt en Slayer Propel 13 från Nativ som är en trampkajak. Den är ergonomiskt utformad och ger möjlighet att fästa ekolod, GPS och spöhållare placerade på rätt positioner. Det finns plats för håven bakom sittplatsen och det finns smarta fästskenor för elektroniken. Det finns olika system för att fästa tillbehör i en kajak. Ett exempel är RAM som har ett brett utbud av fästen. Scotty har också flera modeller för kajakfiske.

Tommy fångar faktiskt mer fisk sedan han köpte kajaken.

Panoptix för kajakfiske
Med Panoptix från Garmin kan man se hur fiskarna beter sig nere på djupet. Det är ungefär som att titta på en film på ekolodets skärm. Betet, betesfisk och även gösen som Tommy är ute efter, syns tydligt på skärmen. När Tommy ser fisken i ytterdelen av Panoptix-givarens kon, kan han enkelt lotsa in den i mitten av konen. Att se om fisken står på vänster- eller höger sida om kajaken är en stor fördel, för att man skall kunna släppa ner sitt bete på rätt position mot den. I dag har Tommy en Garmin GPSMAP 1222XSV med en GT50 givare och en Panoptix PS30-givare. Det är en drömkombination för honom.

Tommy fångar faktiskt mer fisk sedan han köpte kajaken. Fiskarna skyggar inte från den på samma vis som de gjorde från hans tidigare båt. Det är dessutom mycket fridfullare att fiska från kajak. Testa du med.

 

Publicerat av Team Bengtssons den 20 maj 2017

 

 

Fina abborrar i Artjakten

$
0
0

Många är det som har fångat stora abborrar i sommar. En av dem är Noah Hall som fångade denna fantastiska abborre och anmälde den till Artjakten.

Noah skriver att han först trodde att fisken, som högg på en 12 grams Abu silver reflex spinnare, var en stock.

Av de 780 fiskar som än så länge rapporterats in i sommar är 105 abborrar. Gäddan är näst vanligast bland fångsterna med 64 och därefter kommer mörten med 61 fiskar.

I toppen dominerar tjejerna…

I toppen dominerar tjejerna med fyra tjejer bland de sju första och Vilma Örnskov har alltjämt ledningen med 42 arter, nu senast två udda arter i form av paddtorsk och grönling.

Missa inte att skicka in era fiskar och fiskeberättelser till sommarens artfisketävling Artjakten där fina priser från Abu Garcia väntar. De 300 första som rapporterar in fisk får en Svartzonker McMio junior tailbete från Abu Garcia.

Hans Lindqwist

Vi har en vinnare!

$
0
0

Vinnaren är Anton rösarne från Skövde – stort grattis önskar Fiskejournalen och Westin. rätt svar är 2 – Westins Jätte.

Fisket efter abborre har nog aldrig varit hetare och Westin är ett av företagen som ligger i framkant när det gäller att ta fram prylar för de mest kräsna sportfiskarna.
Nu har du chansen att vinna en utrustning som passar perfekt för det moderna jiggfisket efter abborre. Vinn allt från kläder och beten till ett riktigt vasst Westin-jiggspö. Fyll i formuläret och svara på frågan. (Pssst – vi vill ha ditt svar senas den 31 juli).

Följande prylar ligger på prisbordet: Jiggspö: W3 Powershad 8’/240 cm M 7-25 g 2 sec, Jacka: W4 Sorona® Jkt. L Victoria Blue, T-shirt: Westin T-Shirt L Black, Keps: W Viking Helmet One Size Snorkel Blue/Poppy Red, Abborrväska med 4 boxar: W3 Lure Loader (4 boxes) Small, Beten: 2 x RingTeez CT 10 cm 8 pack, 1 x Ricky the Roach 7cm 5 pack, 1 x HypoTeez 9cm 6 pack, 1 x BabyBite SR, 1 x BabyBite DR

Svara på frågan för att vinna prylarna:

Vad heter det välrenommerade betet som satte hela Westin-karusellen i rullning? (Svaret finner du på Westins Facebooksida ).

1. Westins lake

x. Westins feting

2. Westins Jätte

Muskie misstänkt för badattack

$
0
0

Nyligen attackerades en tioårig flicka i en amerikansk insjö. Hennes fot fick sys med 25 stygn och uppvisade skador som leder misstankarna mot den stora rovfisken muskie.

Incidenten inträffade i Island Lake i Minnesota, när Maren Kasselhon tog sig ett svalkande dopp. Hennes familj fanns i närheten och kunde snabbt komma till undsättning när hon plötsligt började skrika och sparka i vattnet. Läkaren som behandlade såren var övertygad om att de orsakats av en fisk. Eftersom sjön är hemvist åt den storväxta gäddsläktingen muskie föll misstankarna på denna art.

”nog finns det anledning att kalla gäddorna för ”nordens krokodiler”

Även i Sverige rapporteras det om gäddor som angriper badare, och man kan ju undra vad beteendet beror på. Vi kontaktar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet i Göteborg och ber om en förklaring.
– Jo, visst händer det att gäddor biter badare ibland och oftast är det fötter och tår som angrips. Så nog finns det anledning att kalla gäddorna för ”Nordens krokodiler”. Jag tror att det beror på ett predationsbeteende och att ljusa föremål som rör sig kan locka gäddorna till hugg, ett slags ”hyperstimuli” som även kan förklara varför vissa beten fungerar trots att de inte liknar något som gäddan äter, berättar han.

Fakta: Muskie (Esox masquinongy)
Nära släkting till gäddan och den största arten inom familjen Esocidae. Utbredd i norra USA och Canada där den är uppskattad som sportfisk. I likhet med gäddan, som heter northern pike i USA, lurpassar den på sitt byte och gör snabba utfall. Saknar naturliga fiender och är känd för att angripa stora byten, särskilt på hösten då den äter upp sig inför vintern. Muskies tillväxer långsamt och är därför känsliga för överfiske. Orädd och aggressiv vilket märks när den fiskas – de våldsamma huggen kommer ofta nära båten! IGFA:s sportfiskerekord för arten är 30,61 kilo. Den fisken fångades 1949, men en potentiell rekordfisk fångades så sent som 2015 och var 140 centimeter lång. Den fisken vägdes aldrig men återutsättningen filmades och kan ses nedan. Vilken fisk!

Läs mer om den misstänkta muskie-attacken här.

Hans Hällman

 

 

Omfattande tjuvfiske på ål

$
0
0

Landets ålar har det inte lätt. Förutom risken att malas ner av kraftverkens turbiner eller ätas av fåglar kan de fiskas lovligt på vägen mot lek. Fisket kräver licens, men SVT avslöjar nu att det också förekommer ett omfattande tjuvfiske, efter att mängder av ryssjor beslagtagits i Blekinge.

I år har Havs- och vattenmyndigheten redan plockat upp fler olovliga ryssjor längs Blekingekusten än under hela förra året. Hittills har över 100 ryssjor tagits omhand, vilket kan jämföras med 80 stycken från i fjol.

– Det pågår ett omfattande tjuvfiske efter ål, beviset för det är ju redskapen vi tar upp, säger Björn Stührenberg från Havs- och vattenmyndigheten, till SVT.

Han tror att tjuvfisket kan ha flera orsaker. En är att priset på ål är högt, en annan att det kan anses vara en hävdvunnen rätt att fiska ål om familjen gjort det tidigare. Men han menar också att många bär på uppfattningen att det finns gott om ål.

Det gör det inte! Den europeiska ålen tillhör ett och samma bestånd och är akut hotad. Internationella havsforskningsrådet ICES:s rapporter visar inga tecken på återhämtning av ålbeståndet och anser att all mänsklig påverkan på produktion och lekflykt hos ål ska minskas dramatiskt.

Du missade väl inte gårdagens notis om hur ålyngel offras i vatten som är starkt hämmade av vattenkraft? I så fall kan den läsas här.

Lyssna på SVT:s inslag om tjuvfiske i Blekinge här.

Hans Hällman

Väldig svärdfisk dök upp på simskola

$
0
0

Barnen i Ljunghusens simskola kommer nog aldrig att glömma dagens simlektion i Falsterbokanalen. Plötsligt får de syn på något stort i ytan och när simtränaren lyfter i land en tvåmeters svärdfisk kunde de knappt tro sina ögon.

Den döda fisken var i relativt bra skick och hade troligtvis inte legat i vattnet särskilt länge. Rapporter om svärdfiskar i Öresund är mycket ovanliga och de fiskar som emellanåt dyker upp är ofta betydligt mindre.

”Barn och vuxna kom fram och alla tyckte att det var jättespännande”

– Fisken var jättestor och jag kunde knappt få upp den på land. Barn och vuxna kom fram och alla tyckte att det var jättespännande, berättar simtränaren Sylvester Sebastianson.

Vad som orsakade svärdfiskens död är oklart, liksom varifrån den kom. Men när vi kontaktar marinbiologen Björn Källström är han inte särskilt överraskad, och tror att vi kan förvänta oss fler liknande fynd i framtiden.

”Vi kommer att få vänja oss vid att allt fler nya fiskarter hittar till våra kuster”

– Svärdfisken har ett stort utbredningsområde i tropiska till tempererade vatten men de finns vanligtvis inte på våra breddgrader. Orsaken att svärdfisk, liksom flera andra fiskarter som vanligtvis förekommer i varmare vatten, kommer hit kan förklaras med ökade vattentemperaturer som orsakas av den pågående klimatförändringen. Vi kommer att få vänja oss vid att allt fler nya fiskarter hittar till våra kuster samtidigt som andra, exempelvis torsken, försvinner när klimatzonerna flyttas norrut på vårt halvklot. I andra fall av spektakulära nya förekomster, som exempelvis den blåfenade tonfisken, kan orsaken vara att fiskbestånden håller på att återhämta sig efter lyckade förvaltningar. Men för svärdfiskens del ser bestånden tyvärr ut att gå åt fel håll, framför allt på grund av ett för högt fisketryck. Uppvärmningen av havet kommer att drabba snabbsimmande fiskar hårt eftersom varmare vatten kan hålla mindre syrgas. Att dessa arter tvingas söka sig till nya havsområden kan därför också bero på att de försöker undvika att kvävas av syrebrist i vattnet, säger han.

I morgon är det dags för en ny simlektion och frågan är om barnen kan koncentrera sig på simningen, eller om de hellre springer runt och letar efter svärdfiskar. – Ja, det blir spännande att se. Men det hoppas jag för vi har mycket kvar att lära, skrattar Sylvester.

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Hans Hällman

 


Puckellaxar fångade i Göta älv

$
0
0

Den senaste veckan har flera rapporter inkommit om att puckellaxar  har fångats på fluga i Lilla Edet. Många har fått flera fiskar per person och antalet puckellaxar i området tycks vara stort.

Vi skrev nyligen om att en död puckellax har hittats i Ätran och att kameran vid Herting har filmat flera andra individer som vandrat upp i den halländska ån. Därefter har det även spöfångats en lekmogen hona. Dessvärre visar det sig nu att Ätran inte är det enda vattensystem som fått påhälsning av denna ovälkomna laxart. Göta älv har också drabbats och mycket talar för att det finns rikligt med fisk eftersom många har fått dem på kroken. Många fiskar har varit felkrokade och de flesta har vägt runt kilot. Men en del har även tagit flugan och fiskarna tycks vara i god kondition.
– Den kämpade på riktigt bra och jag trodde först att jag fått  en öring. Men så fort den kom upp så såg jag att det var en puckellax, säger Bandaru Sashidar.

Foto: Bandaru Sashidar

Bandaru släptte tillbaka laxen, eftersom han, i likhet med många andra, inte visste att puckellaxar är en ny och oönskad art i Göta älv.

”Ur fiskevårdssynpunkt är det inte lämpligt att fångad puckellax återutsätts”

– Ur fiskevårdssynpunkt är det inte lämpligt att fångad puckellax återutsätts. Puckellaxen kan få negativa konsekvenser på våra naturliga fiskbestånd. Det bör påpekas att det är fiskrättsägarna som fastlägger hur fisket får bedrivas när det gäller vad som får fångas. Rekommendationen är dock att all fångad puckellax avlivas, säger Key Höglind, enhetschef för fiskförvaltningen på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Myndigheten vill nu få en uppfattning om problemets omfattning. I det arbetet kan sportfiskare hjälpa till genom att rapportera om infångade puckellaxar till Länsstyrelsen eller Havs- och vattenmyndigheten.

Puckellaxar har inte bara vandrat upp i svenska system den senaste tiden. Även Danmark har drabbats och i Norge, där arten redan etablerat sig i norr, har minst 800 puckellaxar upptäckts i minst 120 älvar.

I dagsläget vet man inte varifrån laxarna kommer eller varför de just i år har spridit sig så mycket.

Fakta om puckellax (Oncorhynchus gorbuscha)
Utbredd i Norra Stilla havet och i Norra Ishavet, men har efter utplantering runt Kolahalvön sedan 1950-talet även lyckats sprida sig söderut. Arten leker i rinnande vatten och ynglen vandrar ut i havet redan första året. Fiskarna väger sällan över fem kilo och är en viktig exportfisk, inte minst i nordvästra USA där den även kallas pink salmon.

Foto: Patrik Lindström

Arten känns igen genom prickar på stjärtfenan, små fjäll, smal stjärtspole och mörk munhåla. Hanarna får efter en tid i sötvatten en puckel på ryggen, vilket gett arten dess namn.

Hans Hällman

 

Svartzonker nominerad till tv-pris

$
0
0

Tv- och sportfiskeprofilen Claes ”Svartzonker” Claesson har chans att kamma hem två prestigefyllda priser under årets Kristallengala. Han är nämligen nominerad i kategorin ”Årets manliga programledare” samtidigt som programmet Fiskefeber kan bli ”Årets program”.

Fiskefeber har tagit tittarna med storm och Claes insats har hyllats av många. Att både han och programmet nu nominerats är förstås ett härligt bevis på folkets uppskattning.
–Det är fantastisk kul, hedrande, spännande och ballt. Vi är många inblandade och delaktiga i projektet. Där alla är nominerade och utan våra magiska gäster hade det aldrig gått. Hela programmet har varit en super cool resa som visar att inget är omöjligt. Känner mig väldigt stolt och rörd. Tack alla, hälsar han när vi ber om en kommentar.

Här kan du gå in och rösta på Claes och på Fiskefeber.

Vi gratulerar till nomineringarna och håller tummarna för en framgångsrik kväll den 1 september!

Hans Hällman

Fiskade makrill – fick en auxid!

$
0
0

En unik fångst har rapporterats från ett makrillfiske utanför norska Halden. Roy Erik Lindberg drog upp en auxid, som vanligtvis lever i betydligt varmare vatten.

Fisken fångades i Svalerødkilen och högg på en sillagnad krok. Det är den första auxid som spöfångats i Norge och det tog lång tid innan arten kunde fastställas.
Auxid liknar bonito men har betydligt större avstånd mellan ryggfenorna.
Nu ligger Roys fisk i frysen och den har ännu inte registrerats som nytt norskt rekord.

Auxid förekommer också i svenska vatten. Så sent som i höstas fick några yrkesfiskare ett exemplar när de nätfiskade i Östersjön.

Läs mer om den unika spöfångsten här.

Foto: Privat

Fakta: Auxid (Auxis rochei)
Auxiden är en stimbildande, pelagisk fisk som förekommer i de flesta av världens varmare hav. Jagar huvudsakligen fiskar, kräftdjur och bläckfiskar i kustnära vatten, men kan även förekomma långt ut till havs. Huvudets övre del är ofta svart och ryggen blåaktig till rödblå . Kroppens bakre del har oregelbundna tvärstreck och buken är vit. Blir upp till 50 centimeter lång och väger då ett par kilo. Arten fiskas flitigt med både spö och nät.

Hans Hällman

Jättemal från Helge å

$
0
0

Ivar Jönsson hade förberett en lugn familjetur med jollen utmed Helge å. Så blev det inte riktigt.  På kvällens sista kast kom ett våldsamt hugg av en fisk som började bogsera båten! Först en timme senare kunde Ivar och familjen se att en enorm mal hade tagit betet. 

Dagen på ån hade annars inletts enligt planen. Picknik i jollen hade hunnits med och den sexåriga dottern hade fått veva in ett par mindre gäddor. Ivar och hans bror Niklas bestämde sig för att ta de avslutande kasten och när Faceit-jiggen studsades över botten tog det tvärstopp.
– Det kändes som ett typiskt gäddhugg och jag var övertygad om att jag fått på en större gädda. Vi gissade att den kanske vägde fem-sex kilo och jag räckte över spöt till min dotter. Men precis då ändrade fisken beteende och gav sig av uppströms. ”Den här är nog mycket större” sa jag och tog snabbt tillbaka spöt. Fisken fortsatte att ta lina och jag började bli orolig för om linan skulle räcka.

”Jag drog åt bromsen ordentligt med resultatet att båten följde efter”

Jag drog åt bromsen ordentligt med resultatet att båten följde efter. Då tittade vi på varandra och undrade om det här verkligen var en gädda. Kunde jag rent av ha fått på en mal? En båt passerade och stannade upp nyfiket. ”Antingen har jag fångat en säl eller en dykare” skojade jag när de såg mitt böjda spö. De stannade upp och följde kampen och strax efteråt anslöt ytterligare en båt.

Ivar med ett härligt spöböj och en intresserad publik. – Bilden togs av en kille som följde kampen i båten bredvid, berättar han.

Så småningom kom fisken in mot båten och det var en obeskrivlig känsla när vi såg den väldiga malen vältra sig i ytan. Vilken fisk! Betet tycktes tyvärr sitta djupt så vi tog den ombord för att få loss krokarna så skonsamt som möjligt. Som tur var gick det bra och fisken simmade vidare efter att vi tagit några snabba bilder, berättar Ivar.

Den väldiga malen gav sig snabbt iväg så fort krokarna lossats.

Det var den första mal som någon i sällskapet hade sett och ingen hade hört om liknande fångster.
– Jag vet att man planterade ut mal här på slutet av 1980-talet. Kanske var det en av dem som nu blivit stor, gissar Ivar.

Efter att malen gett sig av satt Ivar och familjen stilla i den lilla plastjollen.
– Det var en mäktig upplevelse för alla som var med. Vi njöt av stunden och jag tror ingen av oss kommer att glömma den fisken, hälsar Ivar.

Fakta: Europeisk mal (Siluris glanis)
Den europeiska malen har en långsträckt kroppsform med slät hud och brett huvud som pryds av karaktäristiska skäggtömmar. Få av världens sötvattensfiskar kan konkurrera i storlek då den kan bli fem meter lång och väga 300 kilo. Den anses ha invandrat till Sverige efter senaste istiden och har efterhand spridit sig till syd- och mellansvenska sjöar och strömvatten. De senaste hundra åren har bestånden minskat dramatiskt och arten är sedan länge fridlyst. Allt riktat fiske är därför förbjudet och oavsiktlig fångst ska återutsättas varsamt. Det svenska sportfiskerekordet, som togs i Emån 1981 och vägde 60.1 kilo, högg på ett 18 grams toby under öringfiske.

Hans Hällman

Årets största gädda?

$
0
0

Vanligtvis skriver vi om nyfångade fiskar, men den sannolikt största gäddan som hittills fångats i år är förstås värd all publicitet den kan få. Fisken landades i våras och vägde hela 17,8 kilo. – Jag tyckte att den var lite för stor för att hållas hemlig, berättar fångstmannen Per Andersson.

Fisken bjöd på dagens första hugg efter att Per och fiskekompisen Henning Looström ankrat upp i deras favoritvik. Pers bete var en Buster Shallow som han viktat in för att få den tyngdlös i vattnet.
– Det brukar fungera bra när vattnet är riktigt kallt. Särskilt i vevstoppen brukar huggen komma, berättar Per.

Vältuggat bete. Pers Buster Shallow i färgen Hotpike ser lite sliten ut, men så har den också varit med sedan 2008 och fångat både en 12-kilosgädda och en på 17,8! Foto: Per Andersson

Och det var precis vad som skedde den där oförglömliga aprilmorgonen. Skillnaden var bara att hugget inte påminde om något han tidigare upplevt.

”Det var ett våldsamt hugg och sen blev det tvärstopp”

– Det var ett våldsamt hugg och sen blev det tvärstopp. Jag fick inte in en centimeter och efter ett par sekunder gav sig gäddan av. Det fanns inget annat att göra än att låta den gå, berättar Per.
Till slut stannade gäddan upp och Per lyckades sakta få in den mot båten. När gäddan kom upp förstod de båda vännerna att håvningen skulle bli svår. Och mycket riktigt, först efter fjärde försöket låg den i maskorna.

”Det var en fantastisk känsla att se den i båten”

– Det var en fantastisk känsla att se den i båten. Jag sa till Henning att den nog vägde över femton. Och det stämde ju. Vågen visade 17,8 kilo och fisken var 124 centimeter lång. Den var enormt grov över ryggen och i fantastisk kondition, berättar Per.

Efter ett par snabba bilder återutsattes fisken och glädjande nog stack den snabbt iväg.

Vi gratulerar Per till en riktigt drömfisk. Och är glada för att han till slut ville berätta om den!

Hans Hällman

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live