Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Film på 130-centimeters monstergädda

$
0
0

José Luis Mendez Acosta fångade sitt livs gädda under den holländska premiären i maj. Fisken var enorm och enligt fångstmannen ”betydligt tyngre än mitt tidigare rekord på 15 kilo”. Fisken vägdes aldrig men var 130 centimeter lång och i absolut toppform. Nu har en film släppts från den mäktiga fångsten.

José Luis bor i Tyskland men missar ogärna den holländska premiären som går av stapeln sista helgen i maj. I år var förhållandena sommarlika och vattnen fulla av fisk. Hans nya rekordfisk högg på en 20 centimeters Savage Gear Line Through Pike och bjöd på en stenhård kamp. Fisken återfick naturligtvis friheten efter fotografering och mätning.

Foto: BIG L Fishing Channel

Hans Hällman


Världens dyraste bete

$
0
0

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar.
Men varför har MacDaddy’s Million Dollar Lure ett såpass högt värde? Jo, tittar man på de detaljer som utgör betet finner man sanningen. Först och främst väger betet nästan ett och ett halvt kilo 14-karatigt guld och platina. Dessutom är det utsmyckat med ett yttre hölje av diamanter och rubiner. Enbart dessa har ett sammanlagt värde av 100 karat. Den stora frågan som nu återstår; har betet någonsin fiskats med? Enligt fiskeguiden Ryan Donovan på Redrum Sportfishing i Cabo så har betet testats en gång.

— MacDaddy’s Miljondollarbete har använts en gång. Ägaren tecknade en specialförsäkring för betet och enligt den fick det fiskas med inom Cabo-bukten, under 30 minuter. Ytterligare krav var att betet skulle fiskas med en 130-punds monolina som avslutar i en fyrameters stålwire med en brottsstyrka på 186 kilo.

Besättningen som fick äran att fiska världens genom tidernas dyraste bete var den dåvarande Baja California-guvernören och några väl utvalda vänner. Det blev tyvärr inga hugg den eftermiddagen. Lika tur var väl det.

Gäddfiskare möter simmande älgtjur

$
0
0

Den holländska gäddfiskaren Sean Wit fick nyligen uppleva ett exotisk inslag under ett gäddpass i Sverige. Mitt på sjön höll han nämligen på att krocka med en väldig älgtjur!

Vi har tidigare skrivit om Sea Wits stordåd när det kommer till att betvinga monstergäddor. Men den älgtjur han och vännerna nyligen träffade på hade en helt annan matchvikt.
– Den var helt enorm. Vi var nära att köra på den, hälsar den duktiga gäddfiskaren.

 

Hans Hällman

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

$
0
0

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut.
För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga miljö man lever i. Föds man då som helgul, neongrön eller kolsvart så är det helt klart svårt att smälta in i omgivningen – kanske är det svaret på varför man sällan ser dessa ovanliga färger på fiskarna. De enstaka individer som föds blir helt enkelt uppätna.

Föds man då som helgul, neongrön eller kolsvart så är det helt klart svårt att smälta in i omgivningen…

Xanthism (Xanthochromism) kallas en form av pigmentförändring som återkommer hos fler djurarter – även groddjur, reptiler och fåglar. Exemplar drabbade av Xanthism lider brist på rött pigment, det vanliga röda pigmentet har istället ersätts med gult. Resultatet är varje fall iögonfallande. Här nedan kan ni kika på ett bildspel av annorlunda gäddor. Visst är de häftiga?!

(Källa: Timo Wallerius)

11
Visa bildspel

/
...
Visa mer

 

 

Så här har Garmin Panoptix förbättrat mitt fiske

$
0
0

Garmin har utvecklat Panoptix för sportfiskare som vill se hur fiskarna beter sig nere på djupet. Det är nästan som att titta på film på ekolodets skärm. Här berättar Cecilia ”Gösdrottningen” Grönberg hur hennes fiske har förbättrats sedan hon började använda Garmin Panoptix.
På skärmen ser du ditt bete och stimmen av betesfisk, men de mest spännande är att du också ser rovfisken. Plötsligt dyker den upp och hugger eller så kanske den försiktigt följer efter. Mer spännande än så kan det inte bli!

I filmen här ovan ser du ett stim med betesfisk och en gädda – se vad som händer när betet sänks ner mot rovfisken. Snacka om filmkänsla!

Nedåtseende Panoptix
Med de rörliga bilderna som Panoptix LiveVü Down ger, kan du se fiskar i olika storlek som simmar under båten. Du kan även se på vilket djup de rör sig och om de står under båten eller hur långt ut åt babords- eller styrbords sida de står. Tack vare att du kan lokalisera dem så noggrant, kan du också presentera ditt bete med precision framför fiskarna. Det gör fisket riktigt effektivt.
– Jag har lärt mig massor genom Panoptix. Exempelvis har jag märkt att gösarna ofta ställer sig med huvudet uppåt och stjärten neråt när de tittar underifrån på mitt bete. Detta hade jag aldrig upptäckt med en traditionell givarteknik. Med Panoptix förstår jag direkt att det är en stor fisk som jag upptäckt. Med en vanlig 2D-givare hade den vertikalt ”stående” gösen lurat mig och sett större ut på skärmen med ett bredare eko, berättar Cecilia ”Gösdrottningen” Grönberg.

Med Panoptix förstår jag direkt att det är en stor fisk som jag upptäckt.

Garmin Panoptix ökar chanserna till en perfekt presentation. Ibland kan det vara avgörande för att fånga fisken.

Tre intressanta vyer
Panoptix Down-givaren ger tre vyer – LiveVü Down, RealVü 3D Historical och RealVü 3D Down. Dessa finns tillgängliga på givare för antingen akterspegel- eller genomskrovsmontering.

LiveVü Down ger rörliga ekolodsbilder på vad som sker under båten i realtid. Du ser fisk som simmar under-, mot- eller bort från båten. Du ser storleken på fisken i proportion mot varandra och du ser även ditt bete.

Du ser storleken på fisken i proportion mot varandra och du ser även ditt bete.

Med RealVü 3D Down kan båten ligga stilla och du kan ändå se saker runt båten i 3D. Denna vy visar historik över en svepning.
RealVü 3D Historical används för att hitta fiskar medan båten rör sig. Den visar hela den vattenkolumn du har färdats över i 3D från botten till ytan och all fisk däremellan.
– I sjöar som gösarna börjat skygga för båten, så är det effektivt att kasta ut jiggen en bit åt den sida där gösen står, kanske tre meter ut. Jag kastar jiggen så att den sveper in i Panoptix-givarens kon, mot där gösen står. Det är effektivt och det triggar den skygga gösen mer än när jag släpper jiggen rakt ner under båten. Man får även mer tid på varje fisk jämfört med 2D-lodet. Med Panoptix ser man ibland att fiskarna simmar åt sidan, men inte försvinner som jag tidigare trott.
Istället går de några meter åt sidan och står kvar där. När jag märkte detta beteende, så låg jag kvar på platsen och väntade ut gösen, som fortfarande hade koll på min jigg. Många gånger simmar den in mot jiggen och hugger den. Att vänta ut gösen är oftast effektivare än att jaga den med båten, vilket stör fisken, säger Cecilia.

Jag kastar jiggen så att den sveper in i Panoptix-givarens kon, mot där gösen står.

Framåtseende Panoptix
Nu kan du se fiskarna redan framför båten! Det är en helt ny vy som ger sportfiskaren helt nya möjligheter att lokalisera sina byten.
– Med den framåtseende Panoptix-givaren kan man se långt framåt. Jag brukar ställa in intervallet på 30 meter. Det blir som en ficklampa som du kan söka av området framför båten med genom att kryssa med båten från sida till sida. Detta är mycket effektivt vid både prickskyttefiske efter gös samt när man spinnfiskar efter gädda, berättar Cecilia.

Den här filmen förklarar Panoptix-tekniken på ett begripligt sätt.

En direktsänd film
Med LiveVü Forward ser du i vilken riktning som fiskarna rör sig. På så vis kan du styra båten mot fisken eller kasta ditt bete i rätt riktning. Allt efter vad du önskar. Nu behöver du inte längre gissa vart fisken tog vägen när den försvann från ditt gamla 2D-lods bildskärm!
– Fiskarna som närmar sig båten tecknas nästan som ett eldklot på skärmen. Med hjälp av den framåtseende Panoptix-givaren kan jag se på vilken sida framför båten som fisken står. Då kan jag styra båten mot fisken så att den kommer in under båten eller på sidan av den, vilket jag föredrar på vissa sjöar där gösarna blivit skygga för båtar, säger Cecilia.

Med hjälp av den framåtseende Panoptix-givaren kan jag se på vilken sida framför båten som fisken står.

Flera vyer och alternativ för givare
Det finns tre Panoptix Forward-vyer, inklusive FrontVü Forward, RealVü 3D Forward för fiske och FrontVü för att undvika kollisioner. Dessa finns tillgängliga på givare för montering på akterspegel eller på eldriven trollingmotor.

Cecilia med en fet Panoptix-gös i knät.

Panoptix – effektivt för de flesta arter
Panoptix-tekniken är bra för de flesta fiskarter och fisketekniker. Den är synnerligen effektivt för prickskyttefiske efter gös, men även till exempelvis abborrfiske där man lättare kan lokalisera stimmen och bedöma storleken på fiskarna. Till vertikalfisket efter röding är den också suverän där man kan se hur rödingarna beter sig när de får syn på betet. När gäddan inte står i allt för tät vegetation, kan du även urskilja enskilda gäddor när du spinnfiskar.
– När jag fiskade i ett område där jag tidigare hade fått gös, upptäckte jag att gäddorna just klivit ut där efter leken. De var rejält på hugget och jag fick ett drygt tiotal gäddor. Många var över 80 centimeter, vilket är en ganska bra storlek på Mälaren. Plötslig ser jag ett jätteeko på min framåtseende Panoptixvy, som sedan kommer inskjutande i min nedåtseende Panoptix-givares vy. Det högg direkt och efter en riktigt tuff fajt kunde jag landa en gädda på 10,7 kilo. Det var en riktigt häftig upplevelse avslutar storfiskaren Cecilia Grönberg.

Björn ”Carlo” Karlsson från team Garmin har samlat sina mest intressanta Panoptix-filmer i videon här nedan. Se potentialen i Garmin Panoptix!

Emån blir av med damm

$
0
0

Strax före midsommar nåddes redaktionen av det glädjande beskedet att Åby kvarndamm vid Fliseryd i Emån ska rivas ut enligt ett föreläggande från länsstyrelsen i Kalmar.

Åby kvarndamm har varit en följetong sedan åtminstone 2010 då en förstudie gjordes om fiskväg eller utrivning av dammen var bästa lösningen på problemet med vandringshinder i Emån vid Fliseryd. Sedan dess har flera organisationer, bland andra Gustaf Ulfsparres Stiftelse, Älvräddarna, Östersjölaxälvar i Samverkan, Naturskyddsföreningen i Kalmar län och Sportfiskarna arbetat med frågan. Och nu har länsstyrelsen i Kalmar, med hjälp av en utrivningsplan som tagits fram av Jönköpings Fiskeribiologi på uppdrag av Älvräddarna och med finansiering från Naturskyddsföreningens Bra Miljövalfond äntligen beslutat att dammen ska tas bort och platsen återställas.
– Detta betyder att kvillen (förgreningen, red:s kommentar) vid Fliseryd kommer att producera mellan 5000-6000 lax- och havsöringssmolt, vilket är viktigt för Emån och alla dess innevånare. Det är inget annat än en ren vinst för Emån, säger Andreas Elfstrand, ordförande i för GUS.

Föreläggandet om utrivning görs enligt vår miljöbalk. Men nu kan denna typ av myndighetsutövande snart vara slut om den lagstiftning som är på väg röstas igenom i riksdagen i höst. Ett av förslagen är att dammar av detta slag som inte har något tillstånd inte längre ska kunna föreläggas om utrivning.

Tycker du som vi att en sådan lagstiftning är ett stort steg bakåt kan du enkelt göra din röst hörd genom att skicka ett brev direkt till miljöminister Karolina Skog. Här hittar du det.

Anti-skatbo-tricket!

$
0
0

Alla som fiskar med multirulle har varit med om det. Överslaget, professional overrun eller som vi ofta säger – skatboet. Man kan stå där i timtal, oftast när fisket är som hetast och försöka hitta rätt linände att dra i. Oftast slutar det med att saxen eller kniven får göra sitt. Nu finns det en enkel lösning på problemet. Se filmen här nedan.

Dansk minister vill se fortsatt sandsugning i Öresund

$
0
0

Sju danska och sju svenska kommuner hade förenat sig i hopp om att få slut på sandsugningen i Öresund. Brev skickades till ländernas miljöministrar med krav om förbud mot fortsatt upptag. Det tycks inte bli aktuellt. Danmarks miljöminister Esben Lunde har nu avvisat kravet.

Brevet, som även undertecknades av 13 organisationer, var tänkt att få till stånd ett danskt förbud och därmed öka skyddet av Öresunds känsliga mjukbottnar. Så sent som i fjol tog Danmark upp mer än 300 000 kubikmeter sand från Öresund, och ännu mer hade försvunnit om inte sportfiskare hade lyckats avbryta en sandsugning av Disken.
Att nu den danska ministern ger förslaget kalla handen, och därmed öppnar upp för fortsatt ödeläggelse, upprör naturligtvis många.
– Vi hade hoppats och trott på att ministern skulle lyssna, när de som bor vid Öresund kom med en önskan. Det är därför en besvikelse att den danska ministern är så avvisande mot att säkra den fantastiska natur som finns i Öresund och som glädjer miljontals medborgare som bor omkring sundet. Men vi ger inte upp, säger Therese Nissen, biolog på Danmarks Naturfredningsforening.

Inte heller WWF ger upp. En av deras ledande biologer i Danmark har nu skickat ett brev där han ber ministern omvärdera sin hållning gentemot ett framtida förbud.

I Sverige råder förbud mot sandsugning i Öresund sedan 1982.

Läs mer här.

Hans Hällman


FILM: Stor abborre tar liten abborre

$
0
0

Stora fiskar är något som vi sportfiskare sällan kan få nog av och att se när våra fenbeprydda kamrater verkar i sitt rätta element är alltid intressant. Kolla in den här praktabborren när hon bokstavligen suger i sig en mindre individ av samma art. Hösten är här, den skiftar från grönt till rött och visst är den även lite randig?


Foto: Jorn Theelen

 

Jättemal på vobbler

$
0
0

Att vobbler kan vara giftigt för svenska predatorer är känt sedan länge. Nu vet vi också att de kan falla spanska megamalar i smaken!

Robert Shaya och Miroslav Vojtek från Team Westin gjorde nyligen en satsning på Spaniens beryktade malar. Fisket gick över förväntan och tre malar passerade tvåmetersmarkeringen med god marginal. De tre största fiskarna högg alla på vobblern Platypus och mätte 215, 230 och 237 centimeter.

Glupsk mal på 215 centimeter. Foto: Team Westin

Den längsta vägde hela 90 kilo och högg på en 22 centimeters Platypus i färgen ”Cannibal Perch”. Fajten var stenhård och fisken kunde landas efter 40 minuter. Efter ett par snabba bilder återutsattes den mäktiga malen.

Foto: Team Westin

Hans Hällman

Storöring tömmer rullen

$
0
0

Hur många drömmer inte om att få en fisk som tömmer hela rullen på lina? Kolla in det här videoklippet som får varje fiskare att bli upphetsad.

Nils Jørgensen har laddat upp ett videoklipp från fisketuren då drömöringen tog hans torrfluga… Bered dig på rulltjut!

Den stora öringen vägde 9,6 kilo och inte nog med att den tömde rullen på 30 meter fluglina – den drog även ut 140 meter backing under drillningen. Wow, det är vad vi kallar fajt!
Anders Holm

 

Plastflaskor från havet blir skor

$
0
0

Haven översvämmas av plast och flera klädkedjor tillverkar nu produkter av plastskräp. En av dessa är Adidas vars nya skomodell tillverkas av plastflaskor från Maldiverna.

Modellen heter Ultra Boost Uncaged Adidas X Parley och för varje par har det i genomsnitt behövts elva plastflaskor. Plasten har insamlats av företaget Parley som alltså fått namnge modellen som tack för hjälpen.

Foto: Adidas

Det här är inte första gången Adidas tillverkar produkter av återvunnet plastskräp. Sedan några år tillbaka spelar både Bayern Munchen och Real Madrid med kläder från havsplast.

Läs mer om produkten och samarbetet här.

Hans Hällman

Dexter Big Pike: Vinnarna i omgång 1

$
0
0

Är du sugen på tävling och siktar på att fånga stora gäddor under året? I så fall är nog Dexter Big Pike något för dig. Här har vi vinnarna i omgång 1!

Nu har vinnarna i omgång 1 av Dexter Big Pike korats och överst på prispallen är Rasmus Andersson med en stilig 110-centimetera – tagen på gäddbetet Dexter Shad Ayu.  Vill du också vara med och tävla? Inga problem då det är långt kvar och hela tävlingsperioden delats in i tre omgångar där man även löpande kan tävla med enskilda fiskar.
Tävlingen är öppen för fiskare i Sverige, Danmark, Norge och Finland.
Från det gedigna prisbordet kan man vinna mängder av utrustning och dessutom en guidad fiskedag tillsammans med Martin Wasberg från Team Illex och Henrik Sandahl från Söder Sportfiske!

Rasmus Andersson med med vinnarfisken i omgång 1.

Ställning Dexter Big Pike omgång 1:

1. Rasmus Andersson 110cm (Dexter shad ayu).
2. Johan Holmberg 109cm (Dexter Shad 250 Bangkok Tiger, Jivarohead).
3. Niklas Heikinheimo från Finland kniper tredjepriset (lottning).

Läs mer om anmälan, regler och priser här.

Världens största makrill

$
0
0

Världens tyngsta makrill drogs i en silltrål utanför Marstrand.
Uttrycket ”throwback thursday” har blivit en vida känd företeelse, framförallt inom social medier de senaste åren. Fiskejournalen hänger nu på trenden och gräver lite i arkivet. I nummer 7-8 2005 hittar vi nämligen världens tyngsta makrill. Makrillen fastnade i en silltrål utanför Marstrand och väger hela 3,5 kilo och är otroliga 71 centimeter lång. Innan fisken överlämnades till Naturhistoriska muséet i Göteborg hamnade den i knät hos treåriga Linn Molin, som nästan tycktes mer skrämd än stolt över att få hålla i bjässen.
Hur stor är din största makrill?

Dammrivning ska gynna öringen i Möckeln

$
0
0

I höst rivs en av dammarna längs Valån som hindrar öring från att vandra upp i Angsjön från Möckeln. I samband med rivningen kommer en forsfåra att byggas för att gynna öringens lek.

Rivningen av Angsjödammen kan ske tack vare ett beslut från Mark och miljödomstolen och kommer att utföras av Sveaskog. Vattennivån i Angsjön kommer efter rivningen att hållas stabil via en forsnacke som ska byggas av sten och grus. Nivåskillnaden mellan sjöarna kommer ge forsande vatten och fina lekområden för Möckelns öring.
För att fisken ska få fri passage mellan Möckeln och Angsjön krävs att även Valåsdammen rivs, vilket Länsstyrelsen nu arbetar för.

Läs mer här.

Du har väl inte missat vår kampanj för att gynna landets rinnande vatten? Här kan du läsa mer och göra din röst hörd med några enkla knapptryck.

Hans Hällman


Makrillfilé på nolltid!

$
0
0

Makrillen hugger nu bra längs västkusten och smakar dessutom ljuvligt på tallriken. Men vet du hur man får bort de retfulla benen? Om inte så kommer hjälpen här!

Filmen visar hur du snabbt och enkelt förvandlar en sprattlande fisk till benfria filéer. Något som i hög grad lär öka både smaken och stämningen runt matbordet.
Så vässa kniven och håll middagen benfri!

Brukar du ha svårt att få makrillen att hugga?
Ingen fara – här kommer tips från flera experter.

Hans Hällman

Så räddar du jiggarna!

$
0
0

Börjar dina favoritjiggar tappa stinget efter en tid i draglådan? Solljus och trängsel i betesfacken kan slita hårt på gummit och leda till vridna och ihopkrullade svansar som dramatiskt försämrar gången i vattnet. Här kommer ett tips som löser problemet!

Börja med att förbereda en skål med isvatten. Koka därefter vatten i en kastrull som är stor nog att rymma dina gummibeten. Sänk ner dem i det kokande vattnet med en hålsked eller tång i 10-15 sekunder.

Lyft därefter snabbt över betena till isvattnet i några sekunder. Det gör att gummits långa molekylerna ”hittar tillbaka” till sina gamla positioner.

Avsluta med att lägga jiggarna på tork i några minuter och – voilá! Nu är de reda för nästa fiskepass!

Källa: Wired2Fish

Tidernas 3 bästa gösbeten

$
0
0

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register.
Här följer tidernas tre bästa gösbeten:

 

Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

4
Visa bildspel

/
...
Visa mer


Fastighetsägare drabbas av småskalig vattenkraft

$
0
0

I

flera notiser har vi visat att fiskvägar inte löser alla miljöproblem med dammar och små kraftverk. En fastighetsägare och LRF-medlem som drabbats av småskalig vattenkraft berättar, men vill vara anonym för att inte hans verksamhet ska drabbas ekonomiskt.

Fastighetsägaren bor uppströms ett småskaligt vattenkraftverk i södra Sverige. För en tid sedan var det huvudförhandling i ett ansökningsmål om kraftverket. Fastighetsägaren, som är sakägare, har i yttranden till mark- och miljödomstolen visat att hans marker ibland översvämmas och att han får översvämningsskador i källare på grund av dämningen.

Trots det, och trots att Älvräddarna visade under huvudförhandlingen att verksamheten inte går ihop ekonomiskt, meddelade domstolen tillstånd. Domen har nu överklagats, och nu vill Älvräddarna att fastighetsägaren ska kallas in till vittnesförhör så att mark- och miljööverdomstolen får höra vilka skador som uppstått.
– Det har hänt upprepade gånger att jag fått mina marker översvämmade, och det är problem som jag vill ska lösas, säger fastighetsägaren.

Nu hoppas han, precis som Älvräddarna, att mark- och miljööverdomstolen ska avslå ansökan. I så fall kommer dammen att tas bort och naturfåran återfå sitt forna lopp.

”Vi tycker att det generellt är bäst för miljön att ta bort sådana här små dammar”

– Vi tycker att det generellt är bäst för miljön att ta bort sådana här små dammar, om de inte är speciellt utmärka som kulturminne. I det här fallet är det också uppenbart att andra fastighetsägare kommer få minskade skador på sina marker och byggnader, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.

I Sverige finns 100 000-tals fiskevattenägare, och många av dem får sin äganderätt inskränkt på grund av dammar vattenkraftverk. Vi på redaktionen undrar varför LRF och riksdagspolitiker som vurmar för cirka 700 ägare av meningslösa kraftverk, inte bryr sig om dessa ägare och deras bekymmer?

Här kan du läsa lite om dammar och varför fiskvägar inte löser alla problem. Du kan också skicka ett brev till miljöminister Karolina Skog med krav att småskaliga inte ska ha specialregler som skyddar dem.
Här hittar du brevet som du enkelt klickar iväg.

Puckellax funnen i Ätran

$
0
0

Nyligen hittades en död puckellax i Ätran vid Vessingebro. Arten hör inte hemma i svenska vatten och det sensationella fyndet ska nu överlämnas till länsstyrelsen i Halland.

Fisken, som när den hittades var likstel och färsk, låg i ytan i en grund del av Ätran.
– Den mest rimliga teorin är väl att den vandrat upp från havet, sedan fastnat i det grunda området vid lågvatten och dött av varmt vatten, syrebrist eller något liknande, gissar Patrik Lindström som hittade fisken.

Puckellax har aldrig tidigare rapporterats från Ätran. Däremot har flera fynd gjorts i närliggande länder den senaste tiden.

”jag har faktiskt bara väntat på en rapport om puckellax i Sverige”

– Vi har registrerat många puckellaxar längs den norska kusten de senaste två veckorna, från gränsen till Ryssland och ändå ner till Glomma. Så jag har faktiskt bara väntat på en rapport om puckellax i Sverige. De senaste veckorna har fynd även gjorts i Storbritannien och på Irland, berättar Eva Thorstad, från Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), när vi ber om en kommentar.

Utsättning av puckellax har gjorts runt Kolahalvön sedan 1950-talet och där finns nu etablerade bestånd. Eva Thorstad tror att de rapporterade laxarna kommer därifrån, men eftersom reproduktion även skett i en del nordnorska älvar kan de även härstamma från Norge.

Anledningen till att det i år har hittats så många puckellaxar är oklar.
– Möjligtvis har det varit gynnsamma förhållanden i havet i år som fått laxarna att överleva i högre omfattning, men det vet vi inte säkert, säger Eva Thorstad.

Puckellaxar känns igen genom prickar på stjärtfenan, små fjäll, smal stjärtspole och mörk munhåla. Hanarna får efter en tid i sötvatten en puckel på ryggen, vilket gett arten dess namn.
Om fler fynd görs bör dessa inrapporteras till länsstyrelsen.

Foto: Patrik Lindström

Läs mer om de många fynden av puckellax här.

Hans Hällman

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live


Latest Images