Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Perch Pro – en rysare

$
0
0

I senaste avsnittet av Perch Pro, går Albin Shargi ut starkt med en fin abborre redan i början av programmet.

När abborrtävlingen Perch Pro närmar sig finalen, har Team Vision och metoden fluga visat sig vara mycket framgångsrik – i alla fall  gäller mängden fiskar. Men de andra lagen knappar in med hjälp av stora abborrar.
I helgen släpptes det femte programmet av Perch Pro på KanalGratis Youtube-kanal. Fem proffslag tävlar mot varandra i en tävling där alla väljer sina egna fiskeplatser och där en både stora och många fiskar kan ge poäng.

Det är mycket prestige abborr-experterna emellan.

Lagen är CwC, Gunki, Stockholms Fiske, Sporting och Vision. Nu när tävlingen är inne på sin slutspurt ökar stressen på alla lagen. Det är mycket prestige abborr-experterna emellan och inför finalen nästa lördag, är det öppet vem som tar hem segern.
Var med på själva finalen lördag 4 februari, ombord på Fiskekryssningen. På Fiskekryssningen blir det, förutom Perch Pro-final, mängder av föredrag, workshops, betesbyggande och flugbindning! Du kan boka dig fram till fredag 17.00 genom att ringa dagtid på 08-452-40 10 eller gå in på www.fiskekryssningen.se
Och har du inte följt Perch Pro – passa på att titta ikapp innan finalen!


FILM: Unika bilder på lekande gäddor

$
0
0

Foto: http://www.onderwaterbeelden.nl/

Onderwaterbeelden.nl är det holländska filmteamet som verkar under ytan. I repertoaren finner du allt från undervattensfilmer på tropiska fiskarter till inhemska lekgäddor. Här kommer ett inslag från det sistnämnda – kolla de unika undervattensbilderna!
Fotograferna Peter Rodijnen och Klaudie Barteklink är teamet bakom produktionsbolaget Onderwaterbeelden.nl. Deras mångåriga kunskaper om livet under ytan tillsammans med intresset för film har mynnat ut i diverse TV-produktioner, som ofta är producerade i hemlandet Holland. I det här inslaget får du följa en grupp gäddor som befinner sig mitt i leken. Visste du förresten att det händer att gäddor leker i grupp?

För mer information och häftiga undervattensfilmer – följ den HÄR länken.

 

Flugfiske på isen

$
0
0

Har du någonsin flugfiskat rödingen från isen?

Det var nog många som höjde ögonbrynen när Patrik Wettergren plockade fram flugspöet på rödingsjön mitt i vintern. De blev nog inte mindre förvånade då han krokade första rödingen – tio meter från ishålet.
Abborrträsk är vida känt för sitt fina pimpelfiske efter röding. När flugfiskefantasten Patrik Wettergren, även känd som Sameo-Patrik, packade inför resan till rödingarnas rike, så han det som självklart att ta med sig ett flugspö. Detta trots att sjöar och åar var täckte med ett tjockt lager med is. Hur gick det då? Kan men flugfiska på isen? Svaret får ni här nedan.
Missa inte Fiskejournalens webb-tv. Vi har snart tre miljoner visningar.

Havsöringbeten med Bohlin

$
0
0

Kjell Bohlin kommer finnas ombord på Fiskekryssningen med sina Gruffdrag i alla färger och modeller.

Kjell Bohlin har satt fokus på att bygga havsöringbeten. Kanske har ni hört talas om Gruffdraget?
För Kjell Bohlin började det hela för cirka femton år sedan, när en bekant visade hur man gjuter drag.
– Min första egna gjutning var en kopia på ett befintligt drag. Jag gjöt det i vanlig båtplast och det vet ju alla hur det luktar. Och trots att det var julafton, var jag bara tvungen ut och provfiska det. På första kastet så tappade jag en liten öring. Efter det har jag varit fast i betestillverkarträsket! berättar Kjell.

Det blir nästan svårt att fiska med köpta beten, när man kan göra dem själv.

I betesbyggarrummet ombord på Fiskekryssnigen kommer ni att kunna se, känna och även köpa Kjell Bohlins fina ”Gruffdrag” i alla färger och former. Även om Kjell Bohlins fokus är havsöringsbeten, blir det även både gädd och abborrbeten.
– Det blir ju så att man vill ha en speciell gång eller en speciell form på betet och det blir nästan svårt att fiska med köpta beten, när man kan göra dem själv, säger Kjell.
– Men det har gått åt både mycket silikon  och plastic padding samt massor av förtvivlan och jävlar anamma, innan jag började få till mina betena som jag ville ha dem. Det var nog många som undrade vad jag höll på med när jag stod och doppade dragen i en termos med hett vatten mitt i vintern, för att testa olika böjningar.

Det har gått åt både mycket silikon och plastic padding samt massor av förtvivlan och jävlar anamma.

Kjell menar att han har haft lite tur, både för att han knäckte koden hur man kunde vikta betet till flytande, suspending och sjunkande och allt där emellan med bibehållen gång. Men också att han fick in sina drag i butiker och hos guider.
– Jag döpte dem till Gruff för jag ville in och ”bråka” prismässigt med de handgjorda betena som redan fanns, berättar Kjell.
Det finns fortfarande chans att hänga med på Fiskekryssningen. Ring dagtid på 08-452 40 10 eller gå in på www.fiskekryssningen.se Fram till 3 februari har du chansen.

bohlin_rondell

Tejpa ihop båten

$
0
0

Har du sett monstertejpen som sägs kunna täta vad som helst på nolltajm? Kolla in filmen här nedan

Nu finns det ett nytt slags material  som omedelbart sägs kunna täta nästan vilka skador som helst. Laga vadarna, flytringen eller till och med din båt med monstertejpen Flex Tape.
Det amerikanska företaget Flex Seal säljer diverse tätningprodukter för både konsumenter och företag inom bygg och konstruktion. Just nu marknadsförs deras senaste produkt – en slags tape som enligt Flex Seal ska kunna täta vad som helst. Ja du ska till och med kunna plåstra igen en läcka under vattnet.

…Flex Tejps hållfasthet genom att såga itu en aluminium båt för att sedan tejp ihop den igen.

I reklaminslaget demonstrerar företagets ansikte ut, Paul Swift Flex Tejps hållfasthet genom att såga itu en aluminium båt för att sedan tejp ihop den igen.
Vad tror du – kan den här produkten vara något för oss fiskare? (Tyvärr verkar det inte som produkten finns att beställa i Sverige än. Men det är nog bara en tidsfråga).

BILDSPEL: MHz + ekolod = sant

$
0
0

Humminbirds nya enheter använder nu megahertzfrekvensen - kolla in upplösningen i bildspelet här nedan!

För första gången någonsin används Megahertzfrekvensen i ekolod. Med Humminbird MEGA Imaging avtecknas ekon och bottenstrukturer med en noggrannhet som aldrig tidigare skådats – jag du kan till och med urskilja sprickor i stenarna på botten.
Humminbird har sedan 2005 förbättrat och förfinat sin patenterade Side Imaging teknologi som har gett många sportfiskare nya möjligheter att hitta fisk. Nu med MEGA Imaging tas tekniken ytterligare en nivå vilket resulterar i en unik klarhet, vilket kommer ge användaren ännu bättre möjligheter att identifiera fisk och strukturer.

…vilket kommer ge användaren ännu bättre möjligheter att identifiera fisk och strukturer.

MEGA Side Imaging levererar en vy på 38 meter åt vardera sida och MEGA Down Imaging levererar likt Side Imaging 38 meter vy men nedåt. För större djup eller bredare sidotäckning finns 455kHz CHIRP som ger 122 meter åt varje sida (244 meter totalt) eller 122 meter nedåt. Tillsammans skapar de en oslagbar vy och möjligheterna är oändliga. MEGA Imaging finns tillgängligt på MEGA versionerna av SOLIX 12 & 15 samt systerenheterna HELIX 9 G2N, 10 G2N & 12 G2N. De unika MEGA Imaging givarna med sju element för aktermontering ingår och som tillval finns genomskrovs- samt trollingmotorgivare. (För mer information – kolla in comstedt.se.)

Se exempel på hur MEGA Imaging kan förbättra din fiskeupplevelse  – klicka på bildspelet här nedan!

8
Visa bildspel

/
...
Visa mer

 

 

 

 

 

 

 

BILDSPEL: Coolaste fisketatueringen!

$
0
0

Behöver du inspiration till en ny fisketatuering? Kolla in bildspelet här nedan!

Gänget bakom den amerikanska fiskeshoppen East Rosebud Flyshop har via deras pågående tävling samlat ihop en välmatad serie fisketatueringar. Kika på bildspelet här nedan och låt dig inspireras!
Är du en av de som valt att nåla in bläck under huden för att visa vilken livsstil du anammar? Då är du inte ensam, en snabb titt på våra sociala medier visar att intresset för diverse fisketatueringar är stort och ett gäng som helhjärtat krokat på trenden är Montana-grabbarna från East Rosebud Flyshop. Just nu kör de en kul tävling på företagets Facebooksida. Tävlingen går helt enkelt ut på att du laddar upp din fisketatuering, sen får besökarna rösta fram sina favoriter och den tatueringen som får flest likes vinner förstapriset. Visst är det kul att se vad folk har förevigat under huden? Låt dig både inspireras och avskräckas – kika på tatueringarna i bildspelet här nedan.

137
Visa bildspel

/
...
Visa mer


(Källa: facebook.com/EastRosebud/)

Solix är Humminbirds nya flaggskepp

$
0
0

Humminbird SOLIX är lika stor som en datorskärm och fullspäckad av ny teknik.

SOLIX heter Humminbirds nya teknikspäckade skärmar. De upp till femton tum stora kombinerade ekolod- och kartplotterenheterna seglar ut på marinelektronikmarknaden som de största i Humminbirds historia.
Nu har Humminbird samlat all ny teknik i en och samma enhet. Skärmstorleken på flaggskeppet SOLIX 15 är hela 15,4” med andra ord lika stor som en standard laptopskärm. SOLIX-serien är designad för att göra det lättare för sportfiskare att hitta och lokalisera fisk. Produkten kommer ge dig en helt ny upplevelse, främst genom 2017 års tekniknyheter. Här nedan finner du ett axplock av vad Humminbird SOLIX hanterar:
Cross Touch användargränssnitt
MEGA Imaging
CHIRP digitalt ekolod
AutoChart Live
Bluetooth
Minn kota i-Pilot Link kompabilitet

…enheten är hela 15,4” med andra ord lika stor som en standard laptopskärm.

SOLIX 12 och 15 har ett uppdaterat Cross Touch användargränssnitt som innebär en kombination av touchskärm och en fast knappsats. Zooma enkelt med ”Pinch and Zoom”, peka och håll, dra och släpp, nyp och svep för att utföra de kommandon du önskar. Allt du kan göra med touchskärmen går även att göra med knappsatsen. Möjlighet finns att dela upp skärmen i en, två, tre eller fyra olika vyer samtidigt. Vad som skall visas är upp till dig som användare och flera unika vyer kan enkelt skapas och sparas. Humminbird SOLIX är givetvis kompatibel med Minn Kotas populära elmotorer och med Minn Kota I-Pilot Link kan du enkelt följa AutoChart Live djupkurvor, områden med vegetation eller områden där botten är hård. Med Bluetooth ges möjlighet att ansluta en telefon för att visa notiser och meddelanden på skärmen. Förutom telefonstödet går det även att ansluta en trådlös fjärrkontroll för att styra enheten. Styr t.ex. känslighet, vy, zoom, frekvens, etc. Humminbird SOLIX kommer i storlekarna 15,4 och 12,1 tum.

4
Visa bildspel

/
...
Visa mer

För mer information samt priser besök Comstedt.se


Varmare klimat kan ge kvicksilverproblem 

$
0
0

Dykare från Umeå marina forskningscentrum förbereder provtagning av sediment i havet.Foto: Sofi Jonsson/Erik Lundberg

I vår del av världen förväntas ett varmare klimat ge mer nederbörd och ökad avrinning till vattendrag. Det kan leda till att det giftiga ämnet metylkvicksilver ökar i djurplankton, visar ny studie från Umeå universitet.

En ökad avrinning till sjöar för med sig partiklar från marken ut till sjöar och vattendrag. Vattnet blir då brunare, vilket minskar solens möjligheter att tränga ner och därmed också växtplanktons möjlighet att binda upp solljus. Vi har tidigare skrivit om att forskare räknar med att brunare vatten minskar fiskproduktionen, men nu har ett annat forskarlag upptäckt att det också kan öka ansamlingen av det extremt giftiga ämnet metylkvicksilver. Studiens hypotes var att brunifiering av vattnet kunde leda till att ekosystemet får mer av sin energi från bakterier än från solen via växtplankton, vilket skulle öka antalet steg i näringskedjan där metylkvicksilver kan bindas upp.
– Vår studie bekräftar detta och visar att en ökning på 15-20 procent av mängden organiskt material i vattenmassan kan orsaka en förändring från en autotrof till en heterotrof näringskedja och leda till att halterna metylkvicksilver ökar två till sju gånger i djurplankton, säger Erik Björn, docent vid Umeå universitet och ledare för forskningsprojektet.

Erik Björn undersöker vattnet i en av provtankarna. Foto: Sofi Jonsson

Erik Björn undersöker vattnet i en av provtankarna. Foto: Sofi Jonsson

Effekten på djur som kommer senare i näringskedjan har inte undersökts i den här studien, men man vet sedan tidigare att metylkvicksilver ackumuleras och att till exempel fisk, rovfåglar och människor kan drabbas hårt.
– I perspektiv av ett förändrat klimat understryker våra resultat hur nödvändigt det är att inkludera effekterna av förändringar i näringskedjan i modeller för kvicksilvers omsättning i miljön och för riskbedömningar, säger Erik Björn.

Läs mer om studien här.

Läs hela artikeln i Science Advances här.

Hans Hällman

Aho samlar sportfiskare

$
0
0

Michael Aho gillar tanken på att sportfiskare möts både digitalt och i verkligheten. Dessutom gillar han att fiska och lägger mycket tid på predatorfisket.

Betesbyggandet bara växer. I communityt Svenska Betesbyggare har Michael Aho och hans team samlat över 6000 entusiastiska medlemmar. Här hjälper medlemmarna varandra att utvecklas och sammanhållningen kan liknas vid en stor familj.
På lördag tar Michael Aho communityt ombord på Fiskekryssningen för att bjuda på glädje runt betesbygge med workshops och utställare på kryssningen. Man delar med sig av sin kunskap och alla kan ställa frågor. Allt för att fler kan upptäcka glädjen av att fånga fisk på sina egna beten och utveckla sitt fiskeintresse.  Det blir workshops i tafsar och riggar, spinnerbaits, mjukbeten, hårdbeten, foliering och spöreparationer. Det blir även visning och möjlighet att köpa olika typer av exklusiva handgjorda beten för olika arter.

För att kunna utveckla en bransch idag, är det viktigt att ta de digitala mötesplatserna på allvar.

 Michael Aho brinner för community-tanken, där man använder lösa sammanslutningar på nätet som utgångspunkt för aktiviteter och utveckling. Michael Aho är även arrangör av det pågående on-line eventet Bait Build med Ola Rasmusson, där unga betesbyggare får en egen arena.
Michael skapar gärna alla typer av event runt fiske, både på nätet och genom konkreta händelser som till exempel streetfisketävlingar.
– Min dröm är att kunna jobba med att föra in mer moderna eventprocesser i sportfiskebranschen. För att kunna utveckla en bransch idag, är det viktigt att ta de digitala mötesplatserna på allvar. Jag tror att sportfisket har mycket att tjäna på att vara öppna mot de nya sätten att samla människor. Kommunikationen utvecklats och vi har inte alltid tagit vara på digitaliseringens nya möjligheter, säger Michael.
Kolla in Michaels på facebook  och Instagram.
Ett dygn kvar att boka Fiskekryssningen! Ring 08-4524010

Ju fler människor som mötes, desto mer kommer sportfisket att växa och utvecklas, menar Michael Aho. Här har han samlat cityfiskare.

Ju fler människor som mötes, desto mer kommer sportfisket att växa och utvecklas, menar Michael Aho. Här har han samlat cityfiskare.

Havsöringstips på Båtmässan

$
0
0

Havsöringen lockar ut många fiskare i vårsolen.  Men hur får man den att hugga en stilla dag som denna? På Båtmässan bjuds det på massor av tips inför årets premiär. Foto: Henrik Larsson

Hur fångar man fler av västkustens nyckfulla havsöringar? Henrik Larsson är en av Sveriges mest erfarna öringfiskare och berättar hur man kan påverka fiskens huggvilja!

Havsöringen är en av våra mest uppskattade sportfiskar. När den krokas bjuder den ofta sin fångstman på spektakulär akrobatik, skyhög puls och ursinniga rusningar, och den som går segrande ur en fajt med dessa silverblanka kraftpaket lär aldrig glömma den härliga känslan. Men långt ifrån alla fiskepass är lyckade. Många välkomnar därför tips på hur fisket kan anpassas när huggen uteblir. En som vet vad som krävs är Henrik Larsson, och under årets Båtmässa i Göteborg bjuder han på sina bästa tips för ett lyckat fiske.

2015w18-fishingimage-fiskebild-seatrout-2

Henrik flugfiskar gärna havsöringen, men försäkrar att hans tips också kommer spinnfiskarna till glädje.
– Efter att ha fiskat havsöring sedan mitten av 80-talet har jag ju lärt mig ett och annat, men också börjat förstå att ibland är allt precis tvärt om vad man trodde när man drog på sig vadarbyxorna. Havsöringen på kusten har enorma ytor att röra sig på men när det väl kommer till kritan så är det ofta små fläckar som ger det allra bästa fisket. Men det finns inga säkra platser, så det gäller att hela tiden vara följsam och anpassa sitt fiske efter tidpunkt, vattenstånd och vindens riktning, berättar Henrik.

Henriks föredrag startar kl 13 den 11 februari, och ingår i ett fullspäckat dagsprogram med hundraprocentigt fiskefokus! Båtmässan i Göteborg har öppet 4-12 februari och har i år samlat allt sportfiske till en gemensam yta.

Hans Hällman

Predatortour till Sverige!

$
0
0

Predatortour kommer till Sverige i april.

Tävlingen Predatortour har pågått ute i Europa ett antal år och är inspirerad från de amerikanska fisketävlingarna – nu kommer tävlingen till Sverige.

Den populära Predatortour har lockat rovfiskexperter runt om i Europa till flertalet tävlingar under de senaste åren och nu är det klart att tävlingen kommer till Sverige i vår, den 6-8 april. Tävlingsvattnet är Vänern, med start vid Åmål och fisket kommer riktas i synnerhet efter gädda, men även abborre och öring kan ge bonuspoäng.
På prisbordet finns bland annat komplett fiskebåt, prylar och båtelektronik. För mer information om tävlingsregler, priser och hur du anmäler dig – klicka här!
Nedan kan du se Predatortours egna informationsfilm.
Anders Holm

Pimpla betesfisk till vinterns meten

$
0
0

Mört är mångas favorit vid ismete efter stora predatorer. Men hur fångas de från isen? Tobias Ekvall och Edvin Johansson visar vägen. Foto: Team Galant

Hur gör man om man vill ge sig ut på ismete men saknar betesfisk? Ett alternativ är att pimpla upp den. Men eftersom mört är den fisk man vill ha så gäller det att anpassa tekniken. Team Galant bjuder här på tips och film som hjälper dig att lyckas.

När Tobias Ekvall från Team Galant söker efter betesfisk gör han det helst på ”säkra” platser. Med god planering och lite noggrannhet kan mycket tid sparas.
– Försök att notera var du sett betesfisk på ekolodet redan under hösten. Dessa platser håller allt som oftast fisk också vintertid. Men kom ihåg att det kan skilja sig enormt mellan olika vatten. Man får helt enkelt testa sig fram. Ett bra komplement är att använda ett portabelt ekolod på isen för att lokalisera var fisken befinner sig för tillfället. Det är inget måste, men det underlättar, berättar Tobias.

Försök att notera var du sett betesfisk på ekolodet redan under hösten. Dessa platser håller allt som oftast fisk också vintertid.

Som utrustning använder han ett vanligt pimpelspö till abborre med känslig topp och 0,14 mm nylonlina. Det är viktigt med känslig utrustning då mörtarna ibland kan vara extremt försiktiga. Som tyngd använder han en pirk, vars storlek anpassas efter djupet. På pirken fästs en 5-10 centimeter lång nylontafs med en mormyska eller enbart en liten enkelkrok i storlek 14. Om mört är målet så ska kroken agnas, och till det föredrar Tobias en klassiker.

Maggot är enklast och fungerar riktigt bra!

– Maggot är enklast och fungerar riktigt bra! Men kom ihåg att sätta kroken mellan de två prickarna som är längst upp på maggoten. På det sättet lever den och sprattlar länge och du får ut mest av betet, berättar han.

Foto: Team Galant

Foto: Team Galant

Mörtar kan ibland vara svåra att hitta och vissa dagar är de dessutom svåra att locka till hugg. Om man hamnar på en het plats är det därför god idé att lägga den på minnet, eftersom den sannolikt kommer att leverera betesfisk hela vintern. Men även på rätt plats så måste djup och teknik anpassas.
– Jag fiskar alltid mört precis ovanför botten. Det brukar alltid vara bäst. Det är dessutom viktigt att hålla spöt mer stilla än när du pimplar abborre. Det ska nästan kännas som att man metar. Och kom ihåg att utrusta dig med tålamod. Är fisken bara i närheten så brukar den alltid hugga till slut, avslutar Tobias.

Foto: Team Galant

Foto: Team Galant

Här kan du se Team Galants film på Kanalgratis Youtubekanal om hur de fångar betesfisk från isen.

Är du sugen på att träffa Tobias och de andra i Team Galant? De följer förstås med på helgens Fiskekryssningen, till vilken det fortfarande finns biljetter.

Hans Hällman

Sälsäkra burar ska rädda kustfisket

$
0
0

Kan agnade torskburar bli ett framtida alternativ till traditionellt garnfiske? Foto: Sven-Gunnar Lunneryd

Forskare är i full gång med att utveckla metoder som ska skydda fångad fisk från hungriga sälar. De torskburar som testas fångar färre fisk än traditionella garn, men fångsten får åtminstone behållas.

En stor del av kustfisket är under hård press till följd av ökade sälbestånd längs den svenska kusten. En orsak är att de fiskar som fångas angrips av säl innan redskapen vittjas. För att minska problemen har forskare studerat konflikten i många år. Genom att studera sälarnas beteenden runt burarna har de bidragit till utvecklingen av redskap som ska göra det svårare för sälarna att äta upp eller skada fisk som fångats.
– Det svenska kustfisket står på randen till kollaps genom att de ökande sälbestånden längs hela svenska kusten skapar en konflikt med fisket. En hållbar lösningen är att aktivt utveckla alternativa fiskeredskap som både är sälsäkra men även selektiva i sin fångst, säger Sara Königson på Statens lantbruksuniversitet.

”Det svenska kustfisket står på randen till kollaps…”

skadad fisk-_L8D3648-2

Foto: Sven-Gunnar Lunneryd

Förutom att säl reducerar fångsterna skadar de också fiskeredskap. En sammanställning visar att sälen kostar kustfisket runt 35 miljoner kronor årligen. Allra värst drabbat är garnfisket efter torsk i Östersjön, där fiskare rapporterar om sälskadad fisk vid över 30 % av fisketillfällena. I hopp om att finna en hållbar lösning är projektet Sälar och Fiske i gång med att utveckla sälsäkra torskburar.
– Även om arbetet med sälsäkra burar kommit långt så finns det arbete kvar innan burar är kommersiellt brukbara. Det är mycket som måste fungera för att ett redskap ska kunna vara en ersättning till etablerade redskap. Just nu arbetar vi vidare bland annat med hur hanteringen av burar ombord ska bli smidigare för fiskarna, säger Peter Ljungberg från institutionen för akvatiska resurser på SLU.

Läs mer om projektet här.

Hans Hällman

Fint pris för hållbar fisketurism?

$
0
0

Vindelälvens harr är välväxt och urstark. Det fina fisket är ett resultat av många års fiskevårdande insatser.

Snart kommer det att utses en vinnare av Grand Travel Awards Ekoturismpris. En av de nominerade satsar helhjärtat på sportfiske.

Svenska Ekoturismföreningen och branschtidningen Travel News står bakom priset som kommer att utdelas under festliga former i Stockholm den 16 februari. FishYourDream Ammarnäs har delvis nominerats för sitt arbete med att värna om ett ansvarsfullt och hållbart fiske, vilket tidigare gett dem Ekoturismföreningens kvalitetsmärkning Naturens Bästa.

Ammarnäsöringen är välkänd och hett eftertraktad av sportfiskare.

Ammarnäsöringen är välkänd och hett eftertraktad av sportfiskare.

Anläggningen erbjuder fiske i och runt Vindelälven, som är en av landets fyra älvar där Vattenkraften inte byggts ut. De fria vattenvägarna har gynnat fisken och flera bestånd tycks vara starka. Företagets grundare Per Jobs är glad över nomineringen och tacksam för de fiskevårdande insatser som gjort den möjlig.
– Det är verkligen roligt att bli nominerad till denna utmärkelse, det är ju lite av resebranschens Oscarsgala! Det är en förmån att få verka i Ammarnäs och att få ta över stafettpinnen efter Ulf och Bodil Johansson som under lång tid byggt upp sportfisketurismen i området. De har lagt en fantastisk grund för oss. Arbetet vi gör är heller inte möjligt utan fiskevårdsområdet och samebyarna, så de har stor del i det hela också, säger han.

Läs mer om Grand Travel Awards Ekoturismpris och de andra nominerade företagen här.

Hans Hällman

 


Fånga laxen från kajak!

$
0
0

Fisket efter Vätterns lax från land eller kajak kräver ofta tålamod. Markus Wickelgren vet vad som gäller och har belönats med många fina fiskar genom åren. Foto: Adam Landen

Vättern erbjuder ett unikt laxfiske nära land. Markus Wickelgren ger tips på hur du med enkla medel och lite tålamod kan få uppleva oförglömliga fajter med sjöns beryktade kraftpaket.

Vem drömmer inte om att fånga en silverblank lax som dunkar i spöt och får rullen att tjuta? I de flesta vatten krävs en trollingbåt för att den drömmen ska besannas, men Vättern är ett undantag. Här lockas laxen tätt in mot land och kan då nås från klipporna. Fisketeknikerna varierar och vi har tidigare skrivit om hur landfisket efter den spiggjagande laxen kan bedrivas. En som gillar att pröva lyckan från land är Markus Wickelgren, men han ger sig ännu hellre ut i kajak när vädret tillåter.
– Detta är en av de stora fiskehöjdpunkterna för mig under året. Fisket brukar vara väldigt givande vintertid och huggen känns i hela kajaken! Att fånga lax nära land ger alltid dramatiska fajter och man måste hela tiden vara på sin vakt så att fisken inte förloras. Det brukar vara ett bra sätt att hålla värmen i den bitande kylan, berättar Markus.

”Detta är en av de stora fiskehöjdpunkterna för mig under året. Fisket brukar vara väldigt givande vintertid och huggen känns i hela kajaken!”

Fisket inleds ofta med trolling på en kastlängds avstånd från land, där ett spö förses med vobbler och ett annat med en kastdobb och tubfluga. Markus har upptäckt att den spiggjagande laxen tycks föredra grönaktiga beten som liknar den naturliga födan.  Favoritvobbler är en grön Strike-Pro Mini och tubflugan får gärna vara en kombination av silver och grönt.
– Flugan vevar jag in väldigt sakta. Även om man strävar efter at göra långa kast för att maximera betets tid i vattnet gäller det att helat tiden vara beredd. En del hugg kommer när man endast har en meter lina ute, berättar Markus.

”En del hugg kommer när man endast har en meter lina ute”

Markus favoritfluga liknar den spigg som laxen kommer in för att jaga. Foto: Freewater pictures

Markus favoritfluga liknar den spigg som laxen kommer in för att jaga. Foto: Freewater pictures

Fisket kan vara väldigt givande och belöningen kan komma blixtsnabbt. Oftare krävs det lite tid innan fisken ger sig till känna. Därför är det viktigt att ha tålamod och inte börja tvivla om fisket går trögt.
– Fisken kan komma in i perioder och då gäller det att vara beredd. Om du inte är villig att ge fisket lite tid så måste du ha tur för att lyckas. Men all väntan är mödan värd när hugget väl kommer. Att fajta en lax från land eller kajak är en svårslagen upplevelse som man kan leva länge på efteråt, berättar Markus entusiastiskt.

”Fisken kan komma in i perioder och då gäller det att vara beredd. Om du inte är villig att ge fisket lite tid så måste du ha tur för att lyckas”

Att fiska från kajak är alltid en stor utmaning, och att göra det vintertid ställer förstås extra krav på säkerhet.
– Tänk alltid på säkerheten först och ge dig bara ut i väder och vind som du känner dig bekväm i. Vätterns vågor är luriga och på vintern när vattnet är iskallt finns inget utrymme för misstag. En bra idé är att alltid paddla mot vinden första halvan av dagen för att sedan ha medvind hem. Det kan vara skönt efter en lång fiskdag och ge lite hjälp om man är kall och trött, avslutar Markus.

Vill du ha ännu mer inspiration till vinterfiske efter lax? I den här filmen får vi se Markus och några vänner uppleva ett härligt fiske längs Vätterns branta klippor.

Hans Hällman

Famnen full av 19 kilo gädda!

$
0
0

Jesper Wall och de båda gäddorna som gav honom ett minst sagt actionfyllt ismete!

Jesper Wall är en hängiven ismetare som nyligen fick uppleva ett osannolikt fiske. Två fäll kom så tätt att han efter ett par tuffa fajter kunde posera med drygt 19 kilo gädda!

Linköpingsfiskaren Jesper Wall hade siktet inställt på nytt personbästa på gädda. Hans önskan gick i dubbel uppfyllelse! Här kommer Jespers egen berättelse från ispasset han sent lär glömma.
”Vi satt och letade på sjökortet efter en sjö som vi trodde kunde hålla riktigt stor fisk. Målet var nya personliga rekord på gädda och till slut fann vi en liten sjö som såg intressant ut. Maxdjupet var två meter och ytan inte större än att den snabbt kunde täckas. Perfekt, den skulle vi testa! Några dagar senare gav vi oss ut med pulka och tio spön. Efter en trög start kom första hugget. Det visade sig vara en riktigt fin gädda som vi uppskattade till över 90 centimeter lång. Anledningen till att vi inte mätte den ordentligt vara att min stol blåste iväg samtidigt som vi fotade fisken. Gäddan släpptes snabbt tillbaka och när stolen hunnits ikapp får jag ett fäll precis bredvid. Rullen håller på att tömmas så mothugget görs direkt. Pang! Sköna gung i spöt och kampen kan börja!

Rullen håller på att tömmas så mothugget görs direkt. Pang! Sköna gung i spöt och kampen kan börja!

Till en början är fisken rätt medgörlig, men ungefär halvvägs blir det tvärstopp. Jag förstår direkt att det är en fin fisk och ropar till min kompis att komma med mattan. Gäddan bjuder på ett par ursinniga rusningar innan vi till slut kan se den genom isen. Vilken gris! Pulsen går upp och landningen förbereds. Den här fisken vill vi inte tappa! Efter ett par rundor vid hålkanten får jag äntligen tag i gäddan och med ett fast grepp lyfts den försiktigt upp genom hålet. Precis när jag ska mäta den ser jag ett nytt fäll på ett närliggande spö. Jag ber min kompis att snabbt fylla pulkan med vatten och lyfta i gäddan medan jag springer bort till hålet och sätter ännu ett mothugg. Vilken action!

Precis när jag ska mäta den ser jag ett nytt fäll på ett närliggande spö. Jag ber min kompis att snabbt fylla pulkan med vatten och lyfta i gäddan medan jag springer bort till hålet och sätter ännu ett mothugg. Vilken action!

Också den här fisken hade nästan tömt rullen och tyngden i spöt skvallrar om ännu en storfisk. Jag sätter ovanligt hård press för att snabbt få upp fisken och kan efter en brutal dragkamp skönja en enorm skugga. Min kompis kommer över med den vatten- och gäddfyllda pulkan och följer den framgångsrika landningen. Vilka grisar! Mätning och vägning gav att den första gädda var 111 centimeter lång och vägde drygt nio kilo och den andra var en centimeter kortare och vägde 10.1 kilo. Nya personbästa vad gäller både längd och vikt! Efter en snabb bild med kameran så återutsattes gäddorna utan problem. Vi såg på varandra och kunde knappt förstå vad vi just hade upplevt. Visst hade vi haft stora förväntningar på dagen, men den här lilla sjön hade överträffat dem alla med råge!”

Vi tackar Jesper för en härlig berättelse och gratulerar till två fantastiska fiskar och ett minne för livet!

Hans Hällman

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

$
0
0

Flipp eller flopp? Ja, inte är den vacker, men få arter tycks kunna motstå frestelsen att smaka på en squirmy. Foto: Ambjörn Hardenstedt

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Får en fluga se ut hur som helst? Squirmyflugorna liknar mest små plastmaskar och har väckt mångas tvivel sedan de introducerades från USA för ett par år sedan. Fisken verkar vara mindre nogräknad och attackerar gärna de färgglada flugorna, som tack vare sitt mjuka silikonmaterial får en extremt levande gång i vattnet. Trots att flugorna ser enkla och anspråkslösa ut så krävs en del tålamod att binda dem. Tråden skär lätt igenom det mjuka silikonet och varken lim eller lack fäster särskilt bra. Men träning ger som bekant färdighet, och saknas tiden går de förstås att köpa färdigbundna.

Foto: Ambjörn Hardenstedt

Foto: Ambjörn Hardenstedt

En som på senare år fått upp ögonen för dessa flugor är Ambjörn Hardenstedt. Det spelar ingen roll vilket flugfiske han ska ut på; när fluglådan fylls finns det alltid plats för några färgglada Squirmy.
– Jag tycker att de alltid levererar. Regnbågar och öringar älskar dem och harrarna i strömmande vatten har svårt att se en Squirmy utan att smaka på den. Dessutom är de riktigt bra för abborre. Så många bonusabborrar som jag får nu fick jag aldrig innan jag började använda Squirmyflugorna, berättar han.

abborre16491456_10155310367522668_240998401_o

Foto: Ambjörn Hardenstedt

Fisketekniken är enkel. Tack vare det masklika utseendet och det mjuka materialet räcker ofta vattnets rörelser för betet ska locka fisken till hugg.

Fiskar man i strömmande vatten är det bara att kasta dem uppströms och fiska hem dem fridrivande. Strömmen sköter resten

– Fiskar man i strömmande vatten är det bara att kasta dem uppströms och fiska hem dem fridrivande. Strömmen sköter resten. De pulserar och viftar för minsta lilla rörelse. För att de ska hinna sjunka så binder jag dem gärna med guldskalle. I stilla vatten fiskar jag dem helst oförtyngda och låter dem sjunka fritt mot botten för att sen ta hem dem med små ryckiga rörelser. Om jag använder en guldskalle så fiskar jag dem med små snabba kontinuerliga intagningar varvat med korta pauser. Ofta kommer huggen i pauserna då flugan sjunker fritt, berättar Ambjörn och avslutar med en uppmaning. – Skaffa några Squirmyflugor inför nästa fisketur. Ni lär inte bli besvikna!

Hans Hällman

Team Vision vann Perch Pro 2017

$
0
0

Daniel Bergman och Steffan Jensen möter publikens jubel med bucklan i hand. Foto: Anders Nicander

Det flugfiskande Team Vision gick inte att stoppa. Tvåmannalaget lyckades nästan fånga 1000 abborrar på tre dagar, varav en var så stor att den kammade hem ett storfiskpoäng. Den rafflande upplösningen skedde ombord på Fiskekryssningen och bjöd på spänning, skratt och ett avrakat vinnarskägg!

Efter Björn Borgs framfart på tennisbanorna ökade intresset för sporten markant. Kommer vi nu få se en liknande utveckling för flugfiskebranschen? Det återstår att se, men nog kan man förvänta sig att många vill börja flugfiska efter Daniel Bergmans och Steffan Jensens uppvisning i årets Perch Pro. Teamet lyckades fånga mer än dubbelt så många abborrar som något annat team och bara marginellt färre än alla övriga team tillsammans.

Teamet lyckades fånga mer än dubbelt så många abborrar som något annat team och bara marginellt färre än alla övriga team tillsammans

Det sjätte och sista avsnittet premiärvisades på helgens stora sportfisketräff Fiskekryssningen. Samtliga deltatagare följde upplösningen på plats tillsammans med en entusiastisk publik. Spänningen gick inte at ta miste på och det var först i en av slutscenerna, när Daniel Bergman pumpade upp en guldskimrande skönhet på 1245 gram, som alla insåg att tävlingen var avgjord. Fisken smet förbi Team Stockholms ledarfisk med 40 grams marginal och triumfen var ett faktum. Vinnarna mötte publikens jubel och en sprudlande Steffan rakade genast av teamkompisens skägg efter en intern vadslagning.

Vi gratulerar Daniel och Steffan till en imponerande vinst!

Vill du läsa vinnarlagets tips på hur man flugfiskar abborre? Tryck i så fall här och här.

Här kan du se upplösningen av årets Perch Pro.

Hans Hällman

Mindre mörtar kan ge större gäddor

$
0
0

Tobias Ekvall försöker anpassa agnstorleken efter gäddans bytesfisk. Den här praktgäddan på 119 centimeter och 12,04 kilo föll för en liten mört som fiskades pelagiskt. Foto: Team Galant

Föredrar stora gäddor alltid stor betesfisk? Nej! Den bästa storleken är ofta den som motsvarar gäddans bytesfisk på den aktuella platsen, menar gäddfantasten Tobias Ekvall.

Bland landets ismetare står ofta den stora betesfisken högst i kurs. Gäddan är nämligen en glupsk rovfisk och många har upplevt att chansen till stor gädda ökar när också agnet är stort. Tobias Ekvall från Team Galant och Kanalgratis har experimenterat mycket med betesfiskens storlek på sistone, och på kanter från land och öar, på grund och i mindre sjöar har också han haft stor framgång med större betesfisk. De stora gäddorna på dessa platser äter oftast stor mört, sarv och braxen, vilket säkert bidrar till att betesfisk som liknar dessa faller gäddorna i smaken.

Foto: Team Galant

Foto: Team Galant

Tobias har dock upptäckt att det finns situationer när mindre betesfisk är mer effektiva.
– Små betesfisk kan ge riktigt stor gädda. Det har vi märkt tydligt under säsongen när vi fiskat efter pelagiskt jagande gädda i sjöar med mycket siklöja och nors.

”Små betesfisk kan ge riktigt stor gädda. Det har vi märkt tydligt under säsongen när vi fiskat efter pelagiskt jagande gädda i sjöar med mycket siklöja och nors”

Vid ett pass fiskade jag och en kompis med stora och fina mörtar runt 30 centimeter och två andra vänner satsade på mört i spannet 12-15 centimeter. När dagen var slut hade de stora mörtarna inte gett ett enda fäll medan våra kompisar hade fångat tio fiskar på minimörtar, varav två var över metern, berättar Tobias.

Foto: Team Galant

Foto: Team Galant

Även Tobias har haft stor framgång med litet agn. Nyligen fångade han en riktigt drömfisk på en mindre mört som presenterades pelagiskt. Säsongens fina resultat gör honom övertygad om att det bästa är att prova sig fram och att man inte ska vara rädd för att ge de mindre mörtarna en chans.
– Kom ihåg vid nästa ismetespass att det inte alltid är effektivast med stora betesfiskar. Försök att agna med den storlek som motsvarar gäddans huvudföda. Det är alltid ett säkert kort för framgång, avslutar Tobias.

Hans Hällman

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live