Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Grattis fiskefrälsta föräldrar – här fiskar barnen gratis!

$
0
0

Självklart ska du ta med barnen på fiskesemestern! Nu kommer dessutom en funktion som gör det ännu lättare att välja destination. iFiske presenterar nämligen en funktion där du hittar vatten där barn fiskar gratis.

Många fiskevårdsområden i Sverige erbjuder gratis fiske för barn, om medföljande målsman innehar fiskekort. Däremot kan det vara en djungel att navigera bland alla fiskevårdsområden, och därför kommer här en nyhet som måste anses vara efterlängtad för fiskefrälsta föräldrar.

iFiske lät två flitiga sommarjobbare, Agnes och Alva, maila och ringa runt till över 700 fiskevårdsföreningar och andra organisationer i Sverige och ställa den enkla frågan: Tillåter ni fritt fiske för barn och unga?

Gensvaret var enligt iFiske överväldigande! Många erbjöd redan detta, men andra hade inte tänkt tanken eller skrivit in det i sina fiskeregler. Då fixade Agnes eller Alva det. Med föreningarnas tillåtelse lade de sedan till det i reglerna på iFiske.

”På så sätt har vi nu bidragit till att ”öppna upp” hundratals vatten i Sverige, där barn och ungdomar nu får tillgång till att prova på sportfiske, utan att bryta mot de lokala fiskereglerna eller riskera tjuvfiske. Åtta av tio fiskeområden på iFiske tillåter nu officiellt på ett eller annat sätt fritt fiske för barn och ungdomar”, skriver iFiske i ett pressmeddelande.

Här hittar du mer information om funktionen!

Hitta mer fiskeinspiration på Fiskejournalen:

Ida Iggbom kastar loss med Skitfiskepodden

 


Här kan du bli en bättre sportfiskare på skoltid

$
0
0

Här kommer nästa chans för dig eller någon ung bekant som vill bli en bättre sportfiskare – på skoltid! Önnestadsgymnasiet i Skåne lockar med en utbildning mot sportfiske och fiskevård.

Fiskejournalen tipsar gärna om utbildningar och kurser för blivande guider och andra sportfiskare, och förutom SportfiskeAkademin i Forshaga så finns det flera skolor som kan vara intressanta för fiskefrälsta ungdomar.

Önnestadsgymnasiet bjuder in till öppet hus på torsdag 16 januari, och då får du veta mer om utbildningen mot fiske- och vattenvård. Den innehåller bland annat 15 veckors praktik, där det är fritt att söka sig utomlands.

”Utbildningen är praktisk till sin karaktär och mycket tid inom fördjupningen spenderas i fält. Där får du lära dig mycket om olika fiskarter och prova på många fiskemetoder. Detta gör vi genom att besöka många olika vatten och miljöer. Vi fiskar och studerar mycket i närområdet men gör även resor till populära fiskeplatser. För att kunna arbeta som guide innehåller dagarna ledarskap och guideteknik”, skriver skolan på sin hemsida.

Här hittar du mer information!

Du har väl inte missat denna nyhet?

Grattis fiskefrälsta föräldrar – här fiskar barnen gratis!

Stor dramatik när tre fiskare räddades på Vättern

$
0
0

Ytterligare en dramatisk olycka har ägt rum under fiske på Vättern. På lördagen hamnade tre män i sjönöd, och det kunde slutat riktigt illa om inte en räddningshelikopter hunnit dit.

Det är bara drygt en månad sedan en man omkom under en fisketur på Vättern utanför Motala, efter att dennes båt sjunkit. På lördagen gick larmet igen – men den här gången krävdes dessbättre inget liv.

Det var tre personer ombord på en mindre sportfiskebåt som hamnat i sjönöd utanför Borghamn, söder om Vadstena. Enligt uppgifter till Aftonbladet larmade de första gången vid 10.55, på grund av problem med styrningen. Drygt 20 minuter senare larmade de igen om att de tog in vatten. Sjöfartsverkets skickade iväg en helikopter från Göteborg, och den hann precis vinscha upp de tre männen innan båten sjönk. De uppgavs vara chockade av händelsen men i övrigt fysiskt oskadda.

Läs fler artiklar om säkerhet i Fiskejournalen:

Gott nytt år – se till att fiska och fira på säkra isar!

Klirr i kassan när givmilda gäddfiskare firade nyår

$
0
0

Sportfiskare både tar och ger! Det kan konstateras efter arrangemanget Nyårsgäddan i Västervik, där det samlades in 9 000 kronor till Sportfiskarnas verksamhet.

Västervik befinner sig ofta i händelsernas centrum för sportfisket, inte minst med tanke på att finalen i den populära rikstävlingen Höstborren äger rum där. Ett annat uppskattat arrangemang är den traditionella Nyårsgäddan, som avgjordes för sjunde året i rad.

Det hela handlar om ett initiativ av fiskeguiden och fiskeentusiasten Johan Skoglund, Fishingday. Årets upplaga av Nyårsgäddan lockade hela 22 team, vilket resulterade i att 9 000 kronor från startavgifter och bidrag skänktes till Sportfiskarnas verksamhet. Segrare blev Björn Uddman, som drog upp den näst största gäddan i tävlingens historia med ett praktexemplar på 106 centimeter.

Bra gjort både Björn, Johan och alla andra inblandade, säger vi på Fiskejournalen!

Läs om spännande gäddfiske i Fiskejournalen:

”Sanslöst” grov gädda väntade på Andy i den nya sjön

Uppdrag utrotning: Så ska bäckrödingen bort från bäckarna

$
0
0

Bäckrödingen har sedan länge fått fäste i bland annat Norrlands inland, där den i flera bäckar är en svår konkurrent till främst öringen. Men nu ska den bort genom utrotning!

Bäckrödingen är måhända rolig att fånga och vacker att beskåda, men i egenskap av invasiv art kan den göra skada i lokala ekosystem och konkurrera ut inhemska fiskar. Frågan är om det går att hindra dess spridning – och även utrota den från vissa vattensystem? Svaret får vi kanske från Jämtland, där det ska testas nya metoder i jakten på bäckrödingen.

Ett försök med utrotning genom elfiske ska nämligen göras i två bäckar som rinner ut i Brunfloviken i Storsjön, samtidigt som det ska planteras ut stora mängder med öring.

Det är länsstyrelserna i Västerbotten, Västernorrland och Jämtland som tillsammans med SLU fått 1,5 miljoner kronor i bidrag för att genomföra projektet.

– Det handlar ju om biologisk mångfald och bevarande av de ursprungliga populationerna och den ursprungliga faunan vi har haft i våra bäckar och vattendrag här i Sverige, säger Gunnar Öhlund forskare på SLU i en intervju med P4 Jämtland.

Läs mer om bäckröding i Fiskejournalen:

Bäckröding skadar öringens tillväxt

Landfångade superfiskar från klassiska Saltströmmen

$
0
0

Här kommer en kort rapport som väcker lusten att rensa kalendern och bege sig till Nordnorge. Det handlar om två jättefiskar tagna från land i den klassiska Saltströmmen vid Bodö.

Damian Close med landfångad sej på 17,7 kilo. Foto: Saltstraumen Brygge

Det är Kurt Jeppesen, general manager på Saltstraumen Brygge, som låter hälsa att den senaste veckan bjudit på några ordentliga tungviktare. Visserligen handlar det inte om några rekordfiskar för arterna som sådana – utan det sensationella är att de fångats från stränderna.

Först baxade Richard ”Mini” Hawkins upp en torsk på närmare 25 kilo, vilket var nytt personligt rekord med drygt 10 kilo. Han och några kamrater hade tillbringat en hel vecka i området, och fiskesemestern slutade alltså i absolut succé med denna praktfisk.

Knappt hade superlativen ebbat ut innan nästa uppseendeväckande fångst rapporterades in. Det var Damian Close som också satte nytt personligt rekord, och då handlade det om en sej på imponerande 17,7 kilo.

Saltströmmen har bjudit på flera monsterfiskar de senaste åren, och här nedan kan du läsa om några fler:

Landfångad långa på 23 kilo

 

Gåtan med den gula massan – kommun måste sanera

$
0
0

Vad är det för gul massa som i stora mängder klibbar igen stränderna utanför Grebbestad, och vilken skada har det på djur och natur? Det är frågor som inte minst Tanums kommun brottas med efter upptäckten för några dagar sedan.

Flera privatpersoner har larmat om den gula, kladdiga massan som drivit i land längs kusten runt Krossekärr-Edsvik-Tjurpannan. Kustbevakningen har varit på plats för att ta prover, och även Tanums kommun uppger på sin hemsida att miljöavdelningen har skickat in prover för analys, samt informerat länsstyrelsen om fynden.

Enligt Tanums kommun så inledde de under måndagen en saneringsinsats, där de ska inventera och ta upp ämnet.

En teori som förts fram är att det kan handla om paraffinvax, och kommunen skriver att de återkommer när analysresultatet är klart.

Läs mer om miljö i Fiskejournalen:

Forskare om tiaminbristen: Ta detta på allvar nu!

 

 

Det händer i älvarna när puckellaxen kommer

$
0
0

Puckellaxen har hittat även till de svenska älvarna – och uppmaningen från många experter är att den ska fångas och avlivas fortast möjligt. Vi tipsar här om ett spännande seminarium där puckellaxen står helt i fokus.

Det är norska Miljödirektoratet som bjuder in till seminariet kring puckellaxen, där alla intresserade kan följa informationen och diskussionen live på nätet. Puckellaxen har intagit flera norska älvar, och det kommer bland annat presenteras en rapport om hur den har påverkat de aktuella vattnen.

Datumet är onsdag 15 januari, och tiden mellan 10–11. Här hittar du all information!

Fiskejournalen berättade i höstas om när fiskbiologen Ingemar Näslund filmade puckellax under en fisketur. Missa inte att se videoklippet i artikeln nedan!

Se Näslunds filmklipp på fruktade puckellaxen

 


Kritik mot regler i Ljungan – får avliva vild öring igen

$
0
0

Under många år har det varit förbjudet att spara de vilda öringarna som fångats i Ljungan. Nu ändras reglerna så att det blir tillåtet – vilket möts av kritik från sportfiskare. Men beståndet tål det, säger talespersoner för Nedre Ljungans sportfiske.

Händelseutvecklingen i den populära fiskeälven Ljungan engagerar många, där det tvistats om vilka fiskeregler som ska gälla för respektive art. Det står klart att laxen fredas helt även kommande säsong, vilket Havs- och vattenmyndigheten beslutar.

Däremot så blir det mer generösa regler kring den vilda havsöringen, som enligt lokala bestämmelser varit fredad under hela säsongen. Det har bara varit tillåtet att spara öringar utan fettfena, alltså sådana som odlats upp och satts ut genom avelsverksamhet. Enligt uppgifter till Fiskejournalen ska det handla om cirka 180 000 odlade öringar som sätts ut. Nu stryks dock regeln om vilda öringar, och det blir fritt fram att spara två av dessa per dygn.

Sportfiskare som Fiskejournalen varit kontakt med kritiserar de nya reglerna och menar att det vilda öringbeståndet måste få växa sig mycket starkare innan det tåls att fiskas på.

Där håller dock inte fiskevårdsområdet med:

– Vi bedömer att Ljungan har ett bra bestånd av vild havsöring utifrån de rapporter och fångster vi fått in, säger Leo Oras som är representant för Nedre Ljungans sportfiske.

Är det inte bättre att avvakta några år till och se utvecklingen, med tanke på problemen med bland annat sjukdomar som drabbat fisken i Ljungan?

– Det kan alltid diskuteras. Men nu testar vi detta och kollar hur det slår, och dessutom är det inte så lätt att få upp två vilda öringar varje dag. Vi ska också komma ihåg att det inte alltid är enkelt att avgöra direkt om en fisk har fettfena eller inte, och för att slippa undvika onödig hantering av fisken så är det bättre att avgöra direkt om fisken ska sparas eller inte, resonerar Leo Oras.

Fisket efter havsöring i Ljungan, vild eller ej, kommer dock vara förbjudet från 1 juni till och med 15 juli. Alla övriga bestämmelser hittar ni här!

Missa inte denna läsning:

Uppdrag utrotning: Så ska bäckrödingen bort från bäckarna

 

.

Gäddprofessorns odödliga gäddtips del 2

$
0
0

Leif ”gäddprofessorn” Engströms anteckningar från otaliga fisketurer innefattar över 30 000 fångade gäddor, vilka utgör grunden för en ovärderlig kunskapsbank när vi pratar gäddfiske. I den här serien bjuder Leif på 20 odödliga fisketips som garanterat kommer bättra på fångstkvoten för dig som jagar gäddan. Här har du del 2 av 4 – varsågod!

Leif Engström eller ”gäddprofessorn” är en legend i gäddsammanhang. Så är det bara. Under åtskilliga decennier har han lagt all sin tid på att klura ut hur man lurar gäddan till hugg. Tittar vi i backspegeln på Leifs karriär som aktiv gäddfiskare tar det inte lång tid innan vi förstår hur tidig han var med allt från fisketekniker, utrustning och inte minst tänket kring hur gäddan som art fungerar. I den här serien har vi skakat liv i 20 av Leifs allra bästa gäddfisketips. Trots att tipsen har några år på nacken så är de lika aktuella idag. Inget snack om det, läs och avgör själv!

Leif Engströms odödliga gäddtips nummer 1 till 5 finner du här!

6. Flytande vobbler för grunt vatten
Det finns många olika grundgående och flytande vobbler att välja bland och fördelarna med dessa är många. Utan att förflytta dig kan du fiska av ett mycket större grundområde än med ett djupgående bete då vobblern inte fastnar så ofta i nate och annan vegetation. Du kan också fiska av ett grundflak eller en ytligt belägen grynna där djupet varierar mellan 0,5 och 2,5 meter. I mycket grunt vatten bör du spinna in din vobbler långsamt utan häftiga ryck, vilka ofta skrämmer mer än det lockar. Över djupare vatten bör du spinna in vobblern snabbt och oregelbundet. Korta, dragningar med spötoppen under inspinningen varvade med spinnstopp brukar här kunna aktivera gäddan, för på djupt vatten är gäddan inte alls lika lättskrämd som på grunt. Om en gädda hugger eller missar vid hugget, då skall du inte snabbt veva in vobblern och kasta igen, utan största chansen till nytt hugg har du om du helt slutar upp att veva. Rörelsen och motståndet hos vattnet brukar ge vobblern tillräckligt liv för att aktivera gäddan till nytt hugg. Den metoden går extra fint när det blåser, då vattnet rör på sig lite.

Om en gädda hugger eller missar vid hugget, då skall du inte snabbt veva in vobblern och kasta igen, utan största chansen till nytt hugg har du om du helt slutar upp att veva.

7. Fiska djupt efter storgäddan
Får du bara smågäddor på ett ställe, då kan du nästan vara helt säker på att det inte finns några stora där. Smågäddor kan du hitta överallt i en sjö, speciellt på grunt vatten. Stora gäddor är svårare att hitta. Vill du regelbundet fånga riktigt stora gäddor bör du fiska djupt. Du måste söka storgäddan i de djupare delarna av sjön och fiska vid de djupaste delarna av en brant, grynna eller undervattensås. Undantagsvis kan den stora gäddan gå grundare vintertid eller i samband med leken på våren. Vägen till goda fångstresultat av stor gädda är att regelbundet fiska med djupgående beten och spinna in dem långsamt strax ovanför botten eller mycket nära det djupast belägna vegetationsbältet. Hon har blivit stor genom att stanna kvar nere vid botten, dit gäddfiskarens beten sällan når.

Kjell Lagergren och Leif Engström (Team Saida) spinnfiskar gädda maj 1983 i Hållsviken Trosa skärgård. Lägg märke till att båten är utrustad med både kastdäck, dubbla ekolod, stolar och frontmonterad elmotor. Snacka om att vara före sin tid. (Foto: Leif Engström).

8. Smyg dig fram till fiskeplatsen
Åk aldrig direkt in på grunt vatten där du tänker fiska, utan slå av motorn ett bra bit utanför den tänkta fiskeplatsen. Ro eller ta elmotorn in till fiskeplatsen.
Vid fiske från båt, men också vid fiske från land, är det mycket viktigt att du närmar dig gäddan tyst och försiktigt på grunt vatten, för här är hon mer lättskrämd än på djupt.
Detta gäller även om gäddan har goda kamouflagemöjligheter inne på grundvattnet. Hon känner sig ändå aldrig lika trygg som när hon har djupet att simma ner i.

Åk aldrig direkt in på grunt vatten där du tänker fiska, utan slå av motorn ett bra bit utanför den tänkta fiskeplatsen.

9. Hitta dagens melodi
Misströsta inte när du fiskat några timmar utan hugg. Du har inget skäl att helt byta område innan du bildat dig ett ”mönster”. Fortsätt att fiska dig framåt samtidigt som du testar olika beten och studerar både ekolod och sjökort. På detta sätt kan du noggrant studera och fiska av nya, heta platser och gamla favoritställen. Snart så börjar du hitta fisken. Var då noga med att memorera topografi, växtlighet och andra detaljer på varje ställe där du kommer i kontakt med fisk. Nu, när du vet var fisken uppehåller sig, kan du förflytta dig till andra platser som har samma typ av topografi och andra egenskaper som stämmer överens med de ställen du redan fått fisk på.
Ett ”vinnande mönster” består av rätt plats, rätt bete och rätt fisketeknik. När du söker efter stor gädda och lyckats skapa dig ett mönster för dagen som ger bra resultat då är det bara att fiska på. Ponera att det är tidig vår och du hittar en monstergädda i en djupbrant utanför en lekvik. Fiska omsorgsfullt av det närliggande området med ett sjunkande bete. Spinn in betet plågsamt långsamt, tätt utefter botten med varierande långa spinnstopp. Hittar du en stor gädda på en plats, står det i regel flera stora i närheten.

Leif Engström med en 14,6 kilos september-gädda fångad på en Rapala Magnum med svärtad sked utanför Askö, Trosa skärgård. (Foto: Leif Engström).

10. Sök gäddan på skuggsidan
Fiska alltid först på skuggsidan av en grynna eller undervattensklippa. Gäddan brukar ställa sig där för att undvika solljuset. Gäddan kan inte blunda eller dra samman pupillerna och undviker därav direkt solljus. Därför föredrar gäddan att jaga på grunt vatten vid dämpad belysning, och i djupare vatten jagar hon bäst vid fullt dagsljus.
Tidigt på morgonen och sent på kvällen jagar gäddan inne vid stränderna i grunda vikar och över strandbundna vegetationsbottnar men också nära ytan runt friliggande grynnor. Mitt på dagen går hon djupare. Då jagar hon längre ner i branterna vid de friliggande grynnorna, i smala sund och utanför skarpt utskjutande uddar. Tag därför för vana att fiska grunt inne vid stränderna tidigt på morgonen och sent på kvällen. Mitt på dagen hittar du ofta gäddan runtom friliggande grundområden, kring sund eller i närheten av öar och vassa uddar.

Leif Engströms odödliga gäddtips nummer 1 till 5 finner du här!

(Alla tips är hämtade från trumman.com).

Dataintrång mot iFiske – kontohavare bör byta lösenord

$
0
0

Fiskekortsportalen iFiske har drabbat av ett dataintrång – och nu uppmanar de alla anslutna kontoinnehavare att snarast byta sitt lösenord.

iFiske är en sajt som många fiskevårdsområden och andra aktörer är anslutna till, och där kunder kan köpa fiskekort till de flesta av landets populära fiskevatten. Alla som registrerat ett användarkonto på tjänsten uppmanas att byta sitt lösenord efter cyberattacken, där en angripare lyckats lägga vantarna på namn, e-postadresser och krypterade lösenord till de som skapat ett användarkonto på iFiske.

”Attacken kom till företagets kännedom genom att angriparen 13 januari krävde ett belopp för att hålla incidenten hemlig. I samband med detta uppvisades även bevis på att attacken var riktig och inte utan substans. Säkerhetskunnig personal på iFiske identifierade inom loppet av en halvtimme sårbarheten i systemet och rättade koden”, skriver iFiske i ett pressmeddelande.

Angriparen har enligt dem stannat vid att enbart stjäla vissa uppgifter ur användardatabasen, och syftet med attacken är att försöka utkräva pengar efter hot om att offentliggöra information om sårbarheten, som skulle kunna sänka företagets anseende och rykte.

Läs mer information här om attacken och hur anslutna kunder uppmanas agera.

Läs mer om iFiske här:

Grattis fiskefrälsta föräldrar – här fiskar barnen gratis!

 

 

Vildlax stympas i Vänern – fettfenor klipps bort

$
0
0

Nu kommer ett larm från Vänern som fått både sportfiskare och myndigheter att reagera hårt. Länsstyrelsen i Värmland har fått vetskap om att fettfenan klipps bort på vild lax som fångats i Vänern. Ett brott som kan leda till åtal.

Det var Länsstyrelsen som under onsdagen gick ut till allmänheten, där de vill sprida information om upptäckten att fettfenor klipps bort på vild lax, och sedan släpps tillbaka. Det kommer bland annat rapporter från Gammelkroppa Lax att man uppmärksammat ovanligt många nyklippta individer som gått in i fiskfällan i Forshaga.

All vild lax i Vänern är fredad, och för att kunna skilja på vild och odlad lax och öring klipps fettfenan bort innan de odlade fiskarna sätts ut i Vänern, som smolt.

”Vild fisk som klipps kommer ju då inte att transporteras upp för lek i Klarälven vilket drabbar de vilda populationerna av Klarälvslax och öring. Fisk som klipps kan heller inte särskiljas från odlad fisk ute på sjön och riskerar därför att fångas upp utan att återutsättas. Eftersom det är nästintill omöjligt för våra tillsynsmän att bevaka detta kommer vi i förlängningen, om problemet fortsätter, att behöva se över fredningsområden då områden fria från fiske, i realiteten, är det enda som kan skydda fisken från denna olagliga hantering”, skriver länsstyrelsen i meddelandet.

De uppmanar alla som befinner sig på Vänern att anmäla detta om de uppmärksammar det och att prata om det så att alla förstår att ingen vinner på att stympa den vilda fisken, varken fisk eller fiske. Att klippa fettfenan på vild fisk kan leda till polisanmälan, låter de hälsa.

Fiskejournalen har pratat sportfiskeprofilen Fredrik Andersson, som bland annat är verksam i trollingklubben Götene SFK, och han reagerar hårt på tilltaget.

– Varje vild fisk är jätteviktig för framtida generationer av lax och öring. Det är bara att beklaga och hoppas att de individer som håller på med detta slutar. Det gynnar inte den vilda fisken, inte yrkesfiskare och inte sportfiskare, utan det är bara urdumt, säger Fredrik Andersson till Fiskejournalen.

Läs även om nyheter från Ljungan:

Kritik mot regler i Ljungan – får avliva vild öring igen

Nysatsning i Nyköping – snart laxfiske mitt i stan

$
0
0

Snart ska det förhoppningsvis hugga lax mitt i Nyköping. Detta genom en satsning där Sportfiskarna är med och utvecklar fisket i Nyköpingsån.

Sportfiskarna har satt sig i förarsätet tillsammans med Nyköping-Oxelösunds sportfiskare, och målsättningen är att skapa ett tätortsnära fiske i en fantastisk miljö. I Nyköpingsån finns det redan ett populärt fiske efter bland annat havsöring, gös och abborre, och den anrättningen ska även kryddas med lax. Från och med 2020 kommer det att sättas ut både lax och öring, med förhoppningen att de ska räcka till åt alla ivriga fiskare som besöker ån.

Årets premiär skedde 1 januari, och Sportfiskarna kommer att ansvara för både fisketillsyn och försäljning av fiskekort. Fisket sträcker sig från mynningen i havet och drygt 6 kilometer uppströms, och det understryks bland annat att fiske för försäljning och ryckfiske inte är tillåtet. Alla regler hittar du här!

Läs fler nyheter från landets populära fiskeälvar:

Kritik mot regler i Ljungan – får avliva vild öring igen

 

 

Sjukdom vid kritiserad odling igen – måste slakta all fisk

$
0
0

Fiskodlingen i Ströms Vattudal har genom åren blivit en följetong, där incidenterna avlöser varandra. Jordbruksverket har nu beslutat att all fisk måste slaktas, eftersom regnbåge har testats positivt för sjukdomen BKD.

Fiskejournalen skrev senast om Vattudalens Fisk AB 2018 i samband med att tusentals regnbågar rymde från deras odling vid Äspnäs. Även under 2014 drabbades fiskodlingen av ett BKD-utbrott, varpå fisken fick avlivas och anläggningen saneras. Misstankar fanns då att även vild fisk i Ströms Vattudal hade smittats av bakteriesjukdomen BKD.

Under hösten konstaterades det alltså att odlingen drabbats igen, och återigen väntar slakt och sanering efter direktiv från Jordbruksverket.

– Sanering innebär att utrustning ska saneras både mekaniskt och kemiskt, det vill säga med högtryckstvätt och desinfektionsmedel. Därefter ska ingen fisk bogseras till Äspnäs för tillväxt under en månad innan saneringsuppgiften anses vara utförd, säger en talesperson för Vattudalens Fisk till Jämtlands Tidning.

Tömningen av anläggningen beräknas komma igång efter islossningen, och företaget meddelar att de kommer att vara igång som vanligt med verksamheten när arbetet är slutfört.

Läs om fler dystra rapporter från Ströms Vattudal:

Skräckrapport: Mytomspunnen storöring nära utrotning

Räkna med att räknas – pimpelfiskare ska inventeras

$
0
0

Svenska pimpelfiskare som föredrar att vara ensamma bör kanske hålla sig inomhus framöver – åtminstone om du bor längs Västerbottenkusten. SLU Aqua ska nämligen göra en omfattande flyginventering av pimpelfiskare i norr – dock med ett gott syfte.

Det handlar inte om en tillsynsoperation, utan snarare om en kartläggning. SLU Aqua vill helt enkelt skaffa sig ett större grepp om pimpelfisket längs Norrlandskusten. Är den typen av fiske värt något? Och vad för fiskar fångas, var fångas de och hur mycket? Många frågor, men så få svar, konstaterar SLU Aqua.

”Under februari och mars kommer vi därför, i samarbete med Frivilliga flygkåren, att flyginventera pimpelfiskare längs kusten i Västerbotten. Dessutom skickar vi ut personal på isarna i uppdrag att intervjua fiskare om deras fångster, fiskevanor och syn på pimpelfiskets tjusning med mera”, skriver de på sin Facebook.

Informationen som SLU Aqua får in är viktig för att kunna upplysa myndigheter och beslutsfattare om kustfiskens betydelse som ekosystemtjänst, och nödvändig för att de ska kunna förvalta fiskresurserna på bästa sätt.

För mer information kontakta: Stefan Larsson, SLU Aqua, Kustlaboratoriet i Öregrund. Telefon: 010-478 41 81, 072-216 51 61 eller mail: stefan.larsson@slu.se

Du har väl inte missat detta?

Det sjukaste isfisket någonsin


Så jagar Jonne igång de tröga januariborrarna

$
0
0

Januariabborrarna kan vara riktigt tröga, och för många är det en välbehövlig viloperiod då batterierna laddas inför våren. Men Jonne ”Jonka” Nylund vet hur man jagar igång de stora borrarna i kylan – och här nedan bjuder han Fiskejournalens läsare på massor av tips och trick!

Jonne Nylund från Åland är 27 år gammal och fiskar till 90 procent abborre, och då blir det antingen från flytring eller kajak. Han tillhör kategorin sportfiskare som sitter och väntar på att förleksfisket ska dra igång, och han har svårt att stå ut med abstinensen som byggs upp när man lagt spöna på hyllan inför vintern.

Redan efter någon vecka i januari blev väntan för svår – och Jonnes premiärpass blev en historia som han gärna delar med sig av – med några riktigt stora borrar som var upp i flytringen och hälsade på.

Här kommer hans berättelse:

Abborrarna flyttar inte till Thailand över vintern. Ja, så tänkte jag när jag tog flytringen och gav mig ut för att spinnfiska abborre på öppet vatten. Kanske låter lite väl modigt men fiskeabstinensen behövde stillas. Väl ute i skärgården möttes jag av blåis som låg från stranden och några meter utåt, även en frisk vind som fick mig att nästan ångra mitt val av fiskemetod, det vill säga flytring. Men med alla grejer i bilen så fanns det ingen återvändo. Så i med grejerna, ta sig förbi den tunna isen och börja nöta. Jag tänkte följa den plan jag hade och fiska mig igenom metoderna som funkar bäst i svåra kalla förhållande tidigare.

Flytring – kallt ibland men också väldigt smidig.

Väl ute på vattnet plockade jag fram ett urval av beten ur min beteslåda, som visat sig vara bra under tidigare fiske i kalla förhållanden. Visserligen är januari lite extremt, men jag riggade mitt Catalyst jiggspö med betet Curly Lucy och en 7-grams jiggskalle. Började fiska av de gropar jag vet att abborrarna brukar samlas i sent på året i de grundare vikarna.

Efter nån timme visade det sig att detta inte skulle fungera på tröga abborrar, bytte metod till dropshot för att kunna fiska en Lucy Perch mer statiskt över botten. Men inget tecken på aktivitet då heller. Vid detta tillfälle började det kalla vattnet göra sig påmint och jag kände mig nästan besegrad, även den varma soppan i mat-termosen började locka istället för att fiska vidare. I tankarna om att jag varje fall vågat mig ut och fiska några timmar så började jag paddla tillbaka med frusna ben till platsen jag sjösatte och tänkte att nu återstår en ganska lång väntan till nästa fiska pass. Detta hade inte övertygat mig direkt även om jag inte tar ett bom-pass som ett nederlag. Brukar istället försöka skapa mig en teori om varför fisket varit bra eller dåligt och använda det till nästa gång. Precis när jag börjat närma mig land så lägger sig vinden och solen börjar värma mot min jacka. Av tidigare erfarenhet så vet jag att en liten förändring kan göra underverk. Så varför ge sig för tidigt och ångra sig i efterhand?

Så jag börjar rota runt i mina beten och tackel och hittar två nya beten i beteslådan som måste få en chans. Dessa beten (Nightcrawler &Crazy Mudbug) är nya beten som kommer släppas av Esox Gear under säsongen 2020. Nåväl, passligt nog så ligger det en stubbvass med 1–1,5 meters djup i närheten av där jag befann mig med ringen efter att ha rotat runt ett tag. Så jag bestämmer mig för att fiska mitt Catalyst crankbait spö med en Neko riggad Nightcrawler. Till min förvåning så dröjde det inte särskilt länge innan en lite mindre abborre sög upp det extremt långsamtfiskade betet från botten och dagen kändes inte så dum alls längre.

Nu var ju mojon på topp, och metoden verkade fungera. Efter några kast till med lite mer fokus så händer det jag hade hoppats på hela dagen! Ett markant knyck i spöt, något betydligt mycket större hade tagit betet från botten och jag hoppades att det inte var en gädda! Efter ett ordentligt mothugg och ganska tam drillning fick jag se det jag älskar mest – en ryggfena som skär upp genom ytan och i detta fall inte en gädda. Med lite panik i kroppen lyckades jag få fram håven och hon var landad, en abborre på 48 centimeter låg i håven.

Lyckan var total och premiärpasset för året 2020 som först kändes halvjobbigt och jättekallt kunde inte bli bättre! Eller ja, lite bättre kunde det bli, med några abborrar till som plötsligt hade vaknat och var på hugget när en ”neko mask” stod på menyn. 48 centimeter, 45 centimeter och 45 centimeter blev topp-3 för dagen i flytring. Jag kan dock inte uttala mig om vikten på nån av de fantastiska abborrarna. För när man sitter där som en ökenråtta i flytring i ett vatten som lika gärna kunde varit Antarktis och en 48-centimetersborre i knät så spelar ingen roll att batterierna till vågen inte var med. Och det kunde lika väl blivit ett bompass.

/Jonne Nylund, Esox Gear Pro Angler  

Här är Jonnes 5 heta tips och metoder för abborrfisket

1) Dropshot, Neko rigg och lättare jiggskallar. Dessa metoder funkar bra för mig i skärgården när vattnet är kallt och abborrarna inte jagar mer än de måste. Fördelar med dessa är att du kan fiska långsamt och statiskt utan sätta sig i gräs och annat som lagt sig på botten.

2) Utnyttja väderförändrigar. Under de kalla tiderna på året är fisket oftast segt, men en liten förändring i vädret kan göra att fisken blir aktiv och väljer att ta ett väl presenterat bete. Det kan räcka med att vinden avtar eller att solen kommer fram för att aktivera abborrarna.

3) Välj beten med mindre aktiv gång. Fiska beten med en lugnare gång. Tail-beten, Creature baits och Neko-maskar. Dessa beten faller abborren i smaken eftersom de inte jagar lika aktivt i det kalla vattnet. Betet behöver inte nödvändigtvis vara jättelitet, bara ha en mindre aktiv gång.

4) Testa fiska flytring eller kajak. När vattnet är klart och kallt så blir vi automatiskt synligare, detta är något jag märkt vid fler tillfällen i fisket. Men med flytring eller kajak kan man minimera trycket, skuggorna och framförallt ljudet i vattnet. Detta innebär att man kan komma närmare och fiska grundare utan att skrämma bort fisken innan du fått första kastet.

5) Njut av ditt fiske och tänk på säkerheten. Sist men absolut inte minst. Kom ihåg att njuta av ditt fiske, inget fiske brukar bli speciellt bra om du inte har en skön mojo. Säkerheten går också före allt. Även om man känner att man vill ut och fiska till varje pris så finns det alltid nära och kära som önskar att man kommer hem

Läs om mer januarifiske i Fiskejournalen:

Landfångade superfiskar från klassiska Saltströmmen

Måndagsmys med havsexperterna i Team Isola

$
0
0

När januarivindarna piskar kusten så är det bättre att låta fiskeutrustningen vila och istället berika vardagen med annat. Här kommer ett tips från Kungsbacka Sportfiskeklubb, som bjuder in allmänheten till en föreläsning med två havsfiskeprofiler.

Det är nämligen Markus Lundgren och Mattias Jonsson från havsfisketeamet Isola som ska bjuda på fiskeäventyr från när och fjärran under måndagskvällen. Platsen är Elektronen i Kungsbacka klockan 19, och det är dessutom gratis.

Team Isola har de fångat de flesta av västkustens mest spännande fiskarter, vunnit alla de stora havsfisketävlingarna och fångat flertalet svenska rekord. Under kvällen kommer de att berätta om stora och små havsfiskar, tipsa om tackel och teknik samt givetvis visa bilder och filmer från spännande upplevelser till havs.

Nämnas bör också att Markus Lundgren, förutom att han jobbar för Sportfiskarna, också är medförfattare till Havsfiskeboken. Mer info hittar ni här! www.teamisola.blogspot.se

Läs mer om havsfiske – och det som Fiskejournalen utsett till årets fångst 2019:

Superfiskarna vi minns från 2019: Nummer 1

Bjeveröds Sportfiske läggs ned efter flera motgångar

$
0
0

Fiskevattnet Bjeveröds Sportfiske har fått allt fler besökare, och tanken var att satsa ännu mer på utveckling de närmaste åren. Det blir precis tvärtom – nämligen en fullständig avveckling.

Bjeveröds Sportfiske i Skåne har nämligen meddelat att de går i graven efter tio år, på grund av att de inte kommer överens med markägaren.

”Det är Stiftelsen Skånska Landskaps beslut att inte förlänga vårt arrende och helt avsluta fisket i Bjeveröd till förmån för annan typ av verksamhet och de har varit omöjliga att kompromissa med på den punkten”, skriver de på sin hemsida.

Enligt Bjeveröds Sportfiske så har relationen med markägarna blivit sämre de senaste åren, och parterna har bland annat varit oense kring huruvida det ska fällas träd vid grillkojan eller inte. Tanken var att området skulle utvecklas som fiskedestination, bland annat genom en lagning av lilla dammen som de kämpat för i många år.

”De chockhöjde ändå arrendet, troligen för att se om vi gav upp självmant men det gjorde vi bevisligen inte. Det kom istället ett mejl en tid senare om att ledningen nu tänkt om och att arrendet sägs upp vid årsskiftet. Upp som en sol och ner som en pannkaka”, skriver de vidare på hemsidan.

Argumentet anges vara att det är för dyrt att rusta upp området för Bjeveröds Sportfiske skull och att de nu vill satsa mer på utomhuspedagogisk verksamhet, där fiske inte finns med i planen.

Snipp, snapp snut – så var sagan slut, konstaterar de själva.

Läs mer om beskedet på deras hemsida!

Missa inte heller detta:

Uppdrag utrotning: Så ska bäckrödingen bort från bäckarna

 

 

Krutpaket från Västernorrland infriade Magnus drömmar

$
0
0

Det här är en gädda som vi inte kan stirra oss trötta på. 13,7 modiga kilon fördelade på 121 centimeter – i absolut toppkondition. Fångstmannen Magnus Tänglander fick sin dröm uppfylld den gångna helgen.

Magnus Tänglander från Resele hade bestämt sig för att fånga en gädda över 10 kilo den här vintern. Han behövde bara vänta ett par veckor in på de nya året innan drömmen gick i uppfyllelse med råge. Det hela skedde i fiskekamraten Jonas Karlssons sällskap, när de hade tagit sikte på ett för dem tidigare okänt vatten.

– Vi var riktigt taggade, för vi hade planerat fisket hela veckan. Väl på plats så känns läget helt perfekt, det var bara vädret som inte var det bästa. Vi borrar många hål och kollar av djupet. Medans vi sätter ut ismetespöna så får vi första fället och strax därefter andra och tredje. Sedan är det lugnt i cirka 2 timmar, innan vi plötsligt ser att ett spröt står rätt upp, berättar Magnus för Fiskejournalen.

De springer fram till spöet och sätter mothugget, börjar veva in, vilket går rätt lätt tills det plötsligt tar tvärstopp.

– Sedan går första rusningen och det är då vi förstår att det är en större gädda på. Efter flertalet rusningar så börjar man tänka att den här är nog över 10 kilo. Efter cirka 20 minuter börjar den tröttna och vi får se den genom hålet ett par gånger, och nu vet vi att det är en 10-plussare och pulsen stiger lite extra, den här får vi inte tappa. 5 minuter senare håller jag i denna magiska gädda som blev mitt personliga rekord, konstaterar en lycklig fångstman.

Grattis till en vacker vintergädda, säger vi på redaktionen!

Magnus hälsar att alla intresserade kan följa deras fiskafängen på Instagram Joma_fisher.

Missa inte heller att läsa om detta:

Uppdrag utrotning: Så ska bäckrödingen bort från bäckarna

 

Klart med svenskt landslag – kaptenen vädjar om stöd

$
0
0

Det står nu klart att Sverige kommer att ställa upp i ett historiskt flugfiske-VM för kvinnor. Nu går den utsedda kaptenen för landslaget ut och ber allmänheten om hjälp – både med att hitta deltagare och sponsorer.

Flugfiske-VM för kvinnor kommer för första gången att äga rum mellan 6–12 juli, i norska Stor-Elvdal och Rendalen, och det är Norska flugfiskeförbundet som håller i tävlingarna i samband med EM. Tävlingsfisket kommer bland annat ske i älvarna Atna, Rena och Glomma.

Till kapten för det svenska landslaget har Sivan Jansson, ordförande i fiskeklubben Fjällorna, utsetts. Hon inleder nu ett arbete med att hitta både finansiering och medlemmar till den svenska landslagstruppen. Det kostar 1 200 euro per person att delta i tävlingen, och den svenska truppen ska bestå av sex deltagare, med förhoppningen att även få med en reserv.

– Kvalifikationerna är först och främst att man kan flugfiska och vada, samt har god teamkänsla. Man får se den här tävlingen som en början att få ihop ett damlag. Förhoppningen är att fler kvinnor vill tävla i flugfiske och delta i uttagningstävlingarna i Sverige framöver, säger Sivan Jansson till Fiskejournalen.

Hon uppmanar alla intresserade, både sponsorer och intresserade flugfiskare, att höra av sig till henne på mail siv@fjallorna.se

Hitta inspiration i Fiskejournalen:

Ida Iggbom kastar loss med Skitfiskepodden

 

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live