Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Rödingrallyt inlett – Mattias Omma vet hur de stora ska tas

$
0
0

Medans det fortfarande är öppet vatten på många håll i södra Sverige, så har pimpelfisket efter den grova rödingen redan inletts i norra landet. Fiskejournalen ber rödingjägaren Mattias Omma om några tips inför fortsättningen av jullovet.

Bilden här ovan får det naturligtvis att vattnas i munnen på många som drömmer om att hala upp blodröda fjällrödingar på vita vinterisar. Just den här vackra fisken lurade Mattias Omma upp i ett av sina hemmavatten under julfirandet. Mattias är 27 år och bor i Alttajärvi, strax utanför Kiruna.

Fiskeintresset har följt med honom från den första dagen då han fick lära sig att hantera ett fiskespö på egen hand.

– Intresset ökar för varje år som går. Flugfiske och isfiske är det jag brinner för när det gäller val av fiskemetod, och jag fiskar huvudsakligen efter röding och öring.

För er som har möjlighet att njuta av pimpelfiske till fjälls så kommer här Mattias Ommas bästa tips för att lura storrödingen.

1) Då jag upplever att storrödingen ofta är skygg och tillbakadragen tycker jag man bör variera sitt fiske. Ena dagen är inte den andra lik, vissa dagar är det lockfiske som gäller medans nästa dag små och lugnare rörelser. Använd ett spö med slirbroms, en hållbar lina och en stark krok med överdrivet mycket maggots.

2) Friskt vågat hälften vunnet. Ta dig tid att testa vatten du kanske inte hört så mycket om, eller inte hört någonting alls. Till sist kommer dagen då du hittat ett riktigt guldvatten!

3) Och framför allt – fiskaren med flest timmar ute på isen, är oftast den som lyckas pricka in när storrödingen är på hugget!

Tack för de råden Mattias – och missa inte fler pimpelknep i artikeln nedan!

8 magiska pimpelrörelser


Glädjebesked för sportfiskare – odlingen i Siljan får avslag

$
0
0

Blir 2020 det stora genombrottsåret för landbaserade fiskodlingar? Den förhoppningen gror nu på allvar sedan ännu en fiskodling fått avslag att fortsätta med öppna kassar.

Nyligen skrev Fiskejournalen om att en landbaserad fiskodling fått klartecken att etableras i jämtländska Kall. Nyligen riktade Miljöprövningsdelegationen fokus mot den hårt kritiserade regnbågsodlingen i Siljan, där företaget Slottslax bedrivit fiskodling sedan 2007.

Företaget har ett tidsbegränsat tillstånd till 2021, men har nu fått avslag för en utökad och fortsatt regnbågsodling i Siljan. Mark- och miljööverdomstolen ifrågasätter även i Siljansfallet om fiskodling i öppna kassar verkligen är bästa tillgängliga teknik.

Den aktuella odlingen har fått hård kritik från både sportfiskare och miljövänner, och senast i januari 2015 rymde cirka 70 000 regnbågar i Siljan efter att en kassodling hade gått sönder. År 2007 hände samma sak, då 230 ton regnbåge kom ut ur odlingen. Allt detta rapporterar Sportfiskarna om på sin hemsida, som varit engagerade i Siljansfallet.

”Beslutet om Siljan är ytterligare ett steg på vägen framåt mot en mer hållbar fiskodling i Sverige, även om det kan komma att överklagas. Fördelen med landbaserad RAS-odling är att verksamheten sker i slutna system där vattnet recirkuleras och de gödande utsläppen minimeras. Dessutom eliminerar man risken för spridning av parasiter och sjukdomar från rymlingar, vilket kan slå ut vilda fiskbestånd”, skriver Sportfiskarna på sin hemsida.

Läs även om detta:

Här är Älvräddarnas sämsta och bästa under 2019

 

Rutinerad troféfiskare slog till med nytt världsrekord

$
0
0

Somliga av er läsare har säkert hört talas om Bo Nelson, som helt enkelt samlar sportfiskerekord som andra köper strumpor. Nu har han slagit till igen – med en rekordröding över 10 kilo.

Det är organisationen IGFA som meddelar att de fått in en ny rekordnotering för rutinerade Bo Nelsson, som nu är uppe i osannolika 136 (!) världsrekord. Den här gången handlar det om en färgstark röding (Arctic char) på 10.43 kilo (23 pound), som från och med nu toppar listan över fångster på 4-kiloslina (8-lb). Det handlar alltså inte om ett regelrätt viktrekord för röding, utan högsta notering för linklass.

Fisken fångades i höstas, men fick sitt godkännande strax innan årsskiftet. Betet var en Marabou jig, och skådeplatsen för rekordet var Tree River i nordvästra Kanada. Enligt rapporten så var fajten över på 12 minuter, och efter vägning, mätning och fotografering så fick den återvända till floden.

Här kan du själv spana in rekordfiskarna som rullar in på IGFA:s hemsida.

Läs mer om svensk rödingfrossa:

Rödingrallyt inlett – Mattias Omma vet hur de stora ska tas

Tommys fyrverkeri – avslutade och inledde med panggösar

$
0
0

När svenske göskungen Tommy Blomander ska summera sitt 2019 så använder han själv ordet ”magiskt”. 70 gösar över drömgränsen 90 centimeter, med ett fyrverkeri i mellandagarna då han fick en fisk på hela 11,04 kilo.

Tommy Blomander fortsätter sin intensiva jakt på det svenska gösrekordet, som är på 12,53 kilo. 2019 blev ett fantastiskt år, som han avslutade på nästan bästa tänkbara sätt i mellandagarna med en gös på 11 040 gram och 97 centimeter. Inget rekord alltså, men en fisk som förstås river ned applåder från sportfiskare över hela landet.

– Jag kommer nog inte få ett så bra 2020 som 2019, med fyra gösar över 10 kilo och cirka 70 stycken över 90 centimeter, helt magiskt. Målet är fortfarande 13 kilo, även fast jag vet att jag nog aldrig får uppleva det, säger Tommy till Fiskejournalen.

Sveriges största inrapporterade gös 2019 fångades av Alexander Johansson, och vägde 11,26 kilo. Det kan ni läsa om här! Tommy Blomander var alltså inte värst viktmässigt, men när det gäller antalet storgösar så kommer knappast någon i närheten.

Till saken hör också att han redan hunnit fånga en supersize-gös 2020.

– Jag hade ett mål i år, och det var att få en supersize så tidigt som möjligt på året, och det började bra. En halvtimme in på nya året lyckades jag att kroka en 90,5-centimeters gös, och ytterligare några fina mellan 82 och 88 centimeter. Jag kunde tyvärr inte fiska så länge för att isen la sig på sjön, men det blev en bra start på året ändå, konstaterar Tommy Blomander.

Här nedan kan ni se videoklippet när han drillar gösen på 11,04 kilo:

Svenska karpcupen avgjord – här är mästaren 2019

$
0
0

Mikael Rylanders storsatsning gick hem. Med nio karpar över 10 kilo så fiskade han hem totalsegern i Svenska karpcupen 2019, med en imponerande toppfisk på nästan 18 kilo.

Mikael Rylander höll alltså undan för vasse Birger Holmqvist i toppstriden av Svenska karpcupen. Han samlade ihop totalt 123930 gram, där kronan på verket var fisken på 17 960 gram. Birger Holmqvist tog hem silvermedaljen på 117250 gram, och tre blev Kristoffer Paremyr på 107120 gram.

Tävlingsledaren Max Lösche summerar tävlingssäsongen så här:

– Det var bra aktivitet och många deltagare i årets cup! Många satsade hårt och det blev många fina karpar över 10 kilo. Personligen hoppas jag på 50 deltagare och ännu fler karpar för 2020.

Han uppmanar folk att läsa mer på Svenska karpcupens hemsida, och även att redan nu anmäla sig till upplagan 2020.

Grattis Mikael Rylander till snygga segern, säger vi på Fiskejournalen.

Läs om den största svenska karpen 2019:

Superfiskarna vi minns från 2019: Nummer 3

 

Knep och knåp med Mikko – rigga för vasst abborrfiske

$
0
0

Hur ska man bäst komma åt de grova abborrarna som håller till i vass och annan vegetation? Ett framgångsrikt sätt är att använda så kallade offset-krokar, och abborrmästaren Mikko Seppänen visar nu hur det går till.

Mikko Seppänen, som bland annat lyckats med konststycket att vinna både Perchfight och Pikefight, fortsätter serien med instruktionsvideos där han visar sina bästa knep och knåp. Tidigare i höstas släppte han en video där han formligen bröt ned abborrfisket på molekylnivå, vilket ni kan läsa om här.

I den senaste videon handlar det om att knäcka koden i kluriga vassvatten.

– Att rigga för en weedless-presentation med så kallade offset-krokar med sina abborrjiggar är populärt nuförtiden och ett väldigt effektivt sätt att komma åt fisket i vass, vegetation och annat bråte där abborre ofta håller till, konstaterar Mikko Seppänen.

För er som aldrig provat detta så slängde han ihop en kort video om hur kroken fungerar samt hur den riggas:

Spännande uppdrag ute – fiskintresserad vattenbyggare

$
0
0

Fiskevård är på tapeten ordentligt – och branschen kan växa ordentligt om planerna för miljöanpassningen av vattenkraften tas i fullt bruk. Senaste tjänsten som annonseras ut är en fiskintresserad vattenbyggare till Jönköping.

Det är konsultföretaget Jönköpings Fiskeribiologi som söker en ny medarbetare. Företaget har under 20 år hjälpt kommuner, myndigheter, företag och organisationer att undersöka och hitta lösningar inom vattenmiljö med huvudsaklig inriktning mot fisk. De hjälpte bland annat till att bygga Forsnäs inlöp tillsammans med Tranås Energi år 2018.

Tjänsten är placerad på Science Park i Jönköping, med arbetsområde främst i Götaland.

Så här beskriver de själva uppdraget: ”Vill du också trivas som fisken i rinnande vatten? Gillar du att ta bort hinder för andra och se konstruktiva lösningar istället för problem? Vill du ha några av Sveriges värdefullaste vattendrag som din framtida arbetsplats? Då kommer du att gilla detta!”.

Här hittar du mer information kring tjänsten!

Missa inte att läsa om Älvräddarnas topplista:

Här är Älvräddarnas sämsta och bästa under 2019

Forskare om tiaminbristen: Ta detta på allvar nu!

$
0
0

Hur tiaminbrist drabbar både laxfiskar och andra arter har diskuterats under flera år. Nya publicerade studier visar att torsken i Östersjön tillhör de stora förlorarna, och flera forskare kräver nu att problematiken genast tas på allvar.

Nyligen skrev Fiskejournalen om Emil Fridolfsson vid Linnéuniversitetet, som i en ny avhandling kastar ljus på varför fisk får just vitamin B1-brist. Det kan du läsa om här!

Tidigare har manifestationerna av tiaminbristen mest handlat om laxfiskar, men vetenskapligt publicerade studier påvisar nu att även torsken (Gadus morhua) är hårt drabbad av tiaminbrist. I studien, som är genomförda av forskare vid Stockholms universitet, Lantbruksuniversitetet i Lysekil och Western Washington University, USA, så framkommer det bland annat att tiaminbristen ökar i takt med fiskarnas ålder.

Hela studien publiceras här på engelska.

En av forskarna bakom studierna är Lennart Balk vid Stockholms universitet, och Fiskejournalen ber honom summera slutsatserna.

– Tiaminbristen drabbar många arter på ett mycket alarmerande negativt sätt. Vi ser hur många fiskarter, exempelvis många laxarter, öring, flera arter av ål, och nu torsk, påverkas kraftigt, direkt och indirekt.

Som nästa steg vill Lennart Balk se att stora resurser sätts in i forskningen.

– Det är nu mycket angeläget att sluta förneka detta skeende, istället ska man satsa alla tillgängliga resurser nu för att ta reda på mekanismen/hur och av vad som tiaminbristen uppkommer. I bästa fall kan vi då inom en rimlig tid få ”verktyget/förståelsen” hur vi skulle kunna förhindra denna störning i miljön framöver. Att inte försöka förstå och lösa tiaminbristproblematiken utgör ett oerhört ansvarslöst beteende för framtiden, konstaterar han.

Läs även om den svenska planen för haven:

Så ser den ut – Sveriges första havsplan någonsin


Ida Iggbom kastar loss med Skitfiskepodden

$
0
0

Det finns en guldgruva med coola fiskeprofiler, både kvinnor och män, som förtjänar att lyftas och få inspirera andra. Det är grundtanken med Ida Iggboms nya satsning Skitfiskepodden.

Flera av er kanske känner igen Ida Iggboms namn från bland annat Tjejfiskepodden. Skitfiskepodden är hennes nya solosatsning, där syftet är att få fler att intressera sig för fisket och att genom podden inspirera andra att våga ge sig ut till våra vatten.

– Jag har alltid brunnit för fiske, i både mindre och större skala. Uppväxt på en Skärgårdsö har alltid havet funnits nära. När jag flyttade till Luleå för 8 år sedan och hittade flugfisket så var jag fast. I dag går all extra tid utöver familjen till fisket och jag har blivit riktigt biten, nästan lite sjukligt sådär, berättar hon för Fiskejournalen.

Ida sätter även värde i att podden är helt reklamfri och osponsrad. Den ska inte handla om konsumtion utan om inspiration. Väljer hon att prata om något i podden så är det för att hon gillar det på riktigt.

– Sveriges natur är så fantastisk och inbjuder till så många fina upplevelser och kan jag genom podden få någon att ge sig ut så är jag nöjd, konstaterar hon.

Hennes podcast finns på bland annat Spotify, Apple podcasts, Breaker och avsnitten kommer ut med jämna mellanrum. När ett nytt avsnitt är på väg ut annonserar hon det på instagram @iggfish och på @skitfiskepodden.

Bara att söka och lyssna med andra ord!

Läs om fler inspiratörer i norra Sverige:

Rödingrallyt inlett – Mattias Omma vet hur de stora ska tas

Holländska rekordet slaget – spana in jätteabborren!

$
0
0

Att Holland och Spanien är jätteabborrarnas hemvist är ingen nyhet, och fiskar närmare 3 kilo är inte längre någon sensation. Men såklart vore det tjänstefel att inte rapportera om det här imponerande holländska rekordet!

3.05 kilo och 56.3 centimeter lång.

Det var Thomas Gronenwald som dagarna innan nyårsafton fick sitt livs abborre, och som nu godkänts som nytt holländskt rekord. Det handlar däremot inte om något viktrekord, utan det är längden som betraktas vara sensationell. Abborren vägde 3.05 kilo och var hela 56.3 centimeter lång. Det förra rekordet låg på 54 centimeter, så det rörde sig om en rejäl ökning.

När Fiskejournalen får tag på rekordmannen så är han fortfarande i ett glädjerus:

– Det är en absolut galen fisk. Den hade nog vägt mellan 3.2–3.4 kilo om den hade fångats i mars, men i Holland och Tyskland så är det längden som är det viktigaste, eftersom vikten varierar så mycket under säsongen, förklarar Thomas Gronenwald.

Grattis från Sverige, säger vi på Fiskejournalen!

Läs även om de svenska superfiskarna från 2019!

Superfiskarna vi minns från 2019: Nummer 1

Han lyckades med den magiska trippeln på flugspö

$
0
0

Den magiska trippeln i svenska fjällen är öring, röding och harr över 1 kilo. Den som vill försöka toppa den anrättningen kan bege sig till Guatemala och göra som John M. Cole, nämligen att fånga segelfisk, blå marlin och strimmig spjutfisk på samma fiskeresa.

Vad sägs om segelfisk på flugspö? Foto: Från IGFA

Det är organisationen IGFA som meddelar att de fått in en smått historisk trippel, som borde göra varje flugfiskare blå av avund. John M. Cole lyckades alltså med konststycket att fånga tre av havets giganter på fluga under en och samma fiskeresa, alltså segelfisk, blå marlin och strimmig spjutfisk. Det hela skedde i november, och platsen för skådespelet var utanför Guatemalas västkust. Tidigare har, enligt IGFA, bara en person tidigare lyckats med bedriften att fånga dessa tre arter på flugspö.

Exakt vilken typ av bete som fiskarnas fångades på framgår inte, men vi förutsätter att det inte rörde sig om en Red Tag i storlek 14 …

Läs mer färsk fiskeinspiration i Fiskejournalen:

Ida Iggbom kastar loss med Skitfiskepodden

Östersjölaxens framtid hett ämne på konferens i Pajala

$
0
0

Torneälven är Sveriges och Östersjöns överlägset största laxälv. Men hur mår älven och dess fiskar egentligen? Det är ämnet som ska diskuteras när tunga representanter från branschen träffas i Pajala onsdag 15 januari – dit även allmänheten är välkommen.

I dag tisdag är det sista dagen att anmäla sig till Fiskeområde Tornedalens dag i Pajala om laxens framtid. Konferensen samlar ett kunnigt garde som ska belysa laxens situation i bland annat Norrbotten. Bland dem återfinns bland andra Charlotte Axén, forskare Statens veterinärmedicinska anstalt, Håkan Carlstand, utredare Havs och Vattenmyndigheten, Dan Blomkvist, Länsfiskekonsulent i Norrbotten och Glenn Douglas från Sportfiskarna.

Torneälven hade under 2019 en uppgång på cirka 65 000 fiskar, enligt registreringarna i Kattilakoski som är lokaliserad 100 kilometer från älvmynningen. Det låter måhända som en enorm siffra, men med tanke på att det steg över 100 000 laxar under 2016 så finns det anledning att fundera över trenden. Låter detta intressant? Anmäl dig då här!

Missa inte att läsa om laxens uppgång 2019:

Kartläggning klar: Så mycket vildlax steg det i år

Det sjukaste isfisket någonsin

$
0
0

Grabbarna i Uncut Angling har gjort det igen. Verklighet av en galen idé. Se filmen när John och hans följeslagare fiskar från ett gigantiskt hjul av is.

Det finns många anledningar till de 39 miljoner visningar ”Youtube-fiskarna” Uncut Angling skrapat ihop sedan starten 2011. Den gemensamma faktorn är idérikedom. Deras hunger på att göra nya saker har lockat tittare från hela jordklotet, ja enda upp till oss svenskar. Den här gången drar gänget ut på isen för att testa en helt ny metod – de ska bokstavligen återupptäcka hjulet.

Den här gången drar gänget ut på isen för att testa en helt ny metod – de ska bokstavligen återupptäcka hjulet.

Genom att borra ur ett gigantisk hjul ur isen ska de med hjälp av en elmotor få det att sakta snurra för att effektivt fiska av nya områden. Galet? – Ja, men vansinnigt kul. Se filmen själv här nedan:

Helgtips för fiskefrälsta: Öppet hus på ForshagaAkademin

$
0
0

ForshagaAkademin är en av Sveriges mest populära plantskolor för fiskeguider och fiskevårdare. Kanske känner du någon som skulle vara klippt och skuren för en sådan utbildning!

I så fall kommer det ett gyllene tillfälle till helgen, eftersom ForshagaAkademin har öppet hus på lördag mellan 13–16. Skolan kommer att hålla informationspass om sina gymnasieutbildningar, där såklart yrkeshögskoleutbildningen för fiske- och jaktguider står särskilt högt i kurs för landets fiskefrälsta ungdomar.

Informationspassen börjar 13.30, och det kommer bland annat bjudas på rundvisningar av skolan och visning av elevboendet.

Ett glädjebesked för fiskeguider i Sverige var när regeringen drog tillbaka höjningen av moms för deras tjänster, vilket du kan läsa om här!

Spana även in fler andra intressanta evenemang 2020:

Oj vilken vecka – Fiskeforum avlöser Sportfiskemässan!

 

 

Superfiskarna som vann Svenska specimentävlingen

$
0
0

Drygt 150 av landets vassaste sportfiskare stod på startlinjen i 2019 års upplaga av Svenska Specimentävlingen. Nu står det klart vilka som kammade hem medaljerna.

Bronsmedaljören Vicktor Hallensjö med en av sina monstermörtar.

Högst i toppen hittar vi en bekant tävlingsfiskare, nämligen Leif Krause som efter en stark start höll undan hela säsongen för de jagande konkurrenterna. Silvermedaljen gick till Tobias Ekvall och bronset till Vicktor Hallensjö.

Även i lagtävlingen blev det favoritseger genom Oldschool Specimen, som hade en betryggande marginal till tvåorna Swedish Specimen Hunters och treorna Team Mött.

Tävlingsledaren Max Lösche konstaterar att Svenska Specimentävlingen är en klassiker som fortsätter att visa rätta takterna.

– Det har varit ett mycket bra fiskeår mår jag påstå, och ur tävlingsledarperspektivet så har det varit relativt lugnt, vilket också var

Tvåan Tobias Ekvall med enorm abborre på 2310 gram.

skönt. Jag har under året grejat med en rad nya idéer till Svenskan 2020 och det blev alltså en separat individuell tävling från och med nu. Det ska bli spännande att se hur detta tar sig! Den positiva trenden har även i år hållit i sig; vi har haft hela 16 lag och totalt 152 aktiva deltagare, vilket är superbra!

Vilka förhoppningar har du inför den kommande säsongen?

– För 2020 så är min personliga dröm att ha med 20 lag, så vi får se var vi landar nu under vintern. Redan nu har det kommit in 5 laganmälningar. Som tidigare annonserat så kommer det finnas plats för två juniorlag, med folk under 21, som får vara med och tävla gratis, påminner Max Lösche.

Hela slutrapporten från 2019 hittar ni här!

Läs även om detta i Fiskejournalen:

Ida Iggbom kastar loss med Skitfiskepodden


Fira nya året med havsöring – så får du fart på silvret

$
0
0

Det finns inget dåligt fiskeväder – utan bara dåliga kläder och fel sorts beten. För er som inte lyckas få fart på havsöringarna så skickar våra danska vänner över ett hett tips som uppenbarligen funkar.

Det är Savage Gear Danmark som meddelar att ett av deras beten verkar fungera extra bra på tröga havsöringar under klara dagar, nämligen 19 grams Line Thru Sandeel i färgen Ghost.

För trovärdighetens skull så skickar de med ett bildbevis, på Rasmus Melchiorsen som nyligen fångade en ståtlig havsöring på just detta bete. Den vägde 5.3 kilo och var 75 centimeter lång. Fiskejournalen har sett flera bilder på granna havsöringar som fångats med just detta bete, och förhoppningsvis är det gångbart vid den svenska kusten också.

Fiskejournalen gratulerar till den flotta fisken – och uppmanar er att läsa allt om de svenska reglerna för havsöring här nedan:

Har du koll på havsöringsreglerna?

Massivt motstånd mot plaskfiske efter gädda

$
0
0

Blekinges gäddor är inte bara en angelägenhet för sportfiskare, utan även för fiskeguider och andra turismföretagare. Nu rasar det ett uppror mot yrkesfiske efter gädda i Karlskrona skärgård, där även länsstyrelsen sluter upp i kritiken.

Det handlar om det så kallade ”plaskfisket”, där just gäddor är det jagade bytet. Det hela går ut på att näta vid grunda partier, och sedan skrämma ut gäddorna i näten genom att plaska i vattnet. Flera aktörer i Blekinge författade tidigare i veckan ett skarpt öppet brev, där de frågar sig hur detta kan få fortgå.

”Gäddan är i dag redan hotad i Karlskrona skärgård då vi har en hög population av skarv, säl och det finns även ett högt tryck på beståndet av yrkesfiske, husbehovsfiske samt av tävlingsfiske. Länsstyrelsens provsprängningar påvisar även en svag reproduktion av gäddyngel. Fångster från både yrkesfiske samt sportfiske visar på nedgång under de senaste åren. Hur kan detta få fortlöpa? Hur kan det komma sig att EN yrkesfiskare kan ha rätt att i stort sett tömma skärgården på gädda”, skriver de bland annat.

Brevet var ställt till främst Länsstyrelsen Blekinge, Karlskrona kommun samt Havs- och vattenmyndigheten, och frågan är hur de ser på detta?

Svaret är att de delar uppfattningen – åtminstone Länsstyrelsen. Till Sveriges Radio säger nämligen Blekinges fiskekonsulent Martin Stålhammar att detta är ohållbart.

– Gäddbestånden i dag är redan hårt ansatta. Jag tycker att det är extra viktigt att vi fiskar på ett hållbart sätt. Så som jag förstått det fiskar man vik efter vik väldigt systematiskt. Det anser vi på Länsstyrelsen inte vara hållbart, säger Martin Stålhammar i intervjun som du kan höra i sin helhet här!

Läs även om det som anses vara världens bästa gäddvatten:

Världens bästa gäddvatten?

 

 

Gäddprofessorns odödliga gäddtips del 1

$
0
0

Leif ”gäddprofessorn” Engströms anteckningar från otaliga fisketurer innefattar över 30 000 fångade gäddor, vilka utgör grunden för en ovärderlig kunskapsbank när vi pratar gäddfiske. I den här serien bjuder Leif på 20 odödliga fisketips som garanterat kommer bättra på fångstkvoten för dig som jagar gäddan. Här har du del 1 av 4 – varsågod!

Leif Engström eller ”gäddprofessorn” är en legend i gäddsammanhang. Så är det bara. Under åtskilliga decennier har han lagt all sin tid på att klura ut hur man lurar gäddan till hugg. Tittar vi i backspegeln på Leifs karriär som aktiv gäddfiskare tar det inte lång tid innan vi förstår hur tidig han var med allt från fisketekniker, utrustning och inte minst tänket kring hur gäddan som art fungerar. I den här serien har vi skakat liv i 20 av Leifs allra bästa gäddfisketips. Trots att tipsen har några år på nacken så är de lika aktuella idag. Inget snack om det, läs och avgör själv!

1. Fiska inte på måfå
95 procent av fisketekniken ligger i att hitta gäddan. Hittar du gäddan på en plats så fiska av den ordentligt och se dig om efter liknande platser. Hittar du gäddan i en sydvästvänd vik, så fiska i nästa sydvästvända vik. Hittar du gäddan runt friliggande grynnor på 6 till 8 meters djup, så fortsätt fiska vid friliggande grynnor med samma djup. Kommer du till en plats på morgonen som efter rådande omständigheter borde vara fångstgivande men ingenting händer – åk dit på eftermiddagen, då brukar gäddan vara på plats.

Leifs fiskekompanjoner Kjell Lagergren och Birger Kvarnälv aka ”mothuggsspecialisten” bordar en schysst skärgårdsgädda. Juli 1976. Foto: Leif Engström

2. Anteckna!
Den stora gäddan föredrar alldeles speciella viloplatser mellan jaktvandringarna. Vid en speciell grynna kan man få en eller flera grova gäddor vid varje fisketur. Vid en annan grynna, som ser nästan exakt likadan ut, får man aldrig ett hugg. Det kan vara en kall undervattensström, alltför låg syrgashalt eller avsaknad av kamouflagemöjligheter som skiljer den ena grynnan från den andra.
Ta alltid för vana att noggrant notera platsen där en stor gädda har huggit. Skriv upp vindriktning, ljusförhållanden, vattentemperatur, fångstdjup, vattenstånd, barometerstånd, bete, tidpunkt på dagen och fångstdatum. Dessa anteckningar kan tillsammans med andra iakttagelser komma till god användning vid ett senare, liknande fisketillfälle. En fångstgivande plats lönar sig att testa vid varje fisketur. När en stor gädda försvinner från en bra ståndplats ersätts hon nästan alltid av en ny i ungefär samma storleksklass.

När en stor gädda försvinner från en bra ståndplats ersätts hon nästan alltid av en ny i ungefär samma storleksklass.

3. Kasta mot vindriktningen
När vinden legat på hårt i samma riktning några dagar brukar gäddorna samlas utefter lovartstränderna. Dessa dagar bör du fiska från land och alltid kasta mot vindriktningen. Gäddan står med huvudet vänt mot vinden och strömmen, och hon förflyttar sig fram och tillbaka utmed lovartstranden när hon söker efter lämpligt byte. Genom att spinna in med vindriktningen får du ditt bete att gå med vinden mot stranden och gäddan. Det innebär att du närmar dig gäddan med betet på samma sätt och från samma håll som den naturliga bytesfisken närmar sig gäddan.
Metoden är mer effektiv och fångstgivande än att stanna utanför lovartstranden i en båt och kasta med vindriktningen, så att betet närmar sig gäddan bakifrån.

Leif med en 14-kilosgädda som även blev IGFA-rekord. Fångad utanför Grisviken, Stora Andö i Furusunds skärgård. Någon gång på 70-talet. Foto: Leif Engström

4. Variation är A och O
Den framgångsrike fiskaren varierar alltid sina metoder genom att metodiskt arbeta sig från grunt till djupare vatten. Variera inspinningshastighet och bete tills du har hittat den för dagen rätta kombinationen av bete, fisketeknik och fiskeplats.

Genom att spinna in med vindriktningen får du ditt bete att gå med vinden mot stranden och gäddan.

5. Effektivt landfiske
Många gäddfiskare är rädda för bottennapp så att de enbart kastar rakt ut från stranden för att snabbt börjar spinna in betet i samma ögonblick det träffar vattenytan. Detta ger sällan något resultat i vatten djupare än två meter. Betet kommer att presenteras utanför gäddans blickfält och även om gäddan hör betet vill hon ogärna släppa bottenkontakten, och ge sig upp till ytan för att jaga bytet. Det är betydligt bättre att fiska längs med stränderna tätt utefter botten och spinna in betet långsamt. Vid fiske från land kommer nästan alla hugg inne vid strandkanten. I klara vatten är det därför bäst att öka inspinningshastigheten de sista metrarna, vilket brukar aktivera gäddan till hugg innan hon ser den fiskande. I grumliga vatten bör inspinningshastigheten dämpas de sista metrarna. Gäddan hugger då ofta ända inne vid fötterna.

(Alla tips är hämtade från trumman.com).

Gyllene tillfälle – slå till på en alldeles egen fiskebutik!

$
0
0

Vilken sportfiskare har inte drömt om att tampas med Norrbottens storöringar och mytomspunna harrar? Nu kan du dessutom kombinera jobb och nöje – om du kan tänka dig att äga en fiskebutik!

Vi kan inte låta bli att berätta om den här annonsen, som ligger på Blocken sedan drygt en månad tillbaka. Det är nämligen en fiskebutik som ligger ute till försäljning, närmare bestämt Vildmarksmekka i Pajala.

Prisförslaget ligger på 250 000 kronor, och säljarna hälsar att de gärna ser att butiken är kvar i Pajala, eftersom det finns en efterfrågan. De har enligt annonsen många stamkunder som de har byggt upp stort förtroende hos, och om ingen vill köpa verksamheten så kan de tänka sig att sälja lagret.

Blir du sugen? Läs mer om annonsen och fiskebutiken här!

Så här lockar du Norrbottens drömrödingar till hugg:

Rödingrallyt inlett – Mattias Omma vet hur de stora ska tas

Gösgeneralen: Riktigt fina fiskar väntar där ute i fulvädret

$
0
0

Midvinter är uppenbarligen storgösarnas tid. Alexander ”Gösgeneralen” Johansson fångade den största svenska registrerade gösen under 2019, och fick även en flygande start på 2020 med två storgösar!

Gösfisket har onekligen fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden, där både Tommy Blomander och Alexander Johansson lagt ribban på väldigt hög nivå.

Fiskejournalen är förstås nyfiken på hur de bär sig åt, och några värdefulla tips får du i slutet av den här fångstberättelsen som Alexander Johansson rapporterat in till oss.

”Extremt lite fiske under julledigheten, vädret tillät det helt enkelt inte. Sedan äntligen en spricka i vädret! Två tappra krigare gav sig ut i kölden, alla sjöar på väg fram mot målet var överfrusna så man var bra nervös hur det skulle bli. Väl ute på vattnet ser vi otroligt mycket fisk som verkar samlats efter veckan med hård vind. Flera av dem ser riktigt fina ut men vi skrämmer dem till och med i våra kajaker. Flera timmar utan hugg innan solen börjar skymma. Fisken är fortfarande skeptisk till betena och inte direkt huggvilliga, men vi fortsätter trampa och till slut kommer årets första fisk! Den blir också den största för dagen med 90 centimeter och dryga 7 kilo”.

Fisket var överlag väldigt segt, men tålamod lönar sig uppenbarligen eftersom de stora fiskarna verkar gå att lura till slut med rätt metod. Även Alexanders andra fisketur gav en rejäl utdelning.

”Det andra fiskepasset för året går i blåstens tecken, 4–5 meter i sekunden i snitt, med byar runt 15m/s är en utmaning i kajaken. Vi valde en annan sjö på grund av vinden, och även här var gösen inte riktigt i stöten. Vattnet var ännu kallare i den lite grundare sjön, vilket verkar vara en stor nackdel. Flera gäddor senare synar dock årets andra gös över 90 centimeter kajaken. Helt underbar start på ett förhoppningsvis fiskerikt år. Båda tagna på westin megateez 8 i alabama-färgen. Svarta jiggar verkar vara heta när det är mörkt ute, och mega teezen är oslagbar när fiskarna är tröga, men det gäller att hålla små rörelser”, hälsar Alexander Johansson Fiskejournalens läsare!

Spana in fler stora fiskar här nedan:

Superfiskarna som vann Svenska specimentävlingen

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live


Latest Images