Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Se den drömmande bläckfisken byta färg

$
0
0

En åttaarmad bläckfisk har filmats när den byter färg under sömn. Forskarna tror att det kan bero på att den drömmer. Se filmen här på Fiskejournalen.

Bläckfisken är visserligen ingen fisk men den slutar aldrig fascinera med både intelligens och otroliga förmåga att smälta in i omgivningen. Klippet nedan filmades för den kommande dokumentären Octopus: Making Contact och visar en sovande åttaarmad bläckfisk som antagligen drömmer och skiftar i havsmiljöns alla olika färger och nyanser. Forskaren Dr Scheel försöker förställa sig vad bläckfisken drömmer om:

…visar en sovande åttaarmad bläckfisk som antagligen drömmer – den skiftar i havets alla olika nyanser.

– Hon ser en krabba och färgen förändras. Hon blir mörk. Det blir bläckfisken när den lämnar botten. Kamoufleringen använder bläckfisken när hon fångar en krabba som hon vill äta i lugn och ro utan att någon ska lägga märke till henne. Detta är verkligen fascinerande, säger Dr Scheel.

Om bläckfisken verkligen drömmer är fortfarande oklart. Vi får se vad forskarna kommer fram till. Häftigt är det varje fall.


Niklas toppade dimmig fiskedag med riktig koloss

$
0
0

Niklas Pettersson gav sig ut i dimman för att fiska gös – men när krutröken skingrats så låg det i stället en jättegädda i båten. Här nedan berättar han om dagen då han fångade drömfisken på 14 100 gram.

Förutom 14-kilosgäddan, som mätte imponerande 62 centimeter i omkrets, så blev det ytterligare en gädda på närmare 10 kilo. Och allt skedde alltså i dimma, blandat med duggregn, vilket ändå visade sig vara optimala förhållanden.

Här kommer hans egen berättelse om den fantastiska fiskedagen:

”Min dagsplan var att jag skulle vertikalfiska gös. Dimma och duggregn gjorde så att fisket var trögt trots att det fanns mycket fisk i området. Jag kör båten mot ett grundare parti av sjön där det brukar finnas gott om betesfisk, vilket det även gör denna dag.  Det står en del pelagisk gös där, men mitt fokus hamnar på Structure-scannern då jag ser en hel del större fiskar som står och trycker på botten. Jag parkerar båten över det största ekot, som är på cirka 6 meter djup, och släpper ner min 6″ Ismo Zandy. Jag tittar samtidigt på skärmen och ser att fisken stiger uppåt och strax därpå känner jag ett rejält hugg. Jag känner direkt att det är en riktigt stor fisk. Efter några minuter ser jag fisken uppe vid ytan och efter en rusning in under båten kan jag håva den. En riktigt fin gädda på 9 530 gram och en längd på 114 centimeter. Efter några foton och en snabb release börjar tankarna snurra om de andra större ekona också är gädda …

Fluorocarbonen byts ut mot grövre dimension och en Ismo Zandy i färgen Högvarv special med ståltafs stinger åker på. Efter ytterligare 20 minuter ser jag ytterligare ett rejält eko på structure scannern cirka 15 meter ut från båten. Jag vänder upp och placerar mig över fisken och släpper ner jiggen. Fisken reser sig sakta och tar men ett ganska beskedligt hugg. Men när mothugget sätts så tar det ordagrant tvärstopp fem meter under båten. Spöt böjs ner i rullfästet och det känns att detta är riktigt stor fisk. Fisken gör ingen rusning utan förflyttar sig sakta fyra­–fem meter i sidled och följer sedan lugnt med upp till ytan och visar sig, väl efter den bröt ytan första gången så blir det desto mer fart i den. Adrenalinkicken kommer direkt och hela jag skakar efter att få se denna best i ytan.

Fisken gör en snabb längre rusning, det tar några minuter innan fisken visar sig några meter ut från båten igen. Jag ser att den endast sitter med en krok på stingern i överläppen, och det får mig inte lugnare. En ny längre sidorusning kommer under tiden jag ber alla världens böner om att hon inte ska lossna. Ytterligare några minuter går och jag får första chansen till håvning, dock hinner inte håven ner till vattenytan innan ytterligare en rusning kommer. Vid fjärde försöket går hon i göshåven men bara till halva fisken, jag släpper spöt och pressar håven utåt tills hela fisken ligger i. Nu kommer glädjevrålet men kroppen slutar inte skaka på ett bra tag.

Fisken vägs till 14 100 gram och mäts till 118 centimeter med en omkrets på 62 centimeter.

Det tar ett tag efter foton och release innan prylarna åker i vattnet igen, en fantastisk fisk och känslan i kroppen är underbar. Jag får efter ytterligare en halvtimmas fiske kontakt med ytterligare en stor gädda, den kliver dock av efter endast 5–7 sekunders fajt. Alla tre fiskar tar på ett område på cirka 75–100 meters omkrets. Efter några timmars fiske åker gösprylarna på igen och ett par matfiskar landas innan mörkret faller.

Tack för storyn Niklas, och grattis till ett oförglömligt minne, säger vi på Fiskejournalen.

Läs även om denna fisketur som slutade med storgädda:

Oförglömlig fisketur för Erik – med 15,3 kilo i topp

Se hur världens största fiskeflotta tömmer haven

$
0
0

Det har stormat kring den svenska fiskeflottan efter avslöjandet om rapporteringsfusk. Men det hamnar i skuggan av det som nu utspelar sig utanför Afrika, där världens största fiskeflotta tömmer haven på fisk.

Det är SVT:s program Korrespondenterna som berättar om de tragiska scenerna utanför Mocambique, där kinesiska företag fiskar så hårt att lokala fiskare nu mest får upp maneter i sina nät.

Anledningen till att den kinesiska flottan sökt sig till dessa farvatten, är att det redan är överfiskat i södra kinesiska sjön. Den kinesiska fiskeflottan är världens största med cirka 3 000 fartyg, och just nu har 114 kinesiska fartyg licens att fiska utanför Mocambique, enligt uppgifter till SVT. I programmet framkommer det att utfiskningen hotar bestånden i stora delar av världen, och att det i vissa vatten börjar bli tomt på tonfisk.

Du kan se hela programmet här: https://www.svtplay.se/varlden

Läs även om hur dessa fiskpirater fångades:

Jakten på världens värsta fiskpirater är över

Spana in jätteöringen som simmar förbi kameran

$
0
0

Öringarna som simmar i Nybroån är inte bara många till antalet – utan några är dessutom riktigt grova. Eller vad sägs om den här jättefisken på hela 109 centimeter?

Fiskejournalen berättade nyligen om framgångarna med fiskevårdsinsatserna i Nybroån, där öringen hittat tillbaka i stor omfattning. Rekordet i antalet stigningar sattes under en dag i oktober, då det steg 2 500 öringar på bara ett dygn. Det tidigare rekordet låg på mellan 800–900 fiskar.

Även om det passerat stora fiskar förut, så var det många som spärrade upp ögonen häromdagen då en riktig bjässe hälsade på måndag 4 oktober. Det var en öringhanne på hela 109 centimeter som visade upp sig inför kameran, med förhoppningen att hitta någon lämplig partner uppströms.

Här nedan kan du spana in den själv:

Fiskeguider fann varandra – kan vinna utmärkelse

$
0
0

Talesättet att ensam är stark går inte hem hos alla. Åtminstone inte hos nätverket som kallar sig Fjordguiderna, vars projekt kan vinna utmärkelsen Ullbaggen 2019.

Enade fiskeguider. Foto: Landsbygdsnätverket

Under 12–14 samlas många småskaliga landsbygdsföretagare i Åre, där höjdpunkten är Landsbygdsnätverkets Ullbaggegala. Som vanligt finns representanter från fiskebranschen på plats, och några av dem kan detta år ta hem utmärkelsen Ullbaggen. Det handlar alltså om Fjordguiderna, där tio fiskeguider i fjordarna innanför Tjörn och Orust gått samman i en gemensam pool.

Satsningen har blivit framgångsrik, och tillsammans utvecklar de både nya koncept, gör gemensam marknadsföring och går miljökurser ihop. De har exempelvis tagit bort vandringshinder, planterat träd och buskar och lagt ut lekgrus.

Grundtanken var helt enkelt att inte vara konkurrenter utan att hjälpas åt och dra nytta av varandra, till gagn för både fisken och fisketurismen i området.

Projektet är nominerat till Ullbaggen i kategorin ”Nya affärsmöjligheter i blå näringar”.

De övriga nominerade i samma kategori är ”Rekonditionering av mager torsk fångad av kustfisket”, samt ”Fiskodling med växthus”. Läs mer om Fjordguiderna och de övriga finalisterna här!

Missa inte tungt fiske utanför Västkusten:

Ta dem hårt – nysläppt fiskefilm på riktigt tung nivå!

 

 

Makalös höjning av världsrekordet på taimen?

$
0
0

Oftast handlar nya världsrekord om blygsamma höjningar med några hekto, eller ibland gram. När den ryska sportfiskaren Ilya Sherbovic satt ett nytt potentiellt världsrekord på taimen så handlade det rätt och slätt om kross.

Det är organisationen IGFA som meddelar att det gungat till ordentligt i deras inrapportering, men en taimen på drygt 114 pound, alltså strax över 52 kilo. Det hela skedde i ryska floden Tugur River, som är känd för att leverera taimen i rekordformat.

Faktum är att Ilya Sherbovic tidigare innehaft världsrekordet på flugfångad taimen med en fisk på 30,4 kilo. Förra året satte Matthew Sloat ett nytt världsrekord med 45,8 kilo, och nu återtog alltså Ilya Sherbovic tronen med besked. Under resan fångade han även fiskar på 46 kilo och på 44 kilo, vilka ändå hamnade i skuggan av bjässen på 52 kilo. Nu återstår det att se om fisken registreras som världsrekord, efter obligatorisk granskning.

Även denna gång skedde det hela med flugspö – och vi kan ju bara fantisera om vilken fight det måste ha varit …

Läs om dystra rapporter om svenska storöringar:

Skräckrapport: Mytomspunnen storöring nära utrotning

The Eugene Bend – den klickande knuten

$
0
0

Behöver du en alternativ knut för att fästa tafsen i betet? En knut som funkar hundra gånger av hundra och ger ifrån sig ett klickande ljud när den knyts korrekt? Tänkte väl det – kolla in The Eugene Bend knot.
The Eugene bend knot är inget nytt påfund utan har funnits länge framför allt inom flugfiskesfären. Nu har knuten börjat sprida sig till spinnfiskarna inom det amerikanska bassfisket. Knuten är ämnad för monolinor och passar perfekt till allt från att fästa flugan i tafsänden till jiggfisket efter abborre och gös. Knuten är högt skattad bland de som använder den, vilket bland annat det amerikanska flugfiske(e-)magasinet The ozark fly fisher journal skriver under på:

– Knutens styrka gav i början problem eftersom den är starkare än skarvknuten mellan min taperade tafs och spets…

– Eugene Bend-knutens styrka gav i början problem eftersom den var starkare än skarvknuten mellan min taperade tafs och tafsmaterialet. Resultatet blev att jag alltid förlorade både tafsspetsen och flugan om jag fastnade i något. Den enda lösningen för mig blev att använda ännu fler EB-knutar. Nu använder jag en tafsring som sammanfogar taperad tafs och spets med två EG knutar och ytterligare en för att fästa flugan, skriver ozarkflyfisherjournal.
Jag antar att du vill veta hur man gör knuten – se filmen här nedan och prova själv. Klick!

Fantastiskt fyrtal i gäddor för Fiskejournalens expert

$
0
0

Fiskejournalens medarbetare fiskar förstås så ofta de kan mellan skrivpassen. Frågan är dock om Markus Teilus behöver fiska mer gädda i höst – efter att ha landat fyra fiskar över 11 kilo på samma dag?

Fiskelycka för Rasmus Rannestam.

Markus, som är bosatt i Piteå, hade ett helt galet fiskepass för några veckor sedan, som han hoppas kan inspirera Fiskejournalens läsare. Så här lyder rapporten från Norrbotten:

”Under oktober månad var gäddfisket fullkomligt glödhett. Under en period på två veckor landades 10 gäddor över den magiska 10-kilosgränsen i min Alumacraft. För att inte glömma alla fina gäddor under strecket. Men det var en fiskedag som utmärkte sig extra starkt. Jag var ute och fiskade med min kompanjon och nära vän Rasmus Rannestam. Målet med vår fiskevecka tillsammans var såklart att fånga minst en gädda över 10 kilo. Vilket vi redan klarat av dagen innan. Så all press var borta och vi kunde bara njuta. Men vad som komma skall hade vi ingen aning om.

Redan kl 9 på morgonen hade första storgäddan landats. Den vägde strax över 11 kilo. Efter det gick det som på räls. Under dagen hade jag kontakt med några andra fiskevänner runt om i landet, och det kändes löjligt att om igen skriva ”En till! En till! En till!!” Det fanns ingen hejd på fisket. Dagen slutade med fyra gäddor över 11 kilo med en toppfisk på 125 centimeter och 12,92 kilo. Bland det sjukaste jag varit med!

Det som var extra roligt är att jag under hösten har testfiskat en ny prototyp från Headbanger Lures, som jag har varit med och tagit fram, just för stor gädda. Den har varit det helt klart bästa betet och fyra av mina 10-plussare är fångade på prototypen. Betet, Colossus Curly, är 30 centimeter långt och kommer att finnas på marknaden 2020”

Stort grattis och tack för storyn, hälsar kollegorna på redaktionen!

Läs även om detta:

Niklas toppade dimmig fiskedag med riktig koloss


Vassa metoden som ska gynna abborre och gädda

$
0
0

Vassvikar är självklara tillhåll för fisken – och även för sportfiskare. Ibland kan det dock vara för mycket av det goda, men då finns det metoder som gynnar alla parter.

Vassgata som SLU Aqua röjt. Foto: Från SVT-inslaget.

Det hela handlar om så kallade vassgator. I detta nu pågår forskning inom SLU Aqua om hur vassgator kan gynna abborre och gädda längs Upplandskusten.

Fem vassgator har röjts på 40 000 kvadratmeter vass i Österby- och Västerbyfjärden på Gräsö, och initiativet kom från Österbyns vattenvårdsförening som på olika sätt ville förbättra vattenkvaliteten i infjärdarna.

Enligt SLU Aqua har röjda vassgator blivit barnkammare för yngel och småfisk. Yngel och småfisk gillar att vistas i vasskanten och med röjda gator vill man helt enkelt få fler kantzoner. Tron är att det också ska leda till bättre tillväxt för abborre och gädda.

SVT Uppland gjorde ett inslag om detta, när de följde med lektor Örjan Östman ut till Gräsö i Roslagen och kollade in vassgator.

– I kantzonerna kan fiskarna lätt röra sig in och ut i den skyddande vassen. Förhoppningsvis kan abborre och gädda hitta mört och spigg i vassgatorna så att dom blir fler och växer snabbare, säger Örjan Östman, på SLU Aquas hemsida.

Här hittar du inslaget!

Du har väl inte missat den här filmen?

Artifishal släpps fritt – se filmen som skakar om!

 

 

 

Pontus perfekta start – följ hans bästa tips för isgädda!

$
0
0

Köldgraderna letar sig nedåt i Sverige, och även i mellersta delarna börjar sjöarna lägga sig på vissa håll. Då vaknar isfolket till – och en som fick en perfekt start på säsongen är Pontus Håkansson.

Just denna gädda hade Pontus faktiskt fångat förut.

Han är en erfaren gäddfiskare som figurerat i Fiskejournalen förut med stora fångster, och den här gången var det ett exemplar över 12 kilo som halades upp på isen.

– Lagom trött kom jag ut till tänkta fiskeplats strax innan första ljuset och började hacka upp hålen jag hade sågat upp dagen innan. Det dröjde inte lång stund innan första hugget, andra hugget, tredje hugget och så fortsatte det några timmar, men bara mindre fisk, berättar Pontus för Fiskejournalen.

Men strax innan klockan 10 fick han ett fäll som skulle visa sig vara en riktigt fin gädda.

– Efter en lång och lagom ångestfylld fight kunde fisken landas, vägas, mätas och efter ett par bilder släppas tillbaka för att simma ner i djupet igen. Gäddan vägde in på hela 12.1 kilo och var 118 centimeter lång. Dessutom var det en återfångst, så catch and release fungerar om man gör det rätt, konstaterar Pontus.

Han delar dessutom med sig av två tips för den som ska ge sig ut på isarna.

– Fiska högt upp! 0.5–1 meter under isen räcker. Och hetsa inte med att det ska vara mörtar på 25 centimeter och uppåt, merparten av mina stora gäddor från is har tagit på mört kring 15 centimeter.

Läs om fler metoder för storgäddor:

Davids dundersäsong – så prickade han fem tioplussare

Ny bok för fjällsugna

$
0
0

Lena Hedman och Erika Enequist lanserar en nya bok om svenska fjällen.

Fjällturismen ökar och många väljer att besöka våra nordliga breddgrader tillsammans med fiskespö med förhoppning om fiskelycka. För att inspirera, vägleda och informera har författarna Lena Hedman och Erika Enequist i dagarna lanserat boken Fjäll, våra skönaste turer till fots och på skidor.

Även om boken inte fokuserar på fiske finns gott om lärdomar och tips, som du som fjällfiskare kan dra nytta av.
– Allt fler är intresserade av vandring, och det kan gärna kombineras med fiske. I fjällboken skriver vi om turer i hela fjällkedjan, där man  med fördel kan ta med sig fiskespöet. Vi beskriver även mer okända områden, till exempel en led med stugor längs Vindelälven uppströms Ammarnäs och Jämtlandsfjäll med smala stigar invid små tjärnar nära Anarisstugan, säger frilansjournalisten Lena Hedman som även skriver för Fiskejournalen. Hon har gjort boken tillsammans med kollegan Erika Enequist.
Även vinterturer beskrivs, och i boken finns faktakapitel om utrustning med allt från friluftskök till turskidor, utemat, bästa kaffet, boende i tält och fjällstuga och om att skåda fjälldjur som raggiga myskoxar, kungsörnar och fina fjällblommor. Boken är på 260 sidor, illustrerad med bilder och ges ut på Votum förlag.

Sportfiskarna satsar ungt – söker mer personal

$
0
0

Sportfisket är stort i Göteborg – och nu ska det bli ännu större. Det är åtminstone förhoppningen när Sportfiskarna ska förstärka sitt kontor och göra en ungdomssatsning.

Sportfiskarna söker nämligen en projektledare med inriktning på ungdomsverksamhet. Det handlar om konceptet Skolbäcken, där de tillsammans skolklasser bedriver fiskevård på skoltid. Satsningen finansieras av Svenska Postkodstiftelsen, och nyligen blev det klart att även Sportfiskarnas nya regionkontor i Jämtland får ett liknande projekt.

Du som söker ska ha ett genuint intresse för natur och friluftsliv, där biolog- och/eller pedagogutbildning är meriterande.

Sportfiskarna söker även ny personal till sitt regionkontor Syd i Malmö. Det handlar om en projektledare med inriktning mot fiske- och vattenvård, utbildning och kommunikation.

Mer information om tjänsterna hittar du på Sportfiskarnas hemsida!

Läs om tävlingen Göteborren, som blev en riktig succé:

Göteborren sprängde alla rekord – trots trögt fiske

Tyck till – varför rapporteras inte fler storfiskar in?

$
0
0

Är det inte längre lika intressant att registrera sina storfiskar? Det är frågan som bland annat Sportfiskarna ställer sig i årets upplaga av Novemberdebatten. Och vad beror det i så fall på?

Sportfiskarnas storfiskregistrering är inte bara en institution inom svenskt sportfiske, utan även en kunskapsbas som många har nytta av. Men vad händer om sportfiskare inte längre rapporterar in sina storfångster? Det är en av frågeställningarna som Sportfiskarna lyfter i Novemberdebatten, där de uppmuntrar sportfiskare att tycka till om storfiskregistreringen och dess regelverk.

Antalet anmälda fiskar är ungefär samma som vid den här tiden förra året, men de två senaste åren har anmälda och godkända storfiskar sjunkit lite jämfört med hur det såg ut för fem år sedan.

– Det kan vara en slump, eller så ser vi ett något avstannande intresse för att registrera sina storfiskar, konstaterar Nicka Hellenberg som är ansvarig för storfiskregistret.

En av anledningarna som tidigare debatterats är kravet på att behöva ange fångstplats, men det kan också handla om att folk får uppmärksamhet i andra forum, som sociala medier eller … ja kanske Fiskejournalen.

– Jag har full förståelse för om man i vissa fall inte vill berätta för hela världen var en fisk är fångad någonstans. Och man kan ju åtminstone ställa sig frågan om det blivit viktigare att synas i andra forum, säger Nicka Hellenberg.

Så en fråga är alltså: Om man använder storfiskregistret för att skaffa kunskap – bör man rent solidariskt bidra lite också?

Gå in och debattera i konstruktiv ton på Sportfiskarna!

Missa inte heller denna läsning!

Fantastiskt fyrtal i gäddor för Fiskejournalens expert

 

 

Sorsele har fiske i världsklass – hur ska det förvaltas?

$
0
0

Sorsele och Ammarnäs är kända begrepp bland sportfiskare – och deras storöringar sprids genom bilder och berättelser över hela världen. Frågan är hur fisket ska bevaras för framtiden?

Det är ett av ämnena som kommer att diskuteras torsdag 21 november, då det bjuds in till seminarie på Sorsele river hotell. Rubriceringen är: Hållbara fiskeregler – till nytta för fisken, fiskaren och glesbygdens överlevnad.

Det är helt enkelt ett tillfälle att både inhämta kunskap och föra fram sina egna åsikter om hur fiskeresursen i området ska förvaltas. En av föreläsarnas är Daniel Holmqvist, Ume/Vindelälvens Fiskeråd, som Fiskejournalen nyligen intervjuade med anledning av det glädjande laxfyndet i fjällvärlden. Det kan du läsa om här!

Mer information om seminariet i Sorsele hittar du här!

Läs mer om framtidens fiske:

Hotet om torkan: ”Fiskeguider måste ha en plan B”

Undersökningar visar: Posera med fisk och få fler napp

$
0
0

Får killar med fisk fler napp i jakten på dejt? Ja, både amerikanska studier och svenska undersökningar visar att man faktiskt får bättre respons om man poserar med rätt sorts fisk på sin profilbild.

Det är måhända ett av de märkligaste ämnen som vi på Fiskejournalen uppmärksammat i våra spalter, men såklart kan resultatet från amerikanska Fishbrain och svenska Garant vara inspirerande för sportfiskare som söker kärleken.

Fishbrains undersökning visade alltså att man får fler matchningar om man har en fisk på bilden. Varumärket Garant gjorde ett eget experiment i Sverige, där de undersökte om man får fler matchningar på dejtingplattformar om man håller i en hållbar fisk. Under en vecka fick killar som redan hade en fisk på sin profilbild jämföra om de fick ännu fler matchningar om de höll i Garants nya Stillhavskummel eller Sydlig blåvitling.

Enligt Garants inleddes mätningen två dygn innan för att kunna jämföra hur många likes killarna med fisk ökade per dag i vanliga fall. Resultatet blev en jätteökning, enligt Garant. Ökningen i antalet likes var hela 65,6 procent högre jämfört med ökningen i antalet likes med vanlig fisk. Och när killarna sista dygnet lade till “jag gillar hållbar fisk” i copyn tog likesen ett sista skutt upp med ytterligare 13,5 procent.

– Folk tenderar att välja lax och torsk av ren vana, så vi behövde hitta ett annat sätt att göra dessa mer okända fiskarter lite mer attraktiva, dessutom tycker vi mat och kärlek går hand i hand. Kan hållbart fångad fisk leda till din livskärlek? Det tror vi! Därför lät vi killar över hela landet testa om de blev mer åtråvärda med våra hållbara Stillahavskummel och Sydlig blåvitling, att experimentet gick så bra är fantastiskt och vi vill självklart att fler ska få hitta kärleken, säger Emma Töpel Hanson från Garant, Axfood, i ett pressmeddelande.

Läs även om detta:

Norge försöker omvända Åre – som nobbar inbjudan


Pontus galna uppföljning: Gädda på hela 130 centimeter!

$
0
0

Frågan är om Pontus Håkansson inte har lyckats leverera ett unikt fiskafänge? Först landade han en 12-kilosgädda på ismete, och dagen efter begav han sig ut på öppet vatten och trollade upp en gädda på 13.4 kilo och hela 130 centimeter!

Fiskejournalen berättade om Pontus Håkansson lyckosamma ispremiär, där han fick upp en gädda på 12.1 kilo, och sedan delade med sig av sina bästa tips. Knappt hann Pontus torka kläderna innan nästa storfisk small på – men den här gången var skådeplatsen en sjö, där han skulle göra säsongens sista trollingpass.

Pontus berättar om den osannolika dubbeln på bara två dagar.

– Efter succén på ismetepremiären var det bara att rigga upp trollingspöna igen för att köra säsongens sista pass på öppet. Så efter kvällspasset på jobbet satt jag mig och börja knyta om, 01.30 kom jag i sängs och 6.30 ringde klockan. Upp och göra frukost och iväg till tänkta sjö. När jag kom till rampen låg det cirka 40–50 meter med is så det var bara att börja hacka och i med båten. Efter att ha puttrat ut lite sakta kom jag ut på öppet och kunde börja fiska.

Det skulle visa sig bli en riktig seg dag med konstant snöande och iskalla vindar. Efter att ha kört omkring i ett par timmar på sina vanligtvis heta platser utan resultat så bestämde sig Pontus sig för att prova ett nytt ställe.

– Väl där small det på direkt på en Platypus i färgen fire tiger. Efter en härlig fight kunde jag landa en fin gädda på 9.3 kilo och 111 centimeter. Riktigt bra avslut på säsongen tänkte jag. Åkte runt några timmar till utan hugg och nu börja det bli sent och mörkret började komma. Bestämmer mig för att köra samma ställe som 9-kilosen högg på, och på vägen dit smäller det på samma spö och samma platypus. Denna gång visade det sig vara ett riktigt monster. Efter en lång ångestfylld fight så kunde gäddan landas, och den väger 13.4 kilo och längden smått otroliga 130 centimeter! Helt sjukt med tanke på jag dagen innan tagit en gädda på 12.1 kilo på ismete.

Det kunde inte ha blivit ett bättre avslut på säsongen – och inte heller en bättre premiär på vintersäsongen. Grattis Pontus, säger vi på Fiskejournalen!

Missa inte att tycka till om storfiskar!

Tyck till – varför rapporteras inte fler storfiskar in?

Klassiska rullar och roliga nappatag på ny utställning

$
0
0

Om du befinner dig i närheten av Uddevalla lördag 16 november så kommer här ett hett tips. Bohusläns museum inviger nämligen en utställning om sportfiske – med massor av matnyttigt för fiskeentusiasten.

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, alltså Sportfiskarna, fyller 100 år, och det firas med flera evenemang runt om i landet. Utställningen i Uddevalla sticker ut lite extra, eftersom den kommer att finnas på plats ända fram till augusti 2020. Invigningsdagen bjuder på flera spännande inslag, där Fiskejournalen är med och sätter färg på tillställningen. Bland annat kommer vår medarbetare Ove Haugen, redaktör för spalten Sanna fiskehistorier, att kåsera kring att vara sportfiskare. Dessutom finns Fiskejournalens legendariske medarbetare Janne Olssons privata föremål med i själva utställningen.

Det kommer även att botaniseras bland fiskerullar, bjudas på fiskepyssel och flugbindning, samt föreläsning av Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren. Kort sagt en massa anledningar att boka in datumet 16 november – eller att planera ett besök längre fram. Följ evenemanget på Facebook!

Läs även om detta:

Sportfiskarna satsar ungt – söker mer personal

 

Världens största och galnaste pimpeltävling

$
0
0

Miljoonapilkki eller rakt översatt ”Miljonpimpeln” var under sin storhetstid världens största pimpeltävling med över 20 000 deltagare. I vinstpotten fanns allt från bilar, båtar och förstås rena cash att hämta för den som hade turen att fånga en av de vinstmärkta fiskarna.
Bröderna Keskisen, ägare till ett av Finlands största lågprisvaruhus och tillika initierade pimpelfiskare ville förena nytta med nöje. År 1996 startade de Miljonpimpeln, en pimpeltävling där man kunde vinna allt från fina bilar till sportfiskebåtar och stora summor pengar. Före tävlingens start märktes ett antal fiskar med olika valörer och prylar Den som hade turen och fiskade upp någon av fiskarna kunde med raska fötter bege sig till prisbordet och hämta ut sin vinst. Is-jippot i Finska Töysä blev en stor snackis och fick på kort tid ett stort mediapådrag med direktsänd TV och mängder av sponsorer. Fiskejournalens Håkan Otterberg var där en gång och kollade in spektaklet:
– Ute på isen fanns det  säkerligen en sju-åtta matställen och lika många sjukstugor. När halva tävlingstiden hade gått var sjukstugorna fulla till bredden av packade pimpelfiskare som skurit sig på isborrar, krokat sig själva eller ramlat och slagit i huvudet. På sjöstrande hade de byggt upp ett stort cirkustält där man kunde dansa, käka och lyssna på rock. Ja allt var helt galet.

…sjukstugorna fulla till bredden av packade pimpelfiskare som skurit sig på isborrar, krokat sig själva eller ramlat och slagit i huvudet.

Miljonpimpeln anordnades under en tioårstid men fick ett abrupt slut då lotteriinspektionen satte käpparna i hjulet för bröderna Keskisen och Miljonapilkki. Enligt lotteriinspektionen stred tävlingen mot lotterilagen. Det kanske var lika bra att den gjorde det.
Kolla in Miljoonapilkki – klicka på bildspelet och titta på videon här nedan.

18
Visa bildspel

/
...
Visa mer


Så hanterar du köldchock

$
0
0

Att ramla i vattnet under vintern är förenat med livsfara. Det kalla vattnet leder till köldchock som dramatiskt ökar risken för drunkning. Sjöräddningssällskapet har gjort en kort informationsfilm med knep till hur du hanterar iskallt vatten.

På flera av landets sjöar ligger isen tjock till många isfiskares glädje. Andra vatten är öppna och erbjuder fortfarande ett fint fiske från både båt och land. Men oavsett var du fiskar är vattnet nu så kallt att din kropp försetts i kölchock om du ramlar i. Då blir andningen svår att kontrollera, vilket ökar risken för att vatten sväljs.
Här kommer Sjöräddningssällskapets film om köldchock – och hur du hanterar den.

 

Vi önskar alla ett säkert fiske i vinter!

Hans Hällman

Fiske på molekylnivå med Mikko Seppänen

$
0
0

Julafton kom tidigt i år för alla som vill bryta ned sitt fiske till molekylnivå. En av landets absolut mest framgångsrika tävlingsfiskare, Mikko Seppänen, delar med sig av många hemligheter i en färsk instruktionsvideo.

Hur ska man lyckas i sitt vatten eller i ett nytt vatten? Hur ska man tänka och knäcka koden? Det är frågeställningarna som ligger till grund för Mikko Seppänens 1 timme och 7 minuter långa video, där han grundläggande förklarar hur man bryter ner ett vatten för att så snabbt som möjligt lyckas.

Videon riktar sig främst till de redan invigda, men han hoppas att även nybörjare kan snappa upp någonting. Mikko Seppänen har tillsammans med Mathias Holgersson nått stora nationella framgångar de senaste åren, med segrar i bland annat Perch Fight och Pike Fight.

En av de första uppmaningarna i Mikkos video är att göra jobbet hemma, alltså ta reda på så många förutsättningar om det aktuella vattnet innan du sätter dig i båten. Är den djup, grund, vegetationsrik eller klar?

”Verkar det finnas intresse så har jag tänkt fortsätta göra videos som går mer djupgående inpå varje aspekt och hur mina tankegångar är”, skriver Mikko Seppänen själv.

Vi på Fiskejournalen gissar att det med andra ord kommer en uppföljning.

Här nedan kan ni se videon:

 

 

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live