Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Reglerna skärps – tydligt foto krävs för storfiskar

$
0
0

Har du fångat drömgäddan – och vill få med den i Sportfiskarnas storfiskregister? Tänk då till en extra gång innan du fotograferar den. Nu höjs nämligen kraven på foton i samband med registrering.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om Sportfiskarnas novemberdebatt, där reglerna kring storfiskeregistret diskuteras. Som vanligt handlade det mycket om huruvida man ska vara tvungen att ange fångstplats, men även om fotografering av fångst. Nu står det klart att Sportfiskarna skärper fotoregeln. Numer gäller följande:

”Minst ett foto av god kvalitet ska medfölja anmälan. Helst bör det finnas ett foto på fisk och fångstman, samt ett foto som visar fisken mot referensföremål. Finns inte foto med referensföremål bilagt anmälan förbehåller sig Sportfiskarna rätten att underkänna fisken. Fotomontage och manipulation av foton är inte tillåtna. Bildredigering måste ske med försiktighet och vid behov ska fångstmannen kunna skicka in originalfoton för granskning.”

Sportfiskarna rapporterar att det under 2018 förekom ett par problematiska ärenden i samband med granskning av inkomna storfiskar. Den stora gäddan från Dalarna (som ni kan läsa om här) orsakade exempelvis en omfattande diskussion och dessvärre också ett stundtals tråkigt tonläge i debatten.

Under 2019 ändras dock inga viktgränser i storfiskregistret, meddelar Sportfiskarna.

Läs mer om reglerna här:

Läs även om 17-kilosgäddan som fångades i januari:

Svårslagen jättegädda för Andreas Hedin

 


Bli en bättre flugkastare med Tellis

$
0
0

Snart är flugfiskesäsongen igång och många vill säkert finslipa kasttekniken. Ett bra sätt är att hänga med i speycasting-mästaren, Tellis Katsogiannos workshop på Sportfiskemässan.
Göteborgaren Tellis är en mångsidig flugfiskare som vet exakt hur man ska nyttja flugkastet i alla möjliga fiskesituationer. Ett kvitto på hans skicklighet är att han under VM 2016 lyckades kasta till sig guldmedaljen i speycasting. Några sådana kast kommer vi inte se på Sportfiskemässans stora scen. Istället kommer Tellis, som är en internationellt certifierad kastinstruktör (FFI) för både enhands- och tvåhandskast bjuda frikostigt på sin pedagogiska förmåga.

Ett kvitto på hans skicklighet är att han under VM 2016 lyckades kasta till sig guldmedaljen i speycasting.

– Jag kommer köra en kastuppvisning eller rättare sagt en kort workshop som förhoppningsvis innehåller många aha-upplevelser inom kastteknikens alla moment. Jag kommer även ge publiken chansen att medverka genom att ställa frågor, avslöjar Tellis.
Ta chansen att lyssna på en internationellt certifierad instruktör och ställa frågor såsom: Varför funkar inte kastet som jag vill? Och hur kommer det sig att tafsen blir full av vindknutar? Det och mycket annat kommer Tellis förklara på ett lättbegripligt och inspirerande sätt.
Tellis går upp på scenen på fredag den 29 mars klockan 11:30 och dagen efter klockan 15:30.

Boka biljetter till mässan här.

Spana in när Lubbe plockar glimrande Norrlandsguld

$
0
0

Förutom en känd ölsort så brukar även hjortron kallas för Norrlandsguld. Frågan är om inte abborre också borde passa in i den kategorin? Häng med Lubomir ”Lubbe” Pytel så förstår ni varför …

Lubomir ”Lubbe” Pytel, FKP-GEAR Sweden, har nämligen släpp den tredje filmen i serien ”A-Borrar Sessions” som är ett avslappnat ”vloggformat”. Den här gången befinner sig ”Lubbe” i södra Norrland tillsammans med bland andra Andreas Wikström, och det är abborre som är målet med resan.

Visserligen får de stifta bekantskap med både renar, öringar och harrar, men det är guldskimrande kilosabborrar som framkallar de största jublen. En inspirerande och sympatisk film med vackra vyer och högklassigt fiske, är Fiskejournalens omdöme.

Spana in själva:

15 000 elever ska fiska – hjälp till att nå målet

$
0
0

Är du medlem i en fiskeklubb? Ta då chansen att rekrytera framtida medlemmar genom att hjälpa till i populära evenemanget Klassdraget.

Sportfiskarnas har nu dragit igång årets upplaga av Klassdraget, som handlar om att elever ska få fiske och friluftsliv på skolschemat. Upplägget är följande: Den lokala fiskeföreningen hjälper skolan att arrangera en friluftsdag där fiske ingår som en central del. Sportfiskarna och branschorganisationen Svensk Sportfiskehandel sponsrar med utrustning.

Varje deltagande klass får 25 kompletta metspön eller pimpelspön, samt ett digitalt pedagogiskt inspirationskompendium. Den fiskeklubb som hjälper till får dessutom 1 000 kronor i bidrag per klass.

Det bör noteras att mer än 100 000 skolbarn har deltagit i Klassdraget sedan premiären 2007, och för 2019 är målet att 15 000 elever från 600 skolklasser ska delta i arrangemanget.

Här hittar du anmälan!

Planera dina fiskedagar 2019 med hjälp av Fiskejournalen:

Fiska skiten ur 2019

 

 

 

 

Magasin Filter fokuserar på fallet Frödin och odlad lax

$
0
0

Sportfiskaren Mikael Frödins upprop för att rädda den vilda laxen fortsätter att sprida sig i stora kretsar. Nu har Magasinet Filter gjort en lång intervju med Mikael Frödin, där den kritiserade odlingslaxen står i fokus.

SKAM, är ordet som pryder förstasidan på senaste numret av Magasin Filter. Bokstäverna är utskurna av norsk odlad lax, och budskapet är med andra ord glasklart.

”97 procent av den lax vi äter i Sverige är odlad och norsk. I odlingarna matas laxen med foder som innehåller tungmetaller och gifter. Tiotusentals ton bekämpningsmedel används för att motverka sjukdomar och skadedjur. Därtill orsakar odlingarna skaldjursdöd och övergödning. Läs om korruption, forskningsfusk, djurplågeri – och allt annat den norska laxmaffian inte vill att du ska veta”, skriver Magasin Filter om artikeln.

Med andra ord: Angelägen läsning för laxvänner och sportfiskare över hela världen.

Fiskejournalens rapportering kring det uppmärksammade åtalet mot Mikael Frödin hittar du här:

Siffror vid Frödin-rättegången: 53 miljoner laxar dog i kassar

Fem stadsnära fisketips inför sportlovet

$
0
0

Snart vankas det sportlov – och det är naturligtvis ett synnerligen bra tillfälle att fiska på. Och du behöver inte styra kosan mot en fjärran fjällsjö för att få fisk på pimpelspö – utan det kanske räcker att du går runt hörnet.

Sportfiskarna kommer exempelvis att arrangera fiskeaktiviteter under fyra dagar i Göteborg vecka 7, som främst riktar sig mot skolungdomar. Det blir fiske, korvgrillning och annat skoj.

Programmet ser ut så här: Tisdag 12/2: Härlanda tjärn klockan 10-14. Onsdag 13/2, Bergsjön klockan 10-14. Torsdag 14/2 Stora Mölnesjön klockan 10-14. Söndag 17/2 Delsjön (troligtvis lilla Delsjön). Titta på sportfiskarna.se/goteborg för uppdaterad info.

Här är fyra snabba tips på andra städer som har lättillgängligt pimpelfiske:

Östersund: Storsjön. Gratis och lättillgängligt fiske. Testa gärna harr och sik vid Vallsundsbron och längs stränderna på Marieby-sidan.

Luleå: Pimpla fina abborrar mitt i stan. Södra hamn och Stadsfjärden är exempelvis ett pålitligt abborrställe. Testborra innan du ger dig för långt ut mot tunn is.

Stockholm: Här är det isen som styr, för där den håller så finns det goda chanser till roligt fiske där det inte heller krävs fiskekort. Riddarfjärden kan funka alldeles utmärkt.

Karlstad: Det finns mängder med fina stadsnära fiskeställen i Karlstad, och streetfishing är ett väletablerat begrepp här. Utmed Vänerns stränder får du dessutom fiska gratis.

Läs om unga sportfiskare:

Svenske Arvid Einarsson var historisk på VM i Bulgarien

Nej – uttaget av gädda ökade inte med 500 procent

$
0
0

Det var nog många sportfiskare som satte morgonkaffet i vrångstrupen över den senaste statistiken om yrkesfisket i Vättern. Där framkom det nämligen att gädduttaget ökat med 500 procent, något som dock verkar vara felaktigt.

När uppgifterna om ökat uttag av gädda från yrkesfisket i Vättern spreds på sociala medier så gick debatten het. Och det är kanske förståeligt. Det kunde nämligen tolkas som att det stigit från 2 ton till 10 ton per år.

Men enligt Sportfiskarnas så verkar det i själva verket röra sig om ett fel i statistiken.

”Sportfiskarna bevakar såklart frågan och vad man hittills har kunnat se verkar det finnas några tydliga felaktigheter i fångststatistiken. Uttaget från yrkesfisket är därmed i stort sett oförändrat i jämförelse med föregående år”, skriver de på sin hemsida.

De skriver också att insamlade fångstdata för yrkesfisket i Vättern än så länge inte är officiella och nuvarande underlag bara ska ses som ett arbetsmaterial, och att det kommer en granskad officiell version under våren.

Fiskejournalen återkommer i ärendet när den finns tillgänglig.

Läs om nya regler i storfiskregistret:

Reglerna skärps – tydligt foto krävs för storfiskar

Pernilla Öberg – sportfiskarens digitala guide

$
0
0

Fiskejournalen gillar att uppmuntra folk som gör livet enklare för oss sportfiskare. Precis sådana som Pernilla Öberg från Vallrun – som sitter i sin fjällstuga och tillverkar högklassiga fiskesajter.

Pernilla är en driven webdesigner, och det hela tog fart när hon flyttade från Falkenberg till jämtländska fjällbyn Vallrun för 10 år sedan. Några lokala företagare frågade om hon kunde hjälpa till med digitala nyhetsbrev, och det blev startskottet till något betydligt större som många haft glädje av. Förra året byggde hon hemsidan åt Hotagenkortet, som är ett koncept med 100 fiskevatten i Krokoms kommun. När Fiskejournalen svänger förbi henne så håller hon på att bygga hemsidan åt föreningen Drömfiske, som är en sammanslutning av flera kända fiskedestinationer i Jämtland/Härjedalen. Där ingår bland annat Jormvattnets Fiskecamp, Ammeråns Fiskecamp och Storsjö Fiskecamp. Hon kopplar exempelvis ihop kartor med fisketips och annan information som kan vara värdefull för sportfiskaren.

– Jag försöker samla på mig bilder till hemsidan just nu, och förhoppningsvis lanseras den inom några veckor, berättar Pernilla Öberg.

Vallrun ligger på vägen mot alpina orten Åkersjön, som även är känd för att vara ett skotereldorado, med gott om fina fiskevatten inom räckhåll. Själv flyttade Pernilla hit för att komma till det stora lugnet som landsbygden erbjuder, och för att njuta av naturtillgångarna som finns bakom stugknuten.

– Det blir mest att jag fiskar på vintern, då jag kan ligga på isen och koppla av, berättar hon.

Genom teknikens hjälp vill hon nu använda sin egen kompetens och bygdens engagemang för att locka ännu fler människor till Jämtlands fjälltrakter.

– Jag är så glad att jag flyttade hit, och att jag kan jobba hemifrån. Vi måste visa att det finns alternativa sätt att leva på.

Pernilla tror att fisketurismen kan vara ett sätt att nå nya invånare, förutom att det skapar värdefull sysselsättning för henne själv och många andra företagare på landsbygden.

– Många fler borde komma hit. Tydligen finns det exempelvis en miljon registrerade sportfiskare enbart i Frankrike, och väldigt många av dem skulle få plats här, säger hon och skrattar.

Tack för din insats Pernilla och lycka till med webbandet, säger vi på Fiskejournalen!

Se fiskefilmer från Norrland:

Spana in när Lubbe plockar glimrande Norrlandsguld

 


Många hugger på succétävlingen i Åtvidaberg

$
0
0

Under lågsäsong passar många på att uppdatera fiskeutrustningen och kanske boka in en tävling i kalendern. Men om du tänkte delta i succétävlingen Åtvidabergsgäddan 18 maj så kan det dessvärre vara kört.

Trots att det är flera månader kvar så är deltagarlistan på 70 lag nästan helt fullproppad. På bara två år har tävlingen växt till den största i Östergötland, och således en av de största i södra Sverige. Förra året var det 61 lag och 160 deltagare som ställde upp, och i år blir det alltså ännu fler. Tävlingen handlar om att fånga de två längsta gäddorna, och lägga ihop dem till en totallängd.

Martin von Wirén i arrangörsstaben är såklart väldigt nöjd över succén.

– När vi startade tävlingen så hade vi inte så stora förhoppningar, utan räknade med 8–9 lag, men det blev 40. Nu lägger vi ett tak på 70 lag för att kunna mäkta med, säger han till Fiskejournalen.

Hur bedömer då Martin att fisktillgången är i tävlingsområdet?

– Det finns både gott om sjöar och fisk. Deltagarna får ju själv välja var de vill fiska, och vill man åka ut till kusten så är det ok, men det ligger ju en timme bort och då blir så klart mindre fisketid.

Här kan ni följa arrangemanget på Facebook.

Här kommer Fiskejournalens planeringsguide inför 2019:

Fiska skiten ur 2019

 

Stora förväntningar på den nya digitala Fiskekartan

$
0
0

Vet du var du vill fiska, men inte vilka arter som finns i det aktuella vattnet eller var du kan köpa fiskekort? Snart är du bara några knapptryckningar bort från hjälpen.

Snart är den nämligen här, den digitala fiskekartan som tagit flera år att utveckla, och som många sportfiskare har väntat på. Det är landets länsstyrelser som tillsammans med Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten ligger bakom kartan, som omfattar Sveriges alla fiskevatten.

Digitala kartor är visserligen ingen ny företeelse, utan flera destinationer och fiskevårdsområden i landet erbjuder redan det. Däremot har det inte funnits kartor i den här omfattningen, där områden samlas under samma paraply. Målsättningen är att kartorna ska erbjuda information om både fiskarter, fiskekort och exempelvis båtuthyrning.

Sidan är fortfarande under konstruktion, men beskedet är att den ska finnas tillgänglig för allmänheten 30 maj 2019. Länken hittar du här!

Fiskejournalen hoppas förstås att den ska underlätta planeringen för alla sportfiskare i landet.

Vill du planera ditt fiske 2019? Ta hjälp av vår guide:

Fiska skiten ur 2019

Starka reaktioner över dumpad fisk efter tävling

$
0
0

Vad händer med fisken som fångas vid en pimpeltävling? Jo, ibland släpps den tillbaka, vissa gånger hamnar den på en tallrik … men tyvärr så förekommer det också att den dumpas.

Det är inte ovanligt att den fångade fisken lämnas åt sitt öde i samband med fisketävlingar, där totalvikten mäts. Vid tävlingar där längden mäts så är det däremot vanligt att fisken kan släppas tillbaka, om den är oskadd.

Inom vissa fiskevårdsområden används just pimpeltävlingar som ett sätt att reglera så kallade tusenbrödrabestånd. Under den gångna helgen uppmärksammades dock en tråkig syn i anslutning till en fisketävling i Västergötland. En förbipasserade upptäckte att det låg en stor hög med död abborre vid stranden, och denne frågade sig om detta verkligen var okej. Fotografen lade ut bilden på sociala medier, och den fick snabbt spridning i fiskekretsar. Folk reagerade starkt över att det var abborre i fin matstorlek som hade dumpats, och att handlingen både var respektlös och ett oacceptabelt slöseri. Vissa arrangörer erbjuder både tävlingsdeltagarna och övrig allmänhet att plocka med sig fisken hem, så att den inte ska gå till spilla.

Hur som helst så är det ett ämne som tål att diskuteras. Vad tycker ni läsare, och vilka erfarenheter har ni?

Passa på att läsa om fiskekartan som snart lanseras!

Stora förväntningar på den nya digitala Fiskekartan

Forskare slår larm – makrill inte hållbart fiskad längre

$
0
0

Makrillen är en av våra mest populära fiskar – inte minst på tallriken. Men har vi tagit den för given? Ja, är svaret. Nu är den så hårt fiskad i Nordostatlanten att den mister sin MSC-märkning.

MSC är en förkortning för organisationen Marine Stewardship Council, som sätter sin märkning på livsmedel som anses vara hållbart fiskade. Men nu drar MSC in märkningen för all makrill som fångas i Nordostatlanten. Makrillfisket är nämligen inte längre hållbart. Beståndet av makrill i Nordostatlanten har enligt forskare minskat med över 40 procent sedan 2011. Organisationens programdirektör Minna Epps berättar för Sveriges Radio varför de sätter ned foten på detta vis.

– Man har under en väldigt lång tid fiskat över de vetenskapliga råden. De vetenskapliga råden uppmanar nu till minskning av kvoter på 68 procent, säger Epps i en intervju.

MSC tar bort märkningen på makrill som har fångats efter 2 mars 2019, och för att återfå MSC-märkningen för makrill måste EU, Norge, Island och Färöarna inom 90 dagar enas om en plan för hur man ska minska makrillfisket till hållbara nivåer.

Fiskejournalen återkommer med händelseutvecklingen kring makrillen.

Läs om Pernilla som skapar fiskesajter:

Pernilla Öberg – sportfiskarens digitala guide

Dumpad fisk: Det här gäller vid pimpeltävlingar

$
0
0

Fiskejournalen fortsätter att belysa frågan om dumpad fisk i anslutning till pimpeltävlingar. Finns det egentligen några regler? Svaret är både ja och nej, beroende på om tävlingen är sanktionerad eller ej.

Det blev starka reaktioner efter Fiskejournalens artikel om att en hög med dumpad abborre hade upptäckts vid en sjö, som misstänktes komma från en fisketävling. Även personal på Sportfiskarna hade uppmärksammat situationen, och de understryker att det finns tydliga regler som arrangörerna måste förhålla sig till om tävlingen är sanktionerad av dem.

– Det aktuella exemplet är ingenting som Sportfiskarna står bakom. För att en tävling ska godkännas/sanktioneras av Sportfiskarna ska arrangören först ange hur fångsten ska ta som hand, berättar Bengt Olsson på Sportfiskarna.

Exempel på hur fångsten kan tas tillvara är bland annat: Ta tillvara i syfte att skapa forskningsunderlag (exempelvis miljögiftsanalys). Stödutfodring för rovdjur eller fåglar. Förädling: När fisken används till exempelvis livsmedel eller foder. Beståndsreglering. När fisken tas upp för att bestånden i vattnet anses behöva regleras för att skapa en biologisk balans. Annat: Exempelvis kräftbeten eller jaktåtel.

Men däremot kan ett fiskevårdsområde själva bestämma vilka regler som ska gälla vid en tävling, samt hur den fångade fiskes ska tas om hand.

– Jo, fiskevårdsområdesföreningar kan naturligtvis sätta sina egna fiskeregler. Förutom när det gäller övergripande regler om exempelvis fridlysta arter med mera. Generellt brukar dock fiskevårdsområden vara ganska restriktiva med att tillåta fisketävlingar, säger Bengt Olson.

Fiskejournalen vill också informera om att det inte var fiskeklubben Knallen som var arrangör till tävlingen, där den dumpade abborren hade hittats. Syftet med vår artikel var inte att peka ut en enskild arrangör, utan att lyfta företeelsen med tävlingsfångster. Vi ber om ursäkt om någon blivit felaktigt utpekad.

Läs om pimpelfiske inför Sportlovet:

Fem stadsnära fisketips inför sportlovet

Hett ämne i podcast: Sälen tar 40 procent av fångsten

$
0
0

Sälen är både hatad och älskad – och framför allt väcker den debatt inom fiskekretsar. Men vilka skador orsakar den egentligen? Det diskuteras i podcasten Landet.

Det är Landsbygdsnätverket som återigen fokuserar på fiskenäringen i sitt senaste avsnitt av #poddenLandet. Där framkommer det att sälen tar 40 procent av fångsten för de kustnära fiskarna, från själva fångstredskapen.

”Sälar ställer till stora problem för det kustnära fisket, de sprider parasiter och påverkar fiskbeståndet negativt. Under 1970- och 80-talet minskade sälstammarna drastiskt på grund av miljögifterna. Åtgärder sattes in och nu ökar de istället dramatiskt. Podden Landets gäster menar att sälen idag utgör ett direkt hot mot våra små kustsamhällen som lever av fiske. Så vad är det som händer? Och varför får sälstammen växa fritt till skillnad från till exempel älgen?”, frågar de sig.

Medverkar i avsnittet gör bland andra Sara Königson, forskare på institutionen för akvatiska resurser vid SLU, och Tore Johnsson, yrkesfiskare i Östersjön och vice ordförande i Sveriges fiskares producentorganisation.

Läs om skarv och sportfiske:

Skarp kritik om skarven från Älvkarleby sportfiske

Fiskejournalens stora båtguide

$
0
0

Fiskejournalen nummer 2 har precis tagit plats i butikshyllorna. Mellan pärmarna det här numret hittar du allt från spännande isfiskemetoder, stora Havsfiskeskolan och en uttömmande båtguide.

Startskottet har redan gått för fiskesäsongen 2019. Isfiske, flugbindning, betestillverkning och inte minst planering av resor och kommande fiskepass upptar vår tid. Några av oss har redan hittat till öppet vatten och andra för nöja sig med att skicka ner ett blänke genom ett hål i isen. För dig som fortfarande uppskattar soffvärmen har vi ett lika bra alternativ – läs nya Fiskejournalen nummer 2.

För dig som fortfarande uppskattar soffvärmen har vi ett lika bra alternativ – läs nya Fiskejournalen nummer 2.

I det hundra sidor stora numret får du bland annat lära dig hur du fångar storabborre med balansare, tackel och metoder för spännande havsfiskar. Gunnar Westrin tar med dig till Sandåslandet i norr. Fredrik Stjärnkvist och fiskeguiden Henrik Olsson berättar om hur du hittar stor gädda i små vatten. För dig som diggar sportfiskebåtar och vill ha årets nyheter bjuder vi på årets stora båtguide. Tobias Fränstam levererar tio matnyttiga tips om hur ekolodet fungerar. Allt detta plus ännu mer har just lämnat pressarna för att ta plats i landets alla butikshyllor.

Pssst.. Vill du ha tidningen före alla andra, billigare och direkt hem i brevlådan så har vi en bra lösning för det – klicka HÄR


Missbildade abborrar vid gruva väcker oro och frågor

$
0
0

Abborrar har nu hamnat i fokus inom den svenska gruvnäringen. Dessvärre handlar det inte om goda nyheter. Det har nämligen påträffats missbildade fiskar i Rakkurisjöarna sydväst om Kiruna.

Det är gruvbolaget LKAB som har upptäckt missbildade abborrar i ett vattensystem som tar emot vatten från verksamheten, rapporterar Norrbottens Media.

– Vi har aldrig sett något liknande tidigare. Vi har upprättat en handlingsplan och går nu vidare med undersökningar som ska visa om det är vi som är orsaken eller om det finns naturliga förklaringar, säger informationschef Anders Lindberg till Norrbottens Media.

Även myndigheternas företrädare ställer sig frågande till missbildningarna i Rakkurisjöarna, som rinner ut i Kalix älv. Det var mellan 1-2 procent av de undersökta abborrarna som hade missbildade underkäkar, gällock och ryggrader.

– Det är första gången jag stöter på det. Man kan fråga sig vad som är orsaken, om systemet fått ökad belastning, om orsaken är många ämnen i kombination eller om det finns någon annan förklaring, säger länsstyrelsens biolog Sara Elfvendahl till Norrbottens Media.

Läs om gruvplanerna vid Storsjön i Jämtland:

Stor oro kring Storsjön – gruva planeras nära vattnet

Tropiska saltvattenstorpeder för alla

$
0
0

Stora scenen på Sportfiskemässan är en självklar mötespunkt för trogna mässbesökare. Vi på Fiskejournalen driver åter igen scenen och kommer som vanligt fylla programmet med intressanta och underhållande uppträdanden. Ett av föredragen drar åt sydligare breddgrader nämligen Sivan Janssons snack om Karibiens saltvattenstorpeder.
Måste man ha en fet plånbok för att ta sig an det lockande flugfisket efter bonefish i Karibien? Enligt Sivan Janson kan man faktiskt komma hyfsat billigt undan bara man har lite koll på läget. Det här är just vad publiken kommer få lära sig när Sivan drar igång scenprogrammet den 29 mars klockan 10:30.

– Vem gillar inte sol, värme och snabba fiskar?

– Vem gillar inte sol, värme och snabba fiskar? Första gången jag besökte Los Roques var 2007 och jag blev direkt förälskad. Sedan dess har jag besökt den lilla ögruppen varje år, berättar Sivan.
Sivan Jansson och många andra intressanta sportfiskepersonligheter kommer under dagarna tre göra succé på Stora Scenen. Säkra din stol redan idag – köp biljetten online HÄR.

För mer information om eventet besök – Sportfiskemässans sajt.

Sivan Jansson står på Stora scenen,  fredagen den 29 mars kl. 10:30-10:50 och söndagen den 31 mars kl. 14:00-14:20

Krav på Lövin – kan hon rädda Östersjötorsken?

$
0
0

Hon skrev den uppmärksammade boken ”Tyst hav – jakten på den sista matfisken”. Nu är Isabella Lövin utsedd till Sveriges miljöminister. Nu finns det både krav och förväntningar på henne att hon ska rädda den krisande Östersjötorsken.

Det är stiftelsen BalticSea2020 som skriver en debatt på Svenska Dagbladet, där de radar upp flera insatser som måste göras för att fisket i Östersjön ska bli hållbart.

”Nästa år, 2020, ska EU leva upp till sina egna lagar, fördrag och löften om god ekologisk status på havsmiljön och ett hållbart fiske. Det kommer att krävas hårt arbete och radikala beslut under 2019 om EU:s politiker och tjänstemän ska kunna infria sina utfästelser, inte minst när det gäller Östersjön”, skriver debattörerna.

De hoppas nu att Isabella Lövin ska leva upp till förhoppningarna i egenskap av miljöminister, med direkt ansvar för hur Sverige och EU uppnår målen för havsmiljön. De uppmanar också Sveriges nya landsbygdsminister, Jennie Nilsson, att ta befälet över fiskepolitiken och skrida från ord till handling kring fiskekvoterna.

”För att rädda östersjötorsken och uppnå EU:s mål måste det politiska arbetet få en helt annan inriktning, annars kan torsken i Östersjön gå förlorad för alltid”, konstaterar Björn Carlson (ordförande BalticSea2020) Ragnar Elmgren (professor, styrelseledamot BalticSea2020) Per Larsson (professor, styrelseledamot BalticSea2020) och Conrad Stralka (verksamhetschef BalticSea2020).

Hela debattartikeln hittar du här!

Läs om makrill-larmet:

Forskare slår larm – makrill inte hållbart fiskad längre

Fiskeforum i kväll med Jesper Larsson som föreläsare

$
0
0

Jesper Larsson blir mediasäljare för Fiskejournalen och Allt om Flugfiske. Foto: Mathias Larsson

Om du befinner dig i trakterna av Sorsele så tipsar vi dig om att besöka dagens Fiskeforum. Det blir bland annat föreläsning av Fiskejournalens medarbetare Jesper Larsson.

Det är Sorsele kommun som bjuder in till Fiskeforum på Folkets Hus, mellan 18.00–21.00. Rubriken är ”Hållbart Fiskeforum – Framåt mot fiskeåret 2019”, och det är just hållbart fiske som kommer att stå i fokus. På plats är bland andra flugfiskeguiden och Fiskejournalens medarbetare Jesper Larsson, som kommer att hålla en föreläsning och dela med sig av sina erfarenheter. Så här beskriver han själv innehållet:

”Efter snart 20 år som fiskeguide och som utbildare av fiskeguider så har jag gått i flera fallgropar och bestigit många toppar i min väg till var jag är idag. Jag kommer att berätta både om en del fallgropar som jag har gått i och en del mer lyckade toppbestigningar. Jag kommer även att berätta om mitt företags paketering, strategi, marknadsföring och ekonomi. Sedan kommer jag också att prata om olika marknadsföringsalternativ samt vikten av hållbar turism.”

Här är mer inspiration från Norrland:

Spana in när Lubbe plockar glimrande Norrlandsguld

Flugfångad storabborre för Bauer

$
0
0

Niklaus Bauer har under många år pissat in reviret som driven predatorflugfiskare med tydligt fokus på gäddan. Bredvid gäddan fiskar han givetvis andra arter och inte minst abborren. Helgens satsning efter storabborre i Holland blev efter många om och men minst sagt lyckad då han lyckades bända upp ett riktigt monster till fisk.
Efter en tuff start på holländskt vatten mojnade vädret till flugfiskarnas fördel. Bauer och hans gäng fick chansen att testa på de stora abborrarna vilket var målet för resan. Här följer en kort resumé över händelsen, Niklaus Bauer berättar:

Det var en ärrad abborre som bet över Niklaus djupt fiskade fluga.

– Vi var nere i Holland över helgen för en renodlad flugfiskesatsning efter stor abborre. Vädret var tyvärr det sämsta tänkbara med 26 sekundmeter den första dagen, kuling och regn dag två men sen stabiliserade sig vädret. Efter mycket grävande i flugasken kunde en abborre på hela 50,5 centimeter och 2,4 kilo plocka upp smörbultsimitationen från botten. Efter några snabba bilder fick den till synes gamla fisken simma ner till djupet igen.

Efter mycket grävande i flugasken kunde en abborre på hela 50,5 centimeter och 2,4 kilo plocka upp smörbultsimitationen från botten.

Fiskejournalen gratulerar Niklaus till en riktigt kanonfångst. Snyggt fiskat!

 

 

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live