Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Lax på allas läppar i Luleå

$
0
0

Nu är det inlett – året som går i laxens tecken. Laxens år 2019 är ett världsomspännande initiativ som ska främja artens fortlevnad. Nu bjuds det in till en konferens i Luleå där laxförvaltningen ska diskuteras.

Syftet med ”International Year of the Salmon 2019” är att informera om och öka intresset för åtgärder och forskning för bevarande och långsiktigt hållbart nyttjande av laxbestånden och dess livsmiljöer. Det kommer att äga rum en rad evenemang kring Laxens år, bland annat i Sverige. Den 20 och 21 mars ska laxens framtid och laxförvaltning i Östersjön diskuteras på en konferens i Luleå arrangerad av projekt ”Laxförvaltning för framtiden”.

Forskare, beslutsfattare, fiskeförvaltare och andra som brinner för laxen kommer att ha möjlighet att mötas och höra det senaste inom laxförvaltning från experter från Sverige, Finland, Norge, Tyskland, Estland, Kanada och Danmark.

Något som fått stor uppmärksamhet under hösten är laxsjukdomarna, och naturligtvis kommer det att finnas med som en diskussionspunkt. På agendan finns också den planerade långsiktiga förvaltningsplanen, nya förvaltningsmetoder och trollingfiske.

Arrangemanget äger rum på Kulturens hus i Luleå den 20–21 mars.

Läs om läckra laxfångster:

Tommys toppenstart – inledde året med jättelax


Världens klantigaste sportfiskare

$
0
0

Ibland är det lätt att klanta till det vid vattnet. Det som inte får hända bara händer, i stundens hetta. Blöta kläder, sumpad fiskeutrustning och tappade fiskar. Hur som helst så är väldigt kul att titta på. Titta och skratta!

Facebooksidan World Sokolis samlingsfilm om klantigheter inom sportfisket har snart delats 170 000 gånger och visats över 9 miljoner gånger. Se den du med

Funny Fishing Fails

Fishing is not easy! 😂Credit JukinVideo

Publicerat av World Sokoli Onsdag 24 oktober 2018

Nordanstig når nästa nivå – får riva ut två kraftverk

$
0
0

Har ni sett filmen ”Många bäckar små”? Om inte, så rekommenderar vi att ni gör det via länken nedan. Det handlar om föredömliga Nordanstigs kommun, som storsatsar på att återställa vattendrag.

Nu står det även klart att Nordanstigs kommun kan nå nästa nivå, i sitt arbete att återskapa vattendrag till förmån för biologisk mångfald, sportfiske och turism. Mark- och miljödomstolen i Östersund har nämligen godkänt Nordanstigs kommuns ansökan om att riva två kraftverksanläggningar i Gnarpsån.

Nedmonteringen planeras att börja om två år, och kommer innebära att fyra kilometer strömsträcka återskapas i anslutning till anläggningarna.

– Vattenkraften spelade historiskt en viktig roll för att elektrifiera bygden, men idag ser vi att vi kan ersätta småskalig vattenkraft med vindkraft och solkraft och då i stället uppnå stor miljönytta genom att avveckla kraftverken till förmån för fisken och vattenmiljön. Vi hoppas nu även få ökad fisketurism till regionen, kommenterar Stig Eng, vice ordförande i kommunstyrelsen (C), på Sportfiskarnas hemsida.

Inköpen av kraftverken har till hälften delfinansierats med bidrag från Naturskyddsföreningens fond Bra miljöval. Även Sportfiskarnas insamlingsprojekt ”Ge fan i våra vatten” har bidragit till inköpen.

Här ser ni filmen om fiskevård i Nordanstig och Hudiksvall.

Världens bästa tonfisk-kastare gör upp i Australien

$
0
0

Vem är bäst i världen på att kasta en tonfisk? Ja, det får vi snart veta när Tunarama Festival äger rum i den australienska staden Port Lincoln.

Tonfiskkastning är nämligen en av de udda tävlingsmomenten i den årliga festivalen, som brukar locka runt 20 000 människor från när och fjärran.

Det handlar rent krasst om att hiva iväg en 10 kilo tung tonfisk så långt som möjligt, och tävlingen har pågått årligen sedan 1979. Rekordet för män ligger på 37.23 meter, och för kvinnor 21.21 meter. Det finns även en ungdomsklass, där det gäller att kasta en lax så långt som möjligt.

Huruvida denna tradition är oetisk eller inte är förstås upp till var och en att bedöma, men det bör tilläggas att det bara är i finalen som en riktig tonfisk används. I kvalomgången är det en gummi-tonfisk som deltagarna kastar.

Tunarama Festival inleds torsdagen 24 februari, så om du vill utmana världseliten så är det bäst att du skyndar dig till flygplatsen …

Läs mer om festivalen här:

Vill du veta hur snabb en tonfisk är?

Nu har forskarna svaret: Så snabb är tonfisken

Hallå där Mats Comstedt!

$
0
0

Båtmässan fyller 60 år och en utställare som varit där varje år sedan starten är tillbehör-/marinföretaget Comstedt. Fiskejournalen ställer fem frågor till Mats Comstedt, VD och delägare i företaget.

Båtmässan rullar in på sitt sextionde år, ja du läste rätt – SEXTIONDE år! Det firas med bland annat ännu en sportfiskedag, en dag fylld med sportfiskare, sportfiskeprylar, scenframträdanden, fiskekändisar och givetvis fräcka båtar. En utställare som har varit mässan trogen sedan start är gänget från Comstedt som förutom fräcka båtprylar släpar med sig några kända ansikten. Fiskejournalen slängde över fem snabba frågor till Mats Comstedt, VD och delägare på firman.

Båtmässan rullar in på sitt sextionde år, ja du läste rätt – SEXTIONDE år!

Vad gör du just nu?
– Förbereder för fullt den kommande mässan, den 60:e Båtmässan i Göteborg. Vi har genom företagets grundare Jan Comstedt varit utställare under samtliga år.

Hur ser trenden ut för tillbehör-/marinprodukter det här året?
– En tydlig trend är att elektronik ombord integreras mer med varandra så att de kan kommunicera och styras av andra enheter.

Vilka får man träffa om man besöker er monter?
– Vi har två montrar, en i tillbehörsavdelning på andra våningen och en i Sportfiskeavdelning. I Sportfiskemontern visar vi bland annat upp vår elektronik från Humminbird och Minn Kota på två båtar. Skeppare på dessa båtar är Stefan ”Trumman” Trumstedt och Mathias Holgersson, de kommer att finnas på plats under helgerna.

Har Comstedt några heta nyheter som kommer visas upp under årets Båtmässa?
– Vi har i år många nyheter, bland annat är det generation 3 av Helix och generation 2 av Solix från Humminbird med Mega Imaging +. Från Fusion visar vi upp Apollo en helt ny stereo serie för båt samt ett stort utbud med nya högtalare. Lewmar fortätter satsningen med att rulla ut nya ankarspel och bogpropellrar. En ny serie med dränkbara länspumpar från Rule samt mycket mer. En nyhet för de sportfiskare som är aktiva under den kalla perioden av året nog kommer uppskatta är en ny eluppvärmd ratt.

Varför ska man som sportfiskare besöka Båtmässan 2019?
– Få vårkänslor, vi närmar oss säsongen och det är dags att börja planera. Se alla nyheter och det stora utbudet av sportfiskebåtar och tillbehör. Passa på att ställa frågor och klämma och känna på utrustning. Det är på mässor man får chansen att se ett stort utbud och samtidigt ha möjlighet att få svar på sina frågor.

Säkra din plats på Båtmässans sportfiskedag genom att köpa biljetten online redan idag!

Nytt koncept: Cyklarna som ska få fler att pimpelfiska

$
0
0

Fiskets popularitet går i cykler. I Östersund används nu cykeln som katalysator för att få fler människor ut på isen och pimpla, och i synnerhet pensionärer.

Östersund, som går under namnet Vinterstaden, ligger vid ett fint fiskevatten i form av Storsjön, men fisket spelar en gan

Simon Jaktlund, Surfbuktens grundare.

ska undanskymd roll i skuggan av exempelvis skidåkning och långfärdsskridskor. Fiske är också i mångt och mycket en generationsfråga, och många äldre har svårt att ta sig ut på isen med tillhörande utrustning. Det måste vi naturligtvis hitta en lösning på, tänkte Simon Jaktlund. Han är grundare till det populära aktivitetskonceptet Surfbukten i Storsjön, och är känd för att komma med innovativa påhitt som får folk i rörelse.

I somras köpte Surfbukten in två ”surfhojar”, med syftet att pensionärer lättare skulle kunna åka på cykelturer. Volontärer ställde sedan upp och skjutsade dem, och det hela blev en succé. Konceptet löd: ”Alla har rätt till vind i håret”. Nu kommer alltså vinterversionen, och då är det fiske som gäller. Budskapet är bytt till ”alla har rätt till minusgrader i näsan och fisk på kroken”. Det hela sker i form av tävlingen ”Pensionärspimpeln”, som pågår under februari-april.

Reglerna är följande: Längst fisk minus volontärens ålder eller tyngst fisk plus fiskarens ålder vinner. Vilket innebär att det är en fördel om den cyklande volontären är ung och att fiskaren är lagom gammal.

– Idén föddes när vi satt några stycken och tänkte hur vi kan använda våra goa cyklar vintertid om vi dubbar upp dem. Sedan när jag kom på att man kan öppna luckan vid fötterna så var det ju som den perfekta rullande pimpelarken, säger Simon Jaktlund till Fiskejournalen.

Nu hoppas han att Storsjön ska befolkas av pimpelfiskare, oavsett om de är cykelburna eller ej. Det hela underlättas av att fisket med handredskap är gratis i sjön.

– Det är lite av mitt mission att få sjön att leva året runt. Förhoppningen är förstås att folk ska få fisk, men framför allt att det blir fina turer med mycket kaffe och ”tjöt”. Att Surfbukten får sprida goa vibbar på isen helt enkelt, säger Simon Jaktlund.

Läs om Nordanstigs kommun som storsatsar på sportfiske:

Nordanstig når nästa nivå – får riva ut två kraftverk

Se när dykarna får närkontakt med den enorma vithajen

$
0
0

Vi måste naturligtvis dela det här mäktiga videoklippet, där några dykare kommer i närkontakt med havets odiskutabla härskare. En enorm vithaj på 6 meter!

Händelsen utspelade sig vid Hawaiis kust, där ett team av dykare befann sig för att filma tigerhajar som kalasade på ett kadaver från en kaskelot. Plötsligt dök det upp något betydligt intressantare – nämligen ett exemplar av den mytomspunna vithajen. Och inte vilket exemplar som helst, utan en enorm hona på sex meter, vilket är en av de största vithajar som fångats på film. Hajen gjorde inga utfall, utan simmade omkring med det övriga sällskapet under hela dagen.

Dumdristigt eller fascinerande? Döm själva!

Stor rapport: Så mår fiskarna i svenska hav och sötvatten

$
0
0

Det ser inte bra ut för gäddbeståndet längst Östersjöns kuster. Det är dessvärre några av slutsatserna i den årliga rapporten ”Fisk- och skaldjursbestånd i hav och sötvatten 2018”.

Rapporten är framtagen av av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Den ger en översikt av hur våra kommersiellt viktigaste fiskar och skaldjur mår i havet och de stora sjöarna Vänern, Vättern, Hjälmaren och Mälaren.

Och föga överraskande visar rapporten att läget är kritiskt på flera håll.

– En av de främsta orsakerna till att många bestånd är i dåligt skick är att fisketrycket historiskt har varit, och i många fall fortfarande är, för högt. Det gäller både svenska och andra länders fiske, och det gäller både yrkes- och fritidsfisket, säger Johanna Mattila som är forskningsledare vid institutionen för akvatiska resurser på SLU.

Förutom Östersjöns gäddor så nämns bland annat siklöjan i Bottenhavet och Vänern, makrillen i Nordostatlanten och torsken i Östersjön och Kattegatt.

Men inte att glömma: Det lyfts även fram positiva exempel där fiskbestånden faktiskt växer. Till exempel för marulk, gråsej och kummel i Nordsjön, torsk i Nordsjön och Skagerrak, rödspätta i södra Östersjön och Kattegatt och röding i Vättern.

Hela rapporten hittar du här:

Spana in detta för ett gott skratt:

Världens klantigaste sportfiskare


Brutal gädda från Bulgarien – kan den utmana rekordet?

$
0
0

Det gällande All-Tacklerekordet för gädda ligger på 25 kilo prick. Den fångades 1986 i tyska sjön Grefeern av Lothar Louis. Frågan är om rekordet kan utmanas nu? Bulgaren Petar Filipov hävdar att han fångat en gädda på 25.3 kilo.

Kampen pågick bara i 10 minuter. Foto: Privat

Det är fiskebloggen Hlehle Blog som uppmärksammar Peter Filipovs jättefisk, som enligt honom själv vägde 25.3 kilo och var 140 centimeter lång. Fisken har inte registrerats hos IGFA (The international Game Fish Association), och därför är det högst oklart om det kommer att gälla som nytt rekord eller ej. Det framgår heller inte av intervjun vilket datum som fisken fångades, eller om det fanns några vittnen som kunde bekräfta måtten.

Men ändå. Nog verkar det vara en häpnadsväckande stor gädda som visas upp på bilderna. Petar Filipov uppger att han fångade den i en liten bulgarisk sjö, och att själva kampen var ganska kortvarig för att vara en så stor fisk.

– Början av fajten var brutal och galen, men den pågick inte särskilt länge. Hon gjorde tre 10-metersrusningar, och det var allt. Efter ungefär tio minuter var hon min, berättar Petar som släppte tillbaka gäddan efter vägning och fotografering.

Nu återstår det att se om fångsten registreras och om måtten godkänns. Fiskejournalen återkommer i så fall med den officiella versionen.

Läs om stora gäddor genom historien:

Världens största gäddor?

Mathias drömfångst och mest pinsamma fiskeögonblick

$
0
0

Hinner egentligen vi som jobbar på Fiskejournalen vara ute och fiska? Jamen såklart! Kanske inte precis så mycket som vi vill – men en hel del. Vår skrivande webbredaktör Mathias Larsson har intervjuats av Swedish Anglers.

Mathias Larsson berättar i intervjun om sitt livs fångst, vad han tror om sportfiskets framtid och om sin drömresa. Som en extra krydda berättar han även storyn om när han nästan miste livet på en fiskeresa.

Och vilken är förresten hans stora förebild?

Det och mycket annat får du svar på här! Det blev 12 snabba frågor – med utförliga svar.

Nytt koncept: Cyklarna som ska få fler att pimpelfiska

 

De gjorde Jormvattnets fiskecamp till en vinnare

$
0
0

Jormvattnet är sannerligen en fiskedestination med anor. Så kommer det fortsätta vara – åtminstone om Emelie Rolandsson och Marika Strandberg får bestämma. De har nyligen utsetts till Årets turismföretagare i Strömsunds kommun.

Jormvattnet har snögaranti.

Det är i stor utsträckning på landsbygden som de stora entreprenörerna föds och frodas. I Strömsunds kommun är ungefär var tionde invånare egen företagare, och inte sällan är det driftiga kvinnor som bryter ny mark. Till rödingeldoradot Jormvattnet har det strömmat fisketurister så länge det funnits väg, och Jormvattnets Fiskecamp är en klassiker i den jämtländska fiskehistorien. Det är Fiskevårdsområdet som äger och arrenderar ut campingen, och efter att flera olika arrendatorer prövat lyckan så ser det äntligen ut att ha blivit fullträff.

Emelie Rolandsson och Marika Strandberg är båda uppvuxna i Jormvattnet, och ett bevis på att de hittat rätt koncept är att de utsetts till Årets turismföretagare. Jormvattnet och övriga Frostviken har främst blivit känt för skoteråkning under senare år, men nu ser en uppgång i fisketurismen igen.

– Det är betydligt fler som ringer hit och frågar om fiske nu än tidigare, så visst är det ett annat tryck, berättar Emelie Rolandsson för Fiskejournalen.

Området är känt för sin vilda stam av röding, och det kompletteras bland annat med put&take-tjärnar som öppnar lagom till sportlovet. Och att det finns gott om fisk kvar i Jormvattnet råder inga tvivel om:

– I somras var det fyra veckor som det knappt gick att fånga en röding, eftersom temperaturerna var så höga. Så inför den här vintern finns det nog bra med fisk, säger Emelie.

De kompletterar fisket med mycket annan verksamhet, såsom tunnbrödsförsäljning och pubkvällar, och gästerna består till stor del av folk från Norrlandskusten.

Men frågan är om de hinner njuta av fisket själva?

– Nja, lite grann. Men jag åker helst på havsfiske i Norge faktiskt, eftersom vi har så nära till Rörvik, säger Emelie.

Hon är med andra ord så artig att hon lämnar kvar rödingen åt gästerna i stället …

Grattis till utmärkelsen och lycka till med satsningen säger Fiskejournalen!

Läs mer om fiske i Frostviken:

Ännu fler vatten med i Frostvikenkortet

Här är filmen på snackisgäddan från Bulgarien

$
0
0

Många gäddfiskare har redan sett bilderna – och nu rullar även filmen på monstergäddan från Bulgarien. Bedöm själva om ni tror att det är nytt världsrekord.

Det har alltså gått flera månader som bulgaren Peter Filipov fångade den här gäddan, som enligt hans egna uppgifter vägde 25.3 kilo och var 140 centimeter lång. Som Fiskejournalen berättat tidigare så  har fisken inte registrerats hos IGFA (The international Game Fish Association), och därför är det högst oklart om det kommer att gälla som nytt rekord eller ej. Fisken släpptes tillbaka i sjön, vilket borde locka många rekordsugna fiskare till Bulgarien framöver. Om de nu kan lista ut var den fångades förstås …

WORLD RECORD PIKE show this movies 3 month ago on Instagram 25340 gram, 25,34 kg, 140 cm. didn't think it was a record pike. One big muscle. Bulgarian fisherman Petar Flilipov

Publicerat av Pike Team Ferrari Fredag 25 januari 2019

Klart med lag mot överfiske – kan bli vägledande

$
0
0

Det blir en allt större politisk medvetenhet kring problemen med överfiske och plastavfall. Nu är det klart med en ny lagstiftning som ska stoppa överfisket i Medelhavet.

Det är EU och alla 23 länder runt Medelhavet nu kommit överens om åtgärder för Medelhavet, som står under enorm press från just plastavfall och överfiske. Förhoppningen är att detta kan bli vägledande för fler havsområden.

– Det går att stoppa överfisket i Medelhavet. Men det kräver en ökad öppenhet i beslutsfattandet, och en begränsning av den mäktiga fiskelobbyns inflytande över besluten. Fiskeministrarna i EU:s ministerråd bär också ett stort ansvar att sätta fiskekvoterna på hållbara nivåer, säger Linnéa Engström MP) som varit förhandlare för EU-parlamentets del för nya regler om förvaltning av fiske i Medelhavet.

Det är organisationen ”Allmänna kommissionen för fiske i Medelhavet (AKFM) som sätter upp ramar för förvaltningen av fiskebestånd i det här området, och nu ska de åtgärder som man kommit överens också införas i EU-lagstiftningen, enligt ett pressmeddelande från Miljöpartiet.

Läs om problemen med försurning:

Fjällfisk hotas av försurning – här märks det nya skador

 

Beskedet vi väntat på: Fiske gör oss lyckliga och friska

$
0
0

Brukar du fiska? Om ja, fortsätt göra det med gott samvete. Det är nämligen rena rama dundermedicinen för välbefinnandet. Det konstateras i samband med nya studier.

Visst är det underbart med undersökningar och uppgifter som bekräftar våra livsval, och även uppmuntrar dem. Att fiske är världens roligaste hobby är ju ingen nyhet för oss som redan är frälsta, men enligt en studie University of Michigan kan det till och med förlänga våra liv. Studien slår fast att friluftsliv kan motverka både depression och högt blodtryck, och även i viss mån förebygga vissa typer av cancer.

Enligt experter som uttalar sig i samband med en artikel om studien på Fox News, så är fiske en särskilt föredömlig sysselsättning. Och allt fler använder just fiske som rekreation och återhämtning. De hänvisar till en undersökning i Australien, där användandet av mobilappen Fishbrain formligen har exploderat den senaste tiden. Fishbrain har blivit ett stort socialt forum, där miljontals människor delar med sig av tips och inspiration, förvissade om att fiske helt enkelt gör oss både friskare och lyckligare.

Här kan ni spana in appen själva!

Läs om fiskefrälsta Sofia Ekenlund:

Fiskefrälsta fotografen Sofia har snart 30 000 följare

Svårslagen jättegädda för Andreas Hedin

$
0
0

Knappt en månad har gått av 2019, men mycket talar redan nu för att detta blir ett historiskt år för storgäddor. Vikten att slå ligger nu på 17120 gram, efter att Andreas Hedin slagit till med en praktfisk i lördags.

Bjässen, som var runt 120 centimeter lång, fångades under klassiskt ismete på en sjö i Västra Götaland. Den är med god marginal den största gädda som rapporterats in till Fiskejournalen hittills i år.
Fångstmannen Andreas Hedin beskriver det hela som varje sportfiskares dröm. Här kommer hans egen berättelse om den fantastiska dagen:
”Jag och min vän Mikael Granath, som jag har fiskat ihop med i 17 år, åkte iväg till en sjö i Västra götaland som vi båda trodde på. Vi kom ut till sjön vid 07:30, en halvtimme senare var allt färdigt riggat och klart. Dagen började väldigt trögt med bara en liten gädda upp. Vid 10-tiden ser jag vippan på ett av mina spön åka ner, när jag kommer fram till spöt så ser jag att den redan har dragit ut över 35m lina, och den drar fortfarande ut lina när jag gör mothugget, jag känner direkt att jag har fått något stort på kroken! När jag börjar veva in den är den ganska lugn och gör inte speciellt mycket motstånd. När den närmar sig hålet gör den 2-3 rusningar. Väl framme vid hålet så kommer den inglidandes precis under den klara isen, då ser jag direkt att den är långt över 10 kilo. En riktig drömfisk!

…precis under den klara isen, då ser jag direkt att den är långt över 10 kilo.

Min vän tar upp gäddan med hjälgreppet, och jag vet att det här är min livs fisk. Jag blir helt till mig, kan inte tro att det är sant! Vi lägger gäddan i en stor påse för vägning, vågen stannar på 17120 gram, och då fattar jag att man har fått vara med om något helt otroligt! Vi mätte gäddan lite fort med en tumstock och den visade 120 centimeter, sedan tog vi några snabba kort inan gäddan fick återvända ner i hålet. Sedan blev det ett stort kramkalas!”.
Stor grattiskram från oss på Fiskejournalen också, och tack för din berättelse Andreas!


Önskad öringpepp från filmaren Rolf Nylinder

$
0
0

Januari. Sällan kan flugfiskesäsongen kännas mer avlägsen än nu. Det är helt enkelt dags att fylla på med inspiration och pepp. Skönt att vi kan ta hjälp av filmaren Rolf Nylinder.

De som redan är bekanta med Umeå-bon Rolf Nylinders verk, vet att de både erbjuder en skön närvarokänsla och en triggande story, oavsett om det är kortfilmer eller långfilmer. Just nu är han aktuell med filmserien Mosquitoes&Mayflies, där han har publicerat fyra episoder på sin hemsida rolfnylinder.com. Det handlar om öringar, dagsländor och tankegångar i ödesmättade landskap, precis så inspirerande som man kan förvänta sig.

– Detta är en serie som kommer bli fem episoder till slut. jag klipper dem lite vartefter jag får tid, typ när andra tittar på ”på spåret” en fredagkväll sitter jag och klipper lite film, berättar Rolf för Fiskejournalen.

Frågan är då vad han siktar på härnäst?

– Jag tänker nog att jag skulle vilja göra nått ”viktigare” filmprojekt. Men det kommer som naturligt att göra plojfilmer om torrflugefiske, så jag antar att det kommer fortsätta. Jag har en del material från sommaren, så jag kanske klipper ihop något annat innan våren kommer. Det är ju ändå någon månad kvar innan man blir sugen på att vara utomhus igen, säger Rolf Nylinder.

Spana in den första episoden här nedan:

Överraskningen när dagens andra 10-plussare drogs upp

$
0
0

D

Andy med nummer 2, som alltså var samma.

et är inte på något sätt en unik händelse – men det är ändå både fascinerande och hoppfullt när det händer. Att fånga en och samma storgädda två gånger samma dag!

Det var Andy i Big Fish Sweden som fick vara med om händelsen under helgens fisketur. Inom loppet av endast en timme (!) fångade han samma gädda två gånger. Den glupska fisken vägde 10.26 kilo och var 116 centimeter lång.

Här beskriver fångstmannen hur det gick till:

”Jag var som vanligt ute väldigt tidigt på morgonen. Jag var på ett ställe där jag tidigare fått flera 10 plussare så jag hade relativt höga förväntningar trots att det hade kommit 2-3 decimeter snö under två dagar. Även denna morgon snöade det kraftigt så jag tänkte att den första huggperioden kommer troligtvis att vara något försenad. Så blev också fallet. Runt 9.30 så fick jag ett napp bara 5 meter från mitt basläger, bara någon meter utanför en vasskant. Jag såg direkt att linan rullade ut på ett typiskt storgäddmaner så jag satte mothugget och kände direkt att det var en bättre fisk. När jag såg huvudet i hålet första gången så var jag omgående ganska övertygad om att det var en 10-plussare. Efter en odramatisk landning så visade det sig att hon var 116 cm lång och vägde 10,26 kg.

Mindre än en timme senare får jag ett fäll på spöt längst bort ute på djupare vatten cirka 150 meter bort. Även här såg jag att linan rullade ut på ett sånt självsäkert sätt som alla vana ismetare känner igen som storgädda. Återigen snabbt mothugg och tunggung. Efter några härliga rusningar så kom hon upp i hålet och landades odramatiskt och dagens andra plussare var säkrad tänkte jag. Jag hade då ingen tanke på att det var samma fisk eftersom vågen nu visade på 10.5 kg men när jag märkte att längden var 116 cm reagerade jag och såg då att det var samma fisk. Hon var lätt att känna igen på huvudet och jag konstaterade att det var samma gädda som tidigare”.

Andy berättar att han faktiskt blev lite besviken, men att det samtidigt var väldigt roligt att se att catch&release fungerar väldigt bra.

Läs om fler storgäddor:

Svårslagen jättegädda för Andreas Hedin

 

Skotrar sjönk till botten – varning för svaga isar

$
0
0

Ska du åka på fisketur med skotern? Ta det väldigt varsamt i så fall. En utflykt på Ånnsjön i västra Jämtland höll exempelvis på att sluta i katastrof i helgen. Isen brast nämligen och två skotrar sjönk till botten.

Det hela slutade förhållandevis bra eftersom de båda skoterförarna klarade sig utan skador. Däremot går nu Skoterföreningen VÄSEK, Västjämtlands snöskoterområde, ut med varning för svag is på Ånnsjön och uppmanar skoterförare att följa ruskmarkerade skoterleder.
– Vi avråder från genvägar. Skoterkörning över isar sker alltid på egen risk, men det är säkrast att följa ruskmarkerade skoterleder, skriver föreningen på sin Facebook-sida.
Många sportfiskare börjar den här årstiden leta sig mot fjärran fiskevatten med skoterns hjälp. Visserligen har det varit några veckor med kallväder i norra Sverige, men det innebär inte per automatik att isarna är starka. På många håll har det varit ymniga snöfall, vilket inneburit att snön bildat ett isolerande täcke. Med andra ord – kolla upp isläget och respektera varningar innan ni ger er ut på fisketuren, oavsett om ni färdas på skoter eller ej.

Läs om fiske- och skotereldoradot Jormvattnet:

De gjorde Jormvattnets fiskecamp till en vinnare

 

5 frågor till Mojo Boats-Erik!

$
0
0

Mojo Boats är en av utställarna på årets Båtmässa i Göteborg – under åtta år har gänget importerat, utrustat och sålt amerikanska sportfiskebåtar till svenska fiskare. Vi tog ett snack med Erik Ohlsson, en av delägarna i företaget.

Hejsan vad gör du just nu?
– Halloj! Just nu packar vi ihop och kör ner alla båtar vi ska ha i vår monter! Åtta båtar från Tracker, Grizzly, Nitro och Ranger kommer samsas med en massa tillbehör från Mojoshop i monter D05:12.

Vilken är den tydligaste trenden enligt dig om man tittar på 2019 års sportfiskebåtar?
– Båtarna anpassas för mer och större marinelektronik, både skärmar, ekolod och elektroniska grundvattenankare börjar bli standard. Här kommer de effektiva och lätta lithiumbatterierna in i bilden också. Fortfarande inte standard på båtar, men vi säljer till och byter ofta ut blybatterier mot lithium nuförtiden.

Något nytt intressant båttillbehör som kommer ut på marknaden för sportfiskeintresserade?
– Vi har just fått hem flera modeller av PowerPole! Bland annat deras smarta och prisvärda minsting Micro Anchor som funkar på mindre båtar och kajaker. Vi har flera modeller av PowerPole med på mässan.

– Båtarna anpassas för mer och större marinelektronik, både skärmar, ekolod och elektroniska grundvattenankare börjar bli standard.

Vilka är de viktigaste egenskaperna hos en båt för just dig och ditt sätt att fiska?
– Jag älskar att köra och spinnfiska från bassbåtar. Massor av smarta stora fack för mängder av färdigriggade spön och utrustning och sedan fiskar man otroligt effektivt med vajerstyrd elmotor i fören. Jag har en Nitro Z18 med Evinrude G2 150 HO, som förövrigt är en av båtarna i vår monter. Jag kan inte föreställa mig att det finns en mer perfekt båt för mig faktiskt.

Varför ska man som sportfiskare besöka Båtmässan?
– Båtfisket har ju utvecklats otroligt mycket senaste åren och det finns väldigt mycket att spana in och inspireras av på mässan oavsett om man tänker köpa eller har en sportfiskebåt eller bara vill modifiera sin vanliga roddbåt till mer fiskeanpassning.

Säkra din biljett redan idag!

Hur ska yrkesfisket bedrivas? Konferens kan visa vägen!

$
0
0

Har du åsikter kring yrkesfisket i Sverige – och hur det bör bedrivas? Då hoppas vi att du anmält dig till landets första nationella yrkesfiskekonferens. Den äger rum i Karlstad mellan 31 januari–1 februari.

Konferensen arrangeras alltså för första gången på Congress Culture Center, och syftet med den är att föra samman olika aktörer inom yrkesfiskenäringen med myndigheter, akademi och intresseorganisationer för att diskutera aktuella utmaningar och hur man tillsammans kan arbeta för att stärka och utveckla näringen. Temat för konferensen är ”Värdeskapande och innovation – Hur skapar vi ökat värde, ekonomiskt och socialt, från befintliga och framtida resurser”.

Arrangörer är Länsstyrelsen Värmland, Jordbruksverket och Landsbygdsnätverket.

Läs om nya regler för yrkesfisket:

Klart med lag mot överfiske – kan bli vägledande

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live


Latest Images