Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Höstborren mot nya höjder – se filmen från finalen

$
0
0

Tävlingen Höstborren/TheBig5 blev precis den succé som arrangörerna hade hoppats på, med 170 anmälda lag. Nu kan du se en liten ”Aftermovie” från finalpasset i Västervik.

Det var i slutet av november som finalen i Höstborren avgjordes, och det blev en dramatisk uppgörelse där vinnarkampen avgjorde i finalens sista skälvande minuter.

Slutsegrare blev Team Mojoboats/Guldmunkarna från Kalmar, som hade en tuff batalj med Team Mött. Det hela avgjordes genom vilket lag som hade fångat den längsta abborren, eftersom båda lagen hade samma totallängd.

Tävlingsledaren Daniel Lövstedt håller redan på att planera inför 2019 års upplaga av Höstborren. Detaljerna håller på att spikas i detta nu, med bland annat fler sponsorer.

– Jag vill säga ett stort tack till alla deltagare och sponsorer för ett magiskt första år, 2019 tar vi allt till nästa nivå. Det blir samma upplägg, men nu siktar på vi på 200 anmälda lag, säger han till Fiskejournalen.

Här nedan hittar du filmen som han knåpat ihop:


Sportfiskedag på Båtmässan – 400 gratis prenumerationer delas ut

$
0
0

Efter fjolårets succé stundar nu återigen en heldag späckad med sportfiske. Stor sportfiskeavdelning, flera båtpremiärer, tillbehör och ett mäktigt scenprogram borgar för ännu en lyckad lördag på på Båtmässan i Göteborg.
Ta fram din almanacka och notera lördagen den 9 februari – då är nämligen hela Svenska mässan fylld till bredden av sportfiskare. Efter flera år av lyckade event kör vi vidare på konceptet där vi på Fiskejournalen tillsammans med Sportfiskarna och Båtmässan arrangerar en heldag för sportfiskare.

Fiskejournalen är på plats och delar för Båtmässans räkning ut gratis prenumerationer till de 200 första besökarna.

I mässhallen finner du flera nya sportfiskebåtar med mängder av tillbehör och på scenen bjuder vi på allt från fiskeäventyr med Martin Falklind, ekolodsutbildning med Bo Hall, dråpliga havsfiskehistorier från Markus Lundgren till intressanta flugfiskeföredrag av Johan Klingberg. Fiskejournalen är på plats och delar för Båtmässans räkning ut gratis prenumerationer till de 200 första besökarna.

Vinn en komplett fiskeutrustning för abborrfisket

$
0
0

Nu har du chansen att vinna en rykande färsk utrustning för årets kommande abborrfiske. Spö, rulle, lina, tio vobbler och 32 mjukbeten ligger på prisbordet. Svara på frågan och rubbet kan bli ditt!

Tillsammans med ABU Garcia bryter vi vintermörkret och laddar inför den kommande säsongens spinnfiske. Vad vore då inte roligare än att tävla ut lite schyssta fiskeprylar? Vad sägs om tio heta hårdbeten från Berkley, ämnat för att reta abborren till vansinne?! Eller en Abu Garcia Elitemax, en smutt liten haspelrulle för finliraren. I kombination med spöet ABU Garcia Victis och Spiderwire stealth smooth-linan är det här den perfekta kombon för dig som lockas av det lite lättare fisket. Utöver nyss nämnda prylar bjuder vi på 12 Hollow Belly shadjiggar och 20 Power swimmer från Berkley.

Vad vore då inte roligare än att tävla ut lite schyssta fiskeprylar?

 

Här har du hela prisbordet – svara på frågan och rubbet kan bli ditt.

På prisbordet ligger följande:
Haspelrulle – Abu Garcia Elitemax 20
Haspelspö – Abu Garcia Victis, 6,6″, 30 gram
Lina – Spiderwire Stealt Smooth camo braid, 0,14 mm
Jiggar – 20 st Berkley Power Swimmer, 9,5 cm
Shadjiggar – 12 st Berkley Hollow Belly 13 cm
Vobbler – 4 st Flicker, shad 5 shallow
Vobbler – 3 st Flicker  shad 5
Vobbler – 3 st Flicker shad 7 shallow

Svara på frågan och prisbordet kan bli ditt!

Vad heter ABU Garcias klassiska produktkatalog som av sportfiskare ofta ses som startskottet för det nya fiskeåret?

1. Napp & Nytt
X. Fisk & Fångst
2. Kast & Plast

(Vi vill ha svaret senast måndagen den 21 januari.)

Härliga flugor i hjorthår – här är proffsens vassa tips

$
0
0

Hur är det väl inte att binda en tät hjorthårsfluga? Jo, bökigt, stökigt och yvigt. Men också alldeles underbart – om det lyckas. Sveriges största flugbindarträff, Flyfest i Karlstad 23–24 februari, närmar sig, och Fiskejournalen uppmärksammar här tre stycken flugbindare som har svart bälte i konsten att binda dem.

Den mest klassiska hjorthårsflugan är nattsländeimitationen Streaking caddie, där skallen klipps ned och resten av hårtussen lämnas för att bilda bakåtvingen. Proffsen går ofta ett steg längre och låter hela flugan bestå av nedklippta hjorthår, och dessutom i olika färger. Utan inbördes rangordning så vill Fiskejournalen uppmärksamma tre skickliga flugbindare och exempel på deras verk, som charmat medlemmarna i bland annat Facebook-gruppen Alla vi som älskar torrflugefiske. Låt er inspireras av dem! Och missa inte tipsen som följer med.

1) Mathias Åberg, Garphyttan. Trollar fram skapelser inom nästan hela insektsgenren, och medverkade bland annat i senaste numret av Allt Om Flugfiske. Här ovan bild på en nattslända där hela kroppen består av hjorthår.

Skapelse av Thomas Roos.

2) Thomas Roos, Alfta. Får många att häpna över sina puppor, som han ofta binder i hjorthår. Men även en mästare på tajta och färgstarka nattsländor, som synes.

3) Ola Andersson, Orrholen i Dalarna. Proffsbindare som tar flugorna ett steg längre, och både gör naturtrogna larver/nymfer och iögonfallande sländor. Här nedan delar han dessutom med sig av tre nyttiga tips för den som vill binda avancerade hjorthårsflugor.

Tips 1. Använd en tunn och stark tråd (låter motsägelsefullt kanske då tunna trådar kapar håren lättare) men tunna trådar reser håren lättare, det gäller dock att öva in känslan att veta hur mycket man kan spänna innan håret skärs av.

Ola Andersson i högform med vacker hjorthårsfluga.

Tips 2. Använd bra hår! Om du har möjlighet att titta och känna på den bit du önskar köpa så leta efter en med relativt tunt hår, det ger kompaktare resultat. Försök välja ett med så lite ”underull” som möjligt samt var nog med att kamma ur så mycket du kan innan du binder in bunten.

Tips 3. När du binder puppor/goddard så fäst kroken precis där det raka övergår i böj så att du kan använda chucken som mothåll när du packar hårbuntarna mot varandra samt ta hellre många små buntar istället för få och stora, då kommer bindtråden närmare kroken och risken att skära av tråden vid trimning minskar avsevärt, vilket gör att du kan skära närmare kroken och får därigenom en slankare/kompaktare kropp.

Läs om flugfiskande fotografen Sofia:

Fiskefrälsta fotografen Sofia har snart 30 000 följare

Dags för helkväll med artjakt och tonfisk i fokus

$
0
0

Vill du fördjupa dina kunskaper kring udda arter och få en rapport från det uppmärksammade tonfiskprojektet? Då ska du boka in måndag 21 januari.

Kungsbacka Sportfiskeklubb bjuder nämligen ännu en gång på en spännande föreläsning. Denna kväll kommer Sportfiskarnas hängivne artjägare Hans Lindqwist samt Fladen Stores Roberth Hellberg.

Under kvällens första halva får publiken lyssna på Hans Lindqwist, som berättar om svenskt artfiske. Tungevar, nissöga och trubblångebarn är några av alla udda arter som lurats under hans fisketurer. Hans Lindqwist tillhör en liten skara sportfiskare som har fångat över 100 fiskarter i svenska vatten. Följ med på en resa runt om i vårt avlånga land när Hans berättar om fiskar som få människor ens vet om att de existerar.

Kvällens andra halva vigs åt den blåfenade tonfisken som har varit borta i över 60 år men nu är tillbaka i svenska vatten. Följ med ombord på sportfiskaren Roberth Hellbergs skuta Pink Lady och hänförs av ett samtida fiskeäventyr på skandinaviskt vatten. Roberth med besättning har under två år lyckats fånga, märka och återutsätta ett flertal blåfenade tonfiskar i 250-kilosklassen, både i Sverige och Danmark. Nu avslöjar han allt om det minst sagt spännande tonfiskprojektet.

Som vanligt är det fri entré och det anordnas ett lotteri med fina priser från Garmin och Fladen Fishing! Kungsbacka Sportfiskeklubb hälsar alla hjärtligt välkomna!

Läs om fler fiskeäventyrare:

Jakub Vágner till Sportfiskemässan

Team Tre Krokars vassa premiär: Gädda på 15,95 kilo!

$
0
0

Robert Larsson och de övriga medlemmarna i Team Tre Krokar har nu lagt ribban inför gäddsäsongen 2019. Gränsen att slå ligger på 15,95 kilo. Så mycket vägde praktfisken som de drog upp ur en sjö i Halland i helgen.

– Magiskt, fantastiskt och helt otroligt, är teamets kommentar till Fiskejournalen.

Gäddan var 127 centimeter lång och högg precis vid båtkanten. Kort sagt en upplevelse som de flesta gäddfiskare drömmer om.

Gäddan var bara några gram från 16 kilo.

Här är deras egna ord från den lyckade säsongspremiären:

”Först var det Fredrik som lirkade upp tre mindre gäddor på Jerk, kort därefter drog Rickard än välkonditionerad firre på Mouse-fluga, men efter det hände något som man annars bara drömmer om … Mitt framför fötterna på killarna som skjuten ur kanon öppnar sig ett gap som fullständig fick alla att skrika rätt ut! En helt enorm gädda hade precis inhalerat Robban’s T-bone shad precis vid båtkanten och total panik utbröt, men inom loppet av några sekunder låg hon vilandes i håven och det glädjetjutet som skreks ut över sjön missade inte ett djur i hela skogen!”.

Det visade sig både vara personligt rekord för Robert Larsson, och även den största gäddan som teamet någonsin tagit. Detta var den nionde gäddan över 120 centimeter som teamet fångat. Teamet medlemmar är Erik Antonsson, Rickard Edvinsson, Andreas Petersson, Jonathan Ledning, Fredrik Karlsson, Madelene Karlsson, Robert Larsson , Tobias Larsson och Henrik Jensen.

Läs om fler unga fiskare:

Fiskefrälsta fotografen Sofia har snart 30 000 följare

Kändistätt på Mojo Boats nyöppningsevent

$
0
0

Nu till helgen den 18-20 januari öppnar Mojo Boats sin nya butik. Kända fiskeprofiler, populära varumärken och ett showroom fyllt till bredden med sportfiskebåtar och tillbehör inviger den 2000 m² stora lokalen.
Mojo Boats kan från och med årsskiftet stoltsera med att de har Nordens största schowroom för sportfiskebåtar. Tillsammans med verkstaden och butiken är nu Mojo Boats 2000 kvadratmeter stort vilket ska firas under helgens nyöppningsevent. På de nylagda golven kommer nu fiskekändisar från hela landet att trängas – Niklaus Bauer demar spön och flugor och Mattias Holgersson visar upp senaste skriket från Rapala. Med i kändisgänget finner du även Tobbe Fränstam, Tero Paaki och Robbo från Nyttfiske.

Niklaus Bauer demar spön och flugor och Mattias Holgersson visar upp det senaste skriket från Rapala.

Förutom en hel hög med superfräcka sportfiskebåtar så är representanter från Navico och Comstedt på plats och visar upp dagsfärska båttillbehör och marinelektronik. Mojo Boats önskar båtnördar, sportfiskare och annat löst folk välkomna – på fredag klockan 13:00 slås dörrarna upp.

Öppettider eventhelgen: Fredag 13-19, Lördag 10-15 och Söndag 10-15. 

MOJOBOATS BUTIK: GJUTERIVÄGEN 25 • 697 32 PÅLSBODA. (Tidigare Volkswagen-museet).
MOJOBOATS VERKSTAD: KVARNGATAN 6 • 697 32 PÅLSBODA.

Gimåns fiskare får inte tillbaka pengar – här är anledningen

$
0
0

Det blev en tuff ekonomisk säsong för många fiskevårdsområden som tvingades stänga sina vatten på grund av för höga temperaturer. Redan nu har styrelsen i populära Övre Gimån beslutat att inte betala igen pengar för lösta fiskekort om de måste stänga vattnen 2019.

Det meddelade styrelsen för Övre Gimåns FVO under tisdagen, i samband med att de presenterade reglerna inför sommarens fiske. Bokningen för Stavreströmmen och deras del av Gimån öppnas 15 mars, och det kommer även att inrättas ett kösystem för insläpp till bokningssidan, med färre insläppta per gång.

Reglerna att inte återbetala några pengar för redan inlösta fiskekort väckte genast kritik på deras Facebook-sida.

”FVO tycker alltså att man har rätt att behålla pengar trots att man som fiskare blir utan produkten man betalt för?”, skriver en upprörd fiskare.

Övre Gimåns FVO förklarar det nya förhållningssättet så här:

– Motiveringen är att vi inte styr över väder och vind. Sedan så är det så att vi ser att många av våra kunder bokar mycket fiskekort, eftersom de vet att det inte är någon risk för att man fått tillbaka pengarna om vi måste stänga, och detta gör att det blir svårt för andra att boka fiske, eftersom nästan hela säsongen redan är uppbokad.

Läs mer om flugfiske i Fiskejournalen:

Härliga flugor i hjorthår – här är proffsens vassa tips

 


Sportfiskarna får ökat stöd – satsar stort på unga

$
0
0

Sportfiskarna har anledning att vara nöjda över fördelningen av statsbidrag till landets friluftslivsorganisationer. De fick nämligen 200 000 i ökat anslag, och sammanlagt och 9,5 miljoner totalt.

Sportfiskarna tilldelas 5 000 000 kronor i organisationsbidrag och 4 550 000 kronor i verksamhetsbidrag. Frågan är då hur medlen ska användas? Jo, bland annat genom fortsatt satsning på ungdomarna.

Verksamhetsbidraget ska användas till den breda satsningen ”Åtgärdspaket: Skola, främjande och integration” som får 2 950 000 kronor, samt det välkända skolprojektet ”Klassdraget” som tilldelas 1 600 000 kronor. Klassdraget har omfattat inte mindre än 100 000 deltagande skolbarn hittills.

– Det är oerhört värdefullt för förbundet att bli tilldelade dessa medel och vi kommer som alltid att göra vårt bästa för att få ut maximalt med verksamhet för pengarna. Genom statsbidraget kan vi utveckla verksamheten på fler kontor i landet och tillsammans med våra anslutna föreningar kan vi få ännu fler barn och unga att prova på fiske och få delta i praktisk fiskevård – på skoltid, fritid och lovtid, kommenterar Jesper Taube, Sportfiskarnas Stabschef.

Läs mer om Sportfiskarna:

Dags för helkväll med artjakt och tonfisk i fokus

Dags för Havsöringens dag – med fullspäckat program

$
0
0

Det har på många sätt varit ett tufft år för havsöringen, med högra temperaturer och torrlagda bäckar. Tack och lov så har den vänner på land som vill förbättra dess livssituation.

Det är nämligen snart dags för den femte upplagan av Havsöringens dag i Göteborg, där alla intäkter oavkortat går till fiskevårdsinsatser. Mässan, som är helt dedikerad västkustens havsöringar, kommer att hållas 26 januari på Nolvik Hotell och Konferens, vid Säve flygplats.

På plats kommer det att finnas utställare från branschens ledande leverantörer, butiker, flugbindare, föreläsare, stort lotteri och mycket mer. Som vanlig arrangeras mässan av Tellis-Flugfiske.se och Fiskevårdsnätverket Göteborg. Fiskeprofilen och arrangören Tellis Katsogiannos kommer själv att bjuda på en workshop om kastteknik.

– Det känns riktigt skoj att eventet blir större och större varje år och att så många besökare kommer. Som aktör i branschen så känns det bra att kunna stödja fiskevården ekonomiskt tack vare denna mässa, säger han till Fiskejournalen.

Läs mer om havsöring på Fiskejournalen:

Har du koll på havsöringsreglerna?

 

5 frågor till Fladen-Robban

$
0
0

Snart är det dags för Båtmässan i Göteborg. En trogen utställare och fiskeprofil är Roberth Hellberg från Fladen fishing. I år gör även Robban debut på scenen där han han ska berätta om det spännande skandinaviska tonfiskprojektet. Fiskejournalen ringde upp honom för en snabb statusuppdatering.

Den blåfenade tonfisken har varit borta i över 60 år men nu är den åter tillbaka i svenska vatten.  Roberth med besättning har under två år lyckats fånga, märka och återutsätta ett flertal blåfenade tonfiskar i 250-kilosklassen, både i Sverige och Danmark. På lördagen den nionde februari kl 13:15 intar Robban Båtmässans scen för att avslöja allt om det minst sagt spännande tonfiskprojektet.

Roberth med besättning har under två år lyckats fånga, märka och återutsätta ett flertal blåfenade tonfiskar i 250-kilosklassen…

Vi ringde upp Robban för ställa några snabba frågor.

Vad gör du just nu?
– Vi förbereder och laddar inför Båtmässan. Forskningsteamet DTU Aqua från Danmark kommer vara med i montern och snacka tonfisk med besökarna tillsammans med oss från Fladen. Jag kommer vara på plats hela veckan.

Vilka planer har du inför fiskesäsongen 2019?
– Vi ska göra en svärdfisksatsning mitt i Skagerrak. Sen har jag fått en hel hög positioner på tidigare ofiskade vrak som ska undersökas i jakten på långa, sej och bleka. Lite hemmafiske i Nordre älv och en del trollingfiske på våra stora sjöar blir det nog med. Pink Lady har ju numera en lillasyster som måste fiskas in – Pink Baby, en trollingskuta på trailer.

Kommer du engagera dig i något nytt tonfiskprojekt?
– Ja, Andreas och Markus på Sportfiskarna/SLU försöker få till ett svenskt tonfiskprojek i år. Danskarna har fått klartecken för fisket men har fortfarande inte hittat all finansiering. Hur det än ser ut så skulle det vara jättekul om vi på Fladen får vara med även i år, vi är lika taggade som tidigare. Vi i Svenska tonfiskklubben för en dialog med yrkesfiskarna, HaV, SLU, DTU Aqua, och Näringsdepartementet om kvoter för ett eventuellt framtida fiske efter tonfisk i skandinaviska vatten.

Hur ser trenden ut 2019 när vi snackar om fiskeprylar?
– Jag tror att det lättare fisket kommer öka ytterligare. Light rock fishing-trenden där man jagar mindre kustnära saltvattensarter har en uppåtstigande kurva och vi på Fladen säljer allt mer av Rock Body-serien – som innefattar prylar för just det fisket. Gädda och abborre kommer fortsätta att stå högt i kurs. Även pillemetet i havet ser ut att öka.

Varför ska man som sportfiskare besöka årets Båtmässa?
– Det här är starten på fiskesäsongen 2019. Massor med nyheter, båtar och marinelektronik tar ett steg framåt. Om inte annat kan man komma och lyssna på när jag snackar om det spännande tonfiskprojektet som min gode vän Tobias Ehn började luska i redan 2015. Det är faktiskt en riktigt spännande resa om jag får säga det själv.

Missa inte Båtmässans Sportfiskedag den 9 februari på Svenska Mässan. Säkra din biljett samt kolla in scenprogrammet HÄR.

Svenska Karp-cupen växlar upp med All in-tävling

$
0
0

Nu kommer det en systertävling till Svenska Karp-cupen, som tillåter alla möjliga karpfångstvatten. Det vill säga att även stängda och syndikatsjöar är godkända som fångstvatten i All In-varianten.

– Trenden har gått i denna riktning och många anser att en sådan tävling ligger helt rätt i sin tid. Själva tävlingen går ut på att man kan samla på sig maximalt 15 karpar från minst 5 olika vatten runt om i Sverige, berättar arrangören Max Lösche.

Varje deltagares fångster räknas sedan ihop till en totalvikt. Den karpfiskare som har den största totalvikten vinner cupen. Att man kan anmäla max 3 fiskar från samma vatten (full pott blir alltså 3 fiskar gånger 5 vatten, 15 karpar) innebär att det blir en sund och rättvis spridning och det är inte bara supervatten som kan leverera totalsegern! Vill man köra hardcore så går det fint att anmäla färre än 3 fiskar från samma vatten.

Teoretiskt kan man alltså köra i 15 olika sjöar och anmäla en fisk från varje. Det är helt individuellt. Riktigt fina sponsorpriser väntar! Deltagaravgiften ligger på 300 kronor och tävlingen löper på under hela året till nyårsafton.

Om ni vill delta så kan ni skicka ett mejl med ert namn, en fångstbild och en kort presentation om er och ert karpfiske till: karp@specimen-svenskan.se

Läs mer om karpfiske i Fiskejournalen:

Birger bärgade segern i första upplagan av Karp-cupen

Kan havets härskare krympa skarvbeståndet?

$
0
0

Skjut av dem! Det är en vedertagen uppmaning när det gäller skarvbestånd som anses orsaka problem. Men Sotenäs testar nu en mer naturlig modell.

De hoppas nämligen att havsörnen ska kunna reducera skarvbeståndet längs Bohuskusten, vilket på sikt kan gynna både torsken och annan fisk som skarven äter. Till saken hör dock att havsörnen lyser med sin frånvaro i denna landsdel sedan lång tid tillbaka. Med andra ord så måste de lockas tillbaka på något sätt.

Därför lägger Sotenäs havsörnsprojekt sedan slutet av november ut stora lådor med sill för att locka hit rovfåglarna, enligt SVT.se. Och minsann – strax innan jul så siktades det en havsörn vid en sillåda vid Habybukten.

– Vi har tittat på projekt i Norge där de gjort såhär och det har fungerat bra, säger Per-Olof Samuelsson projektledare Sotenäs Havsörnprojekt, i SVT-inslaget.

Den hårt debatterade skarven äter väldigt mycket smolt och annan småfisk, och har dessutom inga naturliga fiender. Frågan är alltså om detta kan bli framgångsrikt och bilda modell i fler skarvtäta områden.

Se hela inslaget här!

Läs mer om skarv i Fiskejournalen:

Sorglig upptäckt: Skarv åt mängder av öringsmolt

Snart på marknaden: Drönaren som lockar fram fisken

$
0
0

Hur många hjälpmedel behöver egentligen vi sportfiskare? Ännu fler, svarar säkerligen många de dagar när fisken verkar som bortblåst. Nu finns den snart på marknaden – värstingdrönaren som kan leta reda på fisken och även locka fram den.

De som alltså inte tycker att hederliga sjökort och ekolod är tillräckligt kan alltså gå ett steg längre nu, om plånboken tillåter. Fiskejournalen berättade redan 2017 om att drönaren PowerRay från PowerVision höll på att utvecklas, och nu finns den snart på marknaden.

Drönaren PowerRay från PowerVision är framtagen för både professionellt bruk och fritidsbruk. Den styrs via fjärrkontroll som har upp till 70 meter kabel och klarar ner till 30 meters djup. Kameran är 4K UHAD och bilden visas på smartphone som kopplas till fjärrkontrollen och kan även kopplas trådlöst till medföljande VR glasögon. Den har ett inbyggt ekolod och fishfinder som kan användas separat, och en integrerad locklampa påstås även kunna locka till sig fisken genom ett attraherande ljus. Vilket innebär att den även skulle kunna locka till sig fiskarna närmare båten och kroken, med möjligheten att också kunna utrustas med egen fångstredskap.

Huruvida det fortfarande skulle räknas som sportfiske är upp till var och en att bestämma, men tillverkarna ser stora användningsområden inom till exempel räddningstjänst, charterbolag och yrkesfiskare. Priset kommer att ligga runt 20 000 kronor, och den finns på marknaden från slutet av februari.

Vill du vinna en klassisk fiskeutrustning? Spana in detta!

Vinn en komplett fiskeutrustning för abborrfisket

Modern teknik ska användas för att övervaka gäddor

$
0
0

Fiskejournalen berättade i höstas om tekniken eDNA, vilket är en metod för att registrera fiskar i ett vatten utan att behöva fånga dem. Detta kan nu bli lösningen för att övervaka svårfångade gäddor.

Det är ett nytt forskningsprojekt vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU som ska utveckla och utvärdera hur och om eDNA kan användas för skonsam övervakning av gäddbestånd i Sverige. De konstaterar att gäddan är en viktig rovfisk i sjöar och kustvatten och har stor betydelse för ekosystemens funktion. Trots det är gäddan eftersatt i miljöövervakningen, delvis på grund av att den är svårfångad med traditionella övervakningsmetoder.

– Trots att gäddan har så stor ekologisk och socioekonomisk betydelse har vi idag svårt att följa beståndsutvecklingen. Det beror bland annat på att det är svårt att fånga gädda med de nät och ryssjor som används i dagens standardiserade provtagning, säger Anti Vasemägi, professor vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua).

De hoppas alltså att eDNA ska bli en del i lösningen i kartläggningen av gäddbeståndet. SLU Aquas projekt om utvärdering av eDNA för miljöövervakning av gäddbestånd heter ePIKE och leds av Anti Vasemägi tillsammans med Martin Ogonowski, Patrik Bohman och Göran Sundblad.

Läs hela artikeln på SLU:s hemsida.

Följ projektet på Researchgate.


Hybrider konkurrerar ut vilda laxyngel

$
0
0

Norska forskare larmar återigen hur den odlade laxen påverkar de vilda beståndet negativt. Studier visar nu att yngel från vildlax har mindre chans att överleva när de tvingas konkurrera med korsningar av odlingslax/vildlax.

Forskningen kring förhållandena mellan hybrider och vildlax har genomförts via Norsk institutt for naturforskning, och resultaten publiceras bland annat på forumet Forskning.no.

Att rymningsfisk från odlingar har påverkat det norska laxbeståndet genom reproduktion är känt sedan tidigare. Studier i bäckar visar nu också att yngel från sådana korsningar är ett hot mot det vilda beståndet. Hybriderna har nämligen visat sig vara mer dominanta och aggressiva, och innebär således att de skaffar sig övertaget i habitat där de konkurrerar med ren vildlax. Detta här särskilt stor betydelse direkt efter att de lämnat grusmiljön och gör anspråk på större revir. Slutsatsen är alltså att detta är ett påtagligt hot mot den norska vildlaxen.

Här kan du läsa hela artikeln:

Läs om insatserna för att rädda den svenska vildlaxen:

Snart kan alla laxfällor vid Vindelälven vara inlösta

 

Fjällfisk hotas av försurning – här märks det nya skador

$
0
0

Länsstyrelsen i Jämtland varnar för att försurningen i framför allt fjällvärlden eskalerar. Detta kan få allvarliga konsekvenser för fisken och sportfisket.

Det var på 1970-talet som larmen om försurningar av svenska vatten började komma. Orsakerna kunde främst härledas till svaveldioxidutsläpp från kolkraftverk i Tyskland och Storbritannien, som landade på svensk mark genom så kallat surt regn. Sedan dess har det gjort stora insatser för att kalka drabbade sjöar och vattendrag, med förhoppningen att motverka försurningen, som bland annat påverkar fiskarnas reproduktion starkt.

De försurande nedfallen har minskat kraftigt sedan 1990-talet, och parallellt med det har även kalkningen minskat. Men nu har försurningen i Jämtland och Härjedalen ändå tagit ny fart, vilket Länsstyrelsens provtagningar visar.

Johan Ahlgren, kalksamordnare på Länsstyrelsen i Jämtland, är bekymrad över läget. Fiskejournalen ställde följande frågor till honom:

Vilka områden i Jämtland är särskilt drabbat?

– Generellt kan man säga att områdena i Härjedalens och Bergs kommun har de kraftigaste biologiska skadorna. Men även delar av Sösjöfjällen och Offerdalsfjällen har återigen fått biologiska skador, med begränsad fiskreproduktion och ett minskat antal bottenfaunaarter.

Vilka insatser/resurser bedömer du behövs för att motverka försurningen?

– Nedfallen är relativt låga i dag, så de problem vi ser i dag härstammar främst från de historiska nedfallen vi haft. Våra försurade områden har helt enkelt förlorat sin förmåga att buffra surt vatten, vilket gör att även försurningsprocesser som är naturliga och tidigare inte var ett problem, i dag kan leda till skadliga pH. Problemet, framför allt i fjällen, är att det är områden med svårvitrad berggrund, tunna eller inga marktäcken vilket gör att återhämtning tar väldigt lång tid. Därför kommer vi behöva tillföra kalk under flera år framöver. Försurning är en nedprioriterad fråga rent politisk, vilket gör att vi endast får en tredjedel av de medel som behövs för att i dag undvika biologiska skador.

Om inget görs – hur tror du att fisket kommer att påverkas på sikt?

– Vuxen fisk är relativt tålig, men ägg och yngel skadas vid låga pH och föryngringen kan helt slås ut visa år. I till exempel fjällsystem med vandringshinder nedströms och där föryngringen slås ut årligen finns så klart en risk att populationen till slut kollapsar.

 

Läs om främmande arter i våra fiskvatten:

Bäckröding finns inte med på EU:s värstinglista

Dubbla utryckningar för polisen efter tjuvfiske i Ringhals

$
0
0

Att en tjuvfiskare blir ertappad är måhända ingen uppseendeväckande händelse. Men att polisen får ingripa två gånger på samma ställe samma helg hör inte till vanligheterna.

Det hela utspelade sig vid Biskopshagens naturreservat i Halland, i närheten av Ringhals, där det inte är tillåtet att fiska. Det första tjuvfisket upptäcktes av polisen under en patrullering, där de noterade en bil lastad med fiskeutrustning, enligt Hallands Nyheter. Fiskeutrustningen tillhörde tre män, som ertappades ute på vattnet när de satt och fiskade. Kvällen efteråt var det dags igen. Polisen gjorde en ny patrullering vid området, och då påträffades ännu en tjuvfiskare. Denna gång en man som redan hade hunnit dra upp två fiskar, och dessutom några krabbor. Mannen fick sina fiskespön beslagtagna, och samtliga personer i historien är anmälda för fiskebrott.

Vilka arter tjuvfiskarna var ute efter framgår inte av historien, men det är känt att vid kylvattenutsläppet från Ringhals kan vattnet vara cirka 10 grader varmare än i det omgivande havet.

Läs om avancerade fiskeprylar:

Snart på marknaden: Drönaren som lockar fram fisken

Regeringen klar: Jennie Nilsson tar över fiskerifrågorna

$
0
0

Under måndagen presenterade statsminister Stefan Löfven Sveriges nya regering med tillhörande ministerposter. Ny ansvarig för fiskerifrågorna blir Jennie Nilsson, som efterträder Sven-Erik Bucht som landsbygdsminister.

En annan nyhet är att miljöpartisten Isabella Lövin, författaren bakom boken ”Tyst hav”, efterträder Karolina Skog som miljö- och klimatminister. Isabella Lövin blir även vice statsminister.

Det så kallade januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna innehåller flera åtgärder som berör sportfisket. Bland annat talar det mesta för att det kritiserade momshöjningen för fiskeguider och andra naturguider dras tillbaka till 6 procent.

– Det vore mycket positivt. Vi ser att sportfisketurismen ökar och bidrar mer och mer till arbetstillfällen i glesbygd, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm på Sportfiskarnas hemsida.

Sportfiskarna har gått igenom januariavtalet, och gläds bland annat åt det generella stoppet för bottentrålning i skyddade områden.

– Bottentrålningens negativa effekter på de marina ekosystemen och särskilt i marina skyddade områden har diskuterats länge utan några större insatser från svenska myndigheter. Att trålgränsen därtill inte flyttats längre ut från kusten till gagn för fiskbestånden och mer skonsamma fiskemetoder har vi länge tyckt är märkligt, säger Sten Frohm.

Andra punkter som de lyfter är försöken med kameraövervakning av fiskefartyg för att se till att utkastförbudet efterlevs ska genomföras, och att subventioner som leder till överfiske ska fasas ut, samtidigt som det hållbara småskaliga fiskets konkurrenskraft värnas.

Hela Sportfiskarnas artikel hittar du här:

Läs om hotet mot fjällfisken:

Fjällfisk hotas av försurning – här märks det nya skador

Fyrfaldig seger för Pacholik

$
0
0

Fyra år i rad – 2015, 2016, 2017 och slutligen 2018 har Hampus Pacholik samlat ihop flest antal centimeter gädda i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan har du kunnat delta automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i Hundraklubben.
Du som deltagit i Meterligen, eller följt den, känner antagligen väl till Hampus Pacholik vid det här tillfället. Ofta fiskar han gädda via trolling, men även med spinngrejor och från isen, när ismetet är tillgängligt. Under 2018 fick han ihop totalt 2 747 centimeter gädda och la därmed beslag på förstaplatsen denna fjärde gång i rad. Tvåa blev Daniel Englund och trea Morgan Bohman.

Hampus belönas med fiskegrejor från CWC och får ett stort grattis från Fiskejournalen.

Från och med årsskiftet tar Hundraklubben och Meterligan paus på obestämd tid. Vi tackar alla gäddfiskare för engagemang och inskickade bidrag genom åren – Skitfiske på er!

Nicka Hellenberg

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live


Latest Images