Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Storfångster i Artjakten

$
0
0

Sommarens stora fisketävling för barn är en succé och över 1500 fiskar har redan anmälts. Flera fångster kommer från havsdjupen och deltagarna har bland annat fått upp lubb, håkäring och vitrocka.

Störst fisk hittills är Ludwig Esséns håkäring på 135 centimeter från 10-gradarn. Den expeditionen lär han aldrig glömma, och innan båten kom i hamn hade han även lyckats dra upp en fin vitrocka.

Även tävlingens ledare, 14-åriga Vilma Örnskov, har dragit upp stor fisk från Skagerraks djup. En av dessa var en imponerande lubb i tungviktsklass.

Kommer någon att hinna i fatt Vilma i årets tävling? Det återstår att se, men i så fall krävs det en enastående bedrift eftersom hon redan lyckats fånga 69 arter!

Läs mer om tävlingen här.

Hans Hällman


Fiska abborre med hårda beten

$
0
0

Abborren är inte alltid helt enkel att lura. Ibland krävs det kunskap om flera olika metoder för att hitta rätt melodi för dagen. Mjukbeten brukar fungera bra men inte alltid, då kan det vara värt att gå på de lite hårdare prylarna. Patrik Wirenius från Team Illex har goda erfarenheter av abborrfiske med hårdbeten. Här nedan kan du ta del av vad han lärt sig om ämnet.

Då jag till vardags arbetar inom sportfiskedetaljhandeln har jag genom åren haft förmånen att testa mig fram mellan en mängd olika beten och har bland dessa funnit några favoriter. Jag tänkte i denna artikel redogöra för några hårdbeten som passar för abborrfiske i grundare vatten. Dessa beten lämpar sig för fiske vid tillfällen där du kanske av gammal vana slängt på din favoritjigg eller spinnare.

Som bekant finns det en uppsjö av olika beten att välja mellan vilket helt klart kan vara förvirrande, Förhoppningsvis kan jag med denna text göra ert val lite lättare genom att beskriva om hur och när jag väljer att använda hårdbeten såsom crankbaits, vibrationsbeten och bladebaits.

…hitta abborren väldigt grunt i vikar med mycket gräs och växtlighet.

Val av bete
Nyss nämnda typer av beten är relativt enkla att fiska med men skiljer sig markant från varandra, vilket gör att de täcker upp de olika krav jag har på ett hårdbete vid abborrfiske.
Att ha tilltro på det du fiskar med är väldigt viktigt då du koncentrerar dig bättre och ger betena mera tid – som i sig kommer ge mera fisk samtidigt som du lär dig hur betena fungerar.

Crankbait
När vattnet är kallt och abborren ännu inte har lekt så brukar vi ofta hitta abborren väldigt grunt i vikar med mycket gräs och växtlighet. Då har jag märkt att en liten crankbait mellan 6-11 centimeter brukar fungera kanon. Man kan fiska betet ovanför gräset eller runt om. Ofta simmar abborrarna runt och står sällan still en längre period så det gäller att söka de aktivt för att få bästa resultat.

Det finns många fina crankbaits för detta ändamål på marknaden men en av de jag har fiskat mest med och verkligen fastnat för är ILLEX SQUAD MINNOW 80 suspending.
Ett mycket populärt bete inte minst i USA då detta var betet som vann Bass Master Classic 2012. Just detta bete går att ”twitcha” hem antingen sakta eller snabbt eller bara spinna hem om så önskas, eftersom betet är svävande så går det att göra jättlånga vevstopp och låta betet sväva i vattnet så att fisken får gott om tid till att hugga vilket kan vara den avgörande faktorn vid vissa tillfällen.

En annan favorit bland crankbaiten är ILLEX MUSH BOB som är ett tyst crankbait, denna har en väldigt ettrig gång som verkligen lockar abborren till hugg. Betet är väldigt lättkastat trots den låga vikten på 9,5 gram då den har ett smart viktsystem som flyttar vikten vid utkastet så vikten hamnar i kastriktningen.

Den här fisken är tagen på en snabbt fiskat crankbait. Vattnet var cirka tre grader, i mars på ungefär en meters djup precis utanför en gräskant.

Vibrationsbeten
Vibrationsbeten är en typ av beten utan sked som avger mycket vibrationer i vattnet och som går att fiska lite djupare. När jag fiskar med vibrationsbeten över hårdare bottnar så som sten och sand, så vill jag ha ett bete som går och stöter i botten som till exempel  ILLEX TN SLIM 8 eller ILLEX TN60.
TN SLIM8 är ett långsmalt vibrationsbete som går och stöter med sin metalläpp på botten och skapar på så vis mycket ljud. Båda dessa beten går riktigt bra att fiska runt sten och stock utan att fastna vilket är en stor fördel för oftast står fisken på i dessa miljöer och söker skydd.

Bladebait
Vid lite djupare fiske så använder jag mig ofta av metallbeten med spinnarblad bak i rumpan som till exempel. GUNKI JIGER 42 eller ILLEX DERACOUP.

Det som är riktigt bra med dessa beten är att man snabbt kan fiska av stora områden och även djupt. Betena imiterar en liten fisk med ett spinnarblad längt bak man kan fisk hem de med stadig hemtagning.

…vevstopp så att betet flyter uppåt och det är oftast då hugget kommer…

En riktigt fin sommar abborre som föll för en ILLEX DERACOUP.

Vilken teknik?
Fiskar jag med TN SLIM8 som är ett sjunkande bete så fiskar jag med mycket kortare pauser, antingen veva hem det hela tiden med lite olika tempon eller så fiskar jag hem den som en jigg,  alltså knycker hem betet. Fiskar jag en crankbait som flyter eller svävar så vevar jag snabbt ner den i botten och låter skeden gå ner i botten och stöka runt sen så gör jag vevstopp så att betet flyter uppåt och det är oftast då hugget kommer eller precis när man ska veva ner den igen. Alltså veva snabbt ner till botten, stöt den i botten och pausa, håll i spöet för här kommer oftast hugget!

Här är ett exempel på en efterleksabborre som tog på en MUSH BOB som vevades hem bland grus och sten.

Spöt styr betet
Ett bete har förvisso en egen gång men det påverkas också till stor del av hur du styr betet i vattnet och vilket spö du använder. Ett för mjukt spö blir t. ex oanvändbart med ett bete som skapar mycket vibrationer eftersom du helt enkelt får svårare att styra betet och att kroka fisken.
Det spö jag rekommenderar till fiske med hårdbeten är ett spinnspö med mycket snabb och toppig aktion. Ett spö som har båda dessa egenskaper är ILLEX BLUE SHADOW B210 COVER METHOD. Spöet har en kastvikt på upp till 30 gram.  I kombination med den ultralätta lågprofilrullen GUNKI 2000 HG har jag en kombo som täcker det mesta inom den här fiskemetoden.

Glöm inte tafsen
Tänk på att tafsen man använder har stor betydelse för betets gång och sjunkhastighet. Och ju mindre beten man har desto tydligare blir det. Jag brukar använda mig av  Rapalaknuten som ger betet en mer naturlig gång. Här hittar ni en kort film på hur man knyter den.

Ett litet tips på en knut som gör att betena går bättre vi vattnet framförallt vobbler. #Dexterjerk90

Publicerat av Team Sportfiskeboden Illex Västerås den 4 juli 2017

Ut och testa hårdbeten –  det kan faktiskt vara hela skillnaden på en dålig eller bra fiskedag.

Temadag om vattenvård och flugfiske

$
0
0

Hur skapas förutsättningar för välmående vattendrag och starka öringbestånd? Det och mycket annat kommer att diskuteras den 10 september då Tranås Energi bjuder in till en fullspäckad temadag. Deltagarna får bland annat besöka Visskvarns kraftstation och lyssna på föredrag av fiskeprofilen Johan Klingberg och Sportfiskarnas biolog Mattias Larsson.

Tranås Energi försöker ständigt anpassa sin verksamhet så att ingreppen i naturen blir så små som möjligt. Det har väckt uppskattning hos många, inte minst bland landets sportfiskare. Därför känns det naturligt att temadagen den 10 september arrangeras tillsammans med Allt om Flugfiske och chefredaktören Johan Klingberg.
– Tranås Energi har hela tiden arbetat med att värna om fiskvägar och friska vatten. Därför är det extra roligt att fördjupa vårat samarbete med Tranås Energi, hälsar han.

Förutom Johans föredrag, som kommer att handla om flugfiske efter vild öring i strömmande vatten, berättar Sportfiskarnas Mattias Larsson om fiskevård och projekt i närområdets vattendrag.

Evenemanget går av stapeln kl. 10-15 och är gratis. Antalet platser är begränsat – så först till kvarn gäller!

Läs mer om programmet och anmälan här.

Hans Hällman

Fiskade flundra – och mötte en sköldpadda!

$
0
0

Under ett fiske i Nordnorge bröts plötsligt ytan av något stort. Var det en brugd? Eller en knölval? Nej, djuret i fråga var betydligt mer exotiskt än så. Upp kom en enorm havssköldpadda!

Det unika mötet skedde i torsdags utanför Nordic Sea Anglings camp på Å. André Starkenberg, som arbetar som guide och styrde båten, inser att han och gästerna varit med om något väldigt ovanligt.
– Det här var en upplevelse för livet! Vi fiskade hälleflundra och visste först inte vad vi såg. Sköldpaddan var omrking två meter lång och alla i båten var förbluffade, hälsar han.

Den väldiga reptilen tillhör arten Havsläderköldpadda, som är utrotningshotad och vanligtvis simmar i betydligt varmare vatten. Varför den dykt upp utanför Norges kust är oklart.

Läs mer här.

Fakta: Havslädersköldpadda (Dermochelys coriacea)
Kan bli över tre meter lång och är världens största sköldpadda. Känns igen på skalet som har upphöjda ränder och en gummiaktig yta. Frambenen är långa och paddelformade. Spenderar i stort sett all tid till havs förutom när äggen ska läggas. Då kravlar honorna upp på en lämplig sandstrand och gräver ner sina ägg för att skydda dem mot rovdjur. Till skillnad från andra reptiler kan havslädersköldpaddan hålla en kroppstemperatur som är högre än omgivningens. Det beror bland annat på att djuren migrerar långa sträckor och är ständigt i rörelse. Arten är akut hotad och riskerar att utrotas. Förutom att de äts av späckhuggare och hajar är plasten i haven ett stort hot. Sköldpaddor har svårt att skilja plast från naturlig föda och äter därför stora mängder.
Havsläderköldpaddan förekommer i alla världens tropiska och tempererade hav. I Skandinavien har den siktats några gånger vid Norges kust och två har nätfångats av danska yrkesfiskare. Ett dött exemplar har spolats upp på Island och en individ trasslade in sig i en hummertina utanför Grebbestad 1989.

Hans Hällman

123-centimeters praktgädda leder Dexter Big Pike!

$
0
0

Fredrick Evensen från Hamar i Norge kopplar greppet om andra omgången av Dexter Big Pike. Hans väldiga gädda på 123 centimeter bjöd på ett våldsamt hugg och kan bli svår att slå.

Gäddan fångades under ett driftfiske längst en djupbrant på tolv meters djup. Lodet visade en tydlig ansamling betesfisk och betet – en Dexter Shad 250 i färgen Sunrise Shad – tacklades med en 15 grams skalle för att långsamt kunna falla genom de stora vattenmassorna.

”Hugget var extremt brutalt!”

– Hugget var extremt brutalt! Det liksom small till i mitt Wild Dog-spö och  trots en hårt åtskruvad broms rusade fisken iväg minst 15 meter innan jag fick styr på den, hälsar en mycket nöjd Fredrick  Evensen.

Kommer någon att hinna slå Fredricks praktfisk innan andra omgången är avslutad? Det vet vi först den 31 augusti!

Är du sugen på att vara med? Dexter Big Pike är öppen för fiskare i Sverige, Danmark, Norge och Finland och längst gädda gäller. Från det gedigna prisbordet kan man vinna mängder av utrustning och dessutom en guidad fiskedag tillsammans med Martin Wasberg från Team Illex och Henrik Sandahl från Söder Sportfiske!

Läs mer om Dexter Big Pike här.

Hans Hällman

Sportfiskarna söker nya medarbetare

$
0
0

Har du lust att bli ungdomsansvarig i Malmö eller projektledare för Sportfiskarnas satsning med att få fler barn och ungdomar att börja fiska? I så fall finns det nu två spännande tjänster att söka.

Sportfiske är en av Sveriges viktigaste fritidsaktiviteter med runt två miljoner utövare. Omkring en halv miljon av dessa är under 16 år och många har börjat fiska tack vare Sportfiskarna.

Tjänsterna kan du läsa om här och sista ansökningsdagen är 3 september.

Hans Hällman

 

Regnbågar på rymmen fiskas i Storsjön

$
0
0

Tusentals regnbågar tros ha rymt från en odling i södra Storsjön. Arten hör inte hemma i systemet och kan påverka öringen negativt. Därför välkomnar nu Länsstyrelsen i Jämtland att de snarast fiskas upp.

Rymningen skedde från en kasse utanför Hoverberg och kort därefter fångades regnbågar i området. Sedan dess tycks en del fiskar ha spridit sig även till norra Storsjön. Totalt har länsstyrelsen fått rapporter om runt 400 uppfiskade regnbågar och de uppmanar nu allmänheten att fånga in resten.

”Vi vill inte ha regnbåge som går upp i lekåarna för den naturliga öringen”

– Vi vill inte ha regnbåge som går upp i lekåarna för den naturliga öringen, säger Joakim Svensson till SVT Nyheter Jämtland.

I dagsläget vet man inte hur många fiskar som rymt. Förhoppningsvis kommer svaret i nästa vecka, då länsstyrelsen ska inspektera fiskodlingen. Eventuellt kan det röra sig om flera ton. I så fall kan andra arter påverkas allvarligt.

Läs mer i SVT:s inslag här.

Hans Hällman

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

$
0
0

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.

Den väldiga fisken vägde 212 kilo och fångades norr om Skagen. Trålen var avsedd för sill och tonfisken väckte förstås stor uppståndelse ombord. Det gjorde den även på Göteborgs fiskauktion, dit många hade kommit för att följa budgivningen. Kilopriset slutade på 160 kr, vilket gav ett totalpris på 33 920 kronor.

Även om auktionen var unik så har flera tonfiskar nyligen fångats i samma område. För en vecka sedan skrev vi om en bjässe som såldes i Hanstholm och några dagar senare fångade en svensk båt en liknande fisk som hamnade på Skagens fiskauktion.

Att den blåfenade tonfisken åter jagar sill och makrill nära oss är förstås fantastiskt. För att bättre förstå hur tonfiskarna rör sig har Sverige och Danmark fått tillstånd att fånga och märka 20 fiskar vardera. Infångandet ska skötas av sportfiskare och startar inom kort.

Läs mer om detta spännande projekt här och här.

Läs mer om tonfisken som såldes i Göteborg här.

Hans Hällman


Envishet gav megagös

$
0
0

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

David fick flera fina fiskar under det långa passet, men den riktigt stora kom först i gryningen. Samtliga föll för en Westin 9″ Slimteez med dubbla rasselstavar i färgen Alabama.

”Hugget var brutalt och liknande inget annat!”

– Hugget var brutalt och liknande inget annat! Jag fick sätta hård press som till slut tvingade upp fisken till ytan, berättar David.

Fisken var 97 centimeter lång och innebar nytt personligt rekord. Att den kom efter en svårfiskad natt gör ju inte saken sämre.
– Jag hade testat många olika beten men gösarna var kräsna. Vi fiskade pelagiskt och fick använda alla små knep vi kunde, berättar han.

Att fiska långa pass är inget nytt för David. Nyligen vann han och kompisen Pontus Bengtsson predatortävlingen ”The Big Three” efter tre dagars intensivt fiske och endast sju timmars sömn.

Stort grattis till både gös och tävlingsseger!

Hans Hällman

Positiva tongångar om Västerhavet

$
0
0

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Mitt i semestern skrev vi om en nedslående nyhet – över hälften av arterna i Kattegatt och Skagerrak har försvunnit på knappt hundra år. En unik studie visade att flera biotoper, inte minst mjukbottnar, har utarmats av mänsklig framfart och präglas nu av liten artvariation.

Men det finns också saker att glädja sig åt, menar professor Kerstin Johannesson och miljödebattören Stefan Edman i en debattartikel i GP.
– Trots minskad artrikedom har olika slags utsläpp och dumpning av avfall kraftigt minskat vilket lett till renare vatten, färre trådalger och minskad övergödning, skriver de.

Debattartikeln ger välbehövligt hopp i det fortsatta arbetet för ett friskare hav. För åtgärder behövs. Också i framtiden.

Läs debattartikeln här.

Hans Hällman

 

Säsongens surströmming bör ätas med måtta

$
0
0

I dag är det surströmmingspremiär och många har längtat efter att få öppna de jästa burkarna. Och visst måste man få njuta. Men unga entusiaster bör undvika strömming resten av året med hänsyn till höga halter av PCB och dioxin, menar Livsmedelsverket.

Strömmingen som hamnar i surströmmingsburkar har framförallt fiskats i Östersjöns norra delar. Där finns stor risk att de feta fiskarna samlar på sig fettlösliga miljögifter, och Livsmedelsverket går därför ut med en påminnelse om att äta med måtta.
– Under 2016 tog vi prover på strömming från Bottenviken, och dessa visade att halterna av dioxin och PCB i fisken tyvärr är fortsatt höga. Alla som vill njuta av surströmming ska självklart göra det, men för barn och unga kan det då vara smart att sedan undvika strömming resten av året, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Läs mer här.

Hans Hällman

Flugfiskade harr – fick lake!

$
0
0

Jonathan Johansson fick en minst sagt ovanlig bifångst när han nyligen fiskade storharr i Finnmark. Den lilla nymfen slöks av en glupsk lake, som efter ett par snabba bilder fick simma tillbaka.

Jonathan såg fisken innan hugget och presenterade den lilla kopparnymfen mitt framför gapet. Det gjorde susen och utfallet kom direkt.
– Det var ingen brutal fight utan den gav upp ganska snabbt. Fisken var ingen bjässe men jag ser det som en storfångst eftersom den togs på fluga. Det kändes riktigt kul att få lura en av sjöns vackra leoparder, hälsar han.

Laken släpptes varsamt tillbaka och simmade snabbt vidare i det kalla vattnet.

Stort grattis till en udda flugfångst!

Läs mer här.

Hans Hällman

Danmark: Politisk storm efter granskning av fiskekvoter

$
0
0

Under de senaste dagarna har det blossat upp en dansk fiskeriskandal på högsta politiska nivå, efter att Riksrevisionen riktat skarp kritik mot hur Miljø- och fødevareministeriet hanterat tilldelningen av fångstkvoter. Det visar sig att den senaste fiskerireformen motarbetas, att kvoter missbrukas och att ett fåtal fiskare drar upp merparten av fisken.

”Kvotkungar”, polisanmälningar och en sparkad minister, ja, det har inte saknats dramatiska inslag i den fiskeriskandal som nu dominerar det danska nyhetsflödet. Tumultet startade med att den danska Riksrevisionen upptäckte att Miljø- och fødevereministeriet har motarbetat den senaste fiskerireformen, som avsåg att sprida fisket till fler aktörer och få fler båtar att fiska småskaligt och kustnära. Det visar sig att kvoter har köpts upp av ett fåtal fiskare, som snabbt expanderat och skaffat större båtar. Dessa ”kvotkungar” är inte många, men har på relativt kort tid lyckats dominera den danska fiskeflottan. Riksrevisionen avslöjar exempelvis att tio fiskare numera har rätt att dra upp 80 procent av hela landets makrillkvot.

Utvecklingen har alltså gått helt på tvärs mot fiskerireformen

Utvecklingen har alltså gått helt på tvärs mot fiskerireformen, och Riksrevisionen menar att Miljø- och fødevareministeriet bär ett stort ansvar för detta. Protester från flera övriga partier i Folketinget har varit högljudda, och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) valde att sparka Esben Lunde Larsen (V) som fiskeriminister.

Även flera av de storskaliga fiskarna kan vänta sig granskning. Fem stycken har redan polisanmälts, efter att Riksrevisionen upptäckt att de inte äger de båtar och kvoter som de uppgivit till myndigheten.

Läs mer här.

Hans Hällman

Sanslös gäddsvit från Siljan

$
0
0

Den duktiga gäddfiskaren Mattias Lindberg är van vid att fånga stora fiskar i Siljan, men den senaste tiden har fisket överträffat allt han tidigare upplevt. Den glödheta säsongen nådde sin kulmen i tisdags, då fyra 11-plussare kom upp under samma pass. Störst var en bjässe på över 15,5 kilo!

Gäddorna i tisdags togs på trolling under optimala förhållanden. Känslan i båten var på topp och redan efter en kvarts fiske högg det på ett av spöna.
– Det blev tvärstopp direkt och jag var tvungen att lätta på bromsen. Jag förstod direkt att det var en riktigt fin fisk och fick ta det försiktigt.

”Fisken gjorde rusningar åt alla håll…”

Fisken gjorde rusningar åt alla håll och det tog nästan en halvtimme att få in den till båten. Först då såg vi att den var riktigt stor och jag gissade att den vägde omkring 12 kilo. Men så fort den låg på avkrokningsmattan förstod vi att den var betydligt större än så, berättar Mattias.

Och mycket riktigt, den 127 centimeter långa fisken vägde hela 15530 gram. Lyckan ombord var total och ett nytt personbästa var ett faktum!
– Det kändes helt fantastiskt. Gäddorna har hunnit äta upp sig under sommaren och det syntes verkligen på den här, säger Mattias.

Foto: Mattias Lindberg

Foto: Mattias Lindberg

Fisket fortsatte efter att gäddan simmat vidare. Knappt en timme senare var det dags igen, men den här gången bugade två spön samtidigt. De båda vännerna fick kämpa med varsin fisk och kunde till slut lyfta upp två elvakilosgäddor. Snacka om dubbelhugg!

En av gäddorna från dubbelhugget. Fisken mätte 120 centimeter och vägde 11,45 kilo. Foto: Mattias Lindberg

Innan dagens var till ända hade ytterligare en av Siljans jättegäddor fått vända i båten. Även den bjöd på en härlig fajt och vågen stannade på 12350 gram.

Dagens sista storgädda var 115 centimeter lång och vägde 12,35 kilo. Foto: Mattias Lindberg

Mattias berättar att samtliga gäddor tog på samma typ av bete och i samma färg. Självklart blir man nyfiken på vilket?
– Ha ha det vill jag inte berätta. Vi har lagt ner mycket tid på att hitta rätt så det får andra också göra. Men jag kan avslöja att det rör sig om en ”vanlig gäddvobbler” på knappt 20 centimeter som fiskas i frivattnet utan extra tyngder, berättar han.

”Fint väder utan vind brukar vara bäst. Då kan vi presentera betet på rätt sätt och samtidigt verkar fisken vara aktiv”

Varför fisket är så bra just nu kan man förstås bara gissa sig till. Men Mattias tror att vädret har betydelse.
– Fint väder utan vind brukar vara bäst. Då kan vi presentera betet på rätt sätt och samtidigt verkar fisken vara aktiv, berättar han.

Man skulle kunna tro att Mattias nu blivit mätt på framgångar efter hans galna säsong.
– Inte alls. Det här är det roligaste som finns. Jag är faktisk ute och fiskar nu, hälsar han via en knastrig lina.

Vill du veta mer om Mattias fiske? Följ honom i så fall på instagramkontot thepikesquad.

Hans Hällman

Slutspurt för Artjakten

$
0
0

Med endast två veckor kvar av Artjakten, sommarens stora artfisketävling för barn och ungdomar, så är det 290 anmälda tävlande i tävlingen!

Alla som anmäler en fisk fångad under juni, juli eller augusti och som är 16 år eller yngre får fina priser. De 300 första som anmäler en fisk får ett fint Svartzonker tailbete, McMio Junior från Abu Garcia och de som anmäler därefter får en multiwear buff från Sportfiskarna.

Utöver detta finns det fler fina priser att vinna för de som fångat flest antal arter, totalt och i sötvatten samt sommarens mest spektakulära fisk.

Fridlysta arter såsom pigghaj, mal och ål räknas dock inte vilket gör att några som anmält dessa arter fått de fiskarna underkända.

Totalt har över 1600 fiskar anmälts och med två veckor kvar leder Vilma Örnskov på 72 arter. Det är nytt rekord för tävlingen och troligen har ingen annan fiskare tagit så många arter på så kort tid tidigare. Imponerande!

Hans Lindqwist

 


Vätterns miljö diskuteras i Jönköping

$
0
0

Flygbombning, granatbeskjutning och lågflygande stridsflygplan, ja, det råder ingen tvekan om att Sveriges näst största sjö är påverkad av Försvarsmakten. En del övningar sker i direkt anslutning till fredade områden och många ifrågasätter rimligheten i att Vätterns unika miljö riskeras. En av de mest ivriga motståndarna är Aktion Rädda Vättern, som idag medverkar på H2O i Jönköping.

Att försvaret övar runt Vättern är inget nytt. Flera regementen ligger i närheten och den djupa sjön har länge mottagit stora mängder tungmetaller från avlossad ammunition. Det är heller ingen nyhet att omgivningen protesterar. Vättern är en viktig vattentäkt och har dessutom ett känsligt växt- och djurliv. Aktion Rädda Vättern är en av flera organisationer som efterlyser större miljöhänsyn i området, och deras förhoppning är att övningarna runt Vättern så småningom kan flyttas till lämpligare platser.
Men det kostar förstås pengar och regeringen kommer inom kort besluta om övningarnas placering och omfattning.

Just nu är det tre ärenden som ska avgöras, vilka kortfattat kan beskrivas så här:

Granatbeskjutning
Aktion Rädda Vättern medverkade i fjol till att granatbeskjutningen i Vättern stoppades. Det lyckades tack vare att även Mark- och miljödomstolen ansåg att sprängningarna borde förbjudas. Regeringen inhiberade då försvarets tillstånd och förväntas inom kort lämna ett slutgiltigt beslut om granatbeskjutningar ska tillåtas.

Flygskjutmålet Hammaren
Länsstyrelsen gav i fjol Försvarsmakten tillstånd att avlossa 69 000 skott årligen mot flygskjutmålet Hammaren. Tidigare antal var 1000 och över hundra organisationer överklagade beslutet till Mark- och miljödomstolen. Ärendet ligger nu på domstolens bord och beslut förväntas komma senare i år.

Flygtrafiken vid Karlsborg
Försvaret har ansökt om tillstånd från länsstyrelsen att utöka verksamheten från 2000 till över 10 000 start- och landningar per år. Just nu pågår kompletteringar i ärendet och beslut lär dröja till efter årsskiftet.

Vill du veta mer om situationen i Vättern? Aktion Rädda Vättern hälsar alla välkomna till Grand Hotel i dag i samband med H2O Jönköping. Där finns flera representanter på plats och tre stycken föredrag kommer att hållas under dagen.

Läs mer om Aktion Rädda Vättern här.

Hans Hällman

Snart dags för Skånska jakt- och fiskemässan!

$
0
0

Nästa helg går Sveriges vackrast belägna fiskemässa av stapeln. I slottsparken till Bosjökloster kommer ett 40-tal utställare att visa upp allt ifrån resor, beten, spön och båtar. – I år satsar vi betydligt mer på fiske än tidigare och alla är hjärtligt välkomna, hälsar Julia Bonde som är pressanvarig för mässan.

Skånska jakt- och fiskemässan har i år genomgått en fullständig förnyelse, vilket snabbt märks när man kikar på programmet. Betydligt mer kretsar kring fiske och förklaringen är enkel.
– Vi märker av ett stort fiskeintresse och gillar tanken på att alla kan fiska och att det kan göras över generationsgränserna. Vi har försökt täcka allas behov och har aktiviteter för både proffs och nybörjare. Förhoppningsvis får vi många besökare och vackert väder så att slottets omgivningar kan komma till sin rätt. Läget är fantastiskt och vår ambition är att bli en av Sveriges största fiskemässor i framtiden, berättar Julia Bonde.

Se hela programmet här.

Är du sugen på att vinna en biljett till årets mässa? Skriv i så fall ditt namn i kommentarsfältet nedan. På tisdag den 22 augusti lottar vi ut fribiljetter!

Krokad tjurhaj angriper kanot

$
0
0

Att fiska från vingliga kanoter är en utmaning för de flesta och inte blir det lättare om man krokar en fisk som plötsligt går till anfall. I en minst sagt gastkramande film på Youtube visas tjurhajens mäktiga kraftresurser – och dess hätska temperament!

Man bör tänka på att hajen i filmen är krokad och därför sannolikt stressad. Att hajar angriper båtar oprovocerat är mycket ovanligt.

Fakta: Tjurhaj (Carcharhinus leucas)
Tjurhajar känns igen på dess kraftiga och kompakta kroppsbyggnad. Honorna blir störst och kan nå en längd över tre meter. Arten trivs i varma och kustnära vatten och förekommer även i floder, vilket är högst ovanligt bland hajar. Inte sällan simmar de upp i grumligt sötvatten på jakt efter föda, och utgör då ett hot mot de flesta arter som kommer i dess väg. Därför kallas den även Zambezihaj.
Dessvärre skadas även badare ibland, och tjurhajen ligger trea på listan över de hajarter som flest gånger har attackerat människor. Samma lista toppas av vithajen och tigerhajen. Majoriteten av jordens drygt 400 hajarter har dock aldrig ens nafsat efter en människa, och de två största arterna – valjahen och brugden – är rent av planktonätare.
Mängder av tjurhajar dör varje år, inte minst på långlinor. Även sportfiske efter tjurhaj är populärt och tyvärr släpps inte alla tillbaka. Arten blir därför mindre vanlig och klassas i dag som ”nära hotad” av IUCN.

Hans Hällman

Spinnfiskad jättegädda från Jämtland

$
0
0

Gäddfisket i Jämtland är glödhett och många har under sommaren tampats med gäddor i tungviktsklassen. En av dem är Patrik Granudd som nyligen krokade en riktig ”Jämtlandstank”. Läs här hans sköna berättelse om när personbästat höjdes till 13,8 kilo!

”Jag och kompisen Tobias Thegström packar bilen och är laddade. Vi stannar på macken, tankar båten och köper den sedvanliga koppen med kaffe. Allt är på topp och ekipaget rullar mot storgäddvattnet. Väl framme, med ankaret nere och fikat avklarat, börjar det dängas beten. Första timmarna är sega så vi väljer att flytta oss. Plötsligt smäller det på en hyfsad gädda så ankaret åker ner igen. Fullträff! Vi landar många fina fiskar och får anledningen att sjunga nationalsången flera gånger, vilket vi av tradition gör vid dubbelhugg. Tyngst i båten hittills är en fin madame på 9,2 kilo.
”Det börjar kurra i magen” säger jag till Tobbe när huggperioden avtar.  Han går igång med att värma sitt käk, och jag kastar några gånger till. Plötsligt hugger det på min Tomcat från Eastfield. Det känns annorlunda och skaken känns både tyngre och längre. ”Det kanske är dags för håven” säger jag lite spänt.

Linan skär genom vattnet och gäddan vill inte komma upp

Linan skär genom vattnet och gäddan vill inte komma upp. Men till slut visar den sin breda sida i ytan. Vilken fisk! Det känns som tiden stannar och ångesten kommer smygande – den här vill jag inte tappa!
Jag spänner spöt ner till korken och pressar upp fisken någon meter från båten. Tobbe står redo med håven och gör ett kanonjobb. Att se den åka in i maskorna är den skönaste känslan. Först gör vi en highfive och sedan är det dags för avkrokning. Det visar sig vara väldigt enkelt eftersom rigggen redan sitter i håvnätet! Fisken känns riktigt tung och jag ser att den är bred över ryggen. Vågen visar 13,8 kilo den är 120 centimeter lång.

En riktig Jämtlandstank är landad och ett nytt personbästa är ett faktum!

En riktig Jämtlandstank är landad och ett nytt personbästa är ett faktum! Efter några snabba bilder släpps den tillbaka, men vänder genast mot stranden igen. Den närmar sig och tittar lite småargt och ger mig chansen till ett sista foto.

Foto: Patrik Granudd

En obeskrivlig känsla infinner sig och det tar lång tid innan jag tänker på mat igen.”

Vi tackar för berättelsen och gratulerar till en härlig fisk!

Hans Hällman

Den moderna ekolodskolan

$
0
0

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!
Gäddorna står oftast i vegetation medan abborre och gös föredrar hård botten, som gärna får vara stenig eller ha någon form av struktur. Även nedfallna träd eller gamla sönderfallna båtvrak är bra ståndplatser för många fiskarter. Har du möjlighet att finna sådana platser med ditt ekolod, så ökar dina chanser betydligt att få napp.
Erfarna sportfiskare anser att elektroniken är mycket viktig när de fiskar från båt eller kajak. Har du elektronik som ger bra detaljskärpa kan du lättare hitta rätt fiskeplatser med de förutsättningar du söker. Med rätt ekolod och givare, tecknas botten och fiskar tydligt på skärmen. Du kan dessutom markera heta platser på din GPS. Det är lite som i svampskogen. Samma plats levererar gång på gång.
Med Garmins Chirp-teknik får du en betydligt mer detaljrik bild av fiskar och bottenstrukturer. Traditionell ekolodsteknik sänder ut signalerna med en frekvens, medan Chirp skickar en svepande signal med olika frekvenser. Signalerna sänds från låg frekvens till hög frekvens och tolkas sedan individuellt av lodets processor. Detta ger en mycket detaljrik bild. Namnet Chirp kommer från Compressed-High-Intensity Radiated Pulse. Tekniken är speciellt användbar för oss sportfiskare, men även för andra som vill se mer detaljer under vattenytan.

Det är mycket snabbare och effektivare att leta upp grynnor och fiskar om du kan se ut åt sidorna i vattnet.

CHIRP SideVü
Det är mycket snabbare och effektivare att leta upp grynnor och fiskar om du kan se ut åt sidorna i vattnet. Med den detaljrika tekniken CHIRP SideVü från Garmin är detta möjligt. Det ger dig en stor fördel som sportfiskare. Du kan även se vegetation, sjunkna vrak, nedfallna träd eller annan intressant information.

Med Chirp-tekniken från Garmin får du en tydlig bild av bottenstrukturen och ser fiskar tydligt.

Med hjälp av CHIRP SideVü ser jag fisken långt ut på sidorna av båten och jag ser vilket avstånd det är till fisken. Jag ser även vilken bottenstruktur det är på sidorna av båten. Strukturer och betesfisk är viktigt att se när jag fiskar efter stor abborre. Men jag har även nytta av SideVü när jag letar efter större predatorer som gädda och gös, säger Björn ”Carlo” Karlsson.

Bra uppfattning om var fiskarna står
Man får en helt annan uppfattning om var fiskarna verkligen håller till när man söker av sitt fiskevatten med CHIRP SideVü. Det är mycket lättare att hitta fiskar, grynnor och föremål i vattnet. Dessutom kan man avläsa avståndet till dem på skärmen.

Björn ”Carlo” Karlsson med en fin abborre som han fångat på sitt nya favoritställe i sjön. Platsen fann han med hjälp av Chirp-tekniken.

En gång var jag på väg hem med båten efter en lång och mindre lyckad fiskedag och jag hade bara ett hundra meter kvar till bryggan. Då såg jag en stenig botten med stora klippblock på fem, sex meters djup på skärmen. Jag hade ingen aning om att denna plats ens fanns, så jag girade tillbaka direkt och ankrade upp för att testa om det stod någon fisk där. Det gjorde det. Jag fångade flera fina abborrar, varav tre med vikt över kilot den kvällen. Det är nu mitt säkraste ställe att fånga en kiloabborre på, berättar Carlo.

Här syns tydligt klippblocken som Carlo hittade. Det är nu hans bästa fiskeplats i sjön för stor abborre.

CHIRP ClearVü
Med Chirp ClearVü är det mycket lättare att separera fisk, se vegetation och andra detaljer jämfört med traditionella givare som endast sänder ut med en frekvens. Detta är en fördel i alla typer av fiske.

Eftersom jag är ute efter större fiskar så är det här ett fantastiskt bra hjälpmedel för mig.

Jag har alltid uppe ett fönster på min skärm med ClearVü. Om jag kör över ett stim med fisk eller en enskild fisk, så kan jag lättare bedöma storleken på fisken. Eftersom jag är ute efter större fiskar så är det här ett fantastiskt bra hjälpmedel för mig, säger Björn Tunmats.

Den här gäddan fångades efter en snabb jakt för att komma ikapp den. Björn Tunmats fiskekompis släppte jiggen två gånger på den, men hann inte ner fort nog innan den simmade undan. Till slut hann Björn ner med betet framför gäddan då den högg.

Sök av ditt vatten
Genom att kryssa fram och tillbaka i sicksack över fiskevattnet kan du söka efter grynnor eller fisk. När du funnit en intressant punkt i sjön med ekolodets hjälp, kan du markera den på din plotter. Då kan du sedan lätt hitta tillbaka. Du kanske hittade ett stim med fisk som du anar är abborrar. Då kan du ankra upp femton meter ifrån och kasta ditt bete mot stimmet. Eller så kanske du hittat en enskild större fisk som du tror är en gös i bättre storlek. Då kan du bromsa in båten och släppa ner din jigg mot gösen.
Stanna upp jiggen en dryg meter ovanför gösen så att den inte blir skrämd och håll still. Både jiggen och hugget ser du på skärmen förutsatt att dessa är under givarens kon. Att leta efter vegetation med ekolodet är också effektivt och i synnerhet om du är ute efter gädda. Nate ser du lätt på lodet som ”stänglar” som står upp från botten. Gräs på botten tecknas som ”taggar” som klär sjöbotten.

Garmin underlättar ditt fiske
Som sportfiskare vill man kunna läsa av botten noggrant. När man nu kan studera botten noga med CHIRP ClearVü-och exempelvis se ett gammalt träd som ligger på botten, så förstår man varför abborrarna brukar nappa just där. Det är en stor fördel för dig som sportfiskare – en ny värld öppnas under vattenytan!
Att enklare se enskilda fiskar och lättare kunna bedöma storleken på dem, är också en stor fördel med Chirp-tekniken. Man behöver inte ödsla tid på att fiska på mindre individer, utan kan leta vidare tills man funnit de stora bumlingarna.

Chirp 200 KHZ till vänster och 455 KHZ till höger

Fisketips med CHIRP ClearVü- och CHIRP SideVü
• Sök fisken ut åt sidorna för att sedan ringa in den, så att du kan släppa ner ditt bete rakt ned mot fisken via vertikalfiske.
• Leta effektivt upp stim med betesfisk som du kan fiska runt. Finns det betesfisk så finns det rovfisk!
• Mindre grupper av exempelvis större abborrar lokaliserar du lätt med SideVü. Kasta ditt bete åt det håll där stimmet står och fiska hem betet mitt i det.
• Sök upp stenig botten när du är ute efter abborre eller gös.
• Sök efter vegetation när du är ute efter gädda.
• Leta efter vrak eller rev när du havsfiskar. De är ståndplats för många olika arter i havet.

Björn ”Carlo” Karlsson fångar fler fiskar när han ser både fisk och bottenstrukturer. Det gör han enkelt med hjälp av Chirp-tekniken från Garmin.

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live