Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Skräpflotte tar sikte på Almedalen

$
0
0

TrashTiki – en flotte gjord av marint skräp – seglar nu i Östersjön. Målet är att ankomma Almedalen på Gotland och där väcka politikernas intresse för nedskräpningen av våra hav.

Världens hav håller på att förvandlas till soptippar. Varje år tillkommer 5-13 miljoner ton skräp och det mesta kommer från land.
I ett försök att påverka landets högsta politiker har programledaren och undervattensfilmaren Joakim Odelberg och äventyrarna Glenn Mattsing och Sören Kjellkvist nu satt segel på skräpflotten TrashTiki. Förhoppningen är att gynnsamma vindar för dem från Trosa till Almedalen där de gemensamt ska lyfta frågorna om marin nedskräpning och de globala målen.

Sören Kjellkvist, Glenn Mattsing och Joakim Odelberg.

”Jag utmanade också Petter Stordalen att följa med flotten och det gör han genom att möta upp oss och lotsa oss in i Visby hamn”

– Jag utmanade också Petter Stordalen att följa med flotten och det gör han genom att möta upp oss och lotsa oss in i Visby hamn. Allt för att lyfta fokus på problemet med marint skräp, hälsar Joakim Odelberg.

Läs mer och följ projektet här.

Hans Hällman


Fem udda gäddattacker

$
0
0

Att gäddan är en hungrig rovfisk som gärna sätter i sig både det ena och det andra är väl känt. Och kanske är det just dess glupskhet som charmar många sportfiskare. 

Här är ett kort webbklipp som bevisar att gäddan lever upp till smeknamnet ”vår egen sötvattenskrokodil”.

Har du varit med om någon anmärkningsvärd händelse som har med gädda och göra? Berätta gärna för oss, skicka in din historia till Sanna fiskehistorier så kan den bli publicerad i tidningen. Eller skickar du ett mail med exempelvis länk till ditt klipp!
Anders Holm

Enorm rävhaj fångad i Danmark

$
0
0

När Bo Nielsen fiskade skarpsill utanför Jyllands västkust såg han något stort och grått bland maskorna. En väldig rävhaj på 4,5 meter hade trasslat in sig och dött i trålen. Den ovanliga fångsten ska nu konserveras för framtida forskning.

Rävhajen är en av Nordsjöns mäktigaste hajar och känns igen genom den långa stjärtfenan som används för att bedöva småfisk.
Exemplaret som fångades i fredags utanför den populära badstranden Hvide Sand på Jyllands västkust var 455 centimeter långt och vägde över 300 kilo.
Rävhajar fångas ytterst sällan och besättningen på ND 58 gjorde därför stora ögon när den halades ombord. Båtens skeppare Bo Nielsen såg direkt att det var en rävhaj – en art som är fredad i Danmark.

”Det är synd att den dog i trålen. Den hade förtjänat att få bli utsläppt och leva vidare”

– Det är synd att den dog i trålen. Den hade förtjänat att få bli utsläppt och leva vidare, säger han till Ekstra Bladet.

Statens Naturhistoriske Museum i Köpenhamn visar upp den väldiga hajen. Foto: Henrik Carl, Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet

Bo Nielsen kontaktade Statens Naturhistoriske Museum som hämtade fisken direkt. Deras avdelning Fiskeatlas ska nu konservera fisken så den kan användas till forskning i flera hundra år framöver, skriver de på Facebook.

Hans Hällman

Starka spön från Japan

$
0
0

CRONY Progress 3 Jigging är ett stabilt spö anpassat för havets starka fiskar. Familjeföretaget Gesons har nu spöna i sitt sortiment.
Förutom högkvalitativa komponenter har Japanerna fått till en sportig design som attraherar den moderna havsfiskaren. Spöt finns i två viktklasser, båda byggda på en kraftfull kolfiberklinga från Toray– allt för att sätta hård press på de större saltvattensfiskarna. De greppvänliga EVA-foamhandtagen slutar i en kryssbutt av aluminium. Spinnrullfäste och spöringar från välrenommerade FUJI. Spöna finns i viktklasserna 100 – 250 gram (5,8 fot) och 300 – 500 gram (5,2 fot).

…Japanerna fått till en sportig design som borde attrahera den moderna havsfiskaren.

6
Visa bildspel

/
...
Visa mer

För mer information följ den HÄR länken.

Rek. Pris: 1390 kronor

Pilkade torsk – fick rekordstor havskatt

$
0
0

Daniel Erkki och flickvännen Jenny Talo var egentligen ute efter torsk och storsej när Daniels häckla fastnade i något enormt nere vid botten. Först trodde han att det var bottennapp men plötsligt började det pumpa hårt i spöt. En tuff fight följde och till slut kunde en väldig havskatt på hela 18 kilo lyftas ombord. – Det var ett riktigt monster, berättar Daniel för Fiskejournalen.

Den makalösa fisken högg på ett grund i Rombaksfjorden utanför Narvik, i närheten av Daniels och Jennys sommarstuga. Djupet var omkring 20 meter och fisken rusade mot botten vid flera tillfällen.
– Bromsen var hårt åtskruvad men jag kunde ändå inte stoppa den, berättar Daniel.

Till slut kom fisken till ytan och vältrade sig intill båten.

”Vi blev chockade båda två. Det var ett riktigt monster!”

– Vi blev chockade båda två. Det var ett riktigt monster! Fisken gav sig av mot botten igen och då bad jag Jenny att filma, berättar Daniel.

Landningen lyckades till slut och stämningen ombord var på topp.
– Jag bara skakade av lättnad när fisken låg i båten.

”Jag bara skakade av lättnad när fisken låg i båten”

I land kunde fisken mätas till 130 centimeter och vågen stannade på 18 kilo blankt.

Vikten överträffar det rådande Europarekordet som lyder på 17,6 kilo. Även den fisken fångades i Nordnorge.

Hans Hällman

Tjuvaktig tvättbjörn

$
0
0

Att landa en fisk kan vara svårt ibland – och inte blir det lättare av att en tvättbjörn får smak för fångsten och vägrar släppa taget.

Den märkliga incidenten fångades på film och kameramannen kunde inte annat än skratta när den glupska tvättbjörnen dök upp. Med framtassarna runt fisken tycktes den fast besluten om att vinna dragkampen.
Som tack för skratt och uppvisning fick den tjuvaktiga tvättbjörnen behålla sitt skrovmål.

Hans Hällman

Megagädda för Niklas Söderlind

$
0
0

Niklas Söderlind ville gärna tampas med en riktigt stor sommargädda innan guidningen i Nordnorge tog vid. Den önskan infriades med råge. Under ett trollingpass på en spegelblank sjö attackerades hans gäddfärgade Westins Jätte brutalt i ytan. En gastkramande kamp tog vid och till slut kunde han lyfta upp en ryggbred madam på hela 125 centimeter.

Mycket vill ha mer, heter det ju, och trots att Niklas inledde året i stor stil – bland annat med en fjortonplussare som fångades vid två tillfällen – ville han kröna sommarsäsongen med en riktig storgädda. Och hoppet växte när han gav sig ut på en lovande sjö som han inte fiskat i så mycket. Ytan låg blank och krusades endast av ett svagt regn.

”Fisken visar sig snabbt i ytan och vi ser direkt att den väger en bra bit över tio kilo”

– När vi satt i båten sa jag till min kompis att ”nu skulle det sitta fint med ett längd-pb innan jag åker till Norge”. Kort därefter kommer ett brutalt hugg på en gräddfärgad Westins Jätte. Fisken visar sig snabbt i ytan och vi ser direkt att den väger en bra bit över tio kilo, berättar Niklas.

Snart märker han att gäddan inte bara är stor – den är också urstark.

”Då ser vi att fisken är ryggbred hela vägen ner till stjärtspolen – och dessutom riktigt lång!”

–  Den bjuder på långa rusningar och jag måste sätta stenhård press. Men till slut lyckas jag få in den till båten och min kompis hjälper till med håvningen. Då ser vi att fisken är ryggbred hela vägen ner till stjärtspolen – och dessutom riktigt lång!

Storgäddan med en klassiker i mungipan. Foto: Niklas Söderlind

Mätstickan visade 125 centimeter och vågen stannade på 13,66 kilo, efter att håvens vikt dragits bort.

– Det här var min längsta gädda hittills och jag undrar vad den vägde som romstinn. Den var hur som helst ett perfekt avslut på den svenska sommarsäsongen, berättar Niklas på telefon från Nordic Sea Anglings camp i Risøysundet, där han nu guidar upp betydligt saltare arter.

Hans Hällman

Fina gäddor i Artjakten

$
0
0

Några riktigt fina gäddor har rapporterats in till sommarens roligaste tävling för barn – Artjakten!

Vi har kommit en vecka in i juli månad och totalt har 835 fiskar rapporterats in i Artjakten. Några riktigt häftiga fångster har inkommit, bland annat ett par mycket fina gäddor som fångats av barn.

Bilden ovan visar ett fint personbästa som Elias Nordqvist från Åshammar fångade i en liten sjö utanför Gävle.

En annan mycket lång men ganska mager gädda fångades av blott 5-åriga Alfred Johansson och kan beskådas här.
Kan denna gammelgädda bli sommarens fisk?

Ett 60-tal fantastiskt fina Hi-Lo wobblers från Abu Garcia återstår att vinna för de nästkommande barn som rapporterar in minst en fisk som fångats under sommaren. Men alla barn som deltar i Artjakten är vinnare och de som rapporterar in fiskar efter att 300 barn redan rapporterat in, får en mycket fin multiwear buff från Sportfiskarna.

Här anmäler du din fisk!

Hans Lindqwist


Gädda bet badande flicka

$
0
0

När 13-åriga Malin Samulesson tog ett svalkande sommardopp i bohuslänska Strömsvattnet fick hon ett kraftigt bett i benet. Allt tyder på att det kom från en gädda.

Vi skrev nyligen om att en muskie bet en badande flicka i USA. Men onsdagens incident i Strömsvattnet visar att även svenska bad kan bjuda på stor dramatik. Bettet kom när Malin Samuelsson från Strömstad badade med sina kompisar vid Arken. Hon tog sig snabbt upp ur vattnet och såg då tandmärken i benet från en större fisk.
Malins mamma Camilla Granholt Samuelsson tror bestämt att den skyldige är en gädda.

”Vattnet var fullt av småfisk. Jag tänker att gäddan lurade under bryggan och träffade benet när den skulle ta en fisk”

– Vattnet var fullt av småfisk. Jag tänker att gäddan lurade under bryggan och träffade benet när den skulle ta en fisk, säger hon till Fiskejournalen.

Om såret inte blir infekterat bör Malin snart vara återställd.

Läs mer här.

Hans Hällman

Mörrums Kronolaxfiske söker fiskevårdsarbetare

$
0
0

Har du lust att arbeta med fiskevård, guidning och kursverksamhet i ett av Sveriges finaste laxvatten? Mörrums Kronolaxfike söker en fiskevårdsarbetare.

Laxfisket i Mörrumsån har en lång tradition och Mörrums Kronolaxfiske arbetar ständigt för en hållbar laxstam.

Som fiskevårdsarbetare får du ett mångsidigt och varierat arbete, där produkten och kunden är i fokus. Förutom fiskevård kommer du att arbeta med guidningar och visningar vid besök, vilket innebär många kontakter med gäster. I tjänsten ingår även ansvar för kommunikation, både på webb och sociala medier.

Låter det spännande? Läs i så fall uppslaget här.

Sista ansökningsdagen är 3 september.

Hans Hällman

Hantera fångsten rätt

$
0
0

Ju bättre hantering fisken får sedan fångstögonblicket, desto bättre bevarar den sin kvalitet i frysen. En omsorgsfull kylhållning av fångsten är avgörande för slutresultatet på tallriken. Nedan följer några konkreta knep som kan komma till nytta, framför allt nu under den varma årstiden.

Från avkrokning till frys
Att kunna hålla fångsten väl kyld redan från avkrokningen till frysen hemma är avgörande för fiskens kommande kvalitet och hållbarhet. Vare sig man sitter i båten, vid strandkanten eller på bryggan så måste man ha möjligheten att hålla fångsten kall under många timmar, ibland dagar. Sök alltid den svalaste och skuggigaste platsen för fisken. En låda, placerad i skydd under ett säte eller i en durk, är en bra förvaringsplats om du fiskar från båt. Vill du vara helt på den säkra sidan så använder du en kvalitativ kylbox. Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid. De skarvfria boxarna erbjuder en effektiv isolering och tack vara en unik labyrinttätning behålls den kalla luften inne i boxen samtidigt som varm luft på utsidan inte kan smita in. Ett gäng kylklampar eller några petflaskor med is räcker som kylelement.

Dometic cool Ice portabla, robusta boxar kylhåller utan problem både livsmedel och fångst under en längre tid.

Dometics passiva kylboxar håller kylningen i schack samtidigt som de är utrustade för sportfiskaren. Spöhållare, mätdekal och avgränsare för fångst och lunch är detaljer som lockat många sportfiskare världen över.

Sötvatten och bakterier
Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras. Om du kommer hem inom rimlig tid, kan de flesta fiskar vänta med att rensas till hemkomsten. Nackdelen med att rensa på plats är att man öppnar fisken för bakterier. Skölj aldrig fisken i insjövatten, det är fullt av mikroorganismer och tänk på att även fiskens yttre slemlager hyser bakterier.
Vissa fiskar bör dock rensas direkt på plats. Detta gäller torsken som är så full med halvsmält föda att den annars förorenar både sig själv och sin omgivning med frätande avföring.
Makrillen bör också rensas direkt, men av den anledningen att den fiskas på sommaren och är en fisk som väldigt snabbt blir dålig.
Hur länge fisken tål att förvaras i kylen beror bland annat på hur du har hanterat den efter fångsten. Årstid, temperatur och fiskart är andra faktorer, men generellt sett bör rensad fisk lagas till inom ett, max två dygn.
Ett litet tips kan vara att gnida in fisken med ättika, både under transport och när den ligger i kylskåp. Det förhindrar tillväxten av bakteriekulturer. Fisken tar ingen smak av ättikan. Det hjälper även att gnida in fisken med salt, med saltet drar också ur vätska ur fisken och kan då göra fisken lite torrare.
Generellt, ju färskare fisk – desto godare. Det finns dock undantag. Piggvar, slätvar, sjötunga och hälleflundra har ett mycket hårt kött som mjuknar om fiskarna får ligga till sig en eller ett par dagar. Lax tjänar också på att ligga till sig. En pinfärsk lax är svårare att rensa och de små pinnbenen är nästan omöjliga att dra ut. Harr är en fisk som bör lagas till och ätas absolut färsk, likaså makrill.

Du tjänar alltid på att kyla fisken så snabbt som möjligt efter fångst då både kvalité och hållbarhet förbättras.

Hur länge håller fisken?
Tumregeln är att fet fisk inte ska ligga i frysen mer än tre månader. För makrill gäller en månad. Lax tenderar dock att klara längre tider, fyra-fem månader.
En mager fisk klarar sig lite mer än 6 månader om man har hanterat den rätt.
Fryst fisk ska förvaras i minus 18°C, gärna ännu kallare. Lax ska helst ha en omgivande temperatur på minst minus 22°C. Tänk på att kärntemperaturen i fisken aldrig blir lika kall som själva frysen.
Genom att först linda in fisken i folie och se till att folien smiter åt och sedan lägga den folieinpackade fisken i en fryspåse, minimerar du lufttillförseln. Sug ur kvarvarande luft ur påsen.
Ett bra sätt att förvara mindre, hel fisk, är att frysa in dem i vatten. Detta rekommenderas på mindre laxfiskar som öring och röding, som snabbt tappar kvalité vid frysning. Fyll en plastpåse eller mjölkkartong med vatten, lägg i fiskarna och stoppa i frysen. Fiskarna fryses då in i en isklump och syretillförseln blir minimal.
Tina helst fisken i kyl vid max + 4°C. Då behåller fisken sina smakämnen. Häll bort all vätska innan tillagning.

Dometics passiva kylboxar finns flera olika storlekar – kika på utbudet genom att följa länken här nedan.

Ett säkert kort är att alltid ha tillgång till god kylhållning direkt vid fångstplatsen – Dometic Cool Ice boxar täcker alla sportfiskares krav. Kika på DOMETICS sortimentet HÄR.

Fina sommargäddor i Hundraklubben

$
0
0

Hundraklubben och Meterligan – där de totala antalet centimeter gädda du anmäler till Hundraklubben hamnar – fylls på med långa och fina gäddor. 

En av den som skickat in sin hundraklubbare är Niklas Wilhelmsson. Vid en fisketur på Mälaren fick han ett fint hugg och berättar själv så här:

”En vitmarkerad måndag i Napp & Nytts huggkalender är väl ingen höjdardag, men den här dagen överbevisade jag det!”

– En vitmarkerad måndag i Napp & Nytts huggkalender är väl ingen höjdardag, men den här dagen överbevisade jag det! Jag och farsan hade precis börjat dagen och efter några kast stod jag och funderade på om svartgul tail verkligen var rätt. Äh, tänkte jag, jag byter när jag vevat upp. Hann inte tänka klart förrän det tog tvärstopp. Det blev ingen jättefajt då den inte såg helt frisk ut, men eftersom vi alltid kör hullinglöst så blir det lite nervöst ändå. Det blev bara ett hugg på fem timmar så kanske stämde kalendern trots allt. Men för mig är leendet fortfarande brett.

Gäddan var 107 centimeter lång och föll för en Wolftail. Gör som Niklas: fånga en lång gädda och anmäl den till Hundraklubben.

Nicka Hellenberg

Sveriges längsta abborre!

$
0
0

Minns ni Emanuel Swärds makalösa abborre från sommaren 2017, som gjorde att rekordböckerna behövde skrivas om? Fisken mätte nämligen hela 61,5 centimeter!

Emanuel Swärd, som då gick sista året på Forshagaakademin och praktiserade på Sörbyn Lodge, fångade sin drömfisk av en tillfällighet. En inställd guidning öppnade upp för möjligheten att själv ge sig ut på ett av lodgens vatten. Målet var att trolla upp någon av sjöns beryktade storgäddor, men fisket gick segt och ett bottennapp på en grundtopp gjorde att han ändrade sin strategi.

”Vilken otrolig fisk!”

– Jag hade fått reda på att platsen där jag fastnade kunde ge ifrån sig riktigt stor abborre. Därför bytte jag spö och kastade ut en sju centimeters Rippin´Rap som jag fått riktigt mycket abborre på. Plötsligt blev det trögt och jag trodde att jag fastnat i sjögräs. Men så kände jag en långsam rörelse i sidled och trodde att jag kanske krokat en snipa. Därför blev jag otroligt förvånad när jag såg den väldiga abborren komma upp i det klara ytvattnet. Vilken otrolig fisk! Efter landningen såg jag att den var längre än mitt smalben och jag förstod att min tidigare rekordfisk på 53 centimeter nog skulle slås. Men eftersom jag varken hade måttband eller våg i båten fyllde jag en mjuk frysväska med vatten och satte full fart in mot land.

”När jag såg fisken ligga krökt i väskan googlade jag väskmodellen och såg att innermåttet var 57 centimeter. Då blev jag helt paff!”

När jag såg fisken ligga krökt i väskan googlade jag väskmodellen och såg att innermåttet var 57 centimeter. Då blev jag helt paff! Jag ringde och väckte en vän som kom ner med måttband och våg. När vi såg att den var 61,5 centimeter kändes det helt overkligt, berättar Emanuel.

En av många som gladde sig åt fångsten var Palle Andersson som är delägare i Sörbyns fiskecamp. Däremot verkade han inte helt överraskad, efter att själv ha vuxit upp i området och fiskat där sedan barnsben.
–  Jag känner till de här sjöarnas enorma potential. Här finns mycket fisk av flera arter och vi vet att de kan bli riktigt stora. Det är roligt att en sådan här fisk fångas eftersom många då får upp ögonen för vilka fina vatten som finns här uppe, berättar han.

Fisken returnerades försiktigt och Emanuel stoppade ner kameran under ytan för att föreviga den mäktiga upplevelsen.

Vikten då? Ja, Emanuel tvekade lite när vi ringde upp.
– Jag hade fiskat flera nätter i midnattssol och var framförallt starkt  påverkad av längden när vi vägde den. Dessutom var jag inte så uppmärksam eftersom jag insåg att vikten inte skulle matcha längden. Fisken var långsmal och gammal och säkert på retur. Antingen vägde den 2,03 kilo eller 2,3 kilo. Jag vågar inte säga vilket.

Det kan man gott förstå. Intressantare är kanske vad abborren hade vägt i sin ”prime” som lekfisk.
Tanken är hissnande!

Hans Hällman

Mikael fångade 1000-kiloshaj

$
0
0

Mikael Åkesson hade ägnat natten åt djuphavsfiske efter håkäring i nordnorska Andfjorden. På morgonkvisten tog han en tupplur och då kom hugget han väntat på. Yrvaken satte han mothugget och en blytung kamp tog vid. Först en och en halv timme senare fick han se vad han tampats med – en väldig haj på över 1000 kilo!

Från Nordic Sea Anglings camp i Risøysundet kan mängder av arter fångas och allra störst blir den väldiga håkäringen. Mikael och hans kompisar valde att göra en satsning på denna mytomspunna djuphavshaj i närliggande Andfjorden där det tidigare fångats stora exemplar. Djupet översteg 500 meter och när drömhugget kom satte Mikael ett klockrent mothugg. Det krävdes hård press och djupa spöböj för att få upp fisken från fjordens djup. När den till slut vältrade sig i Andfjordens yta – efter en och en halv timmes spännande kamp – mättes längden till 406 centimeter. Omkretsen var hela 274 centimeter och vikten uppskattades till 1050 kilo.

Snacka om storfångst!

Håkäringens öga var angripet av ett parasiterande kräftdjur. Foto: Nordic Sea Angling

Läs mer här.

Hans Hällman

Jätterymning av lax i Chile

$
0
0

Stormbyar ledde till att drygt 900 000 laxar nyligen rymde från en laxodling i södra Chile. Omkring 250 000 rymlingar har hittills fångats in. Fisken är inte lämplig som föda och eftersom den inte förekommer naturligt i området är oron stor för ekologiska problem.

Den aktuella odlingen ägs av norska Marine Harvest, som nyligen hade en liknande, om än mindre, rymning av oätlig fisk utanför Bergen.
I Chile har laxindustrin redan tidigare kritiserats för att hota den marina miljön, bland annat genom att använda tonvis av antibiotika i öppna kassar, skriver Bloomberg. Vad som nu händer nu – när kustvattnet fått ett oönskat tillskott av omkring 680 000 främmande laxar  – återstår att se.

Marine Harvest anläggningar finns över stora delar av världen och företaget rapporterade i fjol om 15 rymningar.

Läs mer här.

Hans Hällman


Fiskare varnas för flygande bläckfisk

$
0
0

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Flygbläckfiskar finns det gott om Nordostatlanten, men i svenska vatten syns de sällan. Möjligtvis kan de två observationerna som nyligen gjorts på västkusten bero på den varma sommaren. Det tror i alla fall marinbiologen Kennet Lundin på Naturhistoriska museet i Göteborg – och han menar att fiskare ute till havs har anledning att se upp.

”Det kan finnas risk för fiskare att man får en sådan i huvudet”

– Flygbläckfisken kan flyga upp till 20 meter. Det kan finnas risk för fiskare att man får en sådan i huvudet, säger han till P4 Göteborg.

Flygbläckfisken kan bli upp till en meter lång och har ytterligare en halv meter långa fångstarmar. Dess flygturer är möjliga tack vare jetdrift och ger ett effektivt skydd mot närgångna rovdjur.

Lyssna på inslaget här.

Läs mer om flygbläckfiskar här.

Hans Hällman

Tidernas 3 bästa gäddbeten

$
0
0

3basta_gaddaGenom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo.
Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor konkurrens om tredjeplatsen. Bomber, Rapala Magnum och Nils Master, var tätt i hälarna.
basta_gadda_2
På andra plats placerar sig Zalt-vobblern. Med sin slingrande gång och goda krokningsegenskaper har den fått många storgäddor på fall. Färgen ”Papegoj” har gjort allra bäst ifrån sig.
basta_gadda_1
På första plats hittar vi ett jerk-bete och det är inte mindre än Buster-Jerk.
Buster Jerk funkar, enligt statistiken, i de flesta vatten och under alla årstider. Den mest effektiva färgen är ”skitmörten”.
Ja, då vet du vilka tre vobbler-beten du bär ha i din betesbox! Vi får se om den nuvarande trenden soft-baits kommer att slå sig in på listan.

Maria Ålander

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

$
0
0

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Brukar du fånga skrubbskäddor i norra Östersjön? I så fall kanske du egentligen har fångat den nyss namngivna arten Östersjöflundra.
Utseendet mellan skrubbskädda och Östersjöflundra är närmast identiskt, men romkornen och lekbeteendet skiljer sig åt. Östersjöflundran – som är Östersjöns första endemiska fiskart – leker kustnära och lägger ägg som sjunker till botten. Skrubbskäddan däremot leker längre ute till havs och har pelagiska ägg. Att det rör sig om två olika arter bevisades i fjol av forskare från Helsingfors universitet då de jämförde över 2000 genetiska prover.
Artbildningen har skett på mindre än 3000 generationer, vilket är rekordsnabbt.

Det vetenskapliga namnet Platichthys solemdali tillägnas den norske forskaren Per Solemdal, som var den första att utforska Östersjöflundrans rom och mjölke.

Läs mer här.

Hans Hällman

Makrillen är här – så tar du den!

$
0
0

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Makrillfisket är i full gång och det fångas makrill ute till havs och långt in i fjordarna. Anders Nicander, Fiskejournalens havsfiskeexpert, gillar att tampas med de tidiga fiskarna.
– Det roligaste makrillfisket är ofta nu i början av säsongen när fisken går högt i vattnet och man kan se den jaga. Spana efter måsdyk. Stora samlingar av tärna och mås betyder ofta att det är makrilljakt under ytan. Ibland ser man jakterna när vattnet fullkomligt kokar av jagande makrill. Spinnfiske med klassiska havsöringdrag och flugfiske med blixtsnabbt infiskade fiskimitationer är det roligaste sättet att ta vårmakrillen.

”Ofta jagar öring och näbbgädda i samma område så chansen till roliga bifångster är goda”

Ofta jagar öring och näbbgädda i samma område så chansen till roliga bifångster är goda. Makrillen är en fisk som du med gott samvete kan behålla till mat men var noga med att snabbt bloda av den annars blir den fort dålig. Vill du ändå återutsätta fisken måste den lossas från kroken utan att du tar i den, hälsar han.

En traditionell teknik är annars att dörja makrillen. Det görs från båt och kan vara ett bra sätt att söka av stora områden. Trots att metoden är gammaldags lockar den fortfarande unga fiskare.
– Jag tycker att ränndörjning är roligast och mest effektivt så här års. En bra fart är runt tre knop och jag använder gärna 0.80 mm nylonlina med två till fyra krokar med lysslang. En ordentlig blytyngd på omkring ett kilo brukar vara lagom och efter tyngden sätter jag gärna en avslutande krok. Om man istället för lysslang vill köra naturligt bete funkar både stagg och sillstrimla bra, berättar Johnny Pettersson, som trots sin ringa ålder redan hunnit se och fånga det mesta från havet.
– Jag har fiskat sedan jag kunde stå i princip och följer med yrkesfiskarna i stort sett varje helg. Det är ett bra sätt att lära sig hur och var fisken rör sig under olika förhållanden, berättar han.
– Den gamla skrönan att fisket är bäst i sydlig vind stämmer faktiskt! Andra bra tillfällen att ge sig ut är i solnedgången, Om du fiskar i tidvatten är det oftast bäst när vattnet är på väg in, tipsar Johnny.

Johnny med en fin makrill. Foto: Johnny Pettersson

För alla som saknar båt, eller av andra skäl fördrar fast mark under fötterna, finns det goda chanser till bra fiske längs både klippor och kajer. En som inlett den landbaserade makrillsäsongen med stor framgång är Deividas Grakulskis.

”Ibland får man fisk direkt men ofta krävs det tålamod. Ge inte upp! ”

– Jag tycker man ska leta efter vindstilla platser med mycket småsill längs kanterna. Det är också bra om det är stort djup i närheten. Ibland får man fisk direkt men ofta krävs det tålamod. Ge inte upp! Jag nöter på åt alla håll. Fiskarna rör sig hela tiden så det är bra idé att hela tiden söka av området. Försök att se hur sillen rör sig. Verkar de oroliga är makrillen ofta i närheten. Kasta då i närheten och invänta hugg. Fler krokar behöver inte ge mer fisk. Min far och kompis fiskade med fem krokar senast. Jag fiskade med tre och satsade istället på ett riktigt bra drag. Har hittat ett blåsilvrigt rödingbete som heter Gomuku spoon som är riktigt bra. Det sjunker snabbt vilket är viktigt om makrillen går djupt. Den får jag ofta fisk på, hälsar han.

Just att fiska på rätt djup är ofta avgörande. Niklas Forsblad gillar också att fiska makrillen från land och lägger stor vikt vid att hitta djupet för dagen.
– Jag börjar med att söka ytligt och låter därefter min häckla sjunka medan jag sakta räknar. Efter ett par sekunders invevning kör jag nytt vevstopp med samma räkningsprocedur. Ibland får man räkna längre om inget händer. Ofta kommer hugget när häcklan ”seglar” neråt. Tänk då på att ta in fisken rätt bestämt. Då är risken mindre att den tappas eller att det blir trassel på häcklan.
Niklas avslutande tips tycker han själv är det viktigaste.

”Glöm inte att låta barnen fiska”

– Glöm inte att låta barnen fiska.  Ser man att vattnet börjar ”koka” så hjälp till att snabbt kasta ut om inte barnen klarar det själva. Låt dem veva in och känna hugget. Att se deras leenden när de får fisk är nästan obeskrivbart, avslutar han.

Foto: Niklas Forsblad

Fakta: Makrill (Scomber scombrus)
En snabbsimmande tonfisksläkting som under våren kommer in till Sveriges västkust efter att ha spenderat vintern i Atlantens och Nordsjöns djupare vatten. Hit kommer den för att leka och när vattentemperaturen är omkring 14 grader läggs rommen i ytvattnet. Efter leken stannar makrillen kvar men kan följa födan ända in i Östersjön. Under hösten återvänder den ut till djupvattnen.

Makrillen kan bli 20 år och nå en längd på omkring 70 centimeter. Det svenska sportfiskerekordet togs från en turbåt i Skagerak 1995. Den fisken vägde 3074 gram och lär bli ytterst svårslagen.
Men visst kan makrillen bli ännu större. Den största någonsin fångades 2005 av en räktrål utanför Marstrand och vägde 3.5 kilo och var 71 centimeter lång!

Hans Hällman

Fin film om gäddfabriker

$
0
0

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Linus Gradins film är ett projektarbete från hans studier på Blekinge Folkhögskolas Fiskevårdslinje. I filmen förklaras hur våtmarker kan restaureras för att ge gäddor värdefulla lek- och uppväxtmiljöer. Dessutom får vi se att även andra arter gynnas.

När bokaktuella Olof Engstedt lyfter upp en handfull decimeterlånga gäddyngel från våtmarken i Vambåsa går entusiasmen inte att ta miste på.

”Våtmarken blev riktigt lyckad med tiotusentals yngel som spottades ut i skärgården”

–  Våtmarken blev riktigt lyckad med tiotusentals yngel som spottades ut i skärgården under våren, berättar han.

Hans Hällman

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live