Quantcast
Channel: Fiskejournalen
Viewing all 4395 articles
Browse latest View live

Fler läser Fiskejournalen

$
0
0

Ett nytt nummer av Fiskejournalen står nu i butikshyllorna och det gläder allt fler. Fiskejournalen bryter den mörka trenden som Sveriges samlade tidskrifter brottats med under flera år. Enligt nya räckviddsmätningen från Orvesto ökar tidningens räckvidd under 2019.

Den 17 mars damp nya räckviddsmätningen från Orvesto ner i inkorgen. I denna får media, framför allt tryckt, sin räckvidd presenterad. Under de senaste åren har det inte varit någon större njutning för Sveriges samlade publicister att läsa sammanställningen då kurvan lutat åt fel håll. För Fiskejournalen är det tvärt om, som tryckt media har tidningen till skillnad från många andra tidskrifter ökat räckvidden under 2019. Fiskejournalens chefredaktör, Anders Holm, gläds åt de nya siffrorna:

För Fiskejournalen är det tvärt om, som tryckt media har tidningen till skillnad från många andra tidskrifter ökat räckvidden under 2019.

– Jättekul att Fiskejournalen ökar från 72 000 till 73 000 läsare. Det är ett kvitto på att vårt jobb med att hela tiden vässa tidningen och möta läsarnas önskemål lönar sig. Varje tidning som vi skapar vill vi ska vara den bästa som vi har gjort och det är för alla sportfiskare som vi gör den.

De positiva siffrorna visar att papperstidningar fortfarande har en viktig plats bredvid dagens överflöd av digitala medier, bara man erbjuder ett välskrivet och intressant innehåll. Fiskejournalen tackar alla trogna och nya läsare samt duktiga frilansare som varit med och vänt kurvan.

Undersökningen, Orvesto Konsument 2019 genomfördes under perioden 1 januari till 31 december 2019 och totalt deltog 39 959 personer i mätningen.


Inställd mässa – då blir det nätauktion för Älvräddarna

$
0
0

En av årets publika höjdpunkter för Älvräddarna är deras auktion under Sportfiskemässan. Eftersom den blev inställd på grund av coronaviruset så kommer den att äga rum på Tradera i stället.

I potten finns främst fiskeupplevelser spridda över hela landet, och samtliga objekt är skänkta av personer som delar Älvräddarnas syn på vikten av en stärkt biologisk mångfald. Nu kommer alltså dessa gå under den digitala klubban i stället, med start lördagen 21 mars klockan 14.

”Det innebär att du som redan påbörjat planeringen av dina bud kommer att få möjlighet att fullfölja dessa, via Traderas omsorg. Självklart välkomnar vi även nya intressenter att delta i budgivningen”, meddelar Älvräddarna.

Intäkterna från auktionen går oavkortat till deras arbete med att avveckla onödiga vandringshinder. Hela auktionskatalogen med objekten hittar du här! För att komma till auktionen på Tradera så söker du på Älvräddarna.

Läs om mer fiske- och vattenvård:

Sportfiskarna uppmanar: Rädda en gädda!

Skånesilver i racerform: ”Kämpade som en Ferrari”

$
0
0

Philip Augustsson vet vad han snackar om när det handlar om fiske. Så när han säger att han haft sitt livs kamp med en havsöring så förstår vi att både han själv och utrustningen sattes på prov.

Det var tidigare i veckan som fiskeguiden Philip Augustsson satte ett nytt personligt rekord för havsöring, med en praktfisk på 5 220 gram och 80 centimeter. Ingen fisk för historieböckerna, men ett minne för livet, och säkert inspirerande för alla som är på jakt efter Skånes silver.

– Fisken kämpade som en korsning mellan pansarvagn och Ferrari. Galna rusningar och många hopp under 10–15 minuter. Jag trodde att den var större eftersom jag aldrig känt något liknande, berättar fångstmannen som hade ett Westin D360 Copper längst ut på linan.

Philip hade redan varit ute flera timmar när han lyckades pricka in en huggperiod mellan 16–18 på eftermiddagen, och under loppet av två timmar krokade han 14 fiskar och hade känning på många fler.

Detta var Philips 40:e havsöring för säsongen, och således borde han vara rätt person att fråga om de hetaste tipsen för havsöring längs Skånes kuster. Han bor i Trelleborg, och har 5 minuter till kusten åt flera olika håll, och på så sätt kan han vänta tills förutsättningarna är de bästa.

– Det är väldigt viktigt vilka vindar som blåser, och att välja plats utifrån det. Se till att du inte hamnar på en plats som blåser sönder, för då kan hela fisketuren vara bortkastad. Personligen föredrar jag västlig vind, då det trycker in varm luft från Golfströmmen, och dessutom för med sig ett milt ljus som havsöringen gillar att jaga i, säger Philip.

Han berättar att havsöringfisket är stekhett i Skåne just nu, och att denna säsong redan varit markant mycket bättre än den förra. Han tror att anledningarna är ihållande högvatten och milt väder.

– Havsöringfiske är väldigt klurigt, med många omständigheter som styr. Men ett hett tips är såklart att ha betet i vattnet när huggperioden kommer. Därför tycker jag att man inte ska ha jättemånga beten med sig, utan välj ut några som du själv tror på och kör med dem tills det hugger, då sparar man tid.

Philip kör en storsatsning från båt denna säsong, och kommer att rikta in sig speciellt mot kvällsfiske, då kunder kan ställa sig i kö för att följa med.

– Jag jobbar som murare på dagtid, och då passar det bäst att köra några timmar på kvällen ibland, då fisket också kan vara som allra bäst, hälsar han.

Missa inte heller att läsa om denna storfisk:

Jocke knockade gränserna med sin flugfångade drömborre

Coronaviruset: Mängder av tävlingar inställda

$
0
0

Det är inte bara den milda vintern som lägger krokben för svenska tävlingsfiskare denna säsong, utan i coronavirusets kölvatten ställs många evenemang in.

Visserligen hann pimpel-SM i Arvika genomföras som planerat i månadsskiftet februari/mars, men sedan har många arrangörer tvingats kasta in handduken med hänvisning till risken för virusspridning. Denna helg skulle exempelvis både SM i mormyska avgöras i jämtländska Mårdsjön och Nordiska Mästerskapen i norska Hamar, men båda evenemangen är inställda.

När det gäller fisketävlingar på öppna vatten så har även ledningen för Trolling Master Bornholm beslutat att ställa in sin tävling mellan 22–25 april. Däremot har tävlingsledningen för Kinnekulleträffen 17–19 april inte avblåst, utan de hoppas kunna köra som planerat.

”Tävlingsledningen har i snart en veckas tid aktivt jobbat med en riskanalys och handlingsplan för att kunna genomföra Kinnekulleträffen. Vi känner nu att vi har en smart plan för att kunna genomföra KKT som situationen är nu”, meddelar arrangörerna på deras Facebook-sida där de löpande informerar kring utvecklingen.

Även styrgruppen för konferensen Fiskeforum har tagit beslutet att flytta fram årets evenemang som skulle ha hållits på Näringslivets hus i Stockholm 31 mars–1 april.

Vi på Fiskejournalens redaktion vill dock påminna alla er läsare om uttrycket: Fiska dig friskare. Så ut i naturen med er, och rapportera gärna in era spännande fångster till oss.

Läs om inspirerande fiskeäventyr:

Jocke knockade gränserna med sin flugfångade drömborre

Lax på land för miljarder i Sotenäs kommun

$
0
0

Många svenska sportfiskare och vattenvänner efterlyser att odlingsindustrin ska flytta upp på land. Nu lanseras en storsatsning i Sotenäs, där Europas största laxodling på land ska byggas.

Det var under en presskonferens i Kungshamn på torsdagen som Sotenäs kommun meddelade att man ingått en överenskommelse om en ny företagsetablering inom fiskodling. Det handlar alltså om en landbaserad verksamhet, som ska generera cirka 2 000 nya arbetstillfällen. Kommunstyrelsens ordförande Mats Abrahamsson (M), berättade att det ska produceras 80 000 till 100 000 ton atlantisk lax årligen i en så kallad 24/7-anläggning.

Både politiker och sportfiskare välkomnar initiativet att satsa på landbaserad fiskodling, även om det genast väcktes frågor om var exempelvis fodret ska komma ifrån.

– Utifrån det jag har hört idag är jag dock väldigt glad för de här planerna. Att man planerar en verksamhet i flera steg med både odling, produktion och förädling känns väldigt rätt i tiden. Vi behöver mer lokalt fiske som tär mindre på våra hav och det här är en del av den lösningen när vi samtidigt behöver öka produktionen av inhemsk mat och vår egen självförsörjning, säger Elin Segerlind som är Vänsterpartiets talesperson i fiskefrågor.

Hon konstaterar att nackdelen med fiskodlingar i öppna kassar har varit många.

– Att gå över till landbaserat som dessutom inte skulle få foder baserat på sill från Östersjön, känns lovande. Det visar på den otroliga innovationskraften som finns inom fisket. Det är också roligt att fisket än mer och återigen kommer att vara en stor källa till arbetstillfällen i norra Bohuslän så som det historiskt varit. Det är spännande att se hur traditioner av fiske fortsätter att stärkas upp med nya sätt att bedriva fiske och förädling, säger Elin Segerlind till Fiskejournalen.

Vi återkommer till frågan om hur foderfrågan i den aktuella odlingen ska lösas, när det finns sådana uppgifter.

Läs även om detta grepp:

Nytt grepp: Sätt tillbaka vilda öringen och vinn ett pris

Högtryck i Emån – och snart blir det ännu fler öringar

$
0
0

Klassiska Emån upplever en slags nystart för sitt världsberömda fiske. Efter ett bakslag med svampsjukdomar så är fisken frisk igen, och dessutom kan de snart vara mångdubbelt fler till antalet.

Det är högtryck i Emån. Foto: Kent Håkansson

Nu har det gått drygt en vecka sedan premiären i Emån, och så här långt motsvarar fisket alla förhoppningar. Högt vattenstånd, bra fart på fisken och nöjda besökare. Det enda smolket i glädjebägaren har varit återbuden från utländska gäster, som inte fått resa dit på grund av coronaviruset. Det har dock inte varit några problem att fylla platserna ändå, eftersom många ivriga svenskar stått i kö.

– Det blev en strålande start. På premiären drogs det 70 öringar på 15 fiskare, berättar Kent Håkansson på Ems Herrgård.

Med tanke på de rikliga flödena så talar mycket för att öringfisket ska vara fortsatt bra, och att temperaturen ska öka ytterligare när de första laxarna förhoppningsvis anländer i början av maj. Något som är extra glädjande är att fiskarna inte uppvisat några svampsjukdomar de två senaste säsongerna, till skillnad mot vårsäsongen 2018 då det var mycket sjuka fiskar i ån efter uppvandringen 2017. Det finns även förhoppningar om att öringen har en mycket ljus framtid i Emån, eftersom det händer spännande saker uppströms.

– Arbetet med att bygga ett omlöp för fisken vid Karlshammar kraftverk har påbörjats, och tanken är att öringen som kommer redan i höst ska kunna passera. Det här kan såklart innebära en ökad reproduktion och ännu mer fisk i ån de närmaste åren, säger Kent Håkansson.

Och i horisonten ser han ytterligare åtgärder för att gynna fiskbeståndet och vattenlivet.

– Vi blickar redan mot nästa vandringshinder. Tänk om vi så småningom kan ta bort alla hinder ända till Vetlanda 12 mil från utloppet. Jag tycker att det finns en annan inställning för att återställa vattendrag nu för tiden, i synnerhet bland den yngre generationen upplever jag en högre medvetenhet för fiskevård, säger en förhoppningsfull Kent Håkansson.

Här kan ni följa händelseutvecklingen i Emån. Tack för rapporten Kent, säger vi på Fiskejournalen.

Läs mer om havsöringfiske:

Skånesilver i racerform: ”Kämpade som en Ferrari”

Girjas-domen: Lagligt att bara sälja fiskekort till vissa

$
0
0

Debatten har rasat bland sportfiskare om Girjas sameby verkligen har rätt att bara sälja fiskekort till människor bosatta i Norrbotten. Och jodå – det är fullt lagligt. Åtminstone enligt Kommerskollegium.

Det var förra veckan som Girjas sameby meddelade att bara de som bor i Norrbotten får fiska på deras område. Enligt vissa skulle detta strida mot EU-rätten, som säger att alla EU-medborgare har samma rättigheter att köpa tjänster i hela unionen.

Samebyn hävdar att detta inte handlar om någon tjänst, och får medhåll av Kommerskollegium.

– Eftersom det är en upplåtelse av jakt och fiskerättigheter utan att man begär en motprestation, att det inte är vinstdrivande så ser vi det som en gåva och då kan man säga vad som gäller juridisk person, näringsidkare som Girjas sameby är, då har EU-rätten inga synpunker på hur de gör om de ger gåver, säger Agnès Courades Allebeck på Kommerskollegium till Sveriges Radio.

Många sportfiskare har även undrat hur det blir med den världsberömda fiskecampen Tjounajokk, som ligger inom samebyns område. Enligt uppgifter till Fiskejournalen så pågår det samtal mellan arrendatorn och samebyn, men att ingenting är klart ännu.

Läs mer om Girjas-domen här:

Girjas sameby släpper fiskekort – men bara dessa får köpa

Köldstela gäddor älskar flugor – 5 heta tips från danska eliten

$
0
0

Våra grannar söderöver har tröttnat på pandemin och begett sig ut på jakt efter gäddan. Den här gången med flugspöet i ena näven och flytringen i andra. Här kommer en hälsning från den danska sportfiskaren Morten Valeur. 

Morten fick ett nytt flugmönster av hans svenska vän Peter Alexandersson som visade sig fungera utmärkt för den trötta vintergäddan. Tillsammans fiskade de ett mindre danskt vatten vilket resulterade i en grym fisk med en uppskattad vikt över den magiska tiokilosgränsen. Här kommer Mortens bästa tips för gäddfiske efter fluga i kallt vatten.

Tips 1:
Fiska med mindre flugor med kortare stjärt om vintern och tidig vår. I kallt vatten hugger gäddan sällen mer än en gång och då ska den sitta.

Tips 2:
Fiska flugan mycket långsamt med många stopp där du låter flugan ”hänga” i vattnet under korta pauser. Peters fluga Alexis är en perfekt till just det ändamålet.

Flugan Alexis har ett grymt ”häng” som triggar den köldstela gäddan till hugg.

Tips 3:
Börja fiskepasset på grundområden där du vet att gäddan senare kommer leka. Jag har många gånger blivit överraskad hur tidigt gäddorna står grunt. I år stod gäddorna grunt redan i januari, vilket kan ha att göra med den milda vintern.

I kallt vatten hugger gäddan sällen mer än en gång och då ska den sitta.

Tips 4:
Klassikern med svarta flugor i grumligt vatten funkar oftast bäst. Charteuse fiskar bättre i klart vatten och mulet väder. Vita flugor i klart vatten och soligt väder. Enkelt men funktionellt.

Tips 5:
Fiskar du gädda innan leken så är det mycket viktigt att du hanterar fisken med största försiktighet. En snabb bild sen ska fisken släppas. Fiska hullinglöst, det gör jag alltid.


Valen på centralen – ett skräpigt budskap om haven

$
0
0

Kan en skräpig utställning få politikerna att vakna? Det hoppas Greenpeace, som fortsätter sätta press på utrikesminister Ann Linde för att Sverige ska agera ännu starkare för ett havsavtal inom FN.

Just nu har Greenpeace en iögonfallande utställning på Stockholms Central, som handlar om hoten mot haven och varför marina reservat är så viktiga. Deras tanke och förhoppning är att folk via en utställning av skräp, som de samlat tillsammans med entusiaster inom strandstädarna, kan skicka sina budskap till ministern.

Liksom många andra evenemang i dessa coronatider så har de tvingats ändra på upplägget, och nu kan folk delta i kampanjen digitalt istället.

– Tanken var ju annars att alla vi som jobbar på Greenpeace och ett gäng frivilliga skulle stå där och prata med folk hela veckan. Men många har redan agerat on-line och vi klistrar då upp folks budskap istället för att de kan göra det på plats. Allt kommer sedan dokumenteras och överlämnas till Ann Linde, hälsar Ludvig Tillman på Greenpeace.

Här hittar du kampanjen och mer information kring utställningen.

Läs mer om havsavtalet:

Sverige signerar havsskyddet – tvärtemot Norge och Island

Fiskedestination letar prickigt guld i Lappland

$
0
0

Många evenemang är inställda i dessa coronatider. Då är det tur att det spelades in mycket fiskematerial förra säsongen som det går att inspireras av nu.

Gänget bakom Fiskedestination meddelar att de är tillbaka med en ny säsong, där det blir tolv nya avsnitt under tolv veckor. Programledaren Johan Broman skriver i ett pressmeddelande att sändningsstart för säsong sex är just spikad till klockan 22:00 onsdagen den 1 april. När varje respektive avsnitt har sänts på Sportkanalen finns de dessutom att se på CMORE och på fria TV4 Play under minst tre år framöver.

I de sju första avsnitten håller Fiskedestination till i landets nordliga domäner, nämligen Vindeln, Malå, Norsjö, Kiruna med mera.

Här har du hela sändningsschemat för säsong sex:

1/4 2020 avsnitt 1. Gold of Lapland – Vindeln

8/4 2020 avsnitt 2. Gold of Lapland – Malå

15/4 2020 avsnitt 3. Gold of Lapland – Norsjö

22/4 2020 avsnitt 4. Gold of Lapland – Granö Beckasin

29/4 2020 avsnitt 5. Gold of Lapland – Lapland Pike

6/5 2020 avsnitt 6. Arvidsjaur

13/5 2020 avsnitt 7. Kiruna Grand Slam

20/5 2020 avsnitt 8. Fjällfiske i Glensjön, Bergs Kommun

27/5 2020 avsnitt 9. Lax och regnbåge i Olofström, Blekinge

3/6 2020 avsnitt 10. Havsöring på danska Fyn

10/6 2020 avsnitt 11. Mer prickiga fiskar

17/6 2020 avsnitt 12. Skogssjöfiske

Missa inte mer inspiration i Fiskejournalen:

Högtryck i Emån – och snart blir det ännu fler öringar

 

Coronaviruset: En guide för uttråkade sportfiskare

$
0
0

Har du drabbats av ofrivillig husarrest, eller corona-karantän som det i folkmun kallas? Utanför fönstret har dagarna blivit längre, vinden har lugnat sig och solen är generösare än någonsin, men du får ändå inte kliva utanför dörren. Här har du 5 tips på hur du klarar isoleringen.

#1. Titta på fiskefilm. Det finns hur mycket av den varan som helst, men om vi ska rekommendera en välinvesterad timme så ska du kika på Rolf Nylinders senaste film, Floating Flies. Och ja, den kostar 60 spänn vilket är en struntsumma i sammanhanget.

#2. Tillverka dina egna tafsar. Det finns lika många olika sätt att knyta en gäddtafs som det finns fiskefilmer på Youtube. Nu när du sitter i karantän så har du tid att testa några nya varianter. Den första tafsen, eller rättare sagt knuten kallas Haywire twist och används egentligen för det tyngre offshore-fisket. Men visst skulle den funka lika bra som stel vajer till gäddfisket? Och för dig som vill gör din egen gäddtafs av en mjuk monolina så har Mikko Seppänen en bra variant. Välj och vraka, snart har du slått ihjäl en dag eller två. Dessutom har du tafsar som räcker i tre år framöver. Både mjuka och stela.

#3. Planera dina fiskepass. Med hjälp av Google Maps, Eniro på Sjön eller Garmins ActiveCapatain kan du planera ditt fiske i detalj. Sträck, zooma, vrid och vänd på kartorna och anteckna noga. Så fort utegångsförbudet släpper så har du full koll på vad du ska göra. Hitta  allt från nya heta havsöringplatser – strömsatta sund, uddar, leopardbottnar och badkar till schyssta gäddplatser som du inte testat tidigare. Och för att inte glömma den där lilla svarta skogstjärnen på landet, den som de tog stor abborre i förr. Nu har du tid att rita upp hela säsongens fiske i detalj.

#4. Läs inspirerande fiskelitteratur. Isoleringstider är lästider. Nu har du chansen att både njuta och vässa till dina fiskekunskaper. Tidningar och böcker är den perfekta kombinationen för att både lära sig nya saker och låta tiden flyta iväg. Vill du drömma dig bort och bara njuta av sportfiske, god mat och snygga bilder så rekommenderas Gordon P. Henriksens nya bok starkt. Et liv i fisk heter den, boken är skriven på danska men faktiskt väldigt lättläst även för den oinvigde.

Vill du drömma dig bort och bara njuta av sportfiske, god mat och snygga bilder…

Har du gett dig in i marinelektronikens trassliga värld och behöver en hjälpande hand så lägg beslag på Bo Halls nya bok Ekolodsboken 2. Boken gör alla svårbegripliga tekniska begrepp enkla att förstå. Ja, till och med farmor kommer kunna ratta in ekolodet.
Slutligen så vore det ett tjänstefel att inte rekommendera vår egen tidning. I Fiskejournalen finns det alltid något för alla. Ja, du som hänger här vet. Har du glömt bort att prenumerera eller sugen på att testa så gör du det HÄR . Dessutom får du som prenumererar ett helt digitalt arkiv med minst en hel veckas läsning på köpet.

#5. Bli en bättre kastare. Sportfiskaren Gong Lei är spinnfiskarnas Chuck Norris. Han har vigt sitt liv åt att helt enkelt bli bäst på att kasta. Hans pricksäkerhet är svårslagen och han tränar varje dag. Känner du själv att du behöver träna upp precisionen i dina kast? Här nedan följer lite inspiration. Hur många pingisbollar i rad kan du träffa innan du missar?



Seger för fisk och övrig natur när dammar stoppas

$
0
0

Kambodja har tidigare presenterat planer på flera dammbyggen i nedre Mekongfloden. Nu kommer beskedet att regeringen beslutat om ett tioårigt stopp för dammbyggen i Mekongfloden.

Det är Världsnaturfonden WWF som basunerar ut nyheten om beslutet i Kambodja, som enligt dem är en storseger för naturen. Det beskrivs som den bästa möjliga nyheten för en hållbar framtid för de mer än 60 miljoner människor som lever utmed floden och för den biologiska mångfalden som är beroende av den.

– Vi är mycket glada över den kambodjanska regeringens beslut att inte bygga vattenkraftsdammar i Mekongfloden. Det här betyder oerhört mycket för såväl människor som är beroende av floden för sin överlevnad, som för Mekongflodens ekosystem och biologiska mångfald. Våra kambodjanska WWF-kollegor är redo att samarbeta med den kambodjanska regeringen för att stödja utvecklingen av en hållbar energiplan som istället främjar rena och förnybara energialternativ, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF.

En art som hade hotats i samband med dammbyggen är Mekongflodens Irrawaddydelfiner, där det bara finns cirka 90 exemplar kvar av arten i floden. Även fiskbestånden skulle enligt WWF minskas betydligt.

Läs fler goda nyheter i Fiskejournalen:

Miljonregn till WWF – som storsatsar på Östersjön

 

 

Därför ”kan” gränsvärdena för fisk inte sänkas tillräckligt

$
0
0

Vissa svenska fiskar är giftigare än man tidigare trott, och gränsvärdena för exempelvis Östersjölax och strömming skulle behöva sänkas kraftigt. Men det anses inte vara möjligt.

Att fiskar i vissa svenska vatten innehåller höga halter av Dioxin och PCB är ingen nyhet, och Livsmedelsverket rekommenderar exempelvis att Östersjölax inte ska ätas oftare än två–tre gånger per år.

Nyligen har dock Europeiska Livsmedelsverket upptäckt att Dioxin och PCB är betydligt farligare än vad man tidigare ansett. Faktum är att gränsvärdena för fet Östersjöfisk som lax och strömming behöver sänkas med över 80 procent, enligt slutsatserna av deras studie.

Så varför görs då inte detta?

Svaret är att det inte anses möjligt, på grund av marknaden.

–  Det hälsobaserade gränsvärdet om hur mycket man kan få i sig – det är kraftigt sänkt med sju gånger. Men att sänka gränsvärdet för den fisk som säljs sju gånger är inte möjligt för då kommer det knappt bli någon fisk kvar på marknaden. Däremot kommer man försöka sänka den så mycket som möjligt utan att slå ut marknaden, säger Emma Halldin Ankarberg, på Livsmedelsverket, i en intervju med P4 Norrbotten.

Här kan du höra intervjun med henne.

Läs mer om matfisk här:

Lax på land för miljarder i Sotenäs kommun

Farhåga: Färre stora svenska fiskar i framtiden?

$
0
0

En vanlig uppfattning är att fiskar växer bättre i varmt vatten, eftersom det kan innebära mer näring. Men stora fiskar växer faktiskt sämre vid högre vattentemperaturer – vilket gör att vi kanske kan förvänta oss färre troféfiskar i framtiden.

Detta är åtminstone slutsatserna som Max Lindmark vid Sveriges lantbruksuniversitet gör, utifrån sina studier på vilda fiskpopulationer och hur de påverkas av klimatförändringar. Enligt honom kan klimatförändringar få stora effekter på storleksammansättningen i ett fisksamhälle och göra att rovfiskbestånd helt enkelt kollapsar.

Ämnesomsättningen hos fiskar och andra växelvarma djur ökar ju större djuret är och ju varmare omgivningen är. Klimatuppvärmning kommer därför att öka en fisks behov av föda, vilket i sin tur kan påverka hur de växer, och i förlängningen också samspelet mellan arter, konstaterar han i rapporten.

– Flera studier på vilda fiskpopulationer har visat att kroppstillväxten ökar hos små eller unga individer, men minskar eller förblir oförändrad hos äldre eller större individer när det blir varmare. En bättre förståelse för hur kroppstillväxt och storlekssammansättning förändras i varmare klimat är viktigt både ur ett generellt ekologiskt perspektiv och för att förstå hur vi ska fiska på ett hållbart sätt i framtiden, säger Max Lindmark i ett pressmeddelande från SLU Aqua.

I klartext kanske vi inte kan förvänta oss lika stora fångster i varmare klimat då populationerna kan komma att utgöras av små fiskar i en större utsträckning än i dag.

Här finns länken till Max Lindmarks avhandling.

Missa inte att läsa om denna stora fisk:

Jocke knockade gränserna med sin flugfångade drömborre

Gammelgäddan bjöd Theo på en daladans

$
0
0

Theo Tornemalm fick besök av några vänner under en fisketur i Dalarna – och det blev en svängom som de sent ska glömma. Ingen av dem hade sett en gädda över 8 kilo förut – och nu fick Theo en som nästan vägde det dubbla.

14,3 kilo vägde fisken.

Fiskafänget som slutade med ett drömhugg började redan klockan 5 på morgonen. Theo skulle fiska på ett område som han spanat in i höstas från båt, och där han sett mycket siklöjestim.

– Jag tänkte på morgonen att det antagligen skulle bli en trög dag med få flagg, men chans på större då jag vet att de finns riktiga grisar i sjön. Men just detta område är ganska oprövat, även om jag fått en 9,68 kilos på samma område för något år sedan, berättar Theo för Fiskejournalen.

– Jag satt ut alla mörtar ungefär en halvmeter under isen. Trots att vattnet är ganska mörkt i sjön så har jag bra erfarenhet av att fiska högt upp i vattenmassorna även i denna sjö. Fick 2 flagg på morgonen. En uppskattningsvis på 3 kilo och en på 5 kilo.

Sedan var det lugnt en lång stund. Runt klockan 11.00 fick Theo besök av sin bror och två vänner till honom – och efter en timme fick de beskåda dansen med en riktig gammelgädda.

– Det flaggar igen, och jag springer dit och ser att det fullkomligt sprutar ut lina ur rullen. Sätter mothugget och förstår direkt att de rör sig om en riktigt bra fisk. Jag känner tyngden och efter en stund får jag syn på fisken och tänker direkt 12 plus! Får upp den till hålet flera gånger men den fortsätter ta lina. Till sist lyckas jag få ett bra gälgrepp och drar upp den. Men ser då att den är mycket längre än vad jag uppfattat. Vilket får tankarna att sväva iväg, berättar Theo.

Efter vägning kan en vikt på 14.30 kilo konstateras, med en längd på mellan 125–130 centimeter.

– En drömgädda! Ismete är ismete och jag hade blivit ännu gladare om de vore spinnfiske som är favoritmetoden. Men jag uppskattar denna gädda otroligt. Väldigt kul att även min bror och hans vänner var med som aldrig någonsin sett en gädda över 8 kilo. De blev ganska paffa, säger en lycklig fångstman.

Du har väl inte missat dessa tips för uttråkade fiskare:

Coronaviruset: En guide för uttråkade sportfiskare

 


Foten sätts ned i Blekinge – gädda får utökat skydd

$
0
0

Nu är det klubbat och klart. De föreslagna reglerna om nya fredningsområden för gäddorna i Blekinges skärgård har beslutats av Havs- och vattenmyndigheten. Från 1 april är det nya spelregler som gäller.

Nu införs tio nya fredningsområden i Blekinge län där allt gäddfiske är förbjudet mellan 1 januari–31 maj. I ytterligare ett område förbjuds fiske mellan den 15 september–31 maj. Därutöver förlängs fredningstiden i sju redan befintliga fredningsområden.

Havs- och vattenmyndigheten beskriver åtgärderna som ett första steg i arbetet med att ge det minskande gäddbeståndet en chans att återhämta sig. Bakgrunden till beslutet är sviktande rekrytering av kustlekande gädda och ett ökande fisketryck från både fritidsfisket och yrkesfisket på gädda inom Blekinges kustområden.

– Med de här åtgärderna vill vi minska fiskeridödligheten och minska störningarna från fisket inför och under gäddornas lektid. Förhoppningen är att fiskbeståndet får en chans att återhämta sig, säger Martin Rydgren, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Beslutet applåderas av sportfiskare, även om några hade efterlyst ännu strängare regler.

– Fredningsåtgärderna är mycket välkomna och det är bra att Hav fattat ett snabbt beslut i frågan. Vi hade gärna sett att ytterligare områden fredats, bland annat utanför restaurerade gäddvåtmarker, samt tidigarelagd fredning i vissa områden. Viktigt att också väga in påverkan från säl och skarv i förvaltningen. Men det får vi jobba vidare på tillsammans med Blekingedistriktet och Länsstyrelsen, säger Anders Karlsson, chef för Sportfiskarnas region syd på deras hemsida.

Läs även om nya rön kring rovfiskar:

Farhåga: Färre stora svenska fiskar i framtiden?

 

Pärs perfekta process gav flera borrar över drömgränsen

$
0
0

Våga fiska med små jiggar fast det är stor abborre du är ute efter. Det rådet kommer från Pär Lindberg, som uppenbarligen vet vad han snackar om. Nyligen var han med och landade två borrar över 2,2 kilo med en perfekt metod.

Känslan när fisken passerar halvmetern …

Om ni känner igen namnet Pär Lindberg från fiskekretsar är det inte så märkligt, eftersom han jobbat som produktchef för varumärket ABU Garcia i Europa. Under den tiden startade han ett projekt för beten och tillbehör under namnet Beast, och till sin hjälp hade han Patrik Svensson, som är produktutvecklingschef hos Pure Fishing.

– Patrik och jag tog kontakt med betestillverkarna Fredrik Renz och Jörgen Segerstein för att ta fram en serie med mjuka beten. Detta projekt lades tyvärr ner när Pure Fishing gjorde en större omorganisation och flyttade produktutvecklingen till USA, men togs upp igen efter att jag slutat på Pure Fishing. Nyligen testfiskade jag och Patrik de nya Beast-jiggarna från Abu Garcia för abborre. Det blev ett häpnadsväckande positivt resultat för oss. Vi fångade sju abborrar med vikterna 1,3 – 1,62 – 1,81 – 1,82 – 1,89 – 2,21 och 2,3 kilo, berättar en nöjd Pär Lindberg.

Abborrarna togs i en grund vik med cirka två meters djup, och det var en beprövad process som låg bakom framgången.

– Jag fiskar hem jiggarna långsamt med några små ryck och låter dem sedan vila på botten tre–fyra sekunder och upprepar sedan processen. I 95 procent av alla hugg plockar abborrarna upp jiggen från botten. När vattentemperaturen är låg och fisket är trögt är en liten jigg, och gärna i färgen ”motoroil”, det effektivaste betet! I alla fall i klart skärgårdsvatten, hälsar Pär.

Vi tackar för tipset och gratulerar till väldigt fina fångster.

Ni har väl inte missat att läsa om denna drömfisk?

Jocke knockade gränserna med sin flugfångade drömborre

Swedish Game Fair flyttas fram till slutet av sommaren

$
0
0

Många fiskare och jägare har redan bokat in 21–23 maj i kalendern, då den stora mässan Swedish Game Fair skulle hållas vid Tullgarn slott. Nu kommer beskedet att den flyttas fram, på grund av coronaviruset.

Arrangörerna väljer alltså att ta beslutet redan nu, trots att det återstår många veckor innan den skulle ägt rum. Orsaken är alltså regeringens beslut om sammankomster i samband med coronaviruset.

Swedish Game Fair brukar vanligtvis locka omkring 25 000 besökare och cirka 300 utställare, och är en viktig trendsättare inom branschen. Däremot kastar inte arrangörerna in handduken helt, utan planen är att den i stället ska genomföras 29–30 augusti, om regeringen tillåter sammankomster då.

– Detta är en extraordinär situation men vi har under de senaste veckorna jobbat tätt ihop med våra utställare, medarrangörer och föreningar, därför känns beslutet bra, säger mässchefen Torbjörn Larsson på deras hemsida.

– Det är bra att vi har tagit ett officiellt beslut och att mässan kan genomföras. Det är också viktigt att alla hjälps åt för att jaktsverige inte ska stanna av, därför ser vi fram emot att mässan arrangeras i augusti, säger Ulf Segerqvist, ordförande Jaktgrossisterna.

Läs även om dessa tips:

Coronaviruset: En guide för uttråkade sportfiskare

Spännande tider för både fiskare och öring i Älvkarleby

$
0
0

Hur mycket havsöring finns det egentligen kvar i Älvkarleby? Det är frågan som många ställer sig i dessa tider. Det fanns åtminstone ett gäng fina exemplar kvar som kunde glädja premiärbesökarna.

Fiskejournalen har flera gånger skrivit om nödropen från Älvkarleby Sportfiske, eftersom de befarar att skarv och säl slår ut stora delar av fiskbeståndet. Många var naturligtvis nyfikna på premiären 21 mars, och hur mycket fisk som skulle landas. De hade ett tak på 100 stycken fiskare på premiären och det blev fullbokat runt den 20:e februari.

– Fiskepremiären var efter omständigheterna bra i dessa Coronatider. Av 100 som förbokat och förbetalt så kom det 82. Det togs upp 13 havsöringar med en medelvikt på 1,99 kilo, berättar Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske.

Premiärdagen var överlag fin, även om friska nordliga vindar gjorde det riktigt kyligt. Vattenföringen låg på cirka 485 kubik, vilket Janne beskriver som bra.

Den största öringen fångades av premiärtrogne Stefan Pettersson från Södertälje, som kunde stoltsera med ett exemplar på 4,13 kilo. Det registrerades 10 stycken havsöringar mellan 45–55 centimeter som återutsattes.

– Vi ser helt klart på en oroande trend gällande havsöringen. Trots nu några år av intensiv skrämsel och skyddsjakt på fiskpredatorer samt extra utsättningar av havsöring de senaste 8 åren så hade vi ju helt klart velat se ännu mera havsöring i älven under premiären och de senaste dagarna. Det blir spännande att se hur april månad blir, konstaterar Janne Olsson.

Läs även om premiären i Emån:

Högtryck i Emån – och snart blir det ännu fler öringar

Megafisk för Mattis – därför tror han fler drömborrar fångas

$
0
0

Intresset för abborrfiske närmar sig kokpunkten, och händelsernas centrum är som vanligt Kalmarsund. Frågan är om det någonsin rapporterats in så många 2-kilosborrar som denna säsong – trots att den just startat?

Innan vi dyker ned lite djupare i det ämnet så måste vi såklart gratulera Mattias Svensson från Kalmar. Han lyckades nämligen lura upp en av Kalmarsunds större exemplar i helgen, med en fisk på imponerande 2 380 gram. Ett nytt personligt rekord för en erfaren fiskare, som haft ett helt sagolikt 2020 så här långt.

Så här berättar han om det lyckade fiskafänget:

– Fisket var extremt trögt med strålande sol och vindstilla. Inte bästa förutsättningar att försöka lura Kalmarsunds stora borrar. Efter många pillhugg utan att lyckas få fast fisken så fick jag ett ganska hårt hugg på jiggen bara några meter från båten. Kände ganska snabbt att det var en tung fisk. Glädjen när den låg i håven är oslagbar, säger Mattis till Fiskejournalen.

Faktum är att detta var hans femte borre över 2 kilo i år.

– En galen vår är snart slut och fisken ska få leka i lugn och ro så vi kan fortsätta att njuta av dessa fantastiska fiskar i framtiden, konstaterar han.

Varför tror då Mattis att det rapporteras in så många 2-kilosborrar just nu? Har det hänt någonting med förutsättningarna, eller är det bara slumpen?

– Vi har alltid fått stora borrar i sundet. Jag tror det beror på att det är smått hysteri kring borrefisket. Sedan gör säkert alla milda vintrar sitt till. Inte så att jag tror borren växer sig mycket större med milda vintrar, utan det läggs fler timmar i öppet vatten, är Mattis Svenssons teori.

Läs även om dessa storborrar:

Pärs perfekta process gav flera borrar över drömgränsen

 

Viewing all 4395 articles
Browse latest View live


Latest Images